Pylly ylös -hanke panee opiskelijat liikkeelle

Pylly ylös -hanke kannustaa luennoitsijoita vetämään taukoliikuntaa. Pylly ylös -hanke kannustaa luennoitsijoita vetämään taukoliikuntaa. Kuva: Turun yliopisto

Korkeakouluopiskelijat istuvat pahimmillaan jopa 11 tuntia vuorokaudessa. Opiskelu vaatii valtavan määrän lukemista ja kuuntelua, joka pitää monet kiinni penkissä tunti toisensa perään. Turun yliopiston ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön Pylly ylös -hanke haluaa ravistella tiukkaan juurtunutta istumiskulttuuria ja saada opiskelijat sekä korkeakoulujen henkilökunta lisäämään päivittäistä aktiivisuutta.

– Olen mukana YTHS:n terveystyöryhmässä yliopiston liikuntapalveluiden edustajana. Ideoimme Pylly ylös -hanketta yhdessä ryhmään kuuluvan fysioterapeutti Anne Frimanin kanssa. Esittelimme hankkeen yliopiston johdolle, joka otti sen alusta lähtien hyvin vastaan, kertoo hankkeesta yliopiston puolesta vastannut korkeakoulujen liikuntapalvelu CampusSportin liikuntasuunnittelija Teija Hakala.

Pylly ylös -hanke alkoi vuonna 2014 ja jatkui aktiivisena vuoteen 2016 asti. Hyviä käytäntöjä kehitetään kuitenkin edelleen ja hanketta esitellään yliopiston tapahtumissa muutamia kertoja vuodessa. Hankkeen logokuva näkyy yliopiston arjessa eri kampuksilla ja muistuttaa osaltaan istumisen vähentämisen tärkeydestä. Tämä olikin hankkeen ensisijainen tavoite.

– Liiallisella istumisella on monia negatiivisia seurauksia. Aineenvaihdunta heikkenee ja riski sairastua moniin yleisiin kansantauteihin kasvaa. Myös ylipainoa kertyy helpommin runsaasti istuville.

Pylly ylös -hanke sai vuonna 2015 kansainvälistä tunnustusta Euroopan korkeakoulujen liikuntatoimijoiden parhaana hankkeena. Hankkeen puitteissa on tahdottu muuttaa kulttuuria, jossa istuminen on normi ja seisominen jotakin epätavallista, jopa häiriöllistä. Teija Hakala muistuttaa istumisen vähentämisen olevan ensisijaisesti jokaisen omalla vastuulla. Olemme niin tottuneita istumaan päivittäisissä tilanteissa, ettemme tule useinkaan edes ajatelleeksi muita vaihtoehtoja. Istumisen vähentäminen vaatiikin tietoista huomion kiinnittämistä asiaan.

Turun yliopiston opiskelijoilta hankkeen aikana tehdyssä kyselyssä selvisi heidän toivovan lisää mahdollisuuksia opiskella seisten erityisesti luentosaleihin ja kampusalueen kirjastoihin. Luentosalit ovat nykyisellään ahtaita ja yksittäinen opiskelija kokee herkästi seisomaan nousemisen kesken luennon sosiaalisesti kiusalliseksi. Joidenkin luentosalien takaosaan on saatu muutamia seisomapisteitä. Nämä ovat kuitenkin hyvin rajallisia. Luennoitsijoita onkin kannustettu Pylly ylös -hankkeessa vetämään opiskelijoille taukojumppia. Liikunnan lisääminen ja istumisen vähentäminen parantavat myös oppimistuloksia.

– Kaikille luennoitsijoille ei välttämättä ole luontevaa vetää taukoliikuntaa, mutta jo se, että luennoitsija mainitsee luennon alkaessa seisomisen ja jaloittelun olevan sallittua auttaa opiskelijoita hyödyntämään tätä mahdollisuutta. Opetushenkilökunnalle on myös jaettu Pylly ylös -kuvia, joita voi laittaa luentoesitysten väliin, Hakala sanoo.

Aktiivisuuden lisääminen opiskelu- ja työarjessa on lopulta kiinni pienistä asioista. Hakala nimeää esimerkiksi portaiden käyttämisen hissin sijasta, pienten jaloittelutaukojen pitämisen työskentelyn välissä sekä kasvokkaisen kohtaamisen merkityksen. Sähköpostin lähettämisen sijaan voi kävellä kollegan luokse kertomaan asiansa.

– Olemme saaneet myös äskettäin tiedekuntarakennus Educariumin eri kerroksiin taukoliikuntavälineitä, joita toivomme käytettävän ahkerasti.

Tiina Pitkänen

Vikingloton potti kohoaa 8,6 miljoonaan euroon

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 3/2019 yhtään täysosumaa. Ensi viikon arvonnassa on jaossa 8,6 miljoonan euron potti.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä kasvoi 7,6 prosenttia

Velkajärjestelyä hakeneet ikäryhmittäin 2014–2018.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan viime vuonna käräjäoikeuksiin jätettiin 4 533 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 321 kappaletta (7,6 prosenttia) enemmän kuin vuotta aiemmin.

TS: Turvaverkko esti miehen putoamisen Aurajokeen

Mies oli vähällä pudota Aurajokeen keskiviikkoiltana, kertoo Turun Sanomat . Rannalla ollut mies horjahti ja putosi joen reunaan kiinnitettyyn turvaverkkoon.

Kolmikantainen työryhmä palkka-avoimuuden vahvistamiseksi

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut kolmikantaisen työryhmän käsittelemään palkka-avoimuutta. Työryhmän tehtävänä on tarkastella tasa-arvonäkökulmasta, miten palkkauksen avoimuutta tulisi lisätä, jotta palkkatasa-arvo saavutettaisiin.

Turun tuomiokirkon pääurut hiljenevät, remontti valmis pääsiäiseksi

Tuomiokirkon 81-äänikertaiset urut ovat vuodelta 1980 ja Urkurakentamo Veikko Virtasen valmistamat.

Turun tuomiokirkon pääurut menevät remonttiin 21. tammikuuta alkaen. Remontti valmistuu pääsiäiseksi.

Rintaimplantin ja imusolmukesyövän yhteyttä selvitetään

Viime vuosina on havaittu, että rintaimplanttien ja imusolmukesyövän (lymfooman) välillä saattaa olla yhteys. Joillakin hyvin harvoilla potilailla on todettu anaplastinen suurisoluinen imusolmukesyöpä (BIA-ALCL), joka on non-Hodgkinin lymfooman eli imusolmukesyövän alatyyppi. Tapauksia on todettu jonkin verran enemmän potilailla, joille on laitettu karheapintainen implantti.

Ahkeria kasvisten käyttäjiä väestöstä noin viidennes

Suurin osa suomalaisista syö vain 100–300 grammaa hedelmiä, vihanneksia ja marjoja päivittäin.

Kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen, kulutuksen toivotaan kasvavan vuoden 2019 aikana. Ruokailun ympäristövaikutukset, kuluttajien terveystietoisuus ja kiinnostus eläinten suojeluun innostavat yhä useampaa kuluttajaa panostamaan kasvispainotteiseen ruokavalioon.

Selvityshenkilö: Asenteet suurin este omaishoidon ja ansiotyön yhdistämisessä, ei lainsäädäntö

Suomessa on jo tarjolla paljon keinoja helpottaa omaishoidon ja ansiotyön yhdistämistä, mutta niitä ei ole otettu riittävästi käyttöön. Syinä ovat tiedon puute ja asenteet työpaikoilla, toteaa omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamista selvittänyt apulaisprofessori Laura Kalliomaa-Puha Tampereen yliopistosta.

Kasvihuonekaasujen nettonielu kasvoi kymmenellä prosentilla

Maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsätalous –sektorin kasvihuonekaasupäästöjen ja –poistumien summa vuosina 1990-2017 (milj. tonnia CO2-ekv). Negatiiviset luvut ilmaisevat poistumia ilmakehästä eli sektori toimii hiilen nettonieluna.

Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan vuoden 2017 maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsätalous (LULUCF) -sektorin kasvihuonekaasujen nettonielu oli 20,4 miljoonaa hiilidioksiditonnia vastaava määrä (CO2-ekv.), joka oli 5,6 miljoonaa tonnia eli 38 prosenttia enemmän kuin vertailuvuonna 1990.

Kaupunki
Urheilu

Jere Koponen VPS:n testiin

Jere Koponen.

Maalivahti Jere Koponen liittyi maanantaina VPS:n harjoituksiin, kertoo seuran nettisivusto. 26-vuotias maalivahti on joukkueen mukana ainakin tämän viikon. Testimaalivahdeista VPS:n liigajoukkueen kanssa harjoittelevat edelleen saksalainen Martin Kompalla sekä ranskalainen Vincent Dorel .

TS: Interin pelaajat eivät saa syytettä ottelumanipulaatiosta

Ottelumanipulaatiosta epäillyt Interin jalkapallomiehistön pelaajat eivät saa syytettä, kertoo Turun Sanomat . Kahden pelaajan otteita HJK–Inter-ottelussa tutkittiin lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Kihlakunnansyyttäjä Kai Selander ei nosta syytteitä. Syyllisyyden tueksi ei Selanderin mukaan ole todennäköisiä syitä.

Tomi Kallio San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa

Tomi Kallio.

Syksyllä HC TPS:n pelaajatarkkailijana aloittanut Tomi Kallio on nimitetty NHL-seura San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa. Kallion työtehtävään kuuluu tarkkailla Suomessa pelaavia pelaajia San Josen organisaation hyödyksi.

TPS mukana suomalaisen salibandyn kehittämisessä

Salibandyn valmennuspäällikkö Michael Fager uskoo, että Elite-ohjelma palvelee koko seuraa. – Kun valmentajien osaamista kehitetään, se vaikuttaa myös yksilöiden kehittymiseen, mikä on yksi iso tavoite meillä.

Tämän vuoden alussa käynnistyi Salibandyliiton ja Eerikkilän urheiluopiston Maajoukkuetie FBA:n Elite-ohjelma. Ensimmäisessä vaiheessa Elite-ohjelmaan valittiin neljä seuraa, joista yksi on TPS Salibandy. Muut seurat ovat Classic, EräViikingit ja Oilers.

Jälkipeli: Valmennustieto siirtyy Rautalan perheessä isältä pojalle

Fysiikkavalmentaja Hannu Rautalan (vas.) metodit ovat keränneet laajalti mainetta. Oma poika, Marko, on jo useamman vuoden toiminut isänsä rinnalla, joten jatkossakin nähdään NHL-kiekkoilijoiden hikoilevan Kuuvuoren portailla.

Rautala Training. Nimen takaa löytyvät kaksi piinkovaa fysiikkavalmentajaa Hannu ja Marko Rautala , isä ja poika. Parivaljakko välittää nykyisin yhdessä Rautalan kuuluisaksi tullutta valmennusfilosofiaa huippu-urheilijoille.

Sami Rähmönen aloittaa 15. kautensa raitapaidassa

Sami Rähmönen.

TPS-kapteeni Sami Rähmönen jatkaa pelaajauraansa kasvattajaseuransa paidassa Jalkapallon Ykkösessä. Alkava kausi 2019 on Rähmöselle jo viidestoista TPS:n edustusjoukkueessa. Rähmönen ja TPS ovat solmineet kauden 2019 kattavan sopimuksen.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?