Teatterin mahdollisuuksia tutkiva Seven Brothers ensi-illassa Turun ylioppilasteatterilla

Turun ylioppilasteatterin off-produktio Seven Brothers saa ensi-iltansa 16. kesäkuuta.

Esityksen pääteemoja ovat kiireettömyys ja läsnäolo.

– Halusin tehdä esityksen, jossa niin esiintyjillä kuin katsojilla olisi oikeasti aikaa ja tilaa hengittää, kertoo esityksen ohjaaja Lukas Priklopil, jolle esitys on osa draamakasvatuksen aineopintoja.

– Nykymaailman kiireessä koen tärkeäksi osata pysähtyä hetkeksi ja huomata, kuinka paljon ympärillämme oikeasti tapahtuu, hän jatkaa.

Kiireettömyyttä ja läsnäoloa korostetaan esityksessä jättämällä dialogi kokonaan pois.

– Tämä on mielestäni universaali esitys, joka ei rakennu sanojen tai tarinoiden varaan. Vaan ihmisen ja yhdessäolon. Siksi olemmekin käyttäneet mainosjulisteissa englannin, kiinan, arabian ja venäjän kieltä. Toivomme kovasti, että esityksen löytävät myös ne, jotka eivät puhu suomea.

Vaikka esityksen nimi viittaa Aleksis Kiven klassikkoromaaniin, mistään uudesta Seitsemän veljestä -dramatisoinnista ei kuitenkaan ole kyse. Esitys on kuvaus yhden illan tapahtumista seitsemän veljeksen talossa.

– Käsikirjoittaessa esitystä tajusin, että Kivi kuvailee teoksessaan juuri sellaista tunnelmaa ja ympäristöä, jota haen tässä esityksessä. Vain muutamista Kiven rivinpätkistä sain jo tarpeeksi ideoita noin tunnin mittaiseen esitykseen.

Priklopil uskoo, että teollistumista edeltävässä maalais-Suomessa osattiin nauttia kiireettömistä, hiljaisista hetkistä tai yksinkertaisista askareista enemmän kuin nykypäivänä. Hiljaiset hetket ja tavalliset arkipäivän toimet rakentavatkin aika lailla koko esityksen juonen. Välillä yksinkertaisista ja mitäänsanomattomista toiminnoista kehkeytyy erilaisia rytmejä tai lauluja.

Esitys on käsikirjoitettu varsin tarkkaan, mutta jokainen esitys on kuitenkin varmasti erilainen.

– Esiintyjät saavat monelta osin itse päättää, mitä tekevät lavalla. Tietyt toiminnot ja niiden järjestykset on sovittu etukäteen, mutta miten toiminnot tehdään tai mitä niiden lomassa tapahtuu, riippuu esiintyjästä. Jokainen esityksen asetelma on myös senkin takia ainutkertainen, että esiintyjien roolit kierrätetään eteenpäin taas seuraavaan esitykseen. Koska esityksiä on seitsemän, jokainen esiintyjä esittää yhtä ”veljestä” kertaalleen, Priklopil toteaa.

Esityksessä on samanaikaisesti lavalla seitsemän esiintyjää, mutta sekään ei haittaisi, jos joku esiintyjistä sairastuisi.

Esitys on osa Turun ylioppilasteatterin off-ohjelmistoa.

– Off-ohjelmiston esitykset mahdollistavat taiteellisen kokeilun ja täydentävät teatterin pääohjelmistoa. Turun ylioppilasteatteri on paikka, jossa saa tutkia taiteen ja teatterin ulottuvuuksia, toteaa puheenjohtaja Antti Ainola.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Maakuntahallitus: Tunnin junan ratalinjaus otettava huomioon runkoverkkomäärittelyssä

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt lausuntoa liikenne- ja viestintäministeriön asetukseksi maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi runkoverkkoasetus, jolla säädettäisiin valtakunnalliseen runkoverkkoon kuuluvista maanteistä ja rautateistä. Lisäksi runkoverkkoasetuksella säädettäisiin runkoverkolla noudatettavasta palvelutasosta siihen kuuluvilla maanteillä ja rautateillä.

Turun nuorten palveluissa juhlitaan tasavuosia

Sami Renberg.

Turun kaupungin nuorten palveluissa juhlitaan tällä viikolla syntymäpäiviä. Nuorten tieto- ja neuvontapalveluita tarjoava Nuorten Turku täyttää 15 vuotta ja Etsivä nuorisotyö Komppi kymmenen vuotta. Syntymäpäiviä juhlitaan avoimien ovien merkeissä torstaina 27. syyskuuta kello 14–18 Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa.

Jimi Tenorin big band -musiikkia ensi kertaa Turussa

Jimi Tenor.

Säveltäjä ja multi-instrumentalisti Jimi Tenor saapuu tulevana perjantaina ensi kertaa Turkuun esittämään big band -musiikkiaan. Konsertissa Turku Jazz Orchestran kanssa 28. syyskuuta kello 21

Turvavyön kiinnittäminen unohtui jälleen monelta autoilijalta

Poliisi tapasi viime viikon valtakunnallisessa liikennevalvonnassa jälleen runsaasti ihmisiä ilman turvavöitä sekä matkapuhelinta käyttäviä autoilijoita ilman hands free -laitteita. 18 autoilijaa ohitti pysähtymättä suojatien eteen pysähtyneen auton ja samoin kuusitoista autoilijaa ei antanut suojatiellä kulkeneille tietä.

Kemistklubben järjestää maailmanennätysyrityksen Turussa

Kemistklubben järjestää yhdessä Tekniska Föreningen i Finlandin kanssa maailmanennätysyrityksen 95. toimintavuoden kunniaksi. Torstaina 27. syyskuuta kello 18.30 järjestetään maailman pisimmät jokijunasitsit Jokke Jokijunalla Turussa. Yritys lähtee Vähätorilta ja menee Aurajoen jokirantaa pitkin. Sitsit loppuvat kello 22. Lehdistön edustajat ovat tervetulleita seuraamaan tapahtumaa kello 18.30 eteenpäin.

Urheilu

Menoviikko: SM-tittelit pelissä rallipoluilla

Erkka Korpiaho on yksi mielenkiintoinen nimi, joka nähdään kauden viimeisessä SM-rallissa.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna, 28.–29. syyskuuta, Turun ja lähiympäristön teillä kaasutellaan kauden viimeisen SM-rallin osakilpailun merkeissä. Viikonlopun aikana ajetaan kaikkiaan kahdeksan erikoiskoetta. Erikoiskoekilometrejä kahden päivän aikana mittariin kertyy noin 110.

Åboraakkeli: Iso katsojakysymys

Kaapo Kakko.

Jääkiekon Liigaa on ehditty nyt tahkota muutama kierros. Jos alun perusteella mitään voi päätellä, edessä on yllätyksellinen ja tasainen kausi. Juuri sellainen siis kuin saattoi etukäteen toivoakin.

Menoviikko: Interillä kotiotteluiden viikko

Timo Furuholm on Interin tehokkain maalintekijä kuluvalla kaudella seitsemällä maalillaan. ”Furkan” maaleja Inter tarvitsee myös loppukauden aikana.

FC Interillä on kahden kotipelin viikko, kun 26. syyskuuta Inter isännöi Lahtea ja lauantaina 29. syyskuuta IFK Mariehamn saapuu vieraaksi Kupittaalle. Näiden otteluiden jälkeen Interillä on enää yksi kotiottelu jäljellä tämän kauden Veikkausliigassa.

Isot pelit jatkuvat

TPS:n miehistö teki Turun derbyn jälkeen yleisölle selväksi, mikä joukkue on tällä hetkellä kaupungin paras. Juri Kinnunen toimi megafonimiehenä, ja muu joukkue kannusti.

Tuskin on FC TPS alkuviikon derbyvoiton huumasta toipunut, kun joukkueen pitää jälleen ladata kauden tärkeimpään otteluun. Tulevana sunnuntaina 23. syyskuuta TPS kohtaa vieraskentällä IFK Mariehamnin. Mariehamn on ennen sunnuntain kohtaamista pisteen Palloseuraa edellä sijalla kymmenen.

Jälkipeli: Turun Nappulaliiga on vastannut hyvin mahtiseurojen haasteeseen

Turun Nappulaliigan syksyinen Paatelo-turnaus on nappulaikäisten päätösturnaus. Monet pelaajista jatkavat yhä samassa seurassa, sillä TuNL on laajentanut toimintaansa myös vanhempiin ikäluokkiin. Vanhimmat ovat nyt B-junioreita.

Monella isällä ja äidillä on ”roska” silmässä. Turun Nappulaliigan järjestämä ja Jukka Paatelon mukaan nimetty turnaus on tapahtuma, jossa kaupunginosajoukkueet kisaavat vielä kerran toisiaan vastaan. Turnaus on tietyn aikakauden päätös, nappulaikä jää taakse.

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.