Heidi Lindénin ohjaama Linnanneidot luottaa nopeatempoisuuteen

Linnateatterin kesäteatterikomedia sijoittuu kaltereiden taakse. Linnateatterin kesäteatterikomedia sijoittuu kaltereiden taakse. Kuva: Peter Nuutinen

Linnateatteri tarjoilee tänä kesänä katetulla pihallaan vankilaan sijoittuvaa komediaa. Linnanneidot-komedian käsikirjoituksesta vastaa Kalle Lamberg. Näytelmän ohjaa Heidi Lindén, joka hyppää innolla Lambergin tekstin maailmaan. Lindènin mukaan teksti antaa eväitä muuhunkin kuin perinteisen kesäteatterin tekoon.

– Komediaa tässä tehdään, mutta olen ehdottomasti sitä mieltä, että yleisöä kannattaa vähän haastaa, jos teksti antaa siihen mahdollisuuden. Tämä teksti antaa ehdottomasti mahdollisuuden siihen. Ihanaa, että Kalle on tällaisen tekstin tehnyt, Lindén iloitsee.

Vankila-aiheisen komedian kirjoittaminen on kytenyt Lambergin mielessä jo pitkään. Inspiraatiota hän on hakenut muun muassa Orange Is the New Black -sarjasta.

Naisvankilaan sijoittuva Linnanneidot pyrkii Lindènin mukaan välttämään tunnistettavan lajityypin kliseitä.

– Haluan ehdottomasti välttää kliseitä. Tämän näytelmän hahmot ovat moderneja. Luvassa on nopeatempoista komediaa, Lindén määrittelee.

Linnanneidoissa nopeatempoisuutta syntyy väkisinkin. Linnateatterin perinteiden mukaisesti kolmella näyttelijällä on esitettävänään kymmeniä hahmoja. Näyttelijät Jenni Banerjee, Maija Andersson ja Miika Laakso eivät kauan ehdi takahuoneen puolella vanheta. Oman värinsä näytelmään tuo myös miljöö.

– Kun näytelmä sijoittuu tässä ajassa vankilaan, on luontevaa käsitellä valta-asemia. Tässä ajassa sitä varmaan odotetaankin. Ainakin jos tekee näytelmää, jossa valta-asemat ovat esillä, tekijänä niitä tulee mietittyä luonnostaan.

Lindén kertoo komedian olevan itselleen rakas laji. Pitkään Yhdysvalloissa opiskellut Lindén on nähnyt poikkeuksellisen läheltä amerikkalaisen tavan tehdä komediaa.

– Yhdysvalloissa esimerkiksi tv-sarjoja käsikirjoittaa poikkeuksetta suuri joukko ihmisiä, jotka tulevat hyvin erilaisista taustoista. Uskon, että käsikirjoittajien erilaiset taustat vaikuttavat suuresti siihen, että Amerikassa usein käsitellään juttuja rankemmin kuin Suomessa. Suomessa käsikirjoittajien taustat ovat yleensä aika samanlaiset, Lindén vertailee.

Hän odottaa mielenkiinnolla, millaisen vastaanoton Linnanneidot yleisöltä saa.

– Uutta näytelmää tehdessä tietenkin miettii sitä, varsinkin komedian kohdalla. Vasta yleisön reaktiosta näkee, miten on onnistuttu. Klassikon henkiin herättäminen helpompaa, koska yleisöllä on valmiiksi jonkinlainen kuva, mitä on tulossa, Lindén sanoo.

Linnanneitojen esityskausi jatkuu 11. elokuuta saakka.

Ilkka Lappi

Turkulaiskuski törmäsi kuorma-autoon Pöytyällä

Vuonna 1989 syntynyt huittislainen mies Pöytyällä Turunväylällä kuljetti kohti Turkua kuorma-autoa, jonka perässä oli lavetti. Hänen perässään tuli henkilöautolla vuonna 1992 syntynyt turkulainen mies, jonka aikomuksena oli ohittaa kuorma-auto, koska kuorma-auto kulki hiljaista nopeutta.

Nuorten mielestä kirkko voi edistää rauhaa tarjoamalla juttukavereita vaikeissa tilanteissa oleville

Suomen evankelis-luterilainen kirkko teki nuorille suunnatun rauhaan liittyvän kyselyn yhteistyössä tyttöjen suosiman A-lehtien Demi-brändin kanssa. Vastaajia haettiin Demi.fissä sekä Demin ja kirkon somekanavissa. Erilaiset kyselyt ovat suosittuja Demissä ja tähän pitkään, syvällisiä kysymyksiä sisältävään kyselyyn saatiin 470 vastausta. Kysely tuotti tietoa nuorten ajatuksista rauhasta ja sen rakentamisesta.

Suosi juustoissa kotimaista

Kuivan kesän jälkeen moni on kysynyt, miten voisi auttaa suomalaista tuottajaa. Yksi vastaus piilee juustossa. Harva tietää, että puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta. Juustonvalmistajat haluavat herätellä suomalaisia pysähtymään hetkeksi juustohyllyllä: jos useampi ostaisi suomalaista juustoa, voitaisiin tuottajille maksaa parempaa hintaa maidosta. Se taas auttaisi maitotiloja jatkamaan työtään ja varmistaisi, että meillä on lähellä tuotettua, puhdasta ruokaa myös tulevaisuudessa. Useita tiloja uhkaa jopa lopettaminen.

Myrsky voi tehdä tuhoja

Syysmyrsky tekee tuloaan kohti Suomea.

Syysmyrskyjen voimakkuus vaihtelee aina napakammasta tuulesta mittavia sähkö- ja vesivahinkoja aiheuttaviin myräköihin. Kotia voi suojata myrskyltä ja toimia oikein, jos myrsky ehtii rikkomaan paikkoja.

Juslenian louhinta aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä Yliopistonmäellä

Juslenian louhintatyöt alkavat Yliopistonmäellä koeräjäytyksillä torstaina 27. syyskuuta kello 8.30–8.45 ja perjantaina 28. syyskuuta kello 8.30–8.45. Varsinaiset louhinnan räjäytykset alkavat maanantaina 1. lokakuuta. Tammikuun loppuun saakka kestävien räjäytystöiden aikana opiskelijoilta ja henkilökunnalta toivotaan varovaisuutta erityisesti työmaan läheisyydessä.

Turun ammatti-instituutin Alex Laine EuroSkills 2018 -kilpailuun

Euroopan taitavimmat nuoret ammattilaiset kilpailevat 26.–28. syyskuuta Budapestissä EuroSkills 2018 -tapahtumassa. Turun ammatti-instituutin hotellipalvelun opiskelija Alex Laine edustaa Suomea Hotel Receptioning -lajin kilpailussa.

Kaupunki
Kaupunki

Turun kouluissa etsitään Pyöräsankareita

Koululiikuntaliitto kiertää kouluissa Pyöräsankareiden muodossa, metsästäen kunkin opettajan ja oppilaan sisäistä pyöräilijää. Pyöräsankareiden pilottihanke kiertää syksyn 2018 aikana kouluissa ja tapahtumissa levittämässä pyöräilyn ilosanomaa. Pyöräsankarit pistäytyvät myös Turussa viikkojen 40 ja 41 aikana. Keskiviikkona 26. syyskuuta Kupittaan Velodromilla järjestetään lähialueen koulujen oppilaille pyöräsankarit-tapahtuma yhteistyössä Turun Urheiluliiton pyöräilijöiden kanssa. Seuraavalla viikolla Pyöräsankarit rantautuvat Aunelan ja Kähärin kouluille Pyöräsankareiden kouluvierailun muodossa. Näiden kouluvierailuiden tarkoituksena on innostaa pyörän käyttämiseen, oli oma tapa pyöräillä mikä tahansa.
Urheilu

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Åboraakkeli: Salibandyderbyt tilauksessa

Perttu Kytöhonka.

Alkava salibandykausi tarjoaa jännitettävää kahdella rintamalla. TPS:n ohella Divarissa pelaavalla FBC:llä on edessään mielenkiintoinen kausi.

Alle kaksi prosenttia ammattiurheilijoista naisia

Suomessa urheili yhteensä 1 380 ammattiurheilijaa viime vuonna. Ammattiurheilijoiden määrä on kasvanut 2010-luvulla 32 prosentilla. Luvut pohjautuvat Tapaturmavakuutuslaitosten liiton ylläpitämään rekisteriin, johon seurat ilmoittavat ne urheilijat, jotka ansaitsevat urheilemisella yli 11 190 euroa vuodessa. Reilusti yli puolet ammattilaisista on jääkiekkoilijoita. Naisia ammattiurheilijoiden joukkoon mahtuu ainoastaan parikymmentä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.