Riisin heitto kielletty monissa seurakunnissa – tilalle tullut monia uusia häätapoja

Monet seurakunnat edellyttävät, että kirkon edusta jää siistiksi hääparien jäljiltä. Monet seurakunnat edellyttävät, että kirkon edusta jää siistiksi hääparien jäljiltä. Kuva: Maria Teijeiro

Riisin heittäminen kirkosta poistuvan hääparin ylle on vanha perinne, joka juontaa antiikin Rooman aikaisin hedelmällisyysriitteihin. Riisinheiton tilalle on tullut kuitenkin useita roskaamista välttäviä vaihtoehtoja, jotta kirkon pihamaa pysyy siistinä.

Helmikuussa Pyhän Katariinan kirkossa vihkiytyvä Krista Ylönen aloitti jo hyvissä ajoin häidensä valmistelut. Kirkon portailla hääparia odottaville vieraille hän askarteli huiskuja (pikkukuvassa) jo puolitoista vuotta ennen häitään.

– Meillä itsellämme vihkiminen on kirkossa talviaikaan. Perinteinen riisi ei meitä innostanut, eikä sitä monissa kirkoissa saakaan heittää. Samaten kaikki, mistä kertyisi poistumisen jälkeen siivottavaa, laitoimme hylkyyn kuten serpentiinit, paperisilpun ja confetit sekä viljan jyvät tai ruusun terälehdet niin aidot kuin muovisetkin. Häiden jälkeen ne voi viedä kirpparille.

Valintaan vaikutti myös ajatus ekologisuudesta.

– Ja ei jotenkaan miellytä kaikki tuo paperiroska mikä siitä tulee. Jos jotain olisin valinnut heitettäväksi niin jotain luonnollista, mutta silti sekin roskaa. Me päädyimme itse askarreltuihin huiskuihin, jotka jaetaan vieraille kirkon portailla. Syksyllä jotkut ruskan lehdet voisivat olla myös kivoja.

Ylönen askarteli häidensä teemavärien mukaisesti näyttävät huiskat, joiden tikkuosa on noin 30 senttimetriä pitkä ja tikun päähän on kiinnitetty kolme ohutta satiininauhaa.

– Valitsin väreiksi häidemme sävyjä eli valkoista, vihreää, mustaa ja harmaata. Halusimme mahdollisimman selkeää ja epähempeää. Meidän tyyli on muutenkin sellainen selkeä ja skandinaavinen. Huiskuttimiin joku on laittanut myös kulkusia.

Ylönen on törmännyt häitään suunnitellessa moniin erilaisiin vaihtoehtoihin. Kirkon portaille asetutaan myös erityyppisiin kunniakujiin, esimerkiksi jomman kumman puolison harrastuksen tai ammatin inspiroimana.

– Meillä ei ole mitään sellaista yhteistä harrastusta, josta olisi saanut muodostettua kivan kunniakujan. Minua ei kiinnostanut kulkea esimerkiksi tulevan puolisoni Jarkon harrastuksen mukaisesti rumpukapulakujan alta. Joillakin esimerkiksi sotilastaustaisilla voi olla kunniakujana vaikka miekkoja. Lisäksi kunniakujia on tehty karttakepeistä, jääkiekkomailoista tai vaikka lääkärin refleksivasaroista.

Nykyään yleisiä ovat myös puhallettavat saippuakuplat tai tähtisädetikut.

– Itse hylkäsin nämä vaihtoehdot, koska häämme ovat talvella ja vieraiden kädet ehkä jäätyisivät siinä. Ja toisaalta he eivät ehtisi kiinnittää huomiotaan hääpariin, yrittäessä puhaltaa saippuakuplia tai saada sitä tähtisadetikkua syttymään. Halusin muutenkin, että tilanne on vieraillemme helppoa ja mukavaa.

Ylönen vinkkaa, että kirkon portailla ei tarvitse välttämättä olla mitään.

– Taputukset ja hurraa-huudotkin ovat mahtava osoitus hääparille. Silloin hääpariin ehditään keskittymään täysillä.

Marianne Rovio

Häähuiskutin on omien kätten työn tulos. Häähuiskutin on omien kätten työn tulos. Kuva: Krista Ylönen

FC TPS Turku Oy:n tilikauden tulos tappiollinen

Jarmo Kähkönen.

TPS-jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy piti virallisen yhtiökokouksensa tiistaina. Yhtiökokouksessa käsiteltiin kaikki sääntömääräiset yhtiökokouksen asiat.

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennettä Läntisellä Pitkälläkadulla

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennettä Läntinen Pitkäkatu 12:n kohdalla 26. huhtikuuta alkaen.

Suojelualueet ja talousmetsien luonnonhoito helpottavat kovakuoriaisten tilannetta

Korukeräpallokas (Agathidium pulchellum) on pienikokoinen ikimetsien kovakuoriainen. Sen elinympäristöä ovat tuoreet, usein kosteapohjaiset, vanhat kuusivaltaiset kangasmetsät. Vaarantunutta (VU) korukeräpallokasta uhkaavat lahopuun ja vanhojen metsien väheneminen.

Uhanalaisia kovakuoriaisia on maaliskuussa julkaistun uhanalaisuusarvioinnin mukaan 288 lajia, eli noin kahdeksan prosenttia arvioiduista. Silmälläpidettävien lajien määrä väheni hieman, mutta Suomesta hävinneiksi arvioitujen kovakuoriaisten määrä kasvoi.

Moni maksuhäiriö olisi vältettävissä

Maksuhäiriöisten määrä on kasvanut vuoden takaiseen verrattuna selvästi. Maksuhäiriöisiä henkilöitä on tällä hetkellä 383 500. Vaikka alle 25-vuotiaiden maksuhäiriöisten määrä on hieman laskenut, on kyseessä iso ongelma, jolla on vaikutuksia koko yhteiskuntaan. Monen nuoren maksuhäiriö johtuu siitä, että omaan ongelmaan ei ole osattu kysyä apua ajoissa.

Työttömien määrä väheni selvästi

Työllisyysaste ja työllisyysasteen trendi 2009/03–2019/03, 15–64-vuotiaat.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli maaliskuussa 49 000 vähemmän ja työllisiä 61 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työllisyysasteen trendi oli maaliskuussa 72,6 prosenttia. Vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä työttömyysaste oli 7,1 prosenttia, mikä oli 1,7 prosenttiyksikköä pienempi kuin edellisen vuoden tammi-maaliskuussa.

Turun kansainvälisen koulun perusopetusta kaavaillaan Sirkkalan entiseen kasarmiin

Turun kaupunki on käynyt neuvotteluja Turun yliopiston ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n (SYK) kanssa kansainvälisen koulun koulutuspalvelujen järjestämisestä Sirkkalan kasarmilla. Varsinainen opetustoiminta on tarkoitus aloittaa elokuussa 2022.

Rakennusvalvonta myöntänyt luvan toriparkin töiden jatkamiselle

Turun kaupungin rakennusvalvonta on myöntänyt rakennusluvan, jonka perusteella Turun toriparkin rakennustöitä voidaan jatkaa. Rakennuslupa myönnettiin sen jälkeen, kun toriparkin pääurakoitsija toimitti rakennusvalvontaan selvitykset, jotka koskevat kaivuutöiden laajentamista Eerikinkadun alapuolelle.

Tuhkarokko Suomessa harvinainen

Tuhkarokko on Suomessa harvinainen tauti. Viime vuonna Suomessa todettiin 16 tuhkarokkotapausta. Määrä on hieman enemmän kuin vuonna 2017, jolloin tapauksia todettiin 11. Maailmalla käynnissä olevat tuhkarokkoepidemiat lisäävät matkailun myötä myös suomalaisten riskiä saada tuhkarokkotartunta. EU-maissa todettiin vuonna 2018 yhteensä yli 12 000 tuhkarokkotapausta ja 35 tuhkarokosta johtuvaa kuolemantapausta.

Tietojärjestelmien heikko yhteentoimivuus moninkertaistaa sairaanhoitajien kirjaamistyön

Sairaanhoitajien tietotekninen osaaminen mahdollistaa tietojärjestelmien tehokkaan käytön, mutta ohjelmistojen heikko yhteentoimivuus estää järjestelmien tehokkaan hyödyntämisen. Tämä hidastaa työntekoa ja tiedonkulkua jatkuvasti. Saman asian kirjaaminen moneen paikkaan altistaa virheille.

Urheilu

FC TPS Turku Oy:n tilikauden tulos tappiollinen

Jarmo Kähkönen.

TPS-jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy piti virallisen yhtiökokouksensa tiistaina. Yhtiökokouksessa käsiteltiin kaikki sääntömääräiset yhtiökokouksen asiat.

Tuto Volleyn naisten joukkue nousi ykkössarjaan

Tuto Volley nousi ykkössarjaan.

Lentopalloilun naisten kakkossarja sinetöitiin pääsiäisenä. Tuto Volleyn naiset voittivat niin alkusarjan kuin ylemmän jatkosarjan lohkonsa. Tuto aloitti finaalit kotiedun turvin Turussa pitkäperjantaina voittamalla Pihtiputaan Plokin 3–1. Joukkue matkusti lauantaina Jyväskylään valmistautumaan sunnuntain peliin. Hotellin palohälyttimet laukesivat keskellä yötä ja koko hotelli heräsi piinaavaan summerin sointiin kello 2 yöllä. Siitä huolimatta Tuto voitti sunnuntaina 3–0 Pihtiputaalla.

Åboraakkeli: Sahaako Fifa futiksen oksaa?

Gianni Infantino.

Keskustelu jalkapallon MM-kisojen laajenemisen ympärillä on käynyt vilkkaana sen jälkeen, kun Gianni Infantinosta tuli kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan puheenjohtaja. On varmaa, että kisat pelataan 48 maan suuruisina megakisoina 2026, mutta italialainen haluaisi laajentaa kisoja jo 2022 valmiiksi ristiriitaisiin Qatarin kisoihin.

Jälkipeli: Kuuluttaja ei voi möläyttää mitä tahansa

TPS:n kotiotteluiden kuulutukset hoitaa nykyään Iku Viitanen (toinen vas.). Otteluiden toimitsijat ovat Turun Erotuomarikerhon jäseniä. Liiga antaa tarkat ohjeet, mitä kuulutetaan eri tilanteissa.

Selostaja- ja kuuluttajalegenda Aulis Virtanen kuulutti omalla haluamallaan tavallaan. Tyyli oli hioutunut vuosikymmenien aikana ensin Kupittaalla ja myöhemmin Auliksen viimeisten vuosien aikana Artukaisten Turkuhallissa. Turkulaiset tykkäsivät, mutta jääkiekon SM-liigan päättäjät eivät. Auliksen omintakeinen tyyli oli vastoin SM-liigan virallisia määräyksiä.

Daniel Forsbergille pitkä sopimus

Daniel Forsberg.

Turkulainen thainyrkkeilijä Daniel Forsberg on tehnyt usean ottelun sopimuksen liettualaisen King of Kings -organisaation kanssa.

Jälkipeli: Finaaleissa pelaavalla TPS Salibandyllä on ollut kivinen tie kuljettavana

Pitkä tie on kuljettu ennen tätä hetkeä. TPS:n eteneminen ensimmäistä kertaa finaaleihin on vaatinut paljon sekä pelaajilta ja etenkin taustatyöntekijöiltä. Kun seura on ajautunut vaikeuksiin, on tarvittu yksittäisten seurauskollisten korvaamatonta apua.

Kupittaan palloiluhallissa on alkamassa historiallinen Salibandyliigan ensimmäinen finaaliottelu Turussa. Katsomossa istuu kaveri, jonka tunteet ovat varmasti pinnassa. TPS Salibandyn kunniajäsen, eräs seuran perustajista, Tomi Aaltonen , näkee unelmansa toteutuvan. TPS pelaa ensimmäistä kertaa finaaleissa.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!