Pukusuunnittelija Marjo Haapasalo ryydittää puku-unelmia upeilla kuvilla

Vuoden Hantvärkkärin arvonimi oli Marjo Haapasalolle iloinen yllätys. Vuoden Hantvärkkärin arvonimi oli Marjo Haapasalolle iloinen yllätys. Kuva: Elli Kummala

Pukusuunnittelija ja ateljeeompelija Marjo Haapasalo valittiin Turun Yrittäjät ry:n vuoden 2018 hantvärkkäriksi. Hän tekee pukuja teattereille ja yksityisille asiakkaille, ja myös valokuvaa luomuksiaan.

– Se oli hirveän kiva yllätys, en edes tiennyt, että sellainen arvonimi on olemassa, Marjo Haapasalo sanoo.

Valinta vuoden hantvärkkäriksi tuo hänen yritykselleen näkyvyyttä, jota monialainen brändi tarvitsee. Haapasalo suunnittelee ja ompelee pukuja kivijalkaliikkeessään Boutique Minnessä Kaskenkadulla. Yleisimmin tilataan hää- ja juhlapukuja, mutta on Haapasalo suunnitellut asuja myös Linnan juhliin. Tänäkin vuonna häneltä tilattiin sinne eräs tylliunelma.

Haapasalo pyörittää yritystään yksin, mutta ottaa silloin tällöin harjoittelijoita. He ovat kaivattu apu juoksevissa asioissa, ja saavat samalla oppia vaatetusalasta.

Viime vuosina Haapasalo on alkanut myös valokuvata tekemiään asuja asiakkaiden yllä. Hänellä on taiteellista silmää, joten muotikuvista tulee usein esteettisesti näyttäviä.

Ideoita syntyy hetkessä ja kuvat voivat olla fantasiahenkisiäkin. Haapasalo on jo pitkään tehnyt yhteistyöprojekteja ammattikuvaajien kanssa. Innostus omaan valokuvaamiseen lähti siitä, kun Haapasalo löysi tyttärensä kameran.

– Tyttäreni on hyvä malli. Otin kuvia hänestä ja tajusin, että tämähän on kivaa.

Kuvat tulevat pääosin Haapasalon omaan käyttöön, mutta joskus asiakaskin haluaa itselleen muiston kuvaushetkestä. Haapasalon ja kollega Piritta Kämi-Conwayn puvuista ja kuvista tehdään myös näyttely Turkuun ja Uuteenkaupunkiin. Se aukeaa vuoden päästä.

Boutique Minnen joulusesonki on perinteisesti ollut rauhallinen. Korumyynti kasvaa jonkin verran ja lahjakortteja ostettiin joululahjaksi. Haapasalo myy lahjakortteja ompeluopetukseen, sillä hän pitää opettamisesta ihmisiä ja jakaa tietotaitoaan muille. Myös hääpukuja menee jonkin verran: ateljeessa valmistuu nytkin talvinen hääasu.

– Uudenvuoden häitä on välillä, mutta kyllä kesä on se suurin sesonki, Haapasalo kertoo.

Haapasalon putiikilla on ainutlaatuinen nimi: Minne. Mutta mistä tämä nimi tulee?

– Se tulee sormustimesta, Haapasalo hymyilee.

Hän ei ollut millään keksiä liikkeelleen nimeä, kunnes löysi vuosia sitten eräästä huutokauppalaatikosta sormustimen, jossa luki ”Minne”. Se sopi Haapasalon mielestä hyvin kivijalkakaupan nimeksi. Nimellä on monia merkityksiä: sen voi ymmärtää suomeksi suuntana, jonne ollaan menossa, tai ruotsiksi, jossa se tarkoittaa muistoa.

Minne on myös naisen nimi. Kaiken kaikkiaan se summaa hyvin Haapasalon työn idean. Hän on menossa kohti uudenlaista suunnittelua, mutta hänen töissään näkyy myös vanhan muisto.

Elli Kummala

Samppanjamessut kuplivat keväällä

Turun jokivarsi kuplii taas, sillä Vähätorilla sijaitseva ravintola Tårget täyttyy samppanjasta. Viime keväänä suuren suosion saavuttaneet samppanjamessut järjestetään 23. maaliskuuta. Messuilla on päästään maistelemaan noin 150 eriä samppanjaa, ja joukosta löytyy myös harvinaisuuksia. Tunnelmallisissa kellareissa on tarjolla maksullisia samppanja-tastingeja.

Ala-Nissilä: Kokoomus vastuussa väyläinvestointien ongelmista

Keskustan talouspoliittisen työryhmän puheenjohtaja, liikennejaoston jäsen, kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä on huolissaan väylärahoituksen tilasta. Hän toi huolensa esille lauantaina Turussa.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä koulutti noin 750 nykyistä ja tulevaa poliisia ja rajavartijaa

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän koordinoima IHME-hanke on kouluttanut syksyn aikana lähes 750 poliisin ja Rajavartiolaitoksen henkilökuntaan kuuluvaa ja poliisiksi tai rajavartijaksi opiskeleva ihmiskaupasta. Alkuperäinen koulutustavoite oli noin 200–300 henkilöä, mutta syksyn suuren kysynnän perusteella luku on lähes kolminkertainen.

Yrittäjägallup: Voitonjaon verotus ei kannusta kasvuun

45 prosenttia yrittäjistä kokee, että nykyinen verotus ei kasvata yrittäjiä kasvattamaan yrityksiään. Vain 21 prosenttia pitää verotusta kasvuun kannustavana. kertoo Yrittäjägallup.

Koiran tassut vaativat talvikunnossapitoa

Tarkkaile koiran palelun merkkejä, kuten tassujen nostelua, nilkuttamista, tärinää sekä tavallista hitaampaa ja jäykempää liikkumista.

Lumi, jää ja pakkanen tuovat mukanaan tiettyjä haasteita ja vaaroja koirille, kuten paleltumia, kylmäkramppeja ja hukkumisen riskin. Agria Eläinvakuutus on listannut vinkkejä siitä, miten auttaa koiraa talvivaivojen kanssa.

Ulkomaalaistaustaisen taksikuskin epäillään raiskanneen naisen Turussa

Lounais-Suomen poliisin saaman ilmoituksen mukaan taksin asiakas on neljän jälkeen sunnuntaiaamuna joutunut seksuaalirikoksen uhriksi. Ilmoituksen mukaan ulkomaalaistaustainen taksinkuljettaja oli kyydin jälkeen tunkeutunut asiakkaansa asunnolle, jossa rikoksen epäillään tapahtuneen.

Lotossa jatkuu jättipotin jahti

Lotossa ei löytynyt kierroksella 3/2019 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on 15 miljoonan euron jättipotti. Yhdelle pelaajalle osuessaan se olisi Loton kaikkien aikojen suurin.

Hans Adolf Ehrnrooth kokoomuksen EU-vaaliehdokkaaksi, vaalipäälliköksi Ilkka Kanerva

Hans Adolf Ehrnrooth.

Everstiluutnantti (evp.) Hans Adolf Ehrnrooth lähtee kokoomuksen ehdokkaana ensi toukokuun eurovaaleihin. Ehrnroothin, 56, uraan mahtuu 31 vuotta puolustusvoimissa: 21 vuotta kansallisen puolustuksen tehtävissä eri puolilla Suomea ja seitsemän vuotta kansainvälisissä tehtävissä Euroopassa ja Afrikassa. Hän aikoo keskittyä Euroopan turvallisuuskysymyksiin.

Asuntojen välityspalkkiot kasvusuunnassa

Asunnonvälittäjien välityspalkkioprosentit nousivat viime vuoden aikana useissa Suomen suurissa kaupungeissa. Omakotitalokaupan sesongin kolkuttaessa ovella ovat välittäjien palveluistaan pyytämät komissiot usealla paikkakunnilla hieman edellisvuotta tyyriimpiä.

Urheilu

Rutiinin ja taikauskon ero on urheilupsykologin näkökulmasta pieni

Urheilupsykologi Tuomas Grönmanin arvion mukaan nykykiekkoilijoilla on itseluottamuksen pönkittämiseen taikauskoa parempia keinoja. Kuvassa HC TPS:n pukukoppi.

Vasen luistin ennen oikeaa, ei astuta viivojen päälle kentälle luistellessa, ajetaan hallille pelipäivinä samaa reittiä – ja niin edelleen. Jääkiekkoilijoiden erilaisista otteluihin valmistavista rituaaleista on vuosien varrella kiertänyt monenlaisia tarinoita.

Jälkipeli: Isä Kiprusoff on ylpeä poikiensa saavutuksista

Ei mennyt isä Jarmo Kiprusoffin talkootyöllä tehdyt kentän jäädytykset hukkaan. Nättinummen Aurorankadun luonnonjäiltä on lähtöisin moni turkulainen kiekkosuuruus. Myös Miikka (vas.) ja Marko Kiprusoff etenivät lajin huipulle.

– Ei tarvinnut tuputtaa, enemmänkin piti hakea välillä syömään. Usein äiti huusi parvekkeelta poikia kotiin. Pelit päättyivät vasta, kun kentän valot sammutettiin.

Puukkokatsomo: Karvonen taas rikki

Elias Karvonen.

Jääkiekko on peli, jossa syystä tai toisesta loukkaantumiset usein kasaantuvat tiettyjen pelaajien murheiksi. Viime vuosina Elias Karvonen on ollut tässä mielessä Palloseuran surullisen hahmon ritari, eikä kuluva kausikaan ole erityisen helppo 24-vuotiaalle hyökkääjälle.

Hollantilaispuolustaja Daan Klinkenberg Interiin

Daan Klinkenberg.

Inter on solminut pelaajasopimuksen FC Volendamista siirtyvän Daan Klinkenbergin kanssa. Interin ja juuri 23 vuotta täyttäneen puolustajan sopimus kattaa kauden 2019, minkä lisäksi seuralla on optio kaudesta 2020.

Turku Terror haluaa hyödyntää palloiluhallin korkeuden

Turku Terrorin Miitrei Yli-Puntari (musta paita) ja Otson Antti Elonheimo ovat tottuneet taistelemaan ultimaten Suomen mestaruudesta. Otso ja Terror ratkaisivat Suomen mestaruuden muun muassa keväällä 2016.

Suomen ultimaten parhaimmisto kokoontuu tulevana viikonloppuna Kupittaan palloiluhalliin 19.–20. tammikuuta kauden talvisarjan toiseen SM-turnaukseen. A-lohkon, eli ylimmän tason, kauden ensimmäisen turnauksen joulukuun puolivälissä voitti espoolainen Otso, mutta toiseksi sijoittunut Turun Terror lähtee revanssimielellä viikonloppuun.

Roope Paatos vuoden urheilija Raisiossa

Roope Paatos.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsee vuosittain vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. Vuoden 2018 urheilijaksi valittiin uimari Roope Paatos , valmentajaksi Kalle Parkkari ja joukkueeksi Raision Kuulan Seuracupin Giga-sarjan voittajajoukkue.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?