Majakkaelokuvia Raision Kirjastotalon Martinsalissa

Bengtskärin tarina esitetään Raisiossa. Bengtskärin tarina esitetään Raisiossa. Kuva: Niklas Maisi

Suomen Majakkaseuran kirjastokiertue ehtii Raision Kirjastotalon Martinsaliin lauantaina 29. syyskuuta kello 13.30-15. Silloin katsotaan kaksi filmiä: Bengtskärin tarina ja Märket. Elokuviin on vapaa pääsy.

Bengtskärin tarina on dokumentti majakan historiasta ja nykypäivästä. Filmissä on runsaasti ennennäkemätöntä materiaalia.

Bengtskärin majakan historia on täynnä dramaattisia käänteitä. Ennen majakan rakentamista karikkoisille vesille haaksirikkoutui paljon laivoja. Majakka joutui hyökkäysten kohteeksi molemmissa maailmansodissa. Toisen maailmansodan aikana majakkasaarella käytiin suuri taistelu, kun venäläiset yrittivät vallata majakan ja räjäyttää sen.

Vuodesta 1995 lähtien Pohjoismaiden korkein majakka on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Saaristomeren suositumpana museo- ja vierailukohteena. Turun Yliopistosäätiön valtiolta ostama Bengtskär on arvokas osa Suomen kulttuuriperintöä ja sen säilyttäminen on tärkeää koko Itämeren alueelle.

Toinen filmi, Märket, kertoo Suomen ja Ruotsin rajan halkomasta, uhanalaisesta majakasta Ahvenanmerellä.

Märket on Bengtskärin ja Utön ohella Suomen merkittävimpiä säilyneitä majakoita. Märketillä asuttiin jatkuvasti rakentamisvuodesta 1885 alkaen, kunnes majakka automatisoitiin vuonna 1977. Huolellisesti rakennettu majakka taisteli aikaa vastaan, mutta lopulta kosteus, vaihtelevat lämpötilat ja tuuli melkein tuhosivat sen.

Vuonna 2007 Suomen Majakkaseura vuokrasi Märketin valtiolta majakan kunnostustyötä vastaan. Siitä lähtien sadat seuran jäsenet ovat palanneet yhä uudestaan korjaustöihin majakkaluodolle upeisiin ja vaativiin oloihin. Pahin uhka on nyt ohitettu.

Suomen Majakkaseuran tavoitteena on majakoiden ja niihin liittyvän rakennus- ja kulttuuriperinnön suojeleminen. Työtä tehdään yhdessä julkisen hallinnon, museoviraston, eri alojen oppilaitosten, paikallisten yhdistysten ja sponsoriyritysten kanssa. Majakkaseura jakaa tietoa majakoista ja majakkaperinteestä sekä uhanalaisista kohteista.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Rintasyöpä ja rintakudoksen luonnolliset muutokset noudattavat samoja mekanismeja

Käynnissä on kaksi kliinistä potilastutkimusta, joissa selvitetään, voidaanko autofagiaa estävällä lääkkeellä estää rintasyövän esiasteen solujen pahanlaatuistuminen potilailla, joilla on rinnan tiehyensisäinen syövän esiaste.

Turun yliopiston ja Georgetown Universityn tutkijat ovat löytäneet tärkeän molekyylikytkimen, joka säätelee sitä, alkavatko maitoa tuottavat maitorauhasen solut kuolla vai pysyvätkö ne hengissä, kun imetykseen tulee tauko. Rintasyöpäsolujen on huomattu hyödyntävän etenemisessään samoja signalointimekanismeja. Tulokset voivat auttaa ymmärtämään paremmin rintasyövän synnyn mekanismeja. Tutkimus on julkaistu arvostetussa Cell Death Discovery -julkaisussa.

Metsäsektorin osuus lähes 40 prosenttia Suomen biotaloudesta viime vuonna

Biotalouden osuus Suomen kansantalouden tuotoksesta oli 16 prosenttia ja arvonlisäyksestä 12 prosenttia vuonna 2017. Nämä osuudet ovat pysyneet muuttumattomina kuluvalla vuosikymmenellä. Suomen biotalous perustuu edelleen vahvasti metsäsektoriin, jonka osuus on lähes 40 prosenttia koko biotalouden tuotoksesta ja arvonlisäyksestä. Lähihistoriasta poiketen biotalouden työllisten lukumäärä lisääntyi hieman vuonna 2017.

Palveluiden liikevaihto kasvoi 5,3 prosenttia

Palvelualojen liikevaihdon kolmen kuukauden vuosimuutos (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan palvelualojen liikevaihto kasvoi touko–heinäkuussa 5,3 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kaikki palvelutoimialat olivat kasvussa. Voimakkaimmin kehittyi hallinto- ja tukipalvelutoiminta (+8,7 %). Myös ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta (+7,3 %) sekä kiinteistöalan toiminta (+6,1 %) ylsivät hyvään kasvuun. Maltillisimmin liikevaihto kohosi muun palvelutoiminnan toimialalla (+1,8 %). Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Atoy Autohuolto laajeni Raisioon

Atoy Autohuollon 15. korjaamo vietti avajaisia 5. lokakuuta Raisiossa Kuninkaanväylällä. Atoy Autohuolto on tänä vuonna avannut uudet korjaamot Turun Orikedolle ja Raisioon.

Rettigin palatsi täyttää 90 vuotta

Palatsin julkisivu Nunnakadun suunnalta.

Rettigin palatsi täyttää 90 vuotta. Ars Novan 90-vuotisjuhlanäyttely (19.10.−17.3.) kertoo nykyisin museona toimivan rakennuksen arkkitehtuurista ja alkuperäisestä sisustuksesta.

Urheilu

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Sergio Almenara Interin toiseksi valmentajaksi

Interin uudeksi kakkosvalmentajaksi kaudet 2019 ja 2020 kattavalla sopimuksella on valittu Honka Akatemian nykyinen päävalmentaja Sergio Almenara , kerrotaan Interin nettisivuilla.

Interin viimeiseen kotiotteluun ilmaiseksi heijastimella

FC Inter kutsuu kaikki mukaan viimeiseen kotiotteluun Loistetaan yhdessä -kampanjan hengessä. Inter kohtaa Hongan 21. lokakuuta kello 14.30 alkavassa ottelussa. Heijastinta näyttämällä saa stadionin lipunmyyntipisteestä ottelulipun veloituksetta.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.