Uskontoa, seksiä ja antiikkia – Läntinen Pitkäkatu on Turun Soho

Lippakioski on jälleen toiminnassa. Siellä pelaillaan mölkkyä jazzahtavan musiikin soidessa. Lippakioski on jälleen toiminnassa. Siellä pelaillaan mölkkyä jazzahtavan musiikin soidessa. Kuva: Kurt Hedborg

Aurinkoinen iltapäivä, ilmassa tuntuu parikymmentä lämpöastetta. Olen Läntisen Pitkänkadun päässä linja-autoasemalla. Vaikka on syyspäivä, on siinä silti kesäistä twistiä. Vasemmalla puolellani on kaunis linja-autoasema, sen edessä modernisti fölifillareiden pysäkki. Oikealla on Hesburgerin ja Sushi Hotin ravintolat. Pitkälle matkalle tarvitaan tuhdit eväät.

Linja-autoaseman liepeillä on miltei arkipäivän tuntua, vaikka on sunnuntai. Linja-autoasema on rakennettu vuonna 1938, se on tehty aikakauden funktionalistisella otteella. Hesburgerin valtaama rakennus, joka on myös vuodelta 1938, oli aikoinaan Esson huoltoasema.

Bussiaseman toisella laidalla on Hotelli Helmi, oli aikoinaan taas valmistuessaan vuonna 1934 Shellin huoltoasema. Koko alue on suojeltu valtakunnallisesti merkittävänä kulttuuriympäristönä. Näen ympärilläni matkalaisia raahaamassa kevyttä omaisuuttaan viikonloppuvisiitiltään. Brahenkadun risteys, vanhaa rakennuskantaa restauroidaan.

Brahenkadun ylitettyäni alkaa Turun ”Soho”, jo Verkatehtaankadun puolelta. Ensimmäiset merkit ovat heti restauroidun rakennuksen jälkeen. Seksiliikkeiden stripparitytöt ja privaattihieronnat.

Erään seksiliikkeen oikealla puolella on antiikkiliike, jonka seinään on kirjattu vanhanaikaisella fontilla liikkeen puhelinnumero. Päätän kokeilla, onko se jäänne vai ihan validi. Numero hälyttää. On toki sunnuntai ja liike kiinni.

Kadun toisella puolella on Turun katulähetyksen liike ja ikkunassa suuri risti, jonka viereen on kirjattu raamatun kymmenen käskyä. Yksi käskyistä osuu silmiin: älä tee huorin.

Läntinen Pitkäkatu 8:ssa oleva Usvanlinna on ylvästä jugendia, vuosina 1908 ja 1911 rakennettu kerrostalo. Sen suunnittelijan Adrian Thomanderin kädenjälki on suurinta Portsassa. Ajurinkadun risteyksestä vastapäätä ovat Puolalanpuistoon vievät kiviportaat. Tässä kohtaa Turusta tulee mieleen tsaarin ajan Pietari.

Humalistonkadulla tapaan vanhan herrasmiehen joka kertoo nimekseen Reetu. Hän näkee, että Läntinen Pitkäkatu ei ole oikein muotia. Reeperbahn-niminen seksiliike takanamme vahvistaa näkemyksen.

Läntisen Pitkäkadun päässä on Rautatientorinpuisto, jossa kulinaristien ja makeannälkäisten vetonauloja viikonloppuisin ovat olleet puiston grilli ja lippakioski. Grilli on vaihtunut thaimaalaiseksi ravintolaksi ja lippakioskia pyörittävät rockhenkiset kaverit, jotka soittavat kaiuttimista jazzahtavaa progressiivista rockia ja pelaavat mölkkyä.

Rautatientorin puiston keskellä on Matti Hauptin suunnittelema patsas, neitseellinen Aino, joka tuntuu vastakohdalta kaikelle nähdylle.

Kurt Hedborg

Juttua muokattu: Tarkennettu Läntisen Pitkänkadun alkamispaikka linja-autoasemalle.

Jylhät kivirappuset johtavat Puolalanpuistoon. Lähistön kivijaloissa on useita erotiikkaliikkeitä ja muita pieniä putiikkeja. Jylhät kivirappuset johtavat Puolalanpuistoon. Lähistön kivijaloissa on useita erotiikkaliikkeitä ja muita pieniä putiikkeja. Kuva: Kurt Hedborg

Kasvillisuutta siistitään Kerrolanpuistossa Raisiossa

Raision kaupungin kunnallistekniset palvelut on aloittanut kasvillisuuden raivaus- ja siistimistyöt Kerrolanpuistossa.

Alkuvuoden suosituin kalaresepti nopeaa uuniruokaa

Alkuvuoden hitiksi on noussut mehevät silakkapihvit uunissa -resepti.

Pro Kala ry:n nettisivuilla on satoja kalareseptejä. Tämän alkuvuoden hitiksi on noussut mehevät silakkapihvit uunissa -resepti, jota on käyty lukemassa enemmän kuin mitään muuta reseptiä.

Duuni tukee nuorten äitien ja isien siirtymistä perhevapailta työelämään tai opiskelemaan

Duuni auttaa nuorta äitiä tai isää hyödyntämään vanhemmuuden taitoja, kun on aika palata perhevapailta työelämään tai opiskelemaan. Hankkeessa tarjotaan maksutonta ryhmätoimintaa ja ohjausta oman tulevaisuuden suunnittelun tueksi.

Lausteen koulu lähiönsä sydän

Kirjoittajan mukaan lähiöt tarvitset koulunsa.

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina 28. tammikuuta mittavan toimenpideohjelman syrjäytymisen ja alueellisen eriytymisen ehkäisemiseksi. Itse en päässyt osallistumaan tuohon päätöksentekoon, sillä osallistuin samaan aikaan järjestettyyn tilaisuuteen Lausteen koulussa.

Kela: Opintotuen puhelinpalvelussa ruuhkaa

Kela on postittanut opiskelijoille opintotuen takaisinmaksuehdotukset. Opiskelija voi katsoa päätösehdotuksen myös verkossa Kelan asiointipalvelussa ja jättää tarvittaessa siellä uudelleenkäsittelypyynnön jonottamatta.

Varsinaissuomalainen teknologiayritys Pilvia kansainvälistyy Business Finlandin myöntämällä Tempo-rahoituksella

Lotta ja Sami Niemi.

Pilvia on pyhärantalainen Turussa toimiva perheyritys, joka tarjoaa muun muassa WordPress-hostingpalvelua. Vaikka Pilvia on nuori teknologiayritys, kokemusta löytyy monen vuoden takaa aiemman yrityksen parista. Itsekehitetty alusta otettiin käyttöön vuonna 2016.

Avoimia työpaikkoja viime vuoden lopulla enemmän kuin vuotta aiemmin

Avoimia työpaikkoja oli vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä 41 000, kun vuotta aiemmin määrä oli 37 200. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilastosta ja kuvaavat joulukuun ensimmäisen päivän tilannetta. Vuonna 2018 avoimia työpaikkoja oli keskimäärin 49 400, mikä on 19 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna (41 600).

Koulutuksen ja työn ulkopuolella olevien nuorten osuus vähentynyt

Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten osuus on laskenut selvästi. Myös nuorten työllisyys paranee ja vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa olevien nuorten aikuisten osuus on laskussa.

Annika Saarikko vierailee Runosmäen vanhuskeskuksessa ja Runoskylässä

Annika Saarikko.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vierailee Turun kaupungin Runosmäen vanhuskeskuksessa ja Emmi- ja Otso-kodeissa maanantaina 25. helmikuuta.

Urheilu

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Åboraakkeli: Huuhkajat laskeutuvat Kupittaalle?

Päävalmentaja Markku Kanerva ja Huuhkajat valmistautuivat Kupittaalla Turkki-otteluun lokakuussa 2017.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taival EM-karsinnoissa alkaa runsaan kuukauden kuluttua. Tänä vuonna Suomi pelaa kymmenen karsintaottelua, joista viisi kotikentällä. Bosnia-Hertsegovina, Kreikka ja Italia kohdataan varmuudella Tampereella, mutta lokakuun Armenia-ottelun ja marraskuun Liechtenstein-ottelun pelipaikkaa ei ole vielä päätetty.

Mika Lamppu avustamaan Kreikkaan

Turun Erotuomarikerhon avustava erotuomari Mika Lamppu on mukana sunnuntaina 17. helmikuuta Kreikan liigan huippuottelussa Olympiakos–AEK. Ottelun erotuomarina toimii Ville Nevalainen ja toinen avustava erotuomari on Jukka Honkanen .

Jälkipeli: Kiekkolegenda Ville Vahalahden komea ura tuli päätökseen

Vahalahden koko perhe oli mukana hienosti järjestetyssä juhlaottelussa.

- Totta kai järjestämme! Ville Vahalahti on loistava pelaaja ja upea ihminen.

Aleksi "Sählä" Salonen tuo ääntä ja huumoria TPS:n koppiin

Aleksi Salonen tuli Turkuun ottamaan isoa vastuuta ja kovia peliminuutteja.

Kun jääkiekkoilija siirtyy seurasta toiseen, moni asia muuttuu. Jos siirto tapahtuu kesken kauden, muutoksen pureskeluun ei pahemmin jää aikaa.

Jälkipeli: Hirvensalon rinteet ovat mainiossa kunnossa

Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Iltavalaistuksessa kelpaa lasketella, sillä rinteet ovat hyvässä kunnossa.

– Odota! Nyt on pakko keskeyttää haastattelu hetkeksi. Pihalle tuli juuri tärkeä postilähetys Itävallasta.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?