Veganismi leviää kampaamoihin

Mira Aulio on huomannut vegaanisten hiustenhoitopalveluiden kysynnän kasvaneen parin vuoden aikana. Mira Aulio on huomannut vegaanisten hiustenhoitopalveluiden kysynnän kasvaneen parin vuoden aikana. Kuva: Anniina Vähätalo

Hiushuone Peili hoitaa asiakkaiden hiuksia kasviperäisillä tuotteilla

Veganismi on alkanut levitä viime vuosina yhä useammalle elämänalueelle. Turkulainen Hiushuone Peili on edelläkävijöitä vegaanisen hiustenhoitopalvelun tarjoamisessa. Yrittäjä Mira Aulio perusti vegaanisen kampaamon kesällä 2017 allergisoiduttuaan parturi-kampaajan työssä usein käytettävälle ammoniakille.

Lähes kymmenen vuotta alalla työskennellyt ja veganismista kiinnostunut Aulio päätti perustaa kampaamon, jossa asiakkaiden hiuksia hoidetaan 100-prosenttisesti kasviperäisillä tuotteilla.

– Ekologisuus on yrityksellemme tärkeä arvo ja pyrimme huomioimaan sen kaikessa toiminnassa. Käytämme asiakastyössä vegaanisia tuotteita ja värjäyksissä sellaisia tuotteita, jotka ovat ammoniakittomia ja allergiaystävällisiä. Värit ovat hellävaraisia eivätkä aiheuta ärsytystä, sanoo Aulio.

Aulio sanoo vegaanisten shampoiden kosteuttavan ja rauhoittavan hiuspohjaa. Tämän ansiosta hiukset eivät rasvoitu niin herkästi eikä niitä tarvitse pestä päivittäin. Hän muistuttaa myös liian tiheiden pesujen kuivattavan hiusta ja lisäävän rasvoittumiskierrettä. Tiheät pesut kuluttavat hiuksen luonnollista talia, joka suojaa hiusta. Kasviperäisissä tuotteissa on mukana myös UV-suoja.

Hiushuone Peilissä käytettävien ja myytävien tuotteiden pakkausten ekologisuuteen on myös kiinnitetty huomiota. Pakkaukset ovat kierrätettäviä ja ne on valmistettu esimerkiksi merestä nostetusta muovista.

– Vegaanisten parturi-kampaamopalveluiden ja hiustenhoitotuotteiden kysyntä on kasvanut vuodesta 2017, jolloin aloitin yritystoiminnan. Ensimmäistä kertaa tulevia asiakkaita mietityttää usein eniten se, ovatko kasviperäiset tuotteet yhtä tehokkaita kuin eläinperäiset tuotteet, ja puhdistavatko ne kunnolla. Ennakkoluulot hälvenevät kuitenkin yleensä nopeasti.

Aulion parturi-kampaamo tarjoaa myös meikkauspalveluita. Niiden yhteydessä käytetään luonnonmineraaleista valmistettuja mineraalimeikkejä. Aulion mukaan mineraalimeikit antavat ihon hengittää, eivätkä tuki ihohuokosia.

– Olen huomannut ekologisen ja vegaanisen kampauksen tai meikin haluavien asiakkaiden suosivan luonnollista lopputulosta. Suurin osa asiakkaistamme on nuoria naisia, mutta meillä käy myös vanhempia henkilöitä sekä miehiä, jotka tulevat paikalle vaimojensa tai tyttöystäviensä houkuttelemina. Kasviperäiset tuotteet sopivat lähes kaikille. Henkilöitä, jotka ovat allergisia esimerkiksi ruusulle, kehotan kuitenkin välttämään niitä.

Aulio kertoo ekologisuuden näkyvän kampaamossa myös muun muassa kierrätyshuonekaluina. Asiakkaiden palveleminen kokonaisvaltaisesti on hänelle tärkeää. Sen vuoksi yritykseen onkin haussa kosmetologi, joka pystyisi laajentamaan palveluita ihonhoitoon.

– Tavoitteeni on saada asiakkaat voimaan hyvin ja uskon, että kasviperäisten hoitojen ja tuotteiden avulla se onnistuu.

Tiina Pitkänen

Vesikalusteiden tarkastaminen laski vedenkulutusta 24 prosenttia

Vedenkulutuksen väheneminen näkyy suoraan asukkaiden maksamissa vastikkeissa.

Asokotien kohteissa tarkastetaan vesikalusteet seitsemän vuoden välein. Tarkastusten myötä käyttöveden kulutusta on saatu pudotettua jo 24 prosenttia vuosina 2010–18. Asumisen hiilijalanjälki on pienentynyt merkittävästi samalla kun on pienennetty asukkaiden asumiskuluja.

Joka neljäs asuntovelallinen otti lyhennysvapaata lapsen syntymän takia

Nordean lapsiperhekyselyn mukaan lapsen syntymällä on vaikutuksia perheiden taloustilanteeseen ja asumismenoista suoriutumiseen. Puolet pienten lasten vanhemmista ilmoitti, että lapsen syntymä heikensi perheen taloustilannetta ainakin hieman. Joka kymmenennellä lapsen syntymä heikensi taloustilannetta paljon.

Yrittäjäehdokkaiden määrä nousi Varsinais-Suomessa

Eduskuntavaalien ehdokaslistoilla on Varsinais-Suomen vaalipiirissä yhteensä 35 yrittäjäehdokasta. Määrä nousi vuoden 2015 vaaleista.

Raision kaupungin väkiluku laski ja verotulot kutistuivat

Raision kaupungin talous oli viime vuonna 3,7 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Raision kaupungin talous toteutui odotuksia paremmin vuonna 2018. Vuositulos on 3,7 miljoonaa euroa miinuksella. Se on 1,2 miljoonaa euroa talousarviota parempi. Tulos on kuitenkin alijäämäinen.

Kysely: Mitä kaunista Pansion ja Pernon asuinalueille?

Turun kaupunki kerää ehdotuksia siitä, mikä lisäisi Pansion ja Pernon asuinalueiden viihtyisyyttä.

Turun kaupunki kerää ehdotuksia siitä, mikä lisäisi Pansion ja Pernon asuinalueiden viihtyisyyttä, toisi kauneutta ja loisi virikkeitä.

Henkilötyövuosien määrä kasvoi, sairauspoissaolojen määrä kääntyi kasvuun

Turun kaupungin henkilötyövuosien määrä nousi vuonna 2018. Kaupungin palveluksessa oli 31.12.2018 kaikkiaan 11 521 henkilöä. Henkilötyövuosina mitattuna työvoiman käyttö vuonna 2018 oli 10 037,8. Organisaatiomuutokset huomioiden henkilötyövuodet nousivat 137,7 henkilötyövuotta edelliseen vuoteen verrattuna. Henkilötyövuosissa ei ole mukana työllistettyjä, joita kaupunki omin aktiivisin toimin työllisti 973 (vuonna 2017 971).

Liikunta-aktiivisuuden lasku alkaa usein jo 7-vuotiaana

Liikunta-aktiivisuus alkaa usein laskea lapsilla heti koulunkäynnin alkaessa.

Liikunta-aktiivisuus alkaa usein laskea lapsilla heti koulunkäynnin alkaessa. Toisaalta osa aikuisista onnistuu lisäämään liikunta-aktiivisuuttaan, joskin kokonaisaktiivisuus pääsääntöisesti vähenee iän karttuessa.

Ilkka Kanerva johtaa vaalitarkkailijoita Ukrainassa

Ilkka Kanerva.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) on nimitetty johtamaan historian suurinta vaalitarkkailuoperaatiota Ukrainassa. Maassa järjestetään presidentinvaalien ensimmäinen kierros sunnuntaina 31. maaliskuuta.

Jokien vedenkorkeudet nousseet Etelä- ja Lounais-Suomessa

Sään lauhtuminen on saanut virtaamat nousuun Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä Vaasan seudun pienissä joissa. Joet ovat paikoin tulvineet alavimmille pellolle ja teille, muun muassa Sipoonjoella, Kiskonjoella, Perniönjoella ja Loimijoella. Yöpakkaset ovat hidastaneet virtaamien kasvua tai kääntäneet vedenkorkeudet laskuun.

Urheilu

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Seppo Paju kolmonen frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Yhdysvalloissa

Seppo Paju.

Vuoden miespelaajaksi Euroopassa valittu lietolainen Seppo Paju sijoittui kolmanneksi frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Teksasissa Yhdysvalloissa. Pajun sijoitus sivuaa parasta suomalaistulosta Disc Golf Pro Tourilla.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?