Uskontoa, seksiä ja antiikkia – Läntinen Pitkäkatu on Turun Soho

Lippakioski on jälleen toiminnassa. Siellä pelaillaan mölkkyä jazzahtavan musiikin soidessa. Lippakioski on jälleen toiminnassa. Siellä pelaillaan mölkkyä jazzahtavan musiikin soidessa. Kuva: Kurt Hedborg

Aurinkoinen iltapäivä, ilmassa tuntuu parikymmentä lämpöastetta. Olen Läntisen Pitkänkadun päässä linja-autoasemalla. Vaikka on syyspäivä, on siinä silti kesäistä twistiä. Vasemmalla puolellani on kaunis linja-autoasema, sen edessä modernisti fölifillareiden pysäkki. Oikealla on Hesburgerin ja Sushi Hotin ravintolat. Pitkälle matkalle tarvitaan tuhdit eväät.

Linja-autoaseman liepeillä on miltei arkipäivän tuntua, vaikka on sunnuntai. Linja-autoasema on rakennettu vuonna 1938, se on tehty aikakauden funktionalistisella otteella. Hesburgerin valtaama rakennus, joka on myös vuodelta 1938, oli aikoinaan Esson huoltoasema.

Bussiaseman toisella laidalla on Hotelli Helmi, oli aikoinaan taas valmistuessaan vuonna 1934 Shellin huoltoasema. Koko alue on suojeltu valtakunnallisesti merkittävänä kulttuuriympäristönä. Näen ympärilläni matkalaisia raahaamassa kevyttä omaisuuttaan viikonloppuvisiitiltään. Brahenkadun risteys, vanhaa rakennuskantaa restauroidaan.

Brahenkadun ylitettyäni alkaa Turun ”Soho”, jo Verkatehtaankadun puolelta. Ensimmäiset merkit ovat heti restauroidun rakennuksen jälkeen. Seksiliikkeiden stripparitytöt ja privaattihieronnat.

Erään seksiliikkeen oikealla puolella on antiikkiliike, jonka seinään on kirjattu vanhanaikaisella fontilla liikkeen puhelinnumero. Päätän kokeilla, onko se jäänne vai ihan validi. Numero hälyttää. On toki sunnuntai ja liike kiinni.

Kadun toisella puolella on Turun katulähetyksen liike ja ikkunassa suuri risti, jonka viereen on kirjattu raamatun kymmenen käskyä. Yksi käskyistä osuu silmiin: älä tee huorin.

Läntinen Pitkäkatu 8:ssa oleva Usvanlinna on ylvästä jugendia, vuosina 1908 ja 1911 rakennettu kerrostalo. Sen suunnittelijan Adrian Thomanderin kädenjälki on suurinta Portsassa. Ajurinkadun risteyksestä vastapäätä ovat Puolalanpuistoon vievät kiviportaat. Tässä kohtaa Turusta tulee mieleen tsaarin ajan Pietari.

Humalistonkadulla tapaan vanhan herrasmiehen joka kertoo nimekseen Reetu. Hän näkee, että Läntinen Pitkäkatu ei ole oikein muotia. Reeperbahn-niminen seksiliike takanamme vahvistaa näkemyksen.

Läntisen Pitkäkadun päässä on Rautatientorinpuisto, jossa kulinaristien ja makeannälkäisten vetonauloja viikonloppuisin ovat olleet puiston grilli ja lippakioski. Grilli on vaihtunut thaimaalaiseksi ravintolaksi ja lippakioskia pyörittävät rockhenkiset kaverit, jotka soittavat kaiuttimista jazzahtavaa progressiivista rockia ja pelaavat mölkkyä.

Rautatientorin puiston keskellä on Matti Hauptin suunnittelema patsas, neitseellinen Aino, joka tuntuu vastakohdalta kaikelle nähdylle.

Kurt Hedborg

Juttua muokattu: Tarkennettu Läntisen Pitkänkadun alkamispaikka linja-autoasemalle.

Jylhät kivirappuset johtavat Puolalanpuistoon. Lähistön kivijaloissa on useita erotiikkaliikkeitä ja muita pieniä putiikkeja. Jylhät kivirappuset johtavat Puolalanpuistoon. Lähistön kivijaloissa on useita erotiikkaliikkeitä ja muita pieniä putiikkeja. Kuva: Kurt Hedborg

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Nainen soitti aiheettomasti 51 kertaa hätäkeskukseen, päätyi poliisin huomaan

Turun pääpoliisiaseman suojiin päätyi lauantai-illalla vuonna 1978 syntynyt nainen. Hän oli lauantaina puolenyön ja kello 19.40:n välillä soittanut hätäkeskukseen 51 aiheetonta puhelua.

Poliisi pysäytti rattijuopon Rieskalähteentiellä

Poliisin pysäyttämäksi joutui vuonna 1980 syntynyt mies henkilöautolla perjantaina kello 21.30 Turussa Rieskalähteentiellä.

Rullaluistelutapahtuma haittaa liikennettä Hirvensalossa ja Kakskerrassa

Rullaluistelutapahtuma Kakskerran Lenkki haittaa liikennettä Hirvensalossa ja Kakskerrassa 16. kesäkuuta kello 11.55-15.

Loton potti nousee viiteen miljoonaan euroon

Lotosta ei löytynyt täysosumia lauantain arvonnassa (kierros 24/2019), joten potti nousee juhannukseksi tasan viiteen miljoonaan euroon. Seuraava arvonta (kierros 25/2019) on juhannuspäivänä lauantaina 22. kesäkuuta.

Asbestinpurkajalta parta pois suojaimen kanssa

Asbestipurkajille tehdyissä hengityksensuojainten tiiviystesteissä havaittiin, että noin puolet ei läpäissyt tiiviystestiä naamarin reunoilta tapahtuvan ohivuodon takia.

Kesäkuun keltainen kiivi

Keltainen kiivi muistuttaa ulkonäöltään vihreää lajitoveriaan, mutta sen kuori on hieman vaaleampi ja hedelmäliha selkeästi keltaisempi. Keltainen kiivi myös maistuu makeammalta eikä siinä ole vihreän kiivin hapokkuutta. Keltaisen kiivin maku on trooppisen makea, sekoitus mangoa, persikkaa ja sitrusta.

Kaikki sunnuntaina kasveja tunnistamaan

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 16. kesäkuuta. Tuolloin järjestetään opastettuja kasviretkiä eri puolilla Suomea. Retket ovat maksuttomia ja ne kestävät yleensä kahdesta kolmeen tuntia, vapaaehtoisen oppaan vetämänä.

Tee se Suomessa

Tänä kesänä suomalaisia kiinnostaa kotimaan matkailu. Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoman tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia kotimaan matkailusta ilmastosyistä. Tee Se Suomessa -lähimatkailukampanja nostaa esiin mielenkiintoisia matkailukohteita eri puolilta Suomea.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.