Glögistä voi loihtia myös suolaisia ja makeita herkkuja

Kuumaa glögiä voi tarjoilla vaikkapa glögistä valmistettujen makeisten kera. Kuumaa glögiä voi tarjoilla vaikkapa glögistä valmistettujen makeisten kera. Kuva: Marianne Rovio

Glögi tuo joulun tuntua, mutta kylmien ilmojen saapuessa lämmin glögi ja muut kuumat juomat sopivat myös muuten hyvin talviseen säähän. Glögiä voi juoda tunnetusti alkoholittomana ja alkoholipitoisena. Glögi sopii niin alkujuomaksi kuin jälkiruoaksi juhlavimpiin tilaisuuksiin tai sitä voi lämmittää mukaan termokseen luontoretkelle. Glögiä voi käyttää myös ruoanlaittoon ja leivontaan sekä makeisten valmistamiseen.

Turun juomatehtaalla juhlistettiin glögikausi alkavaksi lokakuun lopulla. Turku julistettiin tapahtumassa myös Suomen viralliseksi glögipääkaupungiksi, koska Turusta lähtee merkittävä osa markkinoille glögiä Artukaisissa sijaitsevalta Marlin tehtaalta. Turussa valmistetaan vuosittain yhteensä 3 250 000 litraa glögiä, joista noin neljännesmiljoona litraa on Pernod Ricard Finlandin alkoholipitoisia ja yli kolme miljoonaa litraa Eckes-Graninin alkoholittomia glögituotteita.

– Uutuutena glögin rinnalle on tullut myös alkoholiton toti, jossa maistuu omena, inkivääri, hunaja ja sitruuna. Se sopii muutenkin talviseksi juomaksi eikä tuo heti joulua mieleen, kertoo Eckes-Graninin tuotepäällikkö Irma Mäki.

Mäki kertoo joidenkin haluavan aloittavan glögikauden aikaisin, ja kyselevät jo meilitse, koska glögit tulevat myyntiin.

– Osalle ihmisistä glögin juominen on todella merkittävää. Ja esimerkiksi jotkut naisporukat järjestävät illanistujaisia, joissa jokainen vie oman glögipullon mukaansa, joten kukin saa maistella erilaisia makuja. Toiset taas tykkäävät perinteisestä glögistä, mutta tarjolla on esimerkiksi mustikkainen maku tai vaalea omenainen maku perinteisen glögin rinnalla. Makuja on paljon ja alkoholipitoisista glögeistä löytyvät omat makunsa ja uutuutensa.

Alkoholipitoisten glögien puolella maistuvat nyt myös karamellien maut.

– Jotkut glögit sopivat makeutensa puolesta vaikka jälkiruoaksi. Meillä on nyt yksi vaahtokarkin ja suklaan makuinen alkoholipitoinen glögi, joka sopisi hyvin jälkkäriksi ruoan jälkeen. Ennen ruokailua sopii puolestaan hyvin kuivempi ja sokerittomampi glögi, toteaa tuotekehittelijä Reetta Vuohijoki Pernod Ricard Finlandilta.

Glögiä voi käyttää myös ruoan sekä makeisten valmistamisessa hyväksi. Glögikauden avajaisissa oli tarjolla myös glögistä valmistettuja herkkuja glögisillistä makeisiin tryffeleihin, jotka oli valmistanut Heli Aalto. Hänellä on myös blogi Rouva Raadelmasta, josta voi lukea vinkkejä ja reseptejä glögillä leipomiseen.

Aallolta löytyy reseptejä muun muassa glögimarinoitujen punasipulien, glögilimpun sekä glögisiirapin että erilaisten glögipohjaisten makeisten valmistamiseen.

Marianne Rovio

Maata Näkyvissä -festareilla vietettiin Suomen suurinta nuorteniltaa

Maata Näkyvissä -festarit käynnistyivät perjantaina.

Maata Näkyvissä -festareilla Gatorade Centerissä ensimmäistä kertaa järjestettyyn Suomen suurimpaan nuorteniltaan osallistui noin 5 500 festarikävijää.

Matkaviestinverkkojen päätelaitteiden käyttöä kokeillaan ilma-aluksissa tärkeiden toimintojen turvaamiseksi

Matkaviestinverkkojen päätelaitteiden käyttöä kokeillaan ilma-aluksissa vapauttamalla ne radioluvista tarkoituksena edistää digitalisaatiota ja norminpurkua.

Perttilä Heikkilä vuoden kiinteistönvälittäjä

Pertti Heikkilä.

Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL palkitsi perjantaina liittokokouksessaan vuoden parhaat välittäjät. Vuoden kiinteistönvälittäjäksi valittiin Pertti Heikkilä Turusta, Vuoden yritykseksi Tampereen Arvohuoneistot Oy ja Vuoden markkinoijaksi Villa Oy LKV myös Tampereelta. Ansioituneet yrittäjät palkittiin perjantai-illan palkintogaalassa Helsingissä.

Maajoukkuepelaaja Jan Helenius Berliinistä Raision Loimuun

Jan Helenius.

Lauantain vieraspeliin Kokkolassa valmistautuva Raision Loimu on hankkinut riveihinsä loukkaantuneen Verneri Vetriön jättämää aukkoa paikkaamaan 67 miesten maaottelua pelanneen yleispelaaja Jan Heleniuksen . Helenius, 22, pukeutuu oranssimustaan peliasuun sopimuksella, joka mahdollistaa siirtymisen ulkomaille.

Eurojackpotista yksi täysosuma Suomeen, potti jakautui viiteen 18 miljoonan euron osaan

Eurojackpotin tasan 90 miljoonan euron potti jakautui viiteen osaan perjantai-illan arvonnassa (kierros 46/2018). Yksi 18 miljoonan euron voitoista tuli Suomeen. Voitto on Suomen viidestoista Eurojackpotin täysosuma ja tämän vuoden toinen. Suomeen tuli myös yksi 3,8 miljoonan euron voitto toisen voittoluokan osumalla.

Elinaikakerroin vahvistettu ensi vuodelle

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut elinaikakertoimen vuodelle 2019. Elinaikakerroin on 0,95722.

Raisiossa juhlitaan lasten oikeuksia lauantaina

Raisiolaiset lapsi- ja nuorisoyhdistykset yhdessä Raision kaupungin ja seurakunnan kanssa järjestävät jälleen lapsen oikeuksien kunniaksi koko perheelle yhteisen RaisioLasten-tapahtuman Vaisaaren koululla lauantaina kello 10–13. Tapahtuma on maksuton.

Laulun Ystävien seniorikuorolla 60-vuotiskonsertti Mikaelinkirkossa

Mieskuoro Laulun Ystävien seniorikuoro Weterani Weljillä on 60-vuotiskonsertti Mikaelin kirkossa 17. marraskuuta kello 16.

Vuoden tasa-arvoinen teko 2018 -tunnustus HC TPS:lle

DaisyLadies ry järjestää Turvallinen yhteiskunta -seminaarin Turun kaupungintalolla 23. marraskuuta kello 8.30–15.30. Seminaarissa käsitellään erityisesti perheväkivaltaa sekä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Seminaari on valtakunnallinen ja puhujiksi on kutsuttu alan asiantuntijoita ja asian parissa työskenteleviä.

Urheilu

Jälkipeli: Projekti Radikaali ehkäisee nuorten syrjäytymistä – taustatukijana HC TPS

Projekti Radikaali on ryhmä nuoria, jotka ovat lähteneet ennaltaehkäisemään nuorten syrjäytymistä. Ryhmää vetää HC TPS:n nuorisotyön projektipäällikkö Mika Tunturi (maassa). Paikallinen jääkiekkoseura onkin vahvasti mukana tukemassa toimintaa.

Mika Tunturin suureellinen tulevaisuuden visio sisältää todellisuudessa suuren viisauden. Projekti Radikaali haluaa ehkäistä nuorten kiusaamista ja syrjäytymistä. Kaikkia ei voi tavoittaa, mutta ainakin osan. Se riittää.

Maajoukkuepelaaja Jan Helenius Berliinistä Raision Loimuun

Jan Helenius.

Lauantain vieraspeliin Kokkolassa valmistautuva Raision Loimu on hankkinut riveihinsä loukkaantuneen Verneri Vetriön jättämää aukkoa paikkaamaan 67 miesten maaottelua pelanneen yleispelaaja Jan Heleniuksen . Helenius, 22, pukeutuu oranssimustaan peliasuun sopimuksella, joka mahdollistaa siirtymisen ulkomaille.

Vapaaottelija Juho Valamaa hakee paluuta voittojen tielle Pohjois-Kaukasiasta

Juho Valamaa ottelee kolmatta kertaa venäläisen M-1 Globalin riveissä.

Turkulaisvapaaottelija Juho Valamaa ottelee tulevana lauantaina uransa kolmannen ottelun M-1 Global -promootion riveissä. Vastaan asettuu 20-vuotias georgialainen Amiran Gogoladze . Ottelu on osa M-1 Challenge 99 -iltaa, jonka pääottelussa nähdään espoolaiskonkari Mikael Silander .

Albion Ademi nousi Albanian A-maajoukkueeseen

Albion Ademi.

Syyskuussa Albanian alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa debytoinut Interin Albion Ademi oli kutsuttu maan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen myös käynnistyneen maaottelutauon ajaksi. Albanian alle 21-vuotiaat pelaavat Maltaa vastaan huomenna ja maanantaina tuplamaaottelun.

Puukkokatsomo: Jatkokarsinnat tarvitaan

Suomessa saa tällä viikolla hetken aikaa kuvitella, että Suomi olisi suuren luokan jalkapallokulttuurimaa. Tiistaina naisten alle 17-vuotiaiden maajoukkue aloitti taipaleensa ikäluokan MM-kisoissa ja torstaina Markku Kanervan valmentamalla miesten A-maajoukkueella on mahdollisuus varmistaa jatkokarsintapaikka Kansojen liigassa.

Kairinen Klubin paitaan vuoden lainasopimuksella

Kaan Kairinen.

HJK ja tanskalainen FC Midtjylland ovat tehneet vuoden kestävän lainasopimuksen keskikenttäpelaaja Kaan Kairisen siirtymisestä Klubiin. Kairinen aloittaa treenaamisen joukkueen kanssa tammikuussa.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.