Perjantaina vietetään kansainvälistä kananmunapäivää
Perjantaina 12. lokakuuta vietetään jo 20. kansainvälistä kananmunapäivää. Eri puolilla maailmaa päivää vietetään monin eri tavoin, ja esimerkiksi Kanadassa tuottajat jalkautuvat kauppoihin kertomaan tuotannostaan ja kananmunan hyödyistä.
Intiassa jaetaan kolme miljoonaa keitettyä kananmunaa koululaisille samalla, kun lapsille kerrotaan munien hyödyistä. Suomessa kananmunia on markkinoitu jo 1930-luvulta lähtien, jolloin alettiin viettää munaviikkoa. Viikon aikana julkaistiin lehtikirjoituksia ja radioesitelmiä sekä jaettiin reseptejä kananmuniin liittyen. Vuonna 1932 Helsingissä ajoi myös reklaamikulkue, jossa autoihin kiinnitetyissä mainoksissa kerrottiin kananmunien hyödyistä.
EU:n alueella kananmunien säilymisajaksi lasketaan 28 päivää muninnasta, mutta oikein säilytettyinä ne säilyvät helposti pidempäänkin. Paras tapa säilyttää munia on pitää ne omassa pakkauksessaan jääkaapissa noin 12–14 asteen tasaisessa lämpötilassa.
Kananmunien voidaan nykyisten tutkimustulosten nojalla sanoa olevan terveellisiä peruselintarvikkeita. Kananmunien valkuaisen runsaan proteiinipitoisuuden lisäksi munien keltuaiset sisältävät esimerkiksi luteiinia, joka on hyväksi silmien terveydelle. Luteiinin määrä on kananmunissa vähäinen, mutta sen imeytyvyys kananmunasta on parhain muihin luteiinin lähteisiin verrattuna.
Suomalaisia kananmunia on viety jo 1930-luvulta lähtien naapurimaihin. Tällä hetkellä vientiluvat ovat auenneet jo Hong Kongiin ja Japaniin, jossa arvostetaan laadukkaita suomalaisia munia. SKoko kananmunien tuotantoketjua koskeva salmonellaohjelma varmistaa kananmunien puhtauden ja turvallisuuden. Suomalaisia kananmunia voi huoletta nauttia myös raakana.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)