Kuukauden nainen: Bloggaava lumikuningatar

Laura Satamo on media-alan sekatyöläinen, jonka perhe-elämää kuvaaviin teksteihin
moni pystyy samastumaan. Laura Satamo on media-alan sekatyöläinen, jonka perhe-elämää kuvaaviin teksteihin moni pystyy samastumaan. Kuva: Laura Satamon arkisto

Turkulainen Laura Satamo sai joulukuussa kunnian toimia Satumaisen joulunavauksen Lumikuningattarena. Hän johdatti jouluparaatin kaupungin halki kävelykadulle, luki avajaisissa joulurunon ja sytytti joulukadun valot. Lisäksi hän oli mukana myöhemmin joulukuussa järjestetyssä lasten päivässä. Satamo sanoo pitävänsä talvesta, mutta olevansa ennen kaikkea vuodenaikaihminen, joka nauttii vaihtelusta.

– Minut tunnettiin jo aikaisemmin Turun kuningattarena, joten tämä rooli oli luonteva jatkumo sille, Satamo hymyilee.

Kaarinassa syntynyt ja Turussa pitkään asunut Satamo kertoo olevansa ylpeä turkulaisuudestaan, vaikka vitsaileekin siitä joskus ironisesti.

– Perinteinen turkulainen on hitaasti lämpenevä, mutta kun hänen kanssaan on kerran ystävystynyt, ei pääsekään hänestä enää eroon, Satamo nauraa.

Työt vievät häntä nykyään säännöllisesti Helsinkiin ja Satamo kertoo pitävänsä myös pääkaupungista. Sikäläisen asumisen kalleus kuitenkin mietityttää, sillä hän pitää keskustan vilskeestä eikä voisi kuvitella asuvansa kaupungin laidalla. Turussa asuminen keskustan tuntumassa on mahdollista.

Lumikuningattareksi Satamoa ehdottivat ja voittoon äänestivät hänen eri mediakanaviensa seuraajat. Satamon viisi vuotta sitten perustama Mamma Rimpuilee -perheblogi on noussut muutamassa vuodessa yhdeksi Suomen suurimmista ja suosituimmista blogeista omassa genressään. Blogi voitti vuonna 2017 The Blog Awardsissa parhaan perheblogin palkinnon.

Satamo kertoo blogin lukijamäärän vaihdelleen hieman postaustahdin mukaan. Tärkeä somekanava blogin rinnalla on nykyään myös Satamon Instagram-tili @laurasatamo.

Satamon taito yhdistää huumori ja syvällisyys vetoaa varsinkin äiteihin. Kiiltokuvaelämän sijaan hän tarjoaa blogissa teräviä havaintoja perhe-elämän ulottuvuuksista eikä epäröi tarttua myös vaikeisiin aiheisiin. Blogi on tärkeä vertaistukikanava paitsi lukijoille myös Satamolle itselleen.

– Olin pyöritellyt mielessäni erästä postausaihetta äitiyslomalla ollessani. Päätin julkaista sen, ja sitä luettiin ja jaettiin eteenpäinkin jonkin verran. Minulla oli heti alusta alkaen tavoitteena tehdä blogia tunnetuksi, mutta suosion laajuus on silti yllättänyt, Satamo kertoo.

Blogin nimi kuvastaa Satamolle tyypillistä tapaa huolehtia muista ja toimia eräänlaisena äitihahmona. Ystäväpiirissä häntä oli tapana kutsua jo ennen lasten syntymää mammaksi. Mamma Rimpuilee naureskelee lempeästi äitimyytille ja muistuttaa siitä, että perinteinen äidin muotti on kovin ahdas eikä kaikkien tarvitse mahtua siihen. On monta tapaa olla hyvä äiti.

– Nykyvanhempia syyllistetään nykyään kaikesta ja äidit myös syyllistyvät herkästi. Sosiaalisen median aikakaudella vertailu muihin lisää paineita entisestään. Tahdon muistuttaa ihmisiä siitä, että aina ei tarvitse suorittaa kaikkea täydellisesti eikä syyllistyä asioista, joilla ei oikeasti ole suurta vaikutusta lasten elämään.

Kirjanpitäjänä ennen lasten syntymää työskennelleen Satamon työpaletti on nykyään laaja. Hän tekee yrityksensä kautta vaikuttajamarkkinointia asiakkaille, toimii mainostuottajana, vetää vaikuttavan viestinnän koulutuksia sekä vaikuttajamarkkinointikoulutuksia, kirjoittaa blogia, pitää podcastia Suplassa ja toimii juontajana paikallisradio Auran Aalloilla.

Äitinä Satamo sanoo olevansa keskusteleva sekä herkkä aistimaan lasten tunnelmia.

– Varmuus omasta vanhemmuudesta on kasvanut vuosien aikana. Pidän myös tärkeänä anteeksi pyytämistä lapsilta tarvittaessa.

Viisi kyssäriä

1. Mikä on ilahduttanut eniten joulukuussa?

– Lasten päivän hauskat ja liikuttavat kohtaamiset.

2. Kenet ottaisit viikoksi mukaasi autiolle saarelle?

– Tarja Halosen. Hän on yksi Suomen viisaimmista ihmisistä.

3. Lempiruokasi?

– Sushi- ja kulhoruuat.

4. Miten rentoudut mieluiten?

– Yksin leffassa käyminen rentouttaa parhaiten.

5. Mitä odotat vuodelta 2019?

– Odotan innolla, mitä uusia työkuvioita uusi vuosi tuo tullessaan.

Tiina Pitkänen

Urkumaailman suurnimi Naji Hakim konsertoi Martinkirkossa

Naji Hakim.

Suomalaisen urkutaiteen seuran, Organum-seuran oma festivaali Helsingin Urkupäivät järjestetään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa myös turkulaiset pääsevät nauttimaan aivan ilmaiseksi Urkupäivien muhkeasta musiikkitarjonnasta Martinkirkossa.

Poliisipartio pysäytti rattijuopon Linnankadulla, kiinni kymmenettä kertaa vuoden aikana kortitta-ajosta

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 3.05 henkilöauton tarkastukseen Turussa Linnankadulla. Kuljettajalle, vuonna 1990 syntyneelle miehelle, tehtiin puhalluskoe ja sen tulos oli 0,76 promillea.

Tulli löytänyt listeriaa tuontihedelmistä, -marjoista ja -vihanneksista

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä viime vuonna listeriabakteeria ( L. monocytogenes ). Raja-arvot eivät ylittyneet, eikä näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista kielletty. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Rattijuopon kuorma-auto seilasi kaistalla Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina puolen yön aikaan Kaarinan Pehtorinkadulla kuorma-auton, jota kuljetti vuonna 1967 syntynyt mies.

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Kuski ajoi ykköstiellä ratsiaan, nopeutta 177 km/h

Poliisipartiot valvoivat liikennettä perjantaina kello 23.50 Paimiossa ykköstiellä. Ratsiapaikalle ajoi poliisipartiota vastaan henkilöauto, jolle mitattiin nopeudeksi 177 kilometriä tunnissa.

Kortiton rattijuoppo puhalsi 1,24 promillea Rieskalähteentiellä

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 10.10 Rieskalähteentiellä henkilöauton tarkastusta varten.

Hoitotyön johtajalla merkittävä rooli sairaanhoitajan eettisen osaamisen tukemisessa

Tarja Poikkeus.

Sairaanhoitajien eettinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja perusedellytys hyvälle hoitotyön laadulle. TtM Tarja Poikkeuksen Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että hoitotyön johtajien organisatorinen ja yksilöllinen tuki parantavat sairaanhoitajien eettistä osaamista. Tämä puolestaan edistää hoitajien eettistä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä.

Eurojackpotin potti nousi noin 19 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 12/2019 täysosumia. Ensi viikolla potissa on noin 19 miljoonaa euroa.

Urheilu

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?