Pelasta kasvit kuivumiselta

Herkimmät kasvit saattavat tarvita suojaa kevään kirkasta aurinkoa vastaan. Herkimmät kasvit saattavat tarvita suojaa kevään kirkasta aurinkoa vastaan. Kuva: Jens Gade

Suojaa ikivihreät kasvit kevätauringolta viimeistään nyt

Kevättalvella ikivihreitä kasveja uhkaa kuivuminen. Auringonpaiste saa ne haihduttamaan nestettä, vaikka kasvit eivät saa jäätyneestä maasta lisää vettä menetetyn tilalle. Sen vuoksi havukasvit, tuijat, kuuset, katajat, valkokartiokuuset ja muut kasvikunnan ikivihreät kaunokaiset kannattaa peittää auringonsäteiltä.

Marttojen puutarha-asiantuntija Heidi Ovaska kertoo, että suojaamiseen on monta erilaista vaihtoehtoa.

– Puutarhakaupoista on saatavilla esimerkiksi varjostusverkkoja ja -kankaita. Myös havut tai säkkikankaat voivat olla hyvä vaihtoehto. Kasvuharsoa voi käyttää perennamailla ja matalilla kasveilla.

Ovaska kehottaa asettamaan suojan kasvin ympärille tukikeppejä tai kehikkoa apuna käyttäen, jotta kangas ei kosketa oksia. Tarvittaessa kiinnityksessä voi hyödyntää narua tai niittejä.

– Suoja kannattaa aina jättää latvasta auki ilmankulun takaamiseksi. Sellaisia valmishuppuja, joissa ei ole reikää, on suositeltavaa käyttää lyhyemmän aikaa, Ovaska sanoo.

Hän muistuttaa, että muovi ei materiaalina sovi kasvien suojaamiseen. Muovin alla lämpötila nousee liian korkeaksi, jolloin kasvi haihduttaa entistä enemmän vettä.

Kasvien suojat kannattaa poistaa vasta, kun maa on kunnolla sulanut. Ovaska ehdottaa testaamaan asian työntämällä rautakangen maahan – tarpeeksi sulaa on, kun kanki uppoaa maahan helpohkosti.

– Etelämmässä maa on sula yleensä huhtikuun aikana, pohjoisemmassa ehkä vasta toukokuun puolella. Tarkkoja yleistyksiä maan sulamisvauhdista on mahdotonta antaa, sillä se riippuu monista seikoista. Tilanne voi vaihdella jopa pihan sisällä. Pohjoisen puoleiset paikat ovat varjoisempia eli niissä maa sulaa hitaammin.

Loppukeväästä ilmojen lämmetessä maan sulamista voi jouduttaa kastelemalla sitä lämpimällä vedellä. Tällöin pitää kuitenkin olla varma siitä, että luvassa ei ole enää pidempiä pakkasjaksoja. Muuten seisomaan jäänyt vesi saattaa jäätyä. Erityisen helposti jäätyvälle savimaalle kastelua ei kannata kokeilla.

– Suositeltavaa on antaa luonnon hoitaa sulatustyö aina omaan tahtiinsa, asiantuntija sanoo ja huomauttaa, että puutarhurin ykkössääntö on olla kiirehtimättä.

Ovaska arvelee, että ikivihreiden kasvien suojaus ei ole parhaalla mahdollisella tolalla. Kotipihan kasvit ostetaan yleensä ulkonäön perusteella, jolloin kasvupaikkaan ja hoitoon liittyvät asiat saattavat jäädä toissijaiseksi.

– Kannattaakin ostaa kasvit paikasta, jossa on tarjolla asiantuntevaa neuvontaa.

Osa kasveista, kuten pikkutalvio ja alppiruusu, tarvitsee suojaa vain muutamana ensimmäisenä vuonna. Myös nuori tuija- tai kuusiaita on tarpeen suojata kokonaan, mutta viiden vuoden jälkeen se alkaa olla niin korkea, että suojaaminen käy liian työlääksi ja aiheuttaa esteettistä haittaa.

Linnea Lahtinen

Päällystystyö saadaan Savitehtaankadulla valmiiksi torstaina

Jyrsintä- ja päällystystyö sulkee ajokaistoja Savitehtaankadulla Vanhan Littoistentien ja Tykistökadun välillä sekä Tykistökadun ja Savitehtaankadun risteysalueella. Työ saadaan valmiiksi torstaina.

Pitkäaikaistyöttömyys puolittunut Varsinais-Suomessa vajaassa kolmessa vuodessa

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli huhtikuun lopussa 18 100 työtöntä työnhakijaa. Huhtikuun aikana työttömien yleensä määrä vähenee, nyt 1 000 henkilöllä.

Sähköpotkulaudat saapuvat Turkuun, vuokrattavia menopelejä aluksi noin 200

Kuka tahansa voi käyttää sähköpotkulautaa kertamaksua vastaan.

Helsingin katukuvaan maaliskuussa ilmestyneet sähköpotkulaudat saapuvat tänään Turkuun, kun ruotsalainen mikromobiiliyritys VOI tuo sähkökäyttöiset potkulaudat kaikkien kaupungissa liikkuvien käyttöön.

Jyrsintä- ja päällystystyö aiheuttaa liikennejärjestelyjä Taipaleenkadulla Hirvensalossa

Jyrsintä- ja päällystystöitä tehdään useassa eri kohteessa eri puolilla kaupunkia. Taipaleenkadulla Hirvensalossa työt kestävät noin viikon keskiviikosta alkaen.

Kaksi kolmasosaa suomalaisista kuullut tietosuoja-asetuksesta

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR) alettiin soveltaa vuosi sitten. Uusi tietosuojalainsäädäntö on parantanut tietosuojaoikeuksia ja yhtenäistänyt henkilötietojen käsittelyä EU-maissa. Tietoisuus tietosuojaoikeuksista on lisääntynyt.

Pauliina Uhinki-Suomisesta Henrikin uusi kirkkoherra

Pauliina Uhinki-Suominen.

Turun Henrikinseurakunnan seurakuntaneuvosto on valinnut Henrikin uudeksi kirkkoherraksi Pauliina Uhinki-Suomisen .

Vanhalla Hämeentiellä tehdään jyrsintä- ja päällystystöitä

Jyrsintä- ja päällystystöitä tehdään useassa eri kohteessa eri puolilla kaupunkia. Vanhalla Hämeentiellä Chorellinkadun ja Karjakadun välillä työt kestävät noin viikon keskiviikosta alkaen.

Kike Elomaa hallitusneuvottelijoille: Älkää myykö maatamme

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) on huolissaan tulevan vaalikauden talouslinjasta. Elomaan mukaan hallitusneuvotteluja vetävä Antti Rinne (sd.) on antanut ymmärtää, että rahaa riittäisi hyvin pitkän vaalilupauslistan lunastamiseksi.

Lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla

Pysäköintisäännöt ja pysäköintitaidot ovat monella hukassa. Lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla. Puhutaan kymmenistä tuhansista kolareista vuodessa.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!