Pullantuoksuinen isä – Marko Rouvali löysi vanhempainvapaiden aikana tien uudelle urapolulle

Felix (vas.), Max ja Marko Rouvali juhlistivat isänpäivää. Felix (vas.), Max ja Marko Rouvali juhlistivat isänpäivää. Kuva: Marko Rouvalin arkisto

Suomessa isän on mahdollisuus jäädä kotiin hoitamaan lasta, mutta suurin osa äideistä jää kotiin. Tilastojen mukaan vuoden 2017 aikana vanhempainpäivärahaa sai lähes 61 200 isää, mutta vanhempainpäivärahapäivistä isien osuus oli 10 prosenttia.

Turkulainen Marko Rouvali, 32, päätti jo ennen toisen lapsen syntymää, että heidän perheensä kokeilisi vanhempien urapolun vuoksi hieman modernimpaa malli. Eli lopulta isä jäi kotiin ja äiti jatkoi työelämässä, koska äidin ura oli juuri hyvällä mallilla.

– Vanhemman pojan kanssa tehtiin se perinteinen malli, että äiti opiskeli ja minä pidin noin kahden kuukauden isyysloman. Olin neljä ensimmäistä kuukautta yhdessä vaimoni kanssa kotona, jonka jälkeen jäin virallisesti koti-isäksi. Olin yhteensä 14 kuukautta lapsen kanssa kotona lukien mukaan myös lomat. Aloitin kesäkuun puolessa välissä 2016, ja sitten palasin töihin syyskuun alussa 2017.

Sen hetkinen perheen työtilanne sai miettimään toisen lapsen kohdalla modernin perheen mallia.

– Olimme keskustelleet jo kauan ennen toisen lapsen syntymää asiasta. Äiti teki asiantuntijatyötä pienessä tiimissä, jolloin pitkän perhevapaan pitäminen olisi ollut erityisen haastavaa. Lisäksi halusin itse todella vahvasti olla kotona lapsen kanssa pitkään, joten asiaa ei tarvinnut pitkään edes pohtia.

Myös taloudelliset syyt vaikuttivat isän kotiin jäämiseen.

–  Vaimo tienasi enemmän. Ainahan puhutaan, että mies tienaa enemmän, mutta ei se aina ole niin. Vaimolla on joustava työ, ja kävimme perheen keskeen lounaalla viikottain, eli hän oli koko ajan mukana.

Työpaikalla suhtauduttiin hyvin perhevapaaseen.

– Silloinen työnantajani oli paras kaverini, joten minulle se oli ehkä helppoa. Hän kysyi, kuinka kauaksi aikaa haluan jäädä pois ja sanoin, että yli vuodeksi. Pitihän minun tilalleni toki palkata uusi työntekijä, jota itse koulutin.

Rouvali koki kotiin jäämisen lapsen kanssa myös hyväksi tavaksi miettiä omaa uraansa.

– Alunperin minun oli tarkoitus jatkaa töitä tehtaalla, jonne vielä palasinkin muutamaksi kuukaudeksi. Työpaikalle tuli isoja muutoksia, jolloin tein rohkean uramuutoksen.

Rouvali oli alkanut kirjoittaa Urbaani isä -blogia kotiin jäädessään. Hän pitää valokuvaamisesta, joten uusi ura löytyi sitä kautta.

– Löysin oman alani digitaalisen markkinoinnin parissa, joka on minun juttuni. Nyt kummallakin meistä vanhemmista on urakuviot selvillä. Lapsiluku on täynnä ja nyt on tarkoitus keskittyä uraan.

Rouvali suosittelisi myös muille isille tätä mallia, koska hänen mukaansa kokemus oli todella hyvä.

Marianne Rovio

Uusi Tuomioistuinvirasto aloittaa vuonna 2020

Tuomioistuinvirasto aloittaa toimintansa vuonna 2020. Uudistuksen voimaantulo on tarkoitus vahvistaa tasavallan presidentin esittelyssä perjantaina.

Raakapuun reaalinen kantohinta nousi kuudella prosentilla

Metsäteollisuuden ostamaa puuta kirjautui tilastoon 51,5 miljoonaa kuutiometriä.

Viime vuotta leimasi yksityismetsistä ostetun raakapuun reaalisen kantohintatason selvä kallistuminen. Nousua oli kuusi prosenttia edellisvuodesta. Metsäteollisuus ostaa valtaosan yksityismetsien puusta pystykaupoilla, ja niiden osuus puukaupasta ylsi lähes 90 prosenttiin.

Merenkulun hiilidioksidipäästöjen tiedonkeruuta yhtenäistetään

Euroopan komissio on antanut ehdotuksen asetukseksi, joka yhtenäistää EU:n tietojen keruuta merenkulun hiilidioksidipäästöistä maailmanlaajuisen järjestelmän kanssa. Valtioneuvosto toimitti asetusta koskevan kirjelmän eduskunnalle torstaina.

Kenelle Junior Taito -palkinto?

Taitoliitto ja LähiTapiola jakavat toisen kerran nuorille taitajille suunnatun kädentaitojen palkinnon. Palkinnon voi saada 12–25-vuotias nuori käsityön tekijä tai ryhmä, joka harrastaa käsitöiden tekemistä ja saa iloa itse tekemisestä, on edistänyt jollain tavalla käsityön asiaa vaikkapa harrastuksessa, somessa tai opiskelussa.

Jo kerran viikossa tehty voimaharjoittelu hyödyttää iäkkäitä

Tuoreen tutkimuksen mukaan jo kerran viikossa tehty voimaharjoittelu kuntosalilla on hyödyllistä yli 65-vuotiaiden terveydelle. Hyödyt näkyivät veriarvojen, lihasvoiman ja henkisen hyvinvoinnin paranemisena.

Tietosuojavaltuutetun toimistolle ilmoitettu jo 2 700 henkilötietojen tietoturvaloukkausta

Organisaatioiden ilmoitusvelvollisuus alkoi toukokuussa 2018, kun EU:n yleistä tietosuoja-asetusta ryhdyttiin soveltamaan. Tietosuojavaltuutetun toimistossa on havaittu, että ilmoituskynnys vaihtelee organisaatioittain.

Suomalaisen rockjournalismin isä Waldemar Wallenius Vinyyli-iltamissa

Legendaarinen rockjournalisti Jukka ”Waldemar” Wallenius on Raision kaupunginkirjaston Vinyyli-iltamien vieraana maanantaina 4. maaliskuuta. Toimittaja Kimmo Lilja haastattelee suomalaisen rockjournalismin isää kello 18 musiikki- ja taideosastolla.

Raskaat ajoneuvoyhdistelmät kolaroivat kasitiellä

Raskas ajoneuvoyhdistelmä jäi lauantaina yöllä kello 1.20 kasitiellä paikalleen loivassa ylämäessä Laitilasta Turun suuntaan Ilomäentien kohdalla.

Tulipalo tuhosi kerrostalohuoneiston keittiön Pernossa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kolmannen kerroksen huoneiston keittiöstä syttyi huoneistopalo myöhään perjantai-iltana Ankkurikylänkadulla Pernossa.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kuivin jaloin

Susanna Tapani, numero 77.

Naisten jääkiekon SM-liigaan täksi kaudeksi noussut TPS selvisi kaudesta lopulta kuivin jaloin, kun se onnistui välttämään karsinnat, mikä oli joukkueen tavoitteena.

Raision Loimun passari Kasper Vuorinen naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Lentopallon naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi on valittu Kasper Vuorinen . Raision Loimun passarina Mestaruusliigassa pelaava Vuorinen on opiskellut valmennusta Jyväskylän yliopistossa ja on hakenut valmennusoppia myös ulkomailta.

Jääkiekkoharrastuksen jatkumiseen vaikuttaa monta tekijää juniori-iässä

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kolmen vuoden seurantatutkimuksen mukaan 15-vuotiaana jääkiekkoa harrastaneista 60 prosenttia jatkoi lajia edelleen 18-vuotiaana. Alueelliset erot harrastuksen jatkumisessa olivat kuitenkin suuria vaihdellen 20–80 prosentin välillä. Mitä aikaisemmin jääkiekko oli aloitettu, sitä todennäköisempää oli harrastuksen jatkuminen.

Teemu Packalénin paluu häkkiin lähestyy

Teemu Packalén hioo parhaillaan huippukuntoa Montrealissa maineikkaalla Tristar-salilla. Miehen tähtäimessä on paluu tositoimiin vielä tänä keväänä.

Suomalainen vapaaotteluväki on joutunut odottamaan pitkään Teemu Packalénin paluuta tositoimiin. Turkulaisen edellisestä ottelusta tulee maaliskuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Tuolloin ottelu päättyi puolessa minuutissa tyrmäystappioon Marc Diakiesea vastaan.

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Åboraakkeli: Huuhkajat laskeutuvat Kupittaalle?

Päävalmentaja Markku Kanerva ja Huuhkajat valmistautuivat Kupittaalla Turkki-otteluun lokakuussa 2017.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taival EM-karsinnoissa alkaa runsaan kuukauden kuluttua. Tänä vuonna Suomi pelaa kymmenen karsintaottelua, joista viisi kotikentällä. Bosnia-Hertsegovina, Kreikka ja Italia kohdataan varmuudella Tampereella, mutta lokakuun Armenia-ottelun ja marraskuun Liechtenstein-ottelun pelipaikkaa ei ole vielä päätetty.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?