Pelasta kasvit kuivumiselta

Herkimmät kasvit saattavat tarvita suojaa kevään kirkasta aurinkoa vastaan. Herkimmät kasvit saattavat tarvita suojaa kevään kirkasta aurinkoa vastaan. Kuva: Jens Gade

Suojaa ikivihreät kasvit kevätauringolta viimeistään nyt

Kevättalvella ikivihreitä kasveja uhkaa kuivuminen. Auringonpaiste saa ne haihduttamaan nestettä, vaikka kasvit eivät saa jäätyneestä maasta lisää vettä menetetyn tilalle. Sen vuoksi havukasvit, tuijat, kuuset, katajat, valkokartiokuuset ja muut kasvikunnan ikivihreät kaunokaiset kannattaa peittää auringonsäteiltä.

Marttojen puutarha-asiantuntija Heidi Ovaska kertoo, että suojaamiseen on monta erilaista vaihtoehtoa.

– Puutarhakaupoista on saatavilla esimerkiksi varjostusverkkoja ja -kankaita. Myös havut tai säkkikankaat voivat olla hyvä vaihtoehto. Kasvuharsoa voi käyttää perennamailla ja matalilla kasveilla.

Ovaska kehottaa asettamaan suojan kasvin ympärille tukikeppejä tai kehikkoa apuna käyttäen, jotta kangas ei kosketa oksia. Tarvittaessa kiinnityksessä voi hyödyntää narua tai niittejä.

– Suoja kannattaa aina jättää latvasta auki ilmankulun takaamiseksi. Sellaisia valmishuppuja, joissa ei ole reikää, on suositeltavaa käyttää lyhyemmän aikaa, Ovaska sanoo.

Hän muistuttaa, että muovi ei materiaalina sovi kasvien suojaamiseen. Muovin alla lämpötila nousee liian korkeaksi, jolloin kasvi haihduttaa entistä enemmän vettä.

Kasvien suojat kannattaa poistaa vasta, kun maa on kunnolla sulanut. Ovaska ehdottaa testaamaan asian työntämällä rautakangen maahan – tarpeeksi sulaa on, kun kanki uppoaa maahan helpohkosti.

– Etelämmässä maa on sula yleensä huhtikuun aikana, pohjoisemmassa ehkä vasta toukokuun puolella. Tarkkoja yleistyksiä maan sulamisvauhdista on mahdotonta antaa, sillä se riippuu monista seikoista. Tilanne voi vaihdella jopa pihan sisällä. Pohjoisen puoleiset paikat ovat varjoisempia eli niissä maa sulaa hitaammin.

Loppukeväästä ilmojen lämmetessä maan sulamista voi jouduttaa kastelemalla sitä lämpimällä vedellä. Tällöin pitää kuitenkin olla varma siitä, että luvassa ei ole enää pidempiä pakkasjaksoja. Muuten seisomaan jäänyt vesi saattaa jäätyä. Erityisen helposti jäätyvälle savimaalle kastelua ei kannata kokeilla.

– Suositeltavaa on antaa luonnon hoitaa sulatustyö aina omaan tahtiinsa, asiantuntija sanoo ja huomauttaa, että puutarhurin ykkössääntö on olla kiirehtimättä.

Ovaska arvelee, että ikivihreiden kasvien suojaus ei ole parhaalla mahdollisella tolalla. Kotipihan kasvit ostetaan yleensä ulkonäön perusteella, jolloin kasvupaikkaan ja hoitoon liittyvät asiat saattavat jäädä toissijaiseksi.

– Kannattaakin ostaa kasvit paikasta, jossa on tarjolla asiantuntevaa neuvontaa.

Osa kasveista, kuten pikkutalvio ja alppiruusu, tarvitsee suojaa vain muutamana ensimmäisenä vuonna. Myös nuori tuija- tai kuusiaita on tarpeen suojata kokonaan, mutta viiden vuoden jälkeen se alkaa olla niin korkea, että suojaaminen käy liian työlääksi ja aiheuttaa esteettistä haittaa.

Linnea Lahtinen

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Yrityksiä haastetaan ilmastotekoihin

Yritysten vapaaehtoiset päästövähennykset ovat avainasemassa kuntien hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Seitsemän kuntaa aloittaa yhteisen Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot -hankkeen haastamaan yritykset tekemään lisää vaikuttavia ilmastotekoja. Hanke käynnistyy 1. syyskuuta ja päättyy 30.10.2020. Hankkeen vastuukuntana toimii Turku.

Asfaltoinnista haittaa liikenteelle Kerttulinkadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kerttulinkadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17.00. Työkoneita on liikenteen seassa.

Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palautusta koskeva luonnos lausunnoille

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteilla pääministeri Rinteen hallitusohjelmassa todettu varhaiskasvatusoikeuden laajuutta koskeva lainmuutos, jossa ”toteutetaan täysipäiväinen kokoaikainen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus”. Hallituksen esityksen luonnokseen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 22. elokuuta mennessä.

Asfaltointi haittaa liikennettä Kupittaankadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kupittaankadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

IL: Aurajoesta etsitään ruumista

Iltalehden mukaan Aurajoesta etsitään ruumista. Poliisivene ja koira ovat olleet vedessä toista päivää. Tuomaansillan kohdalla jokea pitkin on kulkenut pulpettivene, jossa on poliisin välineistöä. Poliisikoira haisteli veden pintaa.

Nautelankosken museossa Liedossa harrastetraktoripäivä

Traktoriharrastajat kokoontuvat Nautelankoskella lauantaina.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 20. heinäkuuta kello 12–15 harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi.

Kenosta 25 000 euron voitto Kaarinaan

Kaarinalainen Keno-pelaaja sai aihetta iloon sunnuntaina 14. heinäkuuta. Turun Itäharjun Prismassa asioinut pelaaja voitti Kenon ilta-arvonnasta 25 000 euroa.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.