Keikkatrendien muutos näkyy Gongin lopettamispäätöksessä

Muun muassa Vesala esiintyi Gongissa useaan otteeseen. Muun muassa Vesala esiintyi Gongissa useaan otteeseen. Kuva: Jane Iltanen

Turun Klubin raunioille rakentuneen Gongin vuoristoratamainen taival sai viime viikolla pisteen, kun Gongin taustalla toiminut Hubaria Oy hakeutui konkurssiin. Gongin tarina jäi näin kaikkinensa alle kolmen vuoden pituiseksi. Ovensa Gong avasi helmikuussa 2016.

Runsaan kahden vuoden aikana ehti tapahtua paljon. Ohjelmapäällikkö ehti vaihtua ja liiketoimintaa pyörittävä taustayhtiö ehti vaihtua.

Viimeisessä vaiheessa Gongin taustalla toiminut Hubaria Oy ehti olla toiminnan taustalla maaliskuusta 2017 saakka.

Kolmikerroksisen tilan pyörittäminen osoittautui pelätyn vaikeaksi, vaikka monenlaista konseptia ylimmän kerroksen livekeikkatilan rinnalla koitettiinkin pyörittää. Hubarian konkurssi tarkoittaa myös sitä, että monen pienemmän bändin ja trubaduurin keikkapaikaksi profiloitunut Toby & Fellas lopettaa.

Tällä hetkellä on täysin auki, mitä Gongin tiloille tapahtuu.

Gongin ongelma ei missään vaiheessa ei ollut ydintoiminta, livekeikat, vaikka keikkaelämän muutokset Suomessa on osaltaan myös vaikuttanut Gongiin.

Useampi legendaarinen livekeikkoihin keskittynyt klubi Suomessa on viime vuosina ollut vaikeuksissa.

Toisaalta isoilla suomalaisbändeillä menee lujaa. Areenat ja konserttisalit täyttyvät. Monet artistit lähtevät kokeilemaan konserttisalikeikkojen tekemistä. Perinteinen baarikiertue korvautuu entistä useammin konserttisalikiertueella, koska muutaman sadan katsojan saleja löytyy Suomesta tällä hetkellä aika hyvin.

Konserttisaleihin keskittyminen on näkynyt myös Turussa. Moni suosioltaan keskisuuri artisti tai bändi on esiintynyt Turussa viime aikoina Logomon suuressa salissa tai konserttisalimaisessa Teatrossa.

Juuri Teatroon päätyneet samuliputrot ja samaekoskiset ovat niitä nimiä, jotka vielä muutama vuosi sitten ”automaattisesti” saapuivat Humalistonkadulle.

Keskisuurten esiintyjien keikat sinänsä tuntuvat kiinnostavan. Siitä ainakin kielii se, että viime vuonna Teatro myi useat keikkansa loppuun ja muissakin oli hyvä täyttöaste.

Vaikka Gongin mahdollinen jatko on auki, ei Turusta keikkapaikat lopu. Silti kaupunki ehkä kaipaisi perinteisen tyylistä ”rock-luolaa”. Tuskin niiden aika tyystin ohi on, vaikka rock ei olekaan yhtä paljon esillä hittilistoilla ja radioissa kuin takavuosina.

Mutta Gongin useammassa kerroksessa toimiva tila tuntuu olevan ylitsepääsemättömän ongelmallinen.

Ilkka Lappi

Turkulaiskuski törmäsi kuorma-autoon Pöytyällä

Vuonna 1989 syntynyt huittislainen mies Pöytyällä Turunväylällä kuljetti kohti Turkua kuorma-autoa, jonka perässä oli lavetti. Hänen perässään tuli henkilöautolla vuonna 1992 syntynyt turkulainen mies, jonka aikomuksena oli ohittaa kuorma-auto, koska kuorma-auto kulki hiljaista nopeutta.

Nuorten mielestä kirkko voi edistää rauhaa tarjoamalla juttukavereita vaikeissa tilanteissa oleville

Suomen evankelis-luterilainen kirkko teki nuorille suunnatun rauhaan liittyvän kyselyn yhteistyössä tyttöjen suosiman A-lehtien Demi-brändin kanssa. Vastaajia haettiin Demi.fissä sekä Demin ja kirkon somekanavissa. Erilaiset kyselyt ovat suosittuja Demissä ja tähän pitkään, syvällisiä kysymyksiä sisältävään kyselyyn saatiin 470 vastausta. Kysely tuotti tietoa nuorten ajatuksista rauhasta ja sen rakentamisesta.

Suosi juustoissa kotimaista

Kuivan kesän jälkeen moni on kysynyt, miten voisi auttaa suomalaista tuottajaa. Yksi vastaus piilee juustossa. Harva tietää, että puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta. Juustonvalmistajat haluavat herätellä suomalaisia pysähtymään hetkeksi juustohyllyllä: jos useampi ostaisi suomalaista juustoa, voitaisiin tuottajille maksaa parempaa hintaa maidosta. Se taas auttaisi maitotiloja jatkamaan työtään ja varmistaisi, että meillä on lähellä tuotettua, puhdasta ruokaa myös tulevaisuudessa. Useita tiloja uhkaa jopa lopettaminen.

Myrsky voi tehdä tuhoja

Syysmyrsky tekee tuloaan kohti Suomea.

Syysmyrskyjen voimakkuus vaihtelee aina napakammasta tuulesta mittavia sähkö- ja vesivahinkoja aiheuttaviin myräköihin. Kotia voi suojata myrskyltä ja toimia oikein, jos myrsky ehtii rikkomaan paikkoja.

Juslenian louhinta aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä Yliopistonmäellä

Juslenian louhintatyöt alkavat Yliopistonmäellä koeräjäytyksillä torstaina 27. syyskuuta kello 8.30–8.45 ja perjantaina 28. syyskuuta kello 8.30–8.45. Varsinaiset louhinnan räjäytykset alkavat maanantaina 1. lokakuuta. Tammikuun loppuun saakka kestävien räjäytystöiden aikana opiskelijoilta ja henkilökunnalta toivotaan varovaisuutta erityisesti työmaan läheisyydessä.

Kaupunki
Kaupunki

Turun kouluissa etsitään Pyöräsankareita

Koululiikuntaliitto kiertää kouluissa Pyöräsankareiden muodossa, metsästäen kunkin opettajan ja oppilaan sisäistä pyöräilijää. Pyöräsankareiden pilottihanke kiertää syksyn 2018 aikana kouluissa ja tapahtumissa levittämässä pyöräilyn ilosanomaa. Pyöräsankarit pistäytyvät myös Turussa viikkojen 40 ja 41 aikana. Keskiviikkona 26. syyskuuta Kupittaan Velodromilla järjestetään lähialueen koulujen oppilaille pyöräsankarit-tapahtuma yhteistyössä Turun Urheiluliiton pyöräilijöiden kanssa. Seuraavalla viikolla Pyöräsankarit rantautuvat Aunelan ja Kähärin kouluille Pyöräsankareiden kouluvierailun muodossa. Näiden kouluvierailuiden tarkoituksena on innostaa pyörän käyttämiseen, oli oma tapa pyöräillä mikä tahansa.
Urheilu

Jälkipeli: Turun Nappulaliiga on vastannut hyvin mahtiseurojen haasteeseen

Turun Nappulaliigan syksyinen Paatelo-turnaus on nappulaikäisten päätösturnaus. Monet pelaajista jatkavat yhä samassa seurassa, sillä TuNL on laajentanut toimintaansa myös vanhempiin ikäluokkiin. Vanhimmat ovat nyt B-junioreita.

Monella isällä ja äidillä on ”roska” silmässä. Turun Nappulaliigan järjestämä ja Jukka Paatelon mukaan nimetty turnaus on tapahtuma, jossa kaupunginosajoukkueet kisaavat vielä kerran toisiaan vastaan. Turnaus on tietyn aikakauden päätös, nappulaikä jää taakse.

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Åboraakkeli: Salibandyderbyt tilauksessa

Perttu Kytöhonka.

Alkava salibandykausi tarjoaa jännitettävää kahdella rintamalla. TPS:n ohella Divarissa pelaavalla FBC:llä on edessään mielenkiintoinen kausi.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.