Kuvataidekoulu Konsta antaa tavoitteellista taiteenopetusta

Kuvataidekoulu Konstan opettajat Milla Karppinen (vas.), Seija Honkanen, Terhi Salminen ja Tiia Hovi ovat innoissaan uusista tiloistaan Puutarhakadulla. Kuvataidekoulu Konstan opettajat Milla Karppinen (vas.), Seija Honkanen, Terhi Salminen ja Tiia Hovi ovat innoissaan uusista tiloistaan Puutarhakadulla. Kuva: Minna Saarinen

Neljä kokenutta kuvataiteen opettajaa päättivät perustaa oman kuvataidekoulun Portsaan. Konsta-kuvataidekoulu aloittaa toimintansa 20.8. Tilausta oli, sillä suosituilta opettajilta toivottiin omaa koulua.

Konsta antaa opetusta nelivuotiaasta aikuisiin. Opetuksessa käytetään vain laadukkaita materiaaleja, jolloin varsinkaan pienimpien opiskelu ei tyssää huonoihin välineisiin. Tilaa koululla on runsaasti, lähes 350 neliötä.

– Koulu sai alkunsa rakkaudesta taiteeseen ja lapsiin. Meillä on kaikilla myös pitkä kokemus lasten ja aikuisten parissa työskentelystä. Haluamme tarjota taiteen perusopetusta, opettaja Milla Karppinen kertoo.

– Olemme itse sijoittaneet tähän alkupääomaa ja hakeneet avustuksia. Takanamme on voittoa tavoittelematon kannatusyhdistys. Opintomaksut ovat kohtuulliset, sillä taide kuuluu kaikille, opettaja Terhi Salminen jatkaa.

Opettajilla on kokemusta alalta 10-25 vuotta, joten ammattitaito on rautainen. Konsta tekee yhteistyötä Turun Taidegraafikkojen kanssa, josta saadaan osa grafiikan opetuksesta.

– Opetamme kaikille pienestä lähtien kaikkea: grafiikkaa, muotoilua, keramiikkaa, maalausta ja piirtämistä. Lapsilla ja aloittelevilla kurssi lähtee välineiden oikeaoppisesta käytöstä. Jokaiseen ryhmään mahtuu hyvin, vaikka ilmoittautuneita onkin, Seija Honkanen informoi.

Ihan pienille on tarjolla opetusta perusteista lähtien, aina välineiden pesusta ja käytöstä alkaen: kädestä pitäen.

Kädentaidot kohentavat mielenterveyttä, kun on jotakin, johon heittäytyä, päästää tunteet valloilleen. Onnistumisen kokemukset ja ilo ovat oppimisessa läsnä.

– Taiteessa ei periaatteessa voi edes epäonnistua. Voit tehdä vaikka punaisen elefantin harmaan sijaan. Pystyt ylittämään rajoja. Taide antaa luvan poiketa normeista, sillä se ei ole samaa, kuin maailma aivan suoraan katsottuna, Tiia Hovi muistuttaa.

Naiset myöntävät, että oman koulun perustaminen on uhkarohkea hyppy tuntemattomaan. Toisaalta kaikki ovat kovan luokan ammattilaisia.

– Teemme nimenomaan taidetta, emme vain askartele ja puuhaile. Etenemme tavoitteellisesti. Koulussa voi aloittaa nelivuotiaana ja edetä ikäryhmä kerrallaan ylöspäin aina aikuisiin asti.

Samassa ryhmässä voi olla eri tasoisia opiskelijoita, jopa yliopiston pääsykokeeseen sparrattavia. Taidetta voi kokeilla koulussa täysi aloittelijakin.

Jo keväällä Konsta aloitti epävirallisesti vanhempien pyyntöjen vuoksi. Koulu huomioi myös työikäiset, varttuneemman väestön, ruotsinkieliset lapset ja erityislapset.

Opetusta annetaan koulussa kerran viikossa pienten 45 minuutista aikuisten kolmeen tuntiin. Entisiä oppilaita on esimerkiksi arkkitehtuurikouluissa ja valmistuneina taiteilijoina.

Kuvataidekoulu Konstan avajaiset 18. elokuuta kello 12–14, osoitteessa Puutarhakatu 49.

Minna Saarinen

Lotossa yksi täysosuma

Lauantain lottoarvonnassa (kierros 33/2018) löytyi yksi 7 oikein -tulos. 2,4 miljoonan euron voitto matkasi pelaajalle, joka oli pelannut lottorivinsä Forssan Prismassa.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Alkuvuonna syntynyt yli 1 500 lasta viime vuotta vähemmän

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli heinäkuun lopussa 5 517 887. Maamme väkiluku kasvoi tammi-heinäkuun aikana 4 757 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 8 731 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 974 vähemmän kuin kuolleita.

Kortiton huumekuski poliisin haaviin Eteläkaarella

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 9.36 Turussa Eteläkaarella henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille ja kannabikselle, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia.

Maa- ja metsätalousministeriö päätti punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista

Punasotkan metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi.

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetukset punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista. Punasotkan ja tukkakoskelon metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi. Vastaava kielto koskee sisämaassa metsästettävää allia. Merialueilla allin metsästystä rajoitetaan metsästäjäkohtaisella saaliskiintiöllä, joka rajoittaa metsästyksen enintään viiteen alliin vuorokaudessa.

Kaupunki
Kulttuuri

Sumu Big Band syyskuussa Naantaliin

Sumu Big Band with Stringsin Ella & Frank -konsertit kuultiin toukokuussa niin Turussa kuin Salossakin. Yleisön pyynnöstä kokoonpano esittää ohjelmiston vielä kerran syyskuussa Naantalissa, ja solisteina ovat tietenkin Suomen Ella ja Frank, eli Aili Ikonen ja Sami Pitkämö . Konsertissa kuullaan niin Ella Fitzgeraldin ja Frank Sinatran tunnetuiksi tekemiä jazz-klassikoita kuin Ailin ja Samin omaakin ohjelmistoa. Orkesteria johtaa kapellimestari Rami Koskinen .
Urheilu

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Otteluanalyysi: KuPS katkaisi Interin putken

Otso Virtanen.

Interillä oli alla viisi tappiotonta ottelua ja neljässä edellisessä pelissä joukkue ei ollut päästänyt maaliakaan. Se ei painanut nyt missään, sillä Kuopion Palloseura haki pisteet tiukalla puolustuspelillä Kupittaalta maalein 0-1 (0-1). Interillä on ollut koko kauden ajan vaikeuksia tehdä tulosta kotiyleisön edessä, eikä se näytä muuttuvan, vaikka sarjapaikka alkaa olla turvattu. Kuntopuntarin kärkijoukkue kompuroi siis jälleen kotinurmella.

Benjamin Källman lainalle Skotlantiin

Benjamin Källman (oik.).

Inter ja Dundee FC ovat päässeet yhteisymmärrykseen hyökkääjä Benjamin Källmanin siirtymisestä lainasopimuksella skotlantilaisseuraan. Kauden 2018-19 kattavan lainasopimuksen lisäksi Dundee FC:llä on Källmanin osto-optio laina-ajan päättyessä. Osana järjestelyä 20-vuotias Källman on allekirjoittanut Interin kanssa kauden 2020 loppuun saakka kestävän jatkosopimuksen.

Otteluanalyysi: TPS katkaisi tappioputkensa komeasti

TPS katkaisi viiden ottelun tappioputkensa suurinumeroisella kotivoitolla VPS:stä. Uusia miehiä kotiyleisön eteen juoksuttaneen Palloseuran voittolukemat kirjattiin lopulta 4-1. TPS:n suurimmaksi sankariksi nousi kaksi maalia viimeistellyt Riku Sjöroos . Voiton myötä TPS nousi 19 pisteeseen ja ainakin väliaikaisesti jälleen kymmeneksi sarjataulukossa.

Johanna Kylmäsen johdolla nuorten olympialaisiin

Lokakuun alussa Argentiinassa käytäviin nuorten olympialaisiin Suomesta lähtee 24 urheilijan joukkue. Varsinaissuomalaisia mukana on kolme, Aurinko Golfin Eemil Alajärvi , Aura Golfin Elina Saksa sekä Raision Kuulaa seuratasolla edustava pikajuoksija Johanna Kylmänen . Nuorten olympialaisissa kilpaillaan 32 lajissa. Kisoihin matkaa noin 4 000 urheilijaa runsaasta 200 maasta. Lajista riippuen urheilijat ovat 15–18-vuotiaita.

Fiifi Aidoo vahvistaa Kaarinan Uraa

Ura Basket on solminut yksivuotisen sopimuksen Fiifi Aidoon kanssa. Pelaajasopimus tuo viime vuosina Yhdysvaltojen Grand Canyonin yliopistokentiltä oppeja hakeneen 22-vuotiaan Aidoon takaisin kotimaan sarjojen parketeille.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.