Pieneläinten hautaustoimisto auttaa myös surutyössä

Virpi Jumiskon pieneläinten hautaustoimisto auttaa käytännön asioissa ja surussa. Virpi Jumiskon pieneläinten hautaustoimisto auttaa käytännön asioissa ja surussa. Kuva: Hannele Sivonen

Jokainen rakkaan lemmikkinsä menettänyt tietää, miten sydämen särkevä suru voi olla. Lemmikin kuoleman kohdalla kyse on usein myös vaikeasta eutanasiapäätöksestä. Käytännön järjestelyt voivat surun hetkellä tuntua musertavalta taakalta.

Kokemus on tuttu myös Pieneläinten hautaustoimisto Tähtipölyn yrittäjä Virpi Jumiskolle. Idea lemmikinomistajan surussa auttamisessa syntyi aikoinaan Vaasassa, kun Jumisko oman rakkaan Rosita-koiransa kuoltua huomasi, miten kylmä koko eutanasiaprosessi on.

– Lähtökohtamme on se, että hoidamme ihmisiä. Perinteinen palvelu on jo vuosikausia ollut se, että lemmikki lähtee tuhkaamoon ja tuhka tulee postissa. Välistä puuttuu surevan ihmisen kohtaaminen. Meillä asiakas pääsee keskustelemaan surusta ja suruprosessi etenee, Jumisko kertoo.

Vuosi sitten Portsaan avautuneessa Turun toimipisteessä toimitaan aina kokonaisvaltaisesti ihminen ja lemmikki edellä. Viimeiselle matkalle voidaan lähteä kotona, tilaamalla eläinlääkäri suorittamaan eutanasia sinne tai yrityksen tiloissa toimivaan jäähyväishuoneeseen.

Hautaustoimisto voi noutaa eläimen asiakkaan puolesta eläinlääkäriasemalta ja toimittaa eteenpäin tuhkattavaksi. Tarvittaessa epäselvissä tilanteissa toimitus Eviraan kuolinsyytutkimuksiin onnistuu myös.

– Toimimme aina täysin asiakkaan toiveiden mukaan. Meihin voi olla yhteydessä jo siinä vaiheessa, kun eutanasiapäätöstä pohtii ja yhdessä voidaan sopia, miten toimitaan, Jumisko kuvaa.

Asiakkaat voivat aina luottaa toimiston tarjoamaan yksityisyyteen.

– Ihmisiä usein hävettää itkeminen, mutta lohdutan heitä sillä, että täällä itketään aina. Tärkeää on, että asiakas saa rauhassa kiireettömässä tilanteessa puhua surustaan. Sitä tunnekokemusta eivät ymmärrä sellaiset ihmiset, joilla ei itsellä ole ollut lemmikkejä.

Nykypäivänä lemmikki on monelle tärkein tai ainut perheenjäsen.

– Me näemme hyvin yhteiskunnan muutoksen ja yksinäisyyden lisääntymisen, joka on muuttanut lemmikin aseman hyvin erilaiseksi. On paljon ihmisiä, joilla ei ole läheisiä ja kun lemmikki menehtyy, jäädään täysin yksin, Jumisko suree.

Perinteistä hautausta hautakivineen suositaan vielä, mutta nykyisin ihmiset eivät enää ajattele asuvansa loppuelämää samassa omakotitalossa, joten omaan puutarhaan lemmikkiä ei välttämättä haluta. Tuhkauksen ja uurnien suosio on noussut valtavasti kymmenessä vuodessa. Uurnien suhteen asiakkailla on yhä enemmän toiveita. Jos valmismallistosta ei löydy sopivaa, tarpeen vaatiessa uurna voidaan teettää.

– Uurnamallistoissa vaalimme kotimaisuutta. Valkoiset keramiikkauurnat ovat suosituimpia, mutta myös paperi- ja koivu-uurnia kysytään paljon. Uurnan valinnassa ratkaisee se, aiotaanko uurna haudata vai säilyttää kotona, Jumisko opastaa.

Suru on aina yksilöllistä, joten siksi sen kunnioittaminenkin vaatii hienovaraisuutta. Tähtipölyn palveluihin kuuluvat myös erilaiset muistoesineet, kuten muistokorut ja patsaat, sekä virtuaalinen muistolehto, jonne voi laatia kuvallisen muistokirjoituksen rakkaan hännän heiluttajan vaiheista.

– Tänä päivänä lemmikkiasioita jaetaan paljon somekanavissa, joten siksi virtuaalinen muistolehtommekin on ollut todella suosittu. Muistokirjoituskin on yksi osa suruprosessia, Jumisko sanoo.

Hannele Sivonen

Turun yliopisto haluaa olla mukana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa

Pentti Huovinen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän uudistuksen tarve ei hävinnyt, vaikka sen toteutusmallista ei päästy yksimielisyyteen viime hallituskaudella. Työ jatkuu uuden hallituksen johtamana. Turun yliopiston monitieteinen Sote-akatemia tarjoaa uudistuksen tueksi tutkittua tietoa ja jatkuvan oppimisen palveluita.

Vakaviin rikoksiin syyllistynyt voi jatkossa menettää Suomen kansalaisuuden

Kansalaisuuslakia muutetaan siten, että tiettyihin vakaviin rikoksiin syyllistynyt henkilö voi menettää Suomen kansalaisuuden. Valtioneuvosto esitti lain vahvistamista torstaina 25. huhtikuuta, ja tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina. Lain on määrä tulla voimaan 1. toukokuuta.

Väitös: Perhetausta ja matala koulutus yhteydessä taloudellisten vaikeuksien kokemisen riskiin nuorilla aikuisilla

Ilari Ilmakunnas.

Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa tutkittiin nuoren aikuisuuden aikaisia taloudellisia vaikeuksia ja niihin yhteydessä olevia tekijöitä. Suomessa taloudelliset vaikeudet ovat nuorilla aikuisilla tyypillisiä, mutta suurimmalle osalle lyhytaikaisia. Riski taloudellisten vaikeuksien kokemiselle ei kuitenkaan jakaudu tasaisesti. Etenkin matala koulutus ja perhetausta ovat voimakkaasti yhteydessä riskiin.

Tutkimus: Nuorisorikollisuuden ehkäisy edellyttää tukea, kuntoutusta ja jälkihoitoa

Toistuvia rikoksia tekevien nuorten tuki ja palvelut ovat pirstaleisia, eikä niiden vaikutuksia seurata. Rikoksia tekevien nuorten tukeen, kuntoutukseen ja jälkihoitoon on kiinnitettävä enemmän huomiota, todetaan 25. huhtikuuta julkaistussa tutkimuksessa.

Santtu Kiili vie ravintola Bassin myös Helsinkiin

Bassi tunnetaan äyriäisvadistaan.

Äyriäisvadistaan tunnettu kala- ja äyriäisravintola Bassi laajentaa toimintaansa tänä keväänä Helsinkiin. Bassi Helsinki avautuu kesäkuun aikana aivan Helsingin ytimeen, Esplanadin puiston laidalle. Ravintola tarjoaa kalaruokia, tuoreita äyriäisiä, kasvisruokaa ja liha-annoksia.

Viranomaisten pankkitilikyselyt muuttuvat sähköisiksi

Useat viranomaiset voivat jatkossa saada sähköisesti tietoa pankkitileistä. Valtioneuvosto esittää, että tasavallan presidentti vahvistaa lakimuutokset tulemaan pääosin voimaan toukokuun alussa.

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 2,3 prosenttia

Tuottajahintaindeksi (THI) 2015=100, 1/2015–3/2019.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 2,3 prosenttia vuoden 2018 maaliskuusta vuoden 2019 maaliskuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 2,7 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 1,8 prosenttia.

Wiklundin Walo-kattobaari avataan tänään – auki viikonloppuisin aamuviiteen asti

Wiklundin kattoterassille valmistunut Walo Rooftop Bar avataan tänään torstaina kello 17. Kahteen kattokerrokseen ulottuvassa baarissa on ainoalaatuiset näköalat yli kaupungin. Ylemmän kerroksen suojaamaton kattoterassi on avoinna ilmojen salliessa, alempi terassi puolestaan on auki ympäri vuoden.

Mitä kourallinen hiekkaa paljastaa?

Maanvyörymät käynnistyvät kumpuilevilla ja vuoristoisilla alueilla rankkasateiden tai maanjäristysten myötä. Kuvassa Annapurna Nepalista.

Vuoristopurojen mineraaleista voidaan uuden analyysimenetelmän avulla selvittää yläjuoksulla tapahtuneet maanvyöryt ja näin auttaa tulevien luonnonkatastrofien ennakoinnissa. Helsingin yliopiston ja Tübingenin yliopiston tutkijoiden kehittämä menetelmä julkaistiin äskettäin Science Advances -tiedelehdessä.

Urheilu

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Ura Basket aloittaa tänään taistelun liigapaikasta

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa oli vaikea monella tapaa. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan karsinnoissa.

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa on ollut vaikea. Eikä se ole edes vielä ohi. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan liigakarsinnassa. Paras kolmesta -sarja alkaa Littoisten monitoimitalolla tänään torstaina 25. huhtikuuta. Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva karsintapeli pelataan Littoisissa 3. toukokuuta.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia jatkoja Tepsille

Zach Budish.

HC TPS on vähitellen julkaissut kauden 2019–20 joukkueen sopimuksiaan. Viime vuoden joukkueesta jatkavat muun muassa Lauri Pajuniemi , Zach Budish ja Joe Piskula . Uusina pelaajina Palloseuraan saapuvat muun muassa Topi Nättinen ja Tony Sund .

Palloliiton Länsi-Suomen piirin toiminta vuoden lopussa

Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin kevätkokous järjestettiin 24. huhtikuuta Porissa. Sääntömääräisten kevätkokousasioiden lisäksi kokouksessa hypättiin loikka kohti Seurojen Palloliittoa, kun piirin jäsenseurat hyväksyivät sopimuksen toiminnan ja käyttöomaisuuden siirrosta Suomen Palloliitolle.

FC TPS Turku Oy:n tilikauden tulos tappiollinen

Jarmo Kähkönen.

TPS-jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy piti virallisen yhtiökokouksensa tiistaina. Yhtiökokouksessa käsiteltiin kaikki sääntömääräiset yhtiökokouksen asiat.

Tuto Volleyn naisten joukkue nousi ykkössarjaan

Tuto Volley nousi ykkössarjaan.

Lentopalloilun naisten kakkossarja sinetöitiin pääsiäisenä. Tuto Volleyn naiset voittivat niin alkusarjan kuin ylemmän jatkosarjan lohkonsa. Tuto aloitti finaalit kotiedun turvin Turussa pitkäperjantaina voittamalla Pihtiputaan Plokin 3–1. Joukkue matkusti lauantaina Jyväskylään valmistautumaan sunnuntain peliin. Hotellin palohälyttimet laukesivat keskellä yötä ja koko hotelli heräsi piinaavaan summerin sointiin kello 2 yöllä. Siitä huolimatta Tuto voitti sunnuntaina 3–0 Pihtiputaalla.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!