Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 4,6 prosenttia syyskuussa

Yöpymisten muutos syyskuussa 2018/2017, %.
Yöpymisten muutos syyskuussa 2018/2017, %. Kuva: Tilastokeskus

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten kasvu kääntyi laskuun toukokuussa jatkuen koko kesän, ja väheni edelleen Suomen majoitusliikkeissä syyskuussa. Heille tilastoitiin 466 000 yöpymisvuorokautta, mikä oli 4,6 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Sitä vastoin kotimaisten matkailijoiden yöpymiset säilyivät edellisvuoden tasolla ja he yöpyivät majoitusliikkeissä lähes 1,3 miljoonaa kertaa. Kaikkiaan Suomen majoitusliikkeissä kirjattiin runsaat 1,7 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli 1,3 prosenttia vähemmän kuin syyskuussa 2017. Luvut ovat Tilastokeskuksen majoitustilaston ennakkotietoja ja ne on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa.

Suomen majoitusliikkeissä tilastoitiin virolaisille lähes 19 500 yöpymisvuorokautta ja italialaisille runsaat 9 000 yöpymistä syyskuussa 2018. Virolaisten yöpymiset lisääntyivät 16,1 prosenttia ja italialaisten yöpymiset 17,1 prosenttia viime vuoden syyskuuhun verrattuna. Virolaisten yöpymisistä lähes puolet kirjattiin Uudellamaalla, runsas 9 000 vuorokautta.

Myös italialaisten yöpymiset sijoittuivat etupäässä Uudellemaalle, jossa heille tilastoitiin lähes 6 000 yöpymisvuorokautta. Uudellamaalla tilastoitiin kaikkiaan 275 500 ulkomaisten matkailijoiden yöpymistä syyskuussa, mikä oli kuitenkin 3,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Uudenmaan osuus kaikista ulkomaisista yöpymisistä oli 59 prosenttia.

Kolmen kärki erottui selvästi muista. Ruotsalaiset olivat syyskuussa suurin ulkomaalaisten matkailijoiden ryhmä lähes 47 000 yöpymisvuorokaudellaan, vaikka heidän yöpymisensä vähenivät 10,5 prosenttia viime vuoden syyskuuhun verrattuna. Venäläiset olivat toisena ja heille kirjattiin Suomen majoitusliikkeissä 42 000 yöpymisvuorokautta.

Määrä oli 3,4 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Saksalaiset olivat kolmannella sijalla lähes 40 000 vuorokaudellaan. Heidän yöpymistensä määrä oli 5,8 prosenttia pienempi kuin syyskuussa 2017. Kiinalaiset jatkoivat neljännellä sijalla runsaalla 33 000 yöpymisvuorokaudellaan. Lisäystä viime vuodesta oli 10,8 prosenttia.

Suurimmat yöpymisten vähennykset tärkeimmistä Suomeen suuntautuvista matkailijamaista tulivat Japanista ja Espanjasta syyskuussa. Japanilaisten yöpymiset vähenivät 16,7 prosenttia ja espanjalaisten yöpymiset 12,8 prosenttia viime vuoden syyskuuhun verrattuna. Japanilaisille kirjattiin majoitusliikkeissä vajaat 24 000 yöpymisvuorokautta, kun espanjalaisten yöpymiset jäivät vajaaseen 9 000 vuorokauteen.

Maakunnittain tarkasteltuna yöpymisten kokonaismäärä lisääntyi syyskuussa eniten Päijät-Hämeessä, 8,9 prosenttia. Kainuussa yöpymisten kasvu oli 6,7 prosenttia. Keski-Pohjanmaalla yöpymiset lisääntyivät 5,5 prosenttia ja Pohjois-Pohjanmaalla 5,1 prosenttia. Sitä vastoin yöpymisten kokonaismäärä väheni Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla noin 13 prosenttia kummassakin. Kymenlaaksossa yöpymisten vähennys oli 10,2 prosenttia. Koko maan osalta yöpymisten määrä väheni kaikkiaan 1,3 prosenttia vuoden 2017 syyskuuhun verrattuna.

Hotelliyöpymisten kokonaismäärä oli 1,4 miljoonaa yöpymisvuorokautta syyskuussa, mikä oli 1,3 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 4,9 prosenttia ja heille kirjattiin hotelleissa vajaat 391 000 yöpymisvuorokautta. Sen sijaan kotimaisten matkailijoiden yöpymiset säilyivät viime vuoden tasolla, lisäystä ainoastaan 0,1 prosenttia ja heille tilastoitiin runsaat miljoona yöpymisvuorokautta.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli syyskuussa 57,3 prosenttia. Vuotta aiemmin se oli 59,8 prosenttia. Maakunnista korkeimmat hotellihuoneiden käyttöasteet mitattiin Uudellamaalla, 75,1 prosenttia ja Pirkanmaalla, 61,5 prosenttia. Vantaalla hotellihuoneiden käyttöaste oli 73,6 prosenttia ja Tampereella 68,2 prosenttia. Helsingin hotellihuoneiden käyttöaste oli 82,5 prosenttia.

Hotellihuoneen toteutunut keskihinta syyskuussa 2018 oli koko maan osalta 102,38 euroa vuorokaudelta. Vuotta aiemmin se oli 100,27 euroa.

Suomen majoitusliikkeissä yövyttiin lähes 17,5 miljoonaa kertaa tammi-syyskuussa 2018. Määrä oli 1,1 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona. Kotimaisille matkailijoille kirjattiin majoitusliikkeissä 12,2 miljoonaa yöpymisvuorokautta ja ulkomaisille matkailijoille runsaat 5,2 miljoonaa vuorokautta. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 1,5 prosenttia ja ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset 0,3 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Venäläiset jatkoivat edelleen kärjessä. Heidän yöpymisiään Suomen majoitusliikkeissä kirjattiin lähes 638 000 vuorokautta tammi–syyskuussa, mikä oli lähes saman verran kuin vuoden 2017 vastaavana ajanjaksona, vähennystä ainoastaan 0,1 prosenttia. Saksalaiset olivat seuraavana. Saksalaisten yöpymiset vähenivät vain 0,7 prosenttia ja heille kirjattiin majoitusliikkeissä runsaat 521 000 yöpymisvuorokautta.

Ruotsalaiset olivat kolmantena 463 500 yöpymisvuorokaudellaan. Määrä oli kuitenkin 6,8 prosenttia vähemmän kuin tammi-syyskuussa 2017. Britit olivat neljäntenä ja heille kirjattiin majoitusliikkeissä runsaat 332 000 vuorokautta, mikä oli 3,0 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona. Kiinalaiset nousivat ranskalaisten ohi viidenneksi ja heille tilastoitiin noin 260 000 yöpymisvuorokautta, mikä oli 3,6 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Ranskalaisille kirjattiin majoitusliikkeissä lähes 237 000 yöpymisvuorokautta. Määrä oli 6,7 prosenttia enemmän kuin tammi–syyskuussa 2017.

Tärkeimmistä Suomeen suuntautuvista matkailijamaista hollantilaisten ja espanjalaisten yöpymiset lisääntyivät eniten tammi–syyskuussa. Hollantilaisten yöpymisiä tilastoitiin lähes 206 000 vuorokautta, mikä oli 9,4 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin.

Espanjalaisten yöpymisiä kirjattiin runsaat 121 000 vuorokautta. Määrä oli 8,9 prosenttia enemmän kuin tammi–syyskuussa 2017. Suurin vähennys tuli edelleen japanilaisten yöpymisistä. He yöpyivät majoitusliikkeissä 163 500 kertaa, mikä oli 13,3 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Yöpymisten muutos maakunnittain syyskuussa 2018/2017, %.
Yöpymisten muutos maakunnittain syyskuussa 2018/2017, %. Kuva: Tilastokeskus

Elinaikakerroin vahvistettu ensi vuodelle

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut elinaikakertoimen vuodelle 2019. Elinaikakerroin on 0,95722.

Raisiossa juhlitaan lasten oikeuksia lauantaina

Raisiolaiset lapsi- ja nuorisoyhdistykset yhdessä Raision kaupungin ja seurakunnan kanssa järjestävät jälleen lapsen oikeuksien kunniaksi koko perheelle yhteisen RaisioLasten-tapahtuman Vaisaaren koululla lauantaina kello 10–13. Tapahtuma on maksuton.

Laulun Ystävien seniorikuorolla 60-vuotiskonsertti Mikaelinkirkossa

Mieskuoro Laulun Ystävien seniorikuoro Weterani Weljillä on 60-vuotiskonsertti Mikaelin kirkossa 17. marraskuuta kello 16.

Vuoden tasa-arvoinen teko 2018 -tunnustus HC TPS:lle

DaisyLadies ry järjestää Turvallinen yhteiskunta -seminaarin Turun kaupungintalolla 23. marraskuuta kello 8.30–15.30. Seminaarissa käsitellään erityisesti perheväkivaltaa sekä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Seminaari on valtakunnallinen ja puhujiksi on kutsuttu alan asiantuntijoita ja asian parissa työskenteleviä.

Tekojääradoille pääsee luistelemaan joulukuun alussa

Kupittaan luistelumato on remontoitu kesällä ja sen pinta on uusittu.

Parkin kentällä ja Kupittaan luistelumadolla päästään lähipäivinä aloittamaan tekojääratojen jäädytyksen valmistelu. Tavoitteena on avata kumpikin paikka lauantaina 1. joulukuuta, jonka jälkeen ne ovat avoinna säävarauksella maaliskuun puoliväliin asti.

Peter Hellgren nimitetty Viking Linen toimitusjohtajan sijaiseksi

Viking Line on nimittänyt toimitusjohtajalle uuden sijaisen. Syynä on varatoimitusjohtaja Andreas Remmerin irtisanoutuminen. Hän oli myös ja toimitusjohtajan sijainen.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen: Poliisin voimavarat viritetty äärimmilleen

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on huolestunut poliisien jaksamisesta.

Viking Linen liikevaihto supistui, mutta tulos parani

Viking Linen matkustajamäärä pieneni alkuvuonna, kun vertailu käy viime vuoteen.

Viking Line -konsernin liikevaihto oli syyskuun loppuun mennessä 378,1 miljoonaa euroa. Viime vuonna vastaavaan aikaa liikevaihto oli 392,1 miljoonaa euroa. Liiketoiminnan muut tuotot olivat 0,2 miljoonaa euroa (1,3). Liiketulos oli 7,7 miljoonaa euroa (6,3). Rahoitustuotot ja -kulut olivat -2,1 miljoonaa euroa (-1,7). Konsernin tulos ennen veroja oli 5,6 miljoonaa euroa (4,6). Tulos verojen jälkeen oli 4,8 miljoonaa euroa (3,8).

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö: Lakimuutos selkeyttää yrittäjän perheenjäsenten tilannetta

Hallitus on esittänyt lakimuutosta, jonka mukaan oman perheen omistamassa yrityksessä työskentelevät henkilöt, jotka eivät henkilökohtaisesti omista osuutta yrityksestä, katsottaisiin työttömyysturvassa palkansaajiksi. Nykyisin tällainen henkilö on työttömyysturvassa yrittäjä. Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö katsoo, että muutos selkeyttäisi yrittäjien perheenjäsenten tilannetta ja vähentäisi liittymistä väärään työttömyyskassaan.

Urheilu

Vapaaottelija Juho Valamaa hakee paluuta voittojen tielle Pohjois-Kaukasiasta

Juho Valamaa ottelee kolmatta kertaa venäläisen M-1 Globalin riveissä.

Turkulaisvapaaottelija Juho Valamaa ottelee tulevana lauantaina uransa kolmannen ottelun M-1 Global -promootion riveissä. Vastaan asettuu 20-vuotias georgialainen Amiran Gogoladze . Ottelu on osa M-1 Challenge 99 -iltaa, jonka pääottelussa nähdään espoolaiskonkari Mikael Silander .

Albion Ademi nousi Albanian A-maajoukkueeseen

Albion Ademi.

Syyskuussa Albanian alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa debytoinut Interin Albion Ademi oli kutsuttu maan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen myös käynnistyneen maaottelutauon ajaksi. Albanian alle 21-vuotiaat pelaavat Maltaa vastaan huomenna ja maanantaina tuplamaaottelun.

Puukkokatsomo: Jatkokarsinnat tarvitaan

Suomessa saa tällä viikolla hetken aikaa kuvitella, että Suomi olisi suuren luokan jalkapallokulttuurimaa. Tiistaina naisten alle 17-vuotiaiden maajoukkue aloitti taipaleensa ikäluokan MM-kisoissa ja torstaina Markku Kanervan valmentamalla miesten A-maajoukkueella on mahdollisuus varmistaa jatkokarsintapaikka Kansojen liigassa.

Kairinen Klubin paitaan vuoden lainasopimuksella

Kaan Kairinen.

HJK ja tanskalainen FC Midtjylland ovat tehneet vuoden kestävän lainasopimuksen keskikenttäpelaaja Kaan Kairisen siirtymisestä Klubiin. Kairinen aloittaa treenaamisen joukkueen kanssa tammikuussa.

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.