Pystyn-kampanja haastaa aikuiset opettamaan nuorille arjen taitoja

Nuorisobarometrin mukaan erityisen hyvin nuorilta sujuvat ruoanlaitto ja kaupassakäynti. Puutteita on pyykinpesussa, siivoamisessa, vuorokausirytmin säilyttämisessä sekä pankki- ja veroasioiden hoitamisessa. #pystyn2018-kampanja haluaakin haastaa, innostaa ja kannustaa kaikkia opettamaan nuorille näitä ja muita itsenäistä aikuisuutta tukevia tärkeitä taitoja.

– Arjen ja käden taidot eivät ole kaikille enää tänä päivänä itsestäänselvyys eikä kaikkia kyseisiä taitoja myöskään opita koulussa. Toisaalta oppi voi tulla nuorelle väärään aikaan heidän elämäntilanteeseensa peilaten, jolloin sen sisäistäminen ei välttämättä ole nuoren mielestä tärkeää, toteaa Marttaliitto ry:n hankekoordinaattori Hanna Viita.

Marttojen lisäksi kampanjan takana ovat Martha Förbundet, Taitoliitto ja Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset.

Viidan mukaan esimerkiksi sopimusasiat ja talouteen liittyvät raha-asiat ovat sellaisia, joihin moni nuori tarvitsisi tukea. Tuen tarpeen hän arvelee johtuvan siitä, että tällaisia taitoja ei monestikaan pääse harjoittelemaan lapsuudenkodissa ennakkoon.

– Ruoanlaitto, leivonta, käsityöt ja siivous, jotka ovat tulosstatistiikassa opittujen taitojen kärjessä, ovat sellaisia taitoja, joita nuori on usein jollain tasolla päässyt treenaamaan. Toisaalta näidenkin taitojen opiskelun tarve lisääntyy esimerkiksi kotoa pois muuttaessa, kun tilanne konkretisoituu.

Viita huomauttaa, että siivouksessakin voi olla monia työvaiheita, joita kotona ei ole tullut tehtyä tai harjoiteltua, vaikka nuori muutoin olisi yleissiivoukseen kotona osallistunutkin. Tällaisia askareita voivat olla muun muassa pakastimen sulatus tai lattiakaivon tai ilmanvaihtoventtiilien puhdistaminen.

– Toivoisin, että me aikuiset kuuntelisimme nuoria herkällä korvalla. Tarjotaan apua niihin asioihin, joissa nuori sitä tarvitsee oppien tuputtamisen sijaan. Asian tekemiseen voi antaa ennemminkin esimerkkejä ja vinkkejä kuin yhtä ainoaa ja oikeaa tapaa. Hyvään lopputulokseen päästään usein monin tavoin. Näin nuori voi itse miettiä hänelle sopivimpia toimintamalleja, Viita kannustaa aikuisia avun tarjoamiseen ja arkiaskareiden opettamiseen.

Nuoria hän tahtoo muistuttaa siitä, että apua saa ja pitää pyytää. Viita painottaa, että keskeisintä on aikuisten läsnäolo ja kuuntelu – olipa sitten kyse omasta tai naapurin lapsesta.

– Näin ollen näiden arjen ja käden taitojen siirtyminen sukupolvelta toiselle on meidän kaikkien vastuulla. Moninainen joukko luotettavia ja helposti lähestyttäviä aikuisia madaltaa nuorten kynnystä ottaa asioita esille.

Kampanjaan voi osallistua kirjaamalla opetetun teon www.pystyn.fi sivulla olevaan kampanjalaskuriin. Kampanja-aikaa on jäljellä lokakuun loppuun asti. Tavoitteena on opettaa vähintään 10 000 taitoa. Elokuun loppuun mennessä tavoitteesta oli saavutettu yli puolet.

Linnea Lahtinen

Suomalainen ei luovu aamukahvista

Viime kuun lopulla vietetyn kansallisen kahvipäivän kunniaksi R-kioski selvitti, mistä asioista suomalaiset olisivat valmiita luopumaan aamukahvin sijasta. Kahvilla on tärkeä osansa suomalaisten aamusta. R-kioskin teettämän kyselyn mukaan kahvin lisäksi hampaiden harjaus ja aamupala ovat asioita, joita suomalaiset eivät halua aamulla jättää väliin.

Joulumarkkinoilla vieraillut yli 70 000 kävijää

Pakkasukko vierailee Joulumarkkinoilla ensi viikonloppuna.

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoiden päätösviikonloppua vietetään musiikin ja tanssin täyteisesti 15.−16. joulukuuta kello 11−17. Neljäntenä markkinaviikonloppuna Vanhalla Suurtorilla nähdään muun muassa Joulupukin ja Pakkasukon perinteikäs kohtaaminen, Turun Kansantanssin Ystävien Nousiaisten lapsiryhmien ja Turun seudun tanssioppilaitoksen tanssiesitykset sekä Lucia-neidon tunnelmallinen musiikkiesitys Brinkkalan parvekkeelta.

Ranskan herkkuja kauppahallissa

Turkulaiset saavat ranskalaista ruokaa ja tunnelmaa Turun kauppahallin kujalta. Le Bistrot Francais on ranskalainen ravintola, jonka annokset rakentuvat ranskalaisista ja suomalaisista aineksista.

Menoviikko: Kotiteollisuutta akustisena

Jouni Hynynen on kunnostautunut musiikin lisäksi kirjallisuuden parissa. Aiemmin tänä vuonna Hynyseltä ilmestyi Muistikuvia-kirja, joka kertoo miehen laululyriikoiden taustoja.

Hunter’s Innin akustiset Iholla-illat jatkuvat 13. joulukuuta, kun Duo Kummitusjuna saapuu keikalle. Kummitusjunan muodostavat paremmin Kotiteollisuudesta tutut Jouni Hynynen ja kitaristi Miitri Aaltonen . Kummitusjunan käsittelyssä Kotiteollisuuden raskaat rokit soivat akustisina versioina.

Turvaa joulu, huolehdi paloturvallisuudesta

Joulun aikaan on erityisen tärkeää huolehtia kodin tai mökin paloturvallisuudesta, sillä tilastojen valossa ja tulipalojen määrissä mitattuna joulukuu on vuoden vaarallisin kuukausi. Kotona vietetään enemmän aikaa, poltetaan ehkä takkaa, ulkotulia ja kynttilöitä ja leivotaan jouluherkkuja.

Miten rahoittaa joulun kulutuspiikki?

Suomalaisten kulutus kasvaa jouluna jopa neljänneksen vuoden keskimääräisestä kuukausikulutuksesta. Kasvaneita menojaan monet ovat paikanneet joulukuisilla veronpalautuksilla. Ensi vuonna palautusten maksatus aikaistuu useilla suomalaisilla ja se saattaa aiheuttaa ongelmia joulubudjetteihin.

Väitös: Ulkomaille muuttavien lasten tärkeää päästä mukaan lapsuuttaan koskevaan päätöksentekoon

Tiina Niemi.

Globaali liikkuvuus on kasvussa ja yhä useampi suomalaislapsi muuttaa vanhemman työn vuoksi ulkomaille. KM Tiina Niemen väitöstutkimus tarkentaa kuvaa suhteellisen vähän tutkitusta ulkomailla vietetyn lapsuuden arjesta sekä sopeutumisen haasteista ja nostaa esiin erilaisia keinoja vieraaseen kasvuympäristöön sopeutumiseksi

Pääkonsulaatin hallintovirkamies ei ollut syypää lokakuiseen kolariin

Poliisi on selvittänyt 26. lokakuuta Turussa Kristiinankadulla tapahtunutta liikenneonnettomuutta, jonka yhtenä osapuolena oli 1980-luvulla syntynyt mies, joka kuljetti Venäjän pääkonsulaatin omistamaa henkilöpakettiautoa.

Latinorytmit täyttävät Turun konserttitalon helmikuussa

Angelika Klas.

Tenori Jyrki Anttila ja sopraano Angelika Klas saapuvat helmikuussa Turkuun. Heidän yhteinen konserttinsa Helmien yö yhdistelee niin tangoja, viihdemusiikkia kuin oopperaakin.

Urheilu

Puukkokatsomo: Helppo Italia

Teemu Pukki.

Kun jalkapallon EM-kisojen karsintalohkot saatiin joulukuun alussa arvottua, monenlaisia arvioita Huuhkajien mahdollisuuksista nähtiin.

Malik Dime marraskuun paras

Malik Dime.

Ura Basketin sentteri Malik Dime valittiin marraskuussa Korisliigan parhaaksi pelaajaksi. 206-senttinen Dime mellasti marraskuussa monella rintamalla. Mies muun muassa pussitti ottelua kohden 18 pistettä, otti 15,3 levypalloa ja kirjautti neljä torjuntaa.

Tomi Kallio ja Henrik Tallinder saavat oman jäähyväisottelunsa

Tomi Kallio.

Turun Palloseura järjestää Tomi Kalliolle ja Henrik Tallinderille omat jäähyväisottelut. Kallion ilta koittaa joulukuun 20. päivä TPS–Kärpät-ottelussa. Tallinderin vuoro on helmikuun 13. päivä, kun TPS kohtaa JYP:n.

Hanson Boakai ja Mikke Louhela Interin riveihin

Joona Järvistö jatkaa Interin piadassa myös ensi kaudella.

Inter on solminut pelaajasopimukset EIF:sta siirtyvän kanadalaisen Hanson Boakain ja KaaPosta siirtyvän Mikke Louhelan kanssa. Molempien sopimukset kattavat kauden 2019, jonka lisäksi Boakain sopimuksessa on optio kaudesta 2020.

Näkökulma: Kova savotta odottaa Suomen yleisurheilijoita

Suomi on saanut vuoden 2007 jälkeen yleisurheilun MM-kisoista kolme mitalia. Kaikki ovat uransa jatkon vastikään vahvistaneen Tero Pitkämäen tuomia.

Jos yleisurheilutilastojen perusteella pitäisi tulevaisuutta ennustaa, ei tulevinakaan vuosina kannata lyödä vetoa sen puolesta, että Suomi osallistuisi yleisurheilun MM-kisoihin kovin suurella joukkueella.

Hyökkääjä Oskari Jakonen aloittaa jo viidennen kautensa TPS-paidassa

Oskari Jakonen (vas.).

Hyökkääjä Oskari Jakonen aloittaa jo viidennen kautensa TPS:n edustusjoukkueen riveissä. SalPasta lähtöisin oleva Jakonen on solminut seuransa kanssa uuden kauden 2019 kattavan jatkosopimuksen. Hän pelasi raitapaidoissa ensin kolme kautta Jalkapallon Ykköstä sekä kauden 2018 Veikkausliigassa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.