Seksistä kannattaa puhua muualla kuin sängyssä

Seksi on hyvin intiimi asia, jota voi olla vaikeaa ottaa asiaa esille kumppanin kanssa. Seksi on hyvin intiimi asia, jota voi olla vaikeaa ottaa asiaa esille kumppanin kanssa. Kuva: Fizkes

Vuoden alku on monille elämänmuutosten aikaa, mutta harva ottaa seksielämäänsä muutoslistalle. Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo muutaman uudenvuoden lupauksen, joita kannattaisi antaa itselleen vuodelle 2019.

Seksi voi lisätä yleistä tyytyväisyyttä elämään ja sillä on tutkitusti myös monia myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Seksi sekä siihen liittyvä läheisyys ja hellyys lisäävät monien hormoneiden tuotantoa.

– Seksi saa esimerkiksi mielihyvähormoneiksi kutsuttujen endorfiinin ja oksitosiinin virtaamaan kropassamme. Endorfiini antaa iloa ja energiaa sekä vähentää kipuja. Oksitosiini puolestaan vaikuttaa verenpaineeseen ja vähentää stressiä. Tyytyväisyys seksielämässä heijastuu luonnollisesti parisuhteeseen, kun kiintymys ja yhteenkuuluvuuden tunne kasvavat, kertoo Lavikainen.

Seksi ja seksuaalisuus ovat elämämme intiimimpiä osa-alueita, joissa muutosten aikaan saaminen voidaan kokea vaikeana.

– On myös hyvä muistaa, että parisuhteen seksielämä ei ole irrallinen osa-alue muusta parisuhde-elämästä. Hyvän seksielämän perusta luodaan arjessa turvallisuuden, läheisyyden ja toisen huomioimisen kautta. Kun nämä asiat ovat kunnossa kannattaa seksielämään panostaa ja antaa itselleen jokin seuraavista lupauksista nyt vuoden alussa, Lavikainen kannustaa.

Tutkimusten mukaan säännölliset orgasmit vähentävät miesten eturauhassyövän riskiä. Naisilla seksi ja orgasmit auttavat myös vahvistamaan lantionpohjan lihaksia. Orgasmi takaa hyvät yöunet, lisää luovuutta ja kohottaa itsetuntoa, sekä vähentää masentuneisuutta.

Säännölliset orgasmit tuovat siis paljon iloa ja hyviä asioita elämään niin naisilla kuin miehilläkin. Toiset saavuttavat orgasmin helpommin sooloseksissä kuin kumppanin kanssa. Sooloseksiä ei siis kannata unohtaa parisuhteessakaan. Orgasmivaikeuksiin voi hakea apua myös seksuaaliterapiasta.

Seksi on hyvin intiimi asia, joten voi olla vaikeaa ottaa asiaa esille kumppanin kanssa. Hyvä nyrkkisääntö seksistä keskustelemiseen on se, että seksiä harrastetaan sängyssä, mutta siitä puhutaan muualla kuin sängyssä. Kannattaa luottaa siihen, että sinun nautintosi kiinnostaa kumppaniasi, sillä toisen nautinto kiinnostaa tutkitusti sekä miehiä ja naisia ja on monille jopa tärkein asia seksissä. Voit kysyä kumppaniltasi vaikka ihan suoraan: miten voisin saada sinut tänä vuonna nauttimaan seksistä vielä enemmän?

Ihmiset muuttuvat ja niin tekevät myös toiveet seksin suhteen. Se, mikä on kymmenen vuotta sitten toiminut ja ollut tyydyttävää, ei välttämättä ole sitä enää. Uusia asioita, joita voit ehdottaa, ovat esimerkiksi erilainen esileikki, monipuolisemmat seksitavat tai uudella tavalla ja uusista paikoista koskettaminen. Näissäkin kannattaa edetä keskustellen ja yhdessä pohtien, jotta löydätte molemmille sopivat tavat ja keinot. Kannattaa muistaa, että parisuhteen tyydyttävä seksielämä on kahden kauppa eli molemmat voivat tehdä kompromisseja toisen hyväksi.

Keskusteluun ei kannata lähteä ongelmalähtöisesti, vaan uteliaalla mielellä ilon kautta. Esimerkiksi liukuvoiteen käyttöä voi ehdottaa, vaikka seksielämässä ei olisikaan mitään ongelmia. Silikoni- ja öljypohjaiset liukuvoiteet sopivat myös koko vartalon hierontaan, ja hieronta on lisäksi oiva esileikki.

Jos tuntuu siltä, että seksille on haastavaa löytää aikaa, seksihetken voi laittaa kalenteriin. Toisilla suunnitelmallisuus toimii ja toisilla ei. Kokeilkaa kumppanin kanssa, voisiko teillä olla säännöllisen saunavuoron lisäksi myös säännöllinen seksivuoro. Säännöllinen seksi pitää usein myös halut korkeammalla.

Nautinnon lisääminen ja elämänmuutokset onnistuvat harvoin ryppyotsaisesti suorittamalla. Jo pelkästään avoin ja rehellinen keskustelu seksistä lisäävät kumppaneiden yhteenkuuluvuuden tunnetta. Jos puolestaan päädytte kokeilemaan uusia asioita, niin leikkimielisyyden avulla voitte todeta hymyssä suin, että tämä juttu ei ollutkaan tarkoitettu meille. Kun seksielämään ei suhtaudu liian vakavasti, voi olla helpompaa esimerkiksi roolileikin varjolla ohjata kumppania koskettamaan juuri oikeita paikkoja.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Samppanjamessut kuplivat keväällä

Turun jokivarsi kuplii taas, sillä Vähätorilla sijaitseva ravintola Tårget täyttyy samppanjasta. Viime keväänä suuren suosion saavuttaneet samppanjamessut järjestetään 23. maaliskuuta. Messuilla on päästään maistelemaan noin 150 eriä samppanjaa, ja joukosta löytyy myös harvinaisuuksia. Tunnelmallisissa kellareissa on tarjolla maksullisia samppanja-tastingeja.

Ala-Nissilä: Kokoomus vastuussa väyläinvestointien ongelmista

Keskustan talouspoliittisen työryhmän puheenjohtaja, liikennejaoston jäsen, kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä on huolissaan väylärahoituksen tilasta. Hän toi huolensa esille lauantaina Turussa.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä koulutti noin 750 nykyistä ja tulevaa poliisia ja rajavartijaa

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän koordinoima IHME-hanke on kouluttanut syksyn aikana lähes 750 poliisin ja Rajavartiolaitoksen henkilökuntaan kuuluvaa ja poliisiksi tai rajavartijaksi opiskeleva ihmiskaupasta. Alkuperäinen koulutustavoite oli noin 200–300 henkilöä, mutta syksyn suuren kysynnän perusteella luku on lähes kolminkertainen.

Yrittäjägallup: Voitonjaon verotus ei kannusta kasvuun

45 prosenttia yrittäjistä kokee, että nykyinen verotus ei kasvata yrittäjiä kasvattamaan yrityksiään. Vain 21 prosenttia pitää verotusta kasvuun kannustavana. kertoo Yrittäjägallup.

Koiran tassut vaativat talvikunnossapitoa

Tarkkaile koiran palelun merkkejä, kuten tassujen nostelua, nilkuttamista, tärinää sekä tavallista hitaampaa ja jäykempää liikkumista.

Lumi, jää ja pakkanen tuovat mukanaan tiettyjä haasteita ja vaaroja koirille, kuten paleltumia, kylmäkramppeja ja hukkumisen riskin. Agria Eläinvakuutus on listannut vinkkejä siitä, miten auttaa koiraa talvivaivojen kanssa.

Ulkomaalaistaustaisen taksikuskin epäillään raiskanneen naisen Turussa

Lounais-Suomen poliisin saaman ilmoituksen mukaan taksin asiakas on neljän jälkeen sunnuntaiaamuna joutunut seksuaalirikoksen uhriksi. Ilmoituksen mukaan ulkomaalaistaustainen taksinkuljettaja oli kyydin jälkeen tunkeutunut asiakkaansa asunnolle, jossa rikoksen epäillään tapahtuneen.

Lotossa jatkuu jättipotin jahti

Lotossa ei löytynyt kierroksella 3/2019 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on 15 miljoonan euron jättipotti. Yhdelle pelaajalle osuessaan se olisi Loton kaikkien aikojen suurin.

Hans Adolf Ehrnrooth kokoomuksen EU-vaaliehdokkaaksi, vaalipäälliköksi Ilkka Kanerva

Hans Adolf Ehrnrooth.

Everstiluutnantti (evp.) Hans Adolf Ehrnrooth lähtee kokoomuksen ehdokkaana ensi toukokuun eurovaaleihin. Ehrnroothin, 56, uraan mahtuu 31 vuotta puolustusvoimissa: 21 vuotta kansallisen puolustuksen tehtävissä eri puolilla Suomea ja seitsemän vuotta kansainvälisissä tehtävissä Euroopassa ja Afrikassa. Hän aikoo keskittyä Euroopan turvallisuuskysymyksiin.

Asuntojen välityspalkkiot kasvusuunnassa

Asunnonvälittäjien välityspalkkioprosentit nousivat viime vuoden aikana useissa Suomen suurissa kaupungeissa. Omakotitalokaupan sesongin kolkuttaessa ovella ovat välittäjien palveluistaan pyytämät komissiot usealla paikkakunnilla hieman edellisvuotta tyyriimpiä.

Urheilu

Rutiinin ja taikauskon ero on urheilupsykologin näkökulmasta pieni

Urheilupsykologi Tuomas Grönmanin arvion mukaan nykykiekkoilijoilla on itseluottamuksen pönkittämiseen taikauskoa parempia keinoja. Kuvassa HC TPS:n pukukoppi.

Vasen luistin ennen oikeaa, ei astuta viivojen päälle kentälle luistellessa, ajetaan hallille pelipäivinä samaa reittiä – ja niin edelleen. Jääkiekkoilijoiden erilaisista otteluihin valmistavista rituaaleista on vuosien varrella kiertänyt monenlaisia tarinoita.

Jälkipeli: Isä Kiprusoff on ylpeä poikiensa saavutuksista

Ei mennyt isä Jarmo Kiprusoffin talkootyöllä tehdyt kentän jäädytykset hukkaan. Nättinummen Aurorankadun luonnonjäiltä on lähtöisin moni turkulainen kiekkosuuruus. Myös Miikka (vas.) ja Marko Kiprusoff etenivät lajin huipulle.

– Ei tarvinnut tuputtaa, enemmänkin piti hakea välillä syömään. Usein äiti huusi parvekkeelta poikia kotiin. Pelit päättyivät vasta, kun kentän valot sammutettiin.

Puukkokatsomo: Karvonen taas rikki

Elias Karvonen.

Jääkiekko on peli, jossa syystä tai toisesta loukkaantumiset usein kasaantuvat tiettyjen pelaajien murheiksi. Viime vuosina Elias Karvonen on ollut tässä mielessä Palloseuran surullisen hahmon ritari, eikä kuluva kausikaan ole erityisen helppo 24-vuotiaalle hyökkääjälle.

Hollantilaispuolustaja Daan Klinkenberg Interiin

Daan Klinkenberg.

Inter on solminut pelaajasopimuksen FC Volendamista siirtyvän Daan Klinkenbergin kanssa. Interin ja juuri 23 vuotta täyttäneen puolustajan sopimus kattaa kauden 2019, minkä lisäksi seuralla on optio kaudesta 2020.

Turku Terror haluaa hyödyntää palloiluhallin korkeuden

Turku Terrorin Miitrei Yli-Puntari (musta paita) ja Otson Antti Elonheimo ovat tottuneet taistelemaan ultimaten Suomen mestaruudesta. Otso ja Terror ratkaisivat Suomen mestaruuden muun muassa keväällä 2016.

Suomen ultimaten parhaimmisto kokoontuu tulevana viikonloppuna Kupittaan palloiluhalliin 19.–20. tammikuuta kauden talvisarjan toiseen SM-turnaukseen. A-lohkon, eli ylimmän tason, kauden ensimmäisen turnauksen joulukuun puolivälissä voitti espoolainen Otso, mutta toiseksi sijoittunut Turun Terror lähtee revanssimielellä viikonloppuun.

Roope Paatos vuoden urheilija Raisiossa

Roope Paatos.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsee vuosittain vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. Vuoden 2018 urheilijaksi valittiin uimari Roope Paatos , valmentajaksi Kalle Parkkari ja joukkueeksi Raision Kuulan Seuracupin Giga-sarjan voittajajoukkue.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?