Jupiterin kuu on kunnianhimoinen mutta epätasainen tarina

Aryan hämmästyttää kyvyillään Kornél Mundruczón uudessa elokuvassa. Aryan hämmästyttää kyvyillään Kornél Mundruczón uudessa elokuvassa. Kuva: Future Film

Unkarilainen Kornél Mundruczó on luonut mainetta maagisrealistisilla elokuvillaan. Kolme vuotta sitten ilmestynyt White God oli tällainen elokuva ja samaa tekniikkaa Mundruczó hyödyntää uusimmassa elokuvassaan Jupiterin kuu.

Mundruczón ja Kata Wéberin käsikirjoittama elokuva kertoo syyrialaispakolaisesta nimeltä Aryan, jota ammutaan hänen yrittäessään paeta isänsä kanssa Syyriasta Eurooppaan. Aryan ei kuolekaan luoteihin vaan huomaa omaavansa yliluonnollisia kykyjä. Hän pystyy lentämään.

Ennen pitkää Aryan tapaa pakolaisleirillä työskentelevän lääkäri Gábor Sternin. Sternillä on elämässään omat ongelmansa ja hän näkee mahdollisuuden hyötyä Aryanin poikkeuksellisista kyvyistä.

Jupiterin kuu jättää hieman ristiriitaisen olon. Osittain ristiriitaisuus johtuu vain siitä, että Mundruczón tapa tehdä elokuvaa ei ole tyypillisimmästä päästä. Yliluonnollisten elementtien hyväksyminen muutoin realistisen maailman keskellä ilman että tapahtumille annetaan selitystä, vaatii pureskelua.

Toinen syy ristiriitaisuuteen on elokuvan rytmityksessä. Jupiterin kuu on pari tuntia pitkä. Ensimmäinen puolikas etenee tehokkaasti, mutta toisella tunnilla elokuva ei kykene oikein pitämään luomaansa jännitettä yllä. Loppua kohden kierrokset jälleen kohoavat, mutta elokuvan loppu tuntuu myös hieman venytetyltä.

Elokuvan jälkeen on myös hieman vaikea sanoa, mitä Mundruczó oikeastaan haluaa elokuvallaan sanoa. Kunnianhimoa on ollut valtavasti. Rakennuspalikoita tarinassa on yllin kyllin. Jo itsessään kiinnostavien yliluonnollisten tapahtumien lisäksi Jupiterin kuussa on aineksia muun muassa syyrialaispakolaisten tilanteesta ja korruptiosta. Ihan täysillä Mundruczó ei kuitenkaan tartu näistä mihinkään.

Hän myös sekoittaa genrejä uhkarohkeasti. Välillä Jupiterin kuu on väkevää draamaa ja välillä takaa-ajotrilleriä. Ongelmana on se, että katsoja saattaa kadottaa mielenkiintonsa matkan varrella.

Teknisesti Jupiterin kuu on erittäin hyvin tehty elokuva. Varsinkin kameraa elokuvassa käytetään oivaltavasti. Takaa-ajokohtauksissa on jännitettä, Aryanin levitointikohtaukset on hienosti toteutettu ja kamera on jatkuvasti näyttelijöiden iholla tuoden tunteet hyvin valkokankaalle.

Vaikka Jupiterin kuu on kiinnostava tarina, se jää hieman etäiseksi. Yleensä ylenpalttinen selittäminen ei ole elokuvalle eduksi, mutta tällä kertaa elokuva ei olisi kärsinyt siitä, että Aryanin poikkeuksellisille kyvyille olisi tarjottu muitakin selityksiä kuin Sternin arvelu siitä, että Aryan saattaa olla enkeli.

Ilkka Lappi

Turkulaiskuski törmäsi kuorma-autoon Pöytyällä

Vuonna 1989 syntynyt huittislainen mies Pöytyällä Turunväylällä kuljetti kohti Turkua kuorma-autoa, jonka perässä oli lavetti. Hänen perässään tuli henkilöautolla vuonna 1992 syntynyt turkulainen mies, jonka aikomuksena oli ohittaa kuorma-auto, koska kuorma-auto kulki hiljaista nopeutta.

Nuorten mielestä kirkko voi edistää rauhaa tarjoamalla juttukavereita vaikeissa tilanteissa oleville

Suomen evankelis-luterilainen kirkko teki nuorille suunnatun rauhaan liittyvän kyselyn yhteistyössä tyttöjen suosiman A-lehtien Demi-brändin kanssa. Vastaajia haettiin Demi.fissä sekä Demin ja kirkon somekanavissa. Erilaiset kyselyt ovat suosittuja Demissä ja tähän pitkään, syvällisiä kysymyksiä sisältävään kyselyyn saatiin 470 vastausta. Kysely tuotti tietoa nuorten ajatuksista rauhasta ja sen rakentamisesta.

Suosi juustoissa kotimaista

Kuivan kesän jälkeen moni on kysynyt, miten voisi auttaa suomalaista tuottajaa. Yksi vastaus piilee juustossa. Harva tietää, että puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta. Juustonvalmistajat haluavat herätellä suomalaisia pysähtymään hetkeksi juustohyllyllä: jos useampi ostaisi suomalaista juustoa, voitaisiin tuottajille maksaa parempaa hintaa maidosta. Se taas auttaisi maitotiloja jatkamaan työtään ja varmistaisi, että meillä on lähellä tuotettua, puhdasta ruokaa myös tulevaisuudessa. Useita tiloja uhkaa jopa lopettaminen.

Myrsky voi tehdä tuhoja

Syysmyrsky tekee tuloaan kohti Suomea.

Syysmyrskyjen voimakkuus vaihtelee aina napakammasta tuulesta mittavia sähkö- ja vesivahinkoja aiheuttaviin myräköihin. Kotia voi suojata myrskyltä ja toimia oikein, jos myrsky ehtii rikkomaan paikkoja.

Juslenian louhinta aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä Yliopistonmäellä

Juslenian louhintatyöt alkavat Yliopistonmäellä koeräjäytyksillä torstaina 27. syyskuuta kello 8.30–8.45 ja perjantaina 28. syyskuuta kello 8.30–8.45. Varsinaiset louhinnan räjäytykset alkavat maanantaina 1. lokakuuta. Tammikuun loppuun saakka kestävien räjäytystöiden aikana opiskelijoilta ja henkilökunnalta toivotaan varovaisuutta erityisesti työmaan läheisyydessä.

Kaupunki
Kaupunki

Turun kouluissa etsitään Pyöräsankareita

Koululiikuntaliitto kiertää kouluissa Pyöräsankareiden muodossa, metsästäen kunkin opettajan ja oppilaan sisäistä pyöräilijää. Pyöräsankareiden pilottihanke kiertää syksyn 2018 aikana kouluissa ja tapahtumissa levittämässä pyöräilyn ilosanomaa. Pyöräsankarit pistäytyvät myös Turussa viikkojen 40 ja 41 aikana. Keskiviikkona 26. syyskuuta Kupittaan Velodromilla järjestetään lähialueen koulujen oppilaille pyöräsankarit-tapahtuma yhteistyössä Turun Urheiluliiton pyöräilijöiden kanssa. Seuraavalla viikolla Pyöräsankarit rantautuvat Aunelan ja Kähärin kouluille Pyöräsankareiden kouluvierailun muodossa. Näiden kouluvierailuiden tarkoituksena on innostaa pyörän käyttämiseen, oli oma tapa pyöräillä mikä tahansa.
Urheilu

Jälkipeli: Turun Nappulaliiga on vastannut hyvin mahtiseurojen haasteeseen

Turun Nappulaliigan syksyinen Paatelo-turnaus on nappulaikäisten päätösturnaus. Monet pelaajista jatkavat yhä samassa seurassa, sillä TuNL on laajentanut toimintaansa myös vanhempiin ikäluokkiin. Vanhimmat ovat nyt B-junioreita.

Monella isällä ja äidillä on ”roska” silmässä. Turun Nappulaliigan järjestämä ja Jukka Paatelon mukaan nimetty turnaus on tapahtuma, jossa kaupunginosajoukkueet kisaavat vielä kerran toisiaan vastaan. Turnaus on tietyn aikakauden päätös, nappulaikä jää taakse.

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Åboraakkeli: Salibandyderbyt tilauksessa

Perttu Kytöhonka.

Alkava salibandykausi tarjoaa jännitettävää kahdella rintamalla. TPS:n ohella Divarissa pelaavalla FBC:llä on edessään mielenkiintoinen kausi.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.