Akrylaattimaalin pinnassa ei home viihdy

Pohjustetta laitetaan käsittelemättömän puun pintaan ennen pohjamaalin vetämistä. Korjausmaalauksen yhteydessä pohjustetta voi laittaa vanhan maalin poistossa paljastuneisiin, puupuhtaisiin kohtiin. Pohjustetta laitetaan käsittelemättömän puun pintaan ennen pohjamaalin vetämistä. Korjausmaalauksen yhteydessä pohjustetta voi laittaa vanhan maalin poistossa paljastuneisiin, puupuhtaisiin kohtiin. Kuva: Jarno Keskinen

Vanhan ajan lyijymaalit pysyivät kauniina pitkään. Home ei tarttunut raskasmetalliin. Nykyisin homesuojaus hoidetaan ympäristöystävällisemmin erillisellä pohjusteella, jota sivellään ulkona käytettävän puutavaran pintaan ennen pintakäsittelyä. Pohjustetta ei voi sekoittaa maaliin, vaikka yhden työvaiheen pois jääminen voisi houkutella. Maaliin sekoitettu pohjuste ei toimi kuten pitäisi.

– Pohjusteen tarkoitus on imeytyä puun huokosiin. Kuivaan puuhun se imeytyy hyvin. Tarkoitus ei ole tehdä sillä puun pintaan kalvoa, kertoo tekninen asiantuntija Marianne Anttila Tikkurilasta.

Jos puutavara on höylättyä, pintaa kannattaa hioa auki ennen pohjusteen vetämistä. Auringon karhentavaa vaikutusta ei pidä jäädä odottelemaan, vaan pohjuste laitetaan puun pintaan heti kun mahdollista. Jos aurinko pääsee vaikuttamaan puun pintaan, se harmaantuu ja nukkaantuu. Silloin pohjusteet saati maalit eivät enää tartu puuhun yhtä hyvin.

Tärkeää on myös käsitellä puun päät ja tippanokat. Jos mahdollista, niin rakennusvaiheessa voi laudan päät upottaa pohjusteeseen, jolloin saadaan varmistettua, ettei vesi haristuta laudan päitä. Pohjusteen päälle maalataan pohjamaali ja lopuksi pintamaali. Punamultamaalin ja puuöljyjen alle ei laiteta erillistä pohjustetta.

– Puutavaraa ostettaessa kannattaa kysyä, onko puu valmiiksi käsitelty jotenkin, Anttila vinkkaa.

Hometta torjuville pohjusteille on nykyisin tarvetta paitsi lyijymaalien poistumisen, myös muuttuneen ilmaston vuoksi. Kun syksyt ja alkutalvet ovat kosteita, kyllästämätön puu on kosteaa ja tarjoaa kasvualustan epäpuhtauksille kuten homeelle. Kolmas syy pohjustuksen tarpeelle on viljellyn puutavaran laatu. Kun puu pitää saada kasvamaan nopeasti, siitä tulee huokoisempaa kuin pitkään kasvaneesta puusta. Kun pohjuste on puun solukossa, kosteus ei yhtä hyvin pääse sinne. Näin pohjuste torjuu myös puun kastumisen ja jäätymisen vuorottelun aiheuttamaa, puuta haristavaa vaikutusta.

Joskus tulee kuitenkin aika uusia pintamaali. Silloin homesuojaa ei enää laiteta muualle kuin vanhan maalin irrotuksessa paljastuneisiin puupuhtaisiin kohtiin.

– Pohjustetta käytetään vain paljaalle puulle. Maalin pintaan vedettynä siitä ei ole hyötyä, mutta maalin irrotuksen yhteydessä paljastuviin puupuhtaisiin kohtiin sitä ei tarvitse alkaa millään taiteilijan pensselillä laittaa vaan voi mennä myös maalin päälle, Anttila kuvaa.

Jos home kuitenkin pääsee iskemään lautaan, asiaan kannattaa puuttua heti. Niin päästään paljon helpommalla.

– Home pitää pestä heti pois huoltopesuaineella. Jos home pääsee leviämään, pinta pitää pestä homepesulla. Se on tehokkaampi pesuaine ja karhentaa maalin pintaa niin, että sen jälkeen pinta maalataan uudestaan.

Pesu on kuitenkin aina vain laastaria todellisen ongelman päälle. Jos pinnat pääsevät homeeseen, tontin mikroilmastossa saattaa olla jotakin pielessä. Liiallisen kosteuden syynä voi olla vaikkapa koivu, joka luovuttaa paljon kosteutta ympärilleen.

– Mitä enemmän kasvillisuutta tontilla on, sitä enemmän kosteutta siellä on. Nurmi kannattaa pitää lyhyenä ja miettiä, voiko pihan koivuista tai männyistä luopua, ainakin niistä, jotka ovat talon vieressä”, Anttila neuvoo.

Myös pihan tuulettumisella ja auringon pääsyllä pihalle on merkitystä rakenteiden kuivumiselle. Pohjois- ja itäseinät ovat yleensä herkimpiä homeelle.

Jarno Keskinen

Eläkkeensaajan asumistuessa hyväksyttävät asumismenot nousevat

Eläkkeensaajan asumistuen määrään hyväksyttäviä asumismenojen enimmäismääriä korotetaan 1,8 prosenttia vuoden 2019 alusta.

Turun ammatti-instituutin opiskelijat saavuttivat koko Taitaja2018-kilpailun parhaat pisteet

Turun ammatti-instituutin opiskelijat Jutta Vainio ja Anton Viitasaari palkittiin koko Taitaja2018-kilpailun parhaista pisteistä. He voittivat cateringkokkilajin 564 pisteellä keväällä Tampereella järjestetyissä ammattitaidon Suomen mestaruuskilpailuissa.

Ylioppilastutkinto uudistuu, jatkossa kaikki opiskelijat kirjoittavat vähintään viisi ainetta

Ylioppilastutkinnon uudistuksen tavoitteena on tukea lukiouudistuksessa asetettujen tavoitteiden toteutumista. Uudistus vahvistaa yleissivistystä, joustavoittaa kokelaan asemaa ja edistää tutkinnon kansainvälisyyttä. Jatkossa jokainen opiskelija kirjoittaa vähintään viisi ainetta. Ylioppilastutkinnon voi tulevaisuudessa suorittaa myös englannin kielellä. Hallitus antoi torstaina eduskunnalle asiaa koskevan lakiesityksen.

Kaikkia rikoksia ei enää tutkita

Turvallisuustilanne on vakaa Varsinais-Suomessa ja Turussa. Näin arvioi Lounais-Suomen poliisi. Rikostilastot vahvistavat käsityksen. Poliisin tietoon tulleiden rikoslakirikosten määrä on pudonnut. Vuonna 2014 niitä kirjattiin Lounais-Suomessa yli 40 000, viime vuonna runsaat 36 000. Syyttäjälle asti menee noin 10 000 asiaa vuodessa.

Albion Ademi nousi Albanian A-maajoukkueeseen

Albion Ademi.

Syyskuussa Albanian alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa debytoinut Interin Albion Ademi oli kutsuttu maan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen myös käynnistyneen maaottelutauon ajaksi. Albanian alle 21-vuotiaat pelaavat Maltaa vastaan huomenna ja maanantaina tuplamaaottelun.

Mikrobilääkkeiden käyttö vähentynyt Suomessa, lääkkeitä käytetään edelleen runsaasti

Mikrobilääkkeiden käyttö on vähentynyt Suomessa viime vuosina. Käyttö on vähäisempää kuin Euroopassa keskimäärin, mutta runsaampaa kuin muissa Pohjoismaissa. Euroopan maista mikrobilääkkeitä käytetään vähiten Alankomaissa ja muualla Pohjoismaissa.

Täyden kansaneläkkeen saajien määrä kasvoi yli 30 vuoden tauon jälkeen

Vuonna 2017 täyden kansaneläkkeen saajamäärä nousi ensimmäistä kertaa yli 30 vuoteen. Suomessa asuvia kansaneläkkeen saajia oli viime vuoden lopussa yhteensä 572 000. Heistä kansaneläkkeen sai vähennettynä 495 000 ja täytenä 76 000 henkilöä.

Lähes neljänneksellä nuorista aikuisista mielenterveysongelmia

Mielenterveyden keskusliiton mielenterveysviikkoa vietetään 18.–25. marraskuuta. Viikon teema on Mun elämä, hyvä elämä. Teemassa keskitytään pohtimaan etenkin nuorten aikuisten mielenterveyden häiriöitä, niiden syitä ja vaikutuksia elämään sekä mahdollisuuksia löytää oikeanlaista tukea ja apua.

Rakennuskustannukset nousivat lokakuussa 2,5 prosenttia

Rakennuskustannusindeksin pitkän aikavälin kehitys.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat lokakuussa 2,5 prosenttia vuodentakaisesta. Tarvikepanosten hinnat nousivat 3,1 prosenttia, työpanosten hinnat 2,2 prosenttia ja palveluiden hinnat 0,9 prosenttia edellisen vuoden lokakuuhun verrattuna.

Urheilu

Albion Ademi nousi Albanian A-maajoukkueeseen

Albion Ademi.

Syyskuussa Albanian alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa debytoinut Interin Albion Ademi oli kutsuttu maan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen myös käynnistyneen maaottelutauon ajaksi. Albanian alle 21-vuotiaat pelaavat Maltaa vastaan huomenna ja maanantaina tuplamaaottelun.

Puukkokatsomo: Jatkokarsinnat tarvitaan

Suomessa saa tällä viikolla hetken aikaa kuvitella, että Suomi olisi suuren luokan jalkapallokulttuurimaa. Tiistaina naisten alle 17-vuotiaiden maajoukkue aloitti taipaleensa ikäluokan MM-kisoissa ja torstaina Markku Kanervan valmentamalla miesten A-maajoukkueella on mahdollisuus varmistaa jatkokarsintapaikka Kansojen liigassa.

Kairinen Klubin paitaan vuoden lainasopimuksella

Kaan Kairinen.

HJK ja tanskalainen FC Midtjylland ovat tehneet vuoden kestävän lainasopimuksen keskikenttäpelaaja Kaan Kairisen siirtymisestä Klubiin. Kairinen aloittaa treenaamisen joukkueen kanssa tammikuussa.

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.