Kesätyöntekijät muumioituivat hääsohvalle – sopisiko sinun juhliisi saippuakuplakone?

Luurankopariskunta sopii koristeeksi hiukan huumorintajuisemmalle hääväelle. Luurankopariskunta sopii koristeeksi hiukan huumorintajuisemmalle hääväelle. Kuva: Minna Saarinen

– Nämä ovat entiset kesätyöntekijämme, jäivät pyörimään nurkkiin, esittelee somistaja, yrittäjä Heidi Viljanen hää- ja juhlatarvikevarastolla luurankopariskuntaansa.

”Kesätyöläiset” ovat olleet jo sen verran pitkään yhdessä, että pari on muumioitunut hääsohvan nurkkaan – käsi kädessä. Siinäpä monelle tavoitetta.

”Trust me, you can dance – alcohol”, lukee valotaulussa. Toisessa kehotetaan taas itsepalveluun. Kolmannessa Pikku Myy toteaa, että ”Kaksi karamellia lasketaan kai yhdeksi, jos ne ovat takertuneet toisiinsa”.

Juhlapalvelun varastolta löytyy perinteisempääkin materiaalia: on lyhtyjä, sormustyynyjä ja hääkakkutelineitä, juomapuolta unohtamatta. Erilaisia kylmätynnyreitä ja -kaappeja on runsaasti.

HeVi Props on varsin uusi yritys, mutta se on vain parin vuoden olemassaoloajastaan huolimatta äänestetty viime vuonna Love Me Do -häämessujen “Vuoden suomalainen hääyritys 2017”-äänestyksessä toiselle sijalle juhlavuokraamojen kategoriassa.

Yritys vuokraa yli 500 eri tuotetta niin yksityisiin kuin yritysten juhliin. Millaisia mahdollisuuksia somistamisessa ja juhlakoristeluissa on?

– Suomi on aika ”do it yourself” -maa, jos verrataan vaikkapa jenkkeihin. Meiltä saa kalusteet, astiat, koristeet ja kylmäsäilytystynnyrit, eli valikoima on todella laaja. Asiakkaat voivat tilata suoraan netistä kaiken. Toisille voimme rakentaa yhdessä somistekokonaisuuden: mahdollisuudet lisääntyvät, mitä enemmän on aikaa suunnitella, Viljanen sanoo.

Yhä suositumpi materiaali alkaa olemaan kulta: se voi olla myös lisäsomiste. Luonnonmateriaalit, kuten puu, pitävät yhä pintansa. Viljanen toteaa, että valaistus, kuten ulko-, tunnelma- ja värivalot, ovat yksi helpoimmista elementeistä, jolla voi muunnella tunnelmaa laidasta laitaan.

Myös muovikukilla ja viherköynnöksillä saa tunnelmaa. Tarvittaessa yhteistyökumppanit floristipuolelta tulevat aitoine kukkineen avuksi.

Koristelumahdollisuudet riippuvat myös paljon tilasta, jossa juhla pidetään. Jostain löytyy kaikki, toisista ei mitään. Viljaselta löytyy tarvittaessa isompaakin: saippuakupla- ja kipinäkone – jopa esiintymislava.

– Asiakas voi hakea tavarat itse, joskin meiltä saa koko toimituksen paikan päälle asennuksineen. Verkkokaupassamme on reaaliaikainen järjestelmä, josta näkyy paljonko tuotetta on saatavilla. Usein tulee myös äkillisiä tarpeita, kuten samana päivänä videotykin tarve.

HeVi Props hoitaa koristelut myös esimerkiksi hautajaisiin, syntymäpäiville tai rippijuhliin. Nopein aikataulu on yleensä hautajaisissa. Häät taas ovat tiedossa hyvissä ajoin, jolloin koristelua voidaan suunnitella tarkemmin.

Viljasen yritys on perustettu sivutoimisena vuonna 2016. Nyt entinen palkanlaskija keskittyy vain juhlatarvikepuoleen. Yrityksellä menee hyvin: varastotiloja on seuraavaksi laajennettava.

Viljasen puoliso on valokuvaaja, jolloin audiovisuaalinen tekniikka on hallussa.

– Koristeiden vuokraaminen on ekologinen ja taloudellinen valinta, Heidi Viljanen sanoo.

Marianne Rovio

Heidi Viljanen kertoo, että Suomessa koristeiden tekeminen on yhä pitkälti tee-se-itse-hommaa. Heidi Viljanen kertoo, että Suomessa koristeiden tekeminen on yhä pitkälti tee-se-itse-hommaa.
Koristeissa on mistä valita. Koristeissa on mistä valita. Kuva: Minna Saarinen

FC TPS Turku Oy:n tilikauden tulos tappiollinen

Jarmo Kähkönen.

TPS-jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy piti virallisen yhtiökokouksensa tiistaina. Yhtiökokouksessa käsiteltiin kaikki sääntömääräiset yhtiökokouksen asiat.

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennettä Läntisellä Pitkälläkadulla

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennettä Läntinen Pitkäkatu 12:n kohdalla 26. huhtikuuta alkaen.

Suojelualueet ja talousmetsien luonnonhoito helpottavat kovakuoriaisten tilannetta

Korukeräpallokas (Agathidium pulchellum) on pienikokoinen ikimetsien kovakuoriainen. Sen elinympäristöä ovat tuoreet, usein kosteapohjaiset, vanhat kuusivaltaiset kangasmetsät. Vaarantunutta (VU) korukeräpallokasta uhkaavat lahopuun ja vanhojen metsien väheneminen.

Uhanalaisia kovakuoriaisia on maaliskuussa julkaistun uhanalaisuusarvioinnin mukaan 288 lajia, eli noin kahdeksan prosenttia arvioiduista. Silmälläpidettävien lajien määrä väheni hieman, mutta Suomesta hävinneiksi arvioitujen kovakuoriaisten määrä kasvoi.

Moni maksuhäiriö olisi vältettävissä

Maksuhäiriöisten määrä on kasvanut vuoden takaiseen verrattuna selvästi. Maksuhäiriöisiä henkilöitä on tällä hetkellä 383 500. Vaikka alle 25-vuotiaiden maksuhäiriöisten määrä on hieman laskenut, on kyseessä iso ongelma, jolla on vaikutuksia koko yhteiskuntaan. Monen nuoren maksuhäiriö johtuu siitä, että omaan ongelmaan ei ole osattu kysyä apua ajoissa.

Työttömien määrä väheni selvästi

Työllisyysaste ja työllisyysasteen trendi 2009/03–2019/03, 15–64-vuotiaat.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli maaliskuussa 49 000 vähemmän ja työllisiä 61 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työllisyysasteen trendi oli maaliskuussa 72,6 prosenttia. Vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä työttömyysaste oli 7,1 prosenttia, mikä oli 1,7 prosenttiyksikköä pienempi kuin edellisen vuoden tammi-maaliskuussa.

Turun kansainvälisen koulun perusopetusta kaavaillaan Sirkkalan entiseen kasarmiin

Turun kaupunki on käynyt neuvotteluja Turun yliopiston ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n (SYK) kanssa kansainvälisen koulun koulutuspalvelujen järjestämisestä Sirkkalan kasarmilla. Varsinainen opetustoiminta on tarkoitus aloittaa elokuussa 2022.

Rakennusvalvonta myöntänyt luvan toriparkin töiden jatkamiselle

Turun kaupungin rakennusvalvonta on myöntänyt rakennusluvan, jonka perusteella Turun toriparkin rakennustöitä voidaan jatkaa. Rakennuslupa myönnettiin sen jälkeen, kun toriparkin pääurakoitsija toimitti rakennusvalvontaan selvitykset, jotka koskevat kaivuutöiden laajentamista Eerikinkadun alapuolelle.

Tuhkarokko Suomessa harvinainen

Tuhkarokko on Suomessa harvinainen tauti. Viime vuonna Suomessa todettiin 16 tuhkarokkotapausta. Määrä on hieman enemmän kuin vuonna 2017, jolloin tapauksia todettiin 11. Maailmalla käynnissä olevat tuhkarokkoepidemiat lisäävät matkailun myötä myös suomalaisten riskiä saada tuhkarokkotartunta. EU-maissa todettiin vuonna 2018 yhteensä yli 12 000 tuhkarokkotapausta ja 35 tuhkarokosta johtuvaa kuolemantapausta.

Tietojärjestelmien heikko yhteentoimivuus moninkertaistaa sairaanhoitajien kirjaamistyön

Sairaanhoitajien tietotekninen osaaminen mahdollistaa tietojärjestelmien tehokkaan käytön, mutta ohjelmistojen heikko yhteentoimivuus estää järjestelmien tehokkaan hyödyntämisen. Tämä hidastaa työntekoa ja tiedonkulkua jatkuvasti. Saman asian kirjaaminen moneen paikkaan altistaa virheille.

Urheilu

FC TPS Turku Oy:n tilikauden tulos tappiollinen

Jarmo Kähkönen.

TPS-jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy piti virallisen yhtiökokouksensa tiistaina. Yhtiökokouksessa käsiteltiin kaikki sääntömääräiset yhtiökokouksen asiat.

Tuto Volleyn naisten joukkue nousi ykkössarjaan

Tuto Volley nousi ykkössarjaan.

Lentopalloilun naisten kakkossarja sinetöitiin pääsiäisenä. Tuto Volleyn naiset voittivat niin alkusarjan kuin ylemmän jatkosarjan lohkonsa. Tuto aloitti finaalit kotiedun turvin Turussa pitkäperjantaina voittamalla Pihtiputaan Plokin 3–1. Joukkue matkusti lauantaina Jyväskylään valmistautumaan sunnuntain peliin. Hotellin palohälyttimet laukesivat keskellä yötä ja koko hotelli heräsi piinaavaan summerin sointiin kello 2 yöllä. Siitä huolimatta Tuto voitti sunnuntaina 3–0 Pihtiputaalla.

Åboraakkeli: Sahaako Fifa futiksen oksaa?

Gianni Infantino.

Keskustelu jalkapallon MM-kisojen laajenemisen ympärillä on käynyt vilkkaana sen jälkeen, kun Gianni Infantinosta tuli kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan puheenjohtaja. On varmaa, että kisat pelataan 48 maan suuruisina megakisoina 2026, mutta italialainen haluaisi laajentaa kisoja jo 2022 valmiiksi ristiriitaisiin Qatarin kisoihin.

Jälkipeli: Kuuluttaja ei voi möläyttää mitä tahansa

TPS:n kotiotteluiden kuulutukset hoitaa nykyään Iku Viitanen (toinen vas.). Otteluiden toimitsijat ovat Turun Erotuomarikerhon jäseniä. Liiga antaa tarkat ohjeet, mitä kuulutetaan eri tilanteissa.

Selostaja- ja kuuluttajalegenda Aulis Virtanen kuulutti omalla haluamallaan tavallaan. Tyyli oli hioutunut vuosikymmenien aikana ensin Kupittaalla ja myöhemmin Auliksen viimeisten vuosien aikana Artukaisten Turkuhallissa. Turkulaiset tykkäsivät, mutta jääkiekon SM-liigan päättäjät eivät. Auliksen omintakeinen tyyli oli vastoin SM-liigan virallisia määräyksiä.

Daniel Forsbergille pitkä sopimus

Daniel Forsberg.

Turkulainen thainyrkkeilijä Daniel Forsberg on tehnyt usean ottelun sopimuksen liettualaisen King of Kings -organisaation kanssa.

Jälkipeli: Finaaleissa pelaavalla TPS Salibandyllä on ollut kivinen tie kuljettavana

Pitkä tie on kuljettu ennen tätä hetkeä. TPS:n eteneminen ensimmäistä kertaa finaaleihin on vaatinut paljon sekä pelaajilta ja etenkin taustatyöntekijöiltä. Kun seura on ajautunut vaikeuksiin, on tarvittu yksittäisten seurauskollisten korvaamatonta apua.

Kupittaan palloiluhallissa on alkamassa historiallinen Salibandyliigan ensimmäinen finaaliottelu Turussa. Katsomossa istuu kaveri, jonka tunteet ovat varmasti pinnassa. TPS Salibandyn kunniajäsen, eräs seuran perustajista, Tomi Aaltonen , näkee unelmansa toteutuvan. TPS pelaa ensimmäistä kertaa finaaleissa.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!