Keikkatrendien muutos näkyy Gongin lopettamispäätöksessä

Muun muassa Vesala esiintyi Gongissa useaan otteeseen. Muun muassa Vesala esiintyi Gongissa useaan otteeseen. Kuva: Jane Iltanen

Turun Klubin raunioille rakentuneen Gongin vuoristoratamainen taival sai viime viikolla pisteen, kun Gongin taustalla toiminut Hubaria Oy hakeutui konkurssiin. Gongin tarina jäi näin kaikkinensa alle kolmen vuoden pituiseksi. Ovensa Gong avasi helmikuussa 2016.

Runsaan kahden vuoden aikana ehti tapahtua paljon. Ohjelmapäällikkö ehti vaihtua ja liiketoimintaa pyörittävä taustayhtiö ehti vaihtua.

Viimeisessä vaiheessa Gongin taustalla toiminut Hubaria Oy ehti olla toiminnan taustalla maaliskuusta 2017 saakka.

Kolmikerroksisen tilan pyörittäminen osoittautui pelätyn vaikeaksi, vaikka monenlaista konseptia ylimmän kerroksen livekeikkatilan rinnalla koitettiinkin pyörittää. Hubarian konkurssi tarkoittaa myös sitä, että monen pienemmän bändin ja trubaduurin keikkapaikaksi profiloitunut Toby & Fellas lopettaa.

Tällä hetkellä on täysin auki, mitä Gongin tiloille tapahtuu.

Gongin ongelma ei missään vaiheessa ei ollut ydintoiminta, livekeikat, vaikka keikkaelämän muutokset Suomessa on osaltaan myös vaikuttanut Gongiin.

Useampi legendaarinen livekeikkoihin keskittynyt klubi Suomessa on viime vuosina ollut vaikeuksissa.

Toisaalta isoilla suomalaisbändeillä menee lujaa. Areenat ja konserttisalit täyttyvät. Monet artistit lähtevät kokeilemaan konserttisalikeikkojen tekemistä. Perinteinen baarikiertue korvautuu entistä useammin konserttisalikiertueella, koska muutaman sadan katsojan saleja löytyy Suomesta tällä hetkellä aika hyvin.

Konserttisaleihin keskittyminen on näkynyt myös Turussa. Moni suosioltaan keskisuuri artisti tai bändi on esiintynyt Turussa viime aikoina Logomon suuressa salissa tai konserttisalimaisessa Teatrossa.

Juuri Teatroon päätyneet samuliputrot ja samaekoskiset ovat niitä nimiä, jotka vielä muutama vuosi sitten ”automaattisesti” saapuivat Humalistonkadulle.

Keskisuurten esiintyjien keikat sinänsä tuntuvat kiinnostavan. Siitä ainakin kielii se, että viime vuonna Teatro myi useat keikkansa loppuun ja muissakin oli hyvä täyttöaste.

Vaikka Gongin mahdollinen jatko on auki, ei Turusta keikkapaikat lopu. Silti kaupunki ehkä kaipaisi perinteisen tyylistä ”rock-luolaa”. Tuskin niiden aika tyystin ohi on, vaikka rock ei olekaan yhtä paljon esillä hittilistoilla ja radioissa kuin takavuosina.

Mutta Gongin useammassa kerroksessa toimiva tila tuntuu olevan ylitsepääsemättömän ongelmallinen.

Ilkka Lappi

Osakehuoneistojen tiedot uuteen rekisteriin ensi vuodesta alkaen

Eduskunta hyväksyi maanantaina lain huoneistotietojärjestelmästä. Asunto-osakeyhtiöiden ja keskinäisen kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeiden paperisista osakekirjoista luovutaan vaiheittain vuoden 2019 alusta. Ensi vuonna otetaan käyttöön sähköinen osakehuoneistorekisteri, jonne kerätään vähitellen kattavat tiedot asunto-osakkeiden omistuksista ja panttauksista.

Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuvan kuvauspaikat tutuksi ensi kesänä

Olga Ritvanen (vas.) ja Celina Fallström ovat pääosissa uudessa Onneli ja Anneli -elokuvassa.

Onneli ja Anneli seikkailevat jälleen, tällä kertaa tätiensä Tingelstiinan ja Tangelstiinan veljen, keksijä Vekotiitus Vappusen maatilalla. Elokuva on kuvattu viime kesänä pääasiassa Turussa. Kuvauksia on tehty muun muassa Turun museokeskuksen Kuralan Kylämäessä, Mynämäellä Korvensuun voimalaitos- ja konepajamuseossa ja Ruissalossa.

Orwellin teoksen 1984 innoittamassa seminaarissa uppoudutaan populaarikulttuurin lähihistoriaan

Turun yliopiston yhteydessä toimiva International Institute for Popular Culture (IIPC) sekä musiikkitieteen ja mediatutkimuksen oppiaineet järjestävät 12. joulukuuta iltapäiväseminaarin, jonka lähtökohta on George Orwellin vuonna 1949 julkaistu dystopia 1984.

Viihteellinen Mistletoe and Holly -konsertti amerikkalaisten jouluklassikoiden parissa

Marko Autio.

Turun konservatorion suuri viihdeorkesteri ja lauluryhmä The Holly Singers virittäytyvät joulutunnelmiin keskiviikkona 12. joulukuuta kello 19 Sigyn-salissa.

Mieskuoro Naskalit konsertoi kolmesti tuomiokirkossa

Mieskuoro Naskaleiden perinteiset joulukonsertit kuullaan tulevana jouluna Turun tuomiokirkossa 15. joulukuuta. Lauantaihin osuvan konserttipäivän myötä Naskalit hemmottelee kuoromusiikin ystäviä peräti kolmen konsertin voimin: kello 15, 18 ja 20. Tuomiokirkon kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi valoillaan viimeistelee Brightin Timo Ollila .

Föri huollossa torstaina ja perjantaina

Föri on loppuviikosta pari päivää huollossa.

Kaupunkilautta Föri on huollossa ja pois liikenteestä 13.–14. joulukuuta. Kaupunkilautan kettingin vetopyörä vaihdetaan uuteen. Huollon ajan Förin tilalla liikennöi M/S Ruissalo.

Marraskuussa ensirekisteröitiin 8 662 uutta henkilöautoa

Henkilöautojen ensirekisteröinnit.

Marraskuussa rekisteröitiin 14 071 uutta ajoneuvoa, joista autoja oli 10 274. Ensirekisteröinnit laskivat 7,4 prosenttia edellisvuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna.

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Puutarhakadulla

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Puutarhakadulla 11. joulukuuta Puolalankadun ja Käsityöläiskadun välillä.

Kastanjoiden paahdetussa tuoksussa

Paahdettu kypsä kastanja maistuu täyteläiseltä, makealta ja pähkinämäiseltä. Kastanja on erinomaista pikku naposteltavaa illanistujaisiin. Näin valmistat paahdetut kastanjat. Huuhtele kastanjat ja kuivaa talouspaperiin. Tee suippoon päähän ristiviillos terävällä veitsellä.

Urheilu

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Puukkokatsomo: Helppo Italia

Teemu Pukki.

Kun jalkapallon EM-kisojen karsintalohkot saatiin joulukuun alussa arvottua, monenlaisia arvioita Huuhkajien mahdollisuuksista nähtiin.

Malik Dime marraskuun paras

Malik Dime.

Ura Basketin sentteri Malik Dime valittiin marraskuussa Korisliigan parhaaksi pelaajaksi. 206-senttinen Dime mellasti marraskuussa monella rintamalla. Mies muun muassa pussitti ottelua kohden 18 pistettä, otti 15,3 levypalloa ja kirjautti neljä torjuntaa.

Tomi Kallio ja Henrik Tallinder saavat oman jäähyväisottelunsa

Tomi Kallio.

Turun Palloseura järjestää Tomi Kalliolle ja Henrik Tallinderille omat jäähyväisottelut. Kallion ilta koittaa joulukuun 20. päivä TPS–Kärpät-ottelussa. Tallinderin vuoro on helmikuun 13. päivä, kun TPS kohtaa JYP:n.

Hanson Boakai ja Mikke Louhela Interin riveihin

Joona Järvistö jatkaa Interin piadassa myös ensi kaudella.

Inter on solminut pelaajasopimukset EIF:sta siirtyvän kanadalaisen Hanson Boakain ja KaaPosta siirtyvän Mikke Louhelan kanssa. Molempien sopimukset kattavat kauden 2019, jonka lisäksi Boakain sopimuksessa on optio kaudesta 2020.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.