Akrylaattimaalin pinnassa ei home viihdy

Pohjustetta laitetaan käsittelemättömän puun pintaan ennen pohjamaalin vetämistä. Korjausmaalauksen yhteydessä pohjustetta voi laittaa vanhan maalin poistossa paljastuneisiin, puupuhtaisiin kohtiin. Pohjustetta laitetaan käsittelemättömän puun pintaan ennen pohjamaalin vetämistä. Korjausmaalauksen yhteydessä pohjustetta voi laittaa vanhan maalin poistossa paljastuneisiin, puupuhtaisiin kohtiin. Kuva: Jarno Keskinen

Vanhan ajan lyijymaalit pysyivät kauniina pitkään. Home ei tarttunut raskasmetalliin. Nykyisin homesuojaus hoidetaan ympäristöystävällisemmin erillisellä pohjusteella, jota sivellään ulkona käytettävän puutavaran pintaan ennen pintakäsittelyä. Pohjustetta ei voi sekoittaa maaliin, vaikka yhden työvaiheen pois jääminen voisi houkutella. Maaliin sekoitettu pohjuste ei toimi kuten pitäisi.

– Pohjusteen tarkoitus on imeytyä puun huokosiin. Kuivaan puuhun se imeytyy hyvin. Tarkoitus ei ole tehdä sillä puun pintaan kalvoa, kertoo tekninen asiantuntija Marianne Anttila Tikkurilasta.

Jos puutavara on höylättyä, pintaa kannattaa hioa auki ennen pohjusteen vetämistä. Auringon karhentavaa vaikutusta ei pidä jäädä odottelemaan, vaan pohjuste laitetaan puun pintaan heti kun mahdollista. Jos aurinko pääsee vaikuttamaan puun pintaan, se harmaantuu ja nukkaantuu. Silloin pohjusteet saati maalit eivät enää tartu puuhun yhtä hyvin.

Tärkeää on myös käsitellä puun päät ja tippanokat. Jos mahdollista, niin rakennusvaiheessa voi laudan päät upottaa pohjusteeseen, jolloin saadaan varmistettua, ettei vesi haristuta laudan päitä. Pohjusteen päälle maalataan pohjamaali ja lopuksi pintamaali. Punamultamaalin ja puuöljyjen alle ei laiteta erillistä pohjustetta.

– Puutavaraa ostettaessa kannattaa kysyä, onko puu valmiiksi käsitelty jotenkin, Anttila vinkkaa.

Hometta torjuville pohjusteille on nykyisin tarvetta paitsi lyijymaalien poistumisen, myös muuttuneen ilmaston vuoksi. Kun syksyt ja alkutalvet ovat kosteita, kyllästämätön puu on kosteaa ja tarjoaa kasvualustan epäpuhtauksille kuten homeelle. Kolmas syy pohjustuksen tarpeelle on viljellyn puutavaran laatu. Kun puu pitää saada kasvamaan nopeasti, siitä tulee huokoisempaa kuin pitkään kasvaneesta puusta. Kun pohjuste on puun solukossa, kosteus ei yhtä hyvin pääse sinne. Näin pohjuste torjuu myös puun kastumisen ja jäätymisen vuorottelun aiheuttamaa, puuta haristavaa vaikutusta.

Joskus tulee kuitenkin aika uusia pintamaali. Silloin homesuojaa ei enää laiteta muualle kuin vanhan maalin irrotuksessa paljastuneisiin puupuhtaisiin kohtiin.

– Pohjustetta käytetään vain paljaalle puulle. Maalin pintaan vedettynä siitä ei ole hyötyä, mutta maalin irrotuksen yhteydessä paljastuviin puupuhtaisiin kohtiin sitä ei tarvitse alkaa millään taiteilijan pensselillä laittaa vaan voi mennä myös maalin päälle, Anttila kuvaa.

Jos home kuitenkin pääsee iskemään lautaan, asiaan kannattaa puuttua heti. Niin päästään paljon helpommalla.

– Home pitää pestä heti pois huoltopesuaineella. Jos home pääsee leviämään, pinta pitää pestä homepesulla. Se on tehokkaampi pesuaine ja karhentaa maalin pintaa niin, että sen jälkeen pinta maalataan uudestaan.

Pesu on kuitenkin aina vain laastaria todellisen ongelman päälle. Jos pinnat pääsevät homeeseen, tontin mikroilmastossa saattaa olla jotakin pielessä. Liiallisen kosteuden syynä voi olla vaikkapa koivu, joka luovuttaa paljon kosteutta ympärilleen.

– Mitä enemmän kasvillisuutta tontilla on, sitä enemmän kosteutta siellä on. Nurmi kannattaa pitää lyhyenä ja miettiä, voiko pihan koivuista tai männyistä luopua, ainakin niistä, jotka ovat talon vieressä”, Anttila neuvoo.

Myös pihan tuulettumisella ja auringon pääsyllä pihalle on merkitystä rakenteiden kuivumiselle. Pohjois- ja itäseinät ovat yleensä herkimpiä homeelle.

Jarno Keskinen

Satakuntaliitto ja Varsinais-Suomen liitto: Runkoverkon tulisi nimensä mukaisesti olla koko Suomen maakuntakeskukset yhdistävä verkko

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt lausuntoa luonnoksesta liikenne- ja viestintäministeriön asetukseksi maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi runkoverkkoasetus, jolla säädettäisiin valtakunnalliseen runkoverkkoon kuuluvista maanteistä ja rautateistä. Runkoverkkoasetuksella säädettäisiin runkoverkolla noudatettavasta palvelutasosta siihen kuuluvilla maanteillä ja rautateillä.

Valtuutetut vaativat Turun elintarvikevalvonnan parantamista

Turun kaupungin on huolehdittava lakisääteisestä velvoitteestaan lisäämällä elintarvikevalvonnan resursseja sekä järjestämällä riittävä neuvonta ja tarkastukset, vaativat Berhan Ahmadi (sd.) ja Jaakko Lindfors (vas.)

Meriläjityksen lopettamiselle konsernijaoston tuki

Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti maanantaina yksimielisesti viranhaltijoiden esityksen mukaan, että meriläjityksen vaihtoehdot selvitetään, ja niihin siirrytään viimeistään vuoteen 2024 mennessä.

Puun päivä juurruttaa Raisioon uusia puulajeja

Raisiossa vietetään puun päivää 27. syyskuuta istuttamalla 22 eri puulajia. Puut istuttaa Kuloisten koulun 1A-luokan 22 oppilasta. Suurin osa istutettavista puista on uusia lajeja Raisiossa. Raisioon saadaan esimerkiksi liuskalehtivaahtera, japaninhevoskastanja, valkohikkori, mannasaarni ja mustatammi.

Trafi valitsi ajokorteille uuden valmistajan

Trafi on valinnut uuden ajokorttien valmistajan. Tarjouskilpailun perusteella Trafin korttitoimittajaksi valittiin Gemalto Oy. Sopimuskausi alkaa huhtikuussa 2019 ja kestää neljä vuotta.

Aurinkoisen kesän UV-säteilykuormitus keskimääräistä korkeampi

Kesäkuukausien aikana kertynyt kokonaissäteilyannos nousi ennätyslukemiin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan menneen kesän aurinkoiset päivät saivat kesän UV-säteilytasot nousemaan keskimääräistä korkeammiksi. UV-säteilyannosten kertymässä ero edelliseen kesään on huomattava. Etelä-Suomessa voimakkaan UV-säteilyn raja eli UV-indeksin arvo 6 saavutettiin tai ylitettiin 12 päivänä kesä-elokuussa.

Urheilu

Turun Uimarien naisvesipalloilijat hakevat kovia otteluita ulkomailta

Kansainvälisissä turnauksissa kiertäminen tarjoaa haasteita Turun Uimareiden naisvesipalloilijoille. Lokakuun alussa joukkue tavoittelee PM-kultaa kotialtaassa.

Turun Uimareissa on viime aikoina panostettu entistä enemmän naisten vesipalloon. Täksi syksyksi Uimarit kokosi erillisen kv-joukkueen, joka kiertää pelaamassa kansainvälisiä turnauksia. Joukkueen tämän syksyn päätavoitteena on 5.–7. lokakuuta Impivaarassa pelattava PM-turnaus, jossa maalina on kirkastaa viime vuoden PM-hopea kullaksi.

Menoviikko: SM-tittelit pelissä rallipoluilla

Erkka Korpiaho on yksi mielenkiintoinen nimi, joka nähdään kauden viimeisessä SM-rallissa.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna, 28.–29. syyskuuta, Turun ja lähiympäristön teillä kaasutellaan kauden viimeisen SM-rallin osakilpailun merkeissä. Viikonlopun aikana ajetaan kaikkiaan kahdeksan erikoiskoetta. Erikoiskoekilometrejä kahden päivän aikana mittariin kertyy noin 110.

Åboraakkeli: Iso katsojakysymys

Kaapo Kakko.

Jääkiekon Liigaa on ehditty nyt tahkota muutama kierros. Jos alun perusteella mitään voi päätellä, edessä on yllätyksellinen ja tasainen kausi. Juuri sellainen siis kuin saattoi etukäteen toivoakin.

Menoviikko: Interillä kotiotteluiden viikko

Timo Furuholm on Interin tehokkain maalintekijä kuluvalla kaudella seitsemällä maalillaan. ”Furkan” maaleja Inter tarvitsee myös loppukauden aikana.

FC Interillä on kahden kotipelin viikko, kun 26. syyskuuta Inter isännöi Lahtea ja lauantaina 29. syyskuuta IFK Mariehamn saapuu vieraaksi Kupittaalle. Näiden otteluiden jälkeen Interillä on enää yksi kotiottelu jäljellä tämän kauden Veikkausliigassa.

Isot pelit jatkuvat

TPS:n miehistö teki Turun derbyn jälkeen yleisölle selväksi, mikä joukkue on tällä hetkellä kaupungin paras. Juri Kinnunen toimi megafonimiehenä, ja muu joukkue kannusti.

Tuskin on FC TPS alkuviikon derbyvoiton huumasta toipunut, kun joukkueen pitää jälleen ladata kauden tärkeimpään otteluun. Tulevana sunnuntaina 23. syyskuuta TPS kohtaa vieraskentällä IFK Mariehamnin. Mariehamn on ennen sunnuntain kohtaamista pisteen Palloseuraa edellä sijalla kymmenen.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.