Teatterin mahdollisuuksia tutkiva Seven Brothers ensi-illassa Turun ylioppilasteatterilla

Turun ylioppilasteatterin off-produktio Seven Brothers saa ensi-iltansa 16. kesäkuuta.

Esityksen pääteemoja ovat kiireettömyys ja läsnäolo.

– Halusin tehdä esityksen, jossa niin esiintyjillä kuin katsojilla olisi oikeasti aikaa ja tilaa hengittää, kertoo esityksen ohjaaja Lukas Priklopil, jolle esitys on osa draamakasvatuksen aineopintoja.

– Nykymaailman kiireessä koen tärkeäksi osata pysähtyä hetkeksi ja huomata, kuinka paljon ympärillämme oikeasti tapahtuu, hän jatkaa.

Kiireettömyyttä ja läsnäoloa korostetaan esityksessä jättämällä dialogi kokonaan pois.

– Tämä on mielestäni universaali esitys, joka ei rakennu sanojen tai tarinoiden varaan. Vaan ihmisen ja yhdessäolon. Siksi olemmekin käyttäneet mainosjulisteissa englannin, kiinan, arabian ja venäjän kieltä. Toivomme kovasti, että esityksen löytävät myös ne, jotka eivät puhu suomea.

Vaikka esityksen nimi viittaa Aleksis Kiven klassikkoromaaniin, mistään uudesta Seitsemän veljestä -dramatisoinnista ei kuitenkaan ole kyse. Esitys on kuvaus yhden illan tapahtumista seitsemän veljeksen talossa.

– Käsikirjoittaessa esitystä tajusin, että Kivi kuvailee teoksessaan juuri sellaista tunnelmaa ja ympäristöä, jota haen tässä esityksessä. Vain muutamista Kiven rivinpätkistä sain jo tarpeeksi ideoita noin tunnin mittaiseen esitykseen.

Priklopil uskoo, että teollistumista edeltävässä maalais-Suomessa osattiin nauttia kiireettömistä, hiljaisista hetkistä tai yksinkertaisista askareista enemmän kuin nykypäivänä. Hiljaiset hetket ja tavalliset arkipäivän toimet rakentavatkin aika lailla koko esityksen juonen. Välillä yksinkertaisista ja mitäänsanomattomista toiminnoista kehkeytyy erilaisia rytmejä tai lauluja.

Esitys on käsikirjoitettu varsin tarkkaan, mutta jokainen esitys on kuitenkin varmasti erilainen.

– Esiintyjät saavat monelta osin itse päättää, mitä tekevät lavalla. Tietyt toiminnot ja niiden järjestykset on sovittu etukäteen, mutta miten toiminnot tehdään tai mitä niiden lomassa tapahtuu, riippuu esiintyjästä. Jokainen esityksen asetelma on myös senkin takia ainutkertainen, että esiintyjien roolit kierrätetään eteenpäin taas seuraavaan esitykseen. Koska esityksiä on seitsemän, jokainen esiintyjä esittää yhtä ”veljestä” kertaalleen, Priklopil toteaa.

Esityksessä on samanaikaisesti lavalla seitsemän esiintyjää, mutta sekään ei haittaisi, jos joku esiintyjistä sairastuisi.

Esitys on osa Turun ylioppilasteatterin off-ohjelmistoa.

– Off-ohjelmiston esitykset mahdollistavat taiteellisen kokeilun ja täydentävät teatterin pääohjelmistoa. Turun ylioppilasteatteri on paikka, jossa saa tutkia taiteen ja teatterin ulottuvuuksia, toteaa puheenjohtaja Antti Ainola.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Urkumaailman suurnimi Naji Hakim konsertoi Martinkirkossa

Naji Hakim.

Suomalaisen urkutaiteen seuran, Organum-seuran oma festivaali Helsingin Urkupäivät järjestetään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa myös turkulaiset pääsevät nauttimaan aivan ilmaiseksi Urkupäivien muhkeasta musiikkitarjonnasta Martinkirkossa.

Poliisipartio pysäytti rattijuopon Linnankadulla, kiinni kymmenettä kertaa vuoden aikana kortitta-ajosta

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 3.05 henkilöauton tarkastukseen Turussa Linnankadulla. Kuljettajalle, vuonna 1990 syntyneelle miehelle, tehtiin puhalluskoe ja sen tulos oli 0,76 promillea.

Tulli löytänyt listeriaa tuontihedelmistä, -marjoista ja -vihanneksista

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä viime vuonna listeriabakteeria ( L. monocytogenes ). Raja-arvot eivät ylittyneet, eikä näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista kielletty. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Rattijuopon kuorma-auto seilasi kaistalla Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina puolen yön aikaan Kaarinan Pehtorinkadulla kuorma-auton, jota kuljetti vuonna 1967 syntynyt mies.

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Kuski ajoi ykköstiellä ratsiaan, nopeutta 177 km/h

Poliisipartiot valvoivat liikennettä perjantaina kello 23.50 Paimiossa ykköstiellä. Ratsiapaikalle ajoi poliisipartiota vastaan henkilöauto, jolle mitattiin nopeudeksi 177 kilometriä tunnissa.

Kortiton rattijuoppo puhalsi 1,24 promillea Rieskalähteentiellä

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 10.10 Rieskalähteentiellä henkilöauton tarkastusta varten.

Hoitotyön johtajalla merkittävä rooli sairaanhoitajan eettisen osaamisen tukemisessa

Tarja Poikkeus.

Sairaanhoitajien eettinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja perusedellytys hyvälle hoitotyön laadulle. TtM Tarja Poikkeuksen Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että hoitotyön johtajien organisatorinen ja yksilöllinen tuki parantavat sairaanhoitajien eettistä osaamista. Tämä puolestaan edistää hoitajien eettistä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä.

Eurojackpotin potti nousi noin 19 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 12/2019 täysosumia. Ensi viikolla potissa on noin 19 miljoonaa euroa.

Urheilu

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?