Joulunäytelmä innosti luovuuteen Toivolan toimintakeskuksessa

Ville-Veikko Luukkonen (vas.), Sanni Nummela, Matti Aholainen ja Miika Kattelus  viihtyvät näyttämöllä. Ville-Veikko Luukkonen (vas.), Sanni Nummela, Matti Aholainen ja Miika Kattelus viihtyvät näyttämöllä.

Joulu kolkutti jo hyvissä ajoin Toivolan toimintakeskuksen ovelle joulunäytelmän marraskuisten harjoituksien merkeissä. Poroiksi pukeutuneet näyttelijät tepsuttelevat pitkin lattiaa. Taustalla kuuluu mussutusta ja röyhtäilyä. Välillä pysähdytään kuopsuttelemaan lattiaa ja äännellään taas tunnelmaan sopivasti. Vaaleiden porojen joukkoon liittyy yksi tumma ja punanenäinen poro, Miika. Hän tervehtii muita poroja ja pääsee joukkoon mukaan.

Kuopsuttelu ja mussuttelu jatkuvat.

– Muistakaa olla puhumatta mitään, ja nyt kaikki voivat mussuttaa taustalla, muistuttaa Toivolan toimintakeskuksen näytelmäpiirin ohjaaja Outi Lappalainen, ja ohjaa vuoroansa odottavia näyttelijöitä muodostamaan taustalle sopivaa äänimaailmaa.

Harjoituksista välittyy into ja onnellisuus. Yhtenä poroista esiintyvä Miika Kattelus on eläytynyt rooliinsa täydellä sydämellä. Niin paljon, että joka aamu kun näkee Lappalaisen tulevan paikalle, ohjaaja saa halin ja kuulee sanan poro.

– On aivan mahtavaa, miten omakseen hän on ottanut rooliinsa ja nauttii tästä, Lappalainen sanoo.

Kattelus kertoo haluavansa ”isona” näyttelijäksi. Muitakin näytelmiä on tulossa jatkossa Turun kaupungin luovaan toimintaan keskittyvässä Toivolan toimintakeskuksessa, joten hänellä on hyvät mahdollisuudet päästä näyttelemään useammin.

Viidestä osasta koostuva joulusikermä tullaan esittämään omaisille suunnatuilla joulukahvipäivillä. Siinä on osittain valmista tekstiä ja osittain improvisaatiota. Toimintakeskuksesta näyttelemään halusi monia, ja jopa uusille ryhmille olisi tarvetta, sillä intoa riittää.

– Moni on halunnut lähteä mukaan, ja he ovat viihtyneet hyvin harjoitusten parissa. Luulen, että hahmojen avulla pääsee kommunikoimaan hyvin. Teemoina heitä ovat kiinnostaneet naimisiinmeno ja rakkaus. He ovat pohtineet paljon aiheeseen liittyvää tietoa, ja erityisesti nuorempia on kiinnostanut häät aiheena todella paljon, Lappalainen kertoo.

Toisessa kohtauksessa viritytään jouluisiin tunnelmiin joulumuorin ja joulupukin istuessa sohvalla, ja heidän vieressään nukkuu tonttu, joka on myöskin eläytynyt nukkuvan rooliinsa niin hyvin, että ei voi olla varma onko hän nukahtanut oikeasti. Joulumuori käskee joulupukin mukaansa saunomaan, ja lahjojen jaon onnistuminen jää arvoitukseksi, saavatko he lahjoja tänä vuonna.

– Juuri tässä osassa kaksi tonttua menevät keskenään naimisiin kohtauksen lopussa, ja se on ollut todella mielenkiintoista kaikille, Lappalainen kertoo.

Tonttubestmanina toiminut Matti Aholainen kertoo pitäneensä puheen naimisiin menneille tontuille.

– Selitin heille ummet ja lammet kaikkea. Rakkaus on toisen kuuntelemista, pitää kädestä kiinni ja tehdä yhdessä asioita, kertoo Aholainen, joka lisää pitävänsä näyttelemisestä erityisesti siksi, että siinä saa tehdä yhteistyötä muiden kanssa.

Myös Karri Toivonen viihtyi hyvin näytelmän parissa Sheriffi-tonttuna, arkena hän kertoo eläytyvänsä mielellään salaisen agentin rooliin.

Marianne Rovio

Valtiontalouden tarkastusvirasto: Virastot varautuneet häiriötilanteisiin vaihtelevasti

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on arvioinut, miten hyvin valtion virastot ovat varautuneet turvaamaan toimintansa mahdollisissa häiriötilanteissa. Kolmanneksella virastoista ei ole suunnitelmia tähän liittyen. Osa virastoista on nyt alkanut kehittää riskienhallintaansa. VTV esittää, että riskienhallintaa suunniteltaisiin jatkossa myös koko valtionhallinnon näkökulmasta.

Tyksin Kätilökuoro tuo joulun vähävaraisille lapsiperheille

Tyksin Kätilökuoro.

Tyksin Kätilökuoron perinteinen joulukonsertti pidetään tänä vuonna Turun Martinkirkossa torstaina 20. joulukuuta kello 18.

Kasvupalvelupilotti jatkaa Varsinais-Suomessa

Maakuntauudistuksen osana toteutettavaan kasvupalvelu-uudistukseen suunnitellaan pilotteja, joiden on tarkoitus käynnistyä ensi vuoden alkupuolella. Piloteissa kokeillaan uusia toimintatapoja, jotka sopivat tulevaan maakuntamalliin sekä uudistuvaan lainsäädäntöön. Uudistuksessa työnhakijoiden ja yritysten palvelujen järjestämisvastuu siirtyy ELY-keskuksilta ja TE-toimistoilta maakunnille vuoden 2021 alussa.

Palveluiden ulkomaankauppa jatkoi kasvuaan

Palveluiden tuonti ja vienti.

Palveluvienti kasvoi viisi prosenttia vuoden kolmannella neljänneksellä edellisvuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna. Palvelutuonti kasvoi kahdeksan prosenttia. Muita liike-elämän palveluita sekä myytiin että ostettiin enemmän kuin vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä, mikä selittää eniten sekä palveluviennin että -tuonnin kasvua. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tavaroiden ja palveluiden ulkomaankauppa -tilastosta, joka on osa maksutasetta.

Maakunnat tuottaisivat ensihoitopalvelun pääasiassa itse, mutta myös yksityiset toimijat voisivat tuottaa palveluja

Hallitus esittää terveydenhuoltolain ensihoitopalvelua koskeviin säännöksiin muutoksia, jotta ne vastaisivat maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen rakenteita.

Kristiinankadulla huoneistopalo, ensihoito tarkisti yhden henkilön voinnin

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Kristiinankadulla syttyi huoneistopalo lauantaina aamulla.

Joululaulut katkaisevat lahjakiireet Varissuon ostarilla

Annamaria Lehto.

Turun Katariinanseurakunta kokeilee tänä vuonna urbaania lähestymistapaa Kauneimpiin joululauluihin. Tapahtumapaikkana on Varissuon liikekeskuksen keskusaukion tuntumassa sijaitseva Kahvila A&B, jonne voi piipahtaa laulamaan vaikkapa ostosten lomassa keskiviikkona 19. joulukuuta kello 17–18.30.

Trafin sähköiset asiointipalvelut avattu osittain

Viestintävirasto on liikenne- ja viestintäministeriön pyynnöstä arvioinut Trafin sähköisiä asiointipalveluita ja erityisesti sitä, ovatko muut asiointipalvelut kuin kuljettajatietopalvelut käyttöönotettavissa laillisesti ja turvallisesti.

Eurojackpotissa yksi täysosuma

Eurojackpotin kierroksella 50/2018 löytyi yksi täysosuma. Kymmenen miljoonan euron potti osui Espanjaan.

Urheilu

Puukkokatsomo: Salibandyväen iso haaste

Lauri Stenfors.

Suomi juhli sunnuntaina toista peräkkäistä miesten maailmanmestaruutta. MM-finaalissa Ruotsi kaatui suorastaan suvereenilla esityksellä.

Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät.

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Montola ja Latonen tekivät jatkosopimuksen TPS:n kanssa

Joakim Latonen.

Jalkapallon Ykköseen valmistautuva TPS on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta. Keskikenttäpelaaja Juho Montola ja hyökkääjä Joakim Latonen jatkavat TPS:n riveissä kauden 2019 kattavalla jatkosopimuksella.

Petrus Palmu palaa TPS:aan

Petrus Palmu.

Turun Palloseura saa riveihinsä paluumuuttajan, kun viime kaudella TPS:n paidassa Liigan vuoden tulokkaaksi valittu Petrus Palmu , 21, liittyy mustavalkoisten riveihin loppukauden mittaisella lainasopimuksella.

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?