Kuuntelussa: Matti Esko johtaa huippukokoonpanoa

Kuva: Somero-Lehti

Matti Esko antoi muutama vuosi sitten mennä reilusti kantriksi. Kantri on pilkahdellut miehen tuotannossa pitkin uraa, Rekkamiehestä lähtien, mutta vasta eläkeiässä, 2015 julkaistun Järvenpää-Pasila-levyn myötä kantri- ja juurimusiikki oli täysimittaisesti framilla. Viime vuonna jatkoa seurasi Järvenpää-Kauriala: Omia polkujaan -levyn myötä.

Ja tulos oli jälleen onnistunut.

Parin juurevan kantrilevyn jälkeen on aika julkaista livelevy aiemmin tänä vuonna taltioidusta keikasta, joka on saanut nimekseen Tänä iltana Kallio.

Matti Eskon taustalla keikalla (ja levyllä) soittaa ykköskorin muusikoista koostuva Luxury Liner -kokoonpano, joka hallitsee genren täydellisesti. Mukana on muun muassa Olli Haaviston ja Topi Kurjen kaltaisia tekijämiehiä, joten sanomattakin on selvää, että musiikillisesti homma ei pätki. Bändi on levyllä timanttisessa tikissä.

Eikä se pätki muutenkaan. Artisti itse on selväsi rentoutuneen oloinen 15 biisiä käsittävällä levyllä. Iso osa setistä on kahden kantrilevyn biisejä, mutta myös isot hitit, Huomenta Suomi ja Rekkamies mahtuvat mukaan. Huomenta Suomen lisäksi lainakappaleista mukaan on kelpuutettu setin päättävä Johnny Cash -laina Yölinjalla, L.A. Freeway -käännös Pitkä maantie, En halua unohtaa -nimellä suomeksi tunnettu Old Habits Die Hard sekä Tien kuningas eli King of the Road.

Matti Eskon lisäksi levyllä kuullaan Esa Elorantaa, joka käy duetoimassa kappaleessa Oman elämäni cowboy.

Jos ei aiemmin ollut selvää, että Matti Esko elää artistina varsin mielenkiintoista myöhäiskautta, viimeistään Tänä iltana Kallio sementoi tuon. On varsin mielenkiintoista, minkälaisiin urotekoihin tänä vuonna 71 vuotta täyttävä Matti Esko vielä artistina ehtii. Live-levyn perusteella hän on varsin hyvässä esiintymiskunnossa.

Ilkka Lappi

Yli 300 opiskelijaa aloittanut FITechissä

FITech verkostoyliopiston syksy on käynnistynyt vauhdikkaasti. Lappeenrannan teknillisen yliopiston Turussa tarjoamissa maisteriohjelmissa opiskelee noin 200 opiskelijaa. Ensimmäiset diplomi-insinöörit valmistuvat ensi vuonna. FITechin tarjonnassa syksylle on 15 uutta sivuainetta ja yksittäisiä kursseja, joihin on hakenut yli sata opiskelijaa.

Oppilaat löysivät ruumiin Haarlan koulun lähimetsiköstä

Kaksi Haarlan koulun oppilasta löysi aikuisen ihmisen ruumiin koulun läheisestä metsiköstä tänään tiistaiaamuna. Koulu on tiedottanut asiasta oppilaiden vanhemmille Wilma-viestillä. Poliisi ei ole toistaiseksi tiedottanut asiasta.

Työllisten määrä kasvoi vuodessa 64 000:lla

Työllisyysaste ja työllisyysasteen trendi 2008/08–2018/08, 15–64-vuotiaat.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli elokuussa 64 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli 186 000, mikä oli 16 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendi oli 7,5 prosenttia ja työllisyysasteen trendi 71,8 prosenttia.

Pk-yritysten tavaravienti kasvoi seitsemän prosenttia vuoden toisella neljänneksellä

Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan pienten ja keskisuurten yritysten viennin arvo oli 2,6 miljardia ja tuonnin 4,6 miljardia euroa vuoden toisella neljänneksellä. Pk-yrityksien viennin arvo nousi seitsemän ja tuonnin kuusi prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Pk-yritysten osuus oli 16 prosenttia viennin kokonaisarvosta ja 28 prosenttia tuonnin kokonaisarvosta.

Suomalaiset mieltävät itsensä Euroopan turvallisimmiksi kuskeiksi

Ruotsalaisten autoilijoiden mielestä he ovat huomattavasti suomalaisia parempia liikenteessä. Suomalaisilla ei ole läheskään yhtä kehno näkemys länsinaapurinsa kuskeista. Ruotsalaiset saavat suomalaisilta parhaat sijat liikenneturvallisuudessa, -kohteliaisuudessa ja pysäköintitavoissa.

Urheilu

Koripalloon vapaaehtoinen Suomen cup

Koripallon Suomen cup tekee paluun vajaan kymmenen vuoden tauon jälkeen. Cupin taustalla on 1. divisioona A:n joukkueiden halu saada lisää kilpialullisia pelejä. Kaudella 2018–19 cupiin osallistuminen on vapaaehtoista. Cup on avoin kaikille, jotka osallistuvat Koripalloliiton sarjatoimintaan tällä kaudella.

Turun Uimarien naisvesipalloilijat hakevat kovia otteluita ulkomailta

Kansainvälisissä turnauksissa kiertäminen tarjoaa haasteita Turun Uimareiden naisvesipalloilijoille. Lokakuun alussa joukkue tavoittelee PM-kultaa kotialtaassa.

Turun Uimareissa on viime aikoina panostettu entistä enemmän naisten vesipalloon. Täksi syksyksi Uimarit kokosi erillisen kv-joukkueen, joka kiertää pelaamassa kansainvälisiä turnauksia. Joukkueen tämän syksyn päätavoitteena on 5.–7. lokakuuta Impivaarassa pelattava PM-turnaus, jossa maalina on kirkastaa viime vuoden PM-hopea kullaksi.

Menoviikko: SM-tittelit pelissä rallipoluilla

Erkka Korpiaho on yksi mielenkiintoinen nimi, joka nähdään kauden viimeisessä SM-rallissa.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna, 28.–29. syyskuuta, Turun ja lähiympäristön teillä kaasutellaan kauden viimeisen SM-rallin osakilpailun merkeissä. Viikonlopun aikana ajetaan kaikkiaan kahdeksan erikoiskoetta. Erikoiskoekilometrejä kahden päivän aikana mittariin kertyy noin 110.

Åboraakkeli: Iso katsojakysymys

Kaapo Kakko.

Jääkiekon Liigaa on ehditty nyt tahkota muutama kierros. Jos alun perusteella mitään voi päätellä, edessä on yllätyksellinen ja tasainen kausi. Juuri sellainen siis kuin saattoi etukäteen toivoakin.

Menoviikko: Interillä kotiotteluiden viikko

Timo Furuholm on Interin tehokkain maalintekijä kuluvalla kaudella seitsemällä maalillaan. ”Furkan” maaleja Inter tarvitsee myös loppukauden aikana.

FC Interillä on kahden kotipelin viikko, kun 26. syyskuuta Inter isännöi Lahtea ja lauantaina 29. syyskuuta IFK Mariehamn saapuu vieraaksi Kupittaalle. Näiden otteluiden jälkeen Interillä on enää yksi kotiottelu jäljellä tämän kauden Veikkausliigassa.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.