Jupiterin kuu on kunnianhimoinen mutta epätasainen tarina

Aryan hämmästyttää kyvyillään Kornél Mundruczón uudessa elokuvassa. Aryan hämmästyttää kyvyillään Kornél Mundruczón uudessa elokuvassa. Kuva: Future Film

Unkarilainen Kornél Mundruczó on luonut mainetta maagisrealistisilla elokuvillaan. Kolme vuotta sitten ilmestynyt White God oli tällainen elokuva ja samaa tekniikkaa Mundruczó hyödyntää uusimmassa elokuvassaan Jupiterin kuu.

Mundruczón ja Kata Wéberin käsikirjoittama elokuva kertoo syyrialaispakolaisesta nimeltä Aryan, jota ammutaan hänen yrittäessään paeta isänsä kanssa Syyriasta Eurooppaan. Aryan ei kuolekaan luoteihin vaan huomaa omaavansa yliluonnollisia kykyjä. Hän pystyy lentämään.

Ennen pitkää Aryan tapaa pakolaisleirillä työskentelevän lääkäri Gábor Sternin. Sternillä on elämässään omat ongelmansa ja hän näkee mahdollisuuden hyötyä Aryanin poikkeuksellisista kyvyistä.

Jupiterin kuu jättää hieman ristiriitaisen olon. Osittain ristiriitaisuus johtuu vain siitä, että Mundruczón tapa tehdä elokuvaa ei ole tyypillisimmästä päästä. Yliluonnollisten elementtien hyväksyminen muutoin realistisen maailman keskellä ilman että tapahtumille annetaan selitystä, vaatii pureskelua.

Toinen syy ristiriitaisuuteen on elokuvan rytmityksessä. Jupiterin kuu on pari tuntia pitkä. Ensimmäinen puolikas etenee tehokkaasti, mutta toisella tunnilla elokuva ei kykene oikein pitämään luomaansa jännitettä yllä. Loppua kohden kierrokset jälleen kohoavat, mutta elokuvan loppu tuntuu myös hieman venytetyltä.

Elokuvan jälkeen on myös hieman vaikea sanoa, mitä Mundruczó oikeastaan haluaa elokuvallaan sanoa. Kunnianhimoa on ollut valtavasti. Rakennuspalikoita tarinassa on yllin kyllin. Jo itsessään kiinnostavien yliluonnollisten tapahtumien lisäksi Jupiterin kuussa on aineksia muun muassa syyrialaispakolaisten tilanteesta ja korruptiosta. Ihan täysillä Mundruczó ei kuitenkaan tartu näistä mihinkään.

Hän myös sekoittaa genrejä uhkarohkeasti. Välillä Jupiterin kuu on väkevää draamaa ja välillä takaa-ajotrilleriä. Ongelmana on se, että katsoja saattaa kadottaa mielenkiintonsa matkan varrella.

Teknisesti Jupiterin kuu on erittäin hyvin tehty elokuva. Varsinkin kameraa elokuvassa käytetään oivaltavasti. Takaa-ajokohtauksissa on jännitettä, Aryanin levitointikohtaukset on hienosti toteutettu ja kamera on jatkuvasti näyttelijöiden iholla tuoden tunteet hyvin valkokankaalle.

Vaikka Jupiterin kuu on kiinnostava tarina, se jää hieman etäiseksi. Yleensä ylenpalttinen selittäminen ei ole elokuvalle eduksi, mutta tällä kertaa elokuva ei olisi kärsinyt siitä, että Aryanin poikkeuksellisille kyvyille olisi tarjottu muitakin selityksiä kuin Sternin arvelu siitä, että Aryan saattaa olla enkeli.

Ilkka Lappi

Länsi-Suomen merivartiostolla työntäyteinen juhannus

Juhannuksen vietto sujui Länsi-Suomen merivartioston merialueella normaalia kesäviikonvaihdetta vauhdikkaammissa tunnelmissa. Juhannusaaton myrsky yllätti monen veneilijän ja siitä tuli juhannuksen vilkkain päivä meripelastuksen osalta.

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.