Nostalginen Turku: Maanläheinen tähtitieteilijä

Tuorlan observatorio oli Esko Valtaojan keskeinen työpaikka. Kuva on otettu helmikuussa 1997. Tuorlan observatorio oli Esko Valtaojan keskeinen työpaikka. Kuva on otettu helmikuussa 1997. Kuva: Jonny Holmén

Esko Valtaoja (s. 1951) on tehnyt erittäin menestyksekkään ja näyttävän uran suomalaisessa ja turkulaisessa tiedemaailmassa. Valtaoja on toiminut urallaan Turun yliopiston avaruustähtitieteen professorina sekä Piikkiön Tuorlan observatorion johtajana. Hän jäi eläkkeelle yliopistotyöstä syksyllä 2015. Hänet tunnetaan suomalaisten keskuudessa myös erittäin persoonallisena puhujamestarina, joka pystyy ilmaisemaan myös tieteellisiä asioita maanläheisesti ja ymmärrettävästi.

Hän on myös laajasti kiitelty tieteen popularisoija. Myös kirjallinen ilmaisu on todistettavasti laadukasta. Siitä parhaimpana esimerkkinä käynee vuonna 2002 voitettu Tieto-Finlandia-palkinto teoksella Kotona maailmankaikkeudessa.

67-vuotias Valtaoja on alkujaan lappilaisia. Hänen syntymäpaikkansa on Kemi ja valkolakin hän sai vielä pohjoisempaa Sodankylän lukiosta vuonna 1969. Valtaojan opiskelukaupungiksi valikoitui sen jälkeen Turku, jonka yliopistosta hän valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1975. Hän jäi opintojensa jälkeen töihin fysiikan laitokselle, jossa vierähti reilut kymmenen vuotta. Tohtoriksi hän väitteli vuonna 1985. Tähtitieteen dosentti miehestä leivottiin vuonna 1986.

Valtaoja nousi Turun yliopistolla avaruustähtitieteen uudeksi määräaikaiseksi professoriksi vuonna 1997. Varsinainen professorin virka avautui vuonna 2002 ja sillä tontilla Valtaoja viihtyikin aina eläkkeelle siirtymiseensä asti. Suomalaiset ovat aina pitäneet Valtaojan tyylistä ja hänet nimettiinkin koko valtakunnan suosikkitutkijaksi vuonna 2013. Tämän kartoitustyön teki Tieteen tiedotus ry. Valtaoja on arvostellut usein sitä, että tieteeseen pohjautuva keskustelu jää turhan usein muiden elämänalueiden varjoon.

Valtaojan valtakunnallinen tunnettavuus ja suosio pohjautuvat tietysti siihen, että hän ollut erittäin näkyvästi esillä eri asiayhteyksissä. Vuonna 2008 hän veti Ylellä keskusteluohjelmaa 5 kulmaa kosmologiaan, jossa paneuduttiin eri teemojen kautta maailmankaikkeuteen. Paljon huomiota herätti myös vuonna 2004 julkaistu Nurkkaan ajettu Jumala -teos, jossa Valtaoja kävi mielenkiintoista kirjeenvaihtoa Tampereen hiippakunnan silloisen piispan, Juha Pihkalan, kanssa. Aiheena oli tieteen ja uskonnon keskinäinen suhde.

Valtaoja on saanut roppakaupalla erilaisia tunnustuksia uransa varrella. Kaikki ne ovat liittyneet hänen taidokkaaseen tapaansa ilmaista itseään eri keinoin.

Heikki Möttönen

Alkuvuoden suosituin kalaresepti nopeaa uuniruokaa

Alkuvuoden hitiksi on noussut mehevät silakkapihvit uunissa -resepti.

Pro Kala ry:n nettisivuilla on satoja kalareseptejä. Tämän alkuvuoden hitiksi on noussut mehevät silakkapihvit uunissa -resepti, jota on käyty lukemassa enemmän kuin mitään muuta reseptiä.

Duuni tukee nuorten äitien ja isien siirtymistä perhevapailta työelämään tai opiskelemaan

Duuni auttaa nuorta äitiä tai isää hyödyntämään vanhemmuuden taitoja, kun on aika palata perhevapailta työelämään tai opiskelemaan. Hankkeessa tarjotaan maksutonta ryhmätoimintaa ja ohjausta oman tulevaisuuden suunnittelun tueksi.

Lausteen koulu lähiönsä sydän

Kirjoittajan mukaan lähiöt tarvitset koulunsa.

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina 28. tammikuuta mittavan toimenpideohjelman syrjäytymisen ja alueellisen eriytymisen ehkäisemiseksi. Itse en päässyt osallistumaan tuohon päätöksentekoon, sillä osallistuin samaan aikaan järjestettyyn tilaisuuteen Lausteen koulussa.

Kela: Opintotuen puhelinpalvelussa ruuhkaa

Kela on postittanut opiskelijoille opintotuen takaisinmaksuehdotukset. Opiskelija voi katsoa päätösehdotuksen myös verkossa Kelan asiointipalvelussa ja jättää tarvittaessa siellä uudelleenkäsittelypyynnön jonottamatta.

Varsinaissuomalainen teknologiayritys Pilvia kansainvälistyy Business Finlandin myöntämällä Tempo-rahoituksella

Lotta ja Sami Niemi.

Pilvia on pyhärantalainen Turussa toimiva perheyritys, joka tarjoaa muun muassa WordPress-hostingpalvelua. Vaikka Pilvia on nuori teknologiayritys, kokemusta löytyy monen vuoden takaa aiemman yrityksen parista. Itsekehitetty alusta otettiin käyttöön vuonna 2016.

Avoimia työpaikkoja viime vuoden lopulla enemmän kuin vuotta aiemmin

Avoimia työpaikkoja oli vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä 41 000, kun vuotta aiemmin määrä oli 37 200. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilastosta ja kuvaavat joulukuun ensimmäisen päivän tilannetta. Vuonna 2018 avoimia työpaikkoja oli keskimäärin 49 400, mikä on 19 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna (41 600).

Koulutuksen ja työn ulkopuolella olevien nuorten osuus vähentynyt

Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten osuus on laskenut selvästi. Myös nuorten työllisyys paranee ja vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa olevien nuorten aikuisten osuus on laskussa.

Annika Saarikko vierailee Runosmäen vanhuskeskuksessa ja Runoskylässä

Annika Saarikko.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vierailee Turun kaupungin Runosmäen vanhuskeskuksessa ja Emmi- ja Otso-kodeissa maanantaina 25. helmikuuta.

Luomumunien tuotanto kasvoi viidenneksellä viime vuonna

Kananmunia voidaan tuottaa pienryhmä- eli virikehäkkikanalassa, lattiakanalassa, ulkokanalassa tai luomukanalassa.

Kuluttajille on Suomessa tarjolla neljällä eri EU:n hyväksymällä tuotantotavalla tuotettuja kananmunia. Tuotantotavan voi tarkastaa kananmunapakkauksesta ja jokaisen kananmunan kuoressa olevasta leimasta. Numero 3 tarkoittaa, että kananmunat on tuotettu pienryhmä- eli virikehäkkikanalassa, 2 tarkoittaa lattiakanalaa, 1 ulkokanalaa ja 0 luomukanalaa. Merkintöjen ja kananmunaketjun tiiviin toiminnan ansiosta jokainen kananmuna on jäljitettävissä tuotantotilalle saakka.

Urheilu

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Åboraakkeli: Huuhkajat laskeutuvat Kupittaalle?

Päävalmentaja Markku Kanerva ja Huuhkajat valmistautuivat Kupittaalla Turkki-otteluun lokakuussa 2017.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taival EM-karsinnoissa alkaa runsaan kuukauden kuluttua. Tänä vuonna Suomi pelaa kymmenen karsintaottelua, joista viisi kotikentällä. Bosnia-Hertsegovina, Kreikka ja Italia kohdataan varmuudella Tampereella, mutta lokakuun Armenia-ottelun ja marraskuun Liechtenstein-ottelun pelipaikkaa ei ole vielä päätetty.

Mika Lamppu avustamaan Kreikkaan

Turun Erotuomarikerhon avustava erotuomari Mika Lamppu on mukana sunnuntaina 17. helmikuuta Kreikan liigan huippuottelussa Olympiakos–AEK. Ottelun erotuomarina toimii Ville Nevalainen ja toinen avustava erotuomari on Jukka Honkanen .

Jälkipeli: Kiekkolegenda Ville Vahalahden komea ura tuli päätökseen

Vahalahden koko perhe oli mukana hienosti järjestetyssä juhlaottelussa.

- Totta kai järjestämme! Ville Vahalahti on loistava pelaaja ja upea ihminen.

Aleksi "Sählä" Salonen tuo ääntä ja huumoria TPS:n koppiin

Aleksi Salonen tuli Turkuun ottamaan isoa vastuuta ja kovia peliminuutteja.

Kun jääkiekkoilija siirtyy seurasta toiseen, moni asia muuttuu. Jos siirto tapahtuu kesken kauden, muutoksen pureskeluun ei pahemmin jää aikaa.

Jälkipeli: Hirvensalon rinteet ovat mainiossa kunnossa

Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Iltavalaistuksessa kelpaa lasketella, sillä rinteet ovat hyvässä kunnossa.

– Odota! Nyt on pakko keskeyttää haastattelu hetkeksi. Pihalle tuli juuri tärkeä postilähetys Itävallasta.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?