Pystyn-kampanja haastaa aikuiset opettamaan nuorille arjen taitoja

Nuorisobarometrin mukaan erityisen hyvin nuorilta sujuvat ruoanlaitto ja kaupassakäynti. Puutteita on pyykinpesussa, siivoamisessa, vuorokausirytmin säilyttämisessä sekä pankki- ja veroasioiden hoitamisessa. #pystyn2018-kampanja haluaakin haastaa, innostaa ja kannustaa kaikkia opettamaan nuorille näitä ja muita itsenäistä aikuisuutta tukevia tärkeitä taitoja.

– Arjen ja käden taidot eivät ole kaikille enää tänä päivänä itsestäänselvyys eikä kaikkia kyseisiä taitoja myöskään opita koulussa. Toisaalta oppi voi tulla nuorelle väärään aikaan heidän elämäntilanteeseensa peilaten, jolloin sen sisäistäminen ei välttämättä ole nuoren mielestä tärkeää, toteaa Marttaliitto ry:n hankekoordinaattori Hanna Viita.

Marttojen lisäksi kampanjan takana ovat Martha Förbundet, Taitoliitto ja Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset.

Viidan mukaan esimerkiksi sopimusasiat ja talouteen liittyvät raha-asiat ovat sellaisia, joihin moni nuori tarvitsisi tukea. Tuen tarpeen hän arvelee johtuvan siitä, että tällaisia taitoja ei monestikaan pääse harjoittelemaan lapsuudenkodissa ennakkoon.

– Ruoanlaitto, leivonta, käsityöt ja siivous, jotka ovat tulosstatistiikassa opittujen taitojen kärjessä, ovat sellaisia taitoja, joita nuori on usein jollain tasolla päässyt treenaamaan. Toisaalta näidenkin taitojen opiskelun tarve lisääntyy esimerkiksi kotoa pois muuttaessa, kun tilanne konkretisoituu.

Viita huomauttaa, että siivouksessakin voi olla monia työvaiheita, joita kotona ei ole tullut tehtyä tai harjoiteltua, vaikka nuori muutoin olisi yleissiivoukseen kotona osallistunutkin. Tällaisia askareita voivat olla muun muassa pakastimen sulatus tai lattiakaivon tai ilmanvaihtoventtiilien puhdistaminen.

– Toivoisin, että me aikuiset kuuntelisimme nuoria herkällä korvalla. Tarjotaan apua niihin asioihin, joissa nuori sitä tarvitsee oppien tuputtamisen sijaan. Asian tekemiseen voi antaa ennemminkin esimerkkejä ja vinkkejä kuin yhtä ainoaa ja oikeaa tapaa. Hyvään lopputulokseen päästään usein monin tavoin. Näin nuori voi itse miettiä hänelle sopivimpia toimintamalleja, Viita kannustaa aikuisia avun tarjoamiseen ja arkiaskareiden opettamiseen.

Nuoria hän tahtoo muistuttaa siitä, että apua saa ja pitää pyytää. Viita painottaa, että keskeisintä on aikuisten läsnäolo ja kuuntelu – olipa sitten kyse omasta tai naapurin lapsesta.

– Näin ollen näiden arjen ja käden taitojen siirtyminen sukupolvelta toiselle on meidän kaikkien vastuulla. Moninainen joukko luotettavia ja helposti lähestyttäviä aikuisia madaltaa nuorten kynnystä ottaa asioita esille.

Kampanjaan voi osallistua kirjaamalla opetetun teon www.pystyn.fi sivulla olevaan kampanjalaskuriin. Kampanja-aikaa on jäljellä lokakuun loppuun asti. Tavoitteena on opettaa vähintään 10 000 taitoa. Elokuun loppuun mennessä tavoitteesta oli saavutettu yli puolet.

Linnea Lahtinen

Kela: Opintotuen puhelinpalvelussa ruuhkaa

Kela on postittanut opiskelijoille opintotuen takaisinmaksuehdotukset. Opiskelija voi katsoa päätösehdotuksen myös verkossa Kelan asiointipalvelussa ja jättää tarvittaessa siellä uudelleenkäsittelypyynnön jonottamatta.

Varsinaissuomalainen teknologiayritys Pilvia kansainvälistyy Business Finlandin myöntämällä Tempo-rahoituksella

Lotta ja Sami Niemi.

Pilvia on pyhärantalainen Turussa toimiva perheyritys, joka tarjoaa muun muassa WordPress-hostingpalvelua. Vaikka Pilvia on nuori teknologiayritys, kokemusta löytyy monen vuoden takaa aiemman yrityksen parista. Itsekehitetty alusta otettiin käyttöön vuonna 2016.

Avoimia työpaikkoja viime vuoden lopulla enemmän kuin vuotta aiemmin

Avoimia työpaikkoja oli vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä 41 000, kun vuotta aiemmin määrä oli 37 200. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilastosta ja kuvaavat joulukuun ensimmäisen päivän tilannetta. Vuonna 2018 avoimia työpaikkoja oli keskimäärin 49 400, mikä on 19 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna (41 600).

Koulutuksen ja työn ulkopuolella olevien nuorten osuus vähentynyt

Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten osuus on laskenut selvästi. Myös nuorten työllisyys paranee ja vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa olevien nuorten aikuisten osuus on laskussa.

Annika Saarikko vierailee Runosmäen vanhuskeskuksessa ja Runoskylässä

Annika Saarikko.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vierailee Turun kaupungin Runosmäen vanhuskeskuksessa ja Emmi- ja Otso-kodeissa maanantaina 25. helmikuuta.

Luomumunien tuotanto kasvoi viidenneksellä viime vuonna

Kananmunia voidaan tuottaa pienryhmä- eli virikehäkkikanalassa, lattiakanalassa, ulkokanalassa tai luomukanalassa.

Kuluttajille on Suomessa tarjolla neljällä eri EU:n hyväksymällä tuotantotavalla tuotettuja kananmunia. Tuotantotavan voi tarkastaa kananmunapakkauksesta ja jokaisen kananmunan kuoressa olevasta leimasta. Numero 3 tarkoittaa, että kananmunat on tuotettu pienryhmä- eli virikehäkkikanalassa, 2 tarkoittaa lattiakanalaa, 1 ulkokanalaa ja 0 luomukanalaa. Merkintöjen ja kananmunaketjun tiiviin toiminnan ansiosta jokainen kananmuna on jäljitettävissä tuotantotilalle saakka.

Tulvat aiheuttavat päästöjä Itämereen

Luonnonvarakeskus (Luke), Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Porin kaupunki kehittävät yhdessä Itämeren alueen kaupunkien ja korkeakoulujen kanssa tulvanhallinnan suunnittelutyökalua. Työkalu, nimeltään ”NOAH”, auttaa kaupunkeja estämään tulvimista ja siten vähentämään Itämeren saastekuormaa.

Aivomittausten mukaan lasten keskittymiskyky kärsii hälyssä aikuisia enemmän

Tuore aivotutkimus vertasi cocktailkutsuilmiötä aikuisten ja lasten välillä. Tarkoituksena on ymmärtää, miten lapset selviytyvät hälyisissä kasvu- ja oppimisympäristöissä.

Haimasyövässä suurimmat erot eloonjäämislukujen välillä yliopistosairaaloiden vastuualueilla

Suomen Syöpärekisterin tilastosovelluksessa on julkaistu uutta tietoa siitä, miten yleisimpiä syöpätauteja sairastavien potilaiden eloonjäämisluvut eroavat toisistaan eri yliopistosairaaloiden vastuualueiden välillä vuosina 2014–16. Suurimmat erot eloonjäämisessä havaittiin haimasyövän kohdalla.

Urheilu

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Åboraakkeli: Huuhkajat laskeutuvat Kupittaalle?

Päävalmentaja Markku Kanerva ja Huuhkajat valmistautuivat Kupittaalla Turkki-otteluun lokakuussa 2017.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taival EM-karsinnoissa alkaa runsaan kuukauden kuluttua. Tänä vuonna Suomi pelaa kymmenen karsintaottelua, joista viisi kotikentällä. Bosnia-Hertsegovina, Kreikka ja Italia kohdataan varmuudella Tampereella, mutta lokakuun Armenia-ottelun ja marraskuun Liechtenstein-ottelun pelipaikkaa ei ole vielä päätetty.

Mika Lamppu avustamaan Kreikkaan

Turun Erotuomarikerhon avustava erotuomari Mika Lamppu on mukana sunnuntaina 17. helmikuuta Kreikan liigan huippuottelussa Olympiakos–AEK. Ottelun erotuomarina toimii Ville Nevalainen ja toinen avustava erotuomari on Jukka Honkanen .

Jälkipeli: Kiekkolegenda Ville Vahalahden komea ura tuli päätökseen

Vahalahden koko perhe oli mukana hienosti järjestetyssä juhlaottelussa.

- Totta kai järjestämme! Ville Vahalahti on loistava pelaaja ja upea ihminen.

Aleksi "Sählä" Salonen tuo ääntä ja huumoria TPS:n koppiin

Aleksi Salonen tuli Turkuun ottamaan isoa vastuuta ja kovia peliminuutteja.

Kun jääkiekkoilija siirtyy seurasta toiseen, moni asia muuttuu. Jos siirto tapahtuu kesken kauden, muutoksen pureskeluun ei pahemmin jää aikaa.

Jälkipeli: Hirvensalon rinteet ovat mainiossa kunnossa

Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Iltavalaistuksessa kelpaa lasketella, sillä rinteet ovat hyvässä kunnossa.

– Odota! Nyt on pakko keskeyttää haastattelu hetkeksi. Pihalle tuli juuri tärkeä postilähetys Itävallasta.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?