Milja Heinonen keräsi SPR:n avustustyössä näkemänsä kipeät asiat kirjaksi

Punaisen Ristin kehitys-apu- ja katastrofitöissä työskennellyt terveydenhoitaja Milja Heinonen kertoo, että Oseaniassa hän oli alueellinen terveysdelegaatti. Hänen alueeseensa kuuluivat 12 saarta Tyynellä valtamerellä, muun muassa Vanuatu, Salomoninsaaret, Papua-Uusi-Guinea ja Palau. Punaisen Ristin kehitys-apu- ja katastrofitöissä työskennellyt terveydenhoitaja Milja Heinonen kertoo, että Oseaniassa hän oli alueellinen terveysdelegaatti. Hänen alueeseensa kuuluivat 12 saarta Tyynellä valtamerellä, muun muassa Vanuatu, Salomoninsaaret, Papua-Uusi-Guinea ja Palau. Kuva: Kurt Hedborg

Neljässä eri maanosassa kansainvälisen Punaisen Ristin kehitysapu- ja katastrofitöissä yli 20 vuotta toiminut terveydenhoitaja Milja Heinonen on pakannut kokemuksiaan Minä Lähdin maailmalle -kirjaan.

– Ollessani osastonhoitajana Porvoon terveyskeskuksessa 1980-luvulla tuli minulle tuli pätkiä, jolloin koin, että työ mitä tein on aivan rutiinia. Punainen Risti soitti sitten sopivasti ja kysyi halukkuuttani. Ensimmäinen komennukseni suuntautui vuonna 1985 Sudaniin. Sitä ennen olin kouluterveydenhoitajana Perniössä, muistelee Heinonen.

Heinonen kertoo, että Sudanin reissu oli perusta tälle kirjalle ja työlleen Punaisessa Ristissä.

– Se oli matkana myös sellainen, mikä kasvatti minua ihmisenä ja naisena aivan suunnattomasti.

Heinonen nostaa esiin, että 1980-luvulla Punaisen Ristin ruoka-apuleirit Sudanissa olivat suomalaisia.

– Henkilökunta niissä oli Suomen Punaisen Ristin. Suomalaista olivat myös raaka-aineet, josta teimme velliä paikallisille lapsille kaksi kertaa päivässä.

Heinonen kertoo, kuinka Punainen Risti hoiti Sudanissa ympärileikattuja lapsia. Poikia, joilla olivat paikat tulehtuneet, sekä tyttöjä, joille oli tehty silpominen pahimman kaavan mukaan.

– Pissaakin saattoi tulla vain tippa kerrallaan, koska heidät oli ommeltu niin tiukkaan. Se oli tosi julmaa. Usein tämä tulehdus oli jo niin vakava, että siihen eivät mitkään antibiootit enää auttaneet.

– Hoitotyössä joutui käyttämään paljon luovuutta ja mielikuvitusta, koska meillä ei ollut kaikkia välttämättömiä tavaroita, joilla olisimme saaneet hoidot tehtyä. Usein tavarat tulivat silloin, kun epidemia, kuten kolera, oli jo ohitse.

Heinonen uskoo, että suurin vietti ulkomaan komennuksille lähtöön on tullut isovanhemmilta perityistä geeneistä.

– Olen aina halunnut nähdä maailmaa ja oppia mitä sieltä on saatavissa, rakastan tutustua uusiin ihmisiin.

Heinosen seuraava komennus oli Malesiassa, jossa hän oli vastaanottamassa vietnamilaisia venepakolaisia.

– Minulle oli annettu toimenkuvaksi kouluttaa heidät hoitajiksi, jotka pystyvät vastaamaan leirin lapsista ja heidän terveydenhuollostaan. Jakaa tietoa tarttuvista taudeista ja niiden ehkäisystä.

Hän kokee, että kaikkein kunnianhimoisin komennus oli Oseanian keikka.

– Alue oli valtava, asia mitä muualla ei ollut siinä määrin. Toisaalta Oseaniassa oli ihmisten innokkuus merkittävää, asia mitä muualla ei ollut. He olivat innokkaita oppimaan, samoin kuin vietnamilaiset.

– Kosovossa pyrimme muuttamaan asenteita suhtautumisessa erikoissairaanhoidosta perusterveydenhoitoon siirtymisessä. Itäblokin maissa on aina arvostettu erikoissairaanhoitoa enemmän. Kosovossa hoidettiin vielä vuosituhannen vaihteessa erikoissairaanhoidossa 95 prosenttia potilaista.

Paikallisten ihmisten vastaanoton suhteen hän koki pääsääntöisesti positiivisena.

– Negatiivista kohtaamista ei ollut kuin Keniassa. Kosovossa oli hyvä vastaanotto hoitajien puolesta. Minulle on aina ollut helppo tulla toimeen ihmisten kanssa. Se on varmaan näkynyt lävitse, että rakastan työtäni, hän päättää.

Kurt Hedborg

Kalevalanpäivänä Raision kirjastossa tarinoidaan

Raision kaupunginkirjastossa on Kalevalanpäivänä torstaina 28. helmikuuta tarinapaja, jossa voi kertoa sadun tai tarinan. Mukaan voi ottaa jonkun tärkeän esineen tai valokuvan.

Tinnituspotilas voi hyötyä aivojen magneettistimulaatiohoidosta

Tinnitukseen eli korvien soimiseen ei ole parantavaa hoitoa. Transkraniaalinen magneettistimulaatio (TMS) eli pään iholle annettu sarjamagneettistimulaatio on uusi hoitomuoto pitkäaikaiseen tinnitukseen. TMS on kajoamaton, kivuton ja hyvin siedetty hoito.

Väestöennuste: Suomessa 20 vuoden kuluttua vain kolme aitoa kasvuseutua

Ajankohtainen alueellinen väestöennuste kertoo, että pääkaupunkiseudun väestö kasvaa 270 000 asukkaalla vuoteen 2040. Samaan aikaan koko maan kasvu jää vajaaseen 90 000:een eli pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Suomen väki vähenee 180 000 asukkaalla. Alueellinen tarkastelu osoittaa myös sen, että selkeää kasvua nähdään Helsingin lisäksi vain Tampereen ja Turun seuduilla. Maltillista kasvua ennuste osoittaa vielä Oulun ja Jyväskylän seuduille ja pientä Kuopioon, mutta niissäkin väestönkasvu kääntyy laskuun 2030-luvun puolivälissä.

Ennätysmäärä uusia viljelijöitä ja investointeja maatiloilla

ELY-keskukset rahoittivat viime vuonna ennätysmäärän maatilojen investointeja ja nuoren viljelijän aloitustukia. Sukupolvenvaihdokset ja investoinnit keskittyvät Pohjanmaan maakuntiin ja Varsinais-Suomeen.

Kalastusalan työehtoihin muutoksia

Valtioneuvosto esittää muutoksia vahvistettavaksi presidentin esittelyssä 22. helmikuuta. Muutokset astuvat voimaan 15. marraskuuta.

Tupakkatuotteiden jäljitettävyyttä ja turvaominaisuuksia koskeva sääntely voimaan toukokuussa

Savukkeiden ja kääretupakan pakkauksissa on oltava jäljitettävyyttä helpottavat yksilölliset tunnisteet sekä väärinkäytöltä suojaavat turvaominaisuudet 20. toukokuuta lukien. Tupakkalakia täsmennetään näiltä osin tupakkalain muutoksella, joka tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa 22. helmikuuta.

Puutiaisaivotulehduksen riskialueet pääosin ennallaan, rokotusohjelma laajenee

Puutiainen tarttui lakanaan.

Vuosien 2014–18 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus kuntatasolla oli edelleen korkein Paraisten kunnassa. Paraisilla tautia on todettu viiden viime vuoden aikana keskimäärin 55 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Ehdollisen vankeuden oheisseuraamuksiin tiukennuksia vuoden 2020 alusta

Ehdollisen vankeusrangaistuksen oheisseuraamuksia koskevaa järjestelmää tiukennetaan 1.1.2020 alkaen. Uudistuksen myötä myös aikuinen, eli rikoksen 21 vuotta täyttäneenä tehnyt voidaan tuomita ehdollisen vankeuden tehosteeksi valvontaan.

Valtio luovuttaa Nesteen osakkeita enintään 107 miljoonalla eurolla Pohjolan Rautatiet Oy:lle

Valtioneuvoston yleisistunto päätti torstaina valtuuttaa valtioneuvoston kanslian pääomittamaan Pohjolan Rautatiet Oy:tä.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kuivin jaloin

Susanna Tapani, numero 77.

Naisten jääkiekon SM-liigaan täksi kaudeksi noussut TPS selvisi kaudesta lopulta kuivin jaloin, kun se onnistui välttämään karsinnat, mikä oli joukkueen tavoitteena.

Raision Loimun passari Kasper Vuorinen naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Lentopallon naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi on valittu Kasper Vuorinen . Raision Loimun passarina Mestaruusliigassa pelaava Vuorinen on opiskellut valmennusta Jyväskylän yliopistossa ja on hakenut valmennusoppia myös ulkomailta.

Jääkiekkoharrastuksen jatkumiseen vaikuttaa monta tekijää juniori-iässä

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kolmen vuoden seurantatutkimuksen mukaan 15-vuotiaana jääkiekkoa harrastaneista 60 prosenttia jatkoi lajia edelleen 18-vuotiaana. Alueelliset erot harrastuksen jatkumisessa olivat kuitenkin suuria vaihdellen 20–80 prosentin välillä. Mitä aikaisemmin jääkiekko oli aloitettu, sitä todennäköisempää oli harrastuksen jatkuminen.

Teemu Packalénin paluu häkkiin lähestyy

Teemu Packalén hioo parhaillaan huippukuntoa Montrealissa maineikkaalla Tristar-salilla. Miehen tähtäimessä on paluu tositoimiin vielä tänä keväänä.

Suomalainen vapaaotteluväki on joutunut odottamaan pitkään Teemu Packalénin paluuta tositoimiin. Turkulaisen edellisestä ottelusta tulee maaliskuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Tuolloin ottelu päättyi puolessa minuutissa tyrmäystappioon Marc Diakiesea vastaan.

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Åboraakkeli: Huuhkajat laskeutuvat Kupittaalle?

Päävalmentaja Markku Kanerva ja Huuhkajat valmistautuivat Kupittaalla Turkki-otteluun lokakuussa 2017.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taival EM-karsinnoissa alkaa runsaan kuukauden kuluttua. Tänä vuonna Suomi pelaa kymmenen karsintaottelua, joista viisi kotikentällä. Bosnia-Hertsegovina, Kreikka ja Italia kohdataan varmuudella Tampereella, mutta lokakuun Armenia-ottelun ja marraskuun Liechtenstein-ottelun pelipaikkaa ei ole vielä päätetty.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?