Kevytyrittäjyys oli Be Nordlingille portti täystyöllistymiseen

Be Nordling löysi kevytyrittämisen kautta työn itselleen kääntäjänä, hän toivoo että kevytyrittäjät huomioitaisiin yhteiskunnassa paremmin. Be Nordling löysi kevytyrittämisen kautta työn itselleen kääntäjänä, hän toivoo että kevytyrittäjät huomioitaisiin yhteiskunnassa paremmin. Kuva: Marianne Rovio

Be Nordling sai kuulla kevytyrittäjyydestä työvoimatoimistossa. Kevytyrittäjyyden kautta hän on löytänyt muodon tulevalle yritystoiminnalleen vuosien kuluessa.

– Aikaisemmin olen tehnyt kääntäjän töitä verokortilla freelancerina, mutta nyt olen tehnyt käännöstöitä laskutuspalvelun kautta 3–4 vuotta. Käännän enimmäkseen suomesta ruotsiksi käännän myös englannin ja espanjan kielisiä tekstejä ruotsin kielelle.

Kuullessaan kevytyrittäjyydestä Nordling oli tyytyväinen siihen, että sai kokeilla miten kääntämisellä voisi hankkia elantoa.

– Laskutuspalvelut vaihtoehtoina kuulostivat todella mielenkiintoiselta, koska en ollut silloin vielä varma mitä virallisesti tekisin. En ole opiskellut kääntämistä, joten olen tullut siihen aivan eri kautta. En ajatellut, että minusta tulee kääntäjä, joten en ajatellut silloin varsinaista yrittämistä.

Nordling opiskeli filosofiaa ja sukupuolentutkimusta sekä informaatiotutkimusta. Alkuun Nordling teki kevytyrittäjyyden ohella töitä myös kirjastossa.

– Kääntämisestä on muodostunut minulle työllistävä ammatti vähitellen, koska olen huomannut että tällä alalla on töitä, tykkään tästä työstä ja teen sen hyvin.

Nordling huomasi saavansa enemmän töitä toimiessaan kevytyrittäjänä kuin verokortilla.

– On paljon helpompaa, kun voi laskuttaa ja saa siten enemmän töitä. Laskutus laskutuspalveluiden kautta on todella helppoa. Joka tapauksessa myös kevytyrittäjänä ei heti tiedä oman alan käytännöistä ja esimerkiksi laskutuksesta, ja olisi siksi myös tärkeä verkostoitua ja kuulua alansa liittoon.

Nordling kokee kevytyrittäjyyden helppona, koska ei tarvitse miettiä kirjanpitoa ja laskutus on helppoa.

– On myös kiva, jos joku ei maksaisikaan laskuaan, niin on laskutuspalvelu taustalla tukena. Ja tämä on todella hyvä ja helppo tapa lähteä kokeilemaan toimisiko yritys tai hankkia lisätienestiä muuten.

Huonona puolena kevytyrittäjyydessä Nordling kuitenkin pitää sitä kevytyrittäjän vielä puutteellista asemaa. Lainsäädäntö ei tunne vielä termiä ”kevytyrittäjä”.

– Nyt on olemassa jokin sellainen ilmiö, että halutaan kovasti yrittäjiä. Mutta ei osata ajatella yrittäjän kannalta olevaa riskiä tässä epävarmassa yhteiskunnassa. Monet suorittavat kevytyrittäjyyttä sivutoimisesti, ja TE-toimistoissa mielletään yrittäjiksi ja evätään tukimuotoja ihmisiltä. Tukia leikataan ja muu turva on vähäistä. Aikaisemmin vielä maksettiin TyELiä. Kaipaan myös, että olisi erilaisia työterveysmuotoja tarjolla myös kevytyrittäjälle.

Nordlingin mielestä olisi tärkeää, että alv-rajaa nostettaisiin.

– Siitä tulee kuitenkin aika isot kulut kuukaudessa, minkä moni voi tarvita omaan elämiseen. Kevytyrittäjänä on lisäksi se huono puoli, että alle 10 000 tienanneena alveja saa periä takaisin vain Y-tunnuksella.

Marianne Rovio

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Alkuvuonna syntynyt yli 1 500 lasta viime vuotta vähemmän

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli heinäkuun lopussa 5 517 887. Maamme väkiluku kasvoi tammi-heinäkuun aikana 4 757 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 8 731 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 974 vähemmän kuin kuolleita.

Kortiton huumekuski poliisin haaviin Eteläkaarella

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 9.36 Turussa Eteläkaarella henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille ja kannabikselle, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia.

Maa- ja metsätalousministeriö päätti punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista

Punasotkan metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi.

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetukset punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista. Punasotkan ja tukkakoskelon metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi. Vastaava kielto koskee sisämaassa metsästettävää allia. Merialueilla allin metsästystä rajoitetaan metsästäjäkohtaisella saaliskiintiöllä, joka rajoittaa metsästyksen enintään viiteen alliin vuorokaudessa.

Viivästyksiä junaliikenteessä Helsingin ja Turun välillä

VR pyytää matkustajia varautumaan noin 5-10 minuutin myöhästymisiin Helsingin ja Turun välillä tilapäisten nopeusrajoitusten vuoksi. Liikennevirasto on ilmoittanut radan arvioiduksi korjausajaksi viimeistään ensi viikon perjantain 24. elokuuta.

Kaupunki
Kulttuuri

Sumu Big Band syyskuussa Naantaliin

Sumu Big Band with Stringsin Ella & Frank -konsertit kuultiin toukokuussa niin Turussa kuin Salossakin. Yleisön pyynnöstä kokoonpano esittää ohjelmiston vielä kerran syyskuussa Naantalissa, ja solisteina ovat tietenkin Suomen Ella ja Frank, eli Aili Ikonen ja Sami Pitkämö . Konsertissa kuullaan niin Ella Fitzgeraldin ja Frank Sinatran tunnetuiksi tekemiä jazz-klassikoita kuin Ailin ja Samin omaakin ohjelmistoa. Orkesteria johtaa kapellimestari Rami Koskinen .
Urheilu

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Otteluanalyysi: KuPS katkaisi Interin putken

Otso Virtanen.

Interillä oli alla viisi tappiotonta ottelua ja neljässä edellisessä pelissä joukkue ei ollut päästänyt maaliakaan. Se ei painanut nyt missään, sillä Kuopion Palloseura haki pisteet tiukalla puolustuspelillä Kupittaalta maalein 0-1 (0-1). Interillä on ollut koko kauden ajan vaikeuksia tehdä tulosta kotiyleisön edessä, eikä se näytä muuttuvan, vaikka sarjapaikka alkaa olla turvattu. Kuntopuntarin kärkijoukkue kompuroi siis jälleen kotinurmella.

Benjamin Källman lainalle Skotlantiin

Benjamin Källman (oik.).

Inter ja Dundee FC ovat päässeet yhteisymmärrykseen hyökkääjä Benjamin Källmanin siirtymisestä lainasopimuksella skotlantilaisseuraan. Kauden 2018-19 kattavan lainasopimuksen lisäksi Dundee FC:llä on Källmanin osto-optio laina-ajan päättyessä. Osana järjestelyä 20-vuotias Källman on allekirjoittanut Interin kanssa kauden 2020 loppuun saakka kestävän jatkosopimuksen.

Otteluanalyysi: TPS katkaisi tappioputkensa komeasti

TPS katkaisi viiden ottelun tappioputkensa suurinumeroisella kotivoitolla VPS:stä. Uusia miehiä kotiyleisön eteen juoksuttaneen Palloseuran voittolukemat kirjattiin lopulta 4-1. TPS:n suurimmaksi sankariksi nousi kaksi maalia viimeistellyt Riku Sjöroos . Voiton myötä TPS nousi 19 pisteeseen ja ainakin väliaikaisesti jälleen kymmeneksi sarjataulukossa.

Johanna Kylmäsen johdolla nuorten olympialaisiin

Lokakuun alussa Argentiinassa käytäviin nuorten olympialaisiin Suomesta lähtee 24 urheilijan joukkue. Varsinaissuomalaisia mukana on kolme, Aurinko Golfin Eemil Alajärvi , Aura Golfin Elina Saksa sekä Raision Kuulaa seuratasolla edustava pikajuoksija Johanna Kylmänen . Nuorten olympialaisissa kilpaillaan 32 lajissa. Kisoihin matkaa noin 4 000 urheilijaa runsaasta 200 maasta. Lajista riippuen urheilijat ovat 15–18-vuotiaita.

Fiifi Aidoo vahvistaa Kaarinan Uraa

Ura Basket on solminut yksivuotisen sopimuksen Fiifi Aidoon kanssa. Pelaajasopimus tuo viime vuosina Yhdysvaltojen Grand Canyonin yliopistokentiltä oppeja hakeneen 22-vuotiaan Aidoon takaisin kotimaan sarjojen parketeille.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.