Muiden auttaminen tekee Sirpa Laineelle hyvää

Sirpa Laine rakastaa käsitöitä, ja on onnellinen jos voi ilahduttaa niillä muita. Sirpa Laine rakastaa käsitöitä, ja on onnellinen jos voi ilahduttaa niillä muita. Kuva: Marianne Rovio

Raisiolainen Sirpa Laine rakastaa käsitöitä. Hänellä on aina jotain tekeillä puikoilla, ompelukoneella tai virkkuukoukulla. Käsitöiden lisäksi hän haluaa antaa ajastaan muiden auttamiseen. Hänet valittiin juuri Lionsien vuoden hyväntekijäksi, koska hän on käsityötaidoillaan innostanut koko klubin mukaan tekemään ja hankkimaan niin sanottuja reippauspalkintoja sekä lakanoita sairaalahoidossa oleville lapsille Turun yliopistollisen keskussairaalan infektio-osastolle.

– Olemme valmistaneet ja myös ostaneet välillä pehmoleluja lapsille tsemppilahjoiksi, joita heille annetaan esimerkiksi verikokeiden ottamisen jälkeen. Parhaillaan suunnittelen sellaista virkatuista eläimistä muodostettua nauhakoristetta lastensängyn päätyihin. Lapset voivat sen viedä sitten sairaalasta kotiin palatessaan mukanaan, kertoo Lions Club Turku/Lucia ry:ssä toimiva Laine.

Tyksin lisäksi lahjoituskohteita löytyy myös useita muita, ja kohteet vaihtelevat. Antajalle merkitsee paljon hyvillä mielin vastaanotettu lahja.

– On ilo nähdä hoitajien olevan lastensairaalassa innoissaan lahjoitusten puolesta. Siitä tulee myös itselle hyvä mieli, että kelpaavat, Laine kertoo.

Lionseilla on kestävä kehitys -teemana.

– Käytämme paljon kierrätysmateriaaleja kuten vanhoja verhoja tai pöytäliinoja lakanoiden valmistamiseen ja jämälankoja kudotuissa materiaaleissa, Laine sanoo.

Laine on ollut mukana vapaaehtoistyön parissa neljä vuotta. Lions Club Turku/Lucia perustettiin vuonna 2012, ja Laine osallistui toimintaan pari vuotta yhdistyksen perustamisen jälkeen. Hänet innosti mukaan hänen työpaikkansa johtaja.

– Olen neljän lapsen äiti. Kun lapset muuttivat pois, mietin mitä voisin tehdä, koska aikaa oli paljon. Teen työtä lastenkodissa, ja johtajani innosti minut mukaan lionsien toimintaan mukaan. Minä olen aina halunnut auttaa apua tarvitsevia, ja toisaalta myös käsityöintoni on niin suuri, että valmistuvat käsityöt kaipaavat uusia omistajia. Tuntuu todella hienolta, että voin lahjoittaa käsitöitä eteenpäin ja olen saanut muitakin innostumaan niiden tekemisestä.

Käsityölahjoitusten lisäksi Lions Club Turku/Luciassa tarjotaan apua myös muuten hädässä oleville ja esimerkiksi juhlapyhinä muistetaan vanhuksia.

– Tarjosimme kriisiapua silloin kun Ruskolla tuhoutui tulipalossa asuintalo. Jouluisin annamme kukkakoreja vanhuksille ja lahjoitamme ruokakasseja vähävaraisille perheille. Meiltä käy myös vapaaehtoisia ulkoilemassa vanhusten kanssa.

Laine toivoo uusia ihmisiä mukaan yhdistykseen.

– Myös nuoremmat naiset olisivat erittäin tervetulleita. Myös vinkkejä uusista avustuskohteista kaivataan.

Marianne Rovio

TS: Turvaverkko esti miehen putoamisen Aurajokeen

Mies oli vähällä pudota Aurajokeen keskiviikkoiltana, kertoo Turun Sanomat . Rannalla ollut mies horjahti ja putosi joen reunaan kiinnitettyyn turvaverkkoon.

Kolmikantainen työryhmä palkka-avoimuuden vahvistamiseksi

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut kolmikantaisen työryhmän käsittelemään palkka-avoimuutta. Työryhmän tehtävänä on tarkastella tasa-arvonäkökulmasta, miten palkkauksen avoimuutta tulisi lisätä, jotta palkkatasa-arvo saavutettaisiin.

Turun tuomiokirkon pääurut hiljenevät, remontti valmis pääsiäiseksi

Tuomiokirkon 81-äänikertaiset urut ovat vuodelta 1980 ja Urkurakentamo Veikko Virtasen valmistamat.

Turun tuomiokirkon pääurut menevät remonttiin 21. tammikuuta alkaen. Remontti valmistuu pääsiäiseksi.

Rintaimplantin ja imusolmukesyövän yhteyttä selvitetään

Viime vuosina on havaittu, että rintaimplanttien ja imusolmukesyövän (lymfooman) välillä saattaa olla yhteys. Joillakin hyvin harvoilla potilailla on todettu anaplastinen suurisoluinen imusolmukesyöpä (BIA-ALCL), joka on non-Hodgkinin lymfooman eli imusolmukesyövän alatyyppi. Tapauksia on todettu jonkin verran enemmän potilailla, joille on laitettu karheapintainen implantti.

Ahkeria kasvisten käyttäjiä väestöstä noin viidennes

Suurin osa suomalaisista syö vain 100–300 grammaa hedelmiä, vihanneksia ja marjoja päivittäin.

Kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen, kulutuksen toivotaan kasvavan vuoden 2019 aikana. Ruokailun ympäristövaikutukset, kuluttajien terveystietoisuus ja kiinnostus eläinten suojeluun innostavat yhä useampaa kuluttajaa panostamaan kasvispainotteiseen ruokavalioon.

Selvityshenkilö: Asenteet suurin este omaishoidon ja ansiotyön yhdistämisessä, ei lainsäädäntö

Suomessa on jo tarjolla paljon keinoja helpottaa omaishoidon ja ansiotyön yhdistämistä, mutta niitä ei ole otettu riittävästi käyttöön. Syinä ovat tiedon puute ja asenteet työpaikoilla, toteaa omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamista selvittänyt apulaisprofessori Laura Kalliomaa-Puha Tampereen yliopistosta.

Kasvihuonekaasujen nettonielu kasvoi kymmenellä prosentilla

Maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsätalous –sektorin kasvihuonekaasupäästöjen ja –poistumien summa vuosina 1990-2017 (milj. tonnia CO2-ekv). Negatiiviset luvut ilmaisevat poistumia ilmakehästä eli sektori toimii hiilen nettonieluna.

Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan vuoden 2017 maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsätalous (LULUCF) -sektorin kasvihuonekaasujen nettonielu oli 20,4 miljoonaa hiilidioksiditonnia vastaava määrä (CO2-ekv.), joka oli 5,6 miljoonaa tonnia eli 38 prosenttia enemmän kuin vertailuvuonna 1990.

Eloranta: Suomen kliiniset lääketutkimukset käymässä vähiin

Eeva-Johanna Eloranta.

Suomessa on vahvat perinteet kliinisten lääketutkimusten kohdemaana. Suomeen tuodut kliiniset lääketutkimukset ovat kuitenkin viime vuosien kuluessa selvästi vähentyneet sekä euroilla että tutkimusten määrällä mitattuna. Nykyinen suunta on huolestuttava ja vaatii pikaisia toimenpiteitä. Tätä pohdittiin kansanedustaja Eeva-Johanna Elorannan (sd.) yhdessä Lääketeollisuuden, Helsingin yliopiston ja Helsingin syöpäkeskusten asiantuntijoiden kanssa pitämässä kliinisen lääketutkimuksen seminaarissa eduskunnan Kansalaisinfossa, jossa pureuduttiin suomalaisen kliinisen lääketutkimuksen ongelmiin ja niiden ratkaisuihin.

Käytöshäiriöitä noin viidellä prosentilla suomalaislapsista

Vanhemmuusryhmät auttavat vähentämään lasten käytösongelmia ja lisäämään vanhempien positiivisia kasvatusmenetelmiä. THL:n tutkimuksessa noin puolella lapsista, joiden kohdalla käytöshäiriön diagnostiset kriteerit täyttyivät, käytös parani niin paljon, ettei diagnoosi enää olisi ollut aiheellinen.

Kaupunki
Urheilu

Jere Koponen VPS:n testiin

Jere Koponen.

Maalivahti Jere Koponen liittyi maanantaina VPS:n harjoituksiin, kertoo seuran nettisivusto. 26-vuotias maalivahti on joukkueen mukana ainakin tämän viikon. Testimaalivahdeista VPS:n liigajoukkueen kanssa harjoittelevat edelleen saksalainen Martin Kompalla sekä ranskalainen Vincent Dorel .

TS: Interin pelaajat eivät saa syytettä ottelumanipulaatiosta

Ottelumanipulaatiosta epäillyt Interin jalkapallomiehistön pelaajat eivät saa syytettä, kertoo Turun Sanomat . Kahden pelaajan otteita HJK–Inter-ottelussa tutkittiin lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Kihlakunnansyyttäjä Kai Selander ei nosta syytteitä. Syyllisyyden tueksi ei Selanderin mukaan ole todennäköisiä syitä.

Tomi Kallio San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa

Tomi Kallio.

Syksyllä HC TPS:n pelaajatarkkailijana aloittanut Tomi Kallio on nimitetty NHL-seura San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa. Kallion työtehtävään kuuluu tarkkailla Suomessa pelaavia pelaajia San Josen organisaation hyödyksi.

TPS mukana suomalaisen salibandyn kehittämisessä

Salibandyn valmennuspäällikkö Michael Fager uskoo, että Elite-ohjelma palvelee koko seuraa. – Kun valmentajien osaamista kehitetään, se vaikuttaa myös yksilöiden kehittymiseen, mikä on yksi iso tavoite meillä.

Tämän vuoden alussa käynnistyi Salibandyliiton ja Eerikkilän urheiluopiston Maajoukkuetie FBA:n Elite-ohjelma. Ensimmäisessä vaiheessa Elite-ohjelmaan valittiin neljä seuraa, joista yksi on TPS Salibandy. Muut seurat ovat Classic, EräViikingit ja Oilers.

Jälkipeli: Valmennustieto siirtyy Rautalan perheessä isältä pojalle

Fysiikkavalmentaja Hannu Rautalan (vas.) metodit ovat keränneet laajalti mainetta. Oma poika, Marko, on jo useamman vuoden toiminut isänsä rinnalla, joten jatkossakin nähdään NHL-kiekkoilijoiden hikoilevan Kuuvuoren portailla.

Rautala Training. Nimen takaa löytyvät kaksi piinkovaa fysiikkavalmentajaa Hannu ja Marko Rautala , isä ja poika. Parivaljakko välittää nykyisin yhdessä Rautalan kuuluisaksi tullutta valmennusfilosofiaa huippu-urheilijoille.

Sami Rähmönen aloittaa 15. kautensa raitapaidassa

Sami Rähmönen.

TPS-kapteeni Sami Rähmönen jatkaa pelaajauraansa kasvattajaseuransa paidassa Jalkapallon Ykkösessä. Alkava kausi 2019 on Rähmöselle jo viidestoista TPS:n edustusjoukkueessa. Rähmönen ja TPS ovat solmineet kauden 2019 kattavan sopimuksen.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?