Nostalginen Turku: Maanläheinen tähtitieteilijä

Tuorlan observatorio oli Esko Valtaojan keskeinen työpaikka. Kuva on otettu helmikuussa 1997. Tuorlan observatorio oli Esko Valtaojan keskeinen työpaikka. Kuva on otettu helmikuussa 1997. Kuva: Jonny Holmén

Esko Valtaoja (s. 1951) on tehnyt erittäin menestyksekkään ja näyttävän uran suomalaisessa ja turkulaisessa tiedemaailmassa. Valtaoja on toiminut urallaan Turun yliopiston avaruustähtitieteen professorina sekä Piikkiön Tuorlan observatorion johtajana. Hän jäi eläkkeelle yliopistotyöstä syksyllä 2015. Hänet tunnetaan suomalaisten keskuudessa myös erittäin persoonallisena puhujamestarina, joka pystyy ilmaisemaan myös tieteellisiä asioita maanläheisesti ja ymmärrettävästi.

Hän on myös laajasti kiitelty tieteen popularisoija. Myös kirjallinen ilmaisu on todistettavasti laadukasta. Siitä parhaimpana esimerkkinä käynee vuonna 2002 voitettu Tieto-Finlandia-palkinto teoksella Kotona maailmankaikkeudessa.

67-vuotias Valtaoja on alkujaan lappilaisia. Hänen syntymäpaikkansa on Kemi ja valkolakin hän sai vielä pohjoisempaa Sodankylän lukiosta vuonna 1969. Valtaojan opiskelukaupungiksi valikoitui sen jälkeen Turku, jonka yliopistosta hän valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1975. Hän jäi opintojensa jälkeen töihin fysiikan laitokselle, jossa vierähti reilut kymmenen vuotta. Tohtoriksi hän väitteli vuonna 1985. Tähtitieteen dosentti miehestä leivottiin vuonna 1986.

Valtaoja nousi Turun yliopistolla avaruustähtitieteen uudeksi määräaikaiseksi professoriksi vuonna 1997. Varsinainen professorin virka avautui vuonna 2002 ja sillä tontilla Valtaoja viihtyikin aina eläkkeelle siirtymiseensä asti. Suomalaiset ovat aina pitäneet Valtaojan tyylistä ja hänet nimettiinkin koko valtakunnan suosikkitutkijaksi vuonna 2013. Tämän kartoitustyön teki Tieteen tiedotus ry. Valtaoja on arvostellut usein sitä, että tieteeseen pohjautuva keskustelu jää turhan usein muiden elämänalueiden varjoon.

Valtaojan valtakunnallinen tunnettavuus ja suosio pohjautuvat tietysti siihen, että hän ollut erittäin näkyvästi esillä eri asiayhteyksissä. Vuonna 2008 hän veti Ylellä keskusteluohjelmaa 5 kulmaa kosmologiaan, jossa paneuduttiin eri teemojen kautta maailmankaikkeuteen. Paljon huomiota herätti myös vuonna 2004 julkaistu Nurkkaan ajettu Jumala -teos, jossa Valtaoja kävi mielenkiintoista kirjeenvaihtoa Tampereen hiippakunnan silloisen piispan, Juha Pihkalan, kanssa. Aiheena oli tieteen ja uskonnon keskinäinen suhde.

Valtaoja on saanut roppakaupalla erilaisia tunnustuksia uransa varrella. Kaikki ne ovat liittyneet hänen taidokkaaseen tapaansa ilmaista itseään eri keinoin.

Heikki Möttönen

Menoviikko: Kotiteollisuutta akustisena

Jouni Hynynen on kunnostautunut musiikin lisäksi kirjallisuuden parissa. Aiemmin tänä vuonna Hynyseltä ilmestyi Muistikuvia-kirja, joka kertoo miehen laululyriikoiden taustoja.

Hunter’s Innin akustiset Iholla-illat jatkuvat 13. joulukuuta, kun Duo Kummitusjuna saapuu keikalle. Kummitusjunan muodostavat paremmin Kotiteollisuudesta tutut Jouni Hynynen ja kitaristi Miitri Aaltonen . Kummitusjunan käsittelyssä Kotiteollisuuden raskaat rokit soivat akustisina versioina.

Turvaa joulu, huolehdi paloturvallisuudesta

Joulun aikaan on erityisen tärkeää huolehtia kodin tai mökin paloturvallisuudesta, sillä tilastojen valossa ja tulipalojen määrissä mitattuna joulukuu on vuoden vaarallisin kuukausi. Kotona vietetään enemmän aikaa, poltetaan ehkä takkaa, ulkotulia ja kynttilöitä ja leivotaan jouluherkkuja.

Miten rahoittaa joulun kulutuspiikki?

Suomalaisten kulutus kasvaa jouluna jopa neljänneksen vuoden keskimääräisestä kuukausikulutuksesta. Kasvaneita menojaan monet ovat paikanneet joulukuisilla veronpalautuksilla. Ensi vuonna palautusten maksatus aikaistuu useilla suomalaisilla ja se saattaa aiheuttaa ongelmia joulubudjetteihin.

Väitös: Ulkomaille muuttavien lasten tärkeää päästä mukaan lapsuuttaan koskevaan päätöksentekoon

Tiina Niemi.

Globaali liikkuvuus on kasvussa ja yhä useampi suomalaislapsi muuttaa vanhemman työn vuoksi ulkomaille. KM Tiina Niemen väitöstutkimus tarkentaa kuvaa suhteellisen vähän tutkitusta ulkomailla vietetyn lapsuuden arjesta sekä sopeutumisen haasteista ja nostaa esiin erilaisia keinoja vieraaseen kasvuympäristöön sopeutumiseksi

Pääkonsulaatin hallintovirkamies ei ollut syypää lokakuiseen kolariin

Poliisi on selvittänyt 26. lokakuuta Turussa Kristiinankadulla tapahtunutta liikenneonnettomuutta, jonka yhtenä osapuolena oli 1980-luvulla syntynyt mies, joka kuljetti Venäjän pääkonsulaatin omistamaa henkilöpakettiautoa.

Sairaanhoidon kovat kipupisteet

Tuore potilaskokemus: Jouduin viime viikolla luisteluhiihtotapaturman johdosta Tyksin ensiapupoliklinikalle. Jopa oli tehokas, korkeatasoinen ja sukkela palvelu.

Latinorytmit täyttävät Turun konserttitalon helmikuussa

Angelika Klas.

Tenori Jyrki Anttila ja sopraano Angelika Klas saapuvat helmikuussa Turkuun. Heidän yhteinen konserttinsa Helmien yö yhdistelee niin tangoja, viihdemusiikkia kuin oopperaakin.

Menoviikko: Ti-Ti Nalle täyttää pyöreitä

Ti-Ti Nalle näki päivänvalon, kun Riitta Korpela pyysi äitiään virkkaamaan pienen nallen opetuskäyttöä varten.

Riitta Korpelan luomasta Ti-Ti Nallesta on tullut jo useamman sukupolven suosikki. Tänä vuonna Ti-Ti Nalle on viettänyt 30-vuotisjuhlia. Juhlakiertue ulottuu myös Turkuun, kun Ti-Ti Nallen 30-vuotisjuhlakonsertti saapuu 16. joulukuuta Turun konserttitaloon. Konsertti alkaa kello 15.

Naiskuskin auto seilasi ajoradan laidasta laitaan matkalla Lietoon, puhalsi törkeät lukemat

Poliisi sai ilmoituksen henkilöauton kuljettajasta, joka ajoi lauantaina kello 14.25 Turun Jäkärlästä Lietoon erittäin epävarmasti.

Urheilu

Puukkokatsomo: Helppo Italia

Teemu Pukki.

Kun jalkapallon EM-kisojen karsintalohkot saatiin joulukuun alussa arvottua, monenlaisia arvioita Huuhkajien mahdollisuuksista nähtiin.

Malik Dime marraskuun paras

Malik Dime.

Ura Basketin sentteri Malik Dime valittiin marraskuussa Korisliigan parhaaksi pelaajaksi. 206-senttinen Dime mellasti marraskuussa monella rintamalla. Mies muun muassa pussitti ottelua kohden 18 pistettä, otti 15,3 levypalloa ja kirjautti neljä torjuntaa.

Tomi Kallio ja Henrik Tallinder saavat oman jäähyväisottelunsa

Tomi Kallio.

Turun Palloseura järjestää Tomi Kalliolle ja Henrik Tallinderille omat jäähyväisottelut. Kallion ilta koittaa joulukuun 20. päivä TPS–Kärpät-ottelussa. Tallinderin vuoro on helmikuun 13. päivä, kun TPS kohtaa JYP:n.

Hanson Boakai ja Mikke Louhela Interin riveihin

Joona Järvistö jatkaa Interin piadassa myös ensi kaudella.

Inter on solminut pelaajasopimukset EIF:sta siirtyvän kanadalaisen Hanson Boakain ja KaaPosta siirtyvän Mikke Louhelan kanssa. Molempien sopimukset kattavat kauden 2019, jonka lisäksi Boakain sopimuksessa on optio kaudesta 2020.

Näkökulma: Kova savotta odottaa Suomen yleisurheilijoita

Suomi on saanut vuoden 2007 jälkeen yleisurheilun MM-kisoista kolme mitalia. Kaikki ovat uransa jatkon vastikään vahvistaneen Tero Pitkämäen tuomia.

Jos yleisurheilutilastojen perusteella pitäisi tulevaisuutta ennustaa, ei tulevinakaan vuosina kannata lyödä vetoa sen puolesta, että Suomi osallistuisi yleisurheilun MM-kisoihin kovin suurella joukkueella.

Hyökkääjä Oskari Jakonen aloittaa jo viidennen kautensa TPS-paidassa

Oskari Jakonen (vas.).

Hyökkääjä Oskari Jakonen aloittaa jo viidennen kautensa TPS:n edustusjoukkueen riveissä. SalPasta lähtöisin oleva Jakonen on solminut seuransa kanssa uuden kauden 2019 kattavan jatkosopimuksen. Hän pelasi raitapaidoissa ensin kolme kautta Jalkapallon Ykköstä sekä kauden 2018 Veikkausliigassa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.