Loppuvuoden juhlakausi ei näy pukuvuokraamossa

Vaateliike Xanriina järjestää pikkujoulukaudella vaatekutsuja. Vaateliike Xanriina järjestää pikkujoulukaudella vaatekutsuja. Kuva: Aleksi Mäkelä

Pukuvuokraamo Sanelman yrittäjän Mika Leinon mukaan marras–joulukuun juhlasesonki ei erotu merkittävästi vuotuisessa myynnissä. Pikkujoulukausi on paremman pukeutumisen aikaa, mutta usein ihmisille riittävät juhliin vaatteet, jotka löytyvät omasta vaatekaapista.

– Loppuvuonna järjestettäviin vuosijuhliin asiakkaat hakevat usein frakkia tai tummaa pukua. Marras-joulukuussa on asiakkaita tasaisesti, mutta ei niin paljon kuin kesällä. Miehillä on yhä harvemmin oma tumma puku kotona. Se vuokrataan tarpeen mukaan, Leino kertoo.

Stylisti Sohvi Nyman pukisi naisasiakkaansa tyylikkäisiin, mutta rentohenkisiin pikkujouluihin cocktailmekkoon, kimallesukkahousuihin ja korkokenkiin. Miesten pukukoodiksi sopii siisti kauluspaita, tummansiniset farkut ja nahkakengät.

Kimallus ja glitter ovat Nymanin mukaan pikkujoulukauden kestosuosikkeja. Muuttuvista muotivirtauksista erityisesti 90-luku on nyt pinnalla.

– Naiset käyttävät paljon ysärityylisiä muhkeita kampauksia, hiuspantoja ja -donitseja. Miesten housuissa tiukka slimleikkaus oli kauan suosiossa, mutta nyt halutaan ysärin mukaisesti väljempää, Nyman kuvailee.

Naisten yleisimmäksi juhlapukeutumisen virheeksi Nyman nimeää mauttoman paljastavuuden ”tissitopin” ja lyhyen helman yhdistelmällä. Myös glitterin käytössä on hyvä muistaa kohtuus, ettei tule sekoitetuksi joulukuuseen.

Miesten yleisin virhe pikkujoulupukeutumisessa on välinpitämättömyys.

– Miehet eivät panosta aina niin paljon, koska heille on vähemmän vaihtoehtoja. He tulevat sitten helposti juhliin tylsän värisissä farkuissa ja villapaidassa, eikä se ole juhlapukeutumista nähnytkään, Nyman moittii.

Hienompien juhlapukujen trendeissä on Leinon mukaan havaittavissa pieniä muutoksia.

– Pukulinja on viime vuosien aikana kaventunut ja vyötärö madaltunut. Sulhaset suosivat nykyään puvuissaan muitakin värejä, kuin mustaa. Sininen oli viime kesän kuuma menekkituote, Leino kuvailee.

Miesten juhlatakkien ja kokonaisten asujen vuokran hintahaarukka sijoittuu sadan euron molemmille puolille. Naisten iltapukujen vuokrahinnat ovat kalliimpia, mutta yleensä alle kahdensadan euron.

Juhlien melskeessä saattaa käydä vahinkoja, jotka tahraavat asun. Leino suosittelee siksi sekoitekankaita juhlapuvun materiaaliksi, koska ne ovat helpoimpia saada puhtaaksi. Leino korostaa pesulan olevan järkevin vaihtoehto kalliiden pukujen puhdistamiseen.

– Kotikonstein likaa poistettaessa voi varsinkin vaaleisiin kankaisiin jäädä puhdistamisen jälki, Leino muistuttaa.

Kertoja, jolloin asiakas palauttaa vuokratun puvun takaisin pahasti tahrautuneena tai repeytyneenä ei tapahdu Leinon mukaan joka kuukausi, mutta useasti vuoden aikana.

– Pitkät juhlat, joissa nautitaan muutakin kuin kansalaisluottamusta nostavat selkeästi riskiä vahingolle, Leino tuumii.

Aleksi Mäkelä

Syntyvyyden lasku heijastuu työikäisen väestön määrään viiveellä

Ikäryhmien osuus väestöstä 1970–2017 ja ennustettu osuus 2018–2070, prosenttia.

Työikäisen väestön määrä on vähentynyt Suomessa viimeisen kahdeksan vuoden aikana yli 100 000 henkilöllä. Ennusteen mukaan työikäisen väestön odotetaan vähenevän vuoteen 2030 mennessä 57 000 henkilöllä nykyisestä.

Työryhmä valmistelemaan kevyempää tarkastusta pienille yrityksille tilintarkastuksen sijaan

Työ- ja elinkeinoministeriö asettaa lähiaikoina työryhmän valmistelemaan varsinaista tilintarkastusta kevyemmän, lakisääteisen tarkastuksen mahdollisuutta pienille yrityksille. Hallitus on päätynyt lausuntopalautteen vuoksi siihen, ettei se anna eduskunnalle lakiesitystä, joka olisi poistanut tilintarkastusvelvollisuuden mikroyrityksiltä kokonaan.

Maata Näkyvissä -festareilla vietettiin Suomen suurinta nuorteniltaa

Maata Näkyvissä -festarit käynnistyivät perjantaina.

Maata Näkyvissä -festareilla Gatorade Centerissä ensimmäistä kertaa järjestettyyn Suomen suurimpaan nuorteniltaan osallistui noin 5 500 festarikävijää.

Matkaviestinverkkojen päätelaitteiden käyttöä kokeillaan ilma-aluksissa tärkeiden toimintojen turvaamiseksi

Matkaviestinverkkojen päätelaitteiden käyttöä kokeillaan ilma-aluksissa vapauttamalla ne radioluvista tarkoituksena edistää digitalisaatiota ja norminpurkua.

Perttilä Heikkilä vuoden kiinteistönvälittäjä

Pertti Heikkilä.

Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL palkitsi perjantaina liittokokouksessaan vuoden parhaat välittäjät. Vuoden kiinteistönvälittäjäksi valittiin Pertti Heikkilä Turusta, Vuoden yritykseksi Tampereen Arvohuoneistot Oy ja Vuoden markkinoijaksi Villa Oy LKV myös Tampereelta. Ansioituneet yrittäjät palkittiin perjantai-illan palkintogaalassa Helsingissä.

Maajoukkuepelaaja Jan Helenius Berliinistä Raision Loimuun

Jan Helenius.

Lauantain vieraspeliin Kokkolassa valmistautuva Raision Loimu on hankkinut riveihinsä loukkaantuneen Verneri Vetriön jättämää aukkoa paikkaamaan 67 miesten maaottelua pelanneen yleispelaaja Jan Heleniuksen . Helenius, 22, pukeutuu oranssimustaan peliasuun sopimuksella, joka mahdollistaa siirtymisen ulkomaille.

Eurojackpotista yksi täysosuma Suomeen, potti jakautui viiteen 18 miljoonan euron osaan

Eurojackpotin tasan 90 miljoonan euron potti jakautui viiteen osaan perjantai-illan arvonnassa (kierros 46/2018). Yksi 18 miljoonan euron voitoista tuli Suomeen. Voitto on Suomen viidestoista Eurojackpotin täysosuma ja tämän vuoden toinen. Suomeen tuli myös yksi 3,8 miljoonan euron voitto toisen voittoluokan osumalla.

Elinaikakerroin vahvistettu ensi vuodelle

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut elinaikakertoimen vuodelle 2019. Elinaikakerroin on 0,95722.

Raisiossa juhlitaan lasten oikeuksia lauantaina

Raisiolaiset lapsi- ja nuorisoyhdistykset yhdessä Raision kaupungin ja seurakunnan kanssa järjestävät jälleen lapsen oikeuksien kunniaksi koko perheelle yhteisen RaisioLasten-tapahtuman Vaisaaren koululla lauantaina kello 10–13. Tapahtuma on maksuton.

Urheilu

Jälkipeli: Projekti Radikaali ehkäisee nuorten syrjäytymistä – taustatukijana HC TPS

Projekti Radikaali on ryhmä nuoria, jotka ovat lähteneet ennaltaehkäisemään nuorten syrjäytymistä. Ryhmää vetää HC TPS:n nuorisotyön projektipäällikkö Mika Tunturi (maassa). Paikallinen jääkiekkoseura onkin vahvasti mukana tukemassa toimintaa.

Mika Tunturin suureellinen tulevaisuuden visio sisältää todellisuudessa suuren viisauden. Projekti Radikaali haluaa ehkäistä nuorten kiusaamista ja syrjäytymistä. Kaikkia ei voi tavoittaa, mutta ainakin osan. Se riittää.

Maajoukkuepelaaja Jan Helenius Berliinistä Raision Loimuun

Jan Helenius.

Lauantain vieraspeliin Kokkolassa valmistautuva Raision Loimu on hankkinut riveihinsä loukkaantuneen Verneri Vetriön jättämää aukkoa paikkaamaan 67 miesten maaottelua pelanneen yleispelaaja Jan Heleniuksen . Helenius, 22, pukeutuu oranssimustaan peliasuun sopimuksella, joka mahdollistaa siirtymisen ulkomaille.

Vapaaottelija Juho Valamaa hakee paluuta voittojen tielle Pohjois-Kaukasiasta

Juho Valamaa ottelee kolmatta kertaa venäläisen M-1 Globalin riveissä.

Turkulaisvapaaottelija Juho Valamaa ottelee tulevana lauantaina uransa kolmannen ottelun M-1 Global -promootion riveissä. Vastaan asettuu 20-vuotias georgialainen Amiran Gogoladze . Ottelu on osa M-1 Challenge 99 -iltaa, jonka pääottelussa nähdään espoolaiskonkari Mikael Silander .

Albion Ademi nousi Albanian A-maajoukkueeseen

Albion Ademi.

Syyskuussa Albanian alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa debytoinut Interin Albion Ademi oli kutsuttu maan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen myös käynnistyneen maaottelutauon ajaksi. Albanian alle 21-vuotiaat pelaavat Maltaa vastaan huomenna ja maanantaina tuplamaaottelun.

Puukkokatsomo: Jatkokarsinnat tarvitaan

Suomessa saa tällä viikolla hetken aikaa kuvitella, että Suomi olisi suuren luokan jalkapallokulttuurimaa. Tiistaina naisten alle 17-vuotiaiden maajoukkue aloitti taipaleensa ikäluokan MM-kisoissa ja torstaina Markku Kanervan valmentamalla miesten A-maajoukkueella on mahdollisuus varmistaa jatkokarsintapaikka Kansojen liigassa.

Kairinen Klubin paitaan vuoden lainasopimuksella

Kaan Kairinen.

HJK ja tanskalainen FC Midtjylland ovat tehneet vuoden kestävän lainasopimuksen keskikenttäpelaaja Kaan Kairisen siirtymisestä Klubiin. Kairinen aloittaa treenaamisen joukkueen kanssa tammikuussa.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.