Sanni ja Oskari Aalto pitivät hääjuhlansa palmujen katveessa

Sanni ja Oskari Aalto menivät naimisiin Espanjan Aurinkorannikolla. Sanni ja Oskari Aalto menivät naimisiin Espanjan Aurinkorannikolla. Kuva: Jere Satamo

Sanni Aalto ja hänen miehensä Oskari Aalto olivat etsineet hääpaikkaa jo jonkin aikaa Suomesta, mutta mikään paikka ei tuntunut omalta. Lopulta kohteeksi valikoitui kaunis villa Espanjan auringon alla. Suomesta mukaan lähti matkalaukullinen hääkoristeita. Hääpuku vei myös yhden laukun verran tilaa.

– Minulla oli aina ollut haaveena järjestää häät ulkomailla, mutta kuvittelin sen olevan liian hankalaa sekä kallista. Kun emme löytäneet meitä miellyttävää paikkaa Suomesta, aloimme tutkia vaihtoehtoja järjestää häät ulkomailla. Italia ja Espanja tulivat heti vastaan hieman googletettuani asiaa, Sanni Aalto kertoo.

Espanjan aurinkorannikko tuntui hyvältä paikalta viettää pariskunnan unelmahäät.

– Se on lähellä, siellä on edullinen hintataso, paljon suomalaisia palveluntarjoajia sekä meidän iloksemme sieltä löytyi myös suomalainen seurakunta, joten naimisiinmeno tapahtuisi oikeasti Espanjassa eikä meidän tarvinnut mennä ensin Suomen maistraatissa naimisiin. Myös lennot sinne Suomesta ovat halpoja ja sinne pystyy matkustamaan vaikka vain muutamaksi päiväksi.

Ulkomailla järjestettyjen häiden suunnittelu onnistui parhaiten hankkimalla hääsuunnittelija paikan päältä.

– Otimme yhteyttä aurinkorannikolla toimivaan suomalaiseen hääsuunnittelijaan jonka kanssa teimmekin heti parin sähköpostiviestin jälkeen sopimuksen. Kävimme moikkaamassa häntä Fuengirolassa vuosi ennen häitä, ja silloin löimme lukkoon häiden viettopaikan sekä vihkipaikan. Häneltä vuokrasimme juhlatilalle pöydät ja tuolit sekä koristeita. Lisäksi hän auttoi meitä kontakteillaan saamaan meille pitopalvelun, sekä piti huolen, että saimme tilattua toivomamme kukkaset paikallisesta kukkakaupasta.

Vihkipaikaksi valikoitui Mijaksen kappelin näköalatasanne ja juhlapaikaksi hääpari vuokrasi kauniin villan, jonka isolle pihalle pystytettiin pitkä hääillallispöytä.

– Ilmoitimme vieraillemme noin kymmenen kuukautta ennen häitä tulevan päivämäärän ja hääpaikan. Autoimme osaa vieraista etsimään sopivat lennot ja majoitukset. Vieraita häihimme tuli 40, vain muutama kutsuttu ei päässyt paikalle. Vieraat saapuivat ripotellen Espanjaan, osa vietti siellä jopa viikon.

Häiden vietto alkoi rennolla pizzaillalla Fuengirolan ravintolassa, jossa vieraat tutustuivat keskenään.

– Hääpäivänä meillä oli vieraille bussikuljetus joka kuljetti vieraat ensin Mijaksen kappelille ja vihkimisen jälkeen sieltä itse juhlapaikalle. Häät olivat melko rennot ja tavalliset suomalaiset häät, poikkeuksena että saimme pitää häät kokonaan ulkona lämmössä palmujen alla.

Häissä oli suomalainen pitopalvelu, joten ruoka koostui suomalaisista sekä espanjalaisista herkuista.

– Meillä oli häissämme myös suomalaisia perinteitä, kuten kimpun- ja sukkanauhan heitto, kakunleikkuu, häätanssi sekä kenkäleikki. Olin myös Aurinkorannikon Facebook-ryhmästä bongannut taitavan kitaristin, jonka saimme vihkimiseen sekä hääjuhlaan soittamaan.

Marianne Rovio

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.