Ufoveteraani Pertti Sirkiän avaruusviesteihin on myös vastattu

Pertti Sirkiän on vakuuttunut, että avaruusalukselta lähetettiin hänelle takaisin päin näennäiskaikuja. Kädessään hänellä on viestintään käytetty paraboloidipeili. Pertti Sirkiän on vakuuttunut, että avaruusalukselta lähetettiin hänelle takaisin päin näennäiskaikuja. Kädessään hänellä on viestintään käytetty paraboloidipeili. Kuva: Kurt Hedborg

Rymättylän Okalan kylässä kesämökkeilee Turun Ufo ry:n puheenjohtaja Pertti Sirkiä, joka on tullut tunnetuksi avaruuskaikulaskuistaan aina 1970-luvulta lähtien. Hän asennutti ”kuumimpina” vuosinaan 34 kappaletta paraboloidi-peiliosia kesämökkinsä pienelle harjanteelle, asentamaansa alustaan kiinni, kesäisin vuosina 1986–98.

Sirkiän ufokiinnostus heräsi hänen ollessaan teini-iässä.

– Luin 1950-luvun alussa, että joku ruotsalainen silminnäkijä oli valanut betonista näkemänsä ufon. Ufokirjallisuutta ei silloin ollut Suomessa. Korkeintaan sanomalehdissä luki silloin tällöin jotain aiheesta. Muistan jutun, jossa amerikkalainen pilotti Kenneth Arnold kertoi nähneensä kahdeksan ”lentävää lautasta”, muistelee Sirkiä.

– Tämän jälkeen aloin kirjoittaa ja kirjoitinkin 1950-luvulla kaksi kauhean raskasta runoa. Jos jostain ihmisestä tulee ufologi, niin niiden runojen kirjoittajasta tulee. Kirjoitin neljässä vuodessa kaksi runoa, olin silloin hidas kirjoittamaan. Niistä runoista ei tykännyt kukaan.

Sirkiä kertoo ensimmäisestä ufokokemuksestaan Turussa 1960-luvulla. Hänen ystävänsä oli soittanut hänelle Naantalista ja kertonut katselevansa taivaalla jotain keikkuvaa.

– Kiipesin taloni katolle ja katsellessani Naantaliin päin näin, että yksi tähdenkaltainen, kaukaa katsottuna puolen pikkusormen paksuinen valoilmiö oli metsän rajassa. Kyseinen ”tähti” ei kuulunut mihinkään tähtikuvioon. Minulla oli kaksitoista kertaa suurentava kiikari ja kun katsoin, näin suorakulmaisen tiiliskiven muotoisen esineen.

Sirkiä muistelee Turun Ufo ry:n alkuaikoja vuonna 1968 ja kuinka esitelmiä saattoi olla kuuntelemassa satapäinenkin joukko.

– Ufokiinnostuksesta käytettiin tuolloin sellaista leikillistä nimitystä kuin ufoikkuna. Kun jollekin alueelle tulee ufoikkuna, lisää se mielenkiintoa, kuten Norjan Hessdalenissa.

Liittyäkseen Turun Ufo ry:n jäseneksi 1970-luvulla Sirkiä saattoi ensin avaruuskaikuluotainlaskunsa päätökseen.

– Kerroin, että minulla olisi avaruuskaikulasku laskettuna, enkä löydä sille mitään muuta selitystä, kuin että ufot ovat käyneet kaiun kääntämässä. Pidin Impivaaran uimahallin kerhohuoneessa pikakurssin tästä silloiselle puheenjohtajalle Mikko Toivolalle ja Reijo Aaltoselle.

Sirkiä ikään kuin läpäisi seuran ”jäsenyystestin” matemaattisilla laskelmillaan ja hänet valittiin vuoden 1980 vuosikokouksessa johtokuntaan. Ufohavainnot Sirkiän mukaan vähenivät Varsinais-Suomessa 1970-luvun puolestavälistä lähtien ja seuran toiminta joutui ahtaalle.

– Ihmiset kokivat, että esityksistä ei enää saada tarpeeksi irti ja väki alkoi vähetä. Esitelmät alkoivat tulla seuralle kalliiksi, näkee Sirkiä.

Kurt Hedborg

Viisas kuluttaja tiedostaa viettinsä

Samuel Piha.

Samuel Piha pureutuu väitöstutkimuksessaan kuluttajakäyttäytymisen evoluutiopsykologiaan. Pihan mukaan vuosituhansien aikana kehittyneet psykologiset vietit eivät aina johda hyvinvointia edistävään kuluttamiseen. ‒ Kun kuluttaja tuntee viettiensä alkuperän, hän voi toimia viisaammin, väittelijä sanoo.

Menoviikko: Turkulaiset bändit maratonin pauloissa

Corona Skies on yksi Turku Band Marathonin esiintyjistä.

Järjestyksessään jo neljäs Turku Band Marathon järjestetään 19.–20. lokakuuta. Paikallisten bändien ja musiikki-ihmisten kokoontumisajojen näyttämönä toimii perinteiseen tapaan Baari.

Takatalo: Turkuun halutaan mopoilualue

Janika Takatalo.

Nuorisovaltuuston kummivaltuutettu Janika Takatalo (kok.) jätti maanantaina kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuustoaloitteen siitä, että Turun tulisi kartoittaa mahdollista aluetta nuorille mopo- ja kevariharrastajille ajoharjoittelua varten. Aloitteen idea tuli Turun nuorisovaltuuston aktiiveilta ja siinä on mukana jo satoja alueen nuoria.

Urheilu

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Sergio Almenara Interin toiseksi valmentajaksi

Interin uudeksi kakkosvalmentajaksi kaudet 2019 ja 2020 kattavalla sopimuksella on valittu Honka Akatemian nykyinen päävalmentaja Sergio Almenara , kerrotaan Interin nettisivuilla.

Interin viimeiseen kotiotteluun ilmaiseksi heijastimella

FC Inter kutsuu kaikki mukaan viimeiseen kotiotteluun Loistetaan yhdessä -kampanjan hengessä. Inter kohtaa Hongan 21. lokakuuta kello 14.30 alkavassa ottelussa. Heijastinta näyttämällä saa stadionin lipunmyyntipisteestä ottelulipun veloituksetta.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.