Koirien hoitamisesta tuli Henna Takatalolle työ

Henna Takatalo haluaa vaikuttaa yhteisiin asioihin. Henna Takatalo haluaa vaikuttaa yhteisiin asioihin. Kuva: Tiina Pitkänen

Lietolainen eläinhoitolayrittäjä ja kuntapoliitikko Henna Takatalo on tiennyt aina haluavansa asua maalla. Maatilalla kasvanut nuori nainen perusti eläinhoitolan vuonna 2015 vanhempiensa kotitilan yhteyteen Liedon asemalle. Kaurinkosken eläinhoitola ottaa hoitoonsa koiria, mutta majapaikan ja hoivan tarjoamisen lisäksi Takatalo tekee kotikäyntejä myös muiden eläinasiakkaiden luokse.

– Minun on tarkoitus jatkaa kotitilani pyörittämistä vanhempieni jälkeen ja isoisäni ehdotti koirahoitolan perustamista tähän yhteyteen. Ajatus tuntui luontevalta, sillä olen kasvanut koirien kanssa ja viihdyn niiden parissa hyvin. Tässä työssä tuntuu erityisen antoisalta se, miten vahvasti koirat minuun kiintyvät hoitojaksojen aikana.

Kaurinkosken eläinhoitolaan pääsevät hoitoon kaikki koirat, joiden rokotukset ovat kunnossa. Hoitolapaikkoja on yhdeksän ja jokaisella koiralla on oma koppi. Niiden kanssa myös ulkoillaan paljon ja koiria haastetaan leikkimielisillä tehtävillä.

Takatalo painottaa koirien tarvitsevan liikunnan ja ulkoilun lisäksi myös älyllisiä haasteita. Koira saattaa muuten masentua ja stressaantua.

– Jokainen koira on yksilö ja hoidamme jokaista hoitoon tulevaa asiakasta kuin omaamme. On luonnollista, että koiran hoitoon jättäminen jännittää, mutta vakuutan koirien olevan hoitolassamme hyvissä käsissä. Meillä on ammattitaitoa selviytyä erilaisista eteen tulevista tilanteista ja pystymme arvioimaan esimerkiksi sen, milloin on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Henna Takatalo opiskeli yrityksen perustamisen jälkeen eläintenhoitajaksi. Teoriaopinnot ja käytännön työ ovat täydentäneet hyvin toisiaan ja opiskeluaika kasvatti myös hänen verkostojaan. Kokiksi aikaisemmin valmistunut ja alalla työskennellyt Takatalo kertoo yrityksen jatkavan toimintaansa myös silloin, jos hänet valitaan eduskuntaan keskustan listalta muutaman kuukauden kuluttua. Silloin eläinhoitolan ohjaksiin tarttuu hänen äitinsä, joka auttaa koirien hoidossa jo nyt säännöllisesti.

Takatalo istuu ensimmäistä kauttaan Liedon kunnanvaltuustossa. Hän kertoo, ettei hänen asemaansa valtuuston kuopuksena enää juurikaan kiinnitetä huomiota. Hän on ottanut luontevasti paikkansa vanhempien kuntapäättäjien joukossa.

– Meillä on ollut aina kantaaottava keskustelukulttuuri kotona ja äitini on myös toiminut aikaisemmin kunnanvaltuutettuna. Aloin ajatella syvällisesti ja kyseenalaistaa asioita jo peruskoulussa erityisesti historian ja yhteiskuntaopin opettajan innoittamana. Haluan vaikuttaa erityisesti siihen, että maaseutu pysyisi elävänä ja pienyrittäjien olisi helpompi työllistää ensimmäinen työntekijä.

Tiina Pitkänen

Tiede- ja taidefestivaali Aboagorassa pohditaan maata, maapalloa ja niiden tulevaisuutta

Tieteiden ja taiteiden välistä vuoropuhelua edistävässä Aboagora-tapahtumassa syvennytään elämän peruselementteihin tänä vuonna alkavassa The Five Rings -teemakokonaisuudessa. Ensimmäisenä on vuorossa maa, jota tarkastellaan muun muassa arkeologian ja geologian, ympäristö- ja eläinhistorian, kulttuuriperinnön, ekoteologian, runouden, performanssitaiteen ja kuvataiteen keinoin. Aboagora järjestetään Sibelius-museossa 21.–23. elokuuta 2019.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat kesäkuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden kesäkuussa 5,1 prosenttia vuoden 2018 kesäkuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,5 prosenttia. Kuluvan vuoden toukokuussa liikevaihto ylsi niin ikään 5,1 prosentin kasvuun, kun taas volyymi nousi tuolloin 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Kaupunki teettää lisätutkimuksia Sepänkatu 2:n tiloissa, koulutyö jatkuu normaalisti

Turun kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen maanantain kokouksessaan Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n tilanteesta. Ennen kokousta kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat myös Puolalan koulun huoltajia.

Yritysten varastojen arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa II/2018– II/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 6,9 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 7,0 prosenttia vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 6,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Key Ensemblen uusi konserttifoorumi haastaa pohtimaan

Innovatiivisista ohjelmistoideoistaan tunnettu kamarikuoro Key Ensemble tuulettaa turkulaista kuorokonserttitarjontaa järjestämällä syksyllä teemallisen konserttifoorumisarjan eri puolille kaupunkia.

OP:n ekonomistit ennustavat vain niukkaa talouskasvua

OP:n ekonomistit laskevat kasvuennustettaan ja ennakoivat kuluvalle vuodelle enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy.

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa ajorataa ympäröivillä kaduilla

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa kevyenliikenteenväylää ja ajorataa Sairashuoneenkadulla 20. elokuuta kello 15-22, Eerikinkadulla 21. elokuuta kello 15-22 ja Puistokadulla 22. elokuuta kello 15-22.

Kaupunki
Urheilu

Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä.

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.