Pieneläinten hautaustoimisto auttaa myös surutyössä

Virpi Jumiskon pieneläinten hautaustoimisto auttaa käytännön asioissa ja surussa. Virpi Jumiskon pieneläinten hautaustoimisto auttaa käytännön asioissa ja surussa. Kuva: Hannele Sivonen

Jokainen rakkaan lemmikkinsä menettänyt tietää, miten sydämen särkevä suru voi olla. Lemmikin kuoleman kohdalla kyse on usein myös vaikeasta eutanasiapäätöksestä. Käytännön järjestelyt voivat surun hetkellä tuntua musertavalta taakalta.

Kokemus on tuttu myös Pieneläinten hautaustoimisto Tähtipölyn yrittäjä Virpi Jumiskolle. Idea lemmikinomistajan surussa auttamisessa syntyi aikoinaan Vaasassa, kun Jumisko oman rakkaan Rosita-koiransa kuoltua huomasi, miten kylmä koko eutanasiaprosessi on.

– Lähtökohtamme on se, että hoidamme ihmisiä. Perinteinen palvelu on jo vuosikausia ollut se, että lemmikki lähtee tuhkaamoon ja tuhka tulee postissa. Välistä puuttuu surevan ihmisen kohtaaminen. Meillä asiakas pääsee keskustelemaan surusta ja suruprosessi etenee, Jumisko kertoo.

Vuosi sitten Portsaan avautuneessa Turun toimipisteessä toimitaan aina kokonaisvaltaisesti ihminen ja lemmikki edellä. Viimeiselle matkalle voidaan lähteä kotona, tilaamalla eläinlääkäri suorittamaan eutanasia sinne tai yrityksen tiloissa toimivaan jäähyväishuoneeseen.

Hautaustoimisto voi noutaa eläimen asiakkaan puolesta eläinlääkäriasemalta ja toimittaa eteenpäin tuhkattavaksi. Tarvittaessa epäselvissä tilanteissa toimitus Eviraan kuolinsyytutkimuksiin onnistuu myös.

– Toimimme aina täysin asiakkaan toiveiden mukaan. Meihin voi olla yhteydessä jo siinä vaiheessa, kun eutanasiapäätöstä pohtii ja yhdessä voidaan sopia, miten toimitaan, Jumisko kuvaa.

Asiakkaat voivat aina luottaa toimiston tarjoamaan yksityisyyteen.

– Ihmisiä usein hävettää itkeminen, mutta lohdutan heitä sillä, että täällä itketään aina. Tärkeää on, että asiakas saa rauhassa kiireettömässä tilanteessa puhua surustaan. Sitä tunnekokemusta eivät ymmärrä sellaiset ihmiset, joilla ei itsellä ole ollut lemmikkejä.

Nykypäivänä lemmikki on monelle tärkein tai ainut perheenjäsen.

– Me näemme hyvin yhteiskunnan muutoksen ja yksinäisyyden lisääntymisen, joka on muuttanut lemmikin aseman hyvin erilaiseksi. On paljon ihmisiä, joilla ei ole läheisiä ja kun lemmikki menehtyy, jäädään täysin yksin, Jumisko suree.

Perinteistä hautausta hautakivineen suositaan vielä, mutta nykyisin ihmiset eivät enää ajattele asuvansa loppuelämää samassa omakotitalossa, joten omaan puutarhaan lemmikkiä ei välttämättä haluta. Tuhkauksen ja uurnien suosio on noussut valtavasti kymmenessä vuodessa. Uurnien suhteen asiakkailla on yhä enemmän toiveita. Jos valmismallistosta ei löydy sopivaa, tarpeen vaatiessa uurna voidaan teettää.

– Uurnamallistoissa vaalimme kotimaisuutta. Valkoiset keramiikkauurnat ovat suosituimpia, mutta myös paperi- ja koivu-uurnia kysytään paljon. Uurnan valinnassa ratkaisee se, aiotaanko uurna haudata vai säilyttää kotona, Jumisko opastaa.

Suru on aina yksilöllistä, joten siksi sen kunnioittaminenkin vaatii hienovaraisuutta. Tähtipölyn palveluihin kuuluvat myös erilaiset muistoesineet, kuten muistokorut ja patsaat, sekä virtuaalinen muistolehto, jonne voi laatia kuvallisen muistokirjoituksen rakkaan hännän heiluttajan vaiheista.

– Tänä päivänä lemmikkiasioita jaetaan paljon somekanavissa, joten siksi virtuaalinen muistolehtommekin on ollut todella suosittu. Muistokirjoituskin on yksi osa suruprosessia, Jumisko sanoo.

Hannele Sivonen

Meriläjityksen lopettamiselle konsernijaoston tuki

Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti maanantaina yksimielisesti viranhaltijoiden esityksen mukaan, että meriläjityksen vaihtoehdot selvitetään, ja niihin siirrytään viimeistään vuoteen 2024 mennessä.

Puun päivä juurruttaa Raisioon uusia puulajeja

Raisiossa vietetään puun päivää 27. syyskuuta istuttamalla 22 eri puulajia. Puut istuttaa Kuloisten koulun 1A-luokan 22 oppilasta. Suurin osa istutettavista puista on uusia lajeja Raisiossa. Raisioon saadaan esimerkiksi liuskalehtivaahtera, japaninhevoskastanja, valkohikkori, mannasaarni ja mustatammi.

Trafi valitsi ajokorteille uuden valmistajan

Trafi on valinnut uuden ajokorttien valmistajan. Tarjouskilpailun perusteella Trafin korttitoimittajaksi valittiin Gemalto Oy. Sopimuskausi alkaa huhtikuussa 2019 ja kestää neljä vuotta.

Lähiökoulut eriarvoisessa asemassa?

Koulut ovat ensiarvoisen tärkeässä asemassa, kun puhutaan lähiöiden vetovoimasta, toimivuudesta ja tasa-arvoisuudesta. Laadukas opetus on tietenkin keskiössä, mutta myös kunnolliset ulkotilat ovat merkityksellisiä.

Aurinkoisen kesän UV-säteilykuormitus keskimääräistä korkeampi

Kesäkuukausien aikana kertynyt kokonaissäteilyannos nousi ennätyslukemiin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan menneen kesän aurinkoiset päivät saivat kesän UV-säteilytasot nousemaan keskimääräistä korkeammiksi. UV-säteilyannosten kertymässä ero edelliseen kesään on huomattava. Etelä-Suomessa voimakkaan UV-säteilyn raja eli UV-indeksin arvo 6 saavutettiin tai ylitettiin 12 päivänä kesä-elokuussa.

Kansainvälinen kuurojen viikko käynnistyi

Syyskuun viimeisellä viikolla 24.–30. syyskuuta vietetään kansainvälistä kuurojen viikkoa, jonka teemaksi Kuurojen maailmanliitto (WFD) on tänä vuonna nimennyt With Sign Language, Everyone is Included! . Suomessa kuurot ja kuulevat juhlivat yhdessä verkkobileissä: kaksikielinen lähetys on kaikkien saavutettavissa. Yhteiset juhlat avaavat myös oven viittomakieliseen kulttuuriin.

Urheilu

Turun Uimarien naisvesipalloilijat hakevat kovia otteluita ulkomailta

Kansainvälisissä turnauksissa kiertäminen tarjoaa haasteita Turun Uimareiden naisvesipalloilijoille. Lokakuun alussa joukkue tavoittelee PM-kultaa kotialtaassa.

Turun Uimareissa on viime aikoina panostettu entistä enemmän naisten vesipalloon. Täksi syksyksi Uimarit kokosi erillisen kv-joukkueen, joka kiertää pelaamassa kansainvälisiä turnauksia. Joukkueen tämän syksyn päätavoitteena on 5.–7. lokakuuta Impivaarassa pelattava PM-turnaus, jossa maalina on kirkastaa viime vuoden PM-hopea kullaksi.

Menoviikko: SM-tittelit pelissä rallipoluilla

Erkka Korpiaho on yksi mielenkiintoinen nimi, joka nähdään kauden viimeisessä SM-rallissa.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna, 28.–29. syyskuuta, Turun ja lähiympäristön teillä kaasutellaan kauden viimeisen SM-rallin osakilpailun merkeissä. Viikonlopun aikana ajetaan kaikkiaan kahdeksan erikoiskoetta. Erikoiskoekilometrejä kahden päivän aikana mittariin kertyy noin 110.

Åboraakkeli: Iso katsojakysymys

Kaapo Kakko.

Jääkiekon Liigaa on ehditty nyt tahkota muutama kierros. Jos alun perusteella mitään voi päätellä, edessä on yllätyksellinen ja tasainen kausi. Juuri sellainen siis kuin saattoi etukäteen toivoakin.

Menoviikko: Interillä kotiotteluiden viikko

Timo Furuholm on Interin tehokkain maalintekijä kuluvalla kaudella seitsemällä maalillaan. ”Furkan” maaleja Inter tarvitsee myös loppukauden aikana.

FC Interillä on kahden kotipelin viikko, kun 26. syyskuuta Inter isännöi Lahtea ja lauantaina 29. syyskuuta IFK Mariehamn saapuu vieraaksi Kupittaalle. Näiden otteluiden jälkeen Interillä on enää yksi kotiottelu jäljellä tämän kauden Veikkausliigassa.

Isot pelit jatkuvat

TPS:n miehistö teki Turun derbyn jälkeen yleisölle selväksi, mikä joukkue on tällä hetkellä kaupungin paras. Juri Kinnunen toimi megafonimiehenä, ja muu joukkue kannusti.

Tuskin on FC TPS alkuviikon derbyvoiton huumasta toipunut, kun joukkueen pitää jälleen ladata kauden tärkeimpään otteluun. Tulevana sunnuntaina 23. syyskuuta TPS kohtaa vieraskentällä IFK Mariehamnin. Mariehamn on ennen sunnuntain kohtaamista pisteen Palloseuraa edellä sijalla kymmenen.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.