Vintage Oriental -puodissa persoonalliset vanhat esineet kiertävät uusiin koteihin

Turun Lonttisiin on avattu uusi viehättävä vintagepuoti. Yrittäjä Tiina Hartikainen vaihtoi opettajan työn vintagekauppiaan kiinnostavaan uraan ja palvelee nyt vintage-esineistä ja -vaatteista kiinnostuneita asiakkaita Vintage Oriental -puodissa sekä verkkokaupassa.

– Minulla on takana lukuisia muuttoja ja niiden kautta on vahvistunut ajatus siitä, että tavaroita voi kierrättää ja käyttää vanhoja esineitä uudelleen. Kiertotalous on ekologista ja kierrättämällä voi nähdä asioita eri valossa.

Hartikainen on matkustellut paljon ja kertoo kokemastaan järkytyksestä eräällä Intian valtameren saarella. Kävellessään kauniilla paratiisirannalla hän törmäsi yhtäkkiä valtavaan jätevuoreen. Kokemus oli pysäyttävä. Ympäristöongelmat tulivat silmille konkreettisesti, ja Hartikainen alkoikin ajatella kierrättämistä entistä enemmän matkan jälkeen.

– Ajatus oman vintagepuodin perustamisesta syntyi viime kesänä. Asiat etenivät nopeasti hakeutuessani yrityskurssille ja saadessani sieltä hyviä vinkkejä yrityksen perustamiseen ja uskoa omaan liikeideaan. Vintage Oriental avasi ovensa lokakuussa. Puodissa käy asiakkaita tasaiseen tahtiin, vaikka suurin osa myynnistä tapahtuukin verkkokaupan kautta Tori.fi:ssä.

Vintage Orientalista on saatavilla muun muassa kauniita vanhoja astioita ja pienesineitä. Myynnissä on lisäksi pieni määrä vaatteita ja verkkokaupan puolelta löytyy huonekaluja. Suurin osa tuotteista on 1970-luvulta, mutta mukana on myös vanhempia esineitä 1950–60 -luvuilta. Hartikainen saattaa kelpuuttaa myyntiin yksittäisiä tuotteita lähivuosikymmeniltäkin, jos ne vaikuttavat sopivan puodin muuhun tarjontaan.

– Kuolinpesät ovat tärkein hankintakanavani ja minulle saa myös tarjota vanhaa tarpeetonta tavaraa. Tulen mielelläni katsomaan ja harkitsen aina tilannekohtaisesti, mitä otan myyntiin. Vintage Oriental ei ole varsinainen antiikkiliike, vaan ostan kaunista vanhaa käyttötavaraa, jonka arvioin kiinnostavan ihmisiä.

Vanhojen suomalaisten vintagetuotteiden lisäksi Vintage Oriental myy kenialaisten käsityöläisten tuotteita, joita ostamalla tukee samalla paikallisten naisten elintasoa. Myyntipöydiltä löytyy myös tuotteita Lähi-idästä, jossa Hartikainen on aikaisemmin asunut ja jossa hän käy edelleen säännöllisesti. Ne tuovat puotiin eksoottista tunnelmaa.

Lähi-itä innoitti Hartikaista puodin nimen keksimiseen, sillä Oriental viittaa johonkin mystiseen ja arjesta erilliseen, mikä yhdistetään usein juuri Lähi-itään.

– Pidän hinnat tarkoituksella kilpailukykyisinä, sillä en ole keräilijä enkä haali tavaraa nurkkiin, vaan tahdon, että se menee nopeasti kiertoon. Ihmiset arvostavat jälleen vanhojen tavaroiden persoonallisuutta ja kommentit liikkeeni tarjoamista tuotteista ovatkin olleet positiivisia.

Tuoreella yrittäjällä on jo suunnitelmia Vintage Orientalin tulevaisuuden suhteen.

– Tavoitteeni on laajentaa toimintaa ja hankkia isommat toimitilat jossakin vaiheessa. Tällä hetkellä puoti on auki tiistaista torstaihin kello 10–17, joten tervetuloa ostoksille ja verkkokaupan tarjonta kannattaa katsastaa myös, Hartikainen sanoo.

Tiina Pitkänen

Kalevalanpäivänä Raision kirjastossa tarinoidaan

Raision kaupunginkirjastossa on Kalevalanpäivänä torstaina 28. helmikuuta tarinapaja, jossa voi kertoa sadun tai tarinan. Mukaan voi ottaa jonkun tärkeän esineen tai valokuvan.

Tinnituspotilas voi hyötyä aivojen magneettistimulaatiohoidosta

Tinnitukseen eli korvien soimiseen ei ole parantavaa hoitoa. Transkraniaalinen magneettistimulaatio (TMS) eli pään iholle annettu sarjamagneettistimulaatio on uusi hoitomuoto pitkäaikaiseen tinnitukseen. TMS on kajoamaton, kivuton ja hyvin siedetty hoito.

Väestöennuste: Suomessa 20 vuoden kuluttua vain kolme aitoa kasvuseutua

Ajankohtainen alueellinen väestöennuste kertoo, että pääkaupunkiseudun väestö kasvaa 270 000 asukkaalla vuoteen 2040. Samaan aikaan koko maan kasvu jää vajaaseen 90 000:een eli pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Suomen väki vähenee 180 000 asukkaalla. Alueellinen tarkastelu osoittaa myös sen, että selkeää kasvua nähdään Helsingin lisäksi vain Tampereen ja Turun seuduilla. Maltillista kasvua ennuste osoittaa vielä Oulun ja Jyväskylän seuduille ja pientä Kuopioon, mutta niissäkin väestönkasvu kääntyy laskuun 2030-luvun puolivälissä.

Ennätysmäärä uusia viljelijöitä ja investointeja maatiloilla

ELY-keskukset rahoittivat viime vuonna ennätysmäärän maatilojen investointeja ja nuoren viljelijän aloitustukia. Sukupolvenvaihdokset ja investoinnit keskittyvät Pohjanmaan maakuntiin ja Varsinais-Suomeen.

Kalastusalan työehtoihin muutoksia

Valtioneuvosto esittää muutoksia vahvistettavaksi presidentin esittelyssä 22. helmikuuta. Muutokset astuvat voimaan 15. marraskuuta.

Tupakkatuotteiden jäljitettävyyttä ja turvaominaisuuksia koskeva sääntely voimaan toukokuussa

Savukkeiden ja kääretupakan pakkauksissa on oltava jäljitettävyyttä helpottavat yksilölliset tunnisteet sekä väärinkäytöltä suojaavat turvaominaisuudet 20. toukokuuta lukien. Tupakkalakia täsmennetään näiltä osin tupakkalain muutoksella, joka tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa 22. helmikuuta.

Puutiaisaivotulehduksen riskialueet pääosin ennallaan, rokotusohjelma laajenee

Puutiainen tarttui lakanaan.

Vuosien 2014–18 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus kuntatasolla oli edelleen korkein Paraisten kunnassa. Paraisilla tautia on todettu viiden viime vuoden aikana keskimäärin 55 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Ehdollisen vankeuden oheisseuraamuksiin tiukennuksia vuoden 2020 alusta

Ehdollisen vankeusrangaistuksen oheisseuraamuksia koskevaa järjestelmää tiukennetaan 1.1.2020 alkaen. Uudistuksen myötä myös aikuinen, eli rikoksen 21 vuotta täyttäneenä tehnyt voidaan tuomita ehdollisen vankeuden tehosteeksi valvontaan.

Valtio luovuttaa Nesteen osakkeita enintään 107 miljoonalla eurolla Pohjolan Rautatiet Oy:lle

Valtioneuvoston yleisistunto päätti torstaina valtuuttaa valtioneuvoston kanslian pääomittamaan Pohjolan Rautatiet Oy:tä.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kuivin jaloin

Susanna Tapani, numero 77.

Naisten jääkiekon SM-liigaan täksi kaudeksi noussut TPS selvisi kaudesta lopulta kuivin jaloin, kun se onnistui välttämään karsinnat, mikä oli joukkueen tavoitteena.

Raision Loimun passari Kasper Vuorinen naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Lentopallon naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi on valittu Kasper Vuorinen . Raision Loimun passarina Mestaruusliigassa pelaava Vuorinen on opiskellut valmennusta Jyväskylän yliopistossa ja on hakenut valmennusoppia myös ulkomailta.

Jääkiekkoharrastuksen jatkumiseen vaikuttaa monta tekijää juniori-iässä

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kolmen vuoden seurantatutkimuksen mukaan 15-vuotiaana jääkiekkoa harrastaneista 60 prosenttia jatkoi lajia edelleen 18-vuotiaana. Alueelliset erot harrastuksen jatkumisessa olivat kuitenkin suuria vaihdellen 20–80 prosentin välillä. Mitä aikaisemmin jääkiekko oli aloitettu, sitä todennäköisempää oli harrastuksen jatkuminen.

Teemu Packalénin paluu häkkiin lähestyy

Teemu Packalén hioo parhaillaan huippukuntoa Montrealissa maineikkaalla Tristar-salilla. Miehen tähtäimessä on paluu tositoimiin vielä tänä keväänä.

Suomalainen vapaaotteluväki on joutunut odottamaan pitkään Teemu Packalénin paluuta tositoimiin. Turkulaisen edellisestä ottelusta tulee maaliskuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Tuolloin ottelu päättyi puolessa minuutissa tyrmäystappioon Marc Diakiesea vastaan.

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Åboraakkeli: Huuhkajat laskeutuvat Kupittaalle?

Päävalmentaja Markku Kanerva ja Huuhkajat valmistautuivat Kupittaalla Turkki-otteluun lokakuussa 2017.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taival EM-karsinnoissa alkaa runsaan kuukauden kuluttua. Tänä vuonna Suomi pelaa kymmenen karsintaottelua, joista viisi kotikentällä. Bosnia-Hertsegovina, Kreikka ja Italia kohdataan varmuudella Tampereella, mutta lokakuun Armenia-ottelun ja marraskuun Liechtenstein-ottelun pelipaikkaa ei ole vielä päätetty.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?