Joulunäytelmä innosti luovuuteen Toivolan toimintakeskuksessa

Ville-Veikko Luukkonen (vas.), Sanni Nummela, Matti Aholainen ja Miika Kattelus  viihtyvät näyttämöllä. Ville-Veikko Luukkonen (vas.), Sanni Nummela, Matti Aholainen ja Miika Kattelus viihtyvät näyttämöllä.

Joulu kolkutti jo hyvissä ajoin Toivolan toimintakeskuksen ovelle joulunäytelmän marraskuisten harjoituksien merkeissä. Poroiksi pukeutuneet näyttelijät tepsuttelevat pitkin lattiaa. Taustalla kuuluu mussutusta ja röyhtäilyä. Välillä pysähdytään kuopsuttelemaan lattiaa ja äännellään taas tunnelmaan sopivasti. Vaaleiden porojen joukkoon liittyy yksi tumma ja punanenäinen poro, Miika. Hän tervehtii muita poroja ja pääsee joukkoon mukaan.

Kuopsuttelu ja mussuttelu jatkuvat.

– Muistakaa olla puhumatta mitään, ja nyt kaikki voivat mussuttaa taustalla, muistuttaa Toivolan toimintakeskuksen näytelmäpiirin ohjaaja Outi Lappalainen, ja ohjaa vuoroansa odottavia näyttelijöitä muodostamaan taustalle sopivaa äänimaailmaa.

Harjoituksista välittyy into ja onnellisuus. Yhtenä poroista esiintyvä Miika Kattelus on eläytynyt rooliinsa täydellä sydämellä. Niin paljon, että joka aamu kun näkee Lappalaisen tulevan paikalle, ohjaaja saa halin ja kuulee sanan poro.

– On aivan mahtavaa, miten omakseen hän on ottanut rooliinsa ja nauttii tästä, Lappalainen sanoo.

Kattelus kertoo haluavansa ”isona” näyttelijäksi. Muitakin näytelmiä on tulossa jatkossa Turun kaupungin luovaan toimintaan keskittyvässä Toivolan toimintakeskuksessa, joten hänellä on hyvät mahdollisuudet päästä näyttelemään useammin.

Viidestä osasta koostuva joulusikermä tullaan esittämään omaisille suunnatuilla joulukahvipäivillä. Siinä on osittain valmista tekstiä ja osittain improvisaatiota. Toimintakeskuksesta näyttelemään halusi monia, ja jopa uusille ryhmille olisi tarvetta, sillä intoa riittää.

– Moni on halunnut lähteä mukaan, ja he ovat viihtyneet hyvin harjoitusten parissa. Luulen, että hahmojen avulla pääsee kommunikoimaan hyvin. Teemoina heitä ovat kiinnostaneet naimisiinmeno ja rakkaus. He ovat pohtineet paljon aiheeseen liittyvää tietoa, ja erityisesti nuorempia on kiinnostanut häät aiheena todella paljon, Lappalainen kertoo.

Toisessa kohtauksessa viritytään jouluisiin tunnelmiin joulumuorin ja joulupukin istuessa sohvalla, ja heidän vieressään nukkuu tonttu, joka on myöskin eläytynyt nukkuvan rooliinsa niin hyvin, että ei voi olla varma onko hän nukahtanut oikeasti. Joulumuori käskee joulupukin mukaansa saunomaan, ja lahjojen jaon onnistuminen jää arvoitukseksi, saavatko he lahjoja tänä vuonna.

– Juuri tässä osassa kaksi tonttua menevät keskenään naimisiin kohtauksen lopussa, ja se on ollut todella mielenkiintoista kaikille, Lappalainen kertoo.

Tonttubestmanina toiminut Matti Aholainen kertoo pitäneensä puheen naimisiin menneille tontuille.

– Selitin heille ummet ja lammet kaikkea. Rakkaus on toisen kuuntelemista, pitää kädestä kiinni ja tehdä yhdessä asioita, kertoo Aholainen, joka lisää pitävänsä näyttelemisestä erityisesti siksi, että siinä saa tehdä yhteistyötä muiden kanssa.

Myös Karri Toivonen viihtyi hyvin näytelmän parissa Sheriffi-tonttuna, arkena hän kertoo eläytyvänsä mielellään salaisen agentin rooliin.

Marianne Rovio

Pelastuslaitos auttoi miehen katolta Askaistenkujalla

Mies jouduttiin pelastamaan asuinrakennuksen katolta noin kuuden metrin korkeudesta torstaina puolilta päivin Askaistenkujalla Vähäheikkilässä.

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Jalostaja ja Suomen Sillikonttori jatkavat suomalaista sillinvalmistuksen perinnettä

Suomen Sillikonttori tekee Jalostaja-sillit Uudessakaupungissa.

Jalostaja ja Suomen Sillikonttori päättivät pelastaa suomalaisen sillinvalmistusperinteen, kun viimeistenkin Suomessa valmistettujen merkkisillien valmistus siirtyi Puolaan viime vuoden lopulla.

Tutkimus: Nuoret pitävät asuntoa myös sijoituksena, vanhemmat lähinnä kotina

Asuntojaan hankkivat nuoret suhtautuvat asuntoonsa enemmän sijoituksena kuin vanhemmat ikäluokat. Asuntojen hinnat suhteessa kotitalouksien tuloihin ovat nyt lähellä pitkän ajan keskiarvoa.

Turun Pyöräpaja avannut ovensa Itäharjulla

Ronskibiitti esiintyy Pyöräpajalla ensi lauantaina.

Turun Pyöräpaja on avannut ovensa Itäharjulla osoitteessa Kalevantie 15. Paja on avoinna tiistaisin kello 17–20.

Kirjojen lukeminen lisääntynyt, luettujen kirjojen määrä pienentynyt

Kirjojen lukeminen kuuden kuukauden aikana, %.

Kirjojen lukeminen on yksi suomalaisten yleisimmistä harrastuksista. Yli kolme neljäsosaa kymmenen vuotta täyttäneestä väestöstä oli lukenut vähintään yhden kirjan viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana vuonna 2017. Määrä on jonkin verran suurempi kuin 2000–luvun alussa. Naiset lukevat kirjoja enemmän kuin miehet, ja näin on ollut jo 1980-luvun alusta lähtien. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen vuoden 2017 vapaa-aikatutkimuksesta.

Mielen hyvinvointi ennustaa liikunta-aktiivisuutta keski-iässä

Mielensä hyvinvoinnin korkeaksi arvioineet 42-vuotiaat liikkuivat aktiivisemmin 50-vuotiaana kuin matalampia pistemääriä mielen hyvinvoinnista 42-vuotiaana saaneet. Erilaiset liikuntaharrastukset kytkeytyivät hyvinvoinnin eri osa-alueisiin keski-iässä.

K-ryhmän myynti Lounais-Suomen alueella alkuvuonna 297,8 miljoonaa euroa

Mikko Helander (vas.) ja Olli Setänen.

K-ryhmän myynti Lounais-Suomen alueella (Varsinais-Suomi, Satakunta ja Ahvenanmaa) oli tammi-maaliskuussa yhteensä 297,8 miljoonaa euroa ja se kasvoi 1,1 prosenttia. Päivittäistavarakaupan myynti oli 219,1 miljoonaa euroa ja se oli plussalla 1,6 prosenttia. Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa myynti kävi 60,4 miljoonalla eurolla ja se kehittyi 11,5 prosenttia.

Automatkailijat messuilevat Turussa jatkossa keväisin

Caravan Show järjestetään jatkossa keväisin.

Caravan Show, automatkailun messutapahtuma Turun Messukeskuksessa, järjestetään jatkossa keväisin. Tammikuusta huhtikuuhun siirryttiin sekä alan kauppiaiden että järjestäjien, SF-Caravan ry:n ja Turun Messukeskuksen, toiveesta. Uusi ajankohta tuo lisää mahdollisuuksia leirintämatkailun kasvattamiseen, jota myös messukävijät ovat toivoneet tapahtumaan lisää.

Urheilu

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Ura Basket aloittaa tänään taistelun liigapaikasta

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa oli vaikea monella tapaa. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan karsinnoissa.

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa on ollut vaikea. Eikä se ole edes vielä ohi. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan liigakarsinnassa. Paras kolmesta -sarja alkaa Littoisten monitoimitalolla tänään torstaina 25. huhtikuuta. Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva karsintapeli pelataan Littoisissa 3. toukokuuta.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia jatkoja Tepsille

Zach Budish.

HC TPS on vähitellen julkaissut kauden 2019–20 joukkueen sopimuksiaan. Viime vuoden joukkueesta jatkavat muun muassa Lauri Pajuniemi , Zach Budish ja Joe Piskula . Uusina pelaajina Palloseuraan saapuvat muun muassa Topi Nättinen ja Tony Sund .

Palloliiton Länsi-Suomen piirin toiminta vuoden lopussa

Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin kevätkokous järjestettiin 24. huhtikuuta Porissa. Sääntömääräisten kevätkokousasioiden lisäksi kokouksessa hypättiin loikka kohti Seurojen Palloliittoa, kun piirin jäsenseurat hyväksyivät sopimuksen toiminnan ja käyttöomaisuuden siirrosta Suomen Palloliitolle.

FC TPS Turku Oy:n tilikauden tulos tappiollinen

Jarmo Kähkönen.

TPS-jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy piti virallisen yhtiökokouksensa tiistaina. Yhtiökokouksessa käsiteltiin kaikki sääntömääräiset yhtiökokouksen asiat.

Tuto Volleyn naisten joukkue nousi ykkössarjaan

Tuto Volley nousi ykkössarjaan.

Lentopalloilun naisten kakkossarja sinetöitiin pääsiäisenä. Tuto Volleyn naiset voittivat niin alkusarjan kuin ylemmän jatkosarjan lohkonsa. Tuto aloitti finaalit kotiedun turvin Turussa pitkäperjantaina voittamalla Pihtiputaan Plokin 3–1. Joukkue matkusti lauantaina Jyväskylään valmistautumaan sunnuntain peliin. Hotellin palohälyttimet laukesivat keskellä yötä ja koko hotelli heräsi piinaavaan summerin sointiin kello 2 yöllä. Siitä huolimatta Tuto voitti sunnuntaina 3–0 Pihtiputaalla.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!