Seksistä kannattaa puhua muualla kuin sängyssä

Seksi on hyvin intiimi asia, jota voi olla vaikeaa ottaa asiaa esille kumppanin kanssa. Seksi on hyvin intiimi asia, jota voi olla vaikeaa ottaa asiaa esille kumppanin kanssa. Kuva: Fizkes

Vuoden alku on monille elämänmuutosten aikaa, mutta harva ottaa seksielämäänsä muutoslistalle. Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo muutaman uudenvuoden lupauksen, joita kannattaisi antaa itselleen vuodelle 2019.

Seksi voi lisätä yleistä tyytyväisyyttä elämään ja sillä on tutkitusti myös monia myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Seksi sekä siihen liittyvä läheisyys ja hellyys lisäävät monien hormoneiden tuotantoa.

– Seksi saa esimerkiksi mielihyvähormoneiksi kutsuttujen endorfiinin ja oksitosiinin virtaamaan kropassamme. Endorfiini antaa iloa ja energiaa sekä vähentää kipuja. Oksitosiini puolestaan vaikuttaa verenpaineeseen ja vähentää stressiä. Tyytyväisyys seksielämässä heijastuu luonnollisesti parisuhteeseen, kun kiintymys ja yhteenkuuluvuuden tunne kasvavat, kertoo Lavikainen.

Seksi ja seksuaalisuus ovat elämämme intiimimpiä osa-alueita, joissa muutosten aikaan saaminen voidaan kokea vaikeana.

– On myös hyvä muistaa, että parisuhteen seksielämä ei ole irrallinen osa-alue muusta parisuhde-elämästä. Hyvän seksielämän perusta luodaan arjessa turvallisuuden, läheisyyden ja toisen huomioimisen kautta. Kun nämä asiat ovat kunnossa kannattaa seksielämään panostaa ja antaa itselleen jokin seuraavista lupauksista nyt vuoden alussa, Lavikainen kannustaa.

Tutkimusten mukaan säännölliset orgasmit vähentävät miesten eturauhassyövän riskiä. Naisilla seksi ja orgasmit auttavat myös vahvistamaan lantionpohjan lihaksia. Orgasmi takaa hyvät yöunet, lisää luovuutta ja kohottaa itsetuntoa, sekä vähentää masentuneisuutta.

Säännölliset orgasmit tuovat siis paljon iloa ja hyviä asioita elämään niin naisilla kuin miehilläkin. Toiset saavuttavat orgasmin helpommin sooloseksissä kuin kumppanin kanssa. Sooloseksiä ei siis kannata unohtaa parisuhteessakaan. Orgasmivaikeuksiin voi hakea apua myös seksuaaliterapiasta.

Seksi on hyvin intiimi asia, joten voi olla vaikeaa ottaa asiaa esille kumppanin kanssa. Hyvä nyrkkisääntö seksistä keskustelemiseen on se, että seksiä harrastetaan sängyssä, mutta siitä puhutaan muualla kuin sängyssä. Kannattaa luottaa siihen, että sinun nautintosi kiinnostaa kumppaniasi, sillä toisen nautinto kiinnostaa tutkitusti sekä miehiä ja naisia ja on monille jopa tärkein asia seksissä. Voit kysyä kumppaniltasi vaikka ihan suoraan: miten voisin saada sinut tänä vuonna nauttimaan seksistä vielä enemmän?

Ihmiset muuttuvat ja niin tekevät myös toiveet seksin suhteen. Se, mikä on kymmenen vuotta sitten toiminut ja ollut tyydyttävää, ei välttämättä ole sitä enää. Uusia asioita, joita voit ehdottaa, ovat esimerkiksi erilainen esileikki, monipuolisemmat seksitavat tai uudella tavalla ja uusista paikoista koskettaminen. Näissäkin kannattaa edetä keskustellen ja yhdessä pohtien, jotta löydätte molemmille sopivat tavat ja keinot. Kannattaa muistaa, että parisuhteen tyydyttävä seksielämä on kahden kauppa eli molemmat voivat tehdä kompromisseja toisen hyväksi.

Keskusteluun ei kannata lähteä ongelmalähtöisesti, vaan uteliaalla mielellä ilon kautta. Esimerkiksi liukuvoiteen käyttöä voi ehdottaa, vaikka seksielämässä ei olisikaan mitään ongelmia. Silikoni- ja öljypohjaiset liukuvoiteet sopivat myös koko vartalon hierontaan, ja hieronta on lisäksi oiva esileikki.

Jos tuntuu siltä, että seksille on haastavaa löytää aikaa, seksihetken voi laittaa kalenteriin. Toisilla suunnitelmallisuus toimii ja toisilla ei. Kokeilkaa kumppanin kanssa, voisiko teillä olla säännöllisen saunavuoron lisäksi myös säännöllinen seksivuoro. Säännöllinen seksi pitää usein myös halut korkeammalla.

Nautinnon lisääminen ja elämänmuutokset onnistuvat harvoin ryppyotsaisesti suorittamalla. Jo pelkästään avoin ja rehellinen keskustelu seksistä lisäävät kumppaneiden yhteenkuuluvuuden tunnetta. Jos puolestaan päädytte kokeilemaan uusia asioita, niin leikkimielisyyden avulla voitte todeta hymyssä suin, että tämä juttu ei ollutkaan tarkoitettu meille. Kun seksielämään ei suhtaudu liian vakavasti, voi olla helpompaa esimerkiksi roolileikin varjolla ohjata kumppania koskettamaan juuri oikeita paikkoja.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Urkumaailman suurnimi Naji Hakim konsertoi Martinkirkossa

Naji Hakim.

Suomalaisen urkutaiteen seuran, Organum-seuran oma festivaali Helsingin Urkupäivät järjestetään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa myös turkulaiset pääsevät nauttimaan aivan ilmaiseksi Urkupäivien muhkeasta musiikkitarjonnasta Martinkirkossa.

Poliisipartio pysäytti rattijuopon Linnankadulla, kiinni kymmenettä kertaa vuoden aikana kortitta-ajosta

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 3.05 henkilöauton tarkastukseen Turussa Linnankadulla. Kuljettajalle, vuonna 1990 syntyneelle miehelle, tehtiin puhalluskoe ja sen tulos oli 0,76 promillea.

Tulli löytänyt listeriaa tuontihedelmistä, -marjoista ja -vihanneksista

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä viime vuonna listeriabakteeria ( L. monocytogenes ). Raja-arvot eivät ylittyneet, eikä näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista kielletty. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Rattijuopon kuorma-auto seilasi kaistalla Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina puolen yön aikaan Kaarinan Pehtorinkadulla kuorma-auton, jota kuljetti vuonna 1967 syntynyt mies.

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Kuski ajoi ykköstiellä ratsiaan, nopeutta 177 km/h

Poliisipartiot valvoivat liikennettä perjantaina kello 23.50 Paimiossa ykköstiellä. Ratsiapaikalle ajoi poliisipartiota vastaan henkilöauto, jolle mitattiin nopeudeksi 177 kilometriä tunnissa.

Kortiton rattijuoppo puhalsi 1,24 promillea Rieskalähteentiellä

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 10.10 Rieskalähteentiellä henkilöauton tarkastusta varten.

Hoitotyön johtajalla merkittävä rooli sairaanhoitajan eettisen osaamisen tukemisessa

Tarja Poikkeus.

Sairaanhoitajien eettinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja perusedellytys hyvälle hoitotyön laadulle. TtM Tarja Poikkeuksen Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että hoitotyön johtajien organisatorinen ja yksilöllinen tuki parantavat sairaanhoitajien eettistä osaamista. Tämä puolestaan edistää hoitajien eettistä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä.

Eurojackpotin potti nousi noin 19 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 12/2019 täysosumia. Ensi viikolla potissa on noin 19 miljoonaa euroa.

Urheilu

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?