Kesätyöntekijät muumioituivat hääsohvalle – sopisiko sinun juhliisi saippuakuplakone?

Luurankopariskunta sopii koristeeksi hiukan huumorintajuisemmalle hääväelle. Luurankopariskunta sopii koristeeksi hiukan huumorintajuisemmalle hääväelle. Kuva: Minna Saarinen

– Nämä ovat entiset kesätyöntekijämme, jäivät pyörimään nurkkiin, esittelee somistaja, yrittäjä Heidi Viljanen hää- ja juhlatarvikevarastolla luurankopariskuntaansa.

”Kesätyöläiset” ovat olleet jo sen verran pitkään yhdessä, että pari on muumioitunut hääsohvan nurkkaan – käsi kädessä. Siinäpä monelle tavoitetta.

”Trust me, you can dance – alcohol”, lukee valotaulussa. Toisessa kehotetaan taas itsepalveluun. Kolmannessa Pikku Myy toteaa, että ”Kaksi karamellia lasketaan kai yhdeksi, jos ne ovat takertuneet toisiinsa”.

Juhlapalvelun varastolta löytyy perinteisempääkin materiaalia: on lyhtyjä, sormustyynyjä ja hääkakkutelineitä, juomapuolta unohtamatta. Erilaisia kylmätynnyreitä ja -kaappeja on runsaasti.

HeVi Props on varsin uusi yritys, mutta se on vain parin vuoden olemassaoloajastaan huolimatta äänestetty viime vuonna Love Me Do -häämessujen “Vuoden suomalainen hääyritys 2017”-äänestyksessä toiselle sijalle juhlavuokraamojen kategoriassa.

Yritys vuokraa yli 500 eri tuotetta niin yksityisiin kuin yritysten juhliin. Millaisia mahdollisuuksia somistamisessa ja juhlakoristeluissa on?

– Suomi on aika ”do it yourself” -maa, jos verrataan vaikkapa jenkkeihin. Meiltä saa kalusteet, astiat, koristeet ja kylmäsäilytystynnyrit, eli valikoima on todella laaja. Asiakkaat voivat tilata suoraan netistä kaiken. Toisille voimme rakentaa yhdessä somistekokonaisuuden: mahdollisuudet lisääntyvät, mitä enemmän on aikaa suunnitella, Viljanen sanoo.

Yhä suositumpi materiaali alkaa olemaan kulta: se voi olla myös lisäsomiste. Luonnonmateriaalit, kuten puu, pitävät yhä pintansa. Viljanen toteaa, että valaistus, kuten ulko-, tunnelma- ja värivalot, ovat yksi helpoimmista elementeistä, jolla voi muunnella tunnelmaa laidasta laitaan.

Myös muovikukilla ja viherköynnöksillä saa tunnelmaa. Tarvittaessa yhteistyökumppanit floristipuolelta tulevat aitoine kukkineen avuksi.

Koristelumahdollisuudet riippuvat myös paljon tilasta, jossa juhla pidetään. Jostain löytyy kaikki, toisista ei mitään. Viljaselta löytyy tarvittaessa isompaakin: saippuakupla- ja kipinäkone – jopa esiintymislava.

– Asiakas voi hakea tavarat itse, joskin meiltä saa koko toimituksen paikan päälle asennuksineen. Verkkokaupassamme on reaaliaikainen järjestelmä, josta näkyy paljonko tuotetta on saatavilla. Usein tulee myös äkillisiä tarpeita, kuten samana päivänä videotykin tarve.

HeVi Props hoitaa koristelut myös esimerkiksi hautajaisiin, syntymäpäiville tai rippijuhliin. Nopein aikataulu on yleensä hautajaisissa. Häät taas ovat tiedossa hyvissä ajoin, jolloin koristelua voidaan suunnitella tarkemmin.

Viljasen yritys on perustettu sivutoimisena vuonna 2016. Nyt entinen palkanlaskija keskittyy vain juhlatarvikepuoleen. Yrityksellä menee hyvin: varastotiloja on seuraavaksi laajennettava.

Viljasen puoliso on valokuvaaja, jolloin audiovisuaalinen tekniikka on hallussa.

– Koristeiden vuokraaminen on ekologinen ja taloudellinen valinta, Heidi Viljanen sanoo.

Marianne Rovio

Heidi Viljanen kertoo, että Suomessa koristeiden tekeminen on yhä pitkälti tee-se-itse-hommaa. Heidi Viljanen kertoo, että Suomessa koristeiden tekeminen on yhä pitkälti tee-se-itse-hommaa.
Koristeissa on mistä valita. Koristeissa on mistä valita. Kuva: Minna Saarinen

Kalevalanpäivänä Raision kirjastossa tarinoidaan

Raision kaupunginkirjastossa on Kalevalanpäivänä torstaina 28. helmikuuta tarinapaja, jossa voi kertoa sadun tai tarinan. Mukaan voi ottaa jonkun tärkeän esineen tai valokuvan.

Tinnituspotilas voi hyötyä aivojen magneettistimulaatiohoidosta

Tinnitukseen eli korvien soimiseen ei ole parantavaa hoitoa. Transkraniaalinen magneettistimulaatio (TMS) eli pään iholle annettu sarjamagneettistimulaatio on uusi hoitomuoto pitkäaikaiseen tinnitukseen. TMS on kajoamaton, kivuton ja hyvin siedetty hoito.

Väestöennuste: Suomessa 20 vuoden kuluttua vain kolme aitoa kasvuseutua

Ajankohtainen alueellinen väestöennuste kertoo, että pääkaupunkiseudun väestö kasvaa 270 000 asukkaalla vuoteen 2040. Samaan aikaan koko maan kasvu jää vajaaseen 90 000:een eli pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Suomen väki vähenee 180 000 asukkaalla. Alueellinen tarkastelu osoittaa myös sen, että selkeää kasvua nähdään Helsingin lisäksi vain Tampereen ja Turun seuduilla. Maltillista kasvua ennuste osoittaa vielä Oulun ja Jyväskylän seuduille ja pientä Kuopioon, mutta niissäkin väestönkasvu kääntyy laskuun 2030-luvun puolivälissä.

Ennätysmäärä uusia viljelijöitä ja investointeja maatiloilla

ELY-keskukset rahoittivat viime vuonna ennätysmäärän maatilojen investointeja ja nuoren viljelijän aloitustukia. Sukupolvenvaihdokset ja investoinnit keskittyvät Pohjanmaan maakuntiin ja Varsinais-Suomeen.

Kalastusalan työehtoihin muutoksia

Valtioneuvosto esittää muutoksia vahvistettavaksi presidentin esittelyssä 22. helmikuuta. Muutokset astuvat voimaan 15. marraskuuta.

Tupakkatuotteiden jäljitettävyyttä ja turvaominaisuuksia koskeva sääntely voimaan toukokuussa

Savukkeiden ja kääretupakan pakkauksissa on oltava jäljitettävyyttä helpottavat yksilölliset tunnisteet sekä väärinkäytöltä suojaavat turvaominaisuudet 20. toukokuuta lukien. Tupakkalakia täsmennetään näiltä osin tupakkalain muutoksella, joka tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa 22. helmikuuta.

Puutiaisaivotulehduksen riskialueet pääosin ennallaan, rokotusohjelma laajenee

Puutiainen tarttui lakanaan.

Vuosien 2014–18 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus kuntatasolla oli edelleen korkein Paraisten kunnassa. Paraisilla tautia on todettu viiden viime vuoden aikana keskimäärin 55 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Ehdollisen vankeuden oheisseuraamuksiin tiukennuksia vuoden 2020 alusta

Ehdollisen vankeusrangaistuksen oheisseuraamuksia koskevaa järjestelmää tiukennetaan 1.1.2020 alkaen. Uudistuksen myötä myös aikuinen, eli rikoksen 21 vuotta täyttäneenä tehnyt voidaan tuomita ehdollisen vankeuden tehosteeksi valvontaan.

Valtio luovuttaa Nesteen osakkeita enintään 107 miljoonalla eurolla Pohjolan Rautatiet Oy:lle

Valtioneuvoston yleisistunto päätti torstaina valtuuttaa valtioneuvoston kanslian pääomittamaan Pohjolan Rautatiet Oy:tä.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kuivin jaloin

Susanna Tapani, numero 77.

Naisten jääkiekon SM-liigaan täksi kaudeksi noussut TPS selvisi kaudesta lopulta kuivin jaloin, kun se onnistui välttämään karsinnat, mikä oli joukkueen tavoitteena.

Raision Loimun passari Kasper Vuorinen naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Lentopallon naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi on valittu Kasper Vuorinen . Raision Loimun passarina Mestaruusliigassa pelaava Vuorinen on opiskellut valmennusta Jyväskylän yliopistossa ja on hakenut valmennusoppia myös ulkomailta.

Jääkiekkoharrastuksen jatkumiseen vaikuttaa monta tekijää juniori-iässä

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kolmen vuoden seurantatutkimuksen mukaan 15-vuotiaana jääkiekkoa harrastaneista 60 prosenttia jatkoi lajia edelleen 18-vuotiaana. Alueelliset erot harrastuksen jatkumisessa olivat kuitenkin suuria vaihdellen 20–80 prosentin välillä. Mitä aikaisemmin jääkiekko oli aloitettu, sitä todennäköisempää oli harrastuksen jatkuminen.

Teemu Packalénin paluu häkkiin lähestyy

Teemu Packalén hioo parhaillaan huippukuntoa Montrealissa maineikkaalla Tristar-salilla. Miehen tähtäimessä on paluu tositoimiin vielä tänä keväänä.

Suomalainen vapaaotteluväki on joutunut odottamaan pitkään Teemu Packalénin paluuta tositoimiin. Turkulaisen edellisestä ottelusta tulee maaliskuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Tuolloin ottelu päättyi puolessa minuutissa tyrmäystappioon Marc Diakiesea vastaan.

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Åboraakkeli: Huuhkajat laskeutuvat Kupittaalle?

Päävalmentaja Markku Kanerva ja Huuhkajat valmistautuivat Kupittaalla Turkki-otteluun lokakuussa 2017.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taival EM-karsinnoissa alkaa runsaan kuukauden kuluttua. Tänä vuonna Suomi pelaa kymmenen karsintaottelua, joista viisi kotikentällä. Bosnia-Hertsegovina, Kreikka ja Italia kohdataan varmuudella Tampereella, mutta lokakuun Armenia-ottelun ja marraskuun Liechtenstein-ottelun pelipaikkaa ei ole vielä päätetty.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?