Pieneläinten hautaustoimisto auttaa myös surutyössä

Virpi Jumiskon pieneläinten hautaustoimisto auttaa käytännön asioissa ja surussa. Virpi Jumiskon pieneläinten hautaustoimisto auttaa käytännön asioissa ja surussa. Kuva: Hannele Sivonen

Jokainen rakkaan lemmikkinsä menettänyt tietää, miten sydämen särkevä suru voi olla. Lemmikin kuoleman kohdalla kyse on usein myös vaikeasta eutanasiapäätöksestä. Käytännön järjestelyt voivat surun hetkellä tuntua musertavalta taakalta.

Kokemus on tuttu myös Pieneläinten hautaustoimisto Tähtipölyn yrittäjä Virpi Jumiskolle. Idea lemmikinomistajan surussa auttamisessa syntyi aikoinaan Vaasassa, kun Jumisko oman rakkaan Rosita-koiransa kuoltua huomasi, miten kylmä koko eutanasiaprosessi on.

– Lähtökohtamme on se, että hoidamme ihmisiä. Perinteinen palvelu on jo vuosikausia ollut se, että lemmikki lähtee tuhkaamoon ja tuhka tulee postissa. Välistä puuttuu surevan ihmisen kohtaaminen. Meillä asiakas pääsee keskustelemaan surusta ja suruprosessi etenee, Jumisko kertoo.

Vuosi sitten Portsaan avautuneessa Turun toimipisteessä toimitaan aina kokonaisvaltaisesti ihminen ja lemmikki edellä. Viimeiselle matkalle voidaan lähteä kotona, tilaamalla eläinlääkäri suorittamaan eutanasia sinne tai yrityksen tiloissa toimivaan jäähyväishuoneeseen.

Hautaustoimisto voi noutaa eläimen asiakkaan puolesta eläinlääkäriasemalta ja toimittaa eteenpäin tuhkattavaksi. Tarvittaessa epäselvissä tilanteissa toimitus Eviraan kuolinsyytutkimuksiin onnistuu myös.

– Toimimme aina täysin asiakkaan toiveiden mukaan. Meihin voi olla yhteydessä jo siinä vaiheessa, kun eutanasiapäätöstä pohtii ja yhdessä voidaan sopia, miten toimitaan, Jumisko kuvaa.

Asiakkaat voivat aina luottaa toimiston tarjoamaan yksityisyyteen.

– Ihmisiä usein hävettää itkeminen, mutta lohdutan heitä sillä, että täällä itketään aina. Tärkeää on, että asiakas saa rauhassa kiireettömässä tilanteessa puhua surustaan. Sitä tunnekokemusta eivät ymmärrä sellaiset ihmiset, joilla ei itsellä ole ollut lemmikkejä.

Nykypäivänä lemmikki on monelle tärkein tai ainut perheenjäsen.

– Me näemme hyvin yhteiskunnan muutoksen ja yksinäisyyden lisääntymisen, joka on muuttanut lemmikin aseman hyvin erilaiseksi. On paljon ihmisiä, joilla ei ole läheisiä ja kun lemmikki menehtyy, jäädään täysin yksin, Jumisko suree.

Perinteistä hautausta hautakivineen suositaan vielä, mutta nykyisin ihmiset eivät enää ajattele asuvansa loppuelämää samassa omakotitalossa, joten omaan puutarhaan lemmikkiä ei välttämättä haluta. Tuhkauksen ja uurnien suosio on noussut valtavasti kymmenessä vuodessa. Uurnien suhteen asiakkailla on yhä enemmän toiveita. Jos valmismallistosta ei löydy sopivaa, tarpeen vaatiessa uurna voidaan teettää.

– Uurnamallistoissa vaalimme kotimaisuutta. Valkoiset keramiikkauurnat ovat suosituimpia, mutta myös paperi- ja koivu-uurnia kysytään paljon. Uurnan valinnassa ratkaisee se, aiotaanko uurna haudata vai säilyttää kotona, Jumisko opastaa.

Suru on aina yksilöllistä, joten siksi sen kunnioittaminenkin vaatii hienovaraisuutta. Tähtipölyn palveluihin kuuluvat myös erilaiset muistoesineet, kuten muistokorut ja patsaat, sekä virtuaalinen muistolehto, jonne voi laatia kuvallisen muistokirjoituksen rakkaan hännän heiluttajan vaiheista.

– Tänä päivänä lemmikkiasioita jaetaan paljon somekanavissa, joten siksi virtuaalinen muistolehtommekin on ollut todella suosittu. Muistokirjoituskin on yksi osa suruprosessia, Jumisko sanoo.

Hannele Sivonen

Vikingloton potti kohoaa 8,6 miljoonaan euroon

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 3/2019 yhtään täysosumaa. Ensi viikon arvonnassa on jaossa 8,6 miljoonan euron potti.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä kasvoi 7,6 prosenttia

Velkajärjestelyä hakeneet ikäryhmittäin 2014–2018.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan viime vuonna käräjäoikeuksiin jätettiin 4 533 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 321 kappaletta (7,6 prosenttia) enemmän kuin vuotta aiemmin.

TS: Turvaverkko esti miehen putoamisen Aurajokeen

Mies oli vähällä pudota Aurajokeen keskiviikkoiltana, kertoo Turun Sanomat . Rannalla ollut mies horjahti ja putosi joen reunaan kiinnitettyyn turvaverkkoon.

Kolmikantainen työryhmä palkka-avoimuuden vahvistamiseksi

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut kolmikantaisen työryhmän käsittelemään palkka-avoimuutta. Työryhmän tehtävänä on tarkastella tasa-arvonäkökulmasta, miten palkkauksen avoimuutta tulisi lisätä, jotta palkkatasa-arvo saavutettaisiin.

Turun tuomiokirkon pääurut hiljenevät, remontti valmis pääsiäiseksi

Tuomiokirkon 81-äänikertaiset urut ovat vuodelta 1980 ja Urkurakentamo Veikko Virtasen valmistamat.

Turun tuomiokirkon pääurut menevät remonttiin 21. tammikuuta alkaen. Remontti valmistuu pääsiäiseksi.

Rintaimplantin ja imusolmukesyövän yhteyttä selvitetään

Viime vuosina on havaittu, että rintaimplanttien ja imusolmukesyövän (lymfooman) välillä saattaa olla yhteys. Joillakin hyvin harvoilla potilailla on todettu anaplastinen suurisoluinen imusolmukesyöpä (BIA-ALCL), joka on non-Hodgkinin lymfooman eli imusolmukesyövän alatyyppi. Tapauksia on todettu jonkin verran enemmän potilailla, joille on laitettu karheapintainen implantti.

Ahkeria kasvisten käyttäjiä väestöstä noin viidennes

Suurin osa suomalaisista syö vain 100–300 grammaa hedelmiä, vihanneksia ja marjoja päivittäin.

Kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen, kulutuksen toivotaan kasvavan vuoden 2019 aikana. Ruokailun ympäristövaikutukset, kuluttajien terveystietoisuus ja kiinnostus eläinten suojeluun innostavat yhä useampaa kuluttajaa panostamaan kasvispainotteiseen ruokavalioon.

Selvityshenkilö: Asenteet suurin este omaishoidon ja ansiotyön yhdistämisessä, ei lainsäädäntö

Suomessa on jo tarjolla paljon keinoja helpottaa omaishoidon ja ansiotyön yhdistämistä, mutta niitä ei ole otettu riittävästi käyttöön. Syinä ovat tiedon puute ja asenteet työpaikoilla, toteaa omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamista selvittänyt apulaisprofessori Laura Kalliomaa-Puha Tampereen yliopistosta.

Kasvihuonekaasujen nettonielu kasvoi kymmenellä prosentilla

Maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsätalous –sektorin kasvihuonekaasupäästöjen ja –poistumien summa vuosina 1990-2017 (milj. tonnia CO2-ekv). Negatiiviset luvut ilmaisevat poistumia ilmakehästä eli sektori toimii hiilen nettonieluna.

Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan vuoden 2017 maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsätalous (LULUCF) -sektorin kasvihuonekaasujen nettonielu oli 20,4 miljoonaa hiilidioksiditonnia vastaava määrä (CO2-ekv.), joka oli 5,6 miljoonaa tonnia eli 38 prosenttia enemmän kuin vertailuvuonna 1990.

Kaupunki
Urheilu

Jere Koponen VPS:n testiin

Jere Koponen.

Maalivahti Jere Koponen liittyi maanantaina VPS:n harjoituksiin, kertoo seuran nettisivusto. 26-vuotias maalivahti on joukkueen mukana ainakin tämän viikon. Testimaalivahdeista VPS:n liigajoukkueen kanssa harjoittelevat edelleen saksalainen Martin Kompalla sekä ranskalainen Vincent Dorel .

TS: Interin pelaajat eivät saa syytettä ottelumanipulaatiosta

Ottelumanipulaatiosta epäillyt Interin jalkapallomiehistön pelaajat eivät saa syytettä, kertoo Turun Sanomat . Kahden pelaajan otteita HJK–Inter-ottelussa tutkittiin lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Kihlakunnansyyttäjä Kai Selander ei nosta syytteitä. Syyllisyyden tueksi ei Selanderin mukaan ole todennäköisiä syitä.

Tomi Kallio San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa

Tomi Kallio.

Syksyllä HC TPS:n pelaajatarkkailijana aloittanut Tomi Kallio on nimitetty NHL-seura San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa. Kallion työtehtävään kuuluu tarkkailla Suomessa pelaavia pelaajia San Josen organisaation hyödyksi.

TPS mukana suomalaisen salibandyn kehittämisessä

Salibandyn valmennuspäällikkö Michael Fager uskoo, että Elite-ohjelma palvelee koko seuraa. – Kun valmentajien osaamista kehitetään, se vaikuttaa myös yksilöiden kehittymiseen, mikä on yksi iso tavoite meillä.

Tämän vuoden alussa käynnistyi Salibandyliiton ja Eerikkilän urheiluopiston Maajoukkuetie FBA:n Elite-ohjelma. Ensimmäisessä vaiheessa Elite-ohjelmaan valittiin neljä seuraa, joista yksi on TPS Salibandy. Muut seurat ovat Classic, EräViikingit ja Oilers.

Jälkipeli: Valmennustieto siirtyy Rautalan perheessä isältä pojalle

Fysiikkavalmentaja Hannu Rautalan (vas.) metodit ovat keränneet laajalti mainetta. Oma poika, Marko, on jo useamman vuoden toiminut isänsä rinnalla, joten jatkossakin nähdään NHL-kiekkoilijoiden hikoilevan Kuuvuoren portailla.

Rautala Training. Nimen takaa löytyvät kaksi piinkovaa fysiikkavalmentajaa Hannu ja Marko Rautala , isä ja poika. Parivaljakko välittää nykyisin yhdessä Rautalan kuuluisaksi tullutta valmennusfilosofiaa huippu-urheilijoille.

Sami Rähmönen aloittaa 15. kautensa raitapaidassa

Sami Rähmönen.

TPS-kapteeni Sami Rähmönen jatkaa pelaajauraansa kasvattajaseuransa paidassa Jalkapallon Ykkösessä. Alkava kausi 2019 on Rähmöselle jo viidestoista TPS:n edustusjoukkueessa. Rähmönen ja TPS ovat solmineet kauden 2019 kattavan sopimuksen.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?