Teatterin mahdollisuuksia tutkiva Seven Brothers ensi-illassa Turun ylioppilasteatterilla

Turun ylioppilasteatterin off-produktio Seven Brothers saa ensi-iltansa 16. kesäkuuta.

Esityksen pääteemoja ovat kiireettömyys ja läsnäolo.

– Halusin tehdä esityksen, jossa niin esiintyjillä kuin katsojilla olisi oikeasti aikaa ja tilaa hengittää, kertoo esityksen ohjaaja Lukas Priklopil, jolle esitys on osa draamakasvatuksen aineopintoja.

– Nykymaailman kiireessä koen tärkeäksi osata pysähtyä hetkeksi ja huomata, kuinka paljon ympärillämme oikeasti tapahtuu, hän jatkaa.

Kiireettömyyttä ja läsnäoloa korostetaan esityksessä jättämällä dialogi kokonaan pois.

– Tämä on mielestäni universaali esitys, joka ei rakennu sanojen tai tarinoiden varaan. Vaan ihmisen ja yhdessäolon. Siksi olemmekin käyttäneet mainosjulisteissa englannin, kiinan, arabian ja venäjän kieltä. Toivomme kovasti, että esityksen löytävät myös ne, jotka eivät puhu suomea.

Vaikka esityksen nimi viittaa Aleksis Kiven klassikkoromaaniin, mistään uudesta Seitsemän veljestä -dramatisoinnista ei kuitenkaan ole kyse. Esitys on kuvaus yhden illan tapahtumista seitsemän veljeksen talossa.

– Käsikirjoittaessa esitystä tajusin, että Kivi kuvailee teoksessaan juuri sellaista tunnelmaa ja ympäristöä, jota haen tässä esityksessä. Vain muutamista Kiven rivinpätkistä sain jo tarpeeksi ideoita noin tunnin mittaiseen esitykseen.

Priklopil uskoo, että teollistumista edeltävässä maalais-Suomessa osattiin nauttia kiireettömistä, hiljaisista hetkistä tai yksinkertaisista askareista enemmän kuin nykypäivänä. Hiljaiset hetket ja tavalliset arkipäivän toimet rakentavatkin aika lailla koko esityksen juonen. Välillä yksinkertaisista ja mitäänsanomattomista toiminnoista kehkeytyy erilaisia rytmejä tai lauluja.

Esitys on käsikirjoitettu varsin tarkkaan, mutta jokainen esitys on kuitenkin varmasti erilainen.

– Esiintyjät saavat monelta osin itse päättää, mitä tekevät lavalla. Tietyt toiminnot ja niiden järjestykset on sovittu etukäteen, mutta miten toiminnot tehdään tai mitä niiden lomassa tapahtuu, riippuu esiintyjästä. Jokainen esityksen asetelma on myös senkin takia ainutkertainen, että esiintyjien roolit kierrätetään eteenpäin taas seuraavaan esitykseen. Koska esityksiä on seitsemän, jokainen esiintyjä esittää yhtä ”veljestä” kertaalleen, Priklopil toteaa.

Esityksessä on samanaikaisesti lavalla seitsemän esiintyjää, mutta sekään ei haittaisi, jos joku esiintyjistä sairastuisi.

Esitys on osa Turun ylioppilasteatterin off-ohjelmistoa.

– Off-ohjelmiston esitykset mahdollistavat taiteellisen kokeilun ja täydentävät teatterin pääohjelmistoa. Turun ylioppilasteatteri on paikka, jossa saa tutkia taiteen ja teatterin ulottuvuuksia, toteaa puheenjohtaja Antti Ainola.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kymmenen syytä saunoa

Sauna- ja spa-alan toimija Harvia listasi kymmenen hyvää syytä saunoa. Saunan kehutaan muun muassa kosteuttavan ihoa, rentouttavan lihaksia ja auttavan uniongelmiin. Saunan lämpö laittaa sydämen pumppaamaan enemmän verta ja pintaverisuonten laajentuessa sydämen työ helpottuu.

Keskiaikaisilla markkinoilla runsaasti asiaohjelmaa

Turun Vanhalla Suurtorilla tutustutaan keskiaikaiseen elämänmenoon 28.6.‒1.7.2018, kun Keskiaikaiset markkinat johdattaa kävijät neljänä päivänä vuoden 1400 Turkuun. Torimyynnin, käsityöläisten työnäytösten sekä erilaisten esittävien taiteiden lisäksi tapahtuma tarjoaa asiaohjelmaa tiedonjanoisille.

Nopea mansikka-jogurttijäde

Jäisistä mansikoista ja jugurtista saa nopeasti herkullisen jäätelön.

Laita jäiset mansikat, jogurtti, sokeri ja vaniljasokeri tehosekoittimeen ja soseuta. Voit myös soseuttaa kulhossa sauvasekoittimella. Annostele kulhoihin ja tarjoile heti.

Kymppikuvien suosio vahvaa

Kymppikuvan suosio kestää digiaikanakin.

Valokuvaaminen muuttuu digitaalisemmaksi, mutta perinteisten paperikuvien aika ei silti ole ohi. Päinvastoin, suomalaiset teettävät edelleen kymmeniä miljoonia paperikuvia vuosittain.

Reliikkinäyttely avautuu tuomiokirkossa torstaina

Turun tuomiokirkot reliikit ovat esillä kesäkuusta marraskuuhun.

Turun tuomiokirkon etelälehterillä sijaitsevaan Tuomiokirkkomuseoon on kesän ja syksyn ajaksi koottu Pieni reliikkinäyttely. Museossa ovat esillä Turun tuomiokirkon Pyhän Kertun reliikki sekä Getsemanen kivet ja reliikkien säilytyspussi.

Suurin osa autoilijoista ohittaa hevosen rauhallisesti

Valtaosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autonkuljettajista kertoo ohittavansa ratsukon tai ravikärryn hiljaisella nopeudella ja kunnon turvavälillä. Liikenneturva muistuttaa, että seesteisinkin polle saattaa pelästyä auton kaasuttelua tai prätkän päristelyä ja pillastua. Huomaavaisuus on valttia myös hevosta kohdatessa.

Maksuhäiriöinen voi jo nyt nopeuttaa merkintöjen poistumista

Joukko kansanedustajia jätti juhannuksen alla lakialoitteen, jossa esitetään luottotietolain muuttamista niin, että kuluttajan maksuhäiriömerkinnät tulisi poistaa heti, kun niitä koskeva saatava on maksettu. Suomen Asiakastieto Oy:n maksuhäiriödataan ja pitkäaikaiseen tilastolliseen analyysiin perustuvan arvion mukaan muutos nykytilaan ei olisi kovin suuri.

Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.