Akrylaattimaalin pinnassa ei home viihdy

Pohjustetta laitetaan käsittelemättömän puun pintaan ennen pohjamaalin vetämistä. Korjausmaalauksen yhteydessä pohjustetta voi laittaa vanhan maalin poistossa paljastuneisiin, puupuhtaisiin kohtiin. Pohjustetta laitetaan käsittelemättömän puun pintaan ennen pohjamaalin vetämistä. Korjausmaalauksen yhteydessä pohjustetta voi laittaa vanhan maalin poistossa paljastuneisiin, puupuhtaisiin kohtiin. Kuva: Jarno Keskinen

Vanhan ajan lyijymaalit pysyivät kauniina pitkään. Home ei tarttunut raskasmetalliin. Nykyisin homesuojaus hoidetaan ympäristöystävällisemmin erillisellä pohjusteella, jota sivellään ulkona käytettävän puutavaran pintaan ennen pintakäsittelyä. Pohjustetta ei voi sekoittaa maaliin, vaikka yhden työvaiheen pois jääminen voisi houkutella. Maaliin sekoitettu pohjuste ei toimi kuten pitäisi.

– Pohjusteen tarkoitus on imeytyä puun huokosiin. Kuivaan puuhun se imeytyy hyvin. Tarkoitus ei ole tehdä sillä puun pintaan kalvoa, kertoo tekninen asiantuntija Marianne Anttila Tikkurilasta.

Jos puutavara on höylättyä, pintaa kannattaa hioa auki ennen pohjusteen vetämistä. Auringon karhentavaa vaikutusta ei pidä jäädä odottelemaan, vaan pohjuste laitetaan puun pintaan heti kun mahdollista. Jos aurinko pääsee vaikuttamaan puun pintaan, se harmaantuu ja nukkaantuu. Silloin pohjusteet saati maalit eivät enää tartu puuhun yhtä hyvin.

Tärkeää on myös käsitellä puun päät ja tippanokat. Jos mahdollista, niin rakennusvaiheessa voi laudan päät upottaa pohjusteeseen, jolloin saadaan varmistettua, ettei vesi haristuta laudan päitä. Pohjusteen päälle maalataan pohjamaali ja lopuksi pintamaali. Punamultamaalin ja puuöljyjen alle ei laiteta erillistä pohjustetta.

– Puutavaraa ostettaessa kannattaa kysyä, onko puu valmiiksi käsitelty jotenkin, Anttila vinkkaa.

Hometta torjuville pohjusteille on nykyisin tarvetta paitsi lyijymaalien poistumisen, myös muuttuneen ilmaston vuoksi. Kun syksyt ja alkutalvet ovat kosteita, kyllästämätön puu on kosteaa ja tarjoaa kasvualustan epäpuhtauksille kuten homeelle. Kolmas syy pohjustuksen tarpeelle on viljellyn puutavaran laatu. Kun puu pitää saada kasvamaan nopeasti, siitä tulee huokoisempaa kuin pitkään kasvaneesta puusta. Kun pohjuste on puun solukossa, kosteus ei yhtä hyvin pääse sinne. Näin pohjuste torjuu myös puun kastumisen ja jäätymisen vuorottelun aiheuttamaa, puuta haristavaa vaikutusta.

Joskus tulee kuitenkin aika uusia pintamaali. Silloin homesuojaa ei enää laiteta muualle kuin vanhan maalin irrotuksessa paljastuneisiin puupuhtaisiin kohtiin.

– Pohjustetta käytetään vain paljaalle puulle. Maalin pintaan vedettynä siitä ei ole hyötyä, mutta maalin irrotuksen yhteydessä paljastuviin puupuhtaisiin kohtiin sitä ei tarvitse alkaa millään taiteilijan pensselillä laittaa vaan voi mennä myös maalin päälle, Anttila kuvaa.

Jos home kuitenkin pääsee iskemään lautaan, asiaan kannattaa puuttua heti. Niin päästään paljon helpommalla.

– Home pitää pestä heti pois huoltopesuaineella. Jos home pääsee leviämään, pinta pitää pestä homepesulla. Se on tehokkaampi pesuaine ja karhentaa maalin pintaa niin, että sen jälkeen pinta maalataan uudestaan.

Pesu on kuitenkin aina vain laastaria todellisen ongelman päälle. Jos pinnat pääsevät homeeseen, tontin mikroilmastossa saattaa olla jotakin pielessä. Liiallisen kosteuden syynä voi olla vaikkapa koivu, joka luovuttaa paljon kosteutta ympärilleen.

– Mitä enemmän kasvillisuutta tontilla on, sitä enemmän kosteutta siellä on. Nurmi kannattaa pitää lyhyenä ja miettiä, voiko pihan koivuista tai männyistä luopua, ainakin niistä, jotka ovat talon vieressä”, Anttila neuvoo.

Myös pihan tuulettumisella ja auringon pääsyllä pihalle on merkitystä rakenteiden kuivumiselle. Pohjois- ja itäseinät ovat yleensä herkimpiä homeelle.

Jarno Keskinen

Roskia tulessa keskellä Turkua

Aution puutalon pihalla sytytettiin roskia palamaan Turun keskustassa Kaskenkadulla torstaina iltapäivällä.

Turun yliopisto haluaa olla mukana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa

Pentti Huovinen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän uudistuksen tarve ei hävinnyt, vaikka sen toteutusmallista ei päästy yksimielisyyteen viime hallituskaudella. Työ jatkuu uuden hallituksen johtamana. Turun yliopiston monitieteinen Sote-akatemia tarjoaa uudistuksen tueksi tutkittua tietoa ja jatkuvan oppimisen palveluita.

Vakaviin rikoksiin syyllistynyt voi jatkossa menettää Suomen kansalaisuuden

Kansalaisuuslakia muutetaan siten, että tiettyihin vakaviin rikoksiin syyllistynyt henkilö voi menettää Suomen kansalaisuuden. Valtioneuvosto esitti lain vahvistamista torstaina 25. huhtikuuta, ja tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina. Lain on määrä tulla voimaan 1. toukokuuta.

Väitös: Perhetausta ja matala koulutus yhteydessä taloudellisten vaikeuksien kokemisen riskiin nuorilla aikuisilla

Ilari Ilmakunnas.

Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa tutkittiin nuoren aikuisuuden aikaisia taloudellisia vaikeuksia ja niihin yhteydessä olevia tekijöitä. Suomessa taloudelliset vaikeudet ovat nuorilla aikuisilla tyypillisiä, mutta suurimmalle osalle lyhytaikaisia. Riski taloudellisten vaikeuksien kokemiselle ei kuitenkaan jakaudu tasaisesti. Etenkin matala koulutus ja perhetausta ovat voimakkaasti yhteydessä riskiin.

Tutkimus: Nuorisorikollisuuden ehkäisy edellyttää tukea, kuntoutusta ja jälkihoitoa

Toistuvia rikoksia tekevien nuorten tuki ja palvelut ovat pirstaleisia, eikä niiden vaikutuksia seurata. Rikoksia tekevien nuorten tukeen, kuntoutukseen ja jälkihoitoon on kiinnitettävä enemmän huomiota, todetaan 25. huhtikuuta julkaistussa tutkimuksessa.

Santtu Kiili vie ravintola Bassin myös Helsinkiin

Bassi tunnetaan äyriäisvadistaan.

Äyriäisvadistaan tunnettu kala- ja äyriäisravintola Bassi laajentaa toimintaansa tänä keväänä Helsinkiin. Bassi Helsinki avautuu kesäkuun aikana aivan Helsingin ytimeen, Esplanadin puiston laidalle. Ravintola tarjoaa kalaruokia, tuoreita äyriäisiä, kasvisruokaa ja liha-annoksia.

Viranomaisten pankkitilikyselyt muuttuvat sähköisiksi

Useat viranomaiset voivat jatkossa saada sähköisesti tietoa pankkitileistä. Valtioneuvosto esittää, että tasavallan presidentti vahvistaa lakimuutokset tulemaan pääosin voimaan toukokuun alussa.

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 2,3 prosenttia

Tuottajahintaindeksi (THI) 2015=100, 1/2015–3/2019.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 2,3 prosenttia vuoden 2018 maaliskuusta vuoden 2019 maaliskuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 2,7 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 1,8 prosenttia.

Wiklundin Walo-kattobaari avataan tänään – auki viikonloppuisin aamuviiteen asti

Wiklundin kattoterassille valmistunut Walo Rooftop Bar avataan tänään torstaina kello 17. Kahteen kattokerrokseen ulottuvassa baarissa on ainoalaatuiset näköalat yli kaupungin. Ylemmän kerroksen suojaamaton kattoterassi on avoinna ilmojen salliessa, alempi terassi puolestaan on auki ympäri vuoden.

Urheilu

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Ura Basket aloittaa tänään taistelun liigapaikasta

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa oli vaikea monella tapaa. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan karsinnoissa.

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa on ollut vaikea. Eikä se ole edes vielä ohi. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan liigakarsinnassa. Paras kolmesta -sarja alkaa Littoisten monitoimitalolla tänään torstaina 25. huhtikuuta. Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva karsintapeli pelataan Littoisissa 3. toukokuuta.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia jatkoja Tepsille

Zach Budish.

HC TPS on vähitellen julkaissut kauden 2019–20 joukkueen sopimuksiaan. Viime vuoden joukkueesta jatkavat muun muassa Lauri Pajuniemi , Zach Budish ja Joe Piskula . Uusina pelaajina Palloseuraan saapuvat muun muassa Topi Nättinen ja Tony Sund .

Palloliiton Länsi-Suomen piirin toiminta vuoden lopussa

Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin kevätkokous järjestettiin 24. huhtikuuta Porissa. Sääntömääräisten kevätkokousasioiden lisäksi kokouksessa hypättiin loikka kohti Seurojen Palloliittoa, kun piirin jäsenseurat hyväksyivät sopimuksen toiminnan ja käyttöomaisuuden siirrosta Suomen Palloliitolle.

FC TPS Turku Oy:n tilikauden tulos tappiollinen

Jarmo Kähkönen.

TPS-jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy piti virallisen yhtiökokouksensa tiistaina. Yhtiökokouksessa käsiteltiin kaikki sääntömääräiset yhtiökokouksen asiat.

Tuto Volleyn naisten joukkue nousi ykkössarjaan

Tuto Volley nousi ykkössarjaan.

Lentopalloilun naisten kakkossarja sinetöitiin pääsiäisenä. Tuto Volleyn naiset voittivat niin alkusarjan kuin ylemmän jatkosarjan lohkonsa. Tuto aloitti finaalit kotiedun turvin Turussa pitkäperjantaina voittamalla Pihtiputaan Plokin 3–1. Joukkue matkusti lauantaina Jyväskylään valmistautumaan sunnuntain peliin. Hotellin palohälyttimet laukesivat keskellä yötä ja koko hotelli heräsi piinaavaan summerin sointiin kello 2 yöllä. Siitä huolimatta Tuto voitti sunnuntaina 3–0 Pihtiputaalla.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!