Pullantuoksuinen isä – Marko Rouvali löysi vanhempainvapaiden aikana tien uudelle urapolulle

Felix (vas.), Max ja Marko Rouvali juhlistivat isänpäivää. Felix (vas.), Max ja Marko Rouvali juhlistivat isänpäivää. Kuva: Marko Rouvalin arkisto

Suomessa isän on mahdollisuus jäädä kotiin hoitamaan lasta, mutta suurin osa äideistä jää kotiin. Tilastojen mukaan vuoden 2017 aikana vanhempainpäivärahaa sai lähes 61 200 isää, mutta vanhempainpäivärahapäivistä isien osuus oli 10 prosenttia.

Turkulainen Marko Rouvali, 32, päätti jo ennen toisen lapsen syntymää, että heidän perheensä kokeilisi vanhempien urapolun vuoksi hieman modernimpaa malli. Eli lopulta isä jäi kotiin ja äiti jatkoi työelämässä, koska äidin ura oli juuri hyvällä mallilla.

– Vanhemman pojan kanssa tehtiin se perinteinen malli, että äiti opiskeli ja minä pidin noin kahden kuukauden isyysloman. Olin neljä ensimmäistä kuukautta yhdessä vaimoni kanssa kotona, jonka jälkeen jäin virallisesti koti-isäksi. Olin yhteensä 14 kuukautta lapsen kanssa kotona lukien mukaan myös lomat. Aloitin kesäkuun puolessa välissä 2016, ja sitten palasin töihin syyskuun alussa 2017.

Sen hetkinen perheen työtilanne sai miettimään toisen lapsen kohdalla modernin perheen mallia.

– Olimme keskustelleet jo kauan ennen toisen lapsen syntymää asiasta. Äiti teki asiantuntijatyötä pienessä tiimissä, jolloin pitkän perhevapaan pitäminen olisi ollut erityisen haastavaa. Lisäksi halusin itse todella vahvasti olla kotona lapsen kanssa pitkään, joten asiaa ei tarvinnut pitkään edes pohtia.

Myös taloudelliset syyt vaikuttivat isän kotiin jäämiseen.

–  Vaimo tienasi enemmän. Ainahan puhutaan, että mies tienaa enemmän, mutta ei se aina ole niin. Vaimolla on joustava työ, ja kävimme perheen keskeen lounaalla viikottain, eli hän oli koko ajan mukana.

Työpaikalla suhtauduttiin hyvin perhevapaaseen.

– Silloinen työnantajani oli paras kaverini, joten minulle se oli ehkä helppoa. Hän kysyi, kuinka kauaksi aikaa haluan jäädä pois ja sanoin, että yli vuodeksi. Pitihän minun tilalleni toki palkata uusi työntekijä, jota itse koulutin.

Rouvali koki kotiin jäämisen lapsen kanssa myös hyväksi tavaksi miettiä omaa uraansa.

– Alunperin minun oli tarkoitus jatkaa töitä tehtaalla, jonne vielä palasinkin muutamaksi kuukaudeksi. Työpaikalle tuli isoja muutoksia, jolloin tein rohkean uramuutoksen.

Rouvali oli alkanut kirjoittaa Urbaani isä -blogia kotiin jäädessään. Hän pitää valokuvaamisesta, joten uusi ura löytyi sitä kautta.

– Löysin oman alani digitaalisen markkinoinnin parissa, joka on minun juttuni. Nyt kummallakin meistä vanhemmista on urakuviot selvillä. Lapsiluku on täynnä ja nyt on tarkoitus keskittyä uraan.

Rouvali suosittelisi myös muille isille tätä mallia, koska hänen mukaansa kokemus oli todella hyvä.

Marianne Rovio

Valtiontalouden tarkastusvirasto: Virastot varautuneet häiriötilanteisiin vaihtelevasti

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on arvioinut, miten hyvin valtion virastot ovat varautuneet turvaamaan toimintansa mahdollisissa häiriötilanteissa. Kolmanneksella virastoista ei ole suunnitelmia tähän liittyen. Osa virastoista on nyt alkanut kehittää riskienhallintaansa. VTV esittää, että riskienhallintaa suunniteltaisiin jatkossa myös koko valtionhallinnon näkökulmasta.

Tyksin Kätilökuoro tuo joulun vähävaraisille lapsiperheille

Tyksin Kätilökuoro.

Tyksin Kätilökuoron perinteinen joulukonsertti pidetään tänä vuonna Turun Martinkirkossa torstaina 20. joulukuuta kello 18.

Kasvupalvelupilotti jatkaa Varsinais-Suomessa

Maakuntauudistuksen osana toteutettavaan kasvupalvelu-uudistukseen suunnitellaan pilotteja, joiden on tarkoitus käynnistyä ensi vuoden alkupuolella. Piloteissa kokeillaan uusia toimintatapoja, jotka sopivat tulevaan maakuntamalliin sekä uudistuvaan lainsäädäntöön. Uudistuksessa työnhakijoiden ja yritysten palvelujen järjestämisvastuu siirtyy ELY-keskuksilta ja TE-toimistoilta maakunnille vuoden 2021 alussa.

Palveluiden ulkomaankauppa jatkoi kasvuaan

Palveluiden tuonti ja vienti.

Palveluvienti kasvoi viisi prosenttia vuoden kolmannella neljänneksellä edellisvuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna. Palvelutuonti kasvoi kahdeksan prosenttia. Muita liike-elämän palveluita sekä myytiin että ostettiin enemmän kuin vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä, mikä selittää eniten sekä palveluviennin että -tuonnin kasvua. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tavaroiden ja palveluiden ulkomaankauppa -tilastosta, joka on osa maksutasetta.

Maakunnat tuottaisivat ensihoitopalvelun pääasiassa itse, mutta myös yksityiset toimijat voisivat tuottaa palveluja

Hallitus esittää terveydenhuoltolain ensihoitopalvelua koskeviin säännöksiin muutoksia, jotta ne vastaisivat maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen rakenteita.

Kristiinankadulla huoneistopalo, ensihoito tarkisti yhden henkilön voinnin

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Kristiinankadulla syttyi huoneistopalo lauantaina aamulla.

Joululaulut katkaisevat lahjakiireet Varissuon ostarilla

Annamaria Lehto.

Turun Katariinanseurakunta kokeilee tänä vuonna urbaania lähestymistapaa Kauneimpiin joululauluihin. Tapahtumapaikkana on Varissuon liikekeskuksen keskusaukion tuntumassa sijaitseva Kahvila A&B, jonne voi piipahtaa laulamaan vaikkapa ostosten lomassa keskiviikkona 19. joulukuuta kello 17–18.30.

Trafin sähköiset asiointipalvelut avattu osittain

Viestintävirasto on liikenne- ja viestintäministeriön pyynnöstä arvioinut Trafin sähköisiä asiointipalveluita ja erityisesti sitä, ovatko muut asiointipalvelut kuin kuljettajatietopalvelut käyttöönotettavissa laillisesti ja turvallisesti.

Eurojackpotissa yksi täysosuma

Eurojackpotin kierroksella 50/2018 löytyi yksi täysosuma. Kymmenen miljoonan euron potti osui Espanjaan.

Urheilu

Puukkokatsomo: Salibandyväen iso haaste

Lauri Stenfors.

Suomi juhli sunnuntaina toista peräkkäistä miesten maailmanmestaruutta. MM-finaalissa Ruotsi kaatui suorastaan suvereenilla esityksellä.

Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät.

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Montola ja Latonen tekivät jatkosopimuksen TPS:n kanssa

Joakim Latonen.

Jalkapallon Ykköseen valmistautuva TPS on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta. Keskikenttäpelaaja Juho Montola ja hyökkääjä Joakim Latonen jatkavat TPS:n riveissä kauden 2019 kattavalla jatkosopimuksella.

Petrus Palmu palaa TPS:aan

Petrus Palmu.

Turun Palloseura saa riveihinsä paluumuuttajan, kun viime kaudella TPS:n paidassa Liigan vuoden tulokkaaksi valittu Petrus Palmu , 21, liittyy mustavalkoisten riveihin loppukauden mittaisella lainasopimuksella.

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?