Joulunäytelmä innosti luovuuteen Toivolan toimintakeskuksessa

Ville-Veikko Luukkonen (vas.), Sanni Nummela, Matti Aholainen ja Miika Kattelus  viihtyvät näyttämöllä. Ville-Veikko Luukkonen (vas.), Sanni Nummela, Matti Aholainen ja Miika Kattelus viihtyvät näyttämöllä.

Joulu kolkutti jo hyvissä ajoin Toivolan toimintakeskuksen ovelle joulunäytelmän marraskuisten harjoituksien merkeissä. Poroiksi pukeutuneet näyttelijät tepsuttelevat pitkin lattiaa. Taustalla kuuluu mussutusta ja röyhtäilyä. Välillä pysähdytään kuopsuttelemaan lattiaa ja äännellään taas tunnelmaan sopivasti. Vaaleiden porojen joukkoon liittyy yksi tumma ja punanenäinen poro, Miika. Hän tervehtii muita poroja ja pääsee joukkoon mukaan.

Kuopsuttelu ja mussuttelu jatkuvat.

– Muistakaa olla puhumatta mitään, ja nyt kaikki voivat mussuttaa taustalla, muistuttaa Toivolan toimintakeskuksen näytelmäpiirin ohjaaja Outi Lappalainen, ja ohjaa vuoroansa odottavia näyttelijöitä muodostamaan taustalle sopivaa äänimaailmaa.

Harjoituksista välittyy into ja onnellisuus. Yhtenä poroista esiintyvä Miika Kattelus on eläytynyt rooliinsa täydellä sydämellä. Niin paljon, että joka aamu kun näkee Lappalaisen tulevan paikalle, ohjaaja saa halin ja kuulee sanan poro.

– On aivan mahtavaa, miten omakseen hän on ottanut rooliinsa ja nauttii tästä, Lappalainen sanoo.

Kattelus kertoo haluavansa ”isona” näyttelijäksi. Muitakin näytelmiä on tulossa jatkossa Turun kaupungin luovaan toimintaan keskittyvässä Toivolan toimintakeskuksessa, joten hänellä on hyvät mahdollisuudet päästä näyttelemään useammin.

Viidestä osasta koostuva joulusikermä tullaan esittämään omaisille suunnatuilla joulukahvipäivillä. Siinä on osittain valmista tekstiä ja osittain improvisaatiota. Toimintakeskuksesta näyttelemään halusi monia, ja jopa uusille ryhmille olisi tarvetta, sillä intoa riittää.

– Moni on halunnut lähteä mukaan, ja he ovat viihtyneet hyvin harjoitusten parissa. Luulen, että hahmojen avulla pääsee kommunikoimaan hyvin. Teemoina heitä ovat kiinnostaneet naimisiinmeno ja rakkaus. He ovat pohtineet paljon aiheeseen liittyvää tietoa, ja erityisesti nuorempia on kiinnostanut häät aiheena todella paljon, Lappalainen kertoo.

Toisessa kohtauksessa viritytään jouluisiin tunnelmiin joulumuorin ja joulupukin istuessa sohvalla, ja heidän vieressään nukkuu tonttu, joka on myöskin eläytynyt nukkuvan rooliinsa niin hyvin, että ei voi olla varma onko hän nukahtanut oikeasti. Joulumuori käskee joulupukin mukaansa saunomaan, ja lahjojen jaon onnistuminen jää arvoitukseksi, saavatko he lahjoja tänä vuonna.

– Juuri tässä osassa kaksi tonttua menevät keskenään naimisiin kohtauksen lopussa, ja se on ollut todella mielenkiintoista kaikille, Lappalainen kertoo.

Tonttubestmanina toiminut Matti Aholainen kertoo pitäneensä puheen naimisiin menneille tontuille.

– Selitin heille ummet ja lammet kaikkea. Rakkaus on toisen kuuntelemista, pitää kädestä kiinni ja tehdä yhdessä asioita, kertoo Aholainen, joka lisää pitävänsä näyttelemisestä erityisesti siksi, että siinä saa tehdä yhteistyötä muiden kanssa.

Myös Karri Toivonen viihtyi hyvin näytelmän parissa Sheriffi-tonttuna, arkena hän kertoo eläytyvänsä mielellään salaisen agentin rooliin.

Marianne Rovio

Raakapuun reaalinen kantohinta nousi kuudella prosentilla

Metsäteollisuuden ostamaa puuta kirjautui tilastoon 51,5 miljoonaa kuutiometriä.

Viime vuotta leimasi yksityismetsistä ostetun raakapuun reaalisen kantohintatason selvä kallistuminen. Nousua oli kuusi prosenttia edellisvuodesta. Metsäteollisuus ostaa valtaosan yksityismetsien puusta pystykaupoilla, ja niiden osuus puukaupasta ylsi lähes 90 prosenttiin.

Merenkulun hiilidioksidipäästöjen tiedonkeruuta yhtenäistetään

Euroopan komissio on antanut ehdotuksen asetukseksi, joka yhtenäistää EU:n tietojen keruuta merenkulun hiilidioksidipäästöistä maailmanlaajuisen järjestelmän kanssa. Valtioneuvosto toimitti asetusta koskevan kirjelmän eduskunnalle torstaina.

Kenelle Junior Taito -palkinto?

Taitoliitto ja LähiTapiola jakavat toisen kerran nuorille taitajille suunnatun kädentaitojen palkinnon. Palkinnon voi saada 12–25-vuotias nuori käsityön tekijä tai ryhmä, joka harrastaa käsitöiden tekemistä ja saa iloa itse tekemisestä, on edistänyt jollain tavalla käsityön asiaa vaikkapa harrastuksessa, somessa tai opiskelussa.

Jo kerran viikossa tehty voimaharjoittelu hyödyttää iäkkäitä

Tuoreen tutkimuksen mukaan jo kerran viikossa tehty voimaharjoittelu kuntosalilla on hyödyllistä yli 65-vuotiaiden terveydelle. Hyödyt näkyivät veriarvojen, lihasvoiman ja henkisen hyvinvoinnin paranemisena.

Tietosuojavaltuutetun toimistolle ilmoitettu jo 2 700 henkilötietojen tietoturvaloukkausta

Organisaatioiden ilmoitusvelvollisuus alkoi toukokuussa 2018, kun EU:n yleistä tietosuoja-asetusta ryhdyttiin soveltamaan. Tietosuojavaltuutetun toimistossa on havaittu, että ilmoituskynnys vaihtelee organisaatioittain.

Suomalaisen rockjournalismin isä Waldemar Wallenius Vinyyli-iltamissa

Legendaarinen rockjournalisti Jukka ”Waldemar” Wallenius on Raision kaupunginkirjaston Vinyyli-iltamien vieraana maanantaina 4. maaliskuuta. Toimittaja Kimmo Lilja haastattelee suomalaisen rockjournalismin isää kello 18 musiikki- ja taideosastolla.

Raskaat ajoneuvoyhdistelmät kolaroivat kasitiellä

Raskas ajoneuvoyhdistelmä jäi lauantaina yöllä kello 1.20 kasitiellä paikalleen loivassa ylämäessä Laitilasta Turun suuntaan Ilomäentien kohdalla.

Tulipalo tuhosi kerrostalohuoneiston keittiön Pernossa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kolmannen kerroksen huoneiston keittiöstä syttyi huoneistopalo myöhään perjantai-iltana Ankkurikylänkadulla Pernossa.

Eurojackpotin potti nousee 29 miljoonaan euroon

Eurojackpotin kierroksella 8/2019 ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 29 miljoonaa euroa.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kuivin jaloin

Susanna Tapani, numero 77.

Naisten jääkiekon SM-liigaan täksi kaudeksi noussut TPS selvisi kaudesta lopulta kuivin jaloin, kun se onnistui välttämään karsinnat, mikä oli joukkueen tavoitteena.

Raision Loimun passari Kasper Vuorinen naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Lentopallon naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi on valittu Kasper Vuorinen . Raision Loimun passarina Mestaruusliigassa pelaava Vuorinen on opiskellut valmennusta Jyväskylän yliopistossa ja on hakenut valmennusoppia myös ulkomailta.

Jääkiekkoharrastuksen jatkumiseen vaikuttaa monta tekijää juniori-iässä

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kolmen vuoden seurantatutkimuksen mukaan 15-vuotiaana jääkiekkoa harrastaneista 60 prosenttia jatkoi lajia edelleen 18-vuotiaana. Alueelliset erot harrastuksen jatkumisessa olivat kuitenkin suuria vaihdellen 20–80 prosentin välillä. Mitä aikaisemmin jääkiekko oli aloitettu, sitä todennäköisempää oli harrastuksen jatkuminen.

Teemu Packalénin paluu häkkiin lähestyy

Teemu Packalén hioo parhaillaan huippukuntoa Montrealissa maineikkaalla Tristar-salilla. Miehen tähtäimessä on paluu tositoimiin vielä tänä keväänä.

Suomalainen vapaaotteluväki on joutunut odottamaan pitkään Teemu Packalénin paluuta tositoimiin. Turkulaisen edellisestä ottelusta tulee maaliskuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Tuolloin ottelu päättyi puolessa minuutissa tyrmäystappioon Marc Diakiesea vastaan.

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Åboraakkeli: Huuhkajat laskeutuvat Kupittaalle?

Päävalmentaja Markku Kanerva ja Huuhkajat valmistautuivat Kupittaalla Turkki-otteluun lokakuussa 2017.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taival EM-karsinnoissa alkaa runsaan kuukauden kuluttua. Tänä vuonna Suomi pelaa kymmenen karsintaottelua, joista viisi kotikentällä. Bosnia-Hertsegovina, Kreikka ja Italia kohdataan varmuudella Tampereella, mutta lokakuun Armenia-ottelun ja marraskuun Liechtenstein-ottelun pelipaikkaa ei ole vielä päätetty.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?