Heidi Lindénin ohjaama Linnanneidot luottaa nopeatempoisuuteen

Linnateatterin kesäteatterikomedia sijoittuu kaltereiden taakse. Linnateatterin kesäteatterikomedia sijoittuu kaltereiden taakse. Kuva: Peter Nuutinen

Linnateatteri tarjoilee tänä kesänä katetulla pihallaan vankilaan sijoittuvaa komediaa. Linnanneidot-komedian käsikirjoituksesta vastaa Kalle Lamberg. Näytelmän ohjaa Heidi Lindén, joka hyppää innolla Lambergin tekstin maailmaan. Lindènin mukaan teksti antaa eväitä muuhunkin kuin perinteisen kesäteatterin tekoon.

– Komediaa tässä tehdään, mutta olen ehdottomasti sitä mieltä, että yleisöä kannattaa vähän haastaa, jos teksti antaa siihen mahdollisuuden. Tämä teksti antaa ehdottomasti mahdollisuuden siihen. Ihanaa, että Kalle on tällaisen tekstin tehnyt, Lindén iloitsee.

Vankila-aiheisen komedian kirjoittaminen on kytenyt Lambergin mielessä jo pitkään. Inspiraatiota hän on hakenut muun muassa Orange Is the New Black -sarjasta.

Naisvankilaan sijoittuva Linnanneidot pyrkii Lindènin mukaan välttämään tunnistettavan lajityypin kliseitä.

– Haluan ehdottomasti välttää kliseitä. Tämän näytelmän hahmot ovat moderneja. Luvassa on nopeatempoista komediaa, Lindén määrittelee.

Linnanneidoissa nopeatempoisuutta syntyy väkisinkin. Linnateatterin perinteiden mukaisesti kolmella näyttelijällä on esitettävänään kymmeniä hahmoja. Näyttelijät Jenni Banerjee, Maija Andersson ja Miika Laakso eivät kauan ehdi takahuoneen puolella vanheta. Oman värinsä näytelmään tuo myös miljöö.

– Kun näytelmä sijoittuu tässä ajassa vankilaan, on luontevaa käsitellä valta-asemia. Tässä ajassa sitä varmaan odotetaankin. Ainakin jos tekee näytelmää, jossa valta-asemat ovat esillä, tekijänä niitä tulee mietittyä luonnostaan.

Lindén kertoo komedian olevan itselleen rakas laji. Pitkään Yhdysvalloissa opiskellut Lindén on nähnyt poikkeuksellisen läheltä amerikkalaisen tavan tehdä komediaa.

– Yhdysvalloissa esimerkiksi tv-sarjoja käsikirjoittaa poikkeuksetta suuri joukko ihmisiä, jotka tulevat hyvin erilaisista taustoista. Uskon, että käsikirjoittajien erilaiset taustat vaikuttavat suuresti siihen, että Amerikassa usein käsitellään juttuja rankemmin kuin Suomessa. Suomessa käsikirjoittajien taustat ovat yleensä aika samanlaiset, Lindén vertailee.

Hän odottaa mielenkiinnolla, millaisen vastaanoton Linnanneidot yleisöltä saa.

– Uutta näytelmää tehdessä tietenkin miettii sitä, varsinkin komedian kohdalla. Vasta yleisön reaktiosta näkee, miten on onnistuttu. Klassikon henkiin herättäminen helpompaa, koska yleisöllä on valmiiksi jonkinlainen kuva, mitä on tulossa, Lindén sanoo.

Linnanneitojen esityskausi jatkuu 11. elokuuta saakka.

Ilkka Lappi

Länsi-Suomen merivartiostolla työntäyteinen juhannus

Juhannuksen vietto sujui Länsi-Suomen merivartioston merialueella normaalia kesäviikonvaihdetta vauhdikkaammissa tunnelmissa. Juhannusaaton myrsky yllätti monen veneilijän ja siitä tuli juhannuksen vilkkain päivä meripelastuksen osalta.

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.