Riisin heitto kielletty monissa seurakunnissa – tilalle tullut monia uusia häätapoja

Monet seurakunnat edellyttävät, että kirkon edusta jää siistiksi hääparien jäljiltä. Monet seurakunnat edellyttävät, että kirkon edusta jää siistiksi hääparien jäljiltä. Kuva: Maria Teijeiro

Riisin heittäminen kirkosta poistuvan hääparin ylle on vanha perinne, joka juontaa antiikin Rooman aikaisin hedelmällisyysriitteihin. Riisinheiton tilalle on tullut kuitenkin useita roskaamista välttäviä vaihtoehtoja, jotta kirkon pihamaa pysyy siistinä.

Helmikuussa Pyhän Katariinan kirkossa vihkiytyvä Krista Ylönen aloitti jo hyvissä ajoin häidensä valmistelut. Kirkon portailla hääparia odottaville vieraille hän askarteli huiskuja (pikkukuvassa) jo puolitoista vuotta ennen häitään.

– Meillä itsellämme vihkiminen on kirkossa talviaikaan. Perinteinen riisi ei meitä innostanut, eikä sitä monissa kirkoissa saakaan heittää. Samaten kaikki, mistä kertyisi poistumisen jälkeen siivottavaa, laitoimme hylkyyn kuten serpentiinit, paperisilpun ja confetit sekä viljan jyvät tai ruusun terälehdet niin aidot kuin muovisetkin. Häiden jälkeen ne voi viedä kirpparille.

Valintaan vaikutti myös ajatus ekologisuudesta.

– Ja ei jotenkaan miellytä kaikki tuo paperiroska mikä siitä tulee. Jos jotain olisin valinnut heitettäväksi niin jotain luonnollista, mutta silti sekin roskaa. Me päädyimme itse askarreltuihin huiskuihin, jotka jaetaan vieraille kirkon portailla. Syksyllä jotkut ruskan lehdet voisivat olla myös kivoja.

Ylönen askarteli häidensä teemavärien mukaisesti näyttävät huiskat, joiden tikkuosa on noin 30 senttimetriä pitkä ja tikun päähän on kiinnitetty kolme ohutta satiininauhaa.

– Valitsin väreiksi häidemme sävyjä eli valkoista, vihreää, mustaa ja harmaata. Halusimme mahdollisimman selkeää ja epähempeää. Meidän tyyli on muutenkin sellainen selkeä ja skandinaavinen. Huiskuttimiin joku on laittanut myös kulkusia.

Ylönen on törmännyt häitään suunnitellessa moniin erilaisiin vaihtoehtoihin. Kirkon portaille asetutaan myös erityyppisiin kunniakujiin, esimerkiksi jomman kumman puolison harrastuksen tai ammatin inspiroimana.

– Meillä ei ole mitään sellaista yhteistä harrastusta, josta olisi saanut muodostettua kivan kunniakujan. Minua ei kiinnostanut kulkea esimerkiksi tulevan puolisoni Jarkon harrastuksen mukaisesti rumpukapulakujan alta. Joillakin esimerkiksi sotilastaustaisilla voi olla kunniakujana vaikka miekkoja. Lisäksi kunniakujia on tehty karttakepeistä, jääkiekkomailoista tai vaikka lääkärin refleksivasaroista.

Nykyään yleisiä ovat myös puhallettavat saippuakuplat tai tähtisädetikut.

– Itse hylkäsin nämä vaihtoehdot, koska häämme ovat talvella ja vieraiden kädet ehkä jäätyisivät siinä. Ja toisaalta he eivät ehtisi kiinnittää huomiotaan hääpariin, yrittäessä puhaltaa saippuakuplia tai saada sitä tähtisadetikkua syttymään. Halusin muutenkin, että tilanne on vieraillemme helppoa ja mukavaa.

Ylönen vinkkaa, että kirkon portailla ei tarvitse välttämättä olla mitään.

– Taputukset ja hurraa-huudotkin ovat mahtava osoitus hääparille. Silloin hääpariin ehditään keskittymään täysillä.

Marianne Rovio

Häähuiskutin on omien kätten työn tulos. Häähuiskutin on omien kätten työn tulos. Kuva: Krista Ylönen

Kadunrakennustyö Linnankadulla yöaikaan tiistaista torstaihin

Kadunrakennus- ja kaapelityö sulkee toisen ajokaistan ajoittain Linnankadulla, välillä Veistämönkuja–Sairashuoneenkatu, kahtena seuraavana yönä kello 22 alkaen. Ajokaistat avataan liikenteelle viimeistään kello 6 seuraavana aamuna. Alueella poikkeava nopeusrajoitus 30 km/h. Haittaa molemmissa ajosuunnissa. Paikalla liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Sairaanhoitopiiri mukaan Paimion parantolan säätiöön

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti tiistaina 20. elokuuta osallistua Paimion parantolan säilymisen turvaavan säätiön perustamisen valmisteluun. Sairaanhoitopiirin lisäksi säätiön perustajiksi ovat tulossa Suomen valtio, Alvar Aalto Säätiö ja Paimion kaupunki, sekä mahdollisesti muita sopivaksi katsottavia tahoja. Lopullisesti peruspääoman luovuttamisesta säätiöön päättää sairaanhoitopiirin valtuusto marraskuun lopussa.

Airiston turman tutkinta etenee

Poliisi on jatkanut Airiston veneonnettomuuden tutkintaa. Tässä vaiheessa on selvää, että molempia osapuolia käsitellään tutkinnassa moottoriveneinä, koska moottoripurjehtija kulki tapahtumahetkellä konevoimalla. Molempien osapuolten velvollisuudet ovat siis olleet yhtäläiset.

Kaahailija työllisti poliisia Paimiossa maanantai-iltana

Moottoripyöräpoliisi mittasi 19. elokuuta kello 23.32 Paimiossa tiellä numero 110 henkilöautolle nopeuden 158 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 80 kilometriä tunnissa. Auton kuljettajana oli 18-vuotias mies. Häntä epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Autossa oli kaksi matkustajaa. Kuljettaja määrättiin ajokieltoon.

Digitalisaatio haastaa matkailuyritykset

Turun seudun matkailuyritykset kaipaavat tukea digitaalisen myynnin ja markkinoinnin osaamiseen, palveluiden tuotteistamiseen ja ympärivuotisuuden kehittämiseen. Turku Science Park Oy järjestää syksyllä alan toimijoille suunnattuja maksuttomia valmennuspäiviä.

Käymäläjätteen imutyhjennysverkosto vaatii kehittämistä

Septitankin tyhjennystä Kustavin Parattulassa.

Moni veneilijä tyhjentää edelleen käymäläjätteensä satunnaisesti suoraan mereen. Syy ei kuitenkaan ole veneilijöiden välinpitämättömyydessä, vaan imutyhjennyspaikkojen puutteessa, väärässä sijainnissa, huonossa kunnossa tai puutteellisissa käyttöohjeissa. BATSECO-BOAT-projektissa on selvitetty veneilijöiden tarpeita ja parannetaan imutyhjennyspalveluita koko keskisen Itämeren alueella.

Väitös: Suomalaiset varhaiskasvattajat hyödyntävät vanhempia vähemmän kuin turkkilaiset kollegansa

Turun yliopistossa väittelevä Sevcan Hakyemez Paul selvitti kasvatustieteen alaan kuuluvassa väitöstutkimuksessaan varhaiskasvattajien näkemyksiä vanhempien osallistumisesta lastensa varhaiskasvatukseen kahdessa erilaisessa kulttuurissa, Turkissa ja Suomessa. Tutkimuksessa selvisi, että siinä missä molempien maiden varhaiskasvattajat pitävät vanhempien osallistumista tärkeänä, Suomessa varhaiskasvattajat kokevat vanhempien osallisuuden suurimmaksi esteeksi ajan puutteen.

Avoimia työpaikkoja toisella vuosineljänneksellä suunnilleen yhtä paljon kuin vuosi sitten

Avoimia työpaikkoja oli vuoden toisella neljänneksellä 50 900, kun vuotta aiemmin määrä oli 49 500. Määräaikaisten ja osa-aikaisten työpaikkojen osuudet kaikista avoimista työpaikoista pienenivät vuodentakaiseen verrattuna. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilastosta ja kuvaavat kesäkuun ensimmäisen päivän tilannetta.

Koulujen alku ei rauhoittanut liikennettä – 123 kuljettajaa väliaikaiseen ajokieltoon

Poliisi valvoi liikennettä koulujen lähistöillä erityisesti koulupäivien alkamisen ja päättymisen aikoihin viime ja sitä edellisellä viikolla, jolloin koulut alkoivat. Valvontaan käytettiin 2 400 työtuntia. Valvonnassa havaittiin runsaasti ylinopeuksia sekä turvavöiden käyttämisen laiminlyöntejä sekä muita rikkeitä.

Kaupunki
Urheilu

Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä.

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.