Nostalginen Turku: Maanläheinen tähtitieteilijä

Tuorlan observatorio oli Esko Valtaojan keskeinen työpaikka. Kuva on otettu helmikuussa 1997. Tuorlan observatorio oli Esko Valtaojan keskeinen työpaikka. Kuva on otettu helmikuussa 1997. Kuva: Jonny Holmén

Esko Valtaoja (s. 1951) on tehnyt erittäin menestyksekkään ja näyttävän uran suomalaisessa ja turkulaisessa tiedemaailmassa. Valtaoja on toiminut urallaan Turun yliopiston avaruustähtitieteen professorina sekä Piikkiön Tuorlan observatorion johtajana. Hän jäi eläkkeelle yliopistotyöstä syksyllä 2015. Hänet tunnetaan suomalaisten keskuudessa myös erittäin persoonallisena puhujamestarina, joka pystyy ilmaisemaan myös tieteellisiä asioita maanläheisesti ja ymmärrettävästi.

Hän on myös laajasti kiitelty tieteen popularisoija. Myös kirjallinen ilmaisu on todistettavasti laadukasta. Siitä parhaimpana esimerkkinä käynee vuonna 2002 voitettu Tieto-Finlandia-palkinto teoksella Kotona maailmankaikkeudessa.

67-vuotias Valtaoja on alkujaan lappilaisia. Hänen syntymäpaikkansa on Kemi ja valkolakin hän sai vielä pohjoisempaa Sodankylän lukiosta vuonna 1969. Valtaojan opiskelukaupungiksi valikoitui sen jälkeen Turku, jonka yliopistosta hän valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1975. Hän jäi opintojensa jälkeen töihin fysiikan laitokselle, jossa vierähti reilut kymmenen vuotta. Tohtoriksi hän väitteli vuonna 1985. Tähtitieteen dosentti miehestä leivottiin vuonna 1986.

Valtaoja nousi Turun yliopistolla avaruustähtitieteen uudeksi määräaikaiseksi professoriksi vuonna 1997. Varsinainen professorin virka avautui vuonna 2002 ja sillä tontilla Valtaoja viihtyikin aina eläkkeelle siirtymiseensä asti. Suomalaiset ovat aina pitäneet Valtaojan tyylistä ja hänet nimettiinkin koko valtakunnan suosikkitutkijaksi vuonna 2013. Tämän kartoitustyön teki Tieteen tiedotus ry. Valtaoja on arvostellut usein sitä, että tieteeseen pohjautuva keskustelu jää turhan usein muiden elämänalueiden varjoon.

Valtaojan valtakunnallinen tunnettavuus ja suosio pohjautuvat tietysti siihen, että hän ollut erittäin näkyvästi esillä eri asiayhteyksissä. Vuonna 2008 hän veti Ylellä keskusteluohjelmaa 5 kulmaa kosmologiaan, jossa paneuduttiin eri teemojen kautta maailmankaikkeuteen. Paljon huomiota herätti myös vuonna 2004 julkaistu Nurkkaan ajettu Jumala -teos, jossa Valtaoja kävi mielenkiintoista kirjeenvaihtoa Tampereen hiippakunnan silloisen piispan, Juha Pihkalan, kanssa. Aiheena oli tieteen ja uskonnon keskinäinen suhde.

Valtaoja on saanut roppakaupalla erilaisia tunnustuksia uransa varrella. Kaikki ne ovat liittyneet hänen taidokkaaseen tapaansa ilmaista itseään eri keinoin.

Heikki Möttönen

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Nainen soitti aiheettomasti 51 kertaa hätäkeskukseen, päätyi poliisin huomaan

Turun pääpoliisiaseman suojiin päätyi lauantai-illalla vuonna 1978 syntynyt nainen. Hän oli lauantaina puolenyön ja kello 19.40:n välillä soittanut hätäkeskukseen 51 aiheetonta puhelua.

Poliisi pysäytti rattijuopon Rieskalähteentiellä

Poliisin pysäyttämäksi joutui vuonna 1980 syntynyt mies henkilöautolla perjantaina kello 21.30 Turussa Rieskalähteentiellä.

Rullaluistelutapahtuma haittaa liikennettä Hirvensalossa ja Kakskerrassa

Rullaluistelutapahtuma Kakskerran Lenkki haittaa liikennettä Hirvensalossa ja Kakskerrassa 16. kesäkuuta kello 11.55-15.

Loton potti nousee viiteen miljoonaan euroon

Lotosta ei löytynyt täysosumia lauantain arvonnassa (kierros 24/2019), joten potti nousee juhannukseksi tasan viiteen miljoonaan euroon. Seuraava arvonta (kierros 25/2019) on juhannuspäivänä lauantaina 22. kesäkuuta.

Asbestinpurkajalta parta pois suojaimen kanssa

Asbestipurkajille tehdyissä hengityksensuojainten tiiviystesteissä havaittiin, että noin puolet ei läpäissyt tiiviystestiä naamarin reunoilta tapahtuvan ohivuodon takia.

Kesäkuun keltainen kiivi

Keltainen kiivi muistuttaa ulkonäöltään vihreää lajitoveriaan, mutta sen kuori on hieman vaaleampi ja hedelmäliha selkeästi keltaisempi. Keltainen kiivi myös maistuu makeammalta eikä siinä ole vihreän kiivin hapokkuutta. Keltaisen kiivin maku on trooppisen makea, sekoitus mangoa, persikkaa ja sitrusta.

Kaikki sunnuntaina kasveja tunnistamaan

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 16. kesäkuuta. Tuolloin järjestetään opastettuja kasviretkiä eri puolilla Suomea. Retket ovat maksuttomia ja ne kestävät yleensä kahdesta kolmeen tuntia, vapaaehtoisen oppaan vetämänä.

Tee se Suomessa

Tänä kesänä suomalaisia kiinnostaa kotimaan matkailu. Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoman tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia kotimaan matkailusta ilmastosyistä. Tee Se Suomessa -lähimatkailukampanja nostaa esiin mielenkiintoisia matkailukohteita eri puolilta Suomea.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.