Pelastusarmeija tuunasi vanhoista kattiloista joulupatoja
Pelastusarmeijan perinteiset joulupadat ilmestyvät katukuvaan jälleen joulun alla. Tänä vuonna osa padoista on ihmisiltä saatuja vanhoja kattiloita.
– Järjestimme tänä vuonna ensimmäistä kertaa julkisen keräyksen, jossa ihmiset saivat tuoda omia vanhoja kattiloitaan Pelastusarmeijalle. Meille tuli kaikkiaan toista sataa pataa ja kattilaa. Kaikkia ei ehditä vielä täksi jouluksi tehdä joulupadoiksi, koska padan tuunaamiseen liittyy aika paljon työtä, kertoo Pelastusarmeijan markkinointivastaava Anne Fredriksson.
Vaikka täksi vuodeksi kaikkia jo lahjoitettuja patoja ei ehditäkään saada katujen varsille, Pelastusarmeija ottaa vanhoja kattiloita vastaa ympäri vuoden.
– Vanhoja kattiloita otetaan vastaan ympäri vuoden, eikä sekään häiritse joulupatakäytössä, jos kattila on palanut kotikäytössä pohjaan, kun kaikki joulupadat maalataan joka tapauksessa mustaksi. Joulupatana pata saa uuden elämän, joka voi jatkua vuosikausia, Fredriksson sanoo.
Monet käytössä olevat joulupadat ovat palvelleet vuosia joulupatoina. Jonkin verran vaihtuvuutta padoissa kuitenkin on. Myös muita syitä joulupatatempaukselle oli.
– Keräys tukee kestävää kehitystä, joka on yksi keskeisiä arvojamme. Toinen merkittävä asia on, että keräys tukee Pelastusarmeijan työpajatoimintaa. Kaikki padat käsitellään Pelastusarmeijan työpajoissa, Fredriksson kertoo.
– Kiinnostus oli sen verran suurta, että en näe miksei tällainen kattiloiden keräys jatkuisi tulevinakin vuosina.
Jo vuodesta 1906 Suomen katukuvaan kuuluneet joulupadat ovat perinteisesti mustia. Lahjoitettujen kattiloiden käsittelytarve vaihtelee, mutta lopputuloksena ne näyttävät perinteisiltä Pelastusarmeijan joulupadoilta.
– Miten pataa tuunataan, riippuu totta kai siitä, millainen kattila tai pata on alunperin ollut. Joidenkin kohdalla tehdään aika isojakin muutostöitä. Kahvat poistetaan, raha-aukko lisätään, lukitusmekanismi kiinnitetään ja padat maalataan mustaksi, Fredriksson luettelee.
Joulupatakeräys on yli satavuotinen perinne, joka ei viime vuosina ole ainakaan menettänyt merkitystään. Viime vuosina joulupatakeräys on tuottanut maanlaajuisesti noin 800 000 – 900 000 euroa. Viime vuonna joulupatakeräys tuotti 930 000 euroa.
– On hienoa, että ihmiset kokevat joulupatakeräyksen niin tärkeänä asiana, sillä avuntarvitsijoiden määrä ei ole viime vuosina vähentynyt, pikemminkin päin vastoin.
– Monille joulupatakeräykseen osallistuminen on vuosia ja vuosikymmeniä jatkunut perinne. Se lämmittää suuresti, kun kuulee ihmisiltä niitä tarinoita, että joulupadalla on käyty lahjoittamassa jo pikkulapsena ja sitten siitä on muodostunut perinne, joka jatkuu.
Ilkka Lappi