Seksuaalineuvoja auttaa sateenkaariparejakin kommunikoimaan paremmin

Puhumattomuus on parisuhteiden yleisin ongelmien aiheuttaja. Puhumattomuus on parisuhteiden yleisin ongelmien aiheuttaja. Kuva: Shironosov

Seksuaalisuus kuuluu ihmisyyteen luonnollisena osana. Se voi sisältää esimerkiksi kokemuksen omasta sukupuolesta tai sukupuolettomuudesta, läheisyyttä ja hellyyttä sekä nautintoa ja tyydytystä. . Heti kun pieni lapsi alkaa ymmärtää kieltä, hänelle kannattaa alkaa opettaa kehonosien nimiä ja yksityisyyden rajoja. Näin vahvistetaan lapsen tunne- ja turvataitoja, jotka kantavat aikuisuuteen asti.

Seksuaalisuus saattaa vaurioitua herkästi.

– Kyseessä on intiimi ja herkkä, ihmisyyden olennainen ydinasia. Seksuaalisuuden loukkaaminen loukkaa samalla ihmisen minäkäsitystä, sanoo auktorisoitu seksuaalineuvoja Outi Santavuori.

Hän pitää Turun seudun Setan tiloissa Aurinkoiseksi-vastaanottoa sivutoimisesti ja työskentelee myös Pirkanmaan Setan Sinuiksi-palvelussa.

Santavuori on erikoistunut sateenkaariväestön seksuaalineuvontaan. Suuri osa hänen asiakkaistaan pohtii omaa seksuaalista suuntautumistaan, sukupuoli-identiteettiä ja ympäristön suhtautumista asiaan. Heterot ovat myös tervetulleita Santavuoren vastaanotolle.

– Sekä sateenkaari- että heterosuhteissa ongelmat kumpuavat usein kommunikaation puutteesta. Neuvontaan hakeutuvilla on tyypillisesti kysymyksiä halujen määrälliseen ja laadulliseen eriparisuuteen liittyen. Hyvin yleisiä ongelmia ovat myös pettäminen, pornoriippuvuus ja muutokset seksielämässä sairastumisen, elämäntilanteen muuttumisen tai huonojen kokemusten vuoksi.

Yleisiä fyysisiä syitä, joiden vuoksi seksuaalineuvojaan otetaan yhteyttä, ovat esimerkiksi seksiä häiritsevä kipu ja orgasmivaikeudet sekä erektio- ja siemensyöksyongelmat. Santavuori kertoo ohjaavansa asiakkaita tarvittaessa eteenpäin lääkärille. Esimerkiksi erektiovaikeudet kun saattavat kieliä laajemmistakin sydän- ja verisuoniongelmista.

Seksuaalineuvojan mukaan suomalaisten on edelleen vaikeaa puhua seksistä ja seksuaalisuudesta. Yleisessä puheessa ne myös sekoittuvat helposti keskenään. Vaikenemisen kulttuuri istuu syvällä.

– Seksiin liittyy paljon häpeää, joka on peritty vanhemmilta. Seksistä on niin vähän tietoa puutteellisen kotikasvatuksen ja kouluopetuksen sekä yleisen vaikenemisen vuoksi, että ihmisillä on paljon vääriä käsityksiä. Tämä vaikeuttaa omien asioiden esille ottamista.

Santavuori sanoo selkeiden normien puuttumisen helpottavan sateenkaarisuhteissa uusien asioiden kokeilemista. Myös yhdyntäkeskeisyyden puuttuminen antaa tilaa ei-genitaaliselle erotiikalle.

Seksuaalineuvonta on pitkälti keskusteluapua ja kysymyksiin vastaamista.

– On luonnollista, että seksistä puhuminen vieraalle ihmiselle jännittää. Kerron aina ensimmäisellä kerralla asiakkaalle tekeväni tätä työkseni joka päivä eikä mikään hämmästytä minua. Seksuaalineuvojalta vaaditaan suorapuheisuutta, avarakatseisuutta ja empatiaa.

Santavuoren mukaan julkisen sektorin seksuaalineuvontapalveluita kaivattaisiin enemmän. Myös terveydenhuoltoalan ammattilaisten ja opettajien tietoisuutta tulisi lisätä.

– Kannustan ihmisiä nauttimaan seksuaalisuudestaan omalla tavallaan, ottamaan asioista selvää ja olemaan suostumatta mihinkään, mikä ei tunnu itsestä hyvältä.

Tiina Pitkänen

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.