Kuukauden nainen: Bloggaava lumikuningatar

Laura Satamo on media-alan sekatyöläinen, jonka perhe-elämää kuvaaviin teksteihin
moni pystyy samastumaan. Laura Satamo on media-alan sekatyöläinen, jonka perhe-elämää kuvaaviin teksteihin moni pystyy samastumaan. Kuva: Laura Satamon arkisto

Turkulainen Laura Satamo sai joulukuussa kunnian toimia Satumaisen joulunavauksen Lumikuningattarena. Hän johdatti jouluparaatin kaupungin halki kävelykadulle, luki avajaisissa joulurunon ja sytytti joulukadun valot. Lisäksi hän oli mukana myöhemmin joulukuussa järjestetyssä lasten päivässä. Satamo sanoo pitävänsä talvesta, mutta olevansa ennen kaikkea vuodenaikaihminen, joka nauttii vaihtelusta.

– Minut tunnettiin jo aikaisemmin Turun kuningattarena, joten tämä rooli oli luonteva jatkumo sille, Satamo hymyilee.

Kaarinassa syntynyt ja Turussa pitkään asunut Satamo kertoo olevansa ylpeä turkulaisuudestaan, vaikka vitsaileekin siitä joskus ironisesti.

– Perinteinen turkulainen on hitaasti lämpenevä, mutta kun hänen kanssaan on kerran ystävystynyt, ei pääsekään hänestä enää eroon, Satamo nauraa.

Työt vievät häntä nykyään säännöllisesti Helsinkiin ja Satamo kertoo pitävänsä myös pääkaupungista. Sikäläisen asumisen kalleus kuitenkin mietityttää, sillä hän pitää keskustan vilskeestä eikä voisi kuvitella asuvansa kaupungin laidalla. Turussa asuminen keskustan tuntumassa on mahdollista.

Lumikuningattareksi Satamoa ehdottivat ja voittoon äänestivät hänen eri mediakanaviensa seuraajat. Satamon viisi vuotta sitten perustama Mamma Rimpuilee -perheblogi on noussut muutamassa vuodessa yhdeksi Suomen suurimmista ja suosituimmista blogeista omassa genressään. Blogi voitti vuonna 2017 The Blog Awardsissa parhaan perheblogin palkinnon.

Satamo kertoo blogin lukijamäärän vaihdelleen hieman postaustahdin mukaan. Tärkeä somekanava blogin rinnalla on nykyään myös Satamon Instagram-tili @laurasatamo.

Satamon taito yhdistää huumori ja syvällisyys vetoaa varsinkin äiteihin. Kiiltokuvaelämän sijaan hän tarjoaa blogissa teräviä havaintoja perhe-elämän ulottuvuuksista eikä epäröi tarttua myös vaikeisiin aiheisiin. Blogi on tärkeä vertaistukikanava paitsi lukijoille myös Satamolle itselleen.

– Olin pyöritellyt mielessäni erästä postausaihetta äitiyslomalla ollessani. Päätin julkaista sen, ja sitä luettiin ja jaettiin eteenpäinkin jonkin verran. Minulla oli heti alusta alkaen tavoitteena tehdä blogia tunnetuksi, mutta suosion laajuus on silti yllättänyt, Satamo kertoo.

Blogin nimi kuvastaa Satamolle tyypillistä tapaa huolehtia muista ja toimia eräänlaisena äitihahmona. Ystäväpiirissä häntä oli tapana kutsua jo ennen lasten syntymää mammaksi. Mamma Rimpuilee naureskelee lempeästi äitimyytille ja muistuttaa siitä, että perinteinen äidin muotti on kovin ahdas eikä kaikkien tarvitse mahtua siihen. On monta tapaa olla hyvä äiti.

– Nykyvanhempia syyllistetään nykyään kaikesta ja äidit myös syyllistyvät herkästi. Sosiaalisen median aikakaudella vertailu muihin lisää paineita entisestään. Tahdon muistuttaa ihmisiä siitä, että aina ei tarvitse suorittaa kaikkea täydellisesti eikä syyllistyä asioista, joilla ei oikeasti ole suurta vaikutusta lasten elämään.

Kirjanpitäjänä ennen lasten syntymää työskennelleen Satamon työpaletti on nykyään laaja. Hän tekee yrityksensä kautta vaikuttajamarkkinointia asiakkaille, toimii mainostuottajana, vetää vaikuttavan viestinnän koulutuksia sekä vaikuttajamarkkinointikoulutuksia, kirjoittaa blogia, pitää podcastia Suplassa ja toimii juontajana paikallisradio Auran Aalloilla.

Äitinä Satamo sanoo olevansa keskusteleva sekä herkkä aistimaan lasten tunnelmia.

– Varmuus omasta vanhemmuudesta on kasvanut vuosien aikana. Pidän myös tärkeänä anteeksi pyytämistä lapsilta tarvittaessa.

Viisi kyssäriä

1. Mikä on ilahduttanut eniten joulukuussa?

– Lasten päivän hauskat ja liikuttavat kohtaamiset.

2. Kenet ottaisit viikoksi mukaasi autiolle saarelle?

– Tarja Halosen. Hän on yksi Suomen viisaimmista ihmisistä.

3. Lempiruokasi?

– Sushi- ja kulhoruuat.

4. Miten rentoudut mieluiten?

– Yksin leffassa käyminen rentouttaa parhaiten.

5. Mitä odotat vuodelta 2019?

– Odotan innolla, mitä uusia työkuvioita uusi vuosi tuo tullessaan.

Tiina Pitkänen

Samppanjamessut kuplivat keväällä

Turun jokivarsi kuplii taas, sillä Vähätorilla sijaitseva ravintola Tårget täyttyy samppanjasta. Viime keväänä suuren suosion saavuttaneet samppanjamessut järjestetään 23. maaliskuuta. Messuilla on päästään maistelemaan noin 150 eriä samppanjaa, ja joukosta löytyy myös harvinaisuuksia. Tunnelmallisissa kellareissa on tarjolla maksullisia samppanja-tastingeja.

Ala-Nissilä: Kokoomus vastuussa väyläinvestointien ongelmista

Keskustan talouspoliittisen työryhmän puheenjohtaja, liikennejaoston jäsen, kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä on huolissaan väylärahoituksen tilasta. Hän toi huolensa esille lauantaina Turussa.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä koulutti noin 750 nykyistä ja tulevaa poliisia ja rajavartijaa

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän koordinoima IHME-hanke on kouluttanut syksyn aikana lähes 750 poliisin ja Rajavartiolaitoksen henkilökuntaan kuuluvaa ja poliisiksi tai rajavartijaksi opiskeleva ihmiskaupasta. Alkuperäinen koulutustavoite oli noin 200–300 henkilöä, mutta syksyn suuren kysynnän perusteella luku on lähes kolminkertainen.

Yrittäjägallup: Voitonjaon verotus ei kannusta kasvuun

45 prosenttia yrittäjistä kokee, että nykyinen verotus ei kasvata yrittäjiä kasvattamaan yrityksiään. Vain 21 prosenttia pitää verotusta kasvuun kannustavana. kertoo Yrittäjägallup.

Koiran tassut vaativat talvikunnossapitoa

Tarkkaile koiran palelun merkkejä, kuten tassujen nostelua, nilkuttamista, tärinää sekä tavallista hitaampaa ja jäykempää liikkumista.

Lumi, jää ja pakkanen tuovat mukanaan tiettyjä haasteita ja vaaroja koirille, kuten paleltumia, kylmäkramppeja ja hukkumisen riskin. Agria Eläinvakuutus on listannut vinkkejä siitä, miten auttaa koiraa talvivaivojen kanssa.

Ulkomaalaistaustaisen taksikuskin epäillään raiskanneen naisen Turussa

Lounais-Suomen poliisin saaman ilmoituksen mukaan taksin asiakas on neljän jälkeen sunnuntaiaamuna joutunut seksuaalirikoksen uhriksi. Ilmoituksen mukaan ulkomaalaistaustainen taksinkuljettaja oli kyydin jälkeen tunkeutunut asiakkaansa asunnolle, jossa rikoksen epäillään tapahtuneen.

Lotossa jatkuu jättipotin jahti

Lotossa ei löytynyt kierroksella 3/2019 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on 15 miljoonan euron jättipotti. Yhdelle pelaajalle osuessaan se olisi Loton kaikkien aikojen suurin.

Hans Adolf Ehrnrooth kokoomuksen EU-vaaliehdokkaaksi, vaalipäälliköksi Ilkka Kanerva

Hans Adolf Ehrnrooth.

Everstiluutnantti (evp.) Hans Adolf Ehrnrooth lähtee kokoomuksen ehdokkaana ensi toukokuun eurovaaleihin. Ehrnroothin, 56, uraan mahtuu 31 vuotta puolustusvoimissa: 21 vuotta kansallisen puolustuksen tehtävissä eri puolilla Suomea ja seitsemän vuotta kansainvälisissä tehtävissä Euroopassa ja Afrikassa. Hän aikoo keskittyä Euroopan turvallisuuskysymyksiin.

Asuntojen välityspalkkiot kasvusuunnassa

Asunnonvälittäjien välityspalkkioprosentit nousivat viime vuoden aikana useissa Suomen suurissa kaupungeissa. Omakotitalokaupan sesongin kolkuttaessa ovella ovat välittäjien palveluistaan pyytämät komissiot usealla paikkakunnilla hieman edellisvuotta tyyriimpiä.

Urheilu

Rutiinin ja taikauskon ero on urheilupsykologin näkökulmasta pieni

Urheilupsykologi Tuomas Grönmanin arvion mukaan nykykiekkoilijoilla on itseluottamuksen pönkittämiseen taikauskoa parempia keinoja. Kuvassa HC TPS:n pukukoppi.

Vasen luistin ennen oikeaa, ei astuta viivojen päälle kentälle luistellessa, ajetaan hallille pelipäivinä samaa reittiä – ja niin edelleen. Jääkiekkoilijoiden erilaisista otteluihin valmistavista rituaaleista on vuosien varrella kiertänyt monenlaisia tarinoita.

Jälkipeli: Isä Kiprusoff on ylpeä poikiensa saavutuksista

Ei mennyt isä Jarmo Kiprusoffin talkootyöllä tehdyt kentän jäädytykset hukkaan. Nättinummen Aurorankadun luonnonjäiltä on lähtöisin moni turkulainen kiekkosuuruus. Myös Miikka (vas.) ja Marko Kiprusoff etenivät lajin huipulle.

– Ei tarvinnut tuputtaa, enemmänkin piti hakea välillä syömään. Usein äiti huusi parvekkeelta poikia kotiin. Pelit päättyivät vasta, kun kentän valot sammutettiin.

Puukkokatsomo: Karvonen taas rikki

Elias Karvonen.

Jääkiekko on peli, jossa syystä tai toisesta loukkaantumiset usein kasaantuvat tiettyjen pelaajien murheiksi. Viime vuosina Elias Karvonen on ollut tässä mielessä Palloseuran surullisen hahmon ritari, eikä kuluva kausikaan ole erityisen helppo 24-vuotiaalle hyökkääjälle.

Hollantilaispuolustaja Daan Klinkenberg Interiin

Daan Klinkenberg.

Inter on solminut pelaajasopimuksen FC Volendamista siirtyvän Daan Klinkenbergin kanssa. Interin ja juuri 23 vuotta täyttäneen puolustajan sopimus kattaa kauden 2019, minkä lisäksi seuralla on optio kaudesta 2020.

Turku Terror haluaa hyödyntää palloiluhallin korkeuden

Turku Terrorin Miitrei Yli-Puntari (musta paita) ja Otson Antti Elonheimo ovat tottuneet taistelemaan ultimaten Suomen mestaruudesta. Otso ja Terror ratkaisivat Suomen mestaruuden muun muassa keväällä 2016.

Suomen ultimaten parhaimmisto kokoontuu tulevana viikonloppuna Kupittaan palloiluhalliin 19.–20. tammikuuta kauden talvisarjan toiseen SM-turnaukseen. A-lohkon, eli ylimmän tason, kauden ensimmäisen turnauksen joulukuun puolivälissä voitti espoolainen Otso, mutta toiseksi sijoittunut Turun Terror lähtee revanssimielellä viikonloppuun.

Roope Paatos vuoden urheilija Raisiossa

Roope Paatos.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsee vuosittain vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. Vuoden 2018 urheilijaksi valittiin uimari Roope Paatos , valmentajaksi Kalle Parkkari ja joukkueeksi Raision Kuulan Seuracupin Giga-sarjan voittajajoukkue.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?