Juhlat voi panna palloilla koreaksi ympärivuotisesti

Uskomaton pallopuoti sai alkunsa kolme vuotta sitten, kun Essi Ekstenin lapsen heliumpallo ei pysynyt ilmassa. Mistä saada uusi pallo -dilemman ratkaisi ikioman pallopuodin pystyttäminen. Uskomaton pallopuoti sai alkunsa kolme vuotta sitten, kun Essi Ekstenin lapsen heliumpallo ei pysynyt ilmassa. Mistä saada uusi pallo -dilemman ratkaisi ikioman pallopuodin pystyttäminen. Kuva: Linnea Lahtinen

– Ilmapallot saavat ihmiset iloisiksi, koska ne liittyvät positiivisiin muistoihin ja uhmaavat painovoimaa nousemalla ylöspäin.

Näin vastaa turkulaisen ilmapallokaupan, Uskomattoman Pallopuodin, perustaja Essi Eksten. Hän kertoo, että ilmapallot ovat ennenkuulumattomassa nosteessa. Ilmapalloalalla näkyvät ja vaikuttavat samat trendit kuin esimerkiksi vaatteissa tai sisustuksessa. Tänä kesänä muun muassa ananakset, flamingot, tukaanit ja muut trooppisuusteemaiset pallot ovat kuuminta valikoimaa.

Yksi näyttävä pallo – samppanjapullo, stegosaurus, Star Wars -hahmo tai vaikka kakkakökkö – säväyttää ja yllättää. Sopiva onnittelupallo löytyy niin ripille pääsevälle, ylioppilaalle, uudelle perheenjäsenelle kuin syntymäpäiväsankarillekin.

– Muutaman kerran olen saanut toimittaa syntymäpäiväpallon 90-vuotiaille. Aikuiset ja iäkkäät nauttivat ilmapalloista yhtä paljon kuin lapsetkin, Eksten naurahtaa.

Ilmapallokimpuilla voi koristaa hääjuhlan tai bilepaikan. Ilmapallot taipuvat niin pöytäkoristeiksi kuin kaariksikin. Bubble-palloiksi kutsutaan läpinäkyviä, pyöreitä palloja, jotka täytetään pienemmin folio- tai kumipalloin, höyhenin ja muin koristein sekä viimeistellään teippaamalla kylkeen esimerkiksi päivämäärä tai nimi.

– Haluan tehdä muutakin kuin täyttää pallon ja luoda personoituja ratkaisuja, Eksten painottaa samalla, kun askartelee onnittelutekstiä pallon kylkeen.

Pallo kuin pallo toimii huomion herättäjänä, värin tuojana ja tunnelman keventäjänä. Kekseliäs muistaa päivänsankaria ilmapallolla kortin tai kukkasen sijaan. Eksten vakuuttaa, että ilmapallotervehdys jää takuulla mieleen.

Eksten varailee ennennäkemättömiä ilmapalloja puotinsa valikoimiin jo kuukausia ennen niiden rantautumista Eurooppaan. Sillä tavoin kaupan hyllyille on saatu ruusukultaiset kirjaimet ja kihlasormuksetkin.

– Nimenpaljastuspallo on suomalainen muunnos sukupuolenpaljastuspallosta. Musta iso ilmapallo puhkaistaan, jolloin sen sisältä lentää kaikenlaista nättiä tilpehööriä ja lopulta narun päähän jää lapsen nimen paljastava pienempi pallo, Eksten kertoo pallorintaman uusista tuulista.

Eksten muistuttaa, että kaikkien pallojen ei tarvitse leijua. Paristasadasta pallosta syntyy lastenkekkerien uusi kohokohta – pallomeri. Kaksimetrinen ilmapallokuusi on niin päheä, että se saa jäädä paikoilleen joulun jälkeenkin.

Ilmapallot ovat aina hetken hupi. Foliopallot pysyvät ilmassa kaikkein kauimmin. Kompostoitavaksi kelpaavat luonnonkumiset pallot leijuvat talviaikana jopa viikkoja, mutta kesällä vain päiviä ilman kosteudesta johtuen. Pallo kannattaakin hakea täytettynä mahdollisimman lähellä h-hetkeä.

Linnea Lahtinen

Rakennuskustannukset nousivat syyskuussa 2,8 prosenttia

Rakennuskustannusindeksin pitkän aikavälin kehitys.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat syyskuussa 2,8 prosenttia vuodentakaisesta. Tarvikepanosten hinnat nousivat 3,5 prosenttia, palveluiden hinnat 2,4 prosenttia ja työpanosten hinnat kaksi prosenttia edellisen vuoden syyskuuhun verrattuna.

Omakotiliitto: Valtio asettamassa asumismuodot paremmuusjärjestykseen

Kiinteistöverouudistusta on valmisteltu vuoden 2011 lopusta lähtien. Uusi lainsäädäntö muuttaisi kotien kiinteistöverotusta vuonna 2020. Valtiovarainministeriö on perustellut uudistustarvetta sillä, että nykyinen kiinteistövero ei kohtele verovelvollisia tasapuolisesti ja siksi verotusarvot tarvitsevat päivitystä. Omakotiliitto kannattaa uudistuksen päätavoitteita eli reiluutta, läpinäkyvyyttä ja helppoutta.

Kestävyysliikunta vaikuttaa suotuisasti suolistomikrobiston koostumukseen

Tuoreen tutkimuksen mukaan kestävyysliikunta vaikuttaa suotuisasti suolistomikrobiston koostumukseen. Kuuden viikon liikuntaharjoittelun jälkeen mahdolliset tulehduksenaiheuttajamikrobit (Proteobakteerit) vähenivät ja tehokkaaseen aineenvaihduntaan liitetyt mikrobit (Akkermansia) lisääntyivät koehenkilöiden suolistossa.

Viisas kuluttaja tiedostaa viettinsä

Samuel Piha.

Samuel Piha pureutuu väitöstutkimuksessaan kuluttajakäyttäytymisen evoluutiopsykologiaan. Pihan mukaan vuosituhansien aikana kehittyneet psykologiset vietit eivät aina johda hyvinvointia edistävään kuluttamiseen. ‒ Kun kuluttaja tuntee viettiensä alkuperän, hän voi toimia viisaammin, väittelijä sanoo.

Menoviikko: Turkulaiset bändit maratonin pauloissa

Corona Skies on yksi Turku Band Marathonin esiintyjistä.

Järjestyksessään jo neljäs Turku Band Marathon järjestetään 19.–20. lokakuuta. Paikallisten bändien ja musiikki-ihmisten kokoontumisajojen näyttämönä toimii perinteiseen tapaan Baari.

Urheilu

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Sergio Almenara Interin toiseksi valmentajaksi

Interin uudeksi kakkosvalmentajaksi kaudet 2019 ja 2020 kattavalla sopimuksella on valittu Honka Akatemian nykyinen päävalmentaja Sergio Almenara , kerrotaan Interin nettisivuilla.

Interin viimeiseen kotiotteluun ilmaiseksi heijastimella

FC Inter kutsuu kaikki mukaan viimeiseen kotiotteluun Loistetaan yhdessä -kampanjan hengessä. Inter kohtaa Hongan 21. lokakuuta kello 14.30 alkavassa ottelussa. Heijastinta näyttämällä saa stadionin lipunmyyntipisteestä ottelulipun veloituksetta.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.