Kuusenkerkkä viileentää jääteenä ja drinkkinä

Kuusenkerkkäsiirappi taipuu moneen. Kuusenkerkkäjäätee sekä kuusenkerkkädrinkki saavat molemmat makeutensa kuusenkerkkäsiirapista. Kuusenkerkkäsiirappi taipuu moneen. Kuusenkerkkäjäätee sekä kuusenkerkkädrinkki saavat molemmat makeutensa kuusenkerkkäsiirapista. Kuva: Henriikka Fingerborg

Kuusenkerkkä on kuusen nuori verso. Nuoret versot ovat pehmeämpiä kuin vanhat neulaset, ja niitä voi syödä. Kuusenkerkät sopivat mainiosti esimerkiksi ihan sellaisenaan salaattiin. Niiden mieto, makeahko maku antaa hienon vivahteen keittoihin, muhennoksiin tai siirappiin. Kuusenkerkät sisältävät paljon hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä runsaasti antioksidantteja. Lähiruokaspesialisti Pasi Kuronen on tehnyt pihansa antimista kuusenkerkkäsiirappia, mutta niin kuusenkerkkä, kuin siirappikin taipuu moneen.

– Kuusenkerkkäsiirappi sopii erilaisiin juomiin, drinkkeihin, teen maustamiseen hunajan tavoin, jäätelön kera tai pannukakun päälle. Kuusenkerkkää taas voi pikkelöidä, paahtaa kuumalla pannulla ja lisätä vaikkapa salaattiin, Kuronen vinkkaa.

Kurosen mukaan myös kuusen vanhemmista neulasista saa loihdittua herkkuja. Havut voi nyppiä irti oksasta ja heittää ne öljyn kanssa blenderiin. Näin saadaan kuusiöljyä salaatinkastikkeeksi. Kuusiöljy sopii myös majoneesin valmistukseen.

Vaikka paras aika kuusenkerkkien keräämiselle taitaa alkaa olla ohi, saa valmista kuusenkerkkäsiirappia onneksi myös ruokakaupoista. Anniskeluravintola Tiirikkalan baarimestari Jari Kosunen jakoi Aamusten lukijoille parhaimmat kuusenkerkkäreseptinsä. Kuusenkerkkäjäätee on omiaan lämpimänä kesäpäivänä ja kuusenkerkkäsiirapilla maustettu Scarborough fair ihastuttaa raikkaudellaan.

Kuusenkerkkäjäätee

mustaa teetä

3 cl kuusenkerkkäsiirappia

3 cl sitruunamehua

jäitä

Valmista ja viilennä tee. Yhdistä ainekset ja lisää jäät. Sekoita reilusti. Koristele halutessasi vaikkapa limen kuorella ja kukilla.

Scarborough fair

2 cl kananmunan valkuaista

1,5 cl kuusenkerkkäsiirappia

1,5 cl puolukka-gin -likööriä

2 cl punaista vermuttia

muutama tippa bitteriä

puolikkaan limen mehu

Kaada ainekset jäiden kera shakeriin. Tuplasheikkaa, koska drinkissä on valkuaista. Siivilöi lasiin ja koristele minitimjamilla ja kukilla.

Henriikka Fingerborg

Kansainvälinen kuurojen viikko käynnistyi

Syyskuun viimeisellä viikolla 24.–30. syyskuuta vietetään kansainvälistä kuurojen viikkoa, jonka teemaksi Kuurojen maailmanliitto (WFD) on tänä vuonna nimennyt With Sign Language, Everyone is Included! . Suomessa kuurot ja kuulevat juhlivat yhdessä verkkobileissä: kaksikielinen lähetys on kaikkien saavutettavissa. Yhteiset juhlat avaavat myös oven viittomakieliseen kulttuuriin.

Maakuntahallitus: Tunnin junan ratalinjaus otettava huomioon runkoverkkomäärittelyssä

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt lausuntoa liikenne- ja viestintäministeriön asetukseksi maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi runkoverkkoasetus, jolla säädettäisiin valtakunnalliseen runkoverkkoon kuuluvista maanteistä ja rautateistä. Lisäksi runkoverkkoasetuksella säädettäisiin runkoverkolla noudatettavasta palvelutasosta siihen kuuluvilla maanteillä ja rautateillä.

Turun nuorten palveluissa juhlitaan tasavuosia

Sami Renberg.

Turun kaupungin nuorten palveluissa juhlitaan tällä viikolla syntymäpäiviä. Nuorten tieto- ja neuvontapalveluita tarjoava Nuorten Turku täyttää 15 vuotta ja Etsivä nuorisotyö Komppi kymmenen vuotta. Syntymäpäiviä juhlitaan avoimien ovien merkeissä torstaina 27. syyskuuta kello 14–18 Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa.

Urheilu

Menoviikko: SM-tittelit pelissä rallipoluilla

Erkka Korpiaho on yksi mielenkiintoinen nimi, joka nähdään kauden viimeisessä SM-rallissa.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna, 28.–29. syyskuuta, Turun ja lähiympäristön teillä kaasutellaan kauden viimeisen SM-rallin osakilpailun merkeissä. Viikonlopun aikana ajetaan kaikkiaan kahdeksan erikoiskoetta. Erikoiskoekilometrejä kahden päivän aikana mittariin kertyy noin 110.

Åboraakkeli: Iso katsojakysymys

Kaapo Kakko.

Jääkiekon Liigaa on ehditty nyt tahkota muutama kierros. Jos alun perusteella mitään voi päätellä, edessä on yllätyksellinen ja tasainen kausi. Juuri sellainen siis kuin saattoi etukäteen toivoakin.

Menoviikko: Interillä kotiotteluiden viikko

Timo Furuholm on Interin tehokkain maalintekijä kuluvalla kaudella seitsemällä maalillaan. ”Furkan” maaleja Inter tarvitsee myös loppukauden aikana.

FC Interillä on kahden kotipelin viikko, kun 26. syyskuuta Inter isännöi Lahtea ja lauantaina 29. syyskuuta IFK Mariehamn saapuu vieraaksi Kupittaalle. Näiden otteluiden jälkeen Interillä on enää yksi kotiottelu jäljellä tämän kauden Veikkausliigassa.

Isot pelit jatkuvat

TPS:n miehistö teki Turun derbyn jälkeen yleisölle selväksi, mikä joukkue on tällä hetkellä kaupungin paras. Juri Kinnunen toimi megafonimiehenä, ja muu joukkue kannusti.

Tuskin on FC TPS alkuviikon derbyvoiton huumasta toipunut, kun joukkueen pitää jälleen ladata kauden tärkeimpään otteluun. Tulevana sunnuntaina 23. syyskuuta TPS kohtaa vieraskentällä IFK Mariehamnin. Mariehamn on ennen sunnuntain kohtaamista pisteen Palloseuraa edellä sijalla kymmenen.

Jälkipeli: Turun Nappulaliiga on vastannut hyvin mahtiseurojen haasteeseen

Turun Nappulaliigan syksyinen Paatelo-turnaus on nappulaikäisten päätösturnaus. Monet pelaajista jatkavat yhä samassa seurassa, sillä TuNL on laajentanut toimintaansa myös vanhempiin ikäluokkiin. Vanhimmat ovat nyt B-junioreita.

Monella isällä ja äidillä on ”roska” silmässä. Turun Nappulaliigan järjestämä ja Jukka Paatelon mukaan nimetty turnaus on tapahtuma, jossa kaupunginosajoukkueet kisaavat vielä kerran toisiaan vastaan. Turnaus on tietyn aikakauden päätös, nappulaikä jää taakse.

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.