Jupiterin kuu on kunnianhimoinen mutta epätasainen tarina

Aryan hämmästyttää kyvyillään Kornél Mundruczón uudessa elokuvassa. Aryan hämmästyttää kyvyillään Kornél Mundruczón uudessa elokuvassa. Kuva: Future Film

Unkarilainen Kornél Mundruczó on luonut mainetta maagisrealistisilla elokuvillaan. Kolme vuotta sitten ilmestynyt White God oli tällainen elokuva ja samaa tekniikkaa Mundruczó hyödyntää uusimmassa elokuvassaan Jupiterin kuu.

Mundruczón ja Kata Wéberin käsikirjoittama elokuva kertoo syyrialaispakolaisesta nimeltä Aryan, jota ammutaan hänen yrittäessään paeta isänsä kanssa Syyriasta Eurooppaan. Aryan ei kuolekaan luoteihin vaan huomaa omaavansa yliluonnollisia kykyjä. Hän pystyy lentämään.

Ennen pitkää Aryan tapaa pakolaisleirillä työskentelevän lääkäri Gábor Sternin. Sternillä on elämässään omat ongelmansa ja hän näkee mahdollisuuden hyötyä Aryanin poikkeuksellisista kyvyistä.

Jupiterin kuu jättää hieman ristiriitaisen olon. Osittain ristiriitaisuus johtuu vain siitä, että Mundruczón tapa tehdä elokuvaa ei ole tyypillisimmästä päästä. Yliluonnollisten elementtien hyväksyminen muutoin realistisen maailman keskellä ilman että tapahtumille annetaan selitystä, vaatii pureskelua.

Toinen syy ristiriitaisuuteen on elokuvan rytmityksessä. Jupiterin kuu on pari tuntia pitkä. Ensimmäinen puolikas etenee tehokkaasti, mutta toisella tunnilla elokuva ei kykene oikein pitämään luomaansa jännitettä yllä. Loppua kohden kierrokset jälleen kohoavat, mutta elokuvan loppu tuntuu myös hieman venytetyltä.

Elokuvan jälkeen on myös hieman vaikea sanoa, mitä Mundruczó oikeastaan haluaa elokuvallaan sanoa. Kunnianhimoa on ollut valtavasti. Rakennuspalikoita tarinassa on yllin kyllin. Jo itsessään kiinnostavien yliluonnollisten tapahtumien lisäksi Jupiterin kuussa on aineksia muun muassa syyrialaispakolaisten tilanteesta ja korruptiosta. Ihan täysillä Mundruczó ei kuitenkaan tartu näistä mihinkään.

Hän myös sekoittaa genrejä uhkarohkeasti. Välillä Jupiterin kuu on väkevää draamaa ja välillä takaa-ajotrilleriä. Ongelmana on se, että katsoja saattaa kadottaa mielenkiintonsa matkan varrella.

Teknisesti Jupiterin kuu on erittäin hyvin tehty elokuva. Varsinkin kameraa elokuvassa käytetään oivaltavasti. Takaa-ajokohtauksissa on jännitettä, Aryanin levitointikohtaukset on hienosti toteutettu ja kamera on jatkuvasti näyttelijöiden iholla tuoden tunteet hyvin valkokankaalle.

Vaikka Jupiterin kuu on kiinnostava tarina, se jää hieman etäiseksi. Yleensä ylenpalttinen selittäminen ei ole elokuvalle eduksi, mutta tällä kertaa elokuva ei olisi kärsinyt siitä, että Aryanin poikkeuksellisille kyvyille olisi tarjottu muitakin selityksiä kuin Sternin arvelu siitä, että Aryan saattaa olla enkeli.

Ilkka Lappi

Osakehuoneistojen tiedot uuteen rekisteriin ensi vuodesta alkaen

Eduskunta hyväksyi maanantaina lain huoneistotietojärjestelmästä. Asunto-osakeyhtiöiden ja keskinäisen kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeiden paperisista osakekirjoista luovutaan vaiheittain vuoden 2019 alusta. Ensi vuonna otetaan käyttöön sähköinen osakehuoneistorekisteri, jonne kerätään vähitellen kattavat tiedot asunto-osakkeiden omistuksista ja panttauksista.

Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuvan kuvauspaikat tutuksi ensi kesänä

Olga Ritvanen (vas.) ja Celina Fallström ovat pääosissa uudessa Onneli ja Anneli -elokuvassa.

Onneli ja Anneli seikkailevat jälleen, tällä kertaa tätiensä Tingelstiinan ja Tangelstiinan veljen, keksijä Vekotiitus Vappusen maatilalla. Elokuva on kuvattu viime kesänä pääasiassa Turussa. Kuvauksia on tehty muun muassa Turun museokeskuksen Kuralan Kylämäessä, Mynämäellä Korvensuun voimalaitos- ja konepajamuseossa ja Ruissalossa.

Orwellin teoksen 1984 innoittamassa seminaarissa uppoudutaan populaarikulttuurin lähihistoriaan

Turun yliopiston yhteydessä toimiva International Institute for Popular Culture (IIPC) sekä musiikkitieteen ja mediatutkimuksen oppiaineet järjestävät 12. joulukuuta iltapäiväseminaarin, jonka lähtökohta on George Orwellin vuonna 1949 julkaistu dystopia 1984.

Viihteellinen Mistletoe and Holly -konsertti amerikkalaisten jouluklassikoiden parissa

Marko Autio.

Turun konservatorion suuri viihdeorkesteri ja lauluryhmä The Holly Singers virittäytyvät joulutunnelmiin keskiviikkona 12. joulukuuta kello 19 Sigyn-salissa.

Mieskuoro Naskalit konsertoi kolmesti tuomiokirkossa

Mieskuoro Naskaleiden perinteiset joulukonsertit kuullaan tulevana jouluna Turun tuomiokirkossa 15. joulukuuta. Lauantaihin osuvan konserttipäivän myötä Naskalit hemmottelee kuoromusiikin ystäviä peräti kolmen konsertin voimin: kello 15, 18 ja 20. Tuomiokirkon kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi valoillaan viimeistelee Brightin Timo Ollila .

Föri huollossa torstaina ja perjantaina

Föri on loppuviikosta pari päivää huollossa.

Kaupunkilautta Föri on huollossa ja pois liikenteestä 13.–14. joulukuuta. Kaupunkilautan kettingin vetopyörä vaihdetaan uuteen. Huollon ajan Förin tilalla liikennöi M/S Ruissalo.

Marraskuussa ensirekisteröitiin 8 662 uutta henkilöautoa

Henkilöautojen ensirekisteröinnit.

Marraskuussa rekisteröitiin 14 071 uutta ajoneuvoa, joista autoja oli 10 274. Ensirekisteröinnit laskivat 7,4 prosenttia edellisvuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna.

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Puutarhakadulla

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Puutarhakadulla 11. joulukuuta Puolalankadun ja Käsityöläiskadun välillä.

Kastanjoiden paahdetussa tuoksussa

Paahdettu kypsä kastanja maistuu täyteläiseltä, makealta ja pähkinämäiseltä. Kastanja on erinomaista pikku naposteltavaa illanistujaisiin. Näin valmistat paahdetut kastanjat. Huuhtele kastanjat ja kuivaa talouspaperiin. Tee suippoon päähän ristiviillos terävällä veitsellä.

Urheilu

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Puukkokatsomo: Helppo Italia

Teemu Pukki.

Kun jalkapallon EM-kisojen karsintalohkot saatiin joulukuun alussa arvottua, monenlaisia arvioita Huuhkajien mahdollisuuksista nähtiin.

Malik Dime marraskuun paras

Malik Dime.

Ura Basketin sentteri Malik Dime valittiin marraskuussa Korisliigan parhaaksi pelaajaksi. 206-senttinen Dime mellasti marraskuussa monella rintamalla. Mies muun muassa pussitti ottelua kohden 18 pistettä, otti 15,3 levypalloa ja kirjautti neljä torjuntaa.

Tomi Kallio ja Henrik Tallinder saavat oman jäähyväisottelunsa

Tomi Kallio.

Turun Palloseura järjestää Tomi Kalliolle ja Henrik Tallinderille omat jäähyväisottelut. Kallion ilta koittaa joulukuun 20. päivä TPS–Kärpät-ottelussa. Tallinderin vuoro on helmikuun 13. päivä, kun TPS kohtaa JYP:n.

Hanson Boakai ja Mikke Louhela Interin riveihin

Joona Järvistö jatkaa Interin piadassa myös ensi kaudella.

Inter on solminut pelaajasopimukset EIF:sta siirtyvän kanadalaisen Hanson Boakain ja KaaPosta siirtyvän Mikke Louhelan kanssa. Molempien sopimukset kattavat kauden 2019, jonka lisäksi Boakain sopimuksessa on optio kaudesta 2020.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.