Seksuaalineuvoja auttaa sateenkaariparejakin kommunikoimaan paremmin

Puhumattomuus on parisuhteiden yleisin ongelmien aiheuttaja. Puhumattomuus on parisuhteiden yleisin ongelmien aiheuttaja. Kuva: Shironosov

Seksuaalisuus kuuluu ihmisyyteen luonnollisena osana. Se voi sisältää esimerkiksi kokemuksen omasta sukupuolesta tai sukupuolettomuudesta, läheisyyttä ja hellyyttä sekä nautintoa ja tyydytystä. . Heti kun pieni lapsi alkaa ymmärtää kieltä, hänelle kannattaa alkaa opettaa kehonosien nimiä ja yksityisyyden rajoja. Näin vahvistetaan lapsen tunne- ja turvataitoja, jotka kantavat aikuisuuteen asti.

Seksuaalisuus saattaa vaurioitua herkästi.

– Kyseessä on intiimi ja herkkä, ihmisyyden olennainen ydinasia. Seksuaalisuuden loukkaaminen loukkaa samalla ihmisen minäkäsitystä, sanoo auktorisoitu seksuaalineuvoja Outi Santavuori.

Hän pitää Turun seudun Setan tiloissa Aurinkoiseksi-vastaanottoa sivutoimisesti ja työskentelee myös Pirkanmaan Setan Sinuiksi-palvelussa.

Santavuori on erikoistunut sateenkaariväestön seksuaalineuvontaan. Suuri osa hänen asiakkaistaan pohtii omaa seksuaalista suuntautumistaan, sukupuoli-identiteettiä ja ympäristön suhtautumista asiaan. Heterot ovat myös tervetulleita Santavuoren vastaanotolle.

– Sekä sateenkaari- että heterosuhteissa ongelmat kumpuavat usein kommunikaation puutteesta. Neuvontaan hakeutuvilla on tyypillisesti kysymyksiä halujen määrälliseen ja laadulliseen eriparisuuteen liittyen. Hyvin yleisiä ongelmia ovat myös pettäminen, pornoriippuvuus ja muutokset seksielämässä sairastumisen, elämäntilanteen muuttumisen tai huonojen kokemusten vuoksi.

Yleisiä fyysisiä syitä, joiden vuoksi seksuaalineuvojaan otetaan yhteyttä, ovat esimerkiksi seksiä häiritsevä kipu ja orgasmivaikeudet sekä erektio- ja siemensyöksyongelmat. Santavuori kertoo ohjaavansa asiakkaita tarvittaessa eteenpäin lääkärille. Esimerkiksi erektiovaikeudet kun saattavat kieliä laajemmistakin sydän- ja verisuoniongelmista.

Seksuaalineuvojan mukaan suomalaisten on edelleen vaikeaa puhua seksistä ja seksuaalisuudesta. Yleisessä puheessa ne myös sekoittuvat helposti keskenään. Vaikenemisen kulttuuri istuu syvällä.

– Seksiin liittyy paljon häpeää, joka on peritty vanhemmilta. Seksistä on niin vähän tietoa puutteellisen kotikasvatuksen ja kouluopetuksen sekä yleisen vaikenemisen vuoksi, että ihmisillä on paljon vääriä käsityksiä. Tämä vaikeuttaa omien asioiden esille ottamista.

Santavuori sanoo selkeiden normien puuttumisen helpottavan sateenkaarisuhteissa uusien asioiden kokeilemista. Myös yhdyntäkeskeisyyden puuttuminen antaa tilaa ei-genitaaliselle erotiikalle.

Seksuaalineuvonta on pitkälti keskusteluapua ja kysymyksiin vastaamista.

– On luonnollista, että seksistä puhuminen vieraalle ihmiselle jännittää. Kerron aina ensimmäisellä kerralla asiakkaalle tekeväni tätä työkseni joka päivä eikä mikään hämmästytä minua. Seksuaalineuvojalta vaaditaan suorapuheisuutta, avarakatseisuutta ja empatiaa.

Santavuoren mukaan julkisen sektorin seksuaalineuvontapalveluita kaivattaisiin enemmän. Myös terveydenhuoltoalan ammattilaisten ja opettajien tietoisuutta tulisi lisätä.

– Kannustan ihmisiä nauttimaan seksuaalisuudestaan omalla tavallaan, ottamaan asioista selvää ja olemaan suostumatta mihinkään, mikä ei tunnu itsestä hyvältä.

Tiina Pitkänen

Turkulaiskuski törmäsi kuorma-autoon Pöytyällä

Vuonna 1989 syntynyt huittislainen mies Pöytyällä Turunväylällä kuljetti kohti Turkua kuorma-autoa, jonka perässä oli lavetti. Hänen perässään tuli henkilöautolla vuonna 1992 syntynyt turkulainen mies, jonka aikomuksena oli ohittaa kuorma-auto, koska kuorma-auto kulki hiljaista nopeutta.

Nuorten mielestä kirkko voi edistää rauhaa tarjoamalla juttukavereita vaikeissa tilanteissa oleville

Suomen evankelis-luterilainen kirkko teki nuorille suunnatun rauhaan liittyvän kyselyn yhteistyössä tyttöjen suosiman A-lehtien Demi-brändin kanssa. Vastaajia haettiin Demi.fissä sekä Demin ja kirkon somekanavissa. Erilaiset kyselyt ovat suosittuja Demissä ja tähän pitkään, syvällisiä kysymyksiä sisältävään kyselyyn saatiin 470 vastausta. Kysely tuotti tietoa nuorten ajatuksista rauhasta ja sen rakentamisesta.

Suosi juustoissa kotimaista

Kuivan kesän jälkeen moni on kysynyt, miten voisi auttaa suomalaista tuottajaa. Yksi vastaus piilee juustossa. Harva tietää, että puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta. Juustonvalmistajat haluavat herätellä suomalaisia pysähtymään hetkeksi juustohyllyllä: jos useampi ostaisi suomalaista juustoa, voitaisiin tuottajille maksaa parempaa hintaa maidosta. Se taas auttaisi maitotiloja jatkamaan työtään ja varmistaisi, että meillä on lähellä tuotettua, puhdasta ruokaa myös tulevaisuudessa. Useita tiloja uhkaa jopa lopettaminen.

Myrsky voi tehdä tuhoja

Syysmyrsky tekee tuloaan kohti Suomea.

Syysmyrskyjen voimakkuus vaihtelee aina napakammasta tuulesta mittavia sähkö- ja vesivahinkoja aiheuttaviin myräköihin. Kotia voi suojata myrskyltä ja toimia oikein, jos myrsky ehtii rikkomaan paikkoja.

Juslenian louhinta aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä Yliopistonmäellä

Juslenian louhintatyöt alkavat Yliopistonmäellä koeräjäytyksillä torstaina 27. syyskuuta kello 8.30–8.45 ja perjantaina 28. syyskuuta kello 8.30–8.45. Varsinaiset louhinnan räjäytykset alkavat maanantaina 1. lokakuuta. Tammikuun loppuun saakka kestävien räjäytystöiden aikana opiskelijoilta ja henkilökunnalta toivotaan varovaisuutta erityisesti työmaan läheisyydessä.

Kaupunki
Kaupunki

Turun kouluissa etsitään Pyöräsankareita

Koululiikuntaliitto kiertää kouluissa Pyöräsankareiden muodossa, metsästäen kunkin opettajan ja oppilaan sisäistä pyöräilijää. Pyöräsankareiden pilottihanke kiertää syksyn 2018 aikana kouluissa ja tapahtumissa levittämässä pyöräilyn ilosanomaa. Pyöräsankarit pistäytyvät myös Turussa viikkojen 40 ja 41 aikana. Keskiviikkona 26. syyskuuta Kupittaan Velodromilla järjestetään lähialueen koulujen oppilaille pyöräsankarit-tapahtuma yhteistyössä Turun Urheiluliiton pyöräilijöiden kanssa. Seuraavalla viikolla Pyöräsankarit rantautuvat Aunelan ja Kähärin kouluille Pyöräsankareiden kouluvierailun muodossa. Näiden kouluvierailuiden tarkoituksena on innostaa pyörän käyttämiseen, oli oma tapa pyöräillä mikä tahansa.
Urheilu

Jälkipeli: Turun Nappulaliiga on vastannut hyvin mahtiseurojen haasteeseen

Turun Nappulaliigan syksyinen Paatelo-turnaus on nappulaikäisten päätösturnaus. Monet pelaajista jatkavat yhä samassa seurassa, sillä TuNL on laajentanut toimintaansa myös vanhempiin ikäluokkiin. Vanhimmat ovat nyt B-junioreita.

Monella isällä ja äidillä on ”roska” silmässä. Turun Nappulaliigan järjestämä ja Jukka Paatelon mukaan nimetty turnaus on tapahtuma, jossa kaupunginosajoukkueet kisaavat vielä kerran toisiaan vastaan. Turnaus on tietyn aikakauden päätös, nappulaikä jää taakse.

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Åboraakkeli: Salibandyderbyt tilauksessa

Perttu Kytöhonka.

Alkava salibandykausi tarjoaa jännitettävää kahdella rintamalla. TPS:n ohella Divarissa pelaavalla FBC:llä on edessään mielenkiintoinen kausi.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.