Uskontoa, seksiä ja antiikkia – Läntinen Pitkäkatu on Turun Soho

Lippakioski on jälleen toiminnassa. Siellä pelaillaan mölkkyä jazzahtavan musiikin soidessa. Lippakioski on jälleen toiminnassa. Siellä pelaillaan mölkkyä jazzahtavan musiikin soidessa. Kuva: Kurt Hedborg

Aurinkoinen iltapäivä, ilmassa tuntuu parikymmentä lämpöastetta. Olen Läntisen Pitkänkadun päässä linja-autoasemalla. Vaikka on syyspäivä, on siinä silti kesäistä twistiä. Vasemmalla puolellani on kaunis linja-autoasema, sen edessä modernisti fölifillareiden pysäkki. Oikealla on Hesburgerin ja Sushi Hotin ravintolat. Pitkälle matkalle tarvitaan tuhdit eväät.

Linja-autoaseman liepeillä on miltei arkipäivän tuntua, vaikka on sunnuntai. Linja-autoasema on rakennettu vuonna 1938, se on tehty aikakauden funktionalistisella otteella. Hesburgerin valtaama rakennus, joka on myös vuodelta 1938, oli aikoinaan Esson huoltoasema.

Bussiaseman toisella laidalla on Hotelli Helmi, oli aikoinaan taas valmistuessaan vuonna 1934 Shellin huoltoasema. Koko alue on suojeltu valtakunnallisesti merkittävänä kulttuuriympäristönä. Näen ympärilläni matkalaisia raahaamassa kevyttä omaisuuttaan viikonloppuvisiitiltään. Brahenkadun risteys, vanhaa rakennuskantaa restauroidaan.

Brahenkadun ylitettyäni alkaa Turun ”Soho”, jo Verkatehtaankadun puolelta. Ensimmäiset merkit ovat heti restauroidun rakennuksen jälkeen. Seksiliikkeiden stripparitytöt ja privaattihieronnat.

Erään seksiliikkeen oikealla puolella on antiikkiliike, jonka seinään on kirjattu vanhanaikaisella fontilla liikkeen puhelinnumero. Päätän kokeilla, onko se jäänne vai ihan validi. Numero hälyttää. On toki sunnuntai ja liike kiinni.

Kadun toisella puolella on Turun katulähetyksen liike ja ikkunassa suuri risti, jonka viereen on kirjattu raamatun kymmenen käskyä. Yksi käskyistä osuu silmiin: älä tee huorin.

Läntinen Pitkäkatu 8:ssa oleva Usvanlinna on ylvästä jugendia, vuosina 1908 ja 1911 rakennettu kerrostalo. Sen suunnittelijan Adrian Thomanderin kädenjälki on suurinta Portsassa. Ajurinkadun risteyksestä vastapäätä ovat Puolalanpuistoon vievät kiviportaat. Tässä kohtaa Turusta tulee mieleen tsaarin ajan Pietari.

Humalistonkadulla tapaan vanhan herrasmiehen joka kertoo nimekseen Reetu. Hän näkee, että Läntinen Pitkäkatu ei ole oikein muotia. Reeperbahn-niminen seksiliike takanamme vahvistaa näkemyksen.

Läntisen Pitkäkadun päässä on Rautatientorinpuisto, jossa kulinaristien ja makeannälkäisten vetonauloja viikonloppuisin ovat olleet puiston grilli ja lippakioski. Grilli on vaihtunut thaimaalaiseksi ravintolaksi ja lippakioskia pyörittävät rockhenkiset kaverit, jotka soittavat kaiuttimista jazzahtavaa progressiivista rockia ja pelaavat mölkkyä.

Rautatientorin puiston keskellä on Matti Hauptin suunnittelema patsas, neitseellinen Aino, joka tuntuu vastakohdalta kaikelle nähdylle.

Kurt Hedborg

Juttua muokattu: Tarkennettu Läntisen Pitkänkadun alkamispaikka linja-autoasemalle.

Jylhät kivirappuset johtavat Puolalanpuistoon. Lähistön kivijaloissa on useita erotiikkaliikkeitä ja muita pieniä putiikkeja. Jylhät kivirappuset johtavat Puolalanpuistoon. Lähistön kivijaloissa on useita erotiikkaliikkeitä ja muita pieniä putiikkeja. Kuva: Kurt Hedborg

Neljä viidestä kokee selkäkipuja

Selkävaivat koskettavat maailmanlaajuisesti jopa miljardia ihmistä. Suomalaisista noin 80 prosenttia kärsii selkäkivuista jossain vaiheessa elämäänsä. Selkäoireet ovat myös yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin.

Pihtojen korotautia havaittu Suomessa ensimmäistä kertaa

Korotauti aiheuttaa pihkavuotoisia halkeamia.

Luonnonvarakeskus (Luke) vahvisti kesällä Suomen ensimmäisen pihtojen korotauti -havainnon Mustilan arboretumissa kasvaneista pihdoista, joissa oli esiintynyt oireita jo 1980-luvulta alkaen. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira löysi syyskesällä pihtojen korotaudin myös Helsingistä. Tauti voisi levitessään uhata Suomen joulupuiden kasvatusta.

Turun keskustan tonttujuoksu tukee vähävaraisia perheitä

Tonttujuoksu järjestetään jälleen 15. joulukuuta kello 14 alkaen Turun keskustassa. Kyseessä on hyväntekeväisyystapahtuma, jonka kymmenen euron suuruiset osallistumismaksut menevät lyhentämättöminä Operaatio Ruokakassin joulukeräykseen.

Rintasyöpä ja rintakudoksen luonnolliset muutokset noudattavat samoja mekanismeja

Käynnissä on kaksi kliinistä potilastutkimusta, joissa selvitetään, voidaanko autofagiaa estävällä lääkkeellä estää rintasyövän esiasteen solujen pahanlaatuistuminen potilailla, joilla on rinnan tiehyensisäinen syövän esiaste.

Turun yliopiston ja Georgetown Universityn tutkijat ovat löytäneet tärkeän molekyylikytkimen, joka säätelee sitä, alkavatko maitoa tuottavat maitorauhasen solut kuolla vai pysyvätkö ne hengissä, kun imetykseen tulee tauko. Rintasyöpäsolujen on huomattu hyödyntävän etenemisessään samoja signalointimekanismeja. Tulokset voivat auttaa ymmärtämään paremmin rintasyövän synnyn mekanismeja. Tutkimus on julkaistu arvostetussa Cell Death Discovery -julkaisussa.

Metsäsektorin osuus lähes 40 prosenttia Suomen biotaloudesta viime vuonna

Biotalouden osuus Suomen kansantalouden tuotoksesta oli 16 prosenttia ja arvonlisäyksestä 12 prosenttia vuonna 2017. Nämä osuudet ovat pysyneet muuttumattomina kuluvalla vuosikymmenellä. Suomen biotalous perustuu edelleen vahvasti metsäsektoriin, jonka osuus on lähes 40 prosenttia koko biotalouden tuotoksesta ja arvonlisäyksestä. Lähihistoriasta poiketen biotalouden työllisten lukumäärä lisääntyi hieman vuonna 2017.

Palveluiden liikevaihto kasvoi 5,3 prosenttia

Palvelualojen liikevaihdon kolmen kuukauden vuosimuutos (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan palvelualojen liikevaihto kasvoi touko–heinäkuussa 5,3 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kaikki palvelutoimialat olivat kasvussa. Voimakkaimmin kehittyi hallinto- ja tukipalvelutoiminta (+8,7 %). Myös ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta (+7,3 %) sekä kiinteistöalan toiminta (+6,1 %) ylsivät hyvään kasvuun. Maltillisimmin liikevaihto kohosi muun palvelutoiminnan toimialalla (+1,8 %). Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Urheilu

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Sergio Almenara Interin toiseksi valmentajaksi

Interin uudeksi kakkosvalmentajaksi kaudet 2019 ja 2020 kattavalla sopimuksella on valittu Honka Akatemian nykyinen päävalmentaja Sergio Almenara , kerrotaan Interin nettisivuilla.

Interin viimeiseen kotiotteluun ilmaiseksi heijastimella

FC Inter kutsuu kaikki mukaan viimeiseen kotiotteluun Loistetaan yhdessä -kampanjan hengessä. Inter kohtaa Hongan 21. lokakuuta kello 14.30 alkavassa ottelussa. Heijastinta näyttämällä saa stadionin lipunmyyntipisteestä ottelulipun veloituksetta.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.