Tomaattien tanner keskellä kaupunkia

Puutarhahistoria on tärkeä osa Setälän tomaattiharrastusta. Hänellä on parhaillaan tekeillä kirja, joka kertoo erityisesti pohjoisen tomaattilajikkeista ja niihin liittyvistä tarinoista. Puutarhahistoria on tärkeä osa Setälän tomaattiharrastusta. Hänellä on parhaillaan tekeillä kirja, joka kertoo erityisesti pohjoisen tomaattilajikkeista ja niihin liittyvistä tarinoista. Kuva: Linnea Lahtinen

Ritva Setälän kotipuutarhassa kukoistaa yli sata tomaattilajiketta

Toimittaja ja tomaattiharrastaja Ritva Setälän puutarha pursuaa tomaatteja – niitä on amppeleissa verannalla, avomaalla mullassa, ruukuissa seinustalla ja kasvihuoneessa. Tomaattitarha sijaitsee omakotitalon pihalla vain kivenheiton päässä Turun keskustasta. Puutarha-alaa on vajaat 800 neliötä. Koska tilaa on kohtuullisesti, se on käytetty tehokkaasti.

– Yleensä minulla on yksi taimi per lajike, Setälä summaa.

Hän on tiettävästi Suomen ainoa tomaattibloggari. Tomaattihurahdus-blogissa puhutaan vain tomaateista, niiden viljelystä ja Setälän kotipuutarhan kokeiluista ja kuulumisista.

– Testaan puutarhassani eri pohjoisalueiden tomaattilajikkeita. Suomen sääolosuhteet aiheuttavat tomaattien kasvattamiselle haasteita, mutta ne eivät ole ylitsepääsemättömiä.

Tomaatti on maailman viljellyin vihannes. Setälä kertoo, että maailmassa on jopa yli 20 000 lajiketta. Facebookin Intohimona tomaatit -ryhmässä on yli tuhat jäsentä. Setälä heittää ilmoille arvion, jonka mukaan kymmenet tuhannet viherpeukalot pistäisivät kasvamaan vuosittain ainakin tomaatin tai pari.

– Kotipuutarhurinkaan ei tarvitse tyytyä niihin muutamiin lajikkeisiin, jotka ovat helpoimmin saatavilla. Kokeiltavaa riittää valtavasti! Harrastajan tomaatit ovat aivan erilaisia kuin kaupan punaiset ja pyöreät yksilöt, Setälä kannustaa.

Viljellä voi esimerkiksi sinisiä, sitruunannäköisiä, kermanvalkoisia, mustia, oransseja pitkulaisia ja kananmunanmuotoisia tomaatteja.

Intohimoinen tomaattiharrastaja kasvattaa kaiken itse. Siemeniä Setälä on hankkinut muun muassa Virosta, Puolasta, Alaskasta ja Norjasta. Ulkomaanmatkoilla hänen pitää aina päästä tutustumaan puutarhakauppojen antimiin.

– Viime vuonna toin tomaatteja Slovakiasta. Otin niistä siemenet talteen, ja nyt ne kasvavat tuossa, Setälä intoilee kasvihuonettaan kohti viittoen.

Hän toteaa, että Suomessa ei ole koskaan jalostettu yhtäkään tomaattilajiketta. Tutkimustyö kuitenkin paljasti, että esimerkiksi Alaskassa jalostustyötä on tehty ja yksi kasvinjalostajista siellä on ollut suomalaistaustainen Arvo Kallio. Setälä sai talvella Kallion Early Tanana -lajiketta alaskalaiselta puutarhatutkijalta, ja nyt lajike kasvaa Turussa, ensi kertaa Suomessa.

Tomaatit työllistävät kahdeksan kuukautta vuodesta. Taimikasvatus alkaa jo helmikuussa. Toukokuussa taimet pääsevät ulos.

Tomaattisato alkaa olla kypsää heinäkuun puolivälistä eteenpäin, ja runsainta satoaikaa on elokuu. Silloin Setälä säilöö, keittää, kuivaa ja pakastaa tomaattia tomaatin perään. Ketsuppia hän valmistaa vuoden 1939 Kotilieden ohjeen mukaan. Reseptin kerrotaan olevan peräisin Heinzin tehtaalta.

Setälän tomaattiblogia voi lukea osoitteessa https://tomaattiritu.blogspot.com.

Linnea Lahtinen

Ritva Setälä. Ritva Setälä. Kuva: Linnea Lahtinen
Indigo Rose -lajikkeen raakileet ovat sinisävyisiä. Indigo Rose -lajikkeen raakileet ovat sinisävyisiä. Kuva: Vilja Eteläkoski

Kemistklubben järjestää maailmanennätysyrityksen Turussa

Kemistklubben järjestää yhdessä Tekniska Föreningen i Finlandin kanssa maailmanennätysyrityksen 95. toimintavuoden kunniaksi. Torstaina 27. syyskuuta kello 18.30 järjestetään maailman pisimmät jokijunasitsit Jokke Jokijunalla Turussa. Yritys lähtee Vähätorilta ja menee Aurajoen jokirantaa pitkin. Sitsit loppuvat kello 22. Lehdistön edustajat ovat tervetulleita seuraamaan tapahtumaa kello 18.30 eteenpäin.

Kotimyyntisopimuksen voi peruuttaa ilman syytä

Valtaosalla kotimyyntituotteista on peruuttamisoikeus, jolloin kotimyynnissä tehdyn kaupan voi peruuttaa 14 päivän kuluessa palvelusopimuksen tekemisestä tai tavaran vastaanottamisesta, muistuttaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV. Kotimyynnissä myyjän on kerrottava etukäteen peruuttamisoikeudesta tai sen puuttumisesta.

Maarakennusalan kustannukset nousivat elokuussa 4,3 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 4,3 prosenttia vuoden 2017 elokuusta vuoden 2018 elokuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin teknisten ja muiden järjestelmien -0,2 prosentista päällysteiden 17,9 prosenttiin.

Klapikoneiden turvallisuusvaatimukset kiristyvät, onnettomuuksien syynä usein virheellinen käyttö

Uusi standardi vaatii halkaisualueen ympärille suojauksen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoi kesän aikana halkaisu- eli klapikoneiden turvallisuutta, koska niitä käytettäessä tapahtuu vuosittain kymmeniä vakavia onnettomuuksia. Pahimmissa tapauksissa sormi tai käsi leikkautuu irti. Koneita on käytetty monissa tapauksissa käyttöohjeiden vastaisesti jopa niin, että lapsi on ollut koneen käyttäjän apurina. Tukes muistuttaa, että klapikonetta saa käyttää vain yksi henkilö kerrallaan, ja lapsia ei missään tapauksessa saa päästää koneen ääreen sillä työskenneltäessä.

Vasemmistoliitto tukee #Ykkösketjuun-yrityslakikampanjaa

Vasemmistoliitto tukee yli 70 yrityksen, kansalaisjärjestön ja ammattiliiton maanantaina käynnistämää #Ykkösketjuun-kampanjaa, jonka tavoitteena on saada suomalaiset puolueet sitoutumaan yritysvastuulain säätämiseen.

Yritykset kirittävät Suomea säätämään yritysvastuulain

Yli 70 yritystä, kansalaisjärjestöä ja ammattiliittoa vaatii Suomeen ihmisoikeuksia koskevaa yritysvastuulakia. Kampanja muistuttaa päättäjiä siitä, että Suomi on kansainvälisessä vertailussa jäämässä jälkeen yritysvastuulainsäädännössä.

Kaupunki
Kaupunki

Vinkkejä nuorille vanhemmille

Turussa käynnistyy syksyllä kolme 16–29-vuotiaille kotona oleville vanhemmille suunnattua maksutonta ryhmää, joissa he saavat liikunnan ja luovien menetelmien avulla hahmotella suuntaviivoja tulevaisuudelle. Toiminta on osa Duuni – vanhemmuuden taidot työelämävahvuudeksi-hanketta, jonka päätoteuttajana toimii Turun ammattikorkeakoulu. Kohderyhmänä ovat vanhemmat, jotka ovat jääneet hoitovapaalle, joilta puuttuu toisen asteen koulutus tai joiden uranäkymät kaipaavat kirkastusta.
Urheilu

Menoviikko: SM-tittelit pelissä rallipoluilla

Erkka Korpiaho on yksi mielenkiintoinen nimi, joka nähdään kauden viimeisessä SM-rallissa.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna, 28.–29. syyskuuta, Turun ja lähiympäristön teillä kaasutellaan kauden viimeisen SM-rallin osakilpailun merkeissä. Viikonlopun aikana ajetaan kaikkiaan kahdeksan erikoiskoetta. Erikoiskoekilometrejä kahden päivän aikana mittariin kertyy noin 110.

Åboraakkeli: Iso katsojakysymys

Kaapo Kakko.

Jääkiekon Liigaa on ehditty nyt tahkota muutama kierros. Jos alun perusteella mitään voi päätellä, edessä on yllätyksellinen ja tasainen kausi. Juuri sellainen siis kuin saattoi etukäteen toivoakin.

Menoviikko: Interillä kotiotteluiden viikko

Timo Furuholm on Interin tehokkain maalintekijä kuluvalla kaudella seitsemällä maalillaan. ”Furkan” maaleja Inter tarvitsee myös loppukauden aikana.

FC Interillä on kahden kotipelin viikko, kun 26. syyskuuta Inter isännöi Lahtea ja lauantaina 29. syyskuuta IFK Mariehamn saapuu vieraaksi Kupittaalle. Näiden otteluiden jälkeen Interillä on enää yksi kotiottelu jäljellä tämän kauden Veikkausliigassa.

Isot pelit jatkuvat

TPS:n miehistö teki Turun derbyn jälkeen yleisölle selväksi, mikä joukkue on tällä hetkellä kaupungin paras. Juri Kinnunen toimi megafonimiehenä, ja muu joukkue kannusti.

Tuskin on FC TPS alkuviikon derbyvoiton huumasta toipunut, kun joukkueen pitää jälleen ladata kauden tärkeimpään otteluun. Tulevana sunnuntaina 23. syyskuuta TPS kohtaa vieraskentällä IFK Mariehamnin. Mariehamn on ennen sunnuntain kohtaamista pisteen Palloseuraa edellä sijalla kymmenen.

Jälkipeli: Turun Nappulaliiga on vastannut hyvin mahtiseurojen haasteeseen

Turun Nappulaliigan syksyinen Paatelo-turnaus on nappulaikäisten päätösturnaus. Monet pelaajista jatkavat yhä samassa seurassa, sillä TuNL on laajentanut toimintaansa myös vanhempiin ikäluokkiin. Vanhimmat ovat nyt B-junioreita.

Monella isällä ja äidillä on ”roska” silmässä. Turun Nappulaliigan järjestämä ja Jukka Paatelon mukaan nimetty turnaus on tapahtuma, jossa kaupunginosajoukkueet kisaavat vielä kerran toisiaan vastaan. Turnaus on tietyn aikakauden päätös, nappulaikä jää taakse.

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.