Kesätyöntekijät muumioituivat hääsohvalle – sopisiko sinun juhliisi saippuakuplakone?

Luurankopariskunta sopii koristeeksi hiukan huumorintajuisemmalle hääväelle. Luurankopariskunta sopii koristeeksi hiukan huumorintajuisemmalle hääväelle. Kuva: Minna Saarinen

– Nämä ovat entiset kesätyöntekijämme, jäivät pyörimään nurkkiin, esittelee somistaja, yrittäjä Heidi Viljanen hää- ja juhlatarvikevarastolla luurankopariskuntaansa.

”Kesätyöläiset” ovat olleet jo sen verran pitkään yhdessä, että pari on muumioitunut hääsohvan nurkkaan – käsi kädessä. Siinäpä monelle tavoitetta.

”Trust me, you can dance – alcohol”, lukee valotaulussa. Toisessa kehotetaan taas itsepalveluun. Kolmannessa Pikku Myy toteaa, että ”Kaksi karamellia lasketaan kai yhdeksi, jos ne ovat takertuneet toisiinsa”.

Juhlapalvelun varastolta löytyy perinteisempääkin materiaalia: on lyhtyjä, sormustyynyjä ja hääkakkutelineitä, juomapuolta unohtamatta. Erilaisia kylmätynnyreitä ja -kaappeja on runsaasti.

HeVi Props on varsin uusi yritys, mutta se on vain parin vuoden olemassaoloajastaan huolimatta äänestetty viime vuonna Love Me Do -häämessujen “Vuoden suomalainen hääyritys 2017”-äänestyksessä toiselle sijalle juhlavuokraamojen kategoriassa.

Yritys vuokraa yli 500 eri tuotetta niin yksityisiin kuin yritysten juhliin. Millaisia mahdollisuuksia somistamisessa ja juhlakoristeluissa on?

– Suomi on aika ”do it yourself” -maa, jos verrataan vaikkapa jenkkeihin. Meiltä saa kalusteet, astiat, koristeet ja kylmäsäilytystynnyrit, eli valikoima on todella laaja. Asiakkaat voivat tilata suoraan netistä kaiken. Toisille voimme rakentaa yhdessä somistekokonaisuuden: mahdollisuudet lisääntyvät, mitä enemmän on aikaa suunnitella, Viljanen sanoo.

Yhä suositumpi materiaali alkaa olemaan kulta: se voi olla myös lisäsomiste. Luonnonmateriaalit, kuten puu, pitävät yhä pintansa. Viljanen toteaa, että valaistus, kuten ulko-, tunnelma- ja värivalot, ovat yksi helpoimmista elementeistä, jolla voi muunnella tunnelmaa laidasta laitaan.

Myös muovikukilla ja viherköynnöksillä saa tunnelmaa. Tarvittaessa yhteistyökumppanit floristipuolelta tulevat aitoine kukkineen avuksi.

Koristelumahdollisuudet riippuvat myös paljon tilasta, jossa juhla pidetään. Jostain löytyy kaikki, toisista ei mitään. Viljaselta löytyy tarvittaessa isompaakin: saippuakupla- ja kipinäkone – jopa esiintymislava.

– Asiakas voi hakea tavarat itse, joskin meiltä saa koko toimituksen paikan päälle asennuksineen. Verkkokaupassamme on reaaliaikainen järjestelmä, josta näkyy paljonko tuotetta on saatavilla. Usein tulee myös äkillisiä tarpeita, kuten samana päivänä videotykin tarve.

HeVi Props hoitaa koristelut myös esimerkiksi hautajaisiin, syntymäpäiville tai rippijuhliin. Nopein aikataulu on yleensä hautajaisissa. Häät taas ovat tiedossa hyvissä ajoin, jolloin koristelua voidaan suunnitella tarkemmin.

Viljasen yritys on perustettu sivutoimisena vuonna 2016. Nyt entinen palkanlaskija keskittyy vain juhlatarvikepuoleen. Yrityksellä menee hyvin: varastotiloja on seuraavaksi laajennettava.

Viljasen puoliso on valokuvaaja, jolloin audiovisuaalinen tekniikka on hallussa.

– Koristeiden vuokraaminen on ekologinen ja taloudellinen valinta, Heidi Viljanen sanoo.

Marianne Rovio

Heidi Viljanen kertoo, että Suomessa koristeiden tekeminen on yhä pitkälti tee-se-itse-hommaa. Heidi Viljanen kertoo, että Suomessa koristeiden tekeminen on yhä pitkälti tee-se-itse-hommaa.
Koristeissa on mistä valita. Koristeissa on mistä valita. Kuva: Minna Saarinen

Raisio-päiviä vietetään perjantaista sunnuntaihin

Perinteisiä Raisio-päiviä vietetään tällä viikolla perjantaista sunnuntaihin. Päiviin mahtuu monipuolista ohjelmaa koko perheelle. Tarjolla on kiertoajeluita, näyttelyitä, markkinahumua, tangoilua ja yhteislaulua. Nyt on mahdollista tuulettaa myös kansallispukua.

Kadunrakennustyö Linnankadulla yöaikaan tiistaista torstaihin

Kadunrakennus- ja kaapelityö sulkee toisen ajokaistan ajoittain Linnankadulla, välillä Veistämönkuja–Sairashuoneenkatu, kahtena seuraavana yönä kello 22 alkaen. Ajokaistat avataan liikenteelle viimeistään kello 6 seuraavana aamuna. Alueella poikkeava nopeusrajoitus 30 km/h. Haittaa molemmissa ajosuunnissa. Paikalla liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Sairaanhoitopiiri mukaan Paimion parantolan säätiöön

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti tiistaina 20. elokuuta osallistua Paimion parantolan säilymisen turvaavan säätiön perustamisen valmisteluun. Sairaanhoitopiirin lisäksi säätiön perustajiksi ovat tulossa Suomen valtio, Alvar Aalto Säätiö ja Paimion kaupunki, sekä mahdollisesti muita sopivaksi katsottavia tahoja. Lopullisesti peruspääoman luovuttamisesta säätiöön päättää sairaanhoitopiirin valtuusto marraskuun lopussa.

Airiston turman tutkinta etenee

Poliisi on jatkanut Airiston veneonnettomuuden tutkintaa. Tässä vaiheessa on selvää, että molempia osapuolia käsitellään tutkinnassa moottoriveneinä, koska moottoripurjehtija kulki tapahtumahetkellä konevoimalla. Molempien osapuolten velvollisuudet ovat siis olleet yhtäläiset.

Kaahailija työllisti poliisia Paimiossa maanantai-iltana

Moottoripyöräpoliisi mittasi 19. elokuuta kello 23.32 Paimiossa tiellä numero 110 henkilöautolle nopeuden 158 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 80 kilometriä tunnissa. Auton kuljettajana oli 18-vuotias mies. Häntä epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Autossa oli kaksi matkustajaa. Kuljettaja määrättiin ajokieltoon.

Digitalisaatio haastaa matkailuyritykset

Turun seudun matkailuyritykset kaipaavat tukea digitaalisen myynnin ja markkinoinnin osaamiseen, palveluiden tuotteistamiseen ja ympärivuotisuuden kehittämiseen. Turku Science Park Oy järjestää syksyllä alan toimijoille suunnattuja maksuttomia valmennuspäiviä.

Käymäläjätteen imutyhjennysverkosto vaatii kehittämistä

Septitankin tyhjennystä Kustavin Parattulassa.

Moni veneilijä tyhjentää edelleen käymäläjätteensä satunnaisesti suoraan mereen. Syy ei kuitenkaan ole veneilijöiden välinpitämättömyydessä, vaan imutyhjennyspaikkojen puutteessa, väärässä sijainnissa, huonossa kunnossa tai puutteellisissa käyttöohjeissa. BATSECO-BOAT-projektissa on selvitetty veneilijöiden tarpeita ja parannetaan imutyhjennyspalveluita koko keskisen Itämeren alueella.

Väitös: Suomalaiset varhaiskasvattajat hyödyntävät vanhempia vähemmän kuin turkkilaiset kollegansa

Turun yliopistossa väittelevä Sevcan Hakyemez Paul selvitti kasvatustieteen alaan kuuluvassa väitöstutkimuksessaan varhaiskasvattajien näkemyksiä vanhempien osallistumisesta lastensa varhaiskasvatukseen kahdessa erilaisessa kulttuurissa, Turkissa ja Suomessa. Tutkimuksessa selvisi, että siinä missä molempien maiden varhaiskasvattajat pitävät vanhempien osallistumista tärkeänä, Suomessa varhaiskasvattajat kokevat vanhempien osallisuuden suurimmaksi esteeksi ajan puutteen.

Avoimia työpaikkoja toisella vuosineljänneksellä suunnilleen yhtä paljon kuin vuosi sitten

Avoimia työpaikkoja oli vuoden toisella neljänneksellä 50 900, kun vuotta aiemmin määrä oli 49 500. Määräaikaisten ja osa-aikaisten työpaikkojen osuudet kaikista avoimista työpaikoista pienenivät vuodentakaiseen verrattuna. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilastosta ja kuvaavat kesäkuun ensimmäisen päivän tilannetta.

Kaupunki
Urheilu

Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä.

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.