Kevytyrittäjyys oli Be Nordlingille portti täystyöllistymiseen

Be Nordling löysi kevytyrittämisen kautta työn itselleen kääntäjänä, hän toivoo että kevytyrittäjät huomioitaisiin yhteiskunnassa paremmin. Be Nordling löysi kevytyrittämisen kautta työn itselleen kääntäjänä, hän toivoo että kevytyrittäjät huomioitaisiin yhteiskunnassa paremmin. Kuva: Marianne Rovio

Be Nordling sai kuulla kevytyrittäjyydestä työvoimatoimistossa. Kevytyrittäjyyden kautta hän on löytänyt muodon tulevalle yritystoiminnalleen vuosien kuluessa.

– Aikaisemmin olen tehnyt kääntäjän töitä verokortilla freelancerina, mutta nyt olen tehnyt käännöstöitä laskutuspalvelun kautta 3–4 vuotta. Käännän enimmäkseen suomesta ruotsiksi käännän myös englannin ja espanjan kielisiä tekstejä ruotsin kielelle.

Kuullessaan kevytyrittäjyydestä Nordling oli tyytyväinen siihen, että sai kokeilla miten kääntämisellä voisi hankkia elantoa.

– Laskutuspalvelut vaihtoehtoina kuulostivat todella mielenkiintoiselta, koska en ollut silloin vielä varma mitä virallisesti tekisin. En ole opiskellut kääntämistä, joten olen tullut siihen aivan eri kautta. En ajatellut, että minusta tulee kääntäjä, joten en ajatellut silloin varsinaista yrittämistä.

Nordling opiskeli filosofiaa ja sukupuolentutkimusta sekä informaatiotutkimusta. Alkuun Nordling teki kevytyrittäjyyden ohella töitä myös kirjastossa.

– Kääntämisestä on muodostunut minulle työllistävä ammatti vähitellen, koska olen huomannut että tällä alalla on töitä, tykkään tästä työstä ja teen sen hyvin.

Nordling huomasi saavansa enemmän töitä toimiessaan kevytyrittäjänä kuin verokortilla.

– On paljon helpompaa, kun voi laskuttaa ja saa siten enemmän töitä. Laskutus laskutuspalveluiden kautta on todella helppoa. Joka tapauksessa myös kevytyrittäjänä ei heti tiedä oman alan käytännöistä ja esimerkiksi laskutuksesta, ja olisi siksi myös tärkeä verkostoitua ja kuulua alansa liittoon.

Nordling kokee kevytyrittäjyyden helppona, koska ei tarvitse miettiä kirjanpitoa ja laskutus on helppoa.

– On myös kiva, jos joku ei maksaisikaan laskuaan, niin on laskutuspalvelu taustalla tukena. Ja tämä on todella hyvä ja helppo tapa lähteä kokeilemaan toimisiko yritys tai hankkia lisätienestiä muuten.

Huonona puolena kevytyrittäjyydessä Nordling kuitenkin pitää sitä kevytyrittäjän vielä puutteellista asemaa. Lainsäädäntö ei tunne vielä termiä ”kevytyrittäjä”.

– Nyt on olemassa jokin sellainen ilmiö, että halutaan kovasti yrittäjiä. Mutta ei osata ajatella yrittäjän kannalta olevaa riskiä tässä epävarmassa yhteiskunnassa. Monet suorittavat kevytyrittäjyyttä sivutoimisesti, ja TE-toimistoissa mielletään yrittäjiksi ja evätään tukimuotoja ihmisiltä. Tukia leikataan ja muu turva on vähäistä. Aikaisemmin vielä maksettiin TyELiä. Kaipaan myös, että olisi erilaisia työterveysmuotoja tarjolla myös kevytyrittäjälle.

Nordlingin mielestä olisi tärkeää, että alv-rajaa nostettaisiin.

– Siitä tulee kuitenkin aika isot kulut kuukaudessa, minkä moni voi tarvita omaan elämiseen. Kevytyrittäjänä on lisäksi se huono puoli, että alle 10 000 tienanneena alveja saa periä takaisin vain Y-tunnuksella.

Marianne Rovio

Rakennuskustannukset nousivat syyskuussa 2,8 prosenttia

Rakennuskustannusindeksin pitkän aikavälin kehitys.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat syyskuussa 2,8 prosenttia vuodentakaisesta. Tarvikepanosten hinnat nousivat 3,5 prosenttia, palveluiden hinnat 2,4 prosenttia ja työpanosten hinnat kaksi prosenttia edellisen vuoden syyskuuhun verrattuna.

Omakotiliitto: Valtio asettamassa asumismuodot paremmuusjärjestykseen

Kiinteistöverouudistusta on valmisteltu vuoden 2011 lopusta lähtien. Uusi lainsäädäntö muuttaisi kotien kiinteistöverotusta vuonna 2020. Valtiovarainministeriö on perustellut uudistustarvetta sillä, että nykyinen kiinteistövero ei kohtele verovelvollisia tasapuolisesti ja siksi verotusarvot tarvitsevat päivitystä. Omakotiliitto kannattaa uudistuksen päätavoitteita eli reiluutta, läpinäkyvyyttä ja helppoutta.

Kestävyysliikunta vaikuttaa suotuisasti suolistomikrobiston koostumukseen

Tuoreen tutkimuksen mukaan kestävyysliikunta vaikuttaa suotuisasti suolistomikrobiston koostumukseen. Kuuden viikon liikuntaharjoittelun jälkeen mahdolliset tulehduksenaiheuttajamikrobit (Proteobakteerit) vähenivät ja tehokkaaseen aineenvaihduntaan liitetyt mikrobit (Akkermansia) lisääntyivät koehenkilöiden suolistossa.

Viisas kuluttaja tiedostaa viettinsä

Samuel Piha.

Samuel Piha pureutuu väitöstutkimuksessaan kuluttajakäyttäytymisen evoluutiopsykologiaan. Pihan mukaan vuosituhansien aikana kehittyneet psykologiset vietit eivät aina johda hyvinvointia edistävään kuluttamiseen. ‒ Kun kuluttaja tuntee viettiensä alkuperän, hän voi toimia viisaammin, väittelijä sanoo.

Menoviikko: Turkulaiset bändit maratonin pauloissa

Corona Skies on yksi Turku Band Marathonin esiintyjistä.

Järjestyksessään jo neljäs Turku Band Marathon järjestetään 19.–20. lokakuuta. Paikallisten bändien ja musiikki-ihmisten kokoontumisajojen näyttämönä toimii perinteiseen tapaan Baari.

Urheilu

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Sergio Almenara Interin toiseksi valmentajaksi

Interin uudeksi kakkosvalmentajaksi kaudet 2019 ja 2020 kattavalla sopimuksella on valittu Honka Akatemian nykyinen päävalmentaja Sergio Almenara , kerrotaan Interin nettisivuilla.

Interin viimeiseen kotiotteluun ilmaiseksi heijastimella

FC Inter kutsuu kaikki mukaan viimeiseen kotiotteluun Loistetaan yhdessä -kampanjan hengessä. Inter kohtaa Hongan 21. lokakuuta kello 14.30 alkavassa ottelussa. Heijastinta näyttämällä saa stadionin lipunmyyntipisteestä ottelulipun veloituksetta.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.