Milja Heinonen keräsi SPR:n avustustyössä näkemänsä kipeät asiat kirjaksi

Punaisen Ristin kehitys-apu- ja katastrofitöissä työskennellyt terveydenhoitaja Milja Heinonen kertoo, että Oseaniassa hän oli alueellinen terveysdelegaatti. Hänen alueeseensa kuuluivat 12 saarta Tyynellä valtamerellä, muun muassa Vanuatu, Salomoninsaaret, Papua-Uusi-Guinea ja Palau. Punaisen Ristin kehitys-apu- ja katastrofitöissä työskennellyt terveydenhoitaja Milja Heinonen kertoo, että Oseaniassa hän oli alueellinen terveysdelegaatti. Hänen alueeseensa kuuluivat 12 saarta Tyynellä valtamerellä, muun muassa Vanuatu, Salomoninsaaret, Papua-Uusi-Guinea ja Palau. Kuva: Kurt Hedborg

Neljässä eri maanosassa kansainvälisen Punaisen Ristin kehitysapu- ja katastrofitöissä yli 20 vuotta toiminut terveydenhoitaja Milja Heinonen on pakannut kokemuksiaan Minä Lähdin maailmalle -kirjaan.

– Ollessani osastonhoitajana Porvoon terveyskeskuksessa 1980-luvulla tuli minulle tuli pätkiä, jolloin koin, että työ mitä tein on aivan rutiinia. Punainen Risti soitti sitten sopivasti ja kysyi halukkuuttani. Ensimmäinen komennukseni suuntautui vuonna 1985 Sudaniin. Sitä ennen olin kouluterveydenhoitajana Perniössä, muistelee Heinonen.

Heinonen kertoo, että Sudanin reissu oli perusta tälle kirjalle ja työlleen Punaisessa Ristissä.

– Se oli matkana myös sellainen, mikä kasvatti minua ihmisenä ja naisena aivan suunnattomasti.

Heinonen nostaa esiin, että 1980-luvulla Punaisen Ristin ruoka-apuleirit Sudanissa olivat suomalaisia.

– Henkilökunta niissä oli Suomen Punaisen Ristin. Suomalaista olivat myös raaka-aineet, josta teimme velliä paikallisille lapsille kaksi kertaa päivässä.

Heinonen kertoo, kuinka Punainen Risti hoiti Sudanissa ympärileikattuja lapsia. Poikia, joilla olivat paikat tulehtuneet, sekä tyttöjä, joille oli tehty silpominen pahimman kaavan mukaan.

– Pissaakin saattoi tulla vain tippa kerrallaan, koska heidät oli ommeltu niin tiukkaan. Se oli tosi julmaa. Usein tämä tulehdus oli jo niin vakava, että siihen eivät mitkään antibiootit enää auttaneet.

– Hoitotyössä joutui käyttämään paljon luovuutta ja mielikuvitusta, koska meillä ei ollut kaikkia välttämättömiä tavaroita, joilla olisimme saaneet hoidot tehtyä. Usein tavarat tulivat silloin, kun epidemia, kuten kolera, oli jo ohitse.

Heinonen uskoo, että suurin vietti ulkomaan komennuksille lähtöön on tullut isovanhemmilta perityistä geeneistä.

– Olen aina halunnut nähdä maailmaa ja oppia mitä sieltä on saatavissa, rakastan tutustua uusiin ihmisiin.

Heinosen seuraava komennus oli Malesiassa, jossa hän oli vastaanottamassa vietnamilaisia venepakolaisia.

– Minulle oli annettu toimenkuvaksi kouluttaa heidät hoitajiksi, jotka pystyvät vastaamaan leirin lapsista ja heidän terveydenhuollostaan. Jakaa tietoa tarttuvista taudeista ja niiden ehkäisystä.

Hän kokee, että kaikkein kunnianhimoisin komennus oli Oseanian keikka.

– Alue oli valtava, asia mitä muualla ei ollut siinä määrin. Toisaalta Oseaniassa oli ihmisten innokkuus merkittävää, asia mitä muualla ei ollut. He olivat innokkaita oppimaan, samoin kuin vietnamilaiset.

– Kosovossa pyrimme muuttamaan asenteita suhtautumisessa erikoissairaanhoidosta perusterveydenhoitoon siirtymisessä. Itäblokin maissa on aina arvostettu erikoissairaanhoitoa enemmän. Kosovossa hoidettiin vielä vuosituhannen vaihteessa erikoissairaanhoidossa 95 prosenttia potilaista.

Paikallisten ihmisten vastaanoton suhteen hän koki pääsääntöisesti positiivisena.

– Negatiivista kohtaamista ei ollut kuin Keniassa. Kosovossa oli hyvä vastaanotto hoitajien puolesta. Minulle on aina ollut helppo tulla toimeen ihmisten kanssa. Se on varmaan näkynyt lävitse, että rakastan työtäni, hän päättää.

Kurt Hedborg

Roskia tulessa keskellä Turkua

Aution puutalon pihalla sytytettiin roskia palamaan Turun keskustassa Kaskenkadulla torstaina iltapäivällä.

Turun yliopisto haluaa olla mukana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa

Pentti Huovinen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän uudistuksen tarve ei hävinnyt, vaikka sen toteutusmallista ei päästy yksimielisyyteen viime hallituskaudella. Työ jatkuu uuden hallituksen johtamana. Turun yliopiston monitieteinen Sote-akatemia tarjoaa uudistuksen tueksi tutkittua tietoa ja jatkuvan oppimisen palveluita.

Vakaviin rikoksiin syyllistynyt voi jatkossa menettää Suomen kansalaisuuden

Kansalaisuuslakia muutetaan siten, että tiettyihin vakaviin rikoksiin syyllistynyt henkilö voi menettää Suomen kansalaisuuden. Valtioneuvosto esitti lain vahvistamista torstaina 25. huhtikuuta, ja tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina. Lain on määrä tulla voimaan 1. toukokuuta.

Väitös: Perhetausta ja matala koulutus yhteydessä taloudellisten vaikeuksien kokemisen riskiin nuorilla aikuisilla

Ilari Ilmakunnas.

Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa tutkittiin nuoren aikuisuuden aikaisia taloudellisia vaikeuksia ja niihin yhteydessä olevia tekijöitä. Suomessa taloudelliset vaikeudet ovat nuorilla aikuisilla tyypillisiä, mutta suurimmalle osalle lyhytaikaisia. Riski taloudellisten vaikeuksien kokemiselle ei kuitenkaan jakaudu tasaisesti. Etenkin matala koulutus ja perhetausta ovat voimakkaasti yhteydessä riskiin.

Tutkimus: Nuorisorikollisuuden ehkäisy edellyttää tukea, kuntoutusta ja jälkihoitoa

Toistuvia rikoksia tekevien nuorten tuki ja palvelut ovat pirstaleisia, eikä niiden vaikutuksia seurata. Rikoksia tekevien nuorten tukeen, kuntoutukseen ja jälkihoitoon on kiinnitettävä enemmän huomiota, todetaan 25. huhtikuuta julkaistussa tutkimuksessa.

Santtu Kiili vie ravintola Bassin myös Helsinkiin

Bassi tunnetaan äyriäisvadistaan.

Äyriäisvadistaan tunnettu kala- ja äyriäisravintola Bassi laajentaa toimintaansa tänä keväänä Helsinkiin. Bassi Helsinki avautuu kesäkuun aikana aivan Helsingin ytimeen, Esplanadin puiston laidalle. Ravintola tarjoaa kalaruokia, tuoreita äyriäisiä, kasvisruokaa ja liha-annoksia.

Viranomaisten pankkitilikyselyt muuttuvat sähköisiksi

Useat viranomaiset voivat jatkossa saada sähköisesti tietoa pankkitileistä. Valtioneuvosto esittää, että tasavallan presidentti vahvistaa lakimuutokset tulemaan pääosin voimaan toukokuun alussa.

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 2,3 prosenttia

Tuottajahintaindeksi (THI) 2015=100, 1/2015–3/2019.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 2,3 prosenttia vuoden 2018 maaliskuusta vuoden 2019 maaliskuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 2,7 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 1,8 prosenttia.

Wiklundin Walo-kattobaari avataan tänään – auki viikonloppuisin aamuviiteen asti

Wiklundin kattoterassille valmistunut Walo Rooftop Bar avataan tänään torstaina kello 17. Kahteen kattokerrokseen ulottuvassa baarissa on ainoalaatuiset näköalat yli kaupungin. Ylemmän kerroksen suojaamaton kattoterassi on avoinna ilmojen salliessa, alempi terassi puolestaan on auki ympäri vuoden.

Urheilu

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Ura Basket aloittaa tänään taistelun liigapaikasta

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa oli vaikea monella tapaa. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan karsinnoissa.

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa on ollut vaikea. Eikä se ole edes vielä ohi. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan liigakarsinnassa. Paras kolmesta -sarja alkaa Littoisten monitoimitalolla tänään torstaina 25. huhtikuuta. Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva karsintapeli pelataan Littoisissa 3. toukokuuta.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia jatkoja Tepsille

Zach Budish.

HC TPS on vähitellen julkaissut kauden 2019–20 joukkueen sopimuksiaan. Viime vuoden joukkueesta jatkavat muun muassa Lauri Pajuniemi , Zach Budish ja Joe Piskula . Uusina pelaajina Palloseuraan saapuvat muun muassa Topi Nättinen ja Tony Sund .

Palloliiton Länsi-Suomen piirin toiminta vuoden lopussa

Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin kevätkokous järjestettiin 24. huhtikuuta Porissa. Sääntömääräisten kevätkokousasioiden lisäksi kokouksessa hypättiin loikka kohti Seurojen Palloliittoa, kun piirin jäsenseurat hyväksyivät sopimuksen toiminnan ja käyttöomaisuuden siirrosta Suomen Palloliitolle.

FC TPS Turku Oy:n tilikauden tulos tappiollinen

Jarmo Kähkönen.

TPS-jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy piti virallisen yhtiökokouksensa tiistaina. Yhtiökokouksessa käsiteltiin kaikki sääntömääräiset yhtiökokouksen asiat.

Tuto Volleyn naisten joukkue nousi ykkössarjaan

Tuto Volley nousi ykkössarjaan.

Lentopalloilun naisten kakkossarja sinetöitiin pääsiäisenä. Tuto Volleyn naiset voittivat niin alkusarjan kuin ylemmän jatkosarjan lohkonsa. Tuto aloitti finaalit kotiedun turvin Turussa pitkäperjantaina voittamalla Pihtiputaan Plokin 3–1. Joukkue matkusti lauantaina Jyväskylään valmistautumaan sunnuntain peliin. Hotellin palohälyttimet laukesivat keskellä yötä ja koko hotelli heräsi piinaavaan summerin sointiin kello 2 yöllä. Siitä huolimatta Tuto voitti sunnuntaina 3–0 Pihtiputaalla.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!