Kuukauden nainen: Bloggaava lumikuningatar

Laura Satamo on media-alan sekatyöläinen, jonka perhe-elämää kuvaaviin teksteihin
moni pystyy samastumaan. Laura Satamo on media-alan sekatyöläinen, jonka perhe-elämää kuvaaviin teksteihin moni pystyy samastumaan. Kuva: Laura Satamon arkisto

Turkulainen Laura Satamo sai joulukuussa kunnian toimia Satumaisen joulunavauksen Lumikuningattarena. Hän johdatti jouluparaatin kaupungin halki kävelykadulle, luki avajaisissa joulurunon ja sytytti joulukadun valot. Lisäksi hän oli mukana myöhemmin joulukuussa järjestetyssä lasten päivässä. Satamo sanoo pitävänsä talvesta, mutta olevansa ennen kaikkea vuodenaikaihminen, joka nauttii vaihtelusta.

– Minut tunnettiin jo aikaisemmin Turun kuningattarena, joten tämä rooli oli luonteva jatkumo sille, Satamo hymyilee.

Kaarinassa syntynyt ja Turussa pitkään asunut Satamo kertoo olevansa ylpeä turkulaisuudestaan, vaikka vitsaileekin siitä joskus ironisesti.

– Perinteinen turkulainen on hitaasti lämpenevä, mutta kun hänen kanssaan on kerran ystävystynyt, ei pääsekään hänestä enää eroon, Satamo nauraa.

Työt vievät häntä nykyään säännöllisesti Helsinkiin ja Satamo kertoo pitävänsä myös pääkaupungista. Sikäläisen asumisen kalleus kuitenkin mietityttää, sillä hän pitää keskustan vilskeestä eikä voisi kuvitella asuvansa kaupungin laidalla. Turussa asuminen keskustan tuntumassa on mahdollista.

Lumikuningattareksi Satamoa ehdottivat ja voittoon äänestivät hänen eri mediakanaviensa seuraajat. Satamon viisi vuotta sitten perustama Mamma Rimpuilee -perheblogi on noussut muutamassa vuodessa yhdeksi Suomen suurimmista ja suosituimmista blogeista omassa genressään. Blogi voitti vuonna 2017 The Blog Awardsissa parhaan perheblogin palkinnon.

Satamo kertoo blogin lukijamäärän vaihdelleen hieman postaustahdin mukaan. Tärkeä somekanava blogin rinnalla on nykyään myös Satamon Instagram-tili @laurasatamo.

Satamon taito yhdistää huumori ja syvällisyys vetoaa varsinkin äiteihin. Kiiltokuvaelämän sijaan hän tarjoaa blogissa teräviä havaintoja perhe-elämän ulottuvuuksista eikä epäröi tarttua myös vaikeisiin aiheisiin. Blogi on tärkeä vertaistukikanava paitsi lukijoille myös Satamolle itselleen.

– Olin pyöritellyt mielessäni erästä postausaihetta äitiyslomalla ollessani. Päätin julkaista sen, ja sitä luettiin ja jaettiin eteenpäinkin jonkin verran. Minulla oli heti alusta alkaen tavoitteena tehdä blogia tunnetuksi, mutta suosion laajuus on silti yllättänyt, Satamo kertoo.

Blogin nimi kuvastaa Satamolle tyypillistä tapaa huolehtia muista ja toimia eräänlaisena äitihahmona. Ystäväpiirissä häntä oli tapana kutsua jo ennen lasten syntymää mammaksi. Mamma Rimpuilee naureskelee lempeästi äitimyytille ja muistuttaa siitä, että perinteinen äidin muotti on kovin ahdas eikä kaikkien tarvitse mahtua siihen. On monta tapaa olla hyvä äiti.

– Nykyvanhempia syyllistetään nykyään kaikesta ja äidit myös syyllistyvät herkästi. Sosiaalisen median aikakaudella vertailu muihin lisää paineita entisestään. Tahdon muistuttaa ihmisiä siitä, että aina ei tarvitse suorittaa kaikkea täydellisesti eikä syyllistyä asioista, joilla ei oikeasti ole suurta vaikutusta lasten elämään.

Kirjanpitäjänä ennen lasten syntymää työskennelleen Satamon työpaletti on nykyään laaja. Hän tekee yrityksensä kautta vaikuttajamarkkinointia asiakkaille, toimii mainostuottajana, vetää vaikuttavan viestinnän koulutuksia sekä vaikuttajamarkkinointikoulutuksia, kirjoittaa blogia, pitää podcastia Suplassa ja toimii juontajana paikallisradio Auran Aalloilla.

Äitinä Satamo sanoo olevansa keskusteleva sekä herkkä aistimaan lasten tunnelmia.

– Varmuus omasta vanhemmuudesta on kasvanut vuosien aikana. Pidän myös tärkeänä anteeksi pyytämistä lapsilta tarvittaessa.

Viisi kyssäriä

1. Mikä on ilahduttanut eniten joulukuussa?

– Lasten päivän hauskat ja liikuttavat kohtaamiset.

2. Kenet ottaisit viikoksi mukaasi autiolle saarelle?

– Tarja Halosen. Hän on yksi Suomen viisaimmista ihmisistä.

3. Lempiruokasi?

– Sushi- ja kulhoruuat.

4. Miten rentoudut mieluiten?

– Yksin leffassa käyminen rentouttaa parhaiten.

5. Mitä odotat vuodelta 2019?

– Odotan innolla, mitä uusia työkuvioita uusi vuosi tuo tullessaan.

Tiina Pitkänen

Turun Eurooppa-foorumin ohjelmaan eduskunnan suuren valiokunnan julkinen kuuleminen

Turun Eurooppa-foorumissa, 29.–31. elokuuta, osa ohjelmaa on eduskunnan suuren valiokunnan julkinen kuuleminen perjantaina 30. elokuuta noin kello 11–14. Kuulemisen tarkka aikataulu varmistuu myöhemmin.

Kesäsäät suosineet viljelykasvien kasvua

Kesäkuun lämpimät ja aurinkoiset säät ovat jouduttaneet viljelykasvien kehitystä. Kasvustojen kehitys on Etelä-Suomessa runsaan viikon edellä keskimääräisestä. Maan itä- ja pohjoisosissa kasvustojen kehitys on lähes normaalissa aikataulussaan. Säilörehun ensimmäinen sato on saatu talteen suuressa osassa maata hyvissä sääoloissa. Kuivaheinän korjuu on käynnistynyt maan etelä- ja keskiosissa. Varhaisperunan, varhaisvihannesten ja mansikan satokausi alkaa olla parhaimmillaan.

Ruisrock muuttaa liikennejärjestelyjä huomisesta alkaen

Ruissalon Kansanpuiston festivaalialue on suljettu yleisöltä festivaalin rakennuksen ja purun aikana 26.6.–10.7. Festivaaliviikolla myös saareen kulkemista rajoitetaan. Festivaalivieraat voivat pysäköidä autonsa Artukaisissa sijaitsevalle parkkialueelle, jolta maksuton festaribussi kulkee festaribussiasemalle.

Nuoret aikuiset yleisimmin halukkaimpia seksiin saman sukupuolen edustajan kanssa

Kaalimato.comin tutkimuksesta selviää, että seksuaalinen avoimuus näkyy etenkin nuoremman suomalaisväestön keskuudessa. Yli puolet alle 35-vuotiaista suomalaisista, jotka harrastavat seksiä pääasiassa eri sukupuolta olevan kumppanin kanssa, haluaisi tai voisi ainakin harkita seksin harrastamista samaa sukupuolta olevan kanssa. Eniten kiinnostusta samaa sukupuolta kohtaan osoittavat suomalaisnaiset, joista joka viides haluaisi tai voisi harkita seksiä naisen kanssa.

Yhdeksän kymmenestä jalankulkijasta kunnioittaa punaista valoa

Liikenneturvan seurantojen mukaan 92 prosenttia kävelijöistä pysähtyy punaisiin liikennevaloihin, mikä on seurantahistorian paras lukema. Lähes puolet Liikenneturvan kyselyyn vastanneista suomalaisista kuitenkin kertoo joutuneensa liikenteessä vaaratilanteeseen, kun toinen tielläliikkuja on kävellyt punaisia päin.

Siro vihanneskrassi sopii moneen kesäruokaan

Vihreä ja siro vihanneskrassi sisältää samoja sinappiöljyjä kuin suurempi sukulaisensa vesikrassi. Niiden käyttö on samanlaista. Vihanneskrassin ituja saksitaan suoraan raakana valmiin ruoan päälle. Sen maku sopii hyvin salaatteihin, keittoihin, kalaruokiin ja voileiville.

Suomalainen popsii kolme pullaa viikossa

Pullat ja leivokset maistuivat suomalaisille vuonna 2018. Niillä herkutellaan kuitenkin maltillisesti: vuosittain suomalainen syö vajaa 8 kiloa leipomoiden leipomaa kahvileipää ja konditoriatuotteita. Tämä tarkoittaa noin kolmea keskikokoista (50 g) pullaa tai pientä kakkupalaa viikossa.

Poliisi ottanut kiinni henkilöitä Raision Petäsmäessä tapahtuneen henkirikoksen johdosta

Poliisi tutkii Raision Petäsmäessä viikonloppuna tapahtunutta epäiltyä henkirikosta. Poliisi on suorittanut asiassa kiinniottoja sunnuntaina ja maanantaina. Esitutkinta on alussa, eikä poliisi tässä vaiheessa kerro asiasta enempää.

Suomessa on yli 70 syötävää marjaa

Oletko koskaan maistanut tuoksuvatukan tai ruohokanukan marjoja? Tiesitkö, että niitäkin voi syödä? Satu Hovin uusi Marjat (Readme.fi) esittelee tuttujen marjojemme lisäksi useita kymmeniä syötäviä lajeja runsain kuvin, tunnistus- ja valmistusvinkein. Kirja kertoo myös niiden yleisyydestä, ravintosisällöstä, ravintokäytöstä, terveysvaikutuksista, säilönnästä, näköislajeista sekä mistä niitä löytää. Monia lajikkeita voi syödä sellaisenaan tai käyttää ruokien, leivonnaisten, juomien, hillojen ja mehujen raaka-aineena tai mausteena.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.