Joulunäytelmä innosti luovuuteen Toivolan toimintakeskuksessa

Ville-Veikko Luukkonen (vas.), Sanni Nummela, Matti Aholainen ja Miika Kattelus  viihtyvät näyttämöllä. Ville-Veikko Luukkonen (vas.), Sanni Nummela, Matti Aholainen ja Miika Kattelus viihtyvät näyttämöllä.

Joulu kolkutti jo hyvissä ajoin Toivolan toimintakeskuksen ovelle joulunäytelmän marraskuisten harjoituksien merkeissä. Poroiksi pukeutuneet näyttelijät tepsuttelevat pitkin lattiaa. Taustalla kuuluu mussutusta ja röyhtäilyä. Välillä pysähdytään kuopsuttelemaan lattiaa ja äännellään taas tunnelmaan sopivasti. Vaaleiden porojen joukkoon liittyy yksi tumma ja punanenäinen poro, Miika. Hän tervehtii muita poroja ja pääsee joukkoon mukaan.

Kuopsuttelu ja mussuttelu jatkuvat.

– Muistakaa olla puhumatta mitään, ja nyt kaikki voivat mussuttaa taustalla, muistuttaa Toivolan toimintakeskuksen näytelmäpiirin ohjaaja Outi Lappalainen, ja ohjaa vuoroansa odottavia näyttelijöitä muodostamaan taustalle sopivaa äänimaailmaa.

Harjoituksista välittyy into ja onnellisuus. Yhtenä poroista esiintyvä Miika Kattelus on eläytynyt rooliinsa täydellä sydämellä. Niin paljon, että joka aamu kun näkee Lappalaisen tulevan paikalle, ohjaaja saa halin ja kuulee sanan poro.

– On aivan mahtavaa, miten omakseen hän on ottanut rooliinsa ja nauttii tästä, Lappalainen sanoo.

Kattelus kertoo haluavansa ”isona” näyttelijäksi. Muitakin näytelmiä on tulossa jatkossa Turun kaupungin luovaan toimintaan keskittyvässä Toivolan toimintakeskuksessa, joten hänellä on hyvät mahdollisuudet päästä näyttelemään useammin.

Viidestä osasta koostuva joulusikermä tullaan esittämään omaisille suunnatuilla joulukahvipäivillä. Siinä on osittain valmista tekstiä ja osittain improvisaatiota. Toimintakeskuksesta näyttelemään halusi monia, ja jopa uusille ryhmille olisi tarvetta, sillä intoa riittää.

– Moni on halunnut lähteä mukaan, ja he ovat viihtyneet hyvin harjoitusten parissa. Luulen, että hahmojen avulla pääsee kommunikoimaan hyvin. Teemoina heitä ovat kiinnostaneet naimisiinmeno ja rakkaus. He ovat pohtineet paljon aiheeseen liittyvää tietoa, ja erityisesti nuorempia on kiinnostanut häät aiheena todella paljon, Lappalainen kertoo.

Toisessa kohtauksessa viritytään jouluisiin tunnelmiin joulumuorin ja joulupukin istuessa sohvalla, ja heidän vieressään nukkuu tonttu, joka on myöskin eläytynyt nukkuvan rooliinsa niin hyvin, että ei voi olla varma onko hän nukahtanut oikeasti. Joulumuori käskee joulupukin mukaansa saunomaan, ja lahjojen jaon onnistuminen jää arvoitukseksi, saavatko he lahjoja tänä vuonna.

– Juuri tässä osassa kaksi tonttua menevät keskenään naimisiin kohtauksen lopussa, ja se on ollut todella mielenkiintoista kaikille, Lappalainen kertoo.

Tonttubestmanina toiminut Matti Aholainen kertoo pitäneensä puheen naimisiin menneille tontuille.

– Selitin heille ummet ja lammet kaikkea. Rakkaus on toisen kuuntelemista, pitää kädestä kiinni ja tehdä yhdessä asioita, kertoo Aholainen, joka lisää pitävänsä näyttelemisestä erityisesti siksi, että siinä saa tehdä yhteistyötä muiden kanssa.

Myös Karri Toivonen viihtyi hyvin näytelmän parissa Sheriffi-tonttuna, arkena hän kertoo eläytyvänsä mielellään salaisen agentin rooliin.

Marianne Rovio

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.