Vintage Oriental -puodissa persoonalliset vanhat esineet kiertävät uusiin koteihin

Turun Lonttisiin on avattu uusi viehättävä vintagepuoti. Yrittäjä Tiina Hartikainen vaihtoi opettajan työn vintagekauppiaan kiinnostavaan uraan ja palvelee nyt vintage-esineistä ja -vaatteista kiinnostuneita asiakkaita Vintage Oriental -puodissa sekä verkkokaupassa.

– Minulla on takana lukuisia muuttoja ja niiden kautta on vahvistunut ajatus siitä, että tavaroita voi kierrättää ja käyttää vanhoja esineitä uudelleen. Kiertotalous on ekologista ja kierrättämällä voi nähdä asioita eri valossa.

Hartikainen on matkustellut paljon ja kertoo kokemastaan järkytyksestä eräällä Intian valtameren saarella. Kävellessään kauniilla paratiisirannalla hän törmäsi yhtäkkiä valtavaan jätevuoreen. Kokemus oli pysäyttävä. Ympäristöongelmat tulivat silmille konkreettisesti, ja Hartikainen alkoikin ajatella kierrättämistä entistä enemmän matkan jälkeen.

– Ajatus oman vintagepuodin perustamisesta syntyi viime kesänä. Asiat etenivät nopeasti hakeutuessani yrityskurssille ja saadessani sieltä hyviä vinkkejä yrityksen perustamiseen ja uskoa omaan liikeideaan. Vintage Oriental avasi ovensa lokakuussa. Puodissa käy asiakkaita tasaiseen tahtiin, vaikka suurin osa myynnistä tapahtuukin verkkokaupan kautta Tori.fi:ssä.

Vintage Orientalista on saatavilla muun muassa kauniita vanhoja astioita ja pienesineitä. Myynnissä on lisäksi pieni määrä vaatteita ja verkkokaupan puolelta löytyy huonekaluja. Suurin osa tuotteista on 1970-luvulta, mutta mukana on myös vanhempia esineitä 1950–60 -luvuilta. Hartikainen saattaa kelpuuttaa myyntiin yksittäisiä tuotteita lähivuosikymmeniltäkin, jos ne vaikuttavat sopivan puodin muuhun tarjontaan.

– Kuolinpesät ovat tärkein hankintakanavani ja minulle saa myös tarjota vanhaa tarpeetonta tavaraa. Tulen mielelläni katsomaan ja harkitsen aina tilannekohtaisesti, mitä otan myyntiin. Vintage Oriental ei ole varsinainen antiikkiliike, vaan ostan kaunista vanhaa käyttötavaraa, jonka arvioin kiinnostavan ihmisiä.

Vanhojen suomalaisten vintagetuotteiden lisäksi Vintage Oriental myy kenialaisten käsityöläisten tuotteita, joita ostamalla tukee samalla paikallisten naisten elintasoa. Myyntipöydiltä löytyy myös tuotteita Lähi-idästä, jossa Hartikainen on aikaisemmin asunut ja jossa hän käy edelleen säännöllisesti. Ne tuovat puotiin eksoottista tunnelmaa.

Lähi-itä innoitti Hartikaista puodin nimen keksimiseen, sillä Oriental viittaa johonkin mystiseen ja arjesta erilliseen, mikä yhdistetään usein juuri Lähi-itään.

– Pidän hinnat tarkoituksella kilpailukykyisinä, sillä en ole keräilijä enkä haali tavaraa nurkkiin, vaan tahdon, että se menee nopeasti kiertoon. Ihmiset arvostavat jälleen vanhojen tavaroiden persoonallisuutta ja kommentit liikkeeni tarjoamista tuotteista ovatkin olleet positiivisia.

Tuoreella yrittäjällä on jo suunnitelmia Vintage Orientalin tulevaisuuden suhteen.

– Tavoitteeni on laajentaa toimintaa ja hankkia isommat toimitilat jossakin vaiheessa. Tällä hetkellä puoti on auki tiistaista torstaihin kello 10–17, joten tervetuloa ostoksille ja verkkokaupan tarjonta kannattaa katsastaa myös, Hartikainen sanoo.

Tiina Pitkänen

Kadunrakennustyö Linnankadulla yöaikaan tiistaista torstaihin

Kadunrakennus- ja kaapelityö sulkee toisen ajokaistan ajoittain Linnankadulla, välillä Veistämönkuja–Sairashuoneenkatu, kahtena seuraavana yönä kello 22 alkaen. Ajokaistat avataan liikenteelle viimeistään kello 6 seuraavana aamuna. Alueella poikkeava nopeusrajoitus 30 km/h. Haittaa molemmissa ajosuunnissa. Paikalla liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Sairaanhoitopiiri mukaan Paimion parantolan säätiöön

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti tiistaina 20. elokuuta osallistua Paimion parantolan säilymisen turvaavan säätiön perustamisen valmisteluun. Sairaanhoitopiirin lisäksi säätiön perustajiksi ovat tulossa Suomen valtio, Alvar Aalto Säätiö ja Paimion kaupunki, sekä mahdollisesti muita sopivaksi katsottavia tahoja. Lopullisesti peruspääoman luovuttamisesta säätiöön päättää sairaanhoitopiirin valtuusto marraskuun lopussa.

Airiston turman tutkinta etenee

Poliisi on jatkanut Airiston veneonnettomuuden tutkintaa. Tässä vaiheessa on selvää, että molempia osapuolia käsitellään tutkinnassa moottoriveneinä, koska moottoripurjehtija kulki tapahtumahetkellä konevoimalla. Molempien osapuolten velvollisuudet ovat siis olleet yhtäläiset.

Kaahailija työllisti poliisia Paimiossa maanantai-iltana

Moottoripyöräpoliisi mittasi 19. elokuuta kello 23.32 Paimiossa tiellä numero 110 henkilöautolle nopeuden 158 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 80 kilometriä tunnissa. Auton kuljettajana oli 18-vuotias mies. Häntä epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Autossa oli kaksi matkustajaa. Kuljettaja määrättiin ajokieltoon.

Digitalisaatio haastaa matkailuyritykset

Turun seudun matkailuyritykset kaipaavat tukea digitaalisen myynnin ja markkinoinnin osaamiseen, palveluiden tuotteistamiseen ja ympärivuotisuuden kehittämiseen. Turku Science Park Oy järjestää syksyllä alan toimijoille suunnattuja maksuttomia valmennuspäiviä.

Käymäläjätteen imutyhjennysverkosto vaatii kehittämistä

Septitankin tyhjennystä Kustavin Parattulassa.

Moni veneilijä tyhjentää edelleen käymäläjätteensä satunnaisesti suoraan mereen. Syy ei kuitenkaan ole veneilijöiden välinpitämättömyydessä, vaan imutyhjennyspaikkojen puutteessa, väärässä sijainnissa, huonossa kunnossa tai puutteellisissa käyttöohjeissa. BATSECO-BOAT-projektissa on selvitetty veneilijöiden tarpeita ja parannetaan imutyhjennyspalveluita koko keskisen Itämeren alueella.

Väitös: Suomalaiset varhaiskasvattajat hyödyntävät vanhempia vähemmän kuin turkkilaiset kollegansa

Turun yliopistossa väittelevä Sevcan Hakyemez Paul selvitti kasvatustieteen alaan kuuluvassa väitöstutkimuksessaan varhaiskasvattajien näkemyksiä vanhempien osallistumisesta lastensa varhaiskasvatukseen kahdessa erilaisessa kulttuurissa, Turkissa ja Suomessa. Tutkimuksessa selvisi, että siinä missä molempien maiden varhaiskasvattajat pitävät vanhempien osallistumista tärkeänä, Suomessa varhaiskasvattajat kokevat vanhempien osallisuuden suurimmaksi esteeksi ajan puutteen.

Avoimia työpaikkoja toisella vuosineljänneksellä suunnilleen yhtä paljon kuin vuosi sitten

Avoimia työpaikkoja oli vuoden toisella neljänneksellä 50 900, kun vuotta aiemmin määrä oli 49 500. Määräaikaisten ja osa-aikaisten työpaikkojen osuudet kaikista avoimista työpaikoista pienenivät vuodentakaiseen verrattuna. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilastosta ja kuvaavat kesäkuun ensimmäisen päivän tilannetta.

Koulujen alku ei rauhoittanut liikennettä – 123 kuljettajaa väliaikaiseen ajokieltoon

Poliisi valvoi liikennettä koulujen lähistöillä erityisesti koulupäivien alkamisen ja päättymisen aikoihin viime ja sitä edellisellä viikolla, jolloin koulut alkoivat. Valvontaan käytettiin 2 400 työtuntia. Valvonnassa havaittiin runsaasti ylinopeuksia sekä turvavöiden käyttämisen laiminlyöntejä sekä muita rikkeitä.

Kaupunki
Urheilu

Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä.

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.