Seksistä kannattaa puhua muualla kuin sängyssä

Seksi on hyvin intiimi asia, jota voi olla vaikeaa ottaa asiaa esille kumppanin kanssa. Seksi on hyvin intiimi asia, jota voi olla vaikeaa ottaa asiaa esille kumppanin kanssa. Kuva: Fizkes

Vuoden alku on monille elämänmuutosten aikaa, mutta harva ottaa seksielämäänsä muutoslistalle. Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo muutaman uudenvuoden lupauksen, joita kannattaisi antaa itselleen vuodelle 2019.

Seksi voi lisätä yleistä tyytyväisyyttä elämään ja sillä on tutkitusti myös monia myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Seksi sekä siihen liittyvä läheisyys ja hellyys lisäävät monien hormoneiden tuotantoa.

– Seksi saa esimerkiksi mielihyvähormoneiksi kutsuttujen endorfiinin ja oksitosiinin virtaamaan kropassamme. Endorfiini antaa iloa ja energiaa sekä vähentää kipuja. Oksitosiini puolestaan vaikuttaa verenpaineeseen ja vähentää stressiä. Tyytyväisyys seksielämässä heijastuu luonnollisesti parisuhteeseen, kun kiintymys ja yhteenkuuluvuuden tunne kasvavat, kertoo Lavikainen.

Seksi ja seksuaalisuus ovat elämämme intiimimpiä osa-alueita, joissa muutosten aikaan saaminen voidaan kokea vaikeana.

– On myös hyvä muistaa, että parisuhteen seksielämä ei ole irrallinen osa-alue muusta parisuhde-elämästä. Hyvän seksielämän perusta luodaan arjessa turvallisuuden, läheisyyden ja toisen huomioimisen kautta. Kun nämä asiat ovat kunnossa kannattaa seksielämään panostaa ja antaa itselleen jokin seuraavista lupauksista nyt vuoden alussa, Lavikainen kannustaa.

Tutkimusten mukaan säännölliset orgasmit vähentävät miesten eturauhassyövän riskiä. Naisilla seksi ja orgasmit auttavat myös vahvistamaan lantionpohjan lihaksia. Orgasmi takaa hyvät yöunet, lisää luovuutta ja kohottaa itsetuntoa, sekä vähentää masentuneisuutta.

Säännölliset orgasmit tuovat siis paljon iloa ja hyviä asioita elämään niin naisilla kuin miehilläkin. Toiset saavuttavat orgasmin helpommin sooloseksissä kuin kumppanin kanssa. Sooloseksiä ei siis kannata unohtaa parisuhteessakaan. Orgasmivaikeuksiin voi hakea apua myös seksuaaliterapiasta.

Seksi on hyvin intiimi asia, joten voi olla vaikeaa ottaa asiaa esille kumppanin kanssa. Hyvä nyrkkisääntö seksistä keskustelemiseen on se, että seksiä harrastetaan sängyssä, mutta siitä puhutaan muualla kuin sängyssä. Kannattaa luottaa siihen, että sinun nautintosi kiinnostaa kumppaniasi, sillä toisen nautinto kiinnostaa tutkitusti sekä miehiä ja naisia ja on monille jopa tärkein asia seksissä. Voit kysyä kumppaniltasi vaikka ihan suoraan: miten voisin saada sinut tänä vuonna nauttimaan seksistä vielä enemmän?

Ihmiset muuttuvat ja niin tekevät myös toiveet seksin suhteen. Se, mikä on kymmenen vuotta sitten toiminut ja ollut tyydyttävää, ei välttämättä ole sitä enää. Uusia asioita, joita voit ehdottaa, ovat esimerkiksi erilainen esileikki, monipuolisemmat seksitavat tai uudella tavalla ja uusista paikoista koskettaminen. Näissäkin kannattaa edetä keskustellen ja yhdessä pohtien, jotta löydätte molemmille sopivat tavat ja keinot. Kannattaa muistaa, että parisuhteen tyydyttävä seksielämä on kahden kauppa eli molemmat voivat tehdä kompromisseja toisen hyväksi.

Keskusteluun ei kannata lähteä ongelmalähtöisesti, vaan uteliaalla mielellä ilon kautta. Esimerkiksi liukuvoiteen käyttöä voi ehdottaa, vaikka seksielämässä ei olisikaan mitään ongelmia. Silikoni- ja öljypohjaiset liukuvoiteet sopivat myös koko vartalon hierontaan, ja hieronta on lisäksi oiva esileikki.

Jos tuntuu siltä, että seksille on haastavaa löytää aikaa, seksihetken voi laittaa kalenteriin. Toisilla suunnitelmallisuus toimii ja toisilla ei. Kokeilkaa kumppanin kanssa, voisiko teillä olla säännöllisen saunavuoron lisäksi myös säännöllinen seksivuoro. Säännöllinen seksi pitää usein myös halut korkeammalla.

Nautinnon lisääminen ja elämänmuutokset onnistuvat harvoin ryppyotsaisesti suorittamalla. Jo pelkästään avoin ja rehellinen keskustelu seksistä lisäävät kumppaneiden yhteenkuuluvuuden tunnetta. Jos puolestaan päädytte kokeilemaan uusia asioita, niin leikkimielisyyden avulla voitte todeta hymyssä suin, että tämä juttu ei ollutkaan tarkoitettu meille. Kun seksielämään ei suhtaudu liian vakavasti, voi olla helpompaa esimerkiksi roolileikin varjolla ohjata kumppania koskettamaan juuri oikeita paikkoja.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Katutanssit sulkee Itäisen Rantakadun tiistaisin

Katutanssit -tapahtuma sulkee Itäisen Rantakadun yleiseltä liikenteeltä, välillä Auransilta–Rettiginrinne, tiistaisin kello 18–20. Ensimmäiset tanssit järjestetään tänään 25. kesäkuuta ja viimeiset 27. elokuuta.

Turun Eurooppa-foorumin ohjelmaan eduskunnan suuren valiokunnan julkinen kuuleminen

Turun Eurooppa-foorumissa, 29.–31. elokuuta, osa ohjelmaa on eduskunnan suuren valiokunnan julkinen kuuleminen perjantaina 30. elokuuta noin kello 11–14. Kuulemisen tarkka aikataulu varmistuu myöhemmin.

Kesäsäät suosineet viljelykasvien kasvua

Kesäkuun lämpimät ja aurinkoiset säät ovat jouduttaneet viljelykasvien kehitystä. Kasvustojen kehitys on Etelä-Suomessa runsaan viikon edellä keskimääräisestä. Maan itä- ja pohjoisosissa kasvustojen kehitys on lähes normaalissa aikataulussaan. Säilörehun ensimmäinen sato on saatu talteen suuressa osassa maata hyvissä sääoloissa. Kuivaheinän korjuu on käynnistynyt maan etelä- ja keskiosissa. Varhaisperunan, varhaisvihannesten ja mansikan satokausi alkaa olla parhaimmillaan.

Ruisrock muuttaa liikennejärjestelyjä huomisesta alkaen

Ruissalon Kansanpuiston festivaalialue on suljettu yleisöltä festivaalin rakennuksen ja purun aikana 26.6.–10.7. Festivaaliviikolla myös saareen kulkemista rajoitetaan. Festivaalivieraat voivat pysäköidä autonsa Artukaisissa sijaitsevalle parkkialueelle, jolta maksuton festaribussi kulkee festaribussiasemalle.

Nuoret aikuiset yleisimmin halukkaimpia seksiin saman sukupuolen edustajan kanssa

Kaalimato.comin tutkimuksesta selviää, että seksuaalinen avoimuus näkyy etenkin nuoremman suomalaisväestön keskuudessa. Yli puolet alle 35-vuotiaista suomalaisista, jotka harrastavat seksiä pääasiassa eri sukupuolta olevan kumppanin kanssa, haluaisi tai voisi ainakin harkita seksin harrastamista samaa sukupuolta olevan kanssa. Eniten kiinnostusta samaa sukupuolta kohtaan osoittavat suomalaisnaiset, joista joka viides haluaisi tai voisi harkita seksiä naisen kanssa.

Yhdeksän kymmenestä jalankulkijasta kunnioittaa punaista valoa

Liikenneturvan seurantojen mukaan 92 prosenttia kävelijöistä pysähtyy punaisiin liikennevaloihin, mikä on seurantahistorian paras lukema. Lähes puolet Liikenneturvan kyselyyn vastanneista suomalaisista kuitenkin kertoo joutuneensa liikenteessä vaaratilanteeseen, kun toinen tielläliikkuja on kävellyt punaisia päin.

Siro vihanneskrassi sopii moneen kesäruokaan

Vihreä ja siro vihanneskrassi sisältää samoja sinappiöljyjä kuin suurempi sukulaisensa vesikrassi. Niiden käyttö on samanlaista. Vihanneskrassin ituja saksitaan suoraan raakana valmiin ruoan päälle. Sen maku sopii hyvin salaatteihin, keittoihin, kalaruokiin ja voileiville.

Suomalainen popsii kolme pullaa viikossa

Pullat ja leivokset maistuivat suomalaisille vuonna 2018. Niillä herkutellaan kuitenkin maltillisesti: vuosittain suomalainen syö vajaa 8 kiloa leipomoiden leipomaa kahvileipää ja konditoriatuotteita. Tämä tarkoittaa noin kolmea keskikokoista (50 g) pullaa tai pientä kakkupalaa viikossa.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.