Hertta Kiiskin ja Jenna Sutelan näyttely avataan Wäinö Aaltosen museossa

Hertta Kiiski: The Rite of Spring, 2017. Pigmenttivedos. Hertta Kiiski: The Rite of Spring, 2017. Pigmenttivedos. Kuva: Hertta Kiiski

Hertta Kiiskillä (s. 1973) ja Jenna Sutelalla (s. 1983) on kesän aikana WAMissa rinnakkaiset näyttelyt, jotka soljuvat ja limittyvät toisiinsa. Kiiskin ja Sutelan pääosin videoon ja valokuvaan keskittyvän tuotannon lähestymistapa korostaa kollektiivisuutta: yhdessä työskentely onkin tärkeää molemmille taiteilijoista. Kollektiivinen työskentely mahdollistaa dialogin, ajatusten kyseenalaistamisen ja ideoiden kehittämiseen edelleen.

Molemmille taiteilijoille ajatus yhteistyöstä on laaja: se kattaa paitsi ihmisten ja taiteilijoiden välisen yhteistyön, myös eri aloja yhdistävän ja jopa lajienvälisen yhteistyön. Molemmat tarkastelevat myös toiseuden käsitettä: miltä maailma näyttää kalan näkökulmasta tai millainen suhde ihmisellä on mikrobien maailmaan.

Jenna Sutela työskentelee usein yhdessä tieteentekijöiden kanssa, mutta myös muilla lajeilla, kuten mikro-organismeilla, on osansa teosten prosesseissa. Esimerkiksi Nam-Gut (the microbial breakdown of language) -teos pohjautuu tietokoneen sisällä käymisprosessissa olevan kombutsa-juoman vaiheisiin. Bakteerien ja hiivan symbioottisen yhdyskunnan elämä ja liikkeet tuottavat satunnaislukuja, jotka tuottavat runoutta: solujen ja entsyymien toimintaan pohjautuva algoritmi rikkoo ja järjestelee taiteilijan kirjoittamien tekstien sanoja uudelleen. Jenna Sutelalta on esillä myös uusi Holobiont-videoteos, joka käsittelee kaiken elämän (niin biologisen kuin synteettisen) yhteyksiä ja ääriolosuhteita.

Hertta Kiiski puolestaan tekee teoksensa usein yhteistyössä omien tyttäriensä ja veljentyttärensä kanssa. Kiiski näkee taiteensa eräänlaisena spontaanina leikkinä, joka kehittyy yhdessä tehden. Hertta Kiiski työskentelee valokuvan, liikkuvan kuvan, objektien ja tilan kanssa. Teoksissa pohditaan empatiaa sekä ihmisten ja ei-inhimillisen olentojen välisiä suhteita. Kiiskille teoskokonaisuus käy keskustelua aina myös ympäröivän tilan kanssa ottaen sen osaksi teosta.

Hertta Kiiskiltä on esillä Turun kaupungin taidekokoelmaan kuuluva installaatio Birds of Paradise, joka koostuu videosta, kasveista, jumppapalloista ja tuoksusta. Lisäksi Kiiski luo WAMin aulassa olevaan akvaarioon ja sen läheisyyteen paikkasidonnaisen teoksen, jonka lähestymistapana on lajienvälisyys, dialogin mahdollisuus ja empatia. Akvaario on yhtä aikaa kalojen koti, ihmisen luoma vankila ja näyttämö yleisölle. Videon ja valokuvien avulla näkökulma pyritään kääntämään näyttämöltä yleisöön, katsottavista katsojiin.

Hertta Kiiski toimii Turussa ja Jenna Sutela tällä hetkellä Berliinissä. Taiteilijoita ovat tukeneet Koneen Säätiö, Henry Lönnforsin rahasto ja Taike.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Motivaatioerot kehittyvät jo ennen esiopetusikää

Satu Laitinen.

Koulutuksemme ja varhaiskasvatuksen yksi haaste on ylläpitää ja ruokkia lasten oppimismotivaatiota. Oppimismotivaatiota pidetään oppimisen ja lapsen kehittymisen keskeisenä ehtona. Lasten motivaatiota tutkinut KM Satu Laitinen osoitti väitöstutkimuksessaan, että lasten motivaatio oppimistilanteissa eriytyy jo päiväkoti-iässä.

Perhekeskusten sähköiset palvelut yhteiseen verkkopalveluun

Perhekeskusten sähköiset palvelut tulisi koota samaan verkkopalveluun, esittää Sähköinen perhekeskus – Kehittämistarpeet, tavoitetila, skenaariot ja toimenpide-ehdotukset -selvityksen tehnyt työryhmä. Sähköinen perhekeskus sisältäisi erilaisen ohjaus- ja neuvontainformaation lisäksi uusia sähköisiä palveluja, kuten itsearvioinnit, yhteydenottomahdollisuuden, ajanvarauksen ja etäpalvelut.

Meritaito Oy ja Arctia Oy yhdistetään

Vesiväylien kunnossapito- ja merenmittauspalveluja tuottavasta Meritaito Oy:stä tulee jäänmurtopalveluita tarjoavan Arctia Oy:n täysin omistama tytäryhtiö. Valtioneuvosto päätti yhdistymisestä istunnossaan torstaina.

Euroopan vuoristolinnut vähenevät

Mainiosti tunturiin maastoutuva pulmunen on vähentynyt viime vuosina.

Tuore tutkimus kokoaa ensi kertaa eurooppalaisten vuoristolintujen kannankehitystiedot yhteen. Tulos on huolestuttava: vuoristospesialistien määrät vähenivät jopa kymmenen prosenttia 2000-luvulla.

Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi 7,7 prosenttia

Rakentamisen liikevaihdon kolmen kuukauden vuosimuutos (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan rakennusyritysten liikevaihto kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä 7,7 prosenttia. Vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin kasvua oli 6,6 prosenttia. Rakentamisen myynnin määrä kasvoi heinä-syyskuussa 2,2 prosenttia.

Raisio alentaa arviotaan kuluvan vuoden liiketuloksesta

Raisio alentaa ennustettaan vuoden 2018 jatkuvien toimintojen vertailukelpoisesta liiketuloksesta ja arvioi sen olevan noin 11 prosenttia liikevaihdosta. Merkittävimmin liiketuloksen heikkenemiseen vaikuttavat Raision pääraaka-aineiden hintojen muutokset. Pitkäaikaiset sopimukset erityisesti teollisuusasiakkaiden kanssa ovat hidastaneet kohonneiden raaka-ainekustannusten viemistä tuotteiden hintoihin.

Uusi rockfestari valtaa Vanhan Suurtorin

Kesärauhassa kuullaan myös Ismo Alankoa.

Sunborn Live järjestää ensi kesänä uuden festivaalin Turussa 14.–15. kesäkuuta. Kesärauha on uusi, urbaanin vaihtoehto- ja indiemusiikin festivaali, joka sijoittuu kaupungin ydinkeskustaan, historiallisen Vanhan Suurtorin miljööseen.

Turun kulttuurilautakunta myönsi 1,5 miljoonaa euroa avustuksina

Turun kulttuurilautakunta päätti keskiviikkona osan vuoden 2019 kulttuuriavustuksista. Avustuksia jaettiin 1 501 000 euroa ja ne kohdentuvat kulttuurilautakunnan kanssa kolmivuotisen yhteistyösopimuksen tehneille yhdistyksille.

Uusista ylioppilaista vain 28 prosenttia jatkoi opintoja samana vuonna

Ylioppilaiden välitön sijoittuminen jatkokoulutukseen 2007–2017, %.

Tilastokeskuksen koulutustilastojen mukaan vuoden 2017 uusista ylioppilaista 72 prosenttia ei jatkanut tutkintoon johtavassa koulutuksessa ylioppilaaksitulovuonna. Kymmenessä vuodessa jatko-opintojen ulkopuolelle jääneiden osuus uusista ylioppilaista on kasvanut 15 prosenttiyksikköä.

Kaupunki
Urheilu

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Jälkipeli: Sokan sukupuussa kiekosta kasvoi reikäpallo

Vanhempien rooli lapsen urheiluharrastuksen tukemisessa on äärimmäisen tärkeä. Miikka Sokan (kesk.) isä Mikko ja äiti Mari ovat aina paikalla, kun perheen poika pelaa.

Kuuluttajan kuulutus vaikuttaa perin tutulta. Tälläkään kertaa, kun tehot ovat 1+5, ei ole epäselvyyttä ottelun tärkeimmästä pelaajasta.

Turkulaisurheilijat sykähdyttivät vuonna 2018 kansainvälisillä kentillä

Lukas Hradeckyn otteet Saksassa ja Suomen maajoukkueen paidassa ovat sykähdyttäneet.

Urheiluvuosi on tarjonnut monta sykähdyttävää hetkeä. Muistelemme muutamaa turkulaisittain hienoa hetkeä vuoden varrelta.

West Coast Phoenix kutsuu tyttöjä kokeilemaan jenkkifutista

Raisiolainen West Coast Phoenix -jenkkifutisseura järjestää lajin kokeiluleirin tytöille.

Raisiolainen amerikkalaisen jalkapallon seura West Coast Phoenix järjestää tytöille ilmaisen lajikokeiluleirin 2.-3. tammikuuta 2019 Taponkedon hallissa (Pallokuja 2, 21250 Masku). Leirille ovat tervetulleita kaikki 10–17-vuotiaat tytöt. Leiri järjestetään kaksipäiväisenä, kumpanakin päivänä leireillään kello 14–16. Leirille osallistuminen on maksutonta ja mukaan voi osallistua molempina päivinä tai vain toisena.

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.