Katri Lauha, 106, on elänyt koko itsenäisen Suomen tarinan

Kohtuus elintavoissa ja pienistä asioista iloitseminen siivittävät hyvään elämään, Katri Lauha tiivistää. Kohtuus elintavoissa ja pienistä asioista iloitseminen siivittävät hyvään elämään, Katri Lauha tiivistää. Kuva: Jyrki Rekunen

Kerttulin vanhainkodissa on vietetty suurta merkkipäivää. Suomen tasavaltaa iäkkäämpi rouva istuu rauhallisessa huoneessaan kukkakimppujen keskellä. Katri Lauha, 106, rupattelee leppoisasti. Merikarvialla vuonna 1912 syntyneen Lauhan varhaislapsuus kului Suomen suuriruhtinaskunnassa. Varhaisin muistikuva lapsella oli iloisen välittömistä venäläisistä.

– Leipoivat limppuja ja lauloivat paljon, hän hymyilee.

– Muistan, kun ensimmäiset tiedot mullistuksista tulivat. Kotona puhuttiin tsaarin pakenemisesta ja vallankumouksesta. Venäläiset lähtivät Merikarvialta liukkaasti, eikä heitä sen koommin nähty seudulla.

Ensimmäisen maailmansodan melskeissä kasvanut Lauha vaistosi, että jotain suurta oli tekeillä. Suomi itsenäistyi ja elämä rauhoittui.

– Maata viljeltiin ja isä kalasti ahkerasti. Varhaisimmat työmuistoni liittyvät Merikarvialla sijainneeseen suolaamoon.

Turkuun kahdeksanlapsisen perheen kasvatti muutti 16-vuotiaana. Merikarvia ei tarjonnut tulevaisuutta ja suurempaan kaupunkiin oli suunnattava. Kotiapulaisen pesti siivitti elämään Turussa.

– Päivät kuluivat taloustöissä ahertaessa. Hoidin lapsia ja avustin keittiössä. Liikoja vapaita ei tuohon aikaan ollut.

– Joulut ovat jääneet hyvin mieleeni. Vaikka työtä oli herrasväen passaamisessa paljon, nautin hartaasta tunnelmasta. Laatikot, rosolli ja kinkku kuuluivat ehdottomasti juhlapöytään. Samoin lipeäkala. Sen katoamista nykypöydistä olen surrut, kertoo Lauha.

Aina välillä nuorta taloudenhoitajaa houkuteltiin Helsinkiin, mutta Turku piti pintansa.

– Tänne olin jo juurtunut ja lounaisessa rannikkokaupungissa syntyneenä mielistynyt mentaliteettiin.

Turusta Katri Lauha löysi myös aviomiehensä ja pari muutti yhteiseen kotiin Vähä-Hämeenkadulle, vain kivenheiton päähän nykyisestä kortteerista. Talvisodan syttyminen horjutti jälleen elämän tasapainoa Epävarmuus ja puute olivat päivittäin läsnä, mutta usko Suomen itsenäisyyteen ei horjunut.

Taistelut vaativat Katrilta henkilökohtaisen uhrin. Hänen poikansa sai surmansa sodan melskeissä.

Suomella on Katri Lauhan mielestä ollut hyviä presidenttejä. Vahvat J. K. Paasikivi ja Urho Kekkonen ovat tehneet häneen syvimmän vaikutuksen.

– Epävarmoina aikoina maan isän jämäkkyys korostuu. Suomi tarvitsee vahvan johtajan, joka omaa näköaloja kansainvälisestikin, näkee Lauha.

– Itsenäisyys on tärkeä asia. Nuorten tietämystä oman maan historiasta tulisi vahvistaa monikansallisuuden rinnalla. Juurten tunteminen auttaa ymmärtämään maamme asemaa maailmanpolitiikassa.

Kynttilöiden ohella musiikki virittää Katri Lauhan itsenäisyyspäivään.

– Maamme-laulun ohella Siniristilippumme kuuluu traditioihini.

Läheisen päiväkodin lapset onnittelivat laulaen päivänsankaria hänen merkkipäivänään.

Entä se pitkän iän salaisuus?

– Maltillisuus. Kohtuus niin elämässä kuin syömisessä. Paljon kalaa, vähän voita ja makeaa. Niukkuus on opettanut pitkäjänteiseksi. Vilpitön ilo pienistäkin asioista pitää pirteänä, 106-vuotias seniori tiivistää.

Timo Salmesmaa

Väinö Rahko jatkaa Loimussa ainakin kevääseen 2021

Väinö Rahko.

Lentopallon Mestaruusliigassa debytoinut 199-senttinen yleispelaaja Väinö Rahko , 18, on tehnyt kahden vuoden jatkosopimukseen kasvattajaseuransa kanssa. Rymättyläläislähtöinen tulevaisuuden nimi nähdään oranssissa paidassa vähintään kevääseen 2021 asti.

Uusi Tuomioistuinvirasto aloittaa vuonna 2020

Tuomioistuinvirasto aloittaa toimintansa vuonna 2020. Uudistuksen voimaantulo on tarkoitus vahvistaa tasavallan presidentin esittelyssä perjantaina.

Raakapuun reaalinen kantohinta nousi kuudella prosentilla

Metsäteollisuuden ostamaa puuta kirjautui tilastoon 51,5 miljoonaa kuutiometriä.

Viime vuotta leimasi yksityismetsistä ostetun raakapuun reaalisen kantohintatason selvä kallistuminen. Nousua oli kuusi prosenttia edellisvuodesta. Metsäteollisuus ostaa valtaosan yksityismetsien puusta pystykaupoilla, ja niiden osuus puukaupasta ylsi lähes 90 prosenttiin.

Merenkulun hiilidioksidipäästöjen tiedonkeruuta yhtenäistetään

Euroopan komissio on antanut ehdotuksen asetukseksi, joka yhtenäistää EU:n tietojen keruuta merenkulun hiilidioksidipäästöistä maailmanlaajuisen järjestelmän kanssa. Valtioneuvosto toimitti asetusta koskevan kirjelmän eduskunnalle torstaina.

Kenelle Junior Taito -palkinto?

Taitoliitto ja LähiTapiola jakavat toisen kerran nuorille taitajille suunnatun kädentaitojen palkinnon. Palkinnon voi saada 12–25-vuotias nuori käsityön tekijä tai ryhmä, joka harrastaa käsitöiden tekemistä ja saa iloa itse tekemisestä, on edistänyt jollain tavalla käsityön asiaa vaikkapa harrastuksessa, somessa tai opiskelussa.

Jo kerran viikossa tehty voimaharjoittelu hyödyttää iäkkäitä

Tuoreen tutkimuksen mukaan jo kerran viikossa tehty voimaharjoittelu kuntosalilla on hyödyllistä yli 65-vuotiaiden terveydelle. Hyödyt näkyivät veriarvojen, lihasvoiman ja henkisen hyvinvoinnin paranemisena.

Tietosuojavaltuutetun toimistolle ilmoitettu jo 2 700 henkilötietojen tietoturvaloukkausta

Organisaatioiden ilmoitusvelvollisuus alkoi toukokuussa 2018, kun EU:n yleistä tietosuoja-asetusta ryhdyttiin soveltamaan. Tietosuojavaltuutetun toimistossa on havaittu, että ilmoituskynnys vaihtelee organisaatioittain.

Suomalaisen rockjournalismin isä Waldemar Wallenius Vinyyli-iltamissa

Legendaarinen rockjournalisti Jukka ”Waldemar” Wallenius on Raision kaupunginkirjaston Vinyyli-iltamien vieraana maanantaina 4. maaliskuuta. Toimittaja Kimmo Lilja haastattelee suomalaisen rockjournalismin isää kello 18 musiikki- ja taideosastolla.

Raskaat ajoneuvoyhdistelmät kolaroivat kasitiellä

Raskas ajoneuvoyhdistelmä jäi lauantaina yöllä kello 1.20 kasitiellä paikalleen loivassa ylämäessä Laitilasta Turun suuntaan Ilomäentien kohdalla.

Urheilu

Väinö Rahko jatkaa Loimussa ainakin kevääseen 2021

Väinö Rahko.

Lentopallon Mestaruusliigassa debytoinut 199-senttinen yleispelaaja Väinö Rahko , 18, on tehnyt kahden vuoden jatkosopimukseen kasvattajaseuransa kanssa. Rymättyläläislähtöinen tulevaisuuden nimi nähdään oranssissa paidassa vähintään kevääseen 2021 asti.

Puukkokatsomo: Kuivin jaloin

Susanna Tapani, numero 77.

Naisten jääkiekon SM-liigaan täksi kaudeksi noussut TPS selvisi kaudesta lopulta kuivin jaloin, kun se onnistui välttämään karsinnat, mikä oli joukkueen tavoitteena.

Raision Loimun passari Kasper Vuorinen naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Lentopallon naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi on valittu Kasper Vuorinen . Raision Loimun passarina Mestaruusliigassa pelaava Vuorinen on opiskellut valmennusta Jyväskylän yliopistossa ja on hakenut valmennusoppia myös ulkomailta.

Jääkiekkoharrastuksen jatkumiseen vaikuttaa monta tekijää juniori-iässä

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kolmen vuoden seurantatutkimuksen mukaan 15-vuotiaana jääkiekkoa harrastaneista 60 prosenttia jatkoi lajia edelleen 18-vuotiaana. Alueelliset erot harrastuksen jatkumisessa olivat kuitenkin suuria vaihdellen 20–80 prosentin välillä. Mitä aikaisemmin jääkiekko oli aloitettu, sitä todennäköisempää oli harrastuksen jatkuminen.

Teemu Packalénin paluu häkkiin lähestyy

Teemu Packalén hioo parhaillaan huippukuntoa Montrealissa maineikkaalla Tristar-salilla. Miehen tähtäimessä on paluu tositoimiin vielä tänä keväänä.

Suomalainen vapaaotteluväki on joutunut odottamaan pitkään Teemu Packalénin paluuta tositoimiin. Turkulaisen edellisestä ottelusta tulee maaliskuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Tuolloin ottelu päättyi puolessa minuutissa tyrmäystappioon Marc Diakiesea vastaan.

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?