Vanhoilla tekstiileillä kauniisti katettu

Kata kevät keittiöön valitsemalla luonnonmateriaaleja ja ripaus tehosteväriä. Huolella valitut tekstiilit luovat otollisen pohjan erilaisille kattauksille. Heidi Hietanen Hemtexiltä kannustaa vaihtelemaan tabletteja, liinoja, patalappuja ja muita keittiön tekstiilejä paitsi kulumisasteen, myös sesonkien mukaan. Kata kevät keittiöön valitsemalla luonnonmateriaaleja ja ripaus tehosteväriä. Huolella valitut tekstiilit luovat otollisen pohjan erilaisille kattauksille. Heidi Hietanen Hemtexiltä kannustaa vaihtelemaan tabletteja, liinoja, patalappuja ja muita keittiön tekstiilejä paitsi kulumisasteen, myös sesonkien mukaan. Kuva: Hemtex

Hemtex Myllyn apulaismyymäläpäällikkö Heidi Hietanen kertoo, että tabletteja ja kaitaliinoja ostetaan suhteessa enemmän kuin pöytäliinoja.

– Monet eivät tahdo peittää kaunista pöytää kokonaan, jolloin tabletit ja kaitaliinat ovat houkuttelevampi vaihtoehto. Niitä on myös helppo vaihdella kausittain, hän perustelee.

Pintakäsitellyillä pöytäliinoilla on kuitenkin oma kannattajakuntansa. Ne ovat varsinkin lapsiperheiden ja isovanhempien suosiossa arkikäytössä helppohoitoisuutensa ansiosta. Kesäkautena pintakäsiteltyjä pöytäliinoja käytetään myös terassipöydillä.

– Pöytäliinojen ostopiikki on joulukautena ja muina vuodenaikoina niitä haetaan lähinnä rippi-, kaste- ja valmistujaisjuhliin sekä häihin, Hietanen kartoittaa.

Asiantuntija kertoo, että kattauskulttuuri on viimeisen vuosikymmenen aikana muuttanut muotoaan paljon. Kattaustekstiilien suosio on ollut laskusuunnassa.

– Kattaustekstiilejä ostetaan kaiken kaikkiaan huomattavasti vähemmän. Toisaalta juhliin saatetaan kerralla satsata aiempaa enemmän ostamalla esimerkiksi kokopellavainen pöytäliina, pöytäliinan alusliina ja yhteensopivat pellavalautasliinat.

Hemtexin visualisti Minnamaria Tuomi hämmästelee sitä, että suomalaisten juhlakattaukset ovat usein hyvin minimalistisia.

– Pöydässä saattaa olla ruoan lisäksi somisteena ainoastaan paperiserviettejä. Vaikka ruokaan ja juomaan on voitu panostaa satojen eurojen edestä, saattavat varsinaiset kattauselementit loistaa poissaolollaan, hän pohtii.

Tuomi kuvailee, että vaatimattomampikin ruoka nousee ihan eri sfääreihin, kun kattaus on persoonallinen ja ajatuksella tehty.

– Kattauksen sekaan voi laittaa hauskojakin yllätyksiä – parhaimmat ideat eivät välttämättä ole kalliita. Jokainen vieras varmasti ilahtuu itse askarrellusta paikkakortista, mikä on vaikkapa solmittu juuttinarulla serviettiin kiinni pienen havunoksan kera, hän ideoi.

Keittiötekstiilien huoltamisessa tärkeää on vaikeiden tahrojen poisto mahdollisimman nopeasti. Heidi Hietanen suosittelee sappisaippuan käyttämistä.

– Kyseessä on kaikenlaisille materiaaleille soveltuva tahranpoistoaine, jonka kanssa avainasemassa on pitkä liotusaika. Itselle ei ole vielä tullut sellaista vanhettunuttakaan tahraa vastaan, mikä ei olisi sappisaippualla lähtenyt.

Tämän vuoden kattaus- ja keittiötekstiilien uusiksi trendeiksi Hietanen nimeää värikkyyden ja rohkeammat kuosit. Ne eivät kuitenkaan syrjäytä paikkansa vakiinnuttanutta vaaleaa skandinaavista tyyliä vaan kohoavat sen rinnalle. Luonnonmateriaalit kuten pellava, puuvilla, juutti, meriheinä ja bambu pitävät myös edelleen pintansa. Hietanen ennustaa, että ekologisuus tulee näkymään pitkäkestoisempien tekstiilien valinnassa.

Linnea Lahtinen

Turun vilkkaimmilla rannoilla rantavalvojat kesäkaudella

Saaronniemen rannalla on valvontaa jokaisena päivänä 3.6.–11.8. kello 11–18, myös juhannuksena.

Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla tänäkin kesänä. Rantavalvojat työskentelevät Ispoisten ja Ekvallan rannoilla joka päivä 3.6.–11.8. kello 11–18 lukuun ottamatta päivittäistä lounasaikaa kello 13.30–14. Juhannusaattona ja -päivänä 21.–22. kesäkuuta ei Ispoisissa ja Ekvallassa ole rantavalvontaa.

C21-kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulee uudistaa nopeasti, kuntapohjaisesti ja kaikki voimavarat tulee keskittää palveluiden, ei hallinnon kehittämiseen. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat ovat huolissaan tulevan hallituksen kaavailuista jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista maakuntamalliin pohjautuen.

Kaupungin ytimeen rakentuvat uudiskohteet kiinnostavat Turussa asunnonostajia

Kupittaan Momentumin valmistumisen myötä asuinalue on valmis.

Asuinkäyttöön sopivat keskustatontit ovat Turussa harvassa. Auratum Asunnot rakennuttaa Turun keskustaan ja Kupittaan alueelle parhaillaan useampia uudiskohteita, joille on saatu tilaa purkamalla vanhaa rakennuskantaa.

Junnila: 5G-verkkojen rakentamisessa huomioitava kansallinen turvallisuus

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti torstaina kirjallisen kysymyksen Suomen 5G-verkkojen turvallisuudesta kiinalaisvalmistaja Huaweihin liitettyjen tietoturvauhkien vuoksi. Suomessa Huawei on merkittävässä asemassa Elisan 5G-verkon toteuttamisessa.

Turku Science Park Oy:n yt-neuvottelut johtivat viiden työsuhteen päättymiseen

Niko Kyynäräinen.

Turun seudun elinkeinoelämän kehitysyhtiön Turku Science Park Oy:n liikevaihto vuonna 2018 oli 8,3 miljoonaa euroa. Yhtiön palveluissa ja tapahtumissa kirjattiin vuonna 2018 lähes 10 000 osallistujaa ja seudun kuntien yhtiöön panostama euro tuli takaisin alueelle seitsenkertaisena. Yhtiössä valmistellaan uutta toimintamallia, joka on edellyttänyt yt-neuvotteluja.

Nokkakolari Saaristotiellä, yksi vakavasti loukkaantunut

Kaksi henkilöautoa ajoi nokkakolarin Paraisilla Saaristotiellä perjantaina iltapäivällä.

Isot remontit laskevat Turun keskustan elinvoimaa väliaikaisesti

Liki puolet ydinkeskustassa tyhjänä olevista liiketiloista on parhaillaan remontoitavana.

Elävät Kaupunkikeskustat ry:n perjantaina julkaisemien tulosten mukaan elinvoimaluku on laskenut lähes kaikissa kaupunkikeskustoissa viimeisen vuoden aikana. Keskimäärin keskustojen elinvoimaluku laski 7,6 prosenttia. Turussa lasku oli samansuuntaista.

#Päättäjäiset täyttää Kupittaan urheiluhallin tiistaina

Jo viidettä kertaa järjestettävä #Päättäjäiset-koulunpäätöstapahtuma täyttää Kupittaan urheiluhallin tulevana tiistaina 28. toukokuuta. Messutapahtumassa on luvassa runsaasti hyötytietoa nuorille heitä koskettavista asioista ja joka pisteellä on tuttuun tapaan luvassa myös mukavaa tekemistä. Tapahtuman ideana on olla erilainen ja hauska koulupäivä kevään viimeisellä kouluviikolla.

Kelalta etuisuuksiin viime vuonna noin 15 miljardia euroa

Kelan perustoimeentulotuen asiakasmäärät kasvoivat edelleen viime vuonna. Etuuksia maksettiin 15 miljardia euroa.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!