Veganismi leviää kampaamoihin

Mira Aulio on huomannut vegaanisten hiustenhoitopalveluiden kysynnän kasvaneen parin vuoden aikana. Mira Aulio on huomannut vegaanisten hiustenhoitopalveluiden kysynnän kasvaneen parin vuoden aikana. Kuva: Anniina Vähätalo

Hiushuone Peili hoitaa asiakkaiden hiuksia kasviperäisillä tuotteilla

Veganismi on alkanut levitä viime vuosina yhä useammalle elämänalueelle. Turkulainen Hiushuone Peili on edelläkävijöitä vegaanisen hiustenhoitopalvelun tarjoamisessa. Yrittäjä Mira Aulio perusti vegaanisen kampaamon kesällä 2017 allergisoiduttuaan parturi-kampaajan työssä usein käytettävälle ammoniakille.

Lähes kymmenen vuotta alalla työskennellyt ja veganismista kiinnostunut Aulio päätti perustaa kampaamon, jossa asiakkaiden hiuksia hoidetaan 100-prosenttisesti kasviperäisillä tuotteilla.

– Ekologisuus on yrityksellemme tärkeä arvo ja pyrimme huomioimaan sen kaikessa toiminnassa. Käytämme asiakastyössä vegaanisia tuotteita ja värjäyksissä sellaisia tuotteita, jotka ovat ammoniakittomia ja allergiaystävällisiä. Värit ovat hellävaraisia eivätkä aiheuta ärsytystä, sanoo Aulio.

Aulio sanoo vegaanisten shampoiden kosteuttavan ja rauhoittavan hiuspohjaa. Tämän ansiosta hiukset eivät rasvoitu niin herkästi eikä niitä tarvitse pestä päivittäin. Hän muistuttaa myös liian tiheiden pesujen kuivattavan hiusta ja lisäävän rasvoittumiskierrettä. Tiheät pesut kuluttavat hiuksen luonnollista talia, joka suojaa hiusta. Kasviperäisissä tuotteissa on mukana myös UV-suoja.

Hiushuone Peilissä käytettävien ja myytävien tuotteiden pakkausten ekologisuuteen on myös kiinnitetty huomiota. Pakkaukset ovat kierrätettäviä ja ne on valmistettu esimerkiksi merestä nostetusta muovista.

– Vegaanisten parturi-kampaamopalveluiden ja hiustenhoitotuotteiden kysyntä on kasvanut vuodesta 2017, jolloin aloitin yritystoiminnan. Ensimmäistä kertaa tulevia asiakkaita mietityttää usein eniten se, ovatko kasviperäiset tuotteet yhtä tehokkaita kuin eläinperäiset tuotteet, ja puhdistavatko ne kunnolla. Ennakkoluulot hälvenevät kuitenkin yleensä nopeasti.

Aulion parturi-kampaamo tarjoaa myös meikkauspalveluita. Niiden yhteydessä käytetään luonnonmineraaleista valmistettuja mineraalimeikkejä. Aulion mukaan mineraalimeikit antavat ihon hengittää, eivätkä tuki ihohuokosia.

– Olen huomannut ekologisen ja vegaanisen kampauksen tai meikin haluavien asiakkaiden suosivan luonnollista lopputulosta. Suurin osa asiakkaistamme on nuoria naisia, mutta meillä käy myös vanhempia henkilöitä sekä miehiä, jotka tulevat paikalle vaimojensa tai tyttöystäviensä houkuttelemina. Kasviperäiset tuotteet sopivat lähes kaikille. Henkilöitä, jotka ovat allergisia esimerkiksi ruusulle, kehotan kuitenkin välttämään niitä.

Aulio kertoo ekologisuuden näkyvän kampaamossa myös muun muassa kierrätyshuonekaluina. Asiakkaiden palveleminen kokonaisvaltaisesti on hänelle tärkeää. Sen vuoksi yritykseen onkin haussa kosmetologi, joka pystyisi laajentamaan palveluita ihonhoitoon.

– Tavoitteeni on saada asiakkaat voimaan hyvin ja uskon, että kasviperäisten hoitojen ja tuotteiden avulla se onnistuu.

Tiina Pitkänen

Kestävää ulkoilua kierrätysmateriaalista

Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Takki syntyi born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä. Tuote on osa Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Yrityksiä haastetaan ilmastotekoihin

Yritysten vapaaehtoiset päästövähennykset ovat avainasemassa kuntien hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Seitsemän kuntaa aloittaa yhteisen Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot -hankkeen haastamaan yritykset tekemään lisää vaikuttavia ilmastotekoja. Hanke käynnistyy 1. syyskuuta ja päättyy 30.10.2020. Hankkeen vastuukuntana toimii Turku.

Asfaltoinnista haittaa liikenteelle Kerttulinkadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kerttulinkadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17.00. Työkoneita on liikenteen seassa.

Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palautusta koskeva luonnos lausunnoille

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteilla pääministeri Rinteen hallitusohjelmassa todettu varhaiskasvatusoikeuden laajuutta koskeva lainmuutos, jossa ”toteutetaan täysipäiväinen kokoaikainen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus”. Hallituksen esityksen luonnokseen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 22. elokuuta mennessä.

Asfaltointi haittaa liikennettä Kupittaankadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kupittaankadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

IL: Aurajoesta etsitään ruumista

Iltalehden mukaan Aurajoesta etsitään ruumista. Poliisivene ja koira ovat olleet vedessä toista päivää. Tuomaansillan kohdalla jokea pitkin on kulkenut pulpettivene, jossa on poliisin välineistöä. Poliisikoira haisteli veden pintaa.

Nautelankosken museossa Liedossa harrastetraktoripäivä

Traktoriharrastajat kokoontuvat Nautelankoskella lauantaina.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 20. heinäkuuta kello 12–15 harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.