Pukusuunnittelija Marjo Haapasalo ryydittää puku-unelmia upeilla kuvilla

Vuoden Hantvärkkärin arvonimi oli Marjo Haapasalolle iloinen yllätys. Vuoden Hantvärkkärin arvonimi oli Marjo Haapasalolle iloinen yllätys. Kuva: Elli Kummala

Pukusuunnittelija ja ateljeeompelija Marjo Haapasalo valittiin Turun Yrittäjät ry:n vuoden 2018 hantvärkkäriksi. Hän tekee pukuja teattereille ja yksityisille asiakkaille, ja myös valokuvaa luomuksiaan.

– Se oli hirveän kiva yllätys, en edes tiennyt, että sellainen arvonimi on olemassa, Marjo Haapasalo sanoo.

Valinta vuoden hantvärkkäriksi tuo hänen yritykselleen näkyvyyttä, jota monialainen brändi tarvitsee. Haapasalo suunnittelee ja ompelee pukuja kivijalkaliikkeessään Boutique Minnessä Kaskenkadulla. Yleisimmin tilataan hää- ja juhlapukuja, mutta on Haapasalo suunnitellut asuja myös Linnan juhliin. Tänäkin vuonna häneltä tilattiin sinne eräs tylliunelma.

Haapasalo pyörittää yritystään yksin, mutta ottaa silloin tällöin harjoittelijoita. He ovat kaivattu apu juoksevissa asioissa, ja saavat samalla oppia vaatetusalasta.

Viime vuosina Haapasalo on alkanut myös valokuvata tekemiään asuja asiakkaiden yllä. Hänellä on taiteellista silmää, joten muotikuvista tulee usein esteettisesti näyttäviä.

Ideoita syntyy hetkessä ja kuvat voivat olla fantasiahenkisiäkin. Haapasalo on jo pitkään tehnyt yhteistyöprojekteja ammattikuvaajien kanssa. Innostus omaan valokuvaamiseen lähti siitä, kun Haapasalo löysi tyttärensä kameran.

– Tyttäreni on hyvä malli. Otin kuvia hänestä ja tajusin, että tämähän on kivaa.

Kuvat tulevat pääosin Haapasalon omaan käyttöön, mutta joskus asiakaskin haluaa itselleen muiston kuvaushetkestä. Haapasalon ja kollega Piritta Kämi-Conwayn puvuista ja kuvista tehdään myös näyttely Turkuun ja Uuteenkaupunkiin. Se aukeaa vuoden päästä.

Boutique Minnen joulusesonki on perinteisesti ollut rauhallinen. Korumyynti kasvaa jonkin verran ja lahjakortteja ostettiin joululahjaksi. Haapasalo myy lahjakortteja ompeluopetukseen, sillä hän pitää opettamisesta ihmisiä ja jakaa tietotaitoaan muille. Myös hääpukuja menee jonkin verran: ateljeessa valmistuu nytkin talvinen hääasu.

– Uudenvuoden häitä on välillä, mutta kyllä kesä on se suurin sesonki, Haapasalo kertoo.

Haapasalon putiikilla on ainutlaatuinen nimi: Minne. Mutta mistä tämä nimi tulee?

– Se tulee sormustimesta, Haapasalo hymyilee.

Hän ei ollut millään keksiä liikkeelleen nimeä, kunnes löysi vuosia sitten eräästä huutokauppalaatikosta sormustimen, jossa luki ”Minne”. Se sopi Haapasalon mielestä hyvin kivijalkakaupan nimeksi. Nimellä on monia merkityksiä: sen voi ymmärtää suomeksi suuntana, jonne ollaan menossa, tai ruotsiksi, jossa se tarkoittaa muistoa.

Minne on myös naisen nimi. Kaiken kaikkiaan se summaa hyvin Haapasalon työn idean. Hän on menossa kohti uudenlaista suunnittelua, mutta hänen töissään näkyy myös vanhan muisto.

Elli Kummala

Turun Eurooppa-foorumin ohjelmaan eduskunnan suuren valiokunnan julkinen kuuleminen

Turun Eurooppa-foorumissa, 29.–31. elokuuta, osa ohjelmaa on eduskunnan suuren valiokunnan julkinen kuuleminen perjantaina 30. elokuuta noin kello 11–14. Kuulemisen tarkka aikataulu varmistuu myöhemmin.

Kesäsäät suosineet viljelykasvien kasvua

Kesäkuun lämpimät ja aurinkoiset säät ovat jouduttaneet viljelykasvien kehitystä. Kasvustojen kehitys on Etelä-Suomessa runsaan viikon edellä keskimääräisestä. Maan itä- ja pohjoisosissa kasvustojen kehitys on lähes normaalissa aikataulussaan. Säilörehun ensimmäinen sato on saatu talteen suuressa osassa maata hyvissä sääoloissa. Kuivaheinän korjuu on käynnistynyt maan etelä- ja keskiosissa. Varhaisperunan, varhaisvihannesten ja mansikan satokausi alkaa olla parhaimmillaan.

Ruisrock muuttaa liikennejärjestelyjä huomisesta alkaen

Ruissalon Kansanpuiston festivaalialue on suljettu yleisöltä festivaalin rakennuksen ja purun aikana 26.6.–10.7. Festivaaliviikolla myös saareen kulkemista rajoitetaan. Festivaalivieraat voivat pysäköidä autonsa Artukaisissa sijaitsevalle parkkialueelle, jolta maksuton festaribussi kulkee festaribussiasemalle.

Nuoret aikuiset yleisimmin halukkaimpia seksiin saman sukupuolen edustajan kanssa

Kaalimato.comin tutkimuksesta selviää, että seksuaalinen avoimuus näkyy etenkin nuoremman suomalaisväestön keskuudessa. Yli puolet alle 35-vuotiaista suomalaisista, jotka harrastavat seksiä pääasiassa eri sukupuolta olevan kumppanin kanssa, haluaisi tai voisi ainakin harkita seksin harrastamista samaa sukupuolta olevan kanssa. Eniten kiinnostusta samaa sukupuolta kohtaan osoittavat suomalaisnaiset, joista joka viides haluaisi tai voisi harkita seksiä naisen kanssa.

Yhdeksän kymmenestä jalankulkijasta kunnioittaa punaista valoa

Liikenneturvan seurantojen mukaan 92 prosenttia kävelijöistä pysähtyy punaisiin liikennevaloihin, mikä on seurantahistorian paras lukema. Lähes puolet Liikenneturvan kyselyyn vastanneista suomalaisista kuitenkin kertoo joutuneensa liikenteessä vaaratilanteeseen, kun toinen tielläliikkuja on kävellyt punaisia päin.

Siro vihanneskrassi sopii moneen kesäruokaan

Vihreä ja siro vihanneskrassi sisältää samoja sinappiöljyjä kuin suurempi sukulaisensa vesikrassi. Niiden käyttö on samanlaista. Vihanneskrassin ituja saksitaan suoraan raakana valmiin ruoan päälle. Sen maku sopii hyvin salaatteihin, keittoihin, kalaruokiin ja voileiville.

Suomalainen popsii kolme pullaa viikossa

Pullat ja leivokset maistuivat suomalaisille vuonna 2018. Niillä herkutellaan kuitenkin maltillisesti: vuosittain suomalainen syö vajaa 8 kiloa leipomoiden leipomaa kahvileipää ja konditoriatuotteita. Tämä tarkoittaa noin kolmea keskikokoista (50 g) pullaa tai pientä kakkupalaa viikossa.

Poliisi ottanut kiinni henkilöitä Raision Petäsmäessä tapahtuneen henkirikoksen johdosta

Poliisi tutkii Raision Petäsmäessä viikonloppuna tapahtunutta epäiltyä henkirikosta. Poliisi on suorittanut asiassa kiinniottoja sunnuntaina ja maanantaina. Esitutkinta on alussa, eikä poliisi tässä vaiheessa kerro asiasta enempää.

Suomessa on yli 70 syötävää marjaa

Oletko koskaan maistanut tuoksuvatukan tai ruohokanukan marjoja? Tiesitkö, että niitäkin voi syödä? Satu Hovin uusi Marjat (Readme.fi) esittelee tuttujen marjojemme lisäksi useita kymmeniä syötäviä lajeja runsain kuvin, tunnistus- ja valmistusvinkein. Kirja kertoo myös niiden yleisyydestä, ravintosisällöstä, ravintokäytöstä, terveysvaikutuksista, säilönnästä, näköislajeista sekä mistä niitä löytää. Monia lajikkeita voi syödä sellaisenaan tai käyttää ruokien, leivonnaisten, juomien, hillojen ja mehujen raaka-aineena tai mausteena.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.