Heidi Lindénin ohjaama Linnanneidot luottaa nopeatempoisuuteen

Linnateatterin kesäteatterikomedia sijoittuu kaltereiden taakse. Linnateatterin kesäteatterikomedia sijoittuu kaltereiden taakse. Kuva: Peter Nuutinen

Linnateatteri tarjoilee tänä kesänä katetulla pihallaan vankilaan sijoittuvaa komediaa. Linnanneidot-komedian käsikirjoituksesta vastaa Kalle Lamberg. Näytelmän ohjaa Heidi Lindén, joka hyppää innolla Lambergin tekstin maailmaan. Lindènin mukaan teksti antaa eväitä muuhunkin kuin perinteisen kesäteatterin tekoon.

– Komediaa tässä tehdään, mutta olen ehdottomasti sitä mieltä, että yleisöä kannattaa vähän haastaa, jos teksti antaa siihen mahdollisuuden. Tämä teksti antaa ehdottomasti mahdollisuuden siihen. Ihanaa, että Kalle on tällaisen tekstin tehnyt, Lindén iloitsee.

Vankila-aiheisen komedian kirjoittaminen on kytenyt Lambergin mielessä jo pitkään. Inspiraatiota hän on hakenut muun muassa Orange Is the New Black -sarjasta.

Naisvankilaan sijoittuva Linnanneidot pyrkii Lindènin mukaan välttämään tunnistettavan lajityypin kliseitä.

– Haluan ehdottomasti välttää kliseitä. Tämän näytelmän hahmot ovat moderneja. Luvassa on nopeatempoista komediaa, Lindén määrittelee.

Linnanneidoissa nopeatempoisuutta syntyy väkisinkin. Linnateatterin perinteiden mukaisesti kolmella näyttelijällä on esitettävänään kymmeniä hahmoja. Näyttelijät Jenni Banerjee, Maija Andersson ja Miika Laakso eivät kauan ehdi takahuoneen puolella vanheta. Oman värinsä näytelmään tuo myös miljöö.

– Kun näytelmä sijoittuu tässä ajassa vankilaan, on luontevaa käsitellä valta-asemia. Tässä ajassa sitä varmaan odotetaankin. Ainakin jos tekee näytelmää, jossa valta-asemat ovat esillä, tekijänä niitä tulee mietittyä luonnostaan.

Lindén kertoo komedian olevan itselleen rakas laji. Pitkään Yhdysvalloissa opiskellut Lindén on nähnyt poikkeuksellisen läheltä amerikkalaisen tavan tehdä komediaa.

– Yhdysvalloissa esimerkiksi tv-sarjoja käsikirjoittaa poikkeuksetta suuri joukko ihmisiä, jotka tulevat hyvin erilaisista taustoista. Uskon, että käsikirjoittajien erilaiset taustat vaikuttavat suuresti siihen, että Amerikassa usein käsitellään juttuja rankemmin kuin Suomessa. Suomessa käsikirjoittajien taustat ovat yleensä aika samanlaiset, Lindén vertailee.

Hän odottaa mielenkiinnolla, millaisen vastaanoton Linnanneidot yleisöltä saa.

– Uutta näytelmää tehdessä tietenkin miettii sitä, varsinkin komedian kohdalla. Vasta yleisön reaktiosta näkee, miten on onnistuttu. Klassikon henkiin herättäminen helpompaa, koska yleisöllä on valmiiksi jonkinlainen kuva, mitä on tulossa, Lindén sanoo.

Linnanneitojen esityskausi jatkuu 11. elokuuta saakka.

Ilkka Lappi

Valtiontalouden tarkastusvirasto: Virastot varautuneet häiriötilanteisiin vaihtelevasti

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on arvioinut, miten hyvin valtion virastot ovat varautuneet turvaamaan toimintansa mahdollisissa häiriötilanteissa. Kolmanneksella virastoista ei ole suunnitelmia tähän liittyen. Osa virastoista on nyt alkanut kehittää riskienhallintaansa. VTV esittää, että riskienhallintaa suunniteltaisiin jatkossa myös koko valtionhallinnon näkökulmasta.

Tyksin Kätilökuoro tuo joulun vähävaraisille lapsiperheille

Tyksin Kätilökuoro.

Tyksin Kätilökuoron perinteinen joulukonsertti pidetään tänä vuonna Turun Martinkirkossa torstaina 20. joulukuuta kello 18.

Kasvupalvelupilotti jatkaa Varsinais-Suomessa

Maakuntauudistuksen osana toteutettavaan kasvupalvelu-uudistukseen suunnitellaan pilotteja, joiden on tarkoitus käynnistyä ensi vuoden alkupuolella. Piloteissa kokeillaan uusia toimintatapoja, jotka sopivat tulevaan maakuntamalliin sekä uudistuvaan lainsäädäntöön. Uudistuksessa työnhakijoiden ja yritysten palvelujen järjestämisvastuu siirtyy ELY-keskuksilta ja TE-toimistoilta maakunnille vuoden 2021 alussa.

Palveluiden ulkomaankauppa jatkoi kasvuaan

Palveluiden tuonti ja vienti.

Palveluvienti kasvoi viisi prosenttia vuoden kolmannella neljänneksellä edellisvuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna. Palvelutuonti kasvoi kahdeksan prosenttia. Muita liike-elämän palveluita sekä myytiin että ostettiin enemmän kuin vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä, mikä selittää eniten sekä palveluviennin että -tuonnin kasvua. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tavaroiden ja palveluiden ulkomaankauppa -tilastosta, joka on osa maksutasetta.

Maakunnat tuottaisivat ensihoitopalvelun pääasiassa itse, mutta myös yksityiset toimijat voisivat tuottaa palveluja

Hallitus esittää terveydenhuoltolain ensihoitopalvelua koskeviin säännöksiin muutoksia, jotta ne vastaisivat maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen rakenteita.

Kristiinankadulla huoneistopalo, ensihoito tarkisti yhden henkilön voinnin

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Kristiinankadulla syttyi huoneistopalo lauantaina aamulla.

Joululaulut katkaisevat lahjakiireet Varissuon ostarilla

Annamaria Lehto.

Turun Katariinanseurakunta kokeilee tänä vuonna urbaania lähestymistapaa Kauneimpiin joululauluihin. Tapahtumapaikkana on Varissuon liikekeskuksen keskusaukion tuntumassa sijaitseva Kahvila A&B, jonne voi piipahtaa laulamaan vaikkapa ostosten lomassa keskiviikkona 19. joulukuuta kello 17–18.30.

Trafin sähköiset asiointipalvelut avattu osittain

Viestintävirasto on liikenne- ja viestintäministeriön pyynnöstä arvioinut Trafin sähköisiä asiointipalveluita ja erityisesti sitä, ovatko muut asiointipalvelut kuin kuljettajatietopalvelut käyttöönotettavissa laillisesti ja turvallisesti.

Eurojackpotissa yksi täysosuma

Eurojackpotin kierroksella 50/2018 löytyi yksi täysosuma. Kymmenen miljoonan euron potti osui Espanjaan.

Urheilu

Puukkokatsomo: Salibandyväen iso haaste

Lauri Stenfors.

Suomi juhli sunnuntaina toista peräkkäistä miesten maailmanmestaruutta. MM-finaalissa Ruotsi kaatui suorastaan suvereenilla esityksellä.

Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät.

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Montola ja Latonen tekivät jatkosopimuksen TPS:n kanssa

Joakim Latonen.

Jalkapallon Ykköseen valmistautuva TPS on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta. Keskikenttäpelaaja Juho Montola ja hyökkääjä Joakim Latonen jatkavat TPS:n riveissä kauden 2019 kattavalla jatkosopimuksella.

Petrus Palmu palaa TPS:aan

Petrus Palmu.

Turun Palloseura saa riveihinsä paluumuuttajan, kun viime kaudella TPS:n paidassa Liigan vuoden tulokkaaksi valittu Petrus Palmu , 21, liittyy mustavalkoisten riveihin loppukauden mittaisella lainasopimuksella.

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?