Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 4,6 prosenttia syyskuussa

Yöpymisten muutos syyskuussa 2018/2017, %.
Yöpymisten muutos syyskuussa 2018/2017, %. Kuva: Tilastokeskus

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten kasvu kääntyi laskuun toukokuussa jatkuen koko kesän, ja väheni edelleen Suomen majoitusliikkeissä syyskuussa. Heille tilastoitiin 466 000 yöpymisvuorokautta, mikä oli 4,6 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Sitä vastoin kotimaisten matkailijoiden yöpymiset säilyivät edellisvuoden tasolla ja he yöpyivät majoitusliikkeissä lähes 1,3 miljoonaa kertaa. Kaikkiaan Suomen majoitusliikkeissä kirjattiin runsaat 1,7 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli 1,3 prosenttia vähemmän kuin syyskuussa 2017. Luvut ovat Tilastokeskuksen majoitustilaston ennakkotietoja ja ne on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa.

Suomen majoitusliikkeissä tilastoitiin virolaisille lähes 19 500 yöpymisvuorokautta ja italialaisille runsaat 9 000 yöpymistä syyskuussa 2018. Virolaisten yöpymiset lisääntyivät 16,1 prosenttia ja italialaisten yöpymiset 17,1 prosenttia viime vuoden syyskuuhun verrattuna. Virolaisten yöpymisistä lähes puolet kirjattiin Uudellamaalla, runsas 9 000 vuorokautta.

Myös italialaisten yöpymiset sijoittuivat etupäässä Uudellemaalle, jossa heille tilastoitiin lähes 6 000 yöpymisvuorokautta. Uudellamaalla tilastoitiin kaikkiaan 275 500 ulkomaisten matkailijoiden yöpymistä syyskuussa, mikä oli kuitenkin 3,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Uudenmaan osuus kaikista ulkomaisista yöpymisistä oli 59 prosenttia.

Kolmen kärki erottui selvästi muista. Ruotsalaiset olivat syyskuussa suurin ulkomaalaisten matkailijoiden ryhmä lähes 47 000 yöpymisvuorokaudellaan, vaikka heidän yöpymisensä vähenivät 10,5 prosenttia viime vuoden syyskuuhun verrattuna. Venäläiset olivat toisena ja heille kirjattiin Suomen majoitusliikkeissä 42 000 yöpymisvuorokautta.

Määrä oli 3,4 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Saksalaiset olivat kolmannella sijalla lähes 40 000 vuorokaudellaan. Heidän yöpymistensä määrä oli 5,8 prosenttia pienempi kuin syyskuussa 2017. Kiinalaiset jatkoivat neljännellä sijalla runsaalla 33 000 yöpymisvuorokaudellaan. Lisäystä viime vuodesta oli 10,8 prosenttia.

Suurimmat yöpymisten vähennykset tärkeimmistä Suomeen suuntautuvista matkailijamaista tulivat Japanista ja Espanjasta syyskuussa. Japanilaisten yöpymiset vähenivät 16,7 prosenttia ja espanjalaisten yöpymiset 12,8 prosenttia viime vuoden syyskuuhun verrattuna. Japanilaisille kirjattiin majoitusliikkeissä vajaat 24 000 yöpymisvuorokautta, kun espanjalaisten yöpymiset jäivät vajaaseen 9 000 vuorokauteen.

Maakunnittain tarkasteltuna yöpymisten kokonaismäärä lisääntyi syyskuussa eniten Päijät-Hämeessä, 8,9 prosenttia. Kainuussa yöpymisten kasvu oli 6,7 prosenttia. Keski-Pohjanmaalla yöpymiset lisääntyivät 5,5 prosenttia ja Pohjois-Pohjanmaalla 5,1 prosenttia. Sitä vastoin yöpymisten kokonaismäärä väheni Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla noin 13 prosenttia kummassakin. Kymenlaaksossa yöpymisten vähennys oli 10,2 prosenttia. Koko maan osalta yöpymisten määrä väheni kaikkiaan 1,3 prosenttia vuoden 2017 syyskuuhun verrattuna.

Hotelliyöpymisten kokonaismäärä oli 1,4 miljoonaa yöpymisvuorokautta syyskuussa, mikä oli 1,3 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 4,9 prosenttia ja heille kirjattiin hotelleissa vajaat 391 000 yöpymisvuorokautta. Sen sijaan kotimaisten matkailijoiden yöpymiset säilyivät viime vuoden tasolla, lisäystä ainoastaan 0,1 prosenttia ja heille tilastoitiin runsaat miljoona yöpymisvuorokautta.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli syyskuussa 57,3 prosenttia. Vuotta aiemmin se oli 59,8 prosenttia. Maakunnista korkeimmat hotellihuoneiden käyttöasteet mitattiin Uudellamaalla, 75,1 prosenttia ja Pirkanmaalla, 61,5 prosenttia. Vantaalla hotellihuoneiden käyttöaste oli 73,6 prosenttia ja Tampereella 68,2 prosenttia. Helsingin hotellihuoneiden käyttöaste oli 82,5 prosenttia.

Hotellihuoneen toteutunut keskihinta syyskuussa 2018 oli koko maan osalta 102,38 euroa vuorokaudelta. Vuotta aiemmin se oli 100,27 euroa.

Suomen majoitusliikkeissä yövyttiin lähes 17,5 miljoonaa kertaa tammi-syyskuussa 2018. Määrä oli 1,1 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona. Kotimaisille matkailijoille kirjattiin majoitusliikkeissä 12,2 miljoonaa yöpymisvuorokautta ja ulkomaisille matkailijoille runsaat 5,2 miljoonaa vuorokautta. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 1,5 prosenttia ja ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset 0,3 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Venäläiset jatkoivat edelleen kärjessä. Heidän yöpymisiään Suomen majoitusliikkeissä kirjattiin lähes 638 000 vuorokautta tammi–syyskuussa, mikä oli lähes saman verran kuin vuoden 2017 vastaavana ajanjaksona, vähennystä ainoastaan 0,1 prosenttia. Saksalaiset olivat seuraavana. Saksalaisten yöpymiset vähenivät vain 0,7 prosenttia ja heille kirjattiin majoitusliikkeissä runsaat 521 000 yöpymisvuorokautta.

Ruotsalaiset olivat kolmantena 463 500 yöpymisvuorokaudellaan. Määrä oli kuitenkin 6,8 prosenttia vähemmän kuin tammi-syyskuussa 2017. Britit olivat neljäntenä ja heille kirjattiin majoitusliikkeissä runsaat 332 000 vuorokautta, mikä oli 3,0 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona. Kiinalaiset nousivat ranskalaisten ohi viidenneksi ja heille tilastoitiin noin 260 000 yöpymisvuorokautta, mikä oli 3,6 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Ranskalaisille kirjattiin majoitusliikkeissä lähes 237 000 yöpymisvuorokautta. Määrä oli 6,7 prosenttia enemmän kuin tammi–syyskuussa 2017.

Tärkeimmistä Suomeen suuntautuvista matkailijamaista hollantilaisten ja espanjalaisten yöpymiset lisääntyivät eniten tammi–syyskuussa. Hollantilaisten yöpymisiä tilastoitiin lähes 206 000 vuorokautta, mikä oli 9,4 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin.

Espanjalaisten yöpymisiä kirjattiin runsaat 121 000 vuorokautta. Määrä oli 8,9 prosenttia enemmän kuin tammi–syyskuussa 2017. Suurin vähennys tuli edelleen japanilaisten yöpymisistä. He yöpyivät majoitusliikkeissä 163 500 kertaa, mikä oli 13,3 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Yöpymisten muutos maakunnittain syyskuussa 2018/2017, %.
Yöpymisten muutos maakunnittain syyskuussa 2018/2017, %. Kuva: Tilastokeskus

Urkumaailman suurnimi Naji Hakim konsertoi Martinkirkossa

Naji Hakim.

Suomalaisen urkutaiteen seuran, Organum-seuran oma festivaali Helsingin Urkupäivät järjestetään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa myös turkulaiset pääsevät nauttimaan aivan ilmaiseksi Urkupäivien muhkeasta musiikkitarjonnasta Martinkirkossa.

Poliisipartio pysäytti rattijuopon Linnankadulla, kiinni kymmenettä kertaa vuoden aikana kortitta-ajosta

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 3.05 henkilöauton tarkastukseen Turussa Linnankadulla. Kuljettajalle, vuonna 1990 syntyneelle miehelle, tehtiin puhalluskoe ja sen tulos oli 0,76 promillea.

Tulli löytänyt listeriaa tuontihedelmistä, -marjoista ja -vihanneksista

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä viime vuonna listeriabakteeria ( L. monocytogenes ). Raja-arvot eivät ylittyneet, eikä näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista kielletty. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Rattijuopon kuorma-auto seilasi kaistalla Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina puolen yön aikaan Kaarinan Pehtorinkadulla kuorma-auton, jota kuljetti vuonna 1967 syntynyt mies.

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Kuski ajoi ykköstiellä ratsiaan, nopeutta 177 km/h

Poliisipartiot valvoivat liikennettä perjantaina kello 23.50 Paimiossa ykköstiellä. Ratsiapaikalle ajoi poliisipartiota vastaan henkilöauto, jolle mitattiin nopeudeksi 177 kilometriä tunnissa.

Kortiton rattijuoppo puhalsi 1,24 promillea Rieskalähteentiellä

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 10.10 Rieskalähteentiellä henkilöauton tarkastusta varten.

Hoitotyön johtajalla merkittävä rooli sairaanhoitajan eettisen osaamisen tukemisessa

Tarja Poikkeus.

Sairaanhoitajien eettinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja perusedellytys hyvälle hoitotyön laadulle. TtM Tarja Poikkeuksen Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että hoitotyön johtajien organisatorinen ja yksilöllinen tuki parantavat sairaanhoitajien eettistä osaamista. Tämä puolestaan edistää hoitajien eettistä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä.

Eurojackpotin potti nousi noin 19 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 12/2019 täysosumia. Ensi viikolla potissa on noin 19 miljoonaa euroa.

Urheilu

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?