Loppuvuoden juhlakausi ei näy pukuvuokraamossa

Vaateliike Xanriina järjestää pikkujoulukaudella vaatekutsuja. Vaateliike Xanriina järjestää pikkujoulukaudella vaatekutsuja. Kuva: Aleksi Mäkelä

Pukuvuokraamo Sanelman yrittäjän Mika Leinon mukaan marras–joulukuun juhlasesonki ei erotu merkittävästi vuotuisessa myynnissä. Pikkujoulukausi on paremman pukeutumisen aikaa, mutta usein ihmisille riittävät juhliin vaatteet, jotka löytyvät omasta vaatekaapista.

– Loppuvuonna järjestettäviin vuosijuhliin asiakkaat hakevat usein frakkia tai tummaa pukua. Marras-joulukuussa on asiakkaita tasaisesti, mutta ei niin paljon kuin kesällä. Miehillä on yhä harvemmin oma tumma puku kotona. Se vuokrataan tarpeen mukaan, Leino kertoo.

Stylisti Sohvi Nyman pukisi naisasiakkaansa tyylikkäisiin, mutta rentohenkisiin pikkujouluihin cocktailmekkoon, kimallesukkahousuihin ja korkokenkiin. Miesten pukukoodiksi sopii siisti kauluspaita, tummansiniset farkut ja nahkakengät.

Kimallus ja glitter ovat Nymanin mukaan pikkujoulukauden kestosuosikkeja. Muuttuvista muotivirtauksista erityisesti 90-luku on nyt pinnalla.

– Naiset käyttävät paljon ysärityylisiä muhkeita kampauksia, hiuspantoja ja -donitseja. Miesten housuissa tiukka slimleikkaus oli kauan suosiossa, mutta nyt halutaan ysärin mukaisesti väljempää, Nyman kuvailee.

Naisten yleisimmäksi juhlapukeutumisen virheeksi Nyman nimeää mauttoman paljastavuuden ”tissitopin” ja lyhyen helman yhdistelmällä. Myös glitterin käytössä on hyvä muistaa kohtuus, ettei tule sekoitetuksi joulukuuseen.

Miesten yleisin virhe pikkujoulupukeutumisessa on välinpitämättömyys.

– Miehet eivät panosta aina niin paljon, koska heille on vähemmän vaihtoehtoja. He tulevat sitten helposti juhliin tylsän värisissä farkuissa ja villapaidassa, eikä se ole juhlapukeutumista nähnytkään, Nyman moittii.

Hienompien juhlapukujen trendeissä on Leinon mukaan havaittavissa pieniä muutoksia.

– Pukulinja on viime vuosien aikana kaventunut ja vyötärö madaltunut. Sulhaset suosivat nykyään puvuissaan muitakin värejä, kuin mustaa. Sininen oli viime kesän kuuma menekkituote, Leino kuvailee.

Miesten juhlatakkien ja kokonaisten asujen vuokran hintahaarukka sijoittuu sadan euron molemmille puolille. Naisten iltapukujen vuokrahinnat ovat kalliimpia, mutta yleensä alle kahdensadan euron.

Juhlien melskeessä saattaa käydä vahinkoja, jotka tahraavat asun. Leino suosittelee siksi sekoitekankaita juhlapuvun materiaaliksi, koska ne ovat helpoimpia saada puhtaaksi. Leino korostaa pesulan olevan järkevin vaihtoehto kalliiden pukujen puhdistamiseen.

– Kotikonstein likaa poistettaessa voi varsinkin vaaleisiin kankaisiin jäädä puhdistamisen jälki, Leino muistuttaa.

Kertoja, jolloin asiakas palauttaa vuokratun puvun takaisin pahasti tahrautuneena tai repeytyneenä ei tapahdu Leinon mukaan joka kuukausi, mutta useasti vuoden aikana.

– Pitkät juhlat, joissa nautitaan muutakin kuin kansalaisluottamusta nostavat selkeästi riskiä vahingolle, Leino tuumii.

Aleksi Mäkelä

Urkumaailman suurnimi Naji Hakim konsertoi Martinkirkossa

Naji Hakim.

Suomalaisen urkutaiteen seuran, Organum-seuran oma festivaali Helsingin Urkupäivät järjestetään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa myös turkulaiset pääsevät nauttimaan aivan ilmaiseksi Urkupäivien muhkeasta musiikkitarjonnasta Martinkirkossa.

Poliisipartio pysäytti rattijuopon Linnankadulla, kiinni kymmenettä kertaa vuoden aikana kortitta-ajosta

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 3.05 henkilöauton tarkastukseen Turussa Linnankadulla. Kuljettajalle, vuonna 1990 syntyneelle miehelle, tehtiin puhalluskoe ja sen tulos oli 0,76 promillea.

Tulli löytänyt listeriaa tuontihedelmistä, -marjoista ja -vihanneksista

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä viime vuonna listeriabakteeria ( L. monocytogenes ). Raja-arvot eivät ylittyneet, eikä näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista kielletty. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Rattijuopon kuorma-auto seilasi kaistalla Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina puolen yön aikaan Kaarinan Pehtorinkadulla kuorma-auton, jota kuljetti vuonna 1967 syntynyt mies.

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Kuski ajoi ykköstiellä ratsiaan, nopeutta 177 km/h

Poliisipartiot valvoivat liikennettä perjantaina kello 23.50 Paimiossa ykköstiellä. Ratsiapaikalle ajoi poliisipartiota vastaan henkilöauto, jolle mitattiin nopeudeksi 177 kilometriä tunnissa.

Kortiton rattijuoppo puhalsi 1,24 promillea Rieskalähteentiellä

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 10.10 Rieskalähteentiellä henkilöauton tarkastusta varten.

Hoitotyön johtajalla merkittävä rooli sairaanhoitajan eettisen osaamisen tukemisessa

Tarja Poikkeus.

Sairaanhoitajien eettinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja perusedellytys hyvälle hoitotyön laadulle. TtM Tarja Poikkeuksen Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että hoitotyön johtajien organisatorinen ja yksilöllinen tuki parantavat sairaanhoitajien eettistä osaamista. Tämä puolestaan edistää hoitajien eettistä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä.

Eurojackpotin potti nousi noin 19 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 12/2019 täysosumia. Ensi viikolla potissa on noin 19 miljoonaa euroa.

Urheilu

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?