Kuvataidekoulu Konsta antaa tavoitteellista taiteenopetusta

Kuvataidekoulu Konstan opettajat Milla Karppinen (vas.), Seija Honkanen, Terhi Salminen ja Tiia Hovi ovat innoissaan uusista tiloistaan Puutarhakadulla. Kuvataidekoulu Konstan opettajat Milla Karppinen (vas.), Seija Honkanen, Terhi Salminen ja Tiia Hovi ovat innoissaan uusista tiloistaan Puutarhakadulla. Kuva: Minna Saarinen

Neljä kokenutta kuvataiteen opettajaa päättivät perustaa oman kuvataidekoulun Portsaan. Konsta-kuvataidekoulu aloittaa toimintansa 20.8. Tilausta oli, sillä suosituilta opettajilta toivottiin omaa koulua.

Konsta antaa opetusta nelivuotiaasta aikuisiin. Opetuksessa käytetään vain laadukkaita materiaaleja, jolloin varsinkaan pienimpien opiskelu ei tyssää huonoihin välineisiin. Tilaa koululla on runsaasti, lähes 350 neliötä.

– Koulu sai alkunsa rakkaudesta taiteeseen ja lapsiin. Meillä on kaikilla myös pitkä kokemus lasten ja aikuisten parissa työskentelystä. Haluamme tarjota taiteen perusopetusta, opettaja Milla Karppinen kertoo.

– Olemme itse sijoittaneet tähän alkupääomaa ja hakeneet avustuksia. Takanamme on voittoa tavoittelematon kannatusyhdistys. Opintomaksut ovat kohtuulliset, sillä taide kuuluu kaikille, opettaja Terhi Salminen jatkaa.

Opettajilla on kokemusta alalta 10-25 vuotta, joten ammattitaito on rautainen. Konsta tekee yhteistyötä Turun Taidegraafikkojen kanssa, josta saadaan osa grafiikan opetuksesta.

– Opetamme kaikille pienestä lähtien kaikkea: grafiikkaa, muotoilua, keramiikkaa, maalausta ja piirtämistä. Lapsilla ja aloittelevilla kurssi lähtee välineiden oikeaoppisesta käytöstä. Jokaiseen ryhmään mahtuu hyvin, vaikka ilmoittautuneita onkin, Seija Honkanen informoi.

Ihan pienille on tarjolla opetusta perusteista lähtien, aina välineiden pesusta ja käytöstä alkaen: kädestä pitäen.

Kädentaidot kohentavat mielenterveyttä, kun on jotakin, johon heittäytyä, päästää tunteet valloilleen. Onnistumisen kokemukset ja ilo ovat oppimisessa läsnä.

– Taiteessa ei periaatteessa voi edes epäonnistua. Voit tehdä vaikka punaisen elefantin harmaan sijaan. Pystyt ylittämään rajoja. Taide antaa luvan poiketa normeista, sillä se ei ole samaa, kuin maailma aivan suoraan katsottuna, Tiia Hovi muistuttaa.

Naiset myöntävät, että oman koulun perustaminen on uhkarohkea hyppy tuntemattomaan. Toisaalta kaikki ovat kovan luokan ammattilaisia.

– Teemme nimenomaan taidetta, emme vain askartele ja puuhaile. Etenemme tavoitteellisesti. Koulussa voi aloittaa nelivuotiaana ja edetä ikäryhmä kerrallaan ylöspäin aina aikuisiin asti.

Samassa ryhmässä voi olla eri tasoisia opiskelijoita, jopa yliopiston pääsykokeeseen sparrattavia. Taidetta voi kokeilla koulussa täysi aloittelijakin.

Jo keväällä Konsta aloitti epävirallisesti vanhempien pyyntöjen vuoksi. Koulu huomioi myös työikäiset, varttuneemman väestön, ruotsinkieliset lapset ja erityislapset.

Opetusta annetaan koulussa kerran viikossa pienten 45 minuutista aikuisten kolmeen tuntiin. Entisiä oppilaita on esimerkiksi arkkitehtuurikouluissa ja valmistuneina taiteilijoina.

Kuvataidekoulu Konstan avajaiset 18. elokuuta kello 12–14, osoitteessa Puutarhakatu 49.

Minna Saarinen

Rakennuskustannukset nousivat syyskuussa 2,8 prosenttia

Rakennuskustannusindeksin pitkän aikavälin kehitys.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat syyskuussa 2,8 prosenttia vuodentakaisesta. Tarvikepanosten hinnat nousivat 3,5 prosenttia, palveluiden hinnat 2,4 prosenttia ja työpanosten hinnat kaksi prosenttia edellisen vuoden syyskuuhun verrattuna.

Omakotiliitto: Valtio asettamassa asumismuodot paremmuusjärjestykseen

Kiinteistöverouudistusta on valmisteltu vuoden 2011 lopusta lähtien. Uusi lainsäädäntö muuttaisi kotien kiinteistöverotusta vuonna 2020. Valtiovarainministeriö on perustellut uudistustarvetta sillä, että nykyinen kiinteistövero ei kohtele verovelvollisia tasapuolisesti ja siksi verotusarvot tarvitsevat päivitystä. Omakotiliitto kannattaa uudistuksen päätavoitteita eli reiluutta, läpinäkyvyyttä ja helppoutta.

Kestävyysliikunta vaikuttaa suotuisasti suolistomikrobiston koostumukseen

Tuoreen tutkimuksen mukaan kestävyysliikunta vaikuttaa suotuisasti suolistomikrobiston koostumukseen. Kuuden viikon liikuntaharjoittelun jälkeen mahdolliset tulehduksenaiheuttajamikrobit (Proteobakteerit) vähenivät ja tehokkaaseen aineenvaihduntaan liitetyt mikrobit (Akkermansia) lisääntyivät koehenkilöiden suolistossa.

Viisas kuluttaja tiedostaa viettinsä

Samuel Piha.

Samuel Piha pureutuu väitöstutkimuksessaan kuluttajakäyttäytymisen evoluutiopsykologiaan. Pihan mukaan vuosituhansien aikana kehittyneet psykologiset vietit eivät aina johda hyvinvointia edistävään kuluttamiseen. ‒ Kun kuluttaja tuntee viettiensä alkuperän, hän voi toimia viisaammin, väittelijä sanoo.

Menoviikko: Turkulaiset bändit maratonin pauloissa

Corona Skies on yksi Turku Band Marathonin esiintyjistä.

Järjestyksessään jo neljäs Turku Band Marathon järjestetään 19.–20. lokakuuta. Paikallisten bändien ja musiikki-ihmisten kokoontumisajojen näyttämönä toimii perinteiseen tapaan Baari.

Urheilu

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Sergio Almenara Interin toiseksi valmentajaksi

Interin uudeksi kakkosvalmentajaksi kaudet 2019 ja 2020 kattavalla sopimuksella on valittu Honka Akatemian nykyinen päävalmentaja Sergio Almenara , kerrotaan Interin nettisivuilla.

Interin viimeiseen kotiotteluun ilmaiseksi heijastimella

FC Inter kutsuu kaikki mukaan viimeiseen kotiotteluun Loistetaan yhdessä -kampanjan hengessä. Inter kohtaa Hongan 21. lokakuuta kello 14.30 alkavassa ottelussa. Heijastinta näyttämällä saa stadionin lipunmyyntipisteestä ottelulipun veloituksetta.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.