Ortodoksikuoro Krysostomosin ohjelmisto päivittyy tilaustöillä

Kamarikuoro Krysostomos on ehtinyt 15 vuoden ikään. Kamarikuoro Krysostomos on ehtinyt 15 vuoden ikään. Kuva: Krysostomos

Jo 15 vuoden ajan kamarikuoro Krysostomos on kiertänyt Suomea ortodoksisen kuoromusiikin sanansaattajana. Krysostomosin johtoajatuksena alusta asti on ollut esittää uutta tai uudehkoa ortodoksista kuoromusiikkia, eikä linjasta ole tarvinnut tinkiä.

– Vaikka ortodoksinen kirkkomusiikki on marginaalissa, niin kirkkomusiikin profiili on ollut nousussa. Muutkin kuorot ovat esimerkiksi heränneet siihen, että uutta musiikkia voidaan tilata säveltäjiltä ja kantaesittää. Jokainen uusi sävellettävä teos rikastuttaa tuhatvuotista perinnettä, toteaa Krysostomosin perustaja ja perustaja Mikko Sidoroff.

Krysostomosin alkutahdit kajahtivat, kun Sidoroff sävelsi Panihidan, ortodoksisen muistopalveluksen, joka kantaesitettiin 2003. Alusta asti uuden kuoromusiikin esittäminen on ollut keskeinen osa Krysostomosin toimintaa. Iso osa Krysostomosin ohjelmistoa on varta vasten heille sävellettyjä teoksia.

– Ideamme on, että sävellystilauksia tehtäisiin jatkuvasti, minkä vuoksi myös ohjelmistomme päivittyy automaattisesti. Sävellän myös itse kuorollemme uutta ohjelmistoa, mutta tilaamme paljon myös muilta säveltäjiltä kantaesityksiä. Nykyään tilaamme paljon sävellyksiä myös muilta kuin ortodoksisäveltäjiltä, Sidoroff kertoo.

Viime aikoina sävellyksiä Krysostomosille ovat tehneet muun muassa >name="paraovr" type="string" value="0100181B000010000100AF1B000008000000000000000000"Säde Bartling ja >name="paraovr" type="string" value="0100181B000010000100AF1B000008000000000000000000"Juhani Komulainen . Bartlingin >name="paraovr" type="string" value="0100181B000010000100AF1B000008000000000000000000"Kultasuu ja Komulaisen >name="paraovr" type="string" value="0100181B000010000100AF1B000008000000000000000000"Sinun kielesi lahjat ovat viime vuonna kantaesitettyjä sävellyksiä, joita kuullaan myös alkuvuonna Krysostomosin ohjelmistossa.

Kuoron laulajat ovat levittäytyneet ympäri Suomea. Sidoroff itse on asunut vuosia Saksassa, muun muassa Mannheimissa. Nykyään hän työskentelee Coburgissa kuoromestarina. Maantieteellisten etäisyyksien vuoksi Krysostomos, monen muun ammattikuoron tavoin, harjoittelee lyhyissä intensiivisissä pätkissä, joiden aikana kulloinenkin ohjelmisto hiotaan kuntoon.

– Tapana on, että uusi ohjelmisto harjoitellaan parin viikonlopun aikana. Kun teos on ohjelmistossa, sitä esitetään eri puolilla.

Viime vuoden 15-vuotisjuhlavuosi oli tietynlainen välitilinpäätös Krysostomosille. Myös juhlavuoden jälkeen töitä kuorolla piisaa.

– Seuraava lukkoon lyöty tilausteos on Pasi Lyytikäiseltä. Tämän lisäksi aiesopimuksia uusista sävellyksistä eri säveltäjien kanssa on tehty. Yksi alkaneen vuoden kohokohta itselleni on tulossa toukokuussa, jolloin pääsen esittelemään nykyistä kotikaupunkiani Coburgia kuorolleni. Esiinnymme myös täällä, Sidoroff kertoo.

Krysostomos esiintyy Mikaelinkirkossa 12. tammikuuta kello 18 ja Naantalin kirkossa 13. tammikuuta kello 15.

Ilkka Lappi

Seitsemäs Eurostudent-opiskelijatutkimus käynnistyy

Kansainvälinen Eurostudent– opiskelijatutkimus 2019 -kysely käynnistyy. Kysely on järjestyksessään jo seitsemäs. Tiedonkeruu alkoi 25. maaliskuuta ja päättyy huhtikuun lopussa.

Sylki paljastaa terveysriskit, testejä tehdään myös Turussa

Suun tulehduksilla on merkittäviä seurauksia ihmisen kokonaisterveyteen. Suomessa kehitetty viiden minuutin sylkitesti kertoo, kuuluuko henkilö riskiryhmään. Testejä tehdään nykyään myös Turussa.

Euroopan parlamentti hyväksyi uudet digitaaliset tekijänoikeussäännöt

Uudet tekijänoikeusäännöt turvaavat luovan alan toimijoiden ja uutiskustantajien asemaa neuvotteluissa internetjättien kanssa. Säännöt turvaavat myös ilmaisunvapauden.

Liian moni kärsii rahapelaamisen kielteisistä seurauksista

Rahapelijärjestelmän uudistus ei ole auttanut torjumaan rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja toivotulla tavalla. Näin todetaan Rahapelikyselyn raporteissa, jotka julkistettiin 26. maaliskuuta.

Työttömyys väheni ja työllisyys kasvoi helmikuussa

Työttömyysaste ja työttömyysasteen trendi 2009/02–2019/02, 15–74-vuotiaat.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli helmikuussa 200 000, mikä oli 33 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työllisiä oli 34 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendi oli 6,5 ja työllisyysasteen trendi 72,5 prosenttia.

Perhe- ja työelämään keskittynyt vaalipaneeli Myllyssä

Työelämäkysymyksistä kiinnostuneiden äitien Mothers in Business ry:n Turun paikallisjaosto järjestää kaikille avoimen vaalipaneelin keskiviikkona 27.3. kello 16 Kauppakeskus Myllyssä. Paikalle on kutsuttu kahdeksan suurimman puolueen eduskuntavaaliehdokkaita keskustelemaan työelämästä sekä perheen ja työn yhdistämisestä. Mukana ovat Saara-Sofia Sirén (kok), Annika Saarikko (kesk), Eeva-Johanna Eloranta (sd), Pertti Vallittu (kd), Ulla Achrén (r), Mari Kousa-Kuusisto (vihr), Sanna Leivonen (ps) ja Emma Lindqvist (vas)

Lääkärit hakeutuvat töihin suuriin sairaaloihin

Terveydenhuollon työnjakoa ja kiireellistä hoitoa koskeva muutoskeskustelu on vaikuttanut mielikuviin sairaaloista työnantajina pieniä paikkakuntia syrjivästi. Suurin kysymys erikoislääkäripulassa ei ole valmistuvien erikoislääkärien määrä, vaan heidän sijoittumisensa. Tämän toteaa tuore selvitystyö.

Selvitys: Epäorgaanisten lannoitteiden tuonnin helpottaminen ei tarjoaisi ratkaisua maatalouden kannattavuusongelmiin

Epäorgaanisten lannoitteiden tuonnin helpottamisella olisi myönteistä, mutta vähäistä vaikutusta maatalouden kannattavuuteen, todetaan asiasta valmistuneessa selvityksessä. Suomalaisten maatilojen tuotantokustannuksesta lannoitteiden osuus oli keskimäärin vain noin neljä prosenttia vuonna 2016.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin marras–tammikuun aikana 14,9 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla jaksolla vuotta aiemmin. Lupia kertyi yhteensä 7,5 miljoonaa kuutiometriä. Rakennuslupien kuutiomäärät vähenivät kaikissa rakennustyypeissä paitsi julkisissa palvelurakennuksissa.

Urheilu

Suomi tavoittelee finaalipaikkaa kilpa-aerobicin maailmancupissa

Linn Agha (vas.), Erika Rautiainen ja Fanny Samppa.

Kilpa-aerobicin vuoden 2019 maailmancup käynnistyy viikonloppuna Portugalin Cantanhedessä. Suomen joukkue päätti viime vuoden maailmancupin hopeasijaan nousten sen myötä World Ranking -sijalle kolme, ja lähtee jahtaamaan finaalipaikkaa tulevan viikonlopun kisassa.

Jälkipeli: Maailmanmestari Kalle Palander kävi turkulaisten vieraana

Kun maailmanmestari Kalle Palander saapuu paikalle, nimikirjoitukset ja yhteiskuvat ovat tärkeitä. Laura Fröjdö oli ottanut lapset, Ellenin ja Robertin, mukaan Hirvensalon laskettelutapahtumaan.

Näin lehdet kirjoittivat talvella 2003, kun Kalle Palander oli voittanut pujottelun maailmancupin. Sanat eivät ehkä tulleet suoraan Palanderin suusta, mutta mahdollisesti hän itsekin ajatteli näin.

Jälkipeli: Viisi väittämää FBC Turusta

FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen.

Vuosi sitten Aamuset kirjoitti, miten FBC Turun kausi oli ollut kahtiajakautunut edellisen vuoden tapaan. Nyt mennyt divarin kolmas kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Monen mielestä miesten edustusjoukkue lähti jälleen kesälomille ennakoitua aikaisemmin. Mutta mikä olikaan totuus?

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?