Katri Lauha, 106, on elänyt koko itsenäisen Suomen tarinan

Kohtuus elintavoissa ja pienistä asioista iloitseminen siivittävät hyvään elämään, Katri Lauha tiivistää. Kohtuus elintavoissa ja pienistä asioista iloitseminen siivittävät hyvään elämään, Katri Lauha tiivistää. Kuva: Jyrki Rekunen

Kerttulin vanhainkodissa on vietetty suurta merkkipäivää. Suomen tasavaltaa iäkkäämpi rouva istuu rauhallisessa huoneessaan kukkakimppujen keskellä. Katri Lauha, 106, rupattelee leppoisasti. Merikarvialla vuonna 1912 syntyneen Lauhan varhaislapsuus kului Suomen suuriruhtinaskunnassa. Varhaisin muistikuva lapsella oli iloisen välittömistä venäläisistä.

– Leipoivat limppuja ja lauloivat paljon, hän hymyilee.

– Muistan, kun ensimmäiset tiedot mullistuksista tulivat. Kotona puhuttiin tsaarin pakenemisesta ja vallankumouksesta. Venäläiset lähtivät Merikarvialta liukkaasti, eikä heitä sen koommin nähty seudulla.

Ensimmäisen maailmansodan melskeissä kasvanut Lauha vaistosi, että jotain suurta oli tekeillä. Suomi itsenäistyi ja elämä rauhoittui.

– Maata viljeltiin ja isä kalasti ahkerasti. Varhaisimmat työmuistoni liittyvät Merikarvialla sijainneeseen suolaamoon.

Turkuun kahdeksanlapsisen perheen kasvatti muutti 16-vuotiaana. Merikarvia ei tarjonnut tulevaisuutta ja suurempaan kaupunkiin oli suunnattava. Kotiapulaisen pesti siivitti elämään Turussa.

– Päivät kuluivat taloustöissä ahertaessa. Hoidin lapsia ja avustin keittiössä. Liikoja vapaita ei tuohon aikaan ollut.

– Joulut ovat jääneet hyvin mieleeni. Vaikka työtä oli herrasväen passaamisessa paljon, nautin hartaasta tunnelmasta. Laatikot, rosolli ja kinkku kuuluivat ehdottomasti juhlapöytään. Samoin lipeäkala. Sen katoamista nykypöydistä olen surrut, kertoo Lauha.

Aina välillä nuorta taloudenhoitajaa houkuteltiin Helsinkiin, mutta Turku piti pintansa.

– Tänne olin jo juurtunut ja lounaisessa rannikkokaupungissa syntyneenä mielistynyt mentaliteettiin.

Turusta Katri Lauha löysi myös aviomiehensä ja pari muutti yhteiseen kotiin Vähä-Hämeenkadulle, vain kivenheiton päähän nykyisestä kortteerista. Talvisodan syttyminen horjutti jälleen elämän tasapainoa Epävarmuus ja puute olivat päivittäin läsnä, mutta usko Suomen itsenäisyyteen ei horjunut.

Taistelut vaativat Katrilta henkilökohtaisen uhrin. Hänen poikansa sai surmansa sodan melskeissä.

Suomella on Katri Lauhan mielestä ollut hyviä presidenttejä. Vahvat J. K. Paasikivi ja Urho Kekkonen ovat tehneet häneen syvimmän vaikutuksen.

– Epävarmoina aikoina maan isän jämäkkyys korostuu. Suomi tarvitsee vahvan johtajan, joka omaa näköaloja kansainvälisestikin, näkee Lauha.

– Itsenäisyys on tärkeä asia. Nuorten tietämystä oman maan historiasta tulisi vahvistaa monikansallisuuden rinnalla. Juurten tunteminen auttaa ymmärtämään maamme asemaa maailmanpolitiikassa.

Kynttilöiden ohella musiikki virittää Katri Lauhan itsenäisyyspäivään.

– Maamme-laulun ohella Siniristilippumme kuuluu traditioihini.

Läheisen päiväkodin lapset onnittelivat laulaen päivänsankaria hänen merkkipäivänään.

Entä se pitkän iän salaisuus?

– Maltillisuus. Kohtuus niin elämässä kuin syömisessä. Paljon kalaa, vähän voita ja makeaa. Niukkuus on opettanut pitkäjänteiseksi. Vilpitön ilo pienistäkin asioista pitää pirteänä, 106-vuotias seniori tiivistää.

Timo Salmesmaa

Valtiontalouden tarkastusvirasto: Virastot varautuneet häiriötilanteisiin vaihtelevasti

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on arvioinut, miten hyvin valtion virastot ovat varautuneet turvaamaan toimintansa mahdollisissa häiriötilanteissa. Kolmanneksella virastoista ei ole suunnitelmia tähän liittyen. Osa virastoista on nyt alkanut kehittää riskienhallintaansa. VTV esittää, että riskienhallintaa suunniteltaisiin jatkossa myös koko valtionhallinnon näkökulmasta.

Tyksin Kätilökuoro tuo joulun vähävaraisille lapsiperheille

Tyksin Kätilökuoro.

Tyksin Kätilökuoron perinteinen joulukonsertti pidetään tänä vuonna Turun Martinkirkossa torstaina 20. joulukuuta kello 18.

Kasvupalvelupilotti jatkaa Varsinais-Suomessa

Maakuntauudistuksen osana toteutettavaan kasvupalvelu-uudistukseen suunnitellaan pilotteja, joiden on tarkoitus käynnistyä ensi vuoden alkupuolella. Piloteissa kokeillaan uusia toimintatapoja, jotka sopivat tulevaan maakuntamalliin sekä uudistuvaan lainsäädäntöön. Uudistuksessa työnhakijoiden ja yritysten palvelujen järjestämisvastuu siirtyy ELY-keskuksilta ja TE-toimistoilta maakunnille vuoden 2021 alussa.

Palveluiden ulkomaankauppa jatkoi kasvuaan

Palveluiden tuonti ja vienti.

Palveluvienti kasvoi viisi prosenttia vuoden kolmannella neljänneksellä edellisvuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna. Palvelutuonti kasvoi kahdeksan prosenttia. Muita liike-elämän palveluita sekä myytiin että ostettiin enemmän kuin vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä, mikä selittää eniten sekä palveluviennin että -tuonnin kasvua. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tavaroiden ja palveluiden ulkomaankauppa -tilastosta, joka on osa maksutasetta.

Maakunnat tuottaisivat ensihoitopalvelun pääasiassa itse, mutta myös yksityiset toimijat voisivat tuottaa palveluja

Hallitus esittää terveydenhuoltolain ensihoitopalvelua koskeviin säännöksiin muutoksia, jotta ne vastaisivat maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen rakenteita.

Kristiinankadulla huoneistopalo, ensihoito tarkisti yhden henkilön voinnin

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Kristiinankadulla syttyi huoneistopalo lauantaina aamulla.

Joululaulut katkaisevat lahjakiireet Varissuon ostarilla

Annamaria Lehto.

Turun Katariinanseurakunta kokeilee tänä vuonna urbaania lähestymistapaa Kauneimpiin joululauluihin. Tapahtumapaikkana on Varissuon liikekeskuksen keskusaukion tuntumassa sijaitseva Kahvila A&B, jonne voi piipahtaa laulamaan vaikkapa ostosten lomassa keskiviikkona 19. joulukuuta kello 17–18.30.

Trafin sähköiset asiointipalvelut avattu osittain

Viestintävirasto on liikenne- ja viestintäministeriön pyynnöstä arvioinut Trafin sähköisiä asiointipalveluita ja erityisesti sitä, ovatko muut asiointipalvelut kuin kuljettajatietopalvelut käyttöönotettavissa laillisesti ja turvallisesti.

Eurojackpotissa yksi täysosuma

Eurojackpotin kierroksella 50/2018 löytyi yksi täysosuma. Kymmenen miljoonan euron potti osui Espanjaan.

Urheilu

Puukkokatsomo: Salibandyväen iso haaste

Lauri Stenfors.

Suomi juhli sunnuntaina toista peräkkäistä miesten maailmanmestaruutta. MM-finaalissa Ruotsi kaatui suorastaan suvereenilla esityksellä.

Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät.

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Montola ja Latonen tekivät jatkosopimuksen TPS:n kanssa

Joakim Latonen.

Jalkapallon Ykköseen valmistautuva TPS on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta. Keskikenttäpelaaja Juho Montola ja hyökkääjä Joakim Latonen jatkavat TPS:n riveissä kauden 2019 kattavalla jatkosopimuksella.

Petrus Palmu palaa TPS:aan

Petrus Palmu.

Turun Palloseura saa riveihinsä paluumuuttajan, kun viime kaudella TPS:n paidassa Liigan vuoden tulokkaaksi valittu Petrus Palmu , 21, liittyy mustavalkoisten riveihin loppukauden mittaisella lainasopimuksella.

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?