Neulootikkojen taivas on kotiutunut hyvin Linnankadulle

Michelle Virtanen (vas.) ja Laura Pelkonen korostavat yritystoiminnassaan eettisyyttä ja tuotteiden alkuperän jäljitettävyyttä. Michelle Virtanen (vas.) ja Laura Pelkonen korostavat yritystoiminnassaan eettisyyttä ja tuotteiden alkuperän jäljitettävyyttä. Kuva: Michelle Virtanen

Linnankadulle ydinkeskustaan avattiin alkukesästä uusi neulontatarvikkeiden erikoisliike ILO Knitting Shop, jonka valikoimista löytyy myös erikoislankoja sekä lahjatavaroita. ILO aloitti toimintansa kaksi vuotta sitten Salossa, mutta kun Turusta löytyi sopivan kokoinen liiketila ja vieläpä erinomaiselta paikalta, lähti lankakuorma kohti länttä toukokuussa.

Liiketoimintaa pyörittävät Laura Pelkonen ja Michelle Virtanen. Pelkonen vastaa hallinnosta ja liikkeen asiakaspalvelusta, Yhdysvalloista kotoisin oleva Virtanen puolestaan kaikesta markkinointiin liittyvästä.

Virtasen Suomeen lennätti muusikkoaviomies Ville Virtanen, joka tunnetaan varmaankin paremmin nimellä Darude.

Liikkeen ovi käy tavallisena arkiaamupäivänä koko ajan ja lankojen ympärillä käy armoton kuhina. Eräs ”neulootikoksi” tunnustautuva asiakas kertoo tulevansa vaan katselemaan, mutta hän myöntää jo seuraavassa sivulauseessa, että ”varmaan taas jotain lähtee mukaankin.”

ILO on ottanut ilolla vastaan sen, että iso osa Turun bussiliikenteestä kulkee nyt Linnankadun kautta.

– Meillä on oma valikoimamme laadukkaita neulontalankoja. Osa on käsin värjättyjä ja iso osa on pienten tavarantoimittajien tuotteita. Langat ovat villaa tai villasekoitteita, siis luonnonkuituja. Kaikki on eettisesti kestävää ja toimittajamme pystyvät jäljittämään lankojen alkuperän, Pelkonen painottaa.

Osa langoista on kotimaista tuotantoa, mutta ILO harjoittaa myös maahantuontia. Muutamat Yhdysvalloista tulevat langat ovat uniikkeja koko Euroopan markkinoilla. Laatutavaraa hankitaan myös Norjasta, Tanskasta, Irlannista sekä Uruguaysta.

ILO kokoaa neulootikkoja myös yhteen, sillä liikkeessä järjestetään kaksi kertaa kuussa vapaamuotoisia kaikille avoimia neulontatapaamisia. Tarkemmat ajankohdat selviävät kuukausittain Instagramista ja Facebookista, mutta tapahtumat ajoittuvat aina yhdelle arki-illalle sekä yhdelle lauantaille.

– Meillä on liikkeessä tilaa näitä tapahtumia varten, niissä samanhenkiset ihmiset pääsevät vaihtamaan ajatuksia keskenään. Meiltä saavat palvelua myös vähän kokemattomammat neulojat ja vastaavasti järjestämme kursseja sellaisille harrastajille, jotka haluavat syventää taitojaan, Pelkonen muistuttaa.

ILO:lla on myös oma verkkokauppa, josta löytyy koko tuotevalikoima. Tavaraa lähtee matkaan pitkin viikkoa aina Lappia ja ulkomaita myöden.

Heikki Möttönen

Kuva: Michelle Virtanen

Vajaa viidesosa suomalaisista luottaa maan hallituksen talouslinjauksiin, enemmistö epäilee

Vain viidesosa (19 %) suomalaisista uskoo työllisyys- ja talouskasvun riittävän paikkaamaan julkisen talouden 1,2 miljardin pysyvien menojen lisäyksen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Enemmistö (52 %) on epäileväinen ja reilu neljännes (28 %) ei pysty ottamaan kantaa.

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

THL: Saattohoitoa ei saa kotiin riittävästi, päivystys ja sairaalat joutuvat paikkaamaan tilannetta

Kotihoidon asiakkaat käyvät elämänsä loppuvaiheessa usein päivystyksessä ja sairaalassa. Vuonna 2016 kotihoidon asiakkaista 90 prosenttia oli ollut sairaalassa kolmen kuukauden aikana ennen kuolemaansa ja 70 prosenttia oli käyttänyt päivystyspalveluja.

Lapset pois laitoksista

Lastensuojelun räikeät epäkohdat ovat nousseet kansan tietoisuuteen. Olisi jo aika tehdä asialle jotain ja päästää lapset pois laitoksista läheisten hoiviin. Vangitkin pääsevät vankilasta pois rangaistuksen kärsittyään, mutta lapset saattavat joutua olemaan lastensuojelun asiakkaana koko ikänsä, 18:sta ikävuoteen saakka.

Asfaltointi haittaa liikennettä Satakunnantiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Satakunnantiellä 16.–18. heinäkuuta. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Syksyn opintolainan voi nostaa elokuun alusta alkaen

Kela on tarkistanut opintojaan jatkavien opintolainat lukuvuodeksi 2019–20. Seuraavan lukuvuoden lainatakauspäätökset on lähetetty 115 925 opiskelijalle. Opintolainan ensimmäisen erän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen.

Kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat viime vuonna saaristossa

Monien mökkipaikkakuntien pakkauskeräyksessä näkyy erityisesti mökkiläisten saapuminen mökeille ja paluu takaisin kotiin.

Suomen suosituimpien kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat asustelevat kesäisin saaristossa. Kemiönsaarella kerättiin kesäkuukausina huimat 9,5 kiloa ja Paraisilla 7,7 kiloa pakkausjätettä asukasta kohti. Sisämaassa hyväksi kolmoseksi sijoittuu Savonlinna, jossa kerättiin pakkausjätettä seitsemän kiloa asukasta kohti.

Kansainvälisen verkoston vapaaehtoiset kunnostamaan Kauppilan Umpipihan pärekattoja ja riukuaitoja

John Björkman.

Laitilalaisessa museokohteessa Kauppilan Umpipihalla järjestetään 21. heinäkuuta alkaen lähes kaksi viikkoa kestävä European Heritage Volunteers verkoston vapaaehtoisleiri. Leirin aikana kunnostetaan museokohteeseen kuuluvia pärekattoja ja riukuaitoja sekä maalataan rakennuksia punamultamaalilla.

Kymppitiellä päällystystöitä Ravattulan ja Liedon välillä

Tällä viikolla tehdään päällystystöitä kymppitiellä Ravattulan ja Liedon välillä. Päällystystyöt alkavat kymppitiellä Hakkisten ja Liedon keskustan välillä tiistaina 16. heinäkuuta kello 18:n jälkeen.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.