Riisin heitto kielletty monissa seurakunnissa – tilalle tullut monia uusia häätapoja

Monet seurakunnat edellyttävät, että kirkon edusta jää siistiksi hääparien jäljiltä. Monet seurakunnat edellyttävät, että kirkon edusta jää siistiksi hääparien jäljiltä. Kuva: Maria Teijeiro

Riisin heittäminen kirkosta poistuvan hääparin ylle on vanha perinne, joka juontaa antiikin Rooman aikaisin hedelmällisyysriitteihin. Riisinheiton tilalle on tullut kuitenkin useita roskaamista välttäviä vaihtoehtoja, jotta kirkon pihamaa pysyy siistinä.

Helmikuussa Pyhän Katariinan kirkossa vihkiytyvä Krista Ylönen aloitti jo hyvissä ajoin häidensä valmistelut. Kirkon portailla hääparia odottaville vieraille hän askarteli huiskuja (pikkukuvassa) jo puolitoista vuotta ennen häitään.

– Meillä itsellämme vihkiminen on kirkossa talviaikaan. Perinteinen riisi ei meitä innostanut, eikä sitä monissa kirkoissa saakaan heittää. Samaten kaikki, mistä kertyisi poistumisen jälkeen siivottavaa, laitoimme hylkyyn kuten serpentiinit, paperisilpun ja confetit sekä viljan jyvät tai ruusun terälehdet niin aidot kuin muovisetkin. Häiden jälkeen ne voi viedä kirpparille.

Valintaan vaikutti myös ajatus ekologisuudesta.

– Ja ei jotenkaan miellytä kaikki tuo paperiroska mikä siitä tulee. Jos jotain olisin valinnut heitettäväksi niin jotain luonnollista, mutta silti sekin roskaa. Me päädyimme itse askarreltuihin huiskuihin, jotka jaetaan vieraille kirkon portailla. Syksyllä jotkut ruskan lehdet voisivat olla myös kivoja.

Ylönen askarteli häidensä teemavärien mukaisesti näyttävät huiskat, joiden tikkuosa on noin 30 senttimetriä pitkä ja tikun päähän on kiinnitetty kolme ohutta satiininauhaa.

– Valitsin väreiksi häidemme sävyjä eli valkoista, vihreää, mustaa ja harmaata. Halusimme mahdollisimman selkeää ja epähempeää. Meidän tyyli on muutenkin sellainen selkeä ja skandinaavinen. Huiskuttimiin joku on laittanut myös kulkusia.

Ylönen on törmännyt häitään suunnitellessa moniin erilaisiin vaihtoehtoihin. Kirkon portaille asetutaan myös erityyppisiin kunniakujiin, esimerkiksi jomman kumman puolison harrastuksen tai ammatin inspiroimana.

– Meillä ei ole mitään sellaista yhteistä harrastusta, josta olisi saanut muodostettua kivan kunniakujan. Minua ei kiinnostanut kulkea esimerkiksi tulevan puolisoni Jarkon harrastuksen mukaisesti rumpukapulakujan alta. Joillakin esimerkiksi sotilastaustaisilla voi olla kunniakujana vaikka miekkoja. Lisäksi kunniakujia on tehty karttakepeistä, jääkiekkomailoista tai vaikka lääkärin refleksivasaroista.

Nykyään yleisiä ovat myös puhallettavat saippuakuplat tai tähtisädetikut.

– Itse hylkäsin nämä vaihtoehdot, koska häämme ovat talvella ja vieraiden kädet ehkä jäätyisivät siinä. Ja toisaalta he eivät ehtisi kiinnittää huomiotaan hääpariin, yrittäessä puhaltaa saippuakuplia tai saada sitä tähtisadetikkua syttymään. Halusin muutenkin, että tilanne on vieraillemme helppoa ja mukavaa.

Ylönen vinkkaa, että kirkon portailla ei tarvitse välttämättä olla mitään.

– Taputukset ja hurraa-huudotkin ovat mahtava osoitus hääparille. Silloin hääpariin ehditään keskittymään täysillä.

Marianne Rovio

Häähuiskutin on omien kätten työn tulos. Häähuiskutin on omien kätten työn tulos. Kuva: Krista Ylönen

Kalevalanpäivänä Raision kirjastossa tarinoidaan

Raision kaupunginkirjastossa on Kalevalanpäivänä torstaina 28. helmikuuta tarinapaja, jossa voi kertoa sadun tai tarinan. Mukaan voi ottaa jonkun tärkeän esineen tai valokuvan.

Tinnituspotilas voi hyötyä aivojen magneettistimulaatiohoidosta

Tinnitukseen eli korvien soimiseen ei ole parantavaa hoitoa. Transkraniaalinen magneettistimulaatio (TMS) eli pään iholle annettu sarjamagneettistimulaatio on uusi hoitomuoto pitkäaikaiseen tinnitukseen. TMS on kajoamaton, kivuton ja hyvin siedetty hoito.

Väestöennuste: Suomessa 20 vuoden kuluttua vain kolme aitoa kasvuseutua

Ajankohtainen alueellinen väestöennuste kertoo, että pääkaupunkiseudun väestö kasvaa 270 000 asukkaalla vuoteen 2040. Samaan aikaan koko maan kasvu jää vajaaseen 90 000:een eli pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Suomen väki vähenee 180 000 asukkaalla. Alueellinen tarkastelu osoittaa myös sen, että selkeää kasvua nähdään Helsingin lisäksi vain Tampereen ja Turun seuduilla. Maltillista kasvua ennuste osoittaa vielä Oulun ja Jyväskylän seuduille ja pientä Kuopioon, mutta niissäkin väestönkasvu kääntyy laskuun 2030-luvun puolivälissä.

Ennätysmäärä uusia viljelijöitä ja investointeja maatiloilla

ELY-keskukset rahoittivat viime vuonna ennätysmäärän maatilojen investointeja ja nuoren viljelijän aloitustukia. Sukupolvenvaihdokset ja investoinnit keskittyvät Pohjanmaan maakuntiin ja Varsinais-Suomeen.

Kalastusalan työehtoihin muutoksia

Valtioneuvosto esittää muutoksia vahvistettavaksi presidentin esittelyssä 22. helmikuuta. Muutokset astuvat voimaan 15. marraskuuta.

Tupakkatuotteiden jäljitettävyyttä ja turvaominaisuuksia koskeva sääntely voimaan toukokuussa

Savukkeiden ja kääretupakan pakkauksissa on oltava jäljitettävyyttä helpottavat yksilölliset tunnisteet sekä väärinkäytöltä suojaavat turvaominaisuudet 20. toukokuuta lukien. Tupakkalakia täsmennetään näiltä osin tupakkalain muutoksella, joka tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa 22. helmikuuta.

Puutiaisaivotulehduksen riskialueet pääosin ennallaan, rokotusohjelma laajenee

Puutiainen tarttui lakanaan.

Vuosien 2014–18 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus kuntatasolla oli edelleen korkein Paraisten kunnassa. Paraisilla tautia on todettu viiden viime vuoden aikana keskimäärin 55 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Ehdollisen vankeuden oheisseuraamuksiin tiukennuksia vuoden 2020 alusta

Ehdollisen vankeusrangaistuksen oheisseuraamuksia koskevaa järjestelmää tiukennetaan 1.1.2020 alkaen. Uudistuksen myötä myös aikuinen, eli rikoksen 21 vuotta täyttäneenä tehnyt voidaan tuomita ehdollisen vankeuden tehosteeksi valvontaan.

Valtio luovuttaa Nesteen osakkeita enintään 107 miljoonalla eurolla Pohjolan Rautatiet Oy:lle

Valtioneuvoston yleisistunto päätti torstaina valtuuttaa valtioneuvoston kanslian pääomittamaan Pohjolan Rautatiet Oy:tä.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kuivin jaloin

Susanna Tapani, numero 77.

Naisten jääkiekon SM-liigaan täksi kaudeksi noussut TPS selvisi kaudesta lopulta kuivin jaloin, kun se onnistui välttämään karsinnat, mikä oli joukkueen tavoitteena.

Raision Loimun passari Kasper Vuorinen naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Lentopallon naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi on valittu Kasper Vuorinen . Raision Loimun passarina Mestaruusliigassa pelaava Vuorinen on opiskellut valmennusta Jyväskylän yliopistossa ja on hakenut valmennusoppia myös ulkomailta.

Jääkiekkoharrastuksen jatkumiseen vaikuttaa monta tekijää juniori-iässä

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kolmen vuoden seurantatutkimuksen mukaan 15-vuotiaana jääkiekkoa harrastaneista 60 prosenttia jatkoi lajia edelleen 18-vuotiaana. Alueelliset erot harrastuksen jatkumisessa olivat kuitenkin suuria vaihdellen 20–80 prosentin välillä. Mitä aikaisemmin jääkiekko oli aloitettu, sitä todennäköisempää oli harrastuksen jatkuminen.

Teemu Packalénin paluu häkkiin lähestyy

Teemu Packalén hioo parhaillaan huippukuntoa Montrealissa maineikkaalla Tristar-salilla. Miehen tähtäimessä on paluu tositoimiin vielä tänä keväänä.

Suomalainen vapaaotteluväki on joutunut odottamaan pitkään Teemu Packalénin paluuta tositoimiin. Turkulaisen edellisestä ottelusta tulee maaliskuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Tuolloin ottelu päättyi puolessa minuutissa tyrmäystappioon Marc Diakiesea vastaan.

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Åboraakkeli: Huuhkajat laskeutuvat Kupittaalle?

Päävalmentaja Markku Kanerva ja Huuhkajat valmistautuivat Kupittaalla Turkki-otteluun lokakuussa 2017.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taival EM-karsinnoissa alkaa runsaan kuukauden kuluttua. Tänä vuonna Suomi pelaa kymmenen karsintaottelua, joista viisi kotikentällä. Bosnia-Hertsegovina, Kreikka ja Italia kohdataan varmuudella Tampereella, mutta lokakuun Armenia-ottelun ja marraskuun Liechtenstein-ottelun pelipaikkaa ei ole vielä päätetty.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?