Seksuaalineuvoja auttaa sateenkaariparejakin kommunikoimaan paremmin

Puhumattomuus on parisuhteiden yleisin ongelmien aiheuttaja. Puhumattomuus on parisuhteiden yleisin ongelmien aiheuttaja. Kuva: Shironosov

Seksuaalisuus kuuluu ihmisyyteen luonnollisena osana. Se voi sisältää esimerkiksi kokemuksen omasta sukupuolesta tai sukupuolettomuudesta, läheisyyttä ja hellyyttä sekä nautintoa ja tyydytystä. . Heti kun pieni lapsi alkaa ymmärtää kieltä, hänelle kannattaa alkaa opettaa kehonosien nimiä ja yksityisyyden rajoja. Näin vahvistetaan lapsen tunne- ja turvataitoja, jotka kantavat aikuisuuteen asti.

Seksuaalisuus saattaa vaurioitua herkästi.

– Kyseessä on intiimi ja herkkä, ihmisyyden olennainen ydinasia. Seksuaalisuuden loukkaaminen loukkaa samalla ihmisen minäkäsitystä, sanoo auktorisoitu seksuaalineuvoja Outi Santavuori.

Hän pitää Turun seudun Setan tiloissa Aurinkoiseksi-vastaanottoa sivutoimisesti ja työskentelee myös Pirkanmaan Setan Sinuiksi-palvelussa.

Santavuori on erikoistunut sateenkaariväestön seksuaalineuvontaan. Suuri osa hänen asiakkaistaan pohtii omaa seksuaalista suuntautumistaan, sukupuoli-identiteettiä ja ympäristön suhtautumista asiaan. Heterot ovat myös tervetulleita Santavuoren vastaanotolle.

– Sekä sateenkaari- että heterosuhteissa ongelmat kumpuavat usein kommunikaation puutteesta. Neuvontaan hakeutuvilla on tyypillisesti kysymyksiä halujen määrälliseen ja laadulliseen eriparisuuteen liittyen. Hyvin yleisiä ongelmia ovat myös pettäminen, pornoriippuvuus ja muutokset seksielämässä sairastumisen, elämäntilanteen muuttumisen tai huonojen kokemusten vuoksi.

Yleisiä fyysisiä syitä, joiden vuoksi seksuaalineuvojaan otetaan yhteyttä, ovat esimerkiksi seksiä häiritsevä kipu ja orgasmivaikeudet sekä erektio- ja siemensyöksyongelmat. Santavuori kertoo ohjaavansa asiakkaita tarvittaessa eteenpäin lääkärille. Esimerkiksi erektiovaikeudet kun saattavat kieliä laajemmistakin sydän- ja verisuoniongelmista.

Seksuaalineuvojan mukaan suomalaisten on edelleen vaikeaa puhua seksistä ja seksuaalisuudesta. Yleisessä puheessa ne myös sekoittuvat helposti keskenään. Vaikenemisen kulttuuri istuu syvällä.

– Seksiin liittyy paljon häpeää, joka on peritty vanhemmilta. Seksistä on niin vähän tietoa puutteellisen kotikasvatuksen ja kouluopetuksen sekä yleisen vaikenemisen vuoksi, että ihmisillä on paljon vääriä käsityksiä. Tämä vaikeuttaa omien asioiden esille ottamista.

Santavuori sanoo selkeiden normien puuttumisen helpottavan sateenkaarisuhteissa uusien asioiden kokeilemista. Myös yhdyntäkeskeisyyden puuttuminen antaa tilaa ei-genitaaliselle erotiikalle.

Seksuaalineuvonta on pitkälti keskusteluapua ja kysymyksiin vastaamista.

– On luonnollista, että seksistä puhuminen vieraalle ihmiselle jännittää. Kerron aina ensimmäisellä kerralla asiakkaalle tekeväni tätä työkseni joka päivä eikä mikään hämmästytä minua. Seksuaalineuvojalta vaaditaan suorapuheisuutta, avarakatseisuutta ja empatiaa.

Santavuoren mukaan julkisen sektorin seksuaalineuvontapalveluita kaivattaisiin enemmän. Myös terveydenhuoltoalan ammattilaisten ja opettajien tietoisuutta tulisi lisätä.

– Kannustan ihmisiä nauttimaan seksuaalisuudestaan omalla tavallaan, ottamaan asioista selvää ja olemaan suostumatta mihinkään, mikä ei tunnu itsestä hyvältä.

Tiina Pitkänen

Urkumaailman suurnimi Naji Hakim konsertoi Martinkirkossa

Naji Hakim.

Suomalaisen urkutaiteen seuran, Organum-seuran oma festivaali Helsingin Urkupäivät järjestetään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa myös turkulaiset pääsevät nauttimaan aivan ilmaiseksi Urkupäivien muhkeasta musiikkitarjonnasta Martinkirkossa.

Poliisipartio pysäytti rattijuopon Linnankadulla, kiinni kymmenettä kertaa vuoden aikana kortitta-ajosta

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 3.05 henkilöauton tarkastukseen Turussa Linnankadulla. Kuljettajalle, vuonna 1990 syntyneelle miehelle, tehtiin puhalluskoe ja sen tulos oli 0,76 promillea.

Tulli löytänyt listeriaa tuontihedelmistä, -marjoista ja -vihanneksista

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä viime vuonna listeriabakteeria ( L. monocytogenes ). Raja-arvot eivät ylittyneet, eikä näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista kielletty. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Rattijuopon kuorma-auto seilasi kaistalla Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina puolen yön aikaan Kaarinan Pehtorinkadulla kuorma-auton, jota kuljetti vuonna 1967 syntynyt mies.

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Kuski ajoi ykköstiellä ratsiaan, nopeutta 177 km/h

Poliisipartiot valvoivat liikennettä perjantaina kello 23.50 Paimiossa ykköstiellä. Ratsiapaikalle ajoi poliisipartiota vastaan henkilöauto, jolle mitattiin nopeudeksi 177 kilometriä tunnissa.

Kortiton rattijuoppo puhalsi 1,24 promillea Rieskalähteentiellä

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 10.10 Rieskalähteentiellä henkilöauton tarkastusta varten.

Hoitotyön johtajalla merkittävä rooli sairaanhoitajan eettisen osaamisen tukemisessa

Tarja Poikkeus.

Sairaanhoitajien eettinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja perusedellytys hyvälle hoitotyön laadulle. TtM Tarja Poikkeuksen Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että hoitotyön johtajien organisatorinen ja yksilöllinen tuki parantavat sairaanhoitajien eettistä osaamista. Tämä puolestaan edistää hoitajien eettistä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä.

Eurojackpotin potti nousi noin 19 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 12/2019 täysosumia. Ensi viikolla potissa on noin 19 miljoonaa euroa.

Urheilu

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?