Barcelona tarjoaa kaupunkia, kulttuuria, merta ja vuoria

Barcelona tarjoaa suurkaupungin elämyksiä ja pitkän meriviivan. Barcelona tarjoaa suurkaupungin elämyksiä ja pitkän meriviivan. Kuva: Proformabooks

Barcelona on turistien suosima kaupunki, mutta sieltä löytyy paljon muutakin kuin turistikohteita. Barcelonaan matkustavan kannattaa käyttää todella sujuvaa paikallisliikennettä. Lähijunalla pääsee tutustumaan helposti muuallekin ja näkemään tavallista katalonialaista elämää. Lähijunan tapainen Ferrocarrils Catalans kuljettaa sujuvasti tutustumaan esimerkiksi pieneen ja rauhalliseen Sant Cugatiin tai hieman isompaan Sabadellin tai Terrassan kaupunkeihin.

Jos haluaa meren rannalle hieman rauhallisempaan paikkaan kuin Barcelonan keskustassa sijaitseva Barceloneta, kannattaa hypätä lähijunan kyytiin vaikka Placa Catalunyalta. Ei tarvitse matkustaa kovinkaan kauaksi kun pääsee merelle. Esimerkiksi R1 suuntaan Macanet–Massanes kuljettaa meren rantaviivaa pitkin, ja pysähtyä voi vaikka Montgatissa.

Jos haluaa ihailla kevään lämmetessä merenalaista maailmaa, niin snorklaajien kannattaa tutustua Costa Bravan kauniiseen vedenalaiseen maailmaan, jota voi katsella uimalasienkin takaa jo usein heti rantaviivan tuntumasta. Sitges on puolestaan jo turisteille tuttu, mutta todella kaunis merenrantakaupunki. Joka on tunnettu myös seksuaalivähemmistöjen mekkana.

Barcelonassa käydessä voi käydä esimerkiksi yön yli kestävällä retkellä tai päiväreissulla Pyreneiden vuorilla tai Ranskassa, jotka kumpikin sijaitsevat reilun pari tunnin päässä Barcelonasta.

Minne yhdelle? Barcelona on erinomainen paikka istua terassilla kahvilla ja seurata kadullakulkijoita. Barcelonan pitkän kävelykadun Las Ramblasin varrella ruokailu voi tulla aika hintavaksi. Kuitenkin lähes jokaisen poikkikadun varrella pääsee ruokailemaan pienellä budjetilla. Tosin taskuvarkaita saa varoa Las Ramblasin lisäksi jokaisessa muussa kadun kulmassa.

Barcelonan värikäs ihmismassa tarjoaa elävää ja monipuolista vivahdetta. Barcelona on espanjalaisen kulttuurin tavoin niin elävä, että oikeastaan missä vain on jokin kahvila tai baari. Suosittuja kaupunginosia ovat boheemi Gracia, rento Poble Sec tai ylevä Passeig de Gracia.

Kulttuuritarjonta on monipuolinen ja tarjolla on paljon myös ilmaisia konsertteja ja taidenäyttelyjä. Kesäkaudella jokaisella Barcelonan kaupunginosalla sekä lähikaupunkien kylilllä ja kaupungeilla on oma juhlansa, joista kannattaa piipahtaa. Niitä osuu melkein jokaiselle viikolle.

Barcelonan asukkaat ovat monesti kyllästyneet turistimassoihin, ´mutta se ei silti tarkoita, että heillä olisi mitään henkilökohtaisesti vastaan muualta tulleita. Ongelmana on ollut se, että paikalliset eivät enää saa itse vuokrattua asuntoa keskustan läheltä, koska moni yksityisasunto on siirtynyt turistien vuokrakäyttöön netin yksityisten majoituspalveluiden kautta. Tästä ilmiöstä ovat saaneet alkunsa Barcelonan kaduilla nähdyt Turist go home -kyltit.

Marianne Rovio

Kalevalanpäivänä Raision kirjastossa tarinoidaan

Raision kaupunginkirjastossa on Kalevalanpäivänä torstaina 28. helmikuuta tarinapaja, jossa voi kertoa sadun tai tarinan. Mukaan voi ottaa jonkun tärkeän esineen tai valokuvan.

Tinnituspotilas voi hyötyä aivojen magneettistimulaatiohoidosta

Tinnitukseen eli korvien soimiseen ei ole parantavaa hoitoa. Transkraniaalinen magneettistimulaatio (TMS) eli pään iholle annettu sarjamagneettistimulaatio on uusi hoitomuoto pitkäaikaiseen tinnitukseen. TMS on kajoamaton, kivuton ja hyvin siedetty hoito.

Väestöennuste: Suomessa 20 vuoden kuluttua vain kolme aitoa kasvuseutua

Ajankohtainen alueellinen väestöennuste kertoo, että pääkaupunkiseudun väestö kasvaa 270 000 asukkaalla vuoteen 2040. Samaan aikaan koko maan kasvu jää vajaaseen 90 000:een eli pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Suomen väki vähenee 180 000 asukkaalla. Alueellinen tarkastelu osoittaa myös sen, että selkeää kasvua nähdään Helsingin lisäksi vain Tampereen ja Turun seuduilla. Maltillista kasvua ennuste osoittaa vielä Oulun ja Jyväskylän seuduille ja pientä Kuopioon, mutta niissäkin väestönkasvu kääntyy laskuun 2030-luvun puolivälissä.

Ennätysmäärä uusia viljelijöitä ja investointeja maatiloilla

ELY-keskukset rahoittivat viime vuonna ennätysmäärän maatilojen investointeja ja nuoren viljelijän aloitustukia. Sukupolvenvaihdokset ja investoinnit keskittyvät Pohjanmaan maakuntiin ja Varsinais-Suomeen.

Kalastusalan työehtoihin muutoksia

Valtioneuvosto esittää muutoksia vahvistettavaksi presidentin esittelyssä 22. helmikuuta. Muutokset astuvat voimaan 15. marraskuuta.

Tupakkatuotteiden jäljitettävyyttä ja turvaominaisuuksia koskeva sääntely voimaan toukokuussa

Savukkeiden ja kääretupakan pakkauksissa on oltava jäljitettävyyttä helpottavat yksilölliset tunnisteet sekä väärinkäytöltä suojaavat turvaominaisuudet 20. toukokuuta lukien. Tupakkalakia täsmennetään näiltä osin tupakkalain muutoksella, joka tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa 22. helmikuuta.

Puutiaisaivotulehduksen riskialueet pääosin ennallaan, rokotusohjelma laajenee

Puutiainen tarttui lakanaan.

Vuosien 2014–18 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus kuntatasolla oli edelleen korkein Paraisten kunnassa. Paraisilla tautia on todettu viiden viime vuoden aikana keskimäärin 55 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Ehdollisen vankeuden oheisseuraamuksiin tiukennuksia vuoden 2020 alusta

Ehdollisen vankeusrangaistuksen oheisseuraamuksia koskevaa järjestelmää tiukennetaan 1.1.2020 alkaen. Uudistuksen myötä myös aikuinen, eli rikoksen 21 vuotta täyttäneenä tehnyt voidaan tuomita ehdollisen vankeuden tehosteeksi valvontaan.

Valtio luovuttaa Nesteen osakkeita enintään 107 miljoonalla eurolla Pohjolan Rautatiet Oy:lle

Valtioneuvoston yleisistunto päätti torstaina valtuuttaa valtioneuvoston kanslian pääomittamaan Pohjolan Rautatiet Oy:tä.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kuivin jaloin

Susanna Tapani, numero 77.

Naisten jääkiekon SM-liigaan täksi kaudeksi noussut TPS selvisi kaudesta lopulta kuivin jaloin, kun se onnistui välttämään karsinnat, mikä oli joukkueen tavoitteena.

Raision Loimun passari Kasper Vuorinen naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Lentopallon naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi on valittu Kasper Vuorinen . Raision Loimun passarina Mestaruusliigassa pelaava Vuorinen on opiskellut valmennusta Jyväskylän yliopistossa ja on hakenut valmennusoppia myös ulkomailta.

Jääkiekkoharrastuksen jatkumiseen vaikuttaa monta tekijää juniori-iässä

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kolmen vuoden seurantatutkimuksen mukaan 15-vuotiaana jääkiekkoa harrastaneista 60 prosenttia jatkoi lajia edelleen 18-vuotiaana. Alueelliset erot harrastuksen jatkumisessa olivat kuitenkin suuria vaihdellen 20–80 prosentin välillä. Mitä aikaisemmin jääkiekko oli aloitettu, sitä todennäköisempää oli harrastuksen jatkuminen.

Teemu Packalénin paluu häkkiin lähestyy

Teemu Packalén hioo parhaillaan huippukuntoa Montrealissa maineikkaalla Tristar-salilla. Miehen tähtäimessä on paluu tositoimiin vielä tänä keväänä.

Suomalainen vapaaotteluväki on joutunut odottamaan pitkään Teemu Packalénin paluuta tositoimiin. Turkulaisen edellisestä ottelusta tulee maaliskuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Tuolloin ottelu päättyi puolessa minuutissa tyrmäystappioon Marc Diakiesea vastaan.

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Åboraakkeli: Huuhkajat laskeutuvat Kupittaalle?

Päävalmentaja Markku Kanerva ja Huuhkajat valmistautuivat Kupittaalla Turkki-otteluun lokakuussa 2017.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taival EM-karsinnoissa alkaa runsaan kuukauden kuluttua. Tänä vuonna Suomi pelaa kymmenen karsintaottelua, joista viisi kotikentällä. Bosnia-Hertsegovina, Kreikka ja Italia kohdataan varmuudella Tampereella, mutta lokakuun Armenia-ottelun ja marraskuun Liechtenstein-ottelun pelipaikkaa ei ole vielä päätetty.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?