Nostalginen Turku: Maanläheinen tähtitieteilijä

Tuorlan observatorio oli Esko Valtaojan keskeinen työpaikka. Kuva on otettu helmikuussa 1997. Tuorlan observatorio oli Esko Valtaojan keskeinen työpaikka. Kuva on otettu helmikuussa 1997. Kuva: Jonny Holmén

Esko Valtaoja (s. 1951) on tehnyt erittäin menestyksekkään ja näyttävän uran suomalaisessa ja turkulaisessa tiedemaailmassa. Valtaoja on toiminut urallaan Turun yliopiston avaruustähtitieteen professorina sekä Piikkiön Tuorlan observatorion johtajana. Hän jäi eläkkeelle yliopistotyöstä syksyllä 2015. Hänet tunnetaan suomalaisten keskuudessa myös erittäin persoonallisena puhujamestarina, joka pystyy ilmaisemaan myös tieteellisiä asioita maanläheisesti ja ymmärrettävästi.

Hän on myös laajasti kiitelty tieteen popularisoija. Myös kirjallinen ilmaisu on todistettavasti laadukasta. Siitä parhaimpana esimerkkinä käynee vuonna 2002 voitettu Tieto-Finlandia-palkinto teoksella Kotona maailmankaikkeudessa.

67-vuotias Valtaoja on alkujaan lappilaisia. Hänen syntymäpaikkansa on Kemi ja valkolakin hän sai vielä pohjoisempaa Sodankylän lukiosta vuonna 1969. Valtaojan opiskelukaupungiksi valikoitui sen jälkeen Turku, jonka yliopistosta hän valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1975. Hän jäi opintojensa jälkeen töihin fysiikan laitokselle, jossa vierähti reilut kymmenen vuotta. Tohtoriksi hän väitteli vuonna 1985. Tähtitieteen dosentti miehestä leivottiin vuonna 1986.

Valtaoja nousi Turun yliopistolla avaruustähtitieteen uudeksi määräaikaiseksi professoriksi vuonna 1997. Varsinainen professorin virka avautui vuonna 2002 ja sillä tontilla Valtaoja viihtyikin aina eläkkeelle siirtymiseensä asti. Suomalaiset ovat aina pitäneet Valtaojan tyylistä ja hänet nimettiinkin koko valtakunnan suosikkitutkijaksi vuonna 2013. Tämän kartoitustyön teki Tieteen tiedotus ry. Valtaoja on arvostellut usein sitä, että tieteeseen pohjautuva keskustelu jää turhan usein muiden elämänalueiden varjoon.

Valtaojan valtakunnallinen tunnettavuus ja suosio pohjautuvat tietysti siihen, että hän ollut erittäin näkyvästi esillä eri asiayhteyksissä. Vuonna 2008 hän veti Ylellä keskusteluohjelmaa 5 kulmaa kosmologiaan, jossa paneuduttiin eri teemojen kautta maailmankaikkeuteen. Paljon huomiota herätti myös vuonna 2004 julkaistu Nurkkaan ajettu Jumala -teos, jossa Valtaoja kävi mielenkiintoista kirjeenvaihtoa Tampereen hiippakunnan silloisen piispan, Juha Pihkalan, kanssa. Aiheena oli tieteen ja uskonnon keskinäinen suhde.

Valtaoja on saanut roppakaupalla erilaisia tunnustuksia uransa varrella. Kaikki ne ovat liittyneet hänen taidokkaaseen tapaansa ilmaista itseään eri keinoin.

Heikki Möttönen

Neljä viidestä kokee selkäkipuja

Selkävaivat koskettavat maailmanlaajuisesti jopa miljardia ihmistä. Suomalaisista noin 80 prosenttia kärsii selkäkivuista jossain vaiheessa elämäänsä. Selkäoireet ovat myös yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin.

Pihtojen korotautia havaittu Suomessa ensimmäistä kertaa

Korotauti aiheuttaa pihkavuotoisia halkeamia.

Luonnonvarakeskus (Luke) vahvisti kesällä Suomen ensimmäisen pihtojen korotauti -havainnon Mustilan arboretumissa kasvaneista pihdoista, joissa oli esiintynyt oireita jo 1980-luvulta alkaen. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira löysi syyskesällä pihtojen korotaudin myös Helsingistä. Tauti voisi levitessään uhata Suomen joulupuiden kasvatusta.

Turun keskustan tonttujuoksu tukee vähävaraisia perheitä

Tonttujuoksu järjestetään jälleen 15. joulukuuta kello 14 alkaen Turun keskustassa. Kyseessä on hyväntekeväisyystapahtuma, jonka kymmenen euron suuruiset osallistumismaksut menevät lyhentämättöminä Operaatio Ruokakassin joulukeräykseen.

Rintasyöpä ja rintakudoksen luonnolliset muutokset noudattavat samoja mekanismeja

Käynnissä on kaksi kliinistä potilastutkimusta, joissa selvitetään, voidaanko autofagiaa estävällä lääkkeellä estää rintasyövän esiasteen solujen pahanlaatuistuminen potilailla, joilla on rinnan tiehyensisäinen syövän esiaste.

Turun yliopiston ja Georgetown Universityn tutkijat ovat löytäneet tärkeän molekyylikytkimen, joka säätelee sitä, alkavatko maitoa tuottavat maitorauhasen solut kuolla vai pysyvätkö ne hengissä, kun imetykseen tulee tauko. Rintasyöpäsolujen on huomattu hyödyntävän etenemisessään samoja signalointimekanismeja. Tulokset voivat auttaa ymmärtämään paremmin rintasyövän synnyn mekanismeja. Tutkimus on julkaistu arvostetussa Cell Death Discovery -julkaisussa.

Metsäsektorin osuus lähes 40 prosenttia Suomen biotaloudesta viime vuonna

Biotalouden osuus Suomen kansantalouden tuotoksesta oli 16 prosenttia ja arvonlisäyksestä 12 prosenttia vuonna 2017. Nämä osuudet ovat pysyneet muuttumattomina kuluvalla vuosikymmenellä. Suomen biotalous perustuu edelleen vahvasti metsäsektoriin, jonka osuus on lähes 40 prosenttia koko biotalouden tuotoksesta ja arvonlisäyksestä. Lähihistoriasta poiketen biotalouden työllisten lukumäärä lisääntyi hieman vuonna 2017.

Palveluiden liikevaihto kasvoi 5,3 prosenttia

Palvelualojen liikevaihdon kolmen kuukauden vuosimuutos (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan palvelualojen liikevaihto kasvoi touko–heinäkuussa 5,3 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kaikki palvelutoimialat olivat kasvussa. Voimakkaimmin kehittyi hallinto- ja tukipalvelutoiminta (+8,7 %). Myös ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta (+7,3 %) sekä kiinteistöalan toiminta (+6,1 %) ylsivät hyvään kasvuun. Maltillisimmin liikevaihto kohosi muun palvelutoiminnan toimialalla (+1,8 %). Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Urheilu

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Sergio Almenara Interin toiseksi valmentajaksi

Interin uudeksi kakkosvalmentajaksi kaudet 2019 ja 2020 kattavalla sopimuksella on valittu Honka Akatemian nykyinen päävalmentaja Sergio Almenara , kerrotaan Interin nettisivuilla.

Interin viimeiseen kotiotteluun ilmaiseksi heijastimella

FC Inter kutsuu kaikki mukaan viimeiseen kotiotteluun Loistetaan yhdessä -kampanjan hengessä. Inter kohtaa Hongan 21. lokakuuta kello 14.30 alkavassa ottelussa. Heijastinta näyttämällä saa stadionin lipunmyyntipisteestä ottelulipun veloituksetta.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.