Saaristo Open tavoittelee yleisöennätystä juhlavuoden kunniaksi

Saaristo Open luottaa tulevana kesänä muun muassa J. Karjalaisen vetovoimaan. Saaristo Open luottaa tulevana kesänä muun muassa J. Karjalaisen vetovoimaan. Kuva: Warner Music

Festivaalikesän startiksi vakiintunut Kaarinan Saaristo Open juhlii tänä vuonna tasavuosia. 7.–8. kesäkuuta Hovirinnan rannassa järjestettävä festivaali järjestetään jo kymmenettä kertaa.

Juhlavuoden kunniaksi Saaristo Open on panostanut artistikattaukseen. Kaarinassa esiintyvät muun muassa J. Karjalainen, Juha Tapio, Ellinoora, Kaija Koo, Michael Monroe ja Chisu. Kovan luokan artistikattauksella haetaan merkittävää kasvua yleisömääriin.

– Viime vuonna meillä oli runsaat 12 000 kävijää, joka oli festivaalin yleisöennätys. Tänä vuonna tavoittelemme 20 000 kävijän rajaa, kertoo Saaristo Openin vastaava tuottaja Janissa Hohenthal.

Juhlavuonna myös Saaristo Openin alue uudistuu ja laajenee. Merkittävä muutos on päälavan kääntäminen ympäri, joka vapauttaa tilaa yleisölle.

Toinen uudistus on Turku Rock Academyn pyörittämä toinen lava, jolla festivaalin aikana soittaa Turku Rock Academyn bändejä.

Lisäksi tänä vuonna Saaristo Openin lauantaissa on erityinen koko perheelle suunnattu Saaristo Junior -tapahtuma. Saaristo Junior järjestetään 8. kesäkuuta kello 11–15 ennen varsinaisen Saaristo Openin alkua. Saaristo Juniorissa esiintyy muun muassa Benjamin Peltonen. Saaristo Juniorissa on mukana myös nippu tunnettuja tubettajia, muun muassa Pinkku Pinsku ja Roni Back.

– Myös muita uudistuksia on juhlavuoden lisäksi luvassa. Esimerkiksi viime vuonna erinomaisen vastaanoton saaneet VIP-lounget tekevät paluun. Niiden määrä myös lisääntyy. Viime vuonna meillä oli yksi kontti, jossa oli seitsemän VIP-loungea. Nyt meille tulee kaksi tai mahdollisesti jopa kolme konttia, Hohenthal kertoo.

Kymmenen vuoden aikana Saaristo Openista on tullut, paitsi festivaalikesän puolivirallinen lähtölaukaus myös, kiinteä osa Kaarinaa. Tämä näkyy myös Saaristo Openin  kävijäprofiilissa. Saaristo Open vetää kävijöitä myös muualta, mutta valtaosa kävijöistä on kaarinalaisia.

– Kävijätutkimustemme mukaan jopa 85–90 prosenttia kävijöistä on kaarinalaisia. Saaristo Openista näyttääkin monelle kaarinalaiselle tulleen sellainen jokavuotinen tapahtuma, johon lippu ostetaan esiintyjistä riippuen. Tätä havaintoa tukee muun muassa tämän vuoden ennakkolipunmyyntimme, Hohenthal iloitsee.

Juhlavuodesta huolimatta Saaristo Open luottaa tänä vuonna täysin kotimaisiin esiintyjiin, ja mikäs on luottaessa. Viime vuosina kotimaisuus on ollut laajemminkin festivaalikentällä valttia.

– Kovan ulkomaisen esiintyjän tuomista Saaristo Openiin on pohdittu, mutta olemme tulleet siihen tulokseen, että kotimainen kattaus toimii Kaarinassa erittäin hyvin, Hohenthal toteaa.

Ilkka Lappi

Kaupunki valitsee kehittämiskumppanin Sepänkatu 1:n alueelle

Sepänkatu 1:n asemakaava-alueen kehittämiseen ja Turun ammattikorkeakoulun käytöstä vuonna 2020 poistuvien kiinteistöjen luovutukseen tähtäävän kilpailun voittajaksi esitetään ryhmittymää, jossa ovat mukana Jatke Länsi-Suomi Oy, Taaleri Pääomarahastot Oy sekä JKMM Arkkitehdit Oy. Esitystä käsitellään kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostossa maanantaina 27. toukokuuta.

Kansainvälinen tutkimus auttoi lopettamaan peltosirkun metsästyksen Ranskassa

Tiettävästi maailman vanhin peltosirkku, vähintään seitsemänvuotias Ensio on todistanut lajitoveriensa vähenemisen noin 70 prosentilla vuodesta 2012 alkaen.

Suomessa äärimmäisen uhanalainen peltosirkku on ollut Ranskassa perinteinen kulinaristinen herkku. Luonnonsuojelujärjestöt ovat vastustaneet sen laitonta, mutta silti jatkunutta metsästystä pitkään, ja vuonna 2016 Euroopan komissio määräsi Ranskan lopettamaan metsästämisen harjoittamisen ja vei asian lintudirektiivin vastaisena EU:n tuomioistuimeen.

Uudenmaantiellä toteutetaan viisaan liikkumisen hanke

Maantiellä 110 eli Uudenmaantiellä toteutetaan viisaan liikkumisen hanke Hämeenkadulta Piikkiöön. Hankkeessa toteutetaan lukuisia kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen olosuhteita parantavia toimenpiteitä kuluvan vuoden aikana.

Avomereltä saatiin paljon silakkaa ja kilohailia, rannikkokalastus vähenee edelleen

Merialueen kaupallisen kalastuksen saaliin määrä ja arvo 1980–2018 (deflatointi: elinkustannusindeksi).

Merialueen kaupallisen kalastuksen kokonaissaalis oli 148 miljoonaa kiloa vuonna 2018. Se oli seitsemän miljoonaa kiloa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Saalis koostui pääosin avomereltä troolilla pyydetystä silakasta ja kilohailista. Rannikolla valtaosa kalastajista pyydysti rysillä ja verkoilla. Rannikkokalastuksen määrä pieneni edelleen, mutta siitä huolimatta joidenkin lajien saalis kasvoi.

Nuku Rauhassa opastaa arjen turvaan Varvintorilla

Nuku rauhassa Turku 2019 on merellinen kokonaisturvallisuustapahtuma, joka avaa mahdollisuuden tutustua alan vapaaehtoisjärjestöihin ja viranomaisiin. Toiminnallisilla rasteilla pääset kokeilemaan, mitä arjen turvallisuus pitää sisällään ja toimintanäytöksissä näet, mitä turvallisuusalan viranomaiset tekevät.

Linnankadun ulkovalaistus uusitaan kokonaisuudessaan

Linnankadulla Silja Linen terminaalin ja Puistokadun välillä tehdään ulkovalaistuksen saneeraustyötä. Uusi valaistus toteutetaan led-tekniikalla ja tehokkaamman valaistustekniikan ansiosta valaisinpylväiden määrä vähenee.

Hiukkasia ilmassa viime vuonna aikaisempaa enemmän

Sekä pienhiukkasia että katupölyä oli ilmassa viime vuonna edellisvuosia enemmän.

Useamman vuoden jatkuneen laskevan suuntauksen jälkeen sekä pienhiukkasia että katupölyä oli ilmassa viime vuonna edellisvuosia enemmän. Tiedot ilmenevät Ilmatieteen laitoksen kunnilta ja teollisuudelta kokoamista ilmanlaadun vuositilastoista viime vuodelta.

Kestävän Kehityksen yhdistys avaa hävikkiruokakaapin Turun Ekotorin toimipisteelle Rautakadulle

Kestävän Kehityksen yhdistys ry avaa hävikkiruokakaapin avaa hävikkiruokakaapin Turun Ekotorin Rautakadun toimipisteelle 3. kesäkuuta.

Julkisten hankintojen osaaminen yhteen yhtiöön

Valtion ja kuntien yhteishankinnat on jatkossa mahdollista hoitaa samasta paikasta. Kuntaliiton omistama KL-Kuntahankinnat ja valtion omistama Hansel yhdistävät voimansa. Suomen Kuntaliitto ry:stä tulee Hansel Oy:n osakas 35 prosentin osuudella, ja valtion omistusosuudeksi jää 65 prosenttia.

Urheilu

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!