Lukunurkassa: Fante Bukowskin voima on kliseissä

Amerikkalaisen Noah Van Sciverin luoma sarjakuvahahmo Fante Bukowski on kaikille kirjailijuudesta haaveileville erittäin tunnistettava hahmo. Hän odottaa jumalaista inspiraatiota, haaveilee kuuluisuudesta ja on erittäin tietoinen omasta erinomaisuudestaan. Ongelmana vain on, että kirjallisuusalan tärkeät hahmot, kuten kustantajat, eivät ymmärrä hänen nerouttaan.

Suurta läpilyöntiromaaniaan odottaessaan Fante Bukowskin elämä kuluu baareissa luuhatessa ja satunnaisten kohdattujen ihmisten kanssa jutellessa. Fante Bukowski elää suurta kirjailijaunelmaansa esikuviensa jalanjäljissä, vain ydintoiminta, järjestelmällinen ja pitkäjänteinen kirjoittaminen, puuttuvat.

Sammakon julkaiseman Fante Bukowski -sarjakuvaromaanin huumori syntyy tunnistettavista kirjailijakliseistä. Jokainen tunnistaa ne, vaikka ne eivät olisikaan omakohtaisesti elettyjä.

Fanten hahmo omassa kaikkivoipaisuusharhassaan on kiehtova. Hänessä vuorottelee täysin pidätteetön usko omiin kykyihin, kunnes ajoittain hän hetkeksi havahtuu tai on havahtumaisillaan omaan keskinkertaisuuteensa. Niinä hetkinä maailman paino lepää julmana Fanten harteilla.

Se on kliseistä, mutta myös totta.

Fante Bukowski on ensimmäinen suomennos Noah Van Sciverin sarjakuvaa. 33-vuotias sarjakuvantekijä on ehtinyt julkaista lisääkin Fante Bukowskia. Toinen sarjakuvaromaani Fanten seikkailuja ilmestyi viime vuonna. Saa nähdä, milloin se kääntyy suomeksi.

Ilkka Lappi

Kymmenen syytä saunoa

Sauna- ja spa-alan toimija Harvia listasi kymmenen hyvää syytä saunoa. Saunan kehutaan muun muassa kosteuttavan ihoa, rentouttavan lihaksia ja auttavan uniongelmiin. Saunan lämpö laittaa sydämen pumppaamaan enemmän verta ja pintaverisuonten laajentuessa sydämen työ helpottuu.

Keskiaikaisilla markkinoilla runsaasti asiaohjelmaa

Turun Vanhalla Suurtorilla tutustutaan keskiaikaiseen elämänmenoon 28.6.‒1.7.2018, kun Keskiaikaiset markkinat johdattaa kävijät neljänä päivänä vuoden 1400 Turkuun. Torimyynnin, käsityöläisten työnäytösten sekä erilaisten esittävien taiteiden lisäksi tapahtuma tarjoaa asiaohjelmaa tiedonjanoisille.

Nopea mansikka-jogurttijäde

Jäisistä mansikoista ja jugurtista saa nopeasti herkullisen jäätelön.

Laita jäiset mansikat, jogurtti, sokeri ja vaniljasokeri tehosekoittimeen ja soseuta. Voit myös soseuttaa kulhossa sauvasekoittimella. Annostele kulhoihin ja tarjoile heti.

Kymppikuvien suosio vahvaa

Kymppikuvan suosio kestää digiaikanakin.

Valokuvaaminen muuttuu digitaalisemmaksi, mutta perinteisten paperikuvien aika ei silti ole ohi. Päinvastoin, suomalaiset teettävät edelleen kymmeniä miljoonia paperikuvia vuosittain.

Reliikkinäyttely avautuu tuomiokirkossa torstaina

Turun tuomiokirkot reliikit ovat esillä kesäkuusta marraskuuhun.

Turun tuomiokirkon etelälehterillä sijaitsevaan Tuomiokirkkomuseoon on kesän ja syksyn ajaksi koottu Pieni reliikkinäyttely. Museossa ovat esillä Turun tuomiokirkon Pyhän Kertun reliikki sekä Getsemanen kivet ja reliikkien säilytyspussi.

Suurin osa autoilijoista ohittaa hevosen rauhallisesti

Valtaosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autonkuljettajista kertoo ohittavansa ratsukon tai ravikärryn hiljaisella nopeudella ja kunnon turvavälillä. Liikenneturva muistuttaa, että seesteisinkin polle saattaa pelästyä auton kaasuttelua tai prätkän päristelyä ja pillastua. Huomaavaisuus on valttia myös hevosta kohdatessa.

Maksuhäiriöinen voi jo nyt nopeuttaa merkintöjen poistumista

Joukko kansanedustajia jätti juhannuksen alla lakialoitteen, jossa esitetään luottotietolain muuttamista niin, että kuluttajan maksuhäiriömerkinnät tulisi poistaa heti, kun niitä koskeva saatava on maksettu. Suomen Asiakastieto Oy:n maksuhäiriödataan ja pitkäaikaiseen tilastolliseen analyysiin perustuvan arvion mukaan muutos nykytilaan ei olisi kovin suuri.