Teatterin mahdollisuuksia tutkiva Seven Brothers ensi-illassa Turun ylioppilasteatterilla

Turun ylioppilasteatterin off-produktio Seven Brothers saa ensi-iltansa 16. kesäkuuta.

Esityksen pääteemoja ovat kiireettömyys ja läsnäolo.

– Halusin tehdä esityksen, jossa niin esiintyjillä kuin katsojilla olisi oikeasti aikaa ja tilaa hengittää, kertoo esityksen ohjaaja Lukas Priklopil, jolle esitys on osa draamakasvatuksen aineopintoja.

– Nykymaailman kiireessä koen tärkeäksi osata pysähtyä hetkeksi ja huomata, kuinka paljon ympärillämme oikeasti tapahtuu, hän jatkaa.

Kiireettömyyttä ja läsnäoloa korostetaan esityksessä jättämällä dialogi kokonaan pois.

– Tämä on mielestäni universaali esitys, joka ei rakennu sanojen tai tarinoiden varaan. Vaan ihmisen ja yhdessäolon. Siksi olemmekin käyttäneet mainosjulisteissa englannin, kiinan, arabian ja venäjän kieltä. Toivomme kovasti, että esityksen löytävät myös ne, jotka eivät puhu suomea.

Vaikka esityksen nimi viittaa Aleksis Kiven klassikkoromaaniin, mistään uudesta Seitsemän veljestä -dramatisoinnista ei kuitenkaan ole kyse. Esitys on kuvaus yhden illan tapahtumista seitsemän veljeksen talossa.

– Käsikirjoittaessa esitystä tajusin, että Kivi kuvailee teoksessaan juuri sellaista tunnelmaa ja ympäristöä, jota haen tässä esityksessä. Vain muutamista Kiven rivinpätkistä sain jo tarpeeksi ideoita noin tunnin mittaiseen esitykseen.

Priklopil uskoo, että teollistumista edeltävässä maalais-Suomessa osattiin nauttia kiireettömistä, hiljaisista hetkistä tai yksinkertaisista askareista enemmän kuin nykypäivänä. Hiljaiset hetket ja tavalliset arkipäivän toimet rakentavatkin aika lailla koko esityksen juonen. Välillä yksinkertaisista ja mitäänsanomattomista toiminnoista kehkeytyy erilaisia rytmejä tai lauluja.

Esitys on käsikirjoitettu varsin tarkkaan, mutta jokainen esitys on kuitenkin varmasti erilainen.

– Esiintyjät saavat monelta osin itse päättää, mitä tekevät lavalla. Tietyt toiminnot ja niiden järjestykset on sovittu etukäteen, mutta miten toiminnot tehdään tai mitä niiden lomassa tapahtuu, riippuu esiintyjästä. Jokainen esityksen asetelma on myös senkin takia ainutkertainen, että esiintyjien roolit kierrätetään eteenpäin taas seuraavaan esitykseen. Koska esityksiä on seitsemän, jokainen esiintyjä esittää yhtä ”veljestä” kertaalleen, Priklopil toteaa.

Esityksessä on samanaikaisesti lavalla seitsemän esiintyjää, mutta sekään ei haittaisi, jos joku esiintyjistä sairastuisi.

Esitys on osa Turun ylioppilasteatterin off-ohjelmistoa.

– Off-ohjelmiston esitykset mahdollistavat taiteellisen kokeilun ja täydentävät teatterin pääohjelmistoa. Turun ylioppilasteatteri on paikka, jossa saa tutkia taiteen ja teatterin ulottuvuuksia, toteaa puheenjohtaja Antti Ainola.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kaarina putosi Seinäjoen taakse

Kaarina menetti ykkösasemansa kuntaimagotutkimuksessa.

Parhaat arviot imagostaan saa Seinäjoki ja se nousee ykkössijalle kuusi vuotta peräkkäin kärkisijaa pitäneen Kaarinan ohi. Tämä selviää Taloustutkimuksen toteuttamasta Kuntien imago 2018 -tutkimuksesta.

Tatuointeja kissojen hyväksi

Turku Tattoo Parlour ja Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry järjestävät lauantaina 15. joulukuuta ”Help the Cats” walk in -tatuointitempauksen Dewin kodittomien kissojen avuksi.

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Liikenteen päästöt halutaan nollaan vuoteen 2045 mennessä

Liikenne- ja viestintäministeriön johtama liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä on koonnut ehdotuksen toimenpideohjelmaksi, jolla kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan poistaa vuoteen 2045 mennessä. Ratkaisu hiilettömään liikenteeseen löytyy nolla- ja vähäpäästöisistä autoista ja uusiutuvista polttoaineista, henkilöautojen ajokilometrien vähentämisestä ja kestävistä kulkumuodoista.

Esi- ja perusopetuksen sekä varhaiskasvatuksen tasa-arvon vahvistamiseen 12 miljoonaa euroa

Opetushallitus on jakanut tasa-arvon vahvistamiseen ja laadun kehittämiseen 12 miljoonaa euroa 185 opetuksen järjestäjälle. Tukea myönnettiin hankkeisiin, joissa haetaan ratkaisuja koulupoissaolojen vähentämiseen sekä tuetaan oppilaiden siirtymistä perusopetuksesta jatko-opintoihin. Tasa-arvoavustusten tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella on tasavertaiset mahdollisuudet menestyä opinnoissaan riippumatta kotitaustasta ja erilaisista lähtökohdista.

Viherrakennustyö sulkee ajokaistan Helsingin valtatiellä

Viherrakennustyö sulkee oikean puoleisen ajokaistan Helsingin valtatiellä 13. joulukuuta kello 9–15 Huhkolansillan ja Jaaninsillan välillä.

Haritussa ja Uittamolla neljä asuntomurtoa samana päivänä, poliisi kaipaa vihjeitä

Tiistaina 4. joulukuuta tapahtui neljä murtoa kerrostaloasuntoihin Haritussa Turunmaankadulla, Murkionkadulla ja Ahvenanmaankadulla sekä Uittamolla Kannuskadulla. Lounais-Suomen poliisi pyytää vihjeitä kyseiltä päivältä mainittujen katujen kerrostaloissa ja pihoilla liikkuneista epämääräisistä henkilöistä ja mahdollista ajoneuvoista.

Talous- ja velkaneuvonnan palveluita saa jatkossa oikeusaputoimistoista

Talous- ja velkaneuvonnan palvelut siirtyvät vuoden 2019 alusta alkaen oikeusaputoimistoihin. Uudistuksella halutaan yhtenäistää talous- ja velkaneuvonnan palveluja sekä parantaa sähköisiä palveluja.

Novan joulukonsertti vaalii perinteitä

Jukka Pietilä.

Kamarikuoro Novan jo perinteeksi muodostuneen joulukonsertin ohjelmisto koostuu laulajien rakkaimmista joululauluista, jotka tuovat mieliin lapsuuden joulut ja juhlahetket.

Urheilu

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Jälkipeli: Sokan sukupuussa kiekosta kasvoi reikäpallo

Vanhempien rooli lapsen urheiluharrastuksen tukemisessa on äärimmäisen tärkeä. Miikka Sokan (kesk.) isä Mikko ja äiti Mari ovat aina paikalla, kun perheen poika pelaa.

Kuuluttajan kuulutus vaikuttaa perin tutulta. Tälläkään kertaa, kun tehot ovat 1+5, ei ole epäselvyyttä ottelun tärkeimmästä pelaajasta.

Turkulaisurheilijat sykähdyttivät vuonna 2018 kansainvälisillä kentillä

Lukas Hradeckyn otteet Saksassa ja Suomen maajoukkueen paidassa ovat sykähdyttäneet.

Urheiluvuosi on tarjonnut monta sykähdyttävää hetkeä. Muistelemme muutamaa turkulaisittain hienoa hetkeä vuoden varrelta.

West Coast Phoenix kutsuu tyttöjä kokeilemaan jenkkifutista

Raisiolainen West Coast Phoenix -jenkkifutisseura järjestää lajin kokeiluleirin tytöille.

Raisiolainen amerikkalaisen jalkapallon seura West Coast Phoenix järjestää tytöille ilmaisen lajikokeiluleirin 2.-3. tammikuuta 2019 Taponkedon hallissa (Pallokuja 2, 21250 Masku). Leirille ovat tervetulleita kaikki 10–17-vuotiaat tytöt. Leiri järjestetään kaksipäiväisenä, kumpanakin päivänä leireillään kello 14–16. Leirille osallistuminen on maksutonta ja mukaan voi osallistua molempina päivinä tai vain toisena.

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.