Saara-Sofia Sirén kravattipuvussa Linnan juhliin

Saara-Sofia Sirén. Saara-Sofia Sirén. Kuva: Jari Laurikko

Kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.) luottaa myös tänä vuonna kierrätysmateriaaleihin ja paikallisten pienyrittäjien osaamiseen. Sirénin tämän vuoden Linnan juhlien puvusta vastaa Miia Aaltonen turkulaisesta Tyyki Designista.

– Pidän ajatuksesta, että pukuni kautta voin nostaa esille itselleni tärkeitä aiheita. Tämän vuoden puvussa on viitteitä kiertotalouden ja tasa-arvon edistämiseen, Sirén kertoo blogissaan.

Puvun valmistuksessa on käytetty 60 erilaista, kierrätettyä solmiota. Solmiot on kerätty kierrätyskeskuksista, second hand -kaupoista sekä saatu lahjoituksena. Materiaalien kerääminen ja työstäminen ei ole ollut ihan yksinkertaista.

– Haastavaa oli löytää juuri samansävyiset tummansiniset kravatit. Puvun työstäminen oli suhteellisen työlästä, koska siinä on paljon sommittelun ja pieniä paloja. Vaate on myös aika painava ja sisältää monta, monta metriä silkkiä. Mutta ihanan haastava työ ja lopputulos on näyttävä ja eläväinen, puvun suunnittelut ja ommellut Miia Aaltonen summaa.

Myös Sirénin juhlissa käyttämät korut ovat kotimaista käsityötä. Korvakorut on valmistanut mynämäkeläinen yrittäjä Mari Ruohomäki Namu Jewellerystä.

– Halusin suunnitella Saara-Sofialle pelkistetyt ja elegantit korut, joiden pystysuorat linjat täydentävät hänen upeaa asuaan. Materiaalina käytin kierrätyshopeaa, joka sopii vuoden teemaan oivallisesti, Ruohomäki kertoo.

Sirén avaa blogissaan myös ajatuksiaan Linnan juhlien ulkonäkökeskeisyydestä.

– Mielestäni turhankin suuri huomio linnan juhlissa keskittyy osallistujien ulkonäköön. Ei itsenäisyyspäivän juhlistamisessa ole kysymys pukujen näyttävyydestä – vielä vähemmän kantajiensa ulkonäön arvostelusta”, Sirén toteaa.

Sirén toivoo, että pukujen kommentoinnista keskityttäisiin mokien sijasta onnistumisiin ja kehuihin. Hän myös näkee juhlan mahdollisuutena viestiä pukuvalintojen kautta.

– Kaikki pukuni ovat olleet kestävästi toteutettuja, paikallisten pienyrittäjien taidonnäytteitä. Olen antanut ammattilaisille vapaat kädet, mutta toivonut puvun ilmentävän teemoja, joita politiikassa edistän, Sirén summaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Saara-Sofia Sirénin juhlapuku on tehty kravateista. Sen suunnittelee Miia Aaltonen.
Saara-Sofia Sirénin juhlapuku on tehty kravateista. Sen suunnittelee Miia Aaltonen. Kuva: Tyyki Design
Korvakorut on valmistanut mynämäkeläinen yrittäjä Mari Ruohomäki Namu Jewellerystä.
Korvakorut on valmistanut mynämäkeläinen yrittäjä Mari Ruohomäki Namu Jewellerystä. Kuva: Namu Jewellery

Valtiontalouden tarkastusvirasto: Virastot varautuneet häiriötilanteisiin vaihtelevasti

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on arvioinut, miten hyvin valtion virastot ovat varautuneet turvaamaan toimintansa mahdollisissa häiriötilanteissa. Kolmanneksella virastoista ei ole suunnitelmia tähän liittyen. Osa virastoista on nyt alkanut kehittää riskienhallintaansa. VTV esittää, että riskienhallintaa suunniteltaisiin jatkossa myös koko valtionhallinnon näkökulmasta.

Tyksin Kätilökuoro tuo joulun vähävaraisille lapsiperheille

Tyksin Kätilökuoro.

Tyksin Kätilökuoron perinteinen joulukonsertti pidetään tänä vuonna Turun Martinkirkossa torstaina 20. joulukuuta kello 18.

Kasvupalvelupilotti jatkaa Varsinais-Suomessa

Maakuntauudistuksen osana toteutettavaan kasvupalvelu-uudistukseen suunnitellaan pilotteja, joiden on tarkoitus käynnistyä ensi vuoden alkupuolella. Piloteissa kokeillaan uusia toimintatapoja, jotka sopivat tulevaan maakuntamalliin sekä uudistuvaan lainsäädäntöön. Uudistuksessa työnhakijoiden ja yritysten palvelujen järjestämisvastuu siirtyy ELY-keskuksilta ja TE-toimistoilta maakunnille vuoden 2021 alussa.

Palveluiden ulkomaankauppa jatkoi kasvuaan

Palveluiden tuonti ja vienti.

Palveluvienti kasvoi viisi prosenttia vuoden kolmannella neljänneksellä edellisvuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna. Palvelutuonti kasvoi kahdeksan prosenttia. Muita liike-elämän palveluita sekä myytiin että ostettiin enemmän kuin vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä, mikä selittää eniten sekä palveluviennin että -tuonnin kasvua. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tavaroiden ja palveluiden ulkomaankauppa -tilastosta, joka on osa maksutasetta.

Maakunnat tuottaisivat ensihoitopalvelun pääasiassa itse, mutta myös yksityiset toimijat voisivat tuottaa palveluja

Hallitus esittää terveydenhuoltolain ensihoitopalvelua koskeviin säännöksiin muutoksia, jotta ne vastaisivat maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen rakenteita.

Kristiinankadulla huoneistopalo, ensihoito tarkisti yhden henkilön voinnin

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Kristiinankadulla syttyi huoneistopalo lauantaina aamulla.

Joululaulut katkaisevat lahjakiireet Varissuon ostarilla

Annamaria Lehto.

Turun Katariinanseurakunta kokeilee tänä vuonna urbaania lähestymistapaa Kauneimpiin joululauluihin. Tapahtumapaikkana on Varissuon liikekeskuksen keskusaukion tuntumassa sijaitseva Kahvila A&B, jonne voi piipahtaa laulamaan vaikkapa ostosten lomassa keskiviikkona 19. joulukuuta kello 17–18.30.

Trafin sähköiset asiointipalvelut avattu osittain

Viestintävirasto on liikenne- ja viestintäministeriön pyynnöstä arvioinut Trafin sähköisiä asiointipalveluita ja erityisesti sitä, ovatko muut asiointipalvelut kuin kuljettajatietopalvelut käyttöönotettavissa laillisesti ja turvallisesti.

Eurojackpotissa yksi täysosuma

Eurojackpotin kierroksella 50/2018 löytyi yksi täysosuma. Kymmenen miljoonan euron potti osui Espanjaan.

Urheilu

Puukkokatsomo: Salibandyväen iso haaste

Lauri Stenfors.

Suomi juhli sunnuntaina toista peräkkäistä miesten maailmanmestaruutta. MM-finaalissa Ruotsi kaatui suorastaan suvereenilla esityksellä.

Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät.

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Montola ja Latonen tekivät jatkosopimuksen TPS:n kanssa

Joakim Latonen.

Jalkapallon Ykköseen valmistautuva TPS on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta. Keskikenttäpelaaja Juho Montola ja hyökkääjä Joakim Latonen jatkavat TPS:n riveissä kauden 2019 kattavalla jatkosopimuksella.

Petrus Palmu palaa TPS:aan

Petrus Palmu.

Turun Palloseura saa riveihinsä paluumuuttajan, kun viime kaudella TPS:n paidassa Liigan vuoden tulokkaaksi valittu Petrus Palmu , 21, liittyy mustavalkoisten riveihin loppukauden mittaisella lainasopimuksella.

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?