Akrylaattimaalin pinnassa ei home viihdy

Pohjustetta laitetaan käsittelemättömän puun pintaan ennen pohjamaalin vetämistä. Korjausmaalauksen yhteydessä pohjustetta voi laittaa vanhan maalin poistossa paljastuneisiin, puupuhtaisiin kohtiin. Pohjustetta laitetaan käsittelemättömän puun pintaan ennen pohjamaalin vetämistä. Korjausmaalauksen yhteydessä pohjustetta voi laittaa vanhan maalin poistossa paljastuneisiin, puupuhtaisiin kohtiin. Kuva: Jarno Keskinen

Vanhan ajan lyijymaalit pysyivät kauniina pitkään. Home ei tarttunut raskasmetalliin. Nykyisin homesuojaus hoidetaan ympäristöystävällisemmin erillisellä pohjusteella, jota sivellään ulkona käytettävän puutavaran pintaan ennen pintakäsittelyä. Pohjustetta ei voi sekoittaa maaliin, vaikka yhden työvaiheen pois jääminen voisi houkutella. Maaliin sekoitettu pohjuste ei toimi kuten pitäisi.

– Pohjusteen tarkoitus on imeytyä puun huokosiin. Kuivaan puuhun se imeytyy hyvin. Tarkoitus ei ole tehdä sillä puun pintaan kalvoa, kertoo tekninen asiantuntija Marianne Anttila Tikkurilasta.

Jos puutavara on höylättyä, pintaa kannattaa hioa auki ennen pohjusteen vetämistä. Auringon karhentavaa vaikutusta ei pidä jäädä odottelemaan, vaan pohjuste laitetaan puun pintaan heti kun mahdollista. Jos aurinko pääsee vaikuttamaan puun pintaan, se harmaantuu ja nukkaantuu. Silloin pohjusteet saati maalit eivät enää tartu puuhun yhtä hyvin.

Tärkeää on myös käsitellä puun päät ja tippanokat. Jos mahdollista, niin rakennusvaiheessa voi laudan päät upottaa pohjusteeseen, jolloin saadaan varmistettua, ettei vesi haristuta laudan päitä. Pohjusteen päälle maalataan pohjamaali ja lopuksi pintamaali. Punamultamaalin ja puuöljyjen alle ei laiteta erillistä pohjustetta.

– Puutavaraa ostettaessa kannattaa kysyä, onko puu valmiiksi käsitelty jotenkin, Anttila vinkkaa.

Hometta torjuville pohjusteille on nykyisin tarvetta paitsi lyijymaalien poistumisen, myös muuttuneen ilmaston vuoksi. Kun syksyt ja alkutalvet ovat kosteita, kyllästämätön puu on kosteaa ja tarjoaa kasvualustan epäpuhtauksille kuten homeelle. Kolmas syy pohjustuksen tarpeelle on viljellyn puutavaran laatu. Kun puu pitää saada kasvamaan nopeasti, siitä tulee huokoisempaa kuin pitkään kasvaneesta puusta. Kun pohjuste on puun solukossa, kosteus ei yhtä hyvin pääse sinne. Näin pohjuste torjuu myös puun kastumisen ja jäätymisen vuorottelun aiheuttamaa, puuta haristavaa vaikutusta.

Joskus tulee kuitenkin aika uusia pintamaali. Silloin homesuojaa ei enää laiteta muualle kuin vanhan maalin irrotuksessa paljastuneisiin puupuhtaisiin kohtiin.

– Pohjustetta käytetään vain paljaalle puulle. Maalin pintaan vedettynä siitä ei ole hyötyä, mutta maalin irrotuksen yhteydessä paljastuviin puupuhtaisiin kohtiin sitä ei tarvitse alkaa millään taiteilijan pensselillä laittaa vaan voi mennä myös maalin päälle, Anttila kuvaa.

Jos home kuitenkin pääsee iskemään lautaan, asiaan kannattaa puuttua heti. Niin päästään paljon helpommalla.

– Home pitää pestä heti pois huoltopesuaineella. Jos home pääsee leviämään, pinta pitää pestä homepesulla. Se on tehokkaampi pesuaine ja karhentaa maalin pintaa niin, että sen jälkeen pinta maalataan uudestaan.

Pesu on kuitenkin aina vain laastaria todellisen ongelman päälle. Jos pinnat pääsevät homeeseen, tontin mikroilmastossa saattaa olla jotakin pielessä. Liiallisen kosteuden syynä voi olla vaikkapa koivu, joka luovuttaa paljon kosteutta ympärilleen.

– Mitä enemmän kasvillisuutta tontilla on, sitä enemmän kosteutta siellä on. Nurmi kannattaa pitää lyhyenä ja miettiä, voiko pihan koivuista tai männyistä luopua, ainakin niistä, jotka ovat talon vieressä”, Anttila neuvoo.

Myös pihan tuulettumisella ja auringon pääsyllä pihalle on merkitystä rakenteiden kuivumiselle. Pohjois- ja itäseinät ovat yleensä herkimpiä homeelle.

Jarno Keskinen

Vikingloton potti kohoaa 8,6 miljoonaan euroon

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 3/2019 yhtään täysosumaa. Ensi viikon arvonnassa on jaossa 8,6 miljoonan euron potti.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä kasvoi 7,6 prosenttia

Velkajärjestelyä hakeneet ikäryhmittäin 2014–2018.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan viime vuonna käräjäoikeuksiin jätettiin 4 533 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 321 kappaletta (7,6 prosenttia) enemmän kuin vuotta aiemmin.

TS: Turvaverkko esti miehen putoamisen Aurajokeen

Mies oli vähällä pudota Aurajokeen keskiviikkoiltana, kertoo Turun Sanomat . Rannalla ollut mies horjahti ja putosi joen reunaan kiinnitettyyn turvaverkkoon.

Kolmikantainen työryhmä palkka-avoimuuden vahvistamiseksi

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut kolmikantaisen työryhmän käsittelemään palkka-avoimuutta. Työryhmän tehtävänä on tarkastella tasa-arvonäkökulmasta, miten palkkauksen avoimuutta tulisi lisätä, jotta palkkatasa-arvo saavutettaisiin.

Turun tuomiokirkon pääurut hiljenevät, remontti valmis pääsiäiseksi

Tuomiokirkon 81-äänikertaiset urut ovat vuodelta 1980 ja Urkurakentamo Veikko Virtasen valmistamat.

Turun tuomiokirkon pääurut menevät remonttiin 21. tammikuuta alkaen. Remontti valmistuu pääsiäiseksi.

Rintaimplantin ja imusolmukesyövän yhteyttä selvitetään

Viime vuosina on havaittu, että rintaimplanttien ja imusolmukesyövän (lymfooman) välillä saattaa olla yhteys. Joillakin hyvin harvoilla potilailla on todettu anaplastinen suurisoluinen imusolmukesyöpä (BIA-ALCL), joka on non-Hodgkinin lymfooman eli imusolmukesyövän alatyyppi. Tapauksia on todettu jonkin verran enemmän potilailla, joille on laitettu karheapintainen implantti.

Ahkeria kasvisten käyttäjiä väestöstä noin viidennes

Suurin osa suomalaisista syö vain 100–300 grammaa hedelmiä, vihanneksia ja marjoja päivittäin.

Kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen, kulutuksen toivotaan kasvavan vuoden 2019 aikana. Ruokailun ympäristövaikutukset, kuluttajien terveystietoisuus ja kiinnostus eläinten suojeluun innostavat yhä useampaa kuluttajaa panostamaan kasvispainotteiseen ruokavalioon.

Selvityshenkilö: Asenteet suurin este omaishoidon ja ansiotyön yhdistämisessä, ei lainsäädäntö

Suomessa on jo tarjolla paljon keinoja helpottaa omaishoidon ja ansiotyön yhdistämistä, mutta niitä ei ole otettu riittävästi käyttöön. Syinä ovat tiedon puute ja asenteet työpaikoilla, toteaa omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamista selvittänyt apulaisprofessori Laura Kalliomaa-Puha Tampereen yliopistosta.

Kasvihuonekaasujen nettonielu kasvoi kymmenellä prosentilla

Maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsätalous –sektorin kasvihuonekaasupäästöjen ja –poistumien summa vuosina 1990-2017 (milj. tonnia CO2-ekv). Negatiiviset luvut ilmaisevat poistumia ilmakehästä eli sektori toimii hiilen nettonieluna.

Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan vuoden 2017 maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsätalous (LULUCF) -sektorin kasvihuonekaasujen nettonielu oli 20,4 miljoonaa hiilidioksiditonnia vastaava määrä (CO2-ekv.), joka oli 5,6 miljoonaa tonnia eli 38 prosenttia enemmän kuin vertailuvuonna 1990.

Kaupunki
Urheilu

Jere Koponen VPS:n testiin

Jere Koponen.

Maalivahti Jere Koponen liittyi maanantaina VPS:n harjoituksiin, kertoo seuran nettisivusto. 26-vuotias maalivahti on joukkueen mukana ainakin tämän viikon. Testimaalivahdeista VPS:n liigajoukkueen kanssa harjoittelevat edelleen saksalainen Martin Kompalla sekä ranskalainen Vincent Dorel .

TS: Interin pelaajat eivät saa syytettä ottelumanipulaatiosta

Ottelumanipulaatiosta epäillyt Interin jalkapallomiehistön pelaajat eivät saa syytettä, kertoo Turun Sanomat . Kahden pelaajan otteita HJK–Inter-ottelussa tutkittiin lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Kihlakunnansyyttäjä Kai Selander ei nosta syytteitä. Syyllisyyden tueksi ei Selanderin mukaan ole todennäköisiä syitä.

Tomi Kallio San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa

Tomi Kallio.

Syksyllä HC TPS:n pelaajatarkkailijana aloittanut Tomi Kallio on nimitetty NHL-seura San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa. Kallion työtehtävään kuuluu tarkkailla Suomessa pelaavia pelaajia San Josen organisaation hyödyksi.

TPS mukana suomalaisen salibandyn kehittämisessä

Salibandyn valmennuspäällikkö Michael Fager uskoo, että Elite-ohjelma palvelee koko seuraa. – Kun valmentajien osaamista kehitetään, se vaikuttaa myös yksilöiden kehittymiseen, mikä on yksi iso tavoite meillä.

Tämän vuoden alussa käynnistyi Salibandyliiton ja Eerikkilän urheiluopiston Maajoukkuetie FBA:n Elite-ohjelma. Ensimmäisessä vaiheessa Elite-ohjelmaan valittiin neljä seuraa, joista yksi on TPS Salibandy. Muut seurat ovat Classic, EräViikingit ja Oilers.

Jälkipeli: Valmennustieto siirtyy Rautalan perheessä isältä pojalle

Fysiikkavalmentaja Hannu Rautalan (vas.) metodit ovat keränneet laajalti mainetta. Oma poika, Marko, on jo useamman vuoden toiminut isänsä rinnalla, joten jatkossakin nähdään NHL-kiekkoilijoiden hikoilevan Kuuvuoren portailla.

Rautala Training. Nimen takaa löytyvät kaksi piinkovaa fysiikkavalmentajaa Hannu ja Marko Rautala , isä ja poika. Parivaljakko välittää nykyisin yhdessä Rautalan kuuluisaksi tullutta valmennusfilosofiaa huippu-urheilijoille.

Sami Rähmönen aloittaa 15. kautensa raitapaidassa

Sami Rähmönen.

TPS-kapteeni Sami Rähmönen jatkaa pelaajauraansa kasvattajaseuransa paidassa Jalkapallon Ykkösessä. Alkava kausi 2019 on Rähmöselle jo viidestoista TPS:n edustusjoukkueessa. Rähmönen ja TPS ovat solmineet kauden 2019 kattavan sopimuksen.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?