Pakina: Citykanien kasvutarina

Tiedätkö, kuinka monta 22-vuotiasta tarvitaan muuttamiseen? Vinkki: kaksi ei riitä.

Minä ja rakas avomieheni muutimme landelle. Tai no, Korppolaismäelle, mutta se lasketaan maaseuduksi, koska se on vain pieni tuntematon pläntti maankuulua mainetta nauttivien Martin ja Majakkarannan syleilyssä.

Kerrostaloasuminen on niin nähty juttu, että päätimme repäistä kunnolla ja hankkia saman tien punaisen tuvan ja perunamaan. Tosin tämä on erillistalo omenapuilla, mutta kyllähän se läheltä liippaa. En etukäteen edes tiennyt, mikä erillistalo on, koska se kuulostaa vanhojen (eli yli kolmekymppisten) ihmisten jutulta.

Muutimme elokuun helteisimpänä päivänä.

Ensimmäisenä operaationa oli hakea kulmasohva uuteen kotiin, mutta koska työkalupakki on keski-ikäisten miesten juttu, eikä omalla ruusukuosisella naisvasarallani tehnyt tilanteessa mitään, sohva oli ja pysyi viidennessä kerroksessa toisella puolella kaupunkia. Tässä vaiheessa päivää työnjako solahti ennalta-arvaamattomiin uomiinsa: mies raatoi ja muija skitsosi.

Hätiin hälytettiin yksi äiti, yksi pikkuveli ja yksi pikkuveljen kaveri. Ai miksi broidi frendeineen eikä omia kamuja? Koska 19-vuotiaat motivoituvat kebabista ja käyvät enemmän salilla kuin töissä.


Skitso hälveni ja muutto eteni. Äijät kantoivat, hikoilivat ja söivät kutakin yhden suhteessa kolmeen. Päivä kääntyi iltaan ja ilta mustui valottomaksi yöksi, koska olimme unohtaneet ostaa lamppuja. Toisaalta emme olleet hankkineet myöskään kaappeja, joten kompastelimme paitsi kaatuneisiin suunnitelmiimme, myös muuttolaatikoihin.

Seuraavana päivänä purimme elämäämme pois banaanilaatikoista kiukkuisessa hiljaisuudessa. Kolmannesta laatikosta löytyi kaksi messingin väristä tarjotinta. Ostimme ne kompromissiksi silloin, kun tiesimme muuttavamme ja sovimme, että emme osta mitään.

Henkiset ikämme ja elämäntilaamme ovat ehkä jo kolmekymmentä vuotta tulevaisuudessa, mutta logiikkamme on taattua kaksikymppisten kamaa. En tiedä, onko vaikeampaa saada porattua rullaverhojen kiinnikkeet kiviseinään vai koota Ikean Tyssedalia. Iälleni ominaiseen tapaan hallitsen paremmin detaljisisustamisen kuin käytännön järjen. Pitänee kasvattaa moinen, koska vanhan kodin lisäksi täytyi jättää hyvästit tutulle huoltomiehelle.

Olen melko varma, että kun kuorin prinsessamaisuudestani pari kerrosta pois, minusta paljastuu ehta erillistaloasuja. Sitä paitsi meillä on nyt kakluuni, jonka loimussa voimme viettää idyllisiä perhehetkiä. Koira vetelee tupluureja, minä kudon sukkia (kunhan kysyn äidiltä, miten) ja mies polttaa piippua (pelaa pleikkaa).

Linnea Lahtinen

Euroopan komissiolta rahoitus Turun yliopiston koordinoimalle ylisukupolvisten traumojen monitieteiselle tutkimukselle

Hanna Meretoja.

Euroopan komissio on myöntänyt rahoituksen monitieteiselle tutkimushankkeelle NeverAgain: Teaching Transmission of Trauma and Remembrance through Experiential Learning . Kaksivuotisen hankkeen tavoitteena on tarkastella kätkettyjä vihamekanismeja, ennakkoluuloja ja normalisoituja alistamisen käytäntöjä, jotka opitaan sukupolvelta toiselle siirtyvien traumojen ja niitä ylläpitävien, usein harmittomilta vaikuttavien arkielämän käytäntöjen välityksellä.

Satakuntaliitto ja Varsinais-Suomen liitto: Runkoverkon tulisi nimensä mukaisesti olla koko Suomen maakuntakeskukset yhdistävä verkko

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt lausuntoa luonnoksesta liikenne- ja viestintäministeriön asetukseksi maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi runkoverkkoasetus, jolla säädettäisiin valtakunnalliseen runkoverkkoon kuuluvista maanteistä ja rautateistä. Runkoverkkoasetuksella säädettäisiin runkoverkolla noudatettavasta palvelutasosta siihen kuuluvilla maanteillä ja rautateillä.

D-vitamiinilisien käyttösuositukset vauvoille muuttuvat

D-vitamiinilisien eli -valmisteiden käyttösuositukset vauvoille muuttuvat. Valtion ravitsemusneuvottelukunta VRN ja THL ovat päivittäneet suositukset, koska uusien EU-säädösten mukaisesti äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia nostetaan.

Valtuutetut vaativat Turun elintarvikevalvonnan parantamista

Turun kaupungin on huolehdittava lakisääteisestä velvoitteestaan lisäämällä elintarvikevalvonnan resursseja sekä järjestämällä riittävä neuvonta ja tarkastukset, vaativat Berhan Ahmadi (sd.) ja Jaakko Lindfors (vas.)

Meriläjityksen lopettamiselle konsernijaoston tuki

Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti maanantaina yksimielisesti viranhaltijoiden esityksen mukaan, että meriläjityksen vaihtoehdot selvitetään, ja niihin siirrytään viimeistään vuoteen 2024 mennessä.

Puun päivä juurruttaa Raisioon uusia puulajeja

Raisiossa vietetään puun päivää 27. syyskuuta istuttamalla 22 eri puulajia. Puut istuttaa Kuloisten koulun 1A-luokan 22 oppilasta. Suurin osa istutettavista puista on uusia lajeja Raisiossa. Raisioon saadaan esimerkiksi liuskalehtivaahtera, japaninhevoskastanja, valkohikkori, mannasaarni ja mustatammi.

Urheilu

Turun Uimarien naisvesipalloilijat hakevat kovia otteluita ulkomailta

Kansainvälisissä turnauksissa kiertäminen tarjoaa haasteita Turun Uimareiden naisvesipalloilijoille. Lokakuun alussa joukkue tavoittelee PM-kultaa kotialtaassa.

Turun Uimareissa on viime aikoina panostettu entistä enemmän naisten vesipalloon. Täksi syksyksi Uimarit kokosi erillisen kv-joukkueen, joka kiertää pelaamassa kansainvälisiä turnauksia. Joukkueen tämän syksyn päätavoitteena on 5.–7. lokakuuta Impivaarassa pelattava PM-turnaus, jossa maalina on kirkastaa viime vuoden PM-hopea kullaksi.

Menoviikko: SM-tittelit pelissä rallipoluilla

Erkka Korpiaho on yksi mielenkiintoinen nimi, joka nähdään kauden viimeisessä SM-rallissa.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna, 28.–29. syyskuuta, Turun ja lähiympäristön teillä kaasutellaan kauden viimeisen SM-rallin osakilpailun merkeissä. Viikonlopun aikana ajetaan kaikkiaan kahdeksan erikoiskoetta. Erikoiskoekilometrejä kahden päivän aikana mittariin kertyy noin 110.

Åboraakkeli: Iso katsojakysymys

Kaapo Kakko.

Jääkiekon Liigaa on ehditty nyt tahkota muutama kierros. Jos alun perusteella mitään voi päätellä, edessä on yllätyksellinen ja tasainen kausi. Juuri sellainen siis kuin saattoi etukäteen toivoakin.

Menoviikko: Interillä kotiotteluiden viikko

Timo Furuholm on Interin tehokkain maalintekijä kuluvalla kaudella seitsemällä maalillaan. ”Furkan” maaleja Inter tarvitsee myös loppukauden aikana.

FC Interillä on kahden kotipelin viikko, kun 26. syyskuuta Inter isännöi Lahtea ja lauantaina 29. syyskuuta IFK Mariehamn saapuu vieraaksi Kupittaalle. Näiden otteluiden jälkeen Interillä on enää yksi kotiottelu jäljellä tämän kauden Veikkausliigassa.

Isot pelit jatkuvat

TPS:n miehistö teki Turun derbyn jälkeen yleisölle selväksi, mikä joukkue on tällä hetkellä kaupungin paras. Juri Kinnunen toimi megafonimiehenä, ja muu joukkue kannusti.

Tuskin on FC TPS alkuviikon derbyvoiton huumasta toipunut, kun joukkueen pitää jälleen ladata kauden tärkeimpään otteluun. Tulevana sunnuntaina 23. syyskuuta TPS kohtaa vieraskentällä IFK Mariehamnin. Mariehamn on ennen sunnuntain kohtaamista pisteen Palloseuraa edellä sijalla kymmenen.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.