Pystyn-kampanja haastaa aikuiset opettamaan nuorille arjen taitoja

Nuorisobarometrin mukaan erityisen hyvin nuorilta sujuvat ruoanlaitto ja kaupassakäynti. Puutteita on pyykinpesussa, siivoamisessa, vuorokausirytmin säilyttämisessä sekä pankki- ja veroasioiden hoitamisessa. #pystyn2018-kampanja haluaakin haastaa, innostaa ja kannustaa kaikkia opettamaan nuorille näitä ja muita itsenäistä aikuisuutta tukevia tärkeitä taitoja.

– Arjen ja käden taidot eivät ole kaikille enää tänä päivänä itsestäänselvyys eikä kaikkia kyseisiä taitoja myöskään opita koulussa. Toisaalta oppi voi tulla nuorelle väärään aikaan heidän elämäntilanteeseensa peilaten, jolloin sen sisäistäminen ei välttämättä ole nuoren mielestä tärkeää, toteaa Marttaliitto ry:n hankekoordinaattori Hanna Viita.

Marttojen lisäksi kampanjan takana ovat Martha Förbundet, Taitoliitto ja Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset.

Viidan mukaan esimerkiksi sopimusasiat ja talouteen liittyvät raha-asiat ovat sellaisia, joihin moni nuori tarvitsisi tukea. Tuen tarpeen hän arvelee johtuvan siitä, että tällaisia taitoja ei monestikaan pääse harjoittelemaan lapsuudenkodissa ennakkoon.

– Ruoanlaitto, leivonta, käsityöt ja siivous, jotka ovat tulosstatistiikassa opittujen taitojen kärjessä, ovat sellaisia taitoja, joita nuori on usein jollain tasolla päässyt treenaamaan. Toisaalta näidenkin taitojen opiskelun tarve lisääntyy esimerkiksi kotoa pois muuttaessa, kun tilanne konkretisoituu.

Viita huomauttaa, että siivouksessakin voi olla monia työvaiheita, joita kotona ei ole tullut tehtyä tai harjoiteltua, vaikka nuori muutoin olisi yleissiivoukseen kotona osallistunutkin. Tällaisia askareita voivat olla muun muassa pakastimen sulatus tai lattiakaivon tai ilmanvaihtoventtiilien puhdistaminen.

– Toivoisin, että me aikuiset kuuntelisimme nuoria herkällä korvalla. Tarjotaan apua niihin asioihin, joissa nuori sitä tarvitsee oppien tuputtamisen sijaan. Asian tekemiseen voi antaa ennemminkin esimerkkejä ja vinkkejä kuin yhtä ainoaa ja oikeaa tapaa. Hyvään lopputulokseen päästään usein monin tavoin. Näin nuori voi itse miettiä hänelle sopivimpia toimintamalleja, Viita kannustaa aikuisia avun tarjoamiseen ja arkiaskareiden opettamiseen.

Nuoria hän tahtoo muistuttaa siitä, että apua saa ja pitää pyytää. Viita painottaa, että keskeisintä on aikuisten läsnäolo ja kuuntelu – olipa sitten kyse omasta tai naapurin lapsesta.

– Näin ollen näiden arjen ja käden taitojen siirtyminen sukupolvelta toiselle on meidän kaikkien vastuulla. Moninainen joukko luotettavia ja helposti lähestyttäviä aikuisia madaltaa nuorten kynnystä ottaa asioita esille.

Kampanjaan voi osallistua kirjaamalla opetetun teon www.pystyn.fi sivulla olevaan kampanjalaskuriin. Kampanja-aikaa on jäljellä lokakuun loppuun asti. Tavoitteena on opettaa vähintään 10 000 taitoa. Elokuun loppuun mennessä tavoitteesta oli saavutettu yli puolet.

Linnea Lahtinen

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Nainen soitti aiheettomasti 51 kertaa hätäkeskukseen, päätyi poliisin huomaan

Turun pääpoliisiaseman suojiin päätyi lauantai-illalla vuonna 1978 syntynyt nainen. Hän oli lauantaina puolenyön ja kello 19.40:n välillä soittanut hätäkeskukseen 51 aiheetonta puhelua.

Poliisi pysäytti rattijuopon Rieskalähteentiellä

Poliisin pysäyttämäksi joutui vuonna 1980 syntynyt mies henkilöautolla perjantaina kello 21.30 Turussa Rieskalähteentiellä.

Rullaluistelutapahtuma haittaa liikennettä Hirvensalossa ja Kakskerrassa

Rullaluistelutapahtuma Kakskerran Lenkki haittaa liikennettä Hirvensalossa ja Kakskerrassa 16. kesäkuuta kello 11.55-15.

Loton potti nousee viiteen miljoonaan euroon

Lotosta ei löytynyt täysosumia lauantain arvonnassa (kierros 24/2019), joten potti nousee juhannukseksi tasan viiteen miljoonaan euroon. Seuraava arvonta (kierros 25/2019) on juhannuspäivänä lauantaina 22. kesäkuuta.

Asbestinpurkajalta parta pois suojaimen kanssa

Asbestipurkajille tehdyissä hengityksensuojainten tiiviystesteissä havaittiin, että noin puolet ei läpäissyt tiiviystestiä naamarin reunoilta tapahtuvan ohivuodon takia.

Kesäkuun keltainen kiivi

Keltainen kiivi muistuttaa ulkonäöltään vihreää lajitoveriaan, mutta sen kuori on hieman vaaleampi ja hedelmäliha selkeästi keltaisempi. Keltainen kiivi myös maistuu makeammalta eikä siinä ole vihreän kiivin hapokkuutta. Keltaisen kiivin maku on trooppisen makea, sekoitus mangoa, persikkaa ja sitrusta.

Kaikki sunnuntaina kasveja tunnistamaan

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 16. kesäkuuta. Tuolloin järjestetään opastettuja kasviretkiä eri puolilla Suomea. Retket ovat maksuttomia ja ne kestävät yleensä kahdesta kolmeen tuntia, vapaaehtoisen oppaan vetämänä.

Tee se Suomessa

Tänä kesänä suomalaisia kiinnostaa kotimaan matkailu. Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoman tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia kotimaan matkailusta ilmastosyistä. Tee Se Suomessa -lähimatkailukampanja nostaa esiin mielenkiintoisia matkailukohteita eri puolilta Suomea.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.