Vanhoilla tekstiileillä kauniisti katettu

Kata kevät keittiöön valitsemalla luonnonmateriaaleja ja ripaus tehosteväriä. Huolella valitut tekstiilit luovat otollisen pohjan erilaisille kattauksille. Heidi Hietanen Hemtexiltä kannustaa vaihtelemaan tabletteja, liinoja, patalappuja ja muita keittiön tekstiilejä paitsi kulumisasteen, myös sesonkien mukaan. Kata kevät keittiöön valitsemalla luonnonmateriaaleja ja ripaus tehosteväriä. Huolella valitut tekstiilit luovat otollisen pohjan erilaisille kattauksille. Heidi Hietanen Hemtexiltä kannustaa vaihtelemaan tabletteja, liinoja, patalappuja ja muita keittiön tekstiilejä paitsi kulumisasteen, myös sesonkien mukaan. Kuva: Hemtex

Hemtex Myllyn apulaismyymäläpäällikkö Heidi Hietanen kertoo, että tabletteja ja kaitaliinoja ostetaan suhteessa enemmän kuin pöytäliinoja.

– Monet eivät tahdo peittää kaunista pöytää kokonaan, jolloin tabletit ja kaitaliinat ovat houkuttelevampi vaihtoehto. Niitä on myös helppo vaihdella kausittain, hän perustelee.

Pintakäsitellyillä pöytäliinoilla on kuitenkin oma kannattajakuntansa. Ne ovat varsinkin lapsiperheiden ja isovanhempien suosiossa arkikäytössä helppohoitoisuutensa ansiosta. Kesäkautena pintakäsiteltyjä pöytäliinoja käytetään myös terassipöydillä.

– Pöytäliinojen ostopiikki on joulukautena ja muina vuodenaikoina niitä haetaan lähinnä rippi-, kaste- ja valmistujaisjuhliin sekä häihin, Hietanen kartoittaa.

Asiantuntija kertoo, että kattauskulttuuri on viimeisen vuosikymmenen aikana muuttanut muotoaan paljon. Kattaustekstiilien suosio on ollut laskusuunnassa.

– Kattaustekstiilejä ostetaan kaiken kaikkiaan huomattavasti vähemmän. Toisaalta juhliin saatetaan kerralla satsata aiempaa enemmän ostamalla esimerkiksi kokopellavainen pöytäliina, pöytäliinan alusliina ja yhteensopivat pellavalautasliinat.

Hemtexin visualisti Minnamaria Tuomi hämmästelee sitä, että suomalaisten juhlakattaukset ovat usein hyvin minimalistisia.

– Pöydässä saattaa olla ruoan lisäksi somisteena ainoastaan paperiserviettejä. Vaikka ruokaan ja juomaan on voitu panostaa satojen eurojen edestä, saattavat varsinaiset kattauselementit loistaa poissaolollaan, hän pohtii.

Tuomi kuvailee, että vaatimattomampikin ruoka nousee ihan eri sfääreihin, kun kattaus on persoonallinen ja ajatuksella tehty.

– Kattauksen sekaan voi laittaa hauskojakin yllätyksiä – parhaimmat ideat eivät välttämättä ole kalliita. Jokainen vieras varmasti ilahtuu itse askarrellusta paikkakortista, mikä on vaikkapa solmittu juuttinarulla serviettiin kiinni pienen havunoksan kera, hän ideoi.

Keittiötekstiilien huoltamisessa tärkeää on vaikeiden tahrojen poisto mahdollisimman nopeasti. Heidi Hietanen suosittelee sappisaippuan käyttämistä.

– Kyseessä on kaikenlaisille materiaaleille soveltuva tahranpoistoaine, jonka kanssa avainasemassa on pitkä liotusaika. Itselle ei ole vielä tullut sellaista vanhettunuttakaan tahraa vastaan, mikä ei olisi sappisaippualla lähtenyt.

Tämän vuoden kattaus- ja keittiötekstiilien uusiksi trendeiksi Hietanen nimeää värikkyyden ja rohkeammat kuosit. Ne eivät kuitenkaan syrjäytä paikkansa vakiinnuttanutta vaaleaa skandinaavista tyyliä vaan kohoavat sen rinnalle. Luonnonmateriaalit kuten pellava, puuvilla, juutti, meriheinä ja bambu pitävät myös edelleen pintansa. Hietanen ennustaa, että ekologisuus tulee näkymään pitkäkestoisempien tekstiilien valinnassa.

Linnea Lahtinen

MLL kouluttaa uusia vapaaehtoisia huhtikuussa

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri kouluttaa huhtikuussa uusia vapaaehtoisia tukihenkilöitä lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Kymmenet lapset ja nuoret Turun seudulla odottavat parhaillaan itselleen aikuista kaveria, jonka kanssa harrastaa, jutella ja ihan vaan olla ja jakaa arjen iloja ja suruja.

NouHätä! kisataan Luolalan paloasemalla

NouHätä!-pelastustieto- ja taitokilpailun Varsinais-Suomen aluekilpailu järjestetään torstaina 28. maaliskuuta kello 9.45–15.30 Luolalan paloasemalla Naantalissa.

Huolehdi kesäajoneuvoon liittyvistä velvollisuuksista ajoissa, laiminlyönnin seuraukset voivat yllättää

Moni tekee moottoripyörille, mopoille ja muille kesäajoneuvoille liikennekäytöstäpoiston talven ajaksi. Ajokauden alkaessa on muistettava tehdä liikennekäyttöönotto jo ennen kuin ajoneuvolla ajaa. Samalla tulee huolehtia, että ajoneuvon lakisääteinen liikennevakuutus on voimassa. Sanktiot velvollisuuksien laiminlyönnistä voivat yllättää.

Kyyt alkavat herätä horroksestaan

Keväällä kyyn puremat ovat vaarallisimpia, sillä nuoren kyyn purema sisältää yleensä enemmän myrkkyä kuin aikuisen.

Kyykäärmeet alkavat herätä talvihorroksesta. Lemmikinomistajien on oltava erityisen valppaina alueilla, joissa kyitä tavataan. Keväällä kyyn puremat ovat vaarallisimpia, sillä nuoren kyyn purema sisältää yleensä enemmän myrkkyä kuin aikuisen. Suurin osa lemmikeistä toipuu kyyn puremasta eläinlääkärihoidon avulla, mutta pahimmillaan kyyn purema voi johtaa lemmikin menehtymiseen.

Valtaosa suomalaisista hoitaisi lääkärikäyntinsä etänä

Kaksi kolmannesta suomalaisista haluaisi hoitaa lääkärikäyntejään enemmän etänä. Kolmetoista prosenttia LähiTapiolan Arjen katsaus-kyselyyn vastanneista hoitaisi lääkärikäynnit etänä vaikka joka kerta. Perinteisiä toimialoja myllertäviä palveluja rakastetaan niiden helppokäyttöisyyden vuoksi, ja perusterveydenhuollossakin on olemassa tarvittava teknologia samanlaiseen murrokseen, joka on aiemmin myllertänyt videovuokraamot, hotellialan ja taksipalvelut.

The Goddamn Gallows Turkuun

Amerikkalainen vaihtoehtoehtokantria ja punkkia musiikissaan sekoitteleva The Goddamn Gallows tekee neljän keikan minikiertueen Suomessa kesäkuun alussa. Turun lisäksi bändi poikkeaa Tampereella, Lahdessa ja Helsingissä. Turussa The Goddamn Gallows esiintyy 5. kesäkuuta, jolloin poppoo nousee TVO:n lavalle.

Asuuko maailman onnellisimmassa maassa maailman onnellisin kansa?

YK:n raportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa. Suomessa on paljon hyvää, mutta parannuksiakin tarvitaan. Vapauden, tasa-arvon ja solidaarisuuden tulee olla hyvän yhteiskunnan perusarvoja. Näiden arvojen pohjalta rakentuu ihmisen tuntemus omasta merkityksellisyydestä yhteisössä ja kokemus täydestä kansalaisuudesta.

Paimiossa tapon yritys, useita otettu kiinni

Poliisilla oli perjantai-illalla noin kello 20.30 poliisioperaatio Paimiossa, johon osallistui useita poliisipartioita. Kyseessä oli väkivallanteko, jonka takia useita henkilöitä on otettu kiinni.

Ajokiellossa ollut huumekuski kiinni Kaarinan keskustassa

Poliisipartio kiinnitti lauantaina kello 22 huomionsa Kaarinan keskustassa epävarmasti liikkuneeseen henkilöautoon ja pysäytti auton.

Urheilu

Jälkipeli: Viisi väittämää FBC Turusta

FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen.

Vuosi sitten Aamuset kirjoitti, miten FBC Turun kausi oli ollut kahtiajakautunut edellisen vuoden tapaan. Nyt mennyt divarin kolmas kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Monen mielestä miesten edustusjoukkue lähti jälleen kesälomille ennakoitua aikaisemmin. Mutta mikä olikaan totuus?

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?