Juhlat voi panna palloilla koreaksi ympärivuotisesti

Uskomaton pallopuoti sai alkunsa kolme vuotta sitten, kun Essi Ekstenin lapsen heliumpallo ei pysynyt ilmassa. Mistä saada uusi pallo -dilemman ratkaisi ikioman pallopuodin pystyttäminen. Uskomaton pallopuoti sai alkunsa kolme vuotta sitten, kun Essi Ekstenin lapsen heliumpallo ei pysynyt ilmassa. Mistä saada uusi pallo -dilemman ratkaisi ikioman pallopuodin pystyttäminen. Kuva: Linnea Lahtinen

– Ilmapallot saavat ihmiset iloisiksi, koska ne liittyvät positiivisiin muistoihin ja uhmaavat painovoimaa nousemalla ylöspäin.

Näin vastaa turkulaisen ilmapallokaupan, Uskomattoman Pallopuodin, perustaja Essi Eksten. Hän kertoo, että ilmapallot ovat ennenkuulumattomassa nosteessa. Ilmapalloalalla näkyvät ja vaikuttavat samat trendit kuin esimerkiksi vaatteissa tai sisustuksessa. Tänä kesänä muun muassa ananakset, flamingot, tukaanit ja muut trooppisuusteemaiset pallot ovat kuuminta valikoimaa.

Yksi näyttävä pallo – samppanjapullo, stegosaurus, Star Wars -hahmo tai vaikka kakkakökkö – säväyttää ja yllättää. Sopiva onnittelupallo löytyy niin ripille pääsevälle, ylioppilaalle, uudelle perheenjäsenelle kuin syntymäpäiväsankarillekin.

– Muutaman kerran olen saanut toimittaa syntymäpäiväpallon 90-vuotiaille. Aikuiset ja iäkkäät nauttivat ilmapalloista yhtä paljon kuin lapsetkin, Eksten naurahtaa.

Ilmapallokimpuilla voi koristaa hääjuhlan tai bilepaikan. Ilmapallot taipuvat niin pöytäkoristeiksi kuin kaariksikin. Bubble-palloiksi kutsutaan läpinäkyviä, pyöreitä palloja, jotka täytetään pienemmin folio- tai kumipalloin, höyhenin ja muin koristein sekä viimeistellään teippaamalla kylkeen esimerkiksi päivämäärä tai nimi.

– Haluan tehdä muutakin kuin täyttää pallon ja luoda personoituja ratkaisuja, Eksten painottaa samalla, kun askartelee onnittelutekstiä pallon kylkeen.

Pallo kuin pallo toimii huomion herättäjänä, värin tuojana ja tunnelman keventäjänä. Kekseliäs muistaa päivänsankaria ilmapallolla kortin tai kukkasen sijaan. Eksten vakuuttaa, että ilmapallotervehdys jää takuulla mieleen.

Eksten varailee ennennäkemättömiä ilmapalloja puotinsa valikoimiin jo kuukausia ennen niiden rantautumista Eurooppaan. Sillä tavoin kaupan hyllyille on saatu ruusukultaiset kirjaimet ja kihlasormuksetkin.

– Nimenpaljastuspallo on suomalainen muunnos sukupuolenpaljastuspallosta. Musta iso ilmapallo puhkaistaan, jolloin sen sisältä lentää kaikenlaista nättiä tilpehööriä ja lopulta narun päähän jää lapsen nimen paljastava pienempi pallo, Eksten kertoo pallorintaman uusista tuulista.

Eksten muistuttaa, että kaikkien pallojen ei tarvitse leijua. Paristasadasta pallosta syntyy lastenkekkerien uusi kohokohta – pallomeri. Kaksimetrinen ilmapallokuusi on niin päheä, että se saa jäädä paikoilleen joulun jälkeenkin.

Ilmapallot ovat aina hetken hupi. Foliopallot pysyvät ilmassa kaikkein kauimmin. Kompostoitavaksi kelpaavat luonnonkumiset pallot leijuvat talviaikana jopa viikkoja, mutta kesällä vain päiviä ilman kosteudesta johtuen. Pallo kannattaakin hakea täytettynä mahdollisimman lähellä h-hetkeä.

Linnea Lahtinen

Myyräkato koko maan ilmiö

Luonnonvarakeskuksen (Luken) seurantojen mukaan myyräkannat olivat keväällä alhaalla miltei kaikkialla Suomessa. Talven jäljiltä taimituhojen todennäköisyys on pieni. Viime vuosikymmenen voimakkaat ja säännölliset kannanvaihtelut Suomen eteläpuoliskossa ovat muuttuneet tällä vuosikymmenellä epämääräisemmiksi ja vaikeammin ennustettavaksi.

Mustikasta odotellaan keskinkertaista satoa koko maahan

Pitkittynyt kuivuus saattaa pienentää marjakokoa ja heikentää mustikkasatoa etenkin eteläisessä Suomessa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Väestö kasvaa vain maahanmuuton voimin

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli toukokuun lopussa 5 514 997. Maamme väkiluku kasvoi tammi-toukokuun aikana 1 867 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 5 578 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 711 vähemmän kuin kuolleita.

Lapsiperheillä suurimmat asuntovelat

Asuntovelallisten asuntokuntien keskimääräiset asuntovelat 2002–2017, euroa vuoden 2017 rahassa.

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli viime vuonna asuntovelkaa keskimäärin 98 735 euroa, ilmenee Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta. Eniten asuntovelkaa, keskimäärin 133 350 euroa, oli kahden huoltajan lapsiperheillä. Edellisvuodesta keskimääräinen asuntovelka kasvoi vajaan prosentin. Vuosikymmenen alusta ovat asuntovelat kasvaneet reaalisesti vajaat viisi prosenttia.

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.