Pieneläinten hautaustoimisto auttaa myös surutyössä

Virpi Jumiskon pieneläinten hautaustoimisto auttaa käytännön asioissa ja surussa. Virpi Jumiskon pieneläinten hautaustoimisto auttaa käytännön asioissa ja surussa. Kuva: Hannele Sivonen

Jokainen rakkaan lemmikkinsä menettänyt tietää, miten sydämen särkevä suru voi olla. Lemmikin kuoleman kohdalla kyse on usein myös vaikeasta eutanasiapäätöksestä. Käytännön järjestelyt voivat surun hetkellä tuntua musertavalta taakalta.

Kokemus on tuttu myös Pieneläinten hautaustoimisto Tähtipölyn yrittäjä Virpi Jumiskolle. Idea lemmikinomistajan surussa auttamisessa syntyi aikoinaan Vaasassa, kun Jumisko oman rakkaan Rosita-koiransa kuoltua huomasi, miten kylmä koko eutanasiaprosessi on.

– Lähtökohtamme on se, että hoidamme ihmisiä. Perinteinen palvelu on jo vuosikausia ollut se, että lemmikki lähtee tuhkaamoon ja tuhka tulee postissa. Välistä puuttuu surevan ihmisen kohtaaminen. Meillä asiakas pääsee keskustelemaan surusta ja suruprosessi etenee, Jumisko kertoo.

Vuosi sitten Portsaan avautuneessa Turun toimipisteessä toimitaan aina kokonaisvaltaisesti ihminen ja lemmikki edellä. Viimeiselle matkalle voidaan lähteä kotona, tilaamalla eläinlääkäri suorittamaan eutanasia sinne tai yrityksen tiloissa toimivaan jäähyväishuoneeseen.

Hautaustoimisto voi noutaa eläimen asiakkaan puolesta eläinlääkäriasemalta ja toimittaa eteenpäin tuhkattavaksi. Tarvittaessa epäselvissä tilanteissa toimitus Eviraan kuolinsyytutkimuksiin onnistuu myös.

– Toimimme aina täysin asiakkaan toiveiden mukaan. Meihin voi olla yhteydessä jo siinä vaiheessa, kun eutanasiapäätöstä pohtii ja yhdessä voidaan sopia, miten toimitaan, Jumisko kuvaa.

Asiakkaat voivat aina luottaa toimiston tarjoamaan yksityisyyteen.

– Ihmisiä usein hävettää itkeminen, mutta lohdutan heitä sillä, että täällä itketään aina. Tärkeää on, että asiakas saa rauhassa kiireettömässä tilanteessa puhua surustaan. Sitä tunnekokemusta eivät ymmärrä sellaiset ihmiset, joilla ei itsellä ole ollut lemmikkejä.

Nykypäivänä lemmikki on monelle tärkein tai ainut perheenjäsen.

– Me näemme hyvin yhteiskunnan muutoksen ja yksinäisyyden lisääntymisen, joka on muuttanut lemmikin aseman hyvin erilaiseksi. On paljon ihmisiä, joilla ei ole läheisiä ja kun lemmikki menehtyy, jäädään täysin yksin, Jumisko suree.

Perinteistä hautausta hautakivineen suositaan vielä, mutta nykyisin ihmiset eivät enää ajattele asuvansa loppuelämää samassa omakotitalossa, joten omaan puutarhaan lemmikkiä ei välttämättä haluta. Tuhkauksen ja uurnien suosio on noussut valtavasti kymmenessä vuodessa. Uurnien suhteen asiakkailla on yhä enemmän toiveita. Jos valmismallistosta ei löydy sopivaa, tarpeen vaatiessa uurna voidaan teettää.

– Uurnamallistoissa vaalimme kotimaisuutta. Valkoiset keramiikkauurnat ovat suosituimpia, mutta myös paperi- ja koivu-uurnia kysytään paljon. Uurnan valinnassa ratkaisee se, aiotaanko uurna haudata vai säilyttää kotona, Jumisko opastaa.

Suru on aina yksilöllistä, joten siksi sen kunnioittaminenkin vaatii hienovaraisuutta. Tähtipölyn palveluihin kuuluvat myös erilaiset muistoesineet, kuten muistokorut ja patsaat, sekä virtuaalinen muistolehto, jonne voi laatia kuvallisen muistokirjoituksen rakkaan hännän heiluttajan vaiheista.

– Tänä päivänä lemmikkiasioita jaetaan paljon somekanavissa, joten siksi virtuaalinen muistolehtommekin on ollut todella suosittu. Muistokirjoituskin on yksi osa suruprosessia, Jumisko sanoo.

Hannele Sivonen

Ajokaista suljettuna Helsinginkadulla runsaan viikon ajan

Kiveystyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Helsinginkadulla Kalevanrampin ja Tykistökadun sillan välillä 16.–26. marraskuuta.

Luottojen korkokattoa esitetään laajennettavaksi ja tiukennettavaksi

Hallitus esittää tiukennuksia pikaluottoja ja muita kuluttajaluottoja koskevaan lainsäädäntöön. Ehdotuksen mukaan korkokatto laajenisi valtaosaan kuluttajaluottoja. Sääntelyn ulkopuolelle jäisivät vain sellaiset asuntoluotot, joissa vakuutena on asunto tai muuta omaisuutta. Hallitus antoi esityksen tänään eduskunnalle.

Eläkkeensaajan asumistuessa hyväksyttävät asumismenot nousevat

Eläkkeensaajan asumistuen määrään hyväksyttäviä asumismenojen enimmäismääriä korotetaan 1,8 prosenttia vuoden 2019 alusta.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi reilut kuusi prosenttia

Teollisuuden alatoimialojen liikevaihdon kolmen kuukauden vuosimuutos (TOL 2008).

Teollisuuden liikevaihto oli Tilastokeskuksen mukaan kesä–elokuussa 6,1 prosenttia suurempi kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kotimaan myynti kasvoi 3,2 prosenttia ja vientiliikevaihto 8,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Turun ammatti-instituutin opiskelijat saavuttivat koko Taitaja2018-kilpailun parhaat pisteet

Turun ammatti-instituutin opiskelijat Jutta Vainio ja Anton Viitasaari palkittiin koko Taitaja2018-kilpailun parhaista pisteistä. He voittivat cateringkokkilajin 564 pisteellä keväällä Tampereella järjestetyissä ammattitaidon Suomen mestaruuskilpailuissa.

Ylioppilastutkinto uudistuu, jatkossa kaikki opiskelijat kirjoittavat vähintään viisi ainetta

Ylioppilastutkinnon uudistuksen tavoitteena on tukea lukiouudistuksessa asetettujen tavoitteiden toteutumista. Uudistus vahvistaa yleissivistystä, joustavoittaa kokelaan asemaa ja edistää tutkinnon kansainvälisyyttä. Jatkossa jokainen opiskelija kirjoittaa vähintään viisi ainetta. Ylioppilastutkinnon voi tulevaisuudessa suorittaa myös englannin kielellä. Hallitus antoi torstaina eduskunnalle asiaa koskevan lakiesityksen.

Kaikkia rikoksia ei enää tutkita

Turvallisuustilanne on vakaa Varsinais-Suomessa ja Turussa. Näin arvioi Lounais-Suomen poliisi. Rikostilastot vahvistavat käsityksen. Poliisin tietoon tulleiden rikoslakirikosten määrä on pudonnut. Vuonna 2014 niitä kirjattiin Lounais-Suomessa yli 40 000, viime vuonna runsaat 36 000. Syyttäjälle asti menee noin 10 000 asiaa vuodessa.

Albion Ademi nousi Albanian A-maajoukkueeseen

Albion Ademi.

Syyskuussa Albanian alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa debytoinut Interin Albion Ademi oli kutsuttu maan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen myös käynnistyneen maaottelutauon ajaksi. Albanian alle 21-vuotiaat pelaavat Maltaa vastaan huomenna ja maanantaina tuplamaaottelun.

Mikrobilääkkeiden käyttö vähentynyt Suomessa, lääkkeitä käytetään edelleen runsaasti

Mikrobilääkkeiden käyttö on vähentynyt Suomessa viime vuosina. Käyttö on vähäisempää kuin Euroopassa keskimäärin, mutta runsaampaa kuin muissa Pohjoismaissa. Euroopan maista mikrobilääkkeitä käytetään vähiten Alankomaissa ja muualla Pohjoismaissa.

Urheilu

Albion Ademi nousi Albanian A-maajoukkueeseen

Albion Ademi.

Syyskuussa Albanian alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa debytoinut Interin Albion Ademi oli kutsuttu maan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen myös käynnistyneen maaottelutauon ajaksi. Albanian alle 21-vuotiaat pelaavat Maltaa vastaan huomenna ja maanantaina tuplamaaottelun.

Puukkokatsomo: Jatkokarsinnat tarvitaan

Suomessa saa tällä viikolla hetken aikaa kuvitella, että Suomi olisi suuren luokan jalkapallokulttuurimaa. Tiistaina naisten alle 17-vuotiaiden maajoukkue aloitti taipaleensa ikäluokan MM-kisoissa ja torstaina Markku Kanervan valmentamalla miesten A-maajoukkueella on mahdollisuus varmistaa jatkokarsintapaikka Kansojen liigassa.

Kairinen Klubin paitaan vuoden lainasopimuksella

Kaan Kairinen.

HJK ja tanskalainen FC Midtjylland ovat tehneet vuoden kestävän lainasopimuksen keskikenttäpelaaja Kaan Kairisen siirtymisestä Klubiin. Kairinen aloittaa treenaamisen joukkueen kanssa tammikuussa.

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.