Perjantai on pahin porautuu äidin ja tyttären suhteeseen

Linda Hämäläinen pääsee viettämään kesäänsä Turkuun. Linda Hämäläinen pääsee viettämään kesäänsä Turkuun. Kuva: Ilkka Lappi

Samppalinnan kesäteatteri jatkaa viime vuosilta tutuilla askelmerkeillä, kun Disneyn Perhe on pahin -musikaali saapuu Turkuun. Kyseessä on musikaalin Euroopan ensi-ilta ja maailman ensimmäinen open air -versio.

– Viime aikoina tämä on mennyt niin, että Turku on ollut suunnannäyttäjä muulle Euroopalle, iloitsee Samppalinnan kesäteatterin toiminnanjohtaja Heikki Sankari.

Perhe on pahin on vanha tarina, vaikka musikaaliversio sai ensi-iltansa Kaliforniassa vasta pari vuotta sitten. Jo 1970-luvulla ilmestyi Mary Rodgersin kirjoittama kirja. Vuosien varrella tarinasta on tehty peräti neljä elokuvaversiota. Tunnetuin elokuvaversio on vuonna 2003 ilmestynyt elokuva, jota tähdittivät Jamie Lee Curtis ja Lindsay Lohan.

Perjantai on pahin kietoutuu äidin ja teini-ikäisen tyttären törmäysten ympärille. Sankari näkee tarinan teemoissa perhedynamiikkaa laajempiakin ajankohtaisuuksia.

– Elämme sellaista aikaa, missä vaaditaan kovasti kaikenlaista. Monessa tilanteessa ajatellaan, että joku toinen on hirveän väärässä, eikä nähdä millaista sen toisen ihmisen elämä oikeasti on. Mitä jos oikeastikin olisi mahdollista elää päivä sen ihmisen elämää, jota ei ymmärrä, Sankari sanoo.

Samppalinnan lavalla pääosissa esiintyy Maria Lund, joka nähtiin Samppalinnassa myös muutama vuosi sitten Nunnia ja konnia -esityksessä. Toisessa pääosassa nähdään Linda Hämäläinen. Maisteriopintojaan parhaillaan tekevälle Hämäläiselle tuleva kesä on ensimmäinen Turussa näyttelijänä.

– Olen haaveillut siitä, että pääsisin kesäksi Turkuun, koska pidän Turusta. Kaupunki on sinänsä tuttu, koska perheelläni on saaristossa mökki. Kun vielä pääsen tekemään nimenomaan tätä musikaalia, niin erittäin hyvillä mielin tulen Turkuun, Hämäläinen kertoo.

Hänelle Perjantai on pahin oli etukäteen tuttu nimenomaan vuoden 2003 elokuvasovituksena. Tarinassa Hämäläistä koskettaa muun muassa teini-ikäisen tyttären kasvukipuilut.

– Perjantai on pahin on hieno myös sen takia, että pääosassa on kaksi naista, joiden toiminta ei riipu miehistä. Tässä ihan oikeasti keskitytään nimenomaan äidin ja tyttären suhteeseen.

– Musikaalina tämä on monipuolinen. Tässä on paljon näyteltävää, Hämäläinen jatkaa.

Musiikin musikaaliin on säveltänyt monissa Broadway-liemissä keitetty Tom Kitt. Samppalinassa bändin kapellimestarina toimii ensi kesänäkin Jussi Vahvaselkä.

– Suurin osa musiikista on iloista ja menevää. Koska kyseessä on Disney-produktio, asiat on täytynyt tehdä tarkemmin kuin usein. Olemme muun muassa kääntäneet laulujen suomennokset takaisin englanniksi ja lähettäneet ne tarkistettaviksi, hän kuvailee.

Perjantai on pahin saa ensi-iltansa Samppalinnan kesäteatterissa 13. kesäkuuta.

Ilkka Lappi

Pelimiehen valinta: Amerikka vapaaksi uudelleen

Connor-poika se ei kalpeanaamaa pelkää.

Aivan kuin Assassin's Creed -pelejä ja niiden lisäosia ei tulisi markkinoille tarpeeksi, koki aiemmalle konsolisukupolvelle vuonna 2012 julkaistu Assassin's Creed III Remastered (PS4, Xbox One, Nintendo Switch, PC) keväällä uudelleensyntymän. Ja mikä ettei. Uudelleenjulkaisu on hyvä muistutus siitä, kuinka erinomainen tarina pelissä olikaan.

Ylileveitä autokaistoja aiotaan kaventaa Itäisellä Pitkälläkadulla ja tehdä uusia pyöräkaistoja

Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunta kokoontuu tiistaina 28. toukokuuta. Kokouksessa käsitellään muun muassa liikennejärjestelyjen selkeyttämistä Itäisellä Pitkälläkadulla.

Kalervo Väänäsen muotokuva paljastettiin yliopistolla

Kalervo Väänänen ja Timo Vuorikoski.

Taidemaalari Timo Vuorikosken maalaama Kalervo Väänäsen muotokuva paljastettiin Turun yliopiston Medisiina D:ssä 23. toukokuuta. Väänänen rehtorikausi päättyy heinäkuun lopussa. Turun yliopiston rehtorina hän on toiminut vuodesta 2012 alkaen. Rehtorikauden aikana yliopiston julkaistujen tutkimusten määrä ja arvioitu laatu ovat nousseet. Myös koulutusta on kehitetty merkittävästi.

Puun energiakäyttö lisääntyy edelleen

Puupolttoaineita kulutettiin vuonna 2018 jälleen ennätysmäärä. Tämä johtui siitä, että metsäteollisuuden jäteliemien käyttö lisääntyi. Kiinteitä puupolttoaineita käytettiin lämpö- ja voimalaitoksissa saman verran kuin edellisvuonna. Myös puun pienkäyttö pysyi samana.

Laadukas saattohoito kuuluu kaikille

Saattohoitokoti Karinan laadukas toiminta on päättymässä 25 vuoden jälkeen. Se on todella valitettavaa ja herättää paljon kysymyksiä.

Kaupunki valitsee kehittämiskumppanin Sepänkatu 1:n alueelle

Sepänkatu 1:n asemakaava-alueen kehittämiseen ja Turun ammattikorkeakoulun käytöstä vuonna 2020 poistuvien kiinteistöjen luovutukseen tähtäävän kilpailun voittajaksi esitetään ryhmittymää, jossa ovat mukana Jatke Länsi-Suomi Oy, Taaleri Pääomarahastot Oy sekä JKMM Arkkitehdit Oy. Esitystä käsitellään kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostossa maanantaina 27. toukokuuta.

Kansainvälinen tutkimus auttoi lopettamaan peltosirkun metsästyksen Ranskassa

Tiettävästi maailman vanhin peltosirkku, vähintään seitsemänvuotias Ensio on todistanut lajitoveriensa vähenemisen noin 70 prosentilla vuodesta 2012 alkaen.

Suomessa äärimmäisen uhanalainen peltosirkku on ollut Ranskassa perinteinen kulinaristinen herkku. Luonnonsuojelujärjestöt ovat vastustaneet sen laitonta, mutta silti jatkunutta metsästystä pitkään, ja vuonna 2016 Euroopan komissio määräsi Ranskan lopettamaan metsästämisen harjoittamisen ja vei asian lintudirektiivin vastaisena EU:n tuomioistuimeen.

Uudenmaantiellä toteutetaan viisaan liikkumisen hanke

Maantiellä 110 eli Uudenmaantiellä toteutetaan viisaan liikkumisen hanke Hämeenkadulta Piikkiöön. Hankkeessa toteutetaan lukuisia kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen olosuhteita parantavia toimenpiteitä kuluvan vuoden aikana.

Avomereltä saatiin paljon silakkaa ja kilohailia, rannikkokalastus vähenee edelleen

Merialueen kaupallisen kalastuksen saaliin määrä ja arvo 1980–2018 (deflatointi: elinkustannusindeksi).

Merialueen kaupallisen kalastuksen kokonaissaalis oli 148 miljoonaa kiloa vuonna 2018. Se oli seitsemän miljoonaa kiloa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Saalis koostui pääosin avomereltä troolilla pyydetystä silakasta ja kilohailista. Rannikolla valtaosa kalastajista pyydysti rysillä ja verkoilla. Rannikkokalastuksen määrä pieneni edelleen, mutta siitä huolimatta joidenkin lajien saalis kasvoi.

Urheilu

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!