Hertta Kiiskin ja Jenna Sutelan näyttely avataan Wäinö Aaltosen museossa

Hertta Kiiski: The Rite of Spring, 2017. Pigmenttivedos. Hertta Kiiski: The Rite of Spring, 2017. Pigmenttivedos. Kuva: Hertta Kiiski

Hertta Kiiskillä (s. 1973) ja Jenna Sutelalla (s. 1983) on kesän aikana WAMissa rinnakkaiset näyttelyt, jotka soljuvat ja limittyvät toisiinsa. Kiiskin ja Sutelan pääosin videoon ja valokuvaan keskittyvän tuotannon lähestymistapa korostaa kollektiivisuutta: yhdessä työskentely onkin tärkeää molemmille taiteilijoista. Kollektiivinen työskentely mahdollistaa dialogin, ajatusten kyseenalaistamisen ja ideoiden kehittämiseen edelleen.

Molemmille taiteilijoille ajatus yhteistyöstä on laaja: se kattaa paitsi ihmisten ja taiteilijoiden välisen yhteistyön, myös eri aloja yhdistävän ja jopa lajienvälisen yhteistyön. Molemmat tarkastelevat myös toiseuden käsitettä: miltä maailma näyttää kalan näkökulmasta tai millainen suhde ihmisellä on mikrobien maailmaan.

Jenna Sutela työskentelee usein yhdessä tieteentekijöiden kanssa, mutta myös muilla lajeilla, kuten mikro-organismeilla, on osansa teosten prosesseissa. Esimerkiksi Nam-Gut (the microbial breakdown of language) -teos pohjautuu tietokoneen sisällä käymisprosessissa olevan kombutsa-juoman vaiheisiin. Bakteerien ja hiivan symbioottisen yhdyskunnan elämä ja liikkeet tuottavat satunnaislukuja, jotka tuottavat runoutta: solujen ja entsyymien toimintaan pohjautuva algoritmi rikkoo ja järjestelee taiteilijan kirjoittamien tekstien sanoja uudelleen. Jenna Sutelalta on esillä myös uusi Holobiont-videoteos, joka käsittelee kaiken elämän (niin biologisen kuin synteettisen) yhteyksiä ja ääriolosuhteita.

Hertta Kiiski puolestaan tekee teoksensa usein yhteistyössä omien tyttäriensä ja veljentyttärensä kanssa. Kiiski näkee taiteensa eräänlaisena spontaanina leikkinä, joka kehittyy yhdessä tehden. Hertta Kiiski työskentelee valokuvan, liikkuvan kuvan, objektien ja tilan kanssa. Teoksissa pohditaan empatiaa sekä ihmisten ja ei-inhimillisen olentojen välisiä suhteita. Kiiskille teoskokonaisuus käy keskustelua aina myös ympäröivän tilan kanssa ottaen sen osaksi teosta.

Hertta Kiiskiltä on esillä Turun kaupungin taidekokoelmaan kuuluva installaatio Birds of Paradise, joka koostuu videosta, kasveista, jumppapalloista ja tuoksusta. Lisäksi Kiiski luo WAMin aulassa olevaan akvaarioon ja sen läheisyyteen paikkasidonnaisen teoksen, jonka lähestymistapana on lajienvälisyys, dialogin mahdollisuus ja empatia. Akvaario on yhtä aikaa kalojen koti, ihmisen luoma vankila ja näyttämö yleisölle. Videon ja valokuvien avulla näkökulma pyritään kääntämään näyttämöltä yleisöön, katsottavista katsojiin.

Hertta Kiiski toimii Turussa ja Jenna Sutela tällä hetkellä Berliinissä. Taiteilijoita ovat tukeneet Koneen Säätiö, Henry Lönnforsin rahasto ja Taike.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Muista huolto autoloman jälkeen

Biltema muistuttaa, miten auto pysyy ajokuntoisena pidemmänkin reissun jälkeen. Tarkasta renkaiden kunto ja se, tarvitseeko niihin lisätä ilmaa. Poista tuulilasista ja etupuskurista niihin lentäneet hyönteiset. Täytä jarrunestesäiliö tarvittaessa ja tarkista, missä kunnossa auton jarrupalat ylipäätään ovat.

Ota suokokemukset talteen

Suohon liittyviä kirjoituksia ja kuvia voi nyt lähettää Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle.

Amélie saapuu kaupunginteatteriin

Turun kaupunginteatteri jatkaa musikaalien parissa myös syksyllä 2019. Tuolloin kaupunginteatterissa nähdään Jean-Pierre Jeunet’n ohjaamaan elokuvaan perustuva Amélie . Musikaali sai ensi-iltansa Berkeley Repertory Theatressa vuonna 2015 ja Broadwaylla se esitettiin ensimmäisen kerran 2017.

Syksy täynnä maanläheisiä sävyjä

Vahvat värit nousevat tänä syksynä esiin Prisman vaateosastolla. Henkareilta löytyy esimerkiksi oliivinvihreää, auringonkukankeltaista sekä erilaisia luumun sävyjä. Syksyn valikoimassa on runsaasti esimerkiksi erilaisia neuleita.

Kurkkulaulukurssilla opitaan kuulemaan ja laulamaan yläsäveliä

Sauli Heikkilän kurkkulaulukurssilla opitaan kuulemaan ja laulamaan yläsäveliä, päästään jyvälle kurkkulaulun tuvalaisista perustekniikoista höömeistä, kargyrasta ja sygytistä sekä sivutyyleistä. Kurssilla tutustutaan kurkkulaulun historiaan ja sivutaan myös muita kummallisia laulutekniikoita sekä opetellaan pari tuvalaista laulua.

Menoviikko: Interillä kotiotteluiden viikko

Timo Furuholm on Interin tehokkain maalintekijä kuluvalla kaudella seitsemällä maalillaan. ”Furkan” maaleja Inter tarvitsee myös loppukauden aikana.

FC Interillä on kahden kotipelin viikko, kun 26. syyskuuta Inter isännöi Lahtea ja lauantaina 29. syyskuuta IFK Mariehamn saapuu vieraaksi Kupittaalle. Näiden otteluiden jälkeen Interillä on enää yksi kotiottelu jäljellä tämän kauden Veikkausliigassa.

MLL:n Varsinais-Suomen piiri tekemään ennaltaehkäisevää työtä seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi

MLL:n Varsinais-Suomen piiri on saanut Aluehallintovirastolta tukirahaa nuorten seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisevään työhön. Syksyllä alkaneessa Uskallamme puhua, kestämme kuulla! – Nuorten seksuaalisen häirinnän ehkäisy -hankkeessa lisätään lasten, nuorten ja aikuisten tietoisuutta seksuaalisesta häirinnästä, ennaltaehkäistään seksuaalista häirintää ja madalletaan puheeksi ottamisen kynnystä sekä lisätään tietoisuutta myös siitä, miten lapsi tai nuori voi saada apua kohdattuaan seksuaalista häirintää.

Majakkaelokuvia Raision Kirjastotalon Martinsalissa

Bengtskärin tarina esitetään Raisiossa.

Suomen Majakkaseuran kirjastokiertue ehtii Raision Kirjastotalon Martinsaliin lauantaina 29. syyskuuta kello 13.30-15. Silloin katsotaan kaksi filmiä: Bengtskärin tarina ja Märket . Elokuviin on vapaa pääsy.

Kaupunki
Kaupunki

Vinkkejä nuorille vanhemmille

Turussa käynnistyy syksyllä kolme 16–29-vuotiaille kotona oleville vanhemmille suunnattua maksutonta ryhmää, joissa he saavat liikunnan ja luovien menetelmien avulla hahmotella suuntaviivoja tulevaisuudelle. Toiminta on osa Duuni – vanhemmuuden taidot työelämävahvuudeksi-hanketta, jonka päätoteuttajana toimii Turun ammattikorkeakoulu. Kohderyhmänä ovat vanhemmat, jotka ovat jääneet hoitovapaalle, joilta puuttuu toisen asteen koulutus tai joiden uranäkymät kaipaavat kirkastusta.
Urheilu

Åboraakkeli: Iso katsojakysymys

Kaapo Kakko.

Jääkiekon Liigaa on ehditty nyt tahkota muutama kierros. Jos alun perusteella mitään voi päätellä, edessä on yllätyksellinen ja tasainen kausi. Juuri sellainen siis kuin saattoi etukäteen toivoakin.

Menoviikko: Interillä kotiotteluiden viikko

Timo Furuholm on Interin tehokkain maalintekijä kuluvalla kaudella seitsemällä maalillaan. ”Furkan” maaleja Inter tarvitsee myös loppukauden aikana.

FC Interillä on kahden kotipelin viikko, kun 26. syyskuuta Inter isännöi Lahtea ja lauantaina 29. syyskuuta IFK Mariehamn saapuu vieraaksi Kupittaalle. Näiden otteluiden jälkeen Interillä on enää yksi kotiottelu jäljellä tämän kauden Veikkausliigassa.

Isot pelit jatkuvat

TPS:n miehistö teki Turun derbyn jälkeen yleisölle selväksi, mikä joukkue on tällä hetkellä kaupungin paras. Juri Kinnunen toimi megafonimiehenä, ja muu joukkue kannusti.

Tuskin on FC TPS alkuviikon derbyvoiton huumasta toipunut, kun joukkueen pitää jälleen ladata kauden tärkeimpään otteluun. Tulevana sunnuntaina 23. syyskuuta TPS kohtaa vieraskentällä IFK Mariehamnin. Mariehamn on ennen sunnuntain kohtaamista pisteen Palloseuraa edellä sijalla kymmenen.

Jälkipeli: Turun Nappulaliiga on vastannut hyvin mahtiseurojen haasteeseen

Turun Nappulaliigan syksyinen Paatelo-turnaus on nappulaikäisten päätösturnaus. Monet pelaajista jatkavat yhä samassa seurassa, sillä TuNL on laajentanut toimintaansa myös vanhempiin ikäluokkiin. Vanhimmat ovat nyt B-junioreita.

Monella isällä ja äidillä on ”roska” silmässä. Turun Nappulaliigan järjestämä ja Jukka Paatelon mukaan nimetty turnaus on tapahtuma, jossa kaupunginosajoukkueet kisaavat vielä kerran toisiaan vastaan. Turnaus on tietyn aikakauden päätös, nappulaikä jää taakse.

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.