Barcelona tarjoaa kaupunkia, kulttuuria, merta ja vuoria

Barcelona tarjoaa suurkaupungin elämyksiä ja pitkän meriviivan. Barcelona tarjoaa suurkaupungin elämyksiä ja pitkän meriviivan. Kuva: Proformabooks

Barcelona on turistien suosima kaupunki, mutta sieltä löytyy paljon muutakin kuin turistikohteita. Barcelonaan matkustavan kannattaa käyttää todella sujuvaa paikallisliikennettä. Lähijunalla pääsee tutustumaan helposti muuallekin ja näkemään tavallista katalonialaista elämää. Lähijunan tapainen Ferrocarrils Catalans kuljettaa sujuvasti tutustumaan esimerkiksi pieneen ja rauhalliseen Sant Cugatiin tai hieman isompaan Sabadellin tai Terrassan kaupunkeihin.

Jos haluaa meren rannalle hieman rauhallisempaan paikkaan kuin Barcelonan keskustassa sijaitseva Barceloneta, kannattaa hypätä lähijunan kyytiin vaikka Placa Catalunyalta. Ei tarvitse matkustaa kovinkaan kauaksi kun pääsee merelle. Esimerkiksi R1 suuntaan Macanet–Massanes kuljettaa meren rantaviivaa pitkin, ja pysähtyä voi vaikka Montgatissa.

Jos haluaa ihailla kevään lämmetessä merenalaista maailmaa, niin snorklaajien kannattaa tutustua Costa Bravan kauniiseen vedenalaiseen maailmaan, jota voi katsella uimalasienkin takaa jo usein heti rantaviivan tuntumasta. Sitges on puolestaan jo turisteille tuttu, mutta todella kaunis merenrantakaupunki. Joka on tunnettu myös seksuaalivähemmistöjen mekkana.

Barcelonassa käydessä voi käydä esimerkiksi yön yli kestävällä retkellä tai päiväreissulla Pyreneiden vuorilla tai Ranskassa, jotka kumpikin sijaitsevat reilun pari tunnin päässä Barcelonasta.

Minne yhdelle? Barcelona on erinomainen paikka istua terassilla kahvilla ja seurata kadullakulkijoita. Barcelonan pitkän kävelykadun Las Ramblasin varrella ruokailu voi tulla aika hintavaksi. Kuitenkin lähes jokaisen poikkikadun varrella pääsee ruokailemaan pienellä budjetilla. Tosin taskuvarkaita saa varoa Las Ramblasin lisäksi jokaisessa muussa kadun kulmassa.

Barcelonan värikäs ihmismassa tarjoaa elävää ja monipuolista vivahdetta. Barcelona on espanjalaisen kulttuurin tavoin niin elävä, että oikeastaan missä vain on jokin kahvila tai baari. Suosittuja kaupunginosia ovat boheemi Gracia, rento Poble Sec tai ylevä Passeig de Gracia.

Kulttuuritarjonta on monipuolinen ja tarjolla on paljon myös ilmaisia konsertteja ja taidenäyttelyjä. Kesäkaudella jokaisella Barcelonan kaupunginosalla sekä lähikaupunkien kylilllä ja kaupungeilla on oma juhlansa, joista kannattaa piipahtaa. Niitä osuu melkein jokaiselle viikolle.

Barcelonan asukkaat ovat monesti kyllästyneet turistimassoihin, ´mutta se ei silti tarkoita, että heillä olisi mitään henkilökohtaisesti vastaan muualta tulleita. Ongelmana on ollut se, että paikalliset eivät enää saa itse vuokrattua asuntoa keskustan läheltä, koska moni yksityisasunto on siirtynyt turistien vuokrakäyttöön netin yksityisten majoituspalveluiden kautta. Tästä ilmiöstä ovat saaneet alkunsa Barcelonan kaduilla nähdyt Turist go home -kyltit.

Marianne Rovio

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.