Hertta Kiiskin ja Jenna Sutelan näyttely avataan Wäinö Aaltosen museossa

Hertta Kiiski: The Rite of Spring, 2017. Pigmenttivedos. Hertta Kiiski: The Rite of Spring, 2017. Pigmenttivedos. Kuva: Hertta Kiiski

Hertta Kiiskillä (s. 1973) ja Jenna Sutelalla (s. 1983) on kesän aikana WAMissa rinnakkaiset näyttelyt, jotka soljuvat ja limittyvät toisiinsa. Kiiskin ja Sutelan pääosin videoon ja valokuvaan keskittyvän tuotannon lähestymistapa korostaa kollektiivisuutta: yhdessä työskentely onkin tärkeää molemmille taiteilijoista. Kollektiivinen työskentely mahdollistaa dialogin, ajatusten kyseenalaistamisen ja ideoiden kehittämiseen edelleen.

Molemmille taiteilijoille ajatus yhteistyöstä on laaja: se kattaa paitsi ihmisten ja taiteilijoiden välisen yhteistyön, myös eri aloja yhdistävän ja jopa lajienvälisen yhteistyön. Molemmat tarkastelevat myös toiseuden käsitettä: miltä maailma näyttää kalan näkökulmasta tai millainen suhde ihmisellä on mikrobien maailmaan.

Jenna Sutela työskentelee usein yhdessä tieteentekijöiden kanssa, mutta myös muilla lajeilla, kuten mikro-organismeilla, on osansa teosten prosesseissa. Esimerkiksi Nam-Gut (the microbial breakdown of language) -teos pohjautuu tietokoneen sisällä käymisprosessissa olevan kombutsa-juoman vaiheisiin. Bakteerien ja hiivan symbioottisen yhdyskunnan elämä ja liikkeet tuottavat satunnaislukuja, jotka tuottavat runoutta: solujen ja entsyymien toimintaan pohjautuva algoritmi rikkoo ja järjestelee taiteilijan kirjoittamien tekstien sanoja uudelleen. Jenna Sutelalta on esillä myös uusi Holobiont-videoteos, joka käsittelee kaiken elämän (niin biologisen kuin synteettisen) yhteyksiä ja ääriolosuhteita.

Hertta Kiiski puolestaan tekee teoksensa usein yhteistyössä omien tyttäriensä ja veljentyttärensä kanssa. Kiiski näkee taiteensa eräänlaisena spontaanina leikkinä, joka kehittyy yhdessä tehden. Hertta Kiiski työskentelee valokuvan, liikkuvan kuvan, objektien ja tilan kanssa. Teoksissa pohditaan empatiaa sekä ihmisten ja ei-inhimillisen olentojen välisiä suhteita. Kiiskille teoskokonaisuus käy keskustelua aina myös ympäröivän tilan kanssa ottaen sen osaksi teosta.

Hertta Kiiskiltä on esillä Turun kaupungin taidekokoelmaan kuuluva installaatio Birds of Paradise, joka koostuu videosta, kasveista, jumppapalloista ja tuoksusta. Lisäksi Kiiski luo WAMin aulassa olevaan akvaarioon ja sen läheisyyteen paikkasidonnaisen teoksen, jonka lähestymistapana on lajienvälisyys, dialogin mahdollisuus ja empatia. Akvaario on yhtä aikaa kalojen koti, ihmisen luoma vankila ja näyttämö yleisölle. Videon ja valokuvien avulla näkökulma pyritään kääntämään näyttämöltä yleisöön, katsottavista katsojiin.

Hertta Kiiski toimii Turussa ja Jenna Sutela tällä hetkellä Berliinissä. Taiteilijoita ovat tukeneet Koneen Säätiö, Henry Lönnforsin rahasto ja Taike.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kymmenen syytä saunoa

Sauna- ja spa-alan toimija Harvia listasi kymmenen hyvää syytä saunoa. Saunan kehutaan muun muassa kosteuttavan ihoa, rentouttavan lihaksia ja auttavan uniongelmiin. Saunan lämpö laittaa sydämen pumppaamaan enemmän verta ja pintaverisuonten laajentuessa sydämen työ helpottuu.

Keskiaikaisilla markkinoilla runsaasti asiaohjelmaa

Turun Vanhalla Suurtorilla tutustutaan keskiaikaiseen elämänmenoon 28.6.‒1.7.2018, kun Keskiaikaiset markkinat johdattaa kävijät neljänä päivänä vuoden 1400 Turkuun. Torimyynnin, käsityöläisten työnäytösten sekä erilaisten esittävien taiteiden lisäksi tapahtuma tarjoaa asiaohjelmaa tiedonjanoisille.

Nopea mansikka-jogurttijäde

Jäisistä mansikoista ja jugurtista saa nopeasti herkullisen jäätelön.

Laita jäiset mansikat, jogurtti, sokeri ja vaniljasokeri tehosekoittimeen ja soseuta. Voit myös soseuttaa kulhossa sauvasekoittimella. Annostele kulhoihin ja tarjoile heti.

Kymppikuvien suosio vahvaa

Kymppikuvan suosio kestää digiaikanakin.

Valokuvaaminen muuttuu digitaalisemmaksi, mutta perinteisten paperikuvien aika ei silti ole ohi. Päinvastoin, suomalaiset teettävät edelleen kymmeniä miljoonia paperikuvia vuosittain.

Reliikkinäyttely avautuu tuomiokirkossa torstaina

Turun tuomiokirkot reliikit ovat esillä kesäkuusta marraskuuhun.

Turun tuomiokirkon etelälehterillä sijaitsevaan Tuomiokirkkomuseoon on kesän ja syksyn ajaksi koottu Pieni reliikkinäyttely. Museossa ovat esillä Turun tuomiokirkon Pyhän Kertun reliikki sekä Getsemanen kivet ja reliikkien säilytyspussi.

Suurin osa autoilijoista ohittaa hevosen rauhallisesti

Valtaosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autonkuljettajista kertoo ohittavansa ratsukon tai ravikärryn hiljaisella nopeudella ja kunnon turvavälillä. Liikenneturva muistuttaa, että seesteisinkin polle saattaa pelästyä auton kaasuttelua tai prätkän päristelyä ja pillastua. Huomaavaisuus on valttia myös hevosta kohdatessa.

Maksuhäiriöinen voi jo nyt nopeuttaa merkintöjen poistumista

Joukko kansanedustajia jätti juhannuksen alla lakialoitteen, jossa esitetään luottotietolain muuttamista niin, että kuluttajan maksuhäiriömerkinnät tulisi poistaa heti, kun niitä koskeva saatava on maksettu. Suomen Asiakastieto Oy:n maksuhäiriödataan ja pitkäaikaiseen tilastolliseen analyysiin perustuvan arvion mukaan muutos nykytilaan ei olisi kovin suuri.

Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.