Voissa paistettu råraka
Perinteinen ruotsalainen perunapaistikas vie kielen mennessään
Råraka on perinteinen ruotsalainen raakaperunapaistos, joka tehdään raastetusta perunasta ja paistetaan pannulla kullanruskeaksi ja rapeaksi. Råraka on yksi ruotsalaisen husmanskostin, eli kotiruoan kulmakiviä. Se muistuttaa sveitsiläistä röstiä, eikä kummallekaan ole oikein suomalaista nimeä.
Rårakat maistuvat niin alkupalana, kuin ruokaisampanakin versiona. Yleensä rårakat syödään creme freshin, punasipulin, mädin ja kalan kera, mutta ne sopivat myös hyvin esimerkiksi paistettujen sienien ja creme freshin kera. Råraka on erittäin helppo valmistaa. Tarvitset ainoastaan raakaa perunaa, raastimen, voita ja suolaa. Salaisuutena on paistaa rårakat hitaasti ja kunnolla voissa.
Ainekset:
12 kiinteää perunaa
Voita paistamiseen
Suolaa
Tarjoiluun:
2 dl Creme freshiä
1 punasipuli
200 g mätiä
Rouhittua mustapippuria
1 lime
Tilliä
Kuori perunat ja raasta ne karkeasti. Lisää suola. Muotoile raasteesta neljä litteää kakkua, suolaa ja pippuroi ja paista voissa miedolla lämmöllä. Kakkusten tulee olla kullanruskeita ja rapeita. Purista limetistä mehu, ja raasta hieman kuorta. Sekoita mehu ja kuoriraaste creme freshin joukkoon ja sekoita.
Kuori ja viipaloi punasipuli. Koristele rårakat mädillä, creme freshillä, tuoreella tillillä ja punasipulilla. Rouhi päälle mustapippuria. Tarjoile heti! Rårakan kera voi tarjoilla vaikkapa lasin hyvin viilennettyä cavaa.
Henriikka Fingerborg