Pystyn-kampanja haastaa aikuiset opettamaan nuorille arjen taitoja

Nuorisobarometrin mukaan erityisen hyvin nuorilta sujuvat ruoanlaitto ja kaupassakäynti. Puutteita on pyykinpesussa, siivoamisessa, vuorokausirytmin säilyttämisessä sekä pankki- ja veroasioiden hoitamisessa. #pystyn2018-kampanja haluaakin haastaa, innostaa ja kannustaa kaikkia opettamaan nuorille näitä ja muita itsenäistä aikuisuutta tukevia tärkeitä taitoja.

– Arjen ja käden taidot eivät ole kaikille enää tänä päivänä itsestäänselvyys eikä kaikkia kyseisiä taitoja myöskään opita koulussa. Toisaalta oppi voi tulla nuorelle väärään aikaan heidän elämäntilanteeseensa peilaten, jolloin sen sisäistäminen ei välttämättä ole nuoren mielestä tärkeää, toteaa Marttaliitto ry:n hankekoordinaattori Hanna Viita.

Marttojen lisäksi kampanjan takana ovat Martha Förbundet, Taitoliitto ja Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset.

Viidan mukaan esimerkiksi sopimusasiat ja talouteen liittyvät raha-asiat ovat sellaisia, joihin moni nuori tarvitsisi tukea. Tuen tarpeen hän arvelee johtuvan siitä, että tällaisia taitoja ei monestikaan pääse harjoittelemaan lapsuudenkodissa ennakkoon.

– Ruoanlaitto, leivonta, käsityöt ja siivous, jotka ovat tulosstatistiikassa opittujen taitojen kärjessä, ovat sellaisia taitoja, joita nuori on usein jollain tasolla päässyt treenaamaan. Toisaalta näidenkin taitojen opiskelun tarve lisääntyy esimerkiksi kotoa pois muuttaessa, kun tilanne konkretisoituu.

Viita huomauttaa, että siivouksessakin voi olla monia työvaiheita, joita kotona ei ole tullut tehtyä tai harjoiteltua, vaikka nuori muutoin olisi yleissiivoukseen kotona osallistunutkin. Tällaisia askareita voivat olla muun muassa pakastimen sulatus tai lattiakaivon tai ilmanvaihtoventtiilien puhdistaminen.

– Toivoisin, että me aikuiset kuuntelisimme nuoria herkällä korvalla. Tarjotaan apua niihin asioihin, joissa nuori sitä tarvitsee oppien tuputtamisen sijaan. Asian tekemiseen voi antaa ennemminkin esimerkkejä ja vinkkejä kuin yhtä ainoaa ja oikeaa tapaa. Hyvään lopputulokseen päästään usein monin tavoin. Näin nuori voi itse miettiä hänelle sopivimpia toimintamalleja, Viita kannustaa aikuisia avun tarjoamiseen ja arkiaskareiden opettamiseen.

Nuoria hän tahtoo muistuttaa siitä, että apua saa ja pitää pyytää. Viita painottaa, että keskeisintä on aikuisten läsnäolo ja kuuntelu – olipa sitten kyse omasta tai naapurin lapsesta.

– Näin ollen näiden arjen ja käden taitojen siirtyminen sukupolvelta toiselle on meidän kaikkien vastuulla. Moninainen joukko luotettavia ja helposti lähestyttäviä aikuisia madaltaa nuorten kynnystä ottaa asioita esille.

Kampanjaan voi osallistua kirjaamalla opetetun teon www.pystyn.fi sivulla olevaan kampanjalaskuriin. Kampanja-aikaa on jäljellä lokakuun loppuun asti. Tavoitteena on opettaa vähintään 10 000 taitoa. Elokuun loppuun mennessä tavoitteesta oli saavutettu yli puolet.

Linnea Lahtinen

Pihtojen korotautia havaittu Suomessa ensimmäistä kertaa

Korotauti aiheuttaa pihkavuotoisia halkeamia.

Luonnonvarakeskus (Luke) vahvisti kesällä Suomen ensimmäisen pihtojen korotauti -havainnon Mustilan arboretumissa kasvaneista pihdoista, joissa oli esiintynyt oireita jo 1980-luvulta alkaen. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira löysi syyskesällä pihtojen korotaudin myös Helsingistä. Tauti voisi levitessään uhata Suomen joulupuiden kasvatusta.

Turun keskustan tonttujuoksu tukee vähävaraisia perheitä

Tonttujuoksu järjestetään jälleen 15. joulukuuta kello 14 alkaen Turun keskustassa. Kyseessä on hyväntekeväisyystapahtuma, jonka kymmenen euron suuruiset osallistumismaksut menevät lyhentämättöminä Operaatio Ruokakassin joulukeräykseen.

Rintasyöpä ja rintakudoksen luonnolliset muutokset noudattavat samoja mekanismeja

Käynnissä on kaksi kliinistä potilastutkimusta, joissa selvitetään, voidaanko autofagiaa estävällä lääkkeellä estää rintasyövän esiasteen solujen pahanlaatuistuminen potilailla, joilla on rinnan tiehyensisäinen syövän esiaste.

Turun yliopiston ja Georgetown Universityn tutkijat ovat löytäneet tärkeän molekyylikytkimen, joka säätelee sitä, alkavatko maitoa tuottavat maitorauhasen solut kuolla vai pysyvätkö ne hengissä, kun imetykseen tulee tauko. Rintasyöpäsolujen on huomattu hyödyntävän etenemisessään samoja signalointimekanismeja. Tulokset voivat auttaa ymmärtämään paremmin rintasyövän synnyn mekanismeja. Tutkimus on julkaistu arvostetussa Cell Death Discovery -julkaisussa.

Metsäsektorin osuus lähes 40 prosenttia Suomen biotaloudesta viime vuonna

Biotalouden osuus Suomen kansantalouden tuotoksesta oli 16 prosenttia ja arvonlisäyksestä 12 prosenttia vuonna 2017. Nämä osuudet ovat pysyneet muuttumattomina kuluvalla vuosikymmenellä. Suomen biotalous perustuu edelleen vahvasti metsäsektoriin, jonka osuus on lähes 40 prosenttia koko biotalouden tuotoksesta ja arvonlisäyksestä. Lähihistoriasta poiketen biotalouden työllisten lukumäärä lisääntyi hieman vuonna 2017.

Palveluiden liikevaihto kasvoi 5,3 prosenttia

Palvelualojen liikevaihdon kolmen kuukauden vuosimuutos (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan palvelualojen liikevaihto kasvoi touko–heinäkuussa 5,3 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kaikki palvelutoimialat olivat kasvussa. Voimakkaimmin kehittyi hallinto- ja tukipalvelutoiminta (+8,7 %). Myös ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta (+7,3 %) sekä kiinteistöalan toiminta (+6,1 %) ylsivät hyvään kasvuun. Maltillisimmin liikevaihto kohosi muun palvelutoiminnan toimialalla (+1,8 %). Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Urheilu

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Sergio Almenara Interin toiseksi valmentajaksi

Interin uudeksi kakkosvalmentajaksi kaudet 2019 ja 2020 kattavalla sopimuksella on valittu Honka Akatemian nykyinen päävalmentaja Sergio Almenara , kerrotaan Interin nettisivuilla.

Interin viimeiseen kotiotteluun ilmaiseksi heijastimella

FC Inter kutsuu kaikki mukaan viimeiseen kotiotteluun Loistetaan yhdessä -kampanjan hengessä. Inter kohtaa Hongan 21. lokakuuta kello 14.30 alkavassa ottelussa. Heijastinta näyttämällä saa stadionin lipunmyyntipisteestä ottelulipun veloituksetta.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.