Katri Lauha, 106, on elänyt koko itsenäisen Suomen tarinan

Kohtuus elintavoissa ja pienistä asioista iloitseminen siivittävät hyvään elämään, Katri Lauha tiivistää. Kohtuus elintavoissa ja pienistä asioista iloitseminen siivittävät hyvään elämään, Katri Lauha tiivistää. Kuva: Jyrki Rekunen

Kerttulin vanhainkodissa on vietetty suurta merkkipäivää. Suomen tasavaltaa iäkkäämpi rouva istuu rauhallisessa huoneessaan kukkakimppujen keskellä. Katri Lauha, 106, rupattelee leppoisasti. Merikarvialla vuonna 1912 syntyneen Lauhan varhaislapsuus kului Suomen suuriruhtinaskunnassa. Varhaisin muistikuva lapsella oli iloisen välittömistä venäläisistä.

– Leipoivat limppuja ja lauloivat paljon, hän hymyilee.

– Muistan, kun ensimmäiset tiedot mullistuksista tulivat. Kotona puhuttiin tsaarin pakenemisesta ja vallankumouksesta. Venäläiset lähtivät Merikarvialta liukkaasti, eikä heitä sen koommin nähty seudulla.

Ensimmäisen maailmansodan melskeissä kasvanut Lauha vaistosi, että jotain suurta oli tekeillä. Suomi itsenäistyi ja elämä rauhoittui.

– Maata viljeltiin ja isä kalasti ahkerasti. Varhaisimmat työmuistoni liittyvät Merikarvialla sijainneeseen suolaamoon.

Turkuun kahdeksanlapsisen perheen kasvatti muutti 16-vuotiaana. Merikarvia ei tarjonnut tulevaisuutta ja suurempaan kaupunkiin oli suunnattava. Kotiapulaisen pesti siivitti elämään Turussa.

– Päivät kuluivat taloustöissä ahertaessa. Hoidin lapsia ja avustin keittiössä. Liikoja vapaita ei tuohon aikaan ollut.

– Joulut ovat jääneet hyvin mieleeni. Vaikka työtä oli herrasväen passaamisessa paljon, nautin hartaasta tunnelmasta. Laatikot, rosolli ja kinkku kuuluivat ehdottomasti juhlapöytään. Samoin lipeäkala. Sen katoamista nykypöydistä olen surrut, kertoo Lauha.

Aina välillä nuorta taloudenhoitajaa houkuteltiin Helsinkiin, mutta Turku piti pintansa.

– Tänne olin jo juurtunut ja lounaisessa rannikkokaupungissa syntyneenä mielistynyt mentaliteettiin.

Turusta Katri Lauha löysi myös aviomiehensä ja pari muutti yhteiseen kotiin Vähä-Hämeenkadulle, vain kivenheiton päähän nykyisestä kortteerista. Talvisodan syttyminen horjutti jälleen elämän tasapainoa Epävarmuus ja puute olivat päivittäin läsnä, mutta usko Suomen itsenäisyyteen ei horjunut.

Taistelut vaativat Katrilta henkilökohtaisen uhrin. Hänen poikansa sai surmansa sodan melskeissä.

Suomella on Katri Lauhan mielestä ollut hyviä presidenttejä. Vahvat J. K. Paasikivi ja Urho Kekkonen ovat tehneet häneen syvimmän vaikutuksen.

– Epävarmoina aikoina maan isän jämäkkyys korostuu. Suomi tarvitsee vahvan johtajan, joka omaa näköaloja kansainvälisestikin, näkee Lauha.

– Itsenäisyys on tärkeä asia. Nuorten tietämystä oman maan historiasta tulisi vahvistaa monikansallisuuden rinnalla. Juurten tunteminen auttaa ymmärtämään maamme asemaa maailmanpolitiikassa.

Kynttilöiden ohella musiikki virittää Katri Lauhan itsenäisyyspäivään.

– Maamme-laulun ohella Siniristilippumme kuuluu traditioihini.

Läheisen päiväkodin lapset onnittelivat laulaen päivänsankaria hänen merkkipäivänään.

Entä se pitkän iän salaisuus?

– Maltillisuus. Kohtuus niin elämässä kuin syömisessä. Paljon kalaa, vähän voita ja makeaa. Niukkuus on opettanut pitkäjänteiseksi. Vilpitön ilo pienistäkin asioista pitää pirteänä, 106-vuotias seniori tiivistää.

Timo Salmesmaa

Mikromuoviongelmaan tartuttava nopeasti

Tuore WWF:n tilaama tutkimus kertoo, että mikromuovia päätyy ihmisten elimistöön n. viisi grammaa viikossa. Suurimmaksi mikromuovien lähteeksi paljastui juomavesi. Tutkimus on tehty Newcastlen yliopistossa Englannissa, ja sen näkökulma on kansainvälinen. Asiaa on luonnollisesti välttämätöntä tarkastella myös kotimaisesta ja turkulaisesta perspektiivistä.

Grönholmin pilli naulaan

Erotuomari Marko Grönholm urakka Veikkausliigassa päättyi.

Turkulaisen jalkapalloerotuomari Marko Grönholmin , 37, ura päättyi 13. heinäkuuta puhallettuun SJK–VPS-ottelussa. Vuonna 1996 tuomariuransa aloittanut Grönholm ehti tuomita Veikkausliigassa kaikkiaan seitsemän vuoden ajan.

Rauhaa kaipaavat suomalaiset

Suurin osa suomalaisista haluaa olla vapaa-ajan asunnollaan veden äärellä, omassa rauhassa paikkakunnalla, jossa on hyvä ilmapiiri ja hyvät lähipalvelut, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Muita enemmistön arvostamia asioita ovat hyvät ulkoilu-, lenkkeily- ja marjastusmahdollisuudet, hyvät liikenneyhteydet, sijainti lähellä vakituista kotia sekä vapaa-ajan asunnon hyvä varustelutaso mukavuuksilla.

Viherrakennustyö haittaa liikennettä Vähäheikkiläntiellä

Viherrakennustyö sulkee ajokaistan ja kevyenliikenteenväylän tai kaventaa niitä Vähäheikkiläntiellä Rykmentintien ja Uittamontien välillä maanantaina.

Parkkisakosta voi tulla ikävä lommo lomakassaan

Pysäköintivirhemaksuista voi tulla ikävä lommo lomakassaan. Parkkisakon suuruus on Suomessa monissa paikoissa jo 80 euroa. Ulkomailla mennään helposti yli sadan euron. Tukholmassa parkkisakko on noin 115 euroa ja Lontoon kalliimmilla vyöhykkeillä jopa 145 euroa. Summalla saisi lomalainen palkittua itsensä vaikkapa jäätelökioskilla tai terassilla useaan kertaan.

Asfaltoinnista haittaa liikenteelle Raisionkaarella alkuviikosta

Asfaltointityö haittaa liikennettä Raisionkaarella Nesteentien ja Raisiontien välillä 22.-24. heinäkuuta. Yksi ajokaista on käytössä.

Ecom osaksi Finago-perhettä

Turkulainen ohjelmistotalo Ecom on liittynyt tiiviimmäksi osaksi Accountorin Finago-ohjelmistotuoteperhettä, johon kuuluvat Finago Ecomin lisäksi jo Finago Procountor ja Finago Tikon.

Ian Anderson Plays Jethro Tull -kokoonpano Logomossa ensi maaliskuussa

Ian Anderson.

Ilmaus Too Old To Rock And Roll: Too Young To Die kuuluu monen keski-ikäisen perusrokkarin lausevalikoimaan tänäkin päivänä. Kyseessä on Jethro Tullin legendaarinen levytys keväältä 1976.

Loton potti nousee 2,4 miljoonaan euroon

Lotossa ei löytynyt kierroksella 29/2019 yhtään täysosumaa. Ensi viikon arvonnassa on jaossa 2,4 miljoonan euron potti.

Urheilu

Grönholmin pilli naulaan

Erotuomari Marko Grönholm urakka Veikkausliigassa päättyi.

Turkulaisen jalkapalloerotuomari Marko Grönholmin , 37, ura päättyi 13. heinäkuuta puhallettuun SJK–VPS-ottelussa. Vuonna 1996 tuomariuransa aloittanut Grönholm ehti tuomita Veikkausliigassa kaikkiaan seitsemän vuoden ajan.

Jälkipeli: David Mooren värikäs matka Aston Villasta Interin huoltajaksi

FC Interin edustusjoukkueen huoltaja David Moore tuli yli kaksikymmentä vuotta sitten Suomeen pelaamaan. Tällä piti viihtyä vain pari kuukautta, mutta nyt David onkin viettänyt Suomessa jo puolet elämästään.

Hyvä ystävä ja valmentajakollega John Allen soitti ja esitti David Moorelle hämmentävän kysymyksen. Kyse ei ollut aprillipilasta. Allen pyysi Moorea miettimään ja vastaamaan vasta myöhemmin. David ensin nauroi, sitten mietti ja vastasi myöntävästi, ja näin hänestä tuli FC Interin Veikkausliigassa pelaavan edustusjoukkueen huoltaja.

Otteluanalyysi: Haka menee menojaan Ykkösessä

Matej Hradecký teki vahvan paluun kentille 2,5 vuoden tauon jälkeen.

Valkeakosken Haka venytti kaulaa jo kymmeneen pisteeseen lyömällä TPS:n Kupittaalla 3-2 (2-0) jalkapalloilun Ykkösen kärkikamppailussa. Haka on käynyt kahdesti Kupittaalla ja voittanut kahdesti. Jossiteltavaa ei siis ole. Vai onko kuitenkin? TPS tuli vahvasti lopussa ja pääsi yrittämään tasoitusta, kun Haka panikoi yllättävästi.

Henrik Goesch triathlonin puolimatkan mestariksi Joroisissa

Henrik Goesch.

Henrik Goesch ja Tiina Pohjalainen voittivat triathlonin puolimatkan yleisen sarjan SM-lähdöt lauantaina Joroisissa. Puolimatkan SM-mitaleista kilpailtiin Joroisissa lauantaina. Kilpailu käytiin upeissa olosuhteissa, tyynessä ja lämpimässä säässä. Puolimatkalla kilpailumatkat ovat 1,9 kilometrin uinti, 90 kilometrin pyöräily ja 21,1 kilometrin juoksu.

Matej Hradeckýn paluu tapahtumassa huikeissa puitteissa

Matej Hradecký on pelannut viimeksi TPS:n raitapaidassa kaudella 2015.

Kaksi ja puoli vuotta on pitkä aika kenen tahansa elämässä Erityisen pitkä pätkä se on parhaassa iässä olevan jalkapalloilijan elämää. Huhtikuussa 24 vuotta täyttänyt Matej Hradecký pelasi edellisen pelinsä helmikuussa 2017. Tuolloin SJK:ta edustanut Hradecký pelasi Suomen Cupissa MuSaa vastaan, mutta sittemmin hän on joutunut katsomaan pelejä katsomon puolelta.

Jälkipeli: Interin vahtien oma koutsi

Henrik Moisander on yksi Veikkausliigan kokeneimmista maalivahdeista. Hänet on valittu kahdesti sarjan parhaaksi maalivahdiksi.

Valmennus täyttää Jani Meriläisen arjen

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.